فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحات 1-11
    نشاسته یکی از ارزان ترین بیوپلیمرهای کربوهیدراتی است که فیلم های با خواص و ظاهر مناسب تشکیل می دهد ولی مشکل اصلی آن آبدوستی نسبتا بالا و خواص مکانیکی نسبتا ضعیف فیلم های حاصل از آن در مقایسه با فیلم های سنتزی رایج می باشد. در این تحقیق فیلم هایی از نشاسته ذرت با مقادیر متفاوت اسید سیتریک (%20-0 وزنی) و کربوکسی متیل سلولز (CMC) به روش کاستینگ در دمای C ̊60 تولید شد. تاثیر اسید سیتریک بر روی نفوذپذیری نسبت به بخار آب (WVP)، میزان جذب رطوبت و ویژگی های مکانیکی، مورد بررسی قرار گرفت. با افزایش میزان اسید سیتریک از صفر به 10%، WVP از 63/4 به g/m.h.Pa 7-10×61/2 کاهش یافت. زمانی که میزان اسید سیتریک به 20% رسید، WVP حدود 15% افزایش یافت. میزان جذب رطوبت و ویژگی های مکانیکی نیز تغییرات مشابهی نشان دادند. در حضور 10% اسید سیتریک، افزودن CMC بازدارندگی فیلم در برابر رطوبت را افزایش داد. افزودن 20% CMC، استحکام کششی نهایی (UTS) را بیش از 59% افزایش داد. در عین حال کاهش معنی داری در کرنش تا نقطه شکست (SB) مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: نشاسته ذرت، اسید سیتریک، کربوکسی متیل سلولز، نفوذپذیری به بخار آب، ویژگی های مکانیکی
  • صفحات 13-20
    نظر به روند رو به افزایش استفاده از سبزیجات آماده مصرف، تاثیر قابل ملاحظه انجماد بر ویژگی های حسی این سبزیجات و لزوم تعیین بهترین شرایط نگهداری سبزیجات برگی در حالت انجماد، به منظور تعیین بهترین دما و زمان نگهداری مخلوط تره، جعفری و شنبلیله در شرایط انجماد، این تحقیق انجام شد.
    این تحقیق در مرحله اول برای نگهداری مخلوط سبزیجات برگی خرد شده آماده مصرف قورمه سبزی در 3 دمای 9-، 12- و oC18- و نگهداری در شرایط انجماد در 3 مرحله زمانی 120، 150 و 180 روز، به روش اکتشافی و در مرحله دوم برای تهیه سبزی سرخ شده قورمه سبزی و نیز مقایسه ویژگی های حسی سبزیجات نگهداری شده در این دماها در هر مرحله، به روش تجربی انجام گرفت. ویژگی های حسی همه تیمارها شامل رنگ، طعم و پذیرش کلی، ارزیابی شد و مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته های دمای انجماد در هر یک از زمان های مورد بررسی نشان داد که رنگ در دمای oC18-، رتبه 1 دارد (05/0P≤). طعم در دمای oC18- در روزهای 120 و 150 رتبه 1 دارد اما در روز 180، در دمای oC12- بدون اختلاف معنی دار با دو دمای دیگر، رتبه 1 دارد. همچنین، پذیرش کلی در دمای oC18- در هر یک از زمان های یاد شده، رتبه 1 دارد. یافته های زمان نگهداری در شرایط انجماد در زمان های مورد بررسی، نشان داد که از نظر هر یک از ویژگی های رنگ، طعم و پذیرش کلی اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود ندارد.
    نتایج این تحقیق نشان داد که ویژگی های حسی این سبزیجات در مدت 180 روز نگهداری در شرایط انجماد، عمدتا تحت تاثیر دمای انجماد است تا اینکه تحت تاثیر زمان انجماد، قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سبزیجات برگی، ارزیابی حسی، انجماد، نگهداری در شرایط انجماد
  • بررسی رابطه بین مقدار و خصوصیات رئولوژیکی گلوتنین ماکروپلیمر (GMP) با خواص نانوایی گندم
    صفحات 21-34
    جزء پلیمری با وزن ملکلولی بالای پروتئین گلوتن گندم به نام گلوتنین ماکروپلیمر (GMP)[1] همبستگی زیادی با ویژگی های نانوایی آرد گندم از جمله حجم نان دارد. در تحقیق حاضر گلوتنین ماکروپلیمر از آرد ارقام مختلف گندمهای ایرانی با خواص نانوایی متفاوت استخراج شد. همبستگی بین وزن مرطوب و نیز خصوصیات رئولوژیکی (در دامنه تغییر شکل کوچک) ژل پروتئینی GMP با کیفیت نانوایی گندم (حجم و ارتفاع نان) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بدست آمده همبستگی معنی داری بین مقدار ژل و حجم و ارتفاع نان نشان دادند. اما نتایج آزمون های رئومتری نوسانی (مدول الاستیک یا ذخیره و تانژانت دلتا یا اتلاف) همبستگی مطلوبی با خواص نانوایی نشان نداد. در نتیجه بر خلاف وزن مرطوب ژل GMP که به عنوان معیاری موثر در ارزیابی و پیش بینی خواص نانوایی به شمار می رود، نتایج آزمونهای رئولوژیکی در دامنه کوچک نمی تواند به عنوان معیار قابل قبول در این زمینه باشد.
    کلیدواژگان: گلوتنین ماکرو پلیمر (GMP)، رئولوژی، گندم، نان، کیفیت
  • صفحات 35-44
    در این مقاله تاثیر هیدراسیون آرد روی خواص رئولوژیکی خمیر نان مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی نقش هیدراسیون از خمیرهای توسعه یافته بدون اعمال انرژی مکانیکی (خمیرهای ZD[1]) که مرحله هیدراسیون خود را در خارج از مخلوط کن سپری کرده بودند استفاده شد. در این مطالعه نقش دما و زمان نگهداری (دو سطح دمایی 5 و 25 درجه سانتی گراد و سه سطح زمانی 5/1، 4 و 24 ساعت) روی میزان هیدراسیون خمیرهای هیدراته مورد بررسی قرار گرفت. پس از انجام آزمون های فارینوگراف و اکستنسوگراف نمونه ها، مشخص شد که در منحنی فارینوگرام خمیرهای هیدراته با افزایش دما و زمان نگهداری، فاز هیدراسیون کاهش یافته و نهایتا حذف گردید. هم چنین زمان توسعه این خمیرها در مقایسه با مخلوط آب و آرد بسیار کوتاه بوده و با افزایش دما و زمان هیدراسیون کاهش یافته و در خمیرهای هیدراته در دمای C° 25 به مدت 24 ساعت به صفر رسید. علاوه بر این، خمیرهای هیدراته مقاومت پایین تر و میزان سست شدن بالاتری نسبت به خمیرهای مخلوط شده از مخلوط آب و آرد نشان دادند. در میان تیمارهای مختلف هیدراسیون، تنها خمیر هیدراته در دمای C°25 به مدت 4 ساعت قابلیت انجام آزمون اکستنسوگراف را داشت که نتایج این آزمون نشان داد این خمیر دارای سطح زیر منحنی زیاد، ارتفاع زیاد و نسبت ارتفاع به طول متعادل بوده است.
    کلیدواژگان: آرد، خمیر، هیدراسیون، رئولوژی
  • صفحات 45-55
    هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر دمای برشته کردن و کاربرد برخی مواد افزودنی بر کیفیت روغن پسته در طی زمان نگهداری بوده است. نمونه های مورد بررسی شامل پسته برشته شده حاوی نمک به تنهایی (فرمولاسیون 1)، فاقد افزودنی (فرمولاسیون 2)، حاوی نمک و 1درصد اسیدآسکوربیک (فرمولاسیون 3)، حاوی نمک و 2درصد اسید آسکوربیک (فرمولاسیون 4)، حاوی نمک و 1درصد متا بی سولفیت سدیم (فرمولاسیون 5) و حاوی نمک و 2درصد متا بی سولفیت سدیم (فرمولاسیون 6) بوده و تمامی آنها در سه دمای 90، 120 و 150 درجه سانتی گراد برشته شدند. آزمون شیمیایی شامل اندازه گیری اندیس پراکسید، اندیس تیوباربیتوریک اسید و اسید چرب آزاد و همچنین آزمون حسی شامل تندی و پذیرش کلی، در طی 3 ماه نگهداری بر روی نمونه ها انجام گرفت. درصد اسید چرب آزاد، اندیس پراکسید، اندیس تیوباربیتوریک اسید و تندی در مورد تمامی نمونه های مورد بررسی، در طول زمان، افزایش یافت. استفاده از اسید آسکوریبک نه تنها بر پذیرش کلی نمونه ها اثری نداشته، بلکه مانع از اکسیداسیون چربی فراورده در طی زمان نگهداری نیز بوده است. به کار بردن متا بی سولفیت سدیم نیز سبب جلوگیری از فساد اکسیداتیو نمونه ها شده اما اثر آن کمتر از آنتی اکسیدان می باشد. در طول مدت زمان نگهداری، پسته های دارای نمک به تنهایی و فاقد افزودنی (فرمولاسیون 1 و 2)، نسبت به دیگر فرمولاسیون ها اندیس پراکسید، اندیس تیوباربیتوریک اسید و اسید چرب آزاد بالاتری داشته و پذیرش کلی آنها کمتر از سایرین می باشد. همچنین استفاده از دماهای بالای برشته کردن باعث کاهش کیفیت روغن پسته و پذیرش کلی آنها گردید.
    کلیدواژگان: روغن پسته، برشته کردن، مواد افزودنی، نگهداری، ارزیابی حسی
  • صفحات 55-60
    در این پژوهش توت سفید با استفاده از پیش تیمارهای فیزیکی و شیمیایی با خشک کن کابینی خشک گردید. خواص کیفی، حسی و رئولوژیکی توت خشک اندازه گیری گردید. طرح آماری، آزمایش کاملا تصادفی با 10 تیمار و سه تکرار بود. میانگین ها با آزمون دانکن مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار توت سفید با کلرور کلسیم 1 درصد + متا بی سولفیت پتاسیم 5/0 درصد سبب شد که حداقل میزان رنگ قهوه ای در توت خشک تولید شود. میزان جذب مجدد آب در توت خشک سفید تیمار شده با اتیل اولئات 2 درصد به میزان حداکثر بود. نتایج بدست آمده از تست ارگانولپتیک نشان داد که در میوه توت تیمار شده با متا بی سولفیت پتاسیم 5/0 درصد + اتیل اولئات 2 درصد امتیاز ظاهر عمومی در توت خشک شده در حداکثر خود بود حداکثر امتیاز بافت در توت خشک تیمار شده با کلرور کلسیم 1 درصد + اتیل اولئات 2 درصد مشاهده شد. حداکثر امتیاز رنگ در تیمارهای متا بی سولفیت پتاسیم 5/0 درصد + اتیل اولئات 2 درصد وجود داشت. حداکثر امتیاز بو در تیمارهای اسید سیتریک1 درصد + اتیل اولئات 2 درصد و اسید اسکوربیک 1 درصد + اتیل اولئات 2 درصد مشاهده شد. حداکثر امتیاز طعم در تیمار کلرور کلسیم 1 درصد + اتیل اولئات 2 درصد وجود داشت. به طور کلی از میان پیش تیمار های اعمال شده، محلول های اتیل اولئات 2 درصد، اسید سیتریک 1 درصد + اتیل اولئات 2 درصد، اسید اسکوربیک1 درصد + اتیل اولئات 2 درصد، متا بی سولفیت پتاسیم 5/0 درصد + اتیل اولئات 2 درصد و کلرور کلسیم 1 درصد + اتیل اولئات 2 درصد، بهترین تیمار ها جهت حفظ خصوصیات کیفی و حسی توت سفید خشک شده هستند.
    کلیدواژگان: توت سفید درختی، خشک کن کابینی، پیش تیمار، خصوصیات کیفی
  • صفحات 63-72
    در این تحقیق رنتهای نوترکیب، میکروبی و حیوانی، در تولید پنیر سفید ایرانی استفاده گردیده و پنیرهای تولیدی از نظر ویژگی های شیمیایی، شاخص نرخ پروتئولیز، خصوصیات بافتی و برخی ویژگی های حسی در طول دوره رسیدن مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که درصد ماده خشک، نمک و pH هر سه نوع پنیر با یکدیگر اختلاف معنی دار داشتند (05/0P<). پنیرهای تولید شده با رنت حیوانی و میکروبی به ترتیب دارای بیشترین و کمترین راندمان بودند. نتایج ارزیابی نرخ پروتئولیز حاکی از آن بود که هرسه تیمار از نظر شاخص مزبور با یکدیگر اختلاف معنی دار داشته (05/0P<) و این میزان در پنیر تولید شده با رنت میکروبی به طور معنی داری بیشتر از دو نوع دیگر بود. بیشترین و کمترین سفتی در پایان دوره رسیدن به ترتیب متعلق به پنیرهای تولید شده با رنت حیوانی و میکروبی بود. نتایج بررسی آرایش شبکه پروتئینی پنیر نیز نشان داد که با افزایش دوره رسیدن، ماتریکس پروتئینی کاهش یافته و بیشترین و کمترین کاهش به ترتیب مربوط به پنیرهای تولید شده با رنت میکروبی و حیوانی بود. از نظر ارزیابی حسی، بیشترین امتیاز مربوط به نمونه شاهد و کمترین مربوط به پنیر تهیه شده با رنت میکروبی بود. با توجه به یافته های این بررسی، پنیر تولید شده با رنت میکروبی نسبت به رنت حیوانی و نوترکیب از کیفیت پایین تری برخوردار بود و به دلیل کمبود رنت حیوانی، نحوه عمل رنت میکروبی و کیفیت پنیر حاصل از آن، به نظر می رسد که رنت نوترکیب بتواند به عنوان جایگزین مناسب در تولید پنیر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رنت حیوانی، رنت نوترکیب، رنت میکروبی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، پنیر سفید ایرانی
  • صفحات 73-82
    جهت کاهش بوی خمیرماهیان (بوگیری) فیتوفاگ و بیگ هد از عملیات شستشو توسط غلظت های مختلف آب نمک (0.3٬1٬2٬3)در زمان های متفاوت(5٬10٬15 دقیقه) استفاده شد. نتایج نشان داد هر قدر استخراج پروتئین های محلول خمیر ماهی توسط آب نمک بیشتر باشد٬ عملیات بوگیری از خمیر ماهی بهترانجام شده است. با استفاده از ارزیابی حسی از فرمول دارای 50٬60 و 70 درصد گوشت ماهی بهینه بوگیری شده نمونه دارای 70درصد گوشت ماهی به عنوان نمونه بهینه انتخاب شد. از خمیر ماهی مورد نظر دو نمونه دارای دو سطح متفاوت آنتی اکسیدان BHA (01/0 و 02/0 درصد) و یک نمونه فاقد آنتی اکسیدان تهیه شد و برای بررسی تغییرات به مدت 90 روز در C◦18- قرار داده شدند. نتایج نشان داد شمارش کلی باکتری ها بعداز60 روز در رقت معین به صفر می رسد و میزان TVN و اکسیداسیون چربی ها با پیشرفت زمان روند افزایشی نشان داد بنابراین این دو آزمون شیمیایی می توانند به عنوان عوامل اصلی تعیین کننده زمان ماندگاری استفاده شوند.
    کلیدواژگان: فیتوفاگ٬ بیگ هد٬ خمیر ماهی٬ انجماد
  • صفحات 83-93
    بیاتی نان از جمله مسائلی است که از سالیان دراز توجه بسیاری از محققین را به خود معطوف داشته است و همواره در پی آن بوده اند که علت آنرا جویا شوند. یکی از راه های بررسی مکانیسم بیاتی نان، مطالعه و ارزیابی ساختمان میکروسکوپی نان است. در این تحقیق ساختمان میکروسکوپی نان های پرمصرف ایرانی نظیر بربری، لواش و سنگک به صورت تازه و همین طور پس از نگهداری به مدت 24، 48، و 72 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. آنچه مسلم است بیات شدن نان در حین سه روز اتفاق می افتد اما سرعت بیاتی در طی روزهای اول، دوم و سوم فرق می کند بدین ترتیب که در روز اول کند، در روز دوم با سرعتی متوسط و در روز سوم نگهداری با سرعت بیشتری پیش می رود که به صورت تغییرات ساختمانی در تصاویر میکروسکوپی مشهود است. عمده این تغییرات مربوط به رتروگراداسیون گرانول های نشاسته می باشد. ضمن آنکه تغییراتی در ساختمان شبکه گلوتنی نیز پدید می آید. در بعضی نان ها مانند بربری بیاتی حتی در روز اول در مقایسه با سایر نان ها سرعت بیشتری پیدا کرد. در حالیکه در نان لواش کند و در نان سنگک در روز اول کندتر بود. ارزیابی حسی (ارگانولپتیک) در خصوص نمونه نان تازه نان های نگهداری شده در فواصل زمانی ذکر شده انجام گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که در خصوص قضاوت اعضا پانل اختلاف معنی داری بین آن ها وجود دارد و نمونه ها در مقایسه با نان تازه از هر نوع نان، به یک اندازه بیات نشده بودند و نان بربری بیشتر از نان های دیگر بیات شده بود. نتایج کلی نشان می دهد که رتروگراداسیون گرانول های نشاسته در طی ماندن انواع نان بخصوص در 48 و 72 ساعت نگهداری پدید می آید این امر سبب بوجود آمدن پدیده بیاتی می شود و میزان شدت آن در بین نمونه ها فرق می کند. علاوه بر آن کواگولاسیون شبکه گلوتنی در حین پخت اهمیت دارد و همین طور عوامل دیگری نظیر ترکیبات آرد، شرایط پخت و زمان پخت را نمی توان نادیده گرفت.
    کلیدواژگان: نان های مسطح، بیاتی، ارزیابی حسی و رتروگراداسیون نشاسته
  • صفحات 95-100
    مصرف فرآورده های گوشتی از جمله همبرگر در شهرهای بزرگ و صنعتی از جمله تهران رو به افزایش است بنابراین کیفیت وسلامت این محصولات غذایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. با توجه به گرانی گوشت و امکان انجام انواع تقلبات ازجمله استفاده از گوشت های ارزان قیمت در این مطالعه نوع گوشت مورد استفاده درتولید 288 نمونه همبرگرتولید شده در کارخانجات فرآورده های گوشتی و 96 نمونه همبرگر دست ساز غیر صنعتی عرضه شده در سطح شهر تهران درسال 1386 به روش الیزای ساندویچی مورد بررسی قرار گرفت نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد در هیچ یک از نمونه های مورد آزمون از گوشت تک سمی وخوک در تولید محصول استفاده نشده است، ولی انواع اختلاط گوشت مرغ، گوسفند و گاو در نمونه ها مشاهده شد و 8/43 در صد نمونه های همبرگر صنعتی با فرمول پروانه ساخت و برچسب محصول مطابقت نداشتند.
    کلیدواژگان: همبرگر، نوع گوشت، الیزای ساندویچی، تک سمی، خوک
  • صفحات 101-107
    در این تحقیق تاثیر هیدروکلوئیدهای گوار، پکتین و زانتان در مقادیر 5/0 و 1 درصد بر خصوصیات رئولوژیکی خمیر و کیفیت نان باگت در قالب بلوک کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی خصوصیات رئولوژیکی خمیر از دستگاه اکستنسوگراف و فارینوگراف و برای بررسی کیفیت نمونه های باگت پس از 24 و 48 ساعت نگهداری در دمای اتاق، از دستگاه بافت سنج و گروه داوران چشایی استفاده گردید. تغییر خصوصیات رئولوژیکی خمیر بستگی به ساختار شیمیایی هیدروکلوئیدها داشت و بیشترین تاثیر و نه بهترین مربوط به صمغ زانتان و سپس گوار بود. هیدروکلوئیدها بطور کلی باعث تقویت خمیر می شدند. بررسی نمونه های نان تازه نشان داد که افزودن هیدروکلوئید گوار باعث ایجاد بیشترین حجم مخصوص در نمونه ها شد. بررسی نانهای نگهداری شده پس از 24 و 48 ساعت نشان داد که هیدروکلوئیدها تاثیر مثبتی بر جلوگیری از بیاتی نمونه ها داشتند و در این بین گوار بیشترین تاثیر را در جلوگیری از بیاتی نمونه ها و افزایش سفتی بافت نان داشت. در مجموع با توجه به نتایج حاصله از آزمایشات مختلف و همچنین نظر داوران چشایی، هیدروکلوئید گوار به عنوان مناسب ترین افزودنی در مقایسه با دو هیدروکلوئید دیگر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: نان باگت، هیدروکلوئید، بیاتی، رئولوژی، خمیر
  • صفحات 109-115
    ماست یکی از مهمترین و پر مصرف ترین فرآورده های تخمیری شیر است که با استفاده کنترل شده از فعالیت باکتری های لاکتیکی معین، تحت شرایط ویژه ای از شیر سالم سازی شدد تهیه می شود. محصولات تخمیری لبنی بخش مهمی از مصرف سرانه شیر را تشکیل می دهند بنابر این این نیاز احساس می شود که روش های مختلفی برای بهبود کیفیت این محصول بررسی شود. در این تحقیق با کاربرد فرآیند اولترافیلتراسیون در تولید ماست، نمونه های حاصل از نظر خصوصیات شیمیایی، محتوای استالدهید و ارزیابی حسی با نمونه ماست تولیدی همراه با شیر خشک به عنوان شاهد مقایسه شدند. مقایسه محتوای استالدهید به روش کروماتوگرافی گازی و ارزیابی حسی به کمک 50 نفر از افراد آموزش ندیده انجام گرفت. ماست های اولترافیلتر شده محتوای ماده خشک، پروتئین و تولید اسید بیشتری نسبت به شاهد داشتند همچنین سینرسیس و محتوای لاکتوز در این نمونه ها نسبت به شاهد کمتر بود. ماست های اولترا فیلتر شده غنی از پروتئین محتوای استالدهید بیشتری نسبت به شاهد داشتند و آزمایشات نشان دادند که استالدهید طی نگهداری کاهش می یابد.
    نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که نمونه B با محتوای پروتئینی و ماده خشک 3/5% و 5/13% از نظر ویژگی های کیفی و عطر و طعم با یکی از خوشمزه ترین ماست های بازار ایران برابری می کرد. در تمام آزمونها نمونه های اولترافیلتر شده نسبت به نمونه شاهد در رتبه بالاتری قرار داشتند. نمونه C با وجود داشتن بالاترین محتوای استالدهید، پروتئین و ماده خشک به علت داشتن بافتی بسیار سفت از نظر بسیاری از داوران مطلوب نبود.
    کلیدواژگان: ماست، پروتئین، اولترافیلتراسیون، استالدهید
  • صفحات 117-130
    هدف از انجام تحقیق حاضر، مقایسه روش های غنی سازی گندم در مزارع گندم با غنی سازی آرد در کارخانجات بود، که طی سه آزمایش در اوایل دهه 80 در استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی به اجرا در آمد. در آزمایش اول، طرح در قالب آزمون t شامل تیمارهای شاهد (عرف زارع) و مصرف بهینه کودی در سه تکرار در اراضی زراعی شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی در سال زراعی 80-1379 به اجرا گذاشته شد. پس از برداشت گندم، آرد سبوس دار تهیه و در دو روستای تجرق و خانقاه به مدت 4 ماه نانهای غنی شده و نشده مورد استفاده تعداد 700 نفر از اهالی دو روستا قرار گرفت. در آزمایش دوم، طرح در قالب آزمون t شامل تیمارهای شاهد (عرف زارع) و مصرف بهینه کودی در سه تکرار در اراضی زراعی شهرستان نقده در استان آذربایجان غربی در سال زراعی 82-1381 به اجرا گذاشته شد. پس از برداشت گندم، آرد سبوس دار تهیه و در روستای کهریز ارومیه به مدت شش ماه نانهای غنی شده و نشده مورد استفاده 1750 نفر از اهالی روستا قرار گرفت. در آزمایش سوم طرح که غنی سازی آرد در کارخانه بود در 3 قرارگاه مقدم مرصاد در استان های کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان در تابستان 1382 به مدت 4 ماه اجرا شد. نتایج تجزیه و تحلیل آماری در آزمایش های اول و دوم نشان داد که در تیمار مصرف بهینه کودی، غلظت اسید فیتیک و نسبت مولی اسید فیتیک به روی(PA/Zn) در دانه گندم بطور کاملا معنی داری نسبت به شاهد کاهش یافت و تغذیه افراد جامعه مورد بررسی از آرد حاصل از گندم غنی شده نسبت به قبل از آن، بطور کاملا معنی داری غلظت Z n و Fe سرم خون را در تمامی گروه های سنی افزایش داد، ولی میزان افزایش در شش ماه بیشتر از چهار ماه بود. بطوریکه در آزمایش دوم، قبل از مداخله غلظت روی (Zn) و آهن (Fe) سرم خون در افراد بطور متوسط 80 و 100 و پس از آن به 110 و 130میکروگرم در دسی لیتر افزایش یافت. نتایج تجزیه و تحلیل آماری در آزمایش سوم نشان داد که میانگین Zn در سرم خون افرادیکه از نان غنی نشده استفاده کردند 72 ولی در افراد تیمار شده، میزان Zn بعد از چهار ماه، به 89 میکروگرم در دسی لیتر افزایش یافت (01/0P≤). میانگین Fe سرم خون افراد هم از 87 به 133 میکروگرم در دسی لیتر افزایش یافت (01/0P≤). افرادی که از نان با کیفیت پائین (شاهد) استفاده می کردند، 47 درصد با کمبود Zn؛ ولی در افرادی که نان مصرفی آنها با کیفیت بالا بود، فقط10 درصد مبتلا به کمبود Zn بودند. در افراد قرارگاه مقدم مرصاد قبل از شروع طرح، میزان مصرف دارو برای بیماری های معده 1615 مورد بود، این مقدار بعد از غنی سازی تا 15 درصد کاهش یافت. نانی که قبل از اجرای طرح با کیفیت بسیار پائین و با نسبت مولی PA/Zn بیش از 30 عرضه می شد، بعد از غنی سازی، نان با بهترین کیفیت و با نسبت مولی PA/Zn پایین (10)، تحویل و در نهایت هدر روی نان نیز به مقدار معنی داری کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد رابطه معنی داری بین مصرف نان غنی شده با افزایش غلظت Zn و Fe در سرم خون افراد تحت مطالعه وجود داشت. در جمع بندی می توان گفت که غنی سازی در مزارع گندم بر غنی سازی آرد در کارخانجات آرد ارجحیت داشته و اهم مزایای آن را می توان افزایش حداقل 20 درصدی در عملکرد هکتاری گندم، بهبود کیفیت نان و افزایش بیش از 10 درصدی غلظت عناصر معدنی در اثر جذب بیشتر توسط دستگاه گوارش انسان نام برد.
    کلیدواژگان: گندم Triticum aestivum L، ))، بهبود کیفیت، غنی سازی، دانه گندم و آرد، نسبت مولی اسید فیتیک به روی (PA، Zn)، نان سبوس دار غنی شده، ارتقاء سلامت جامعه
|
  • Pages 1-11
    Starch is the most abundant carbohydrate biopolymer that has excellent film-forming properties. But poor resistance to water vapour transport and poor mechanical properties are of its main problems. In this study a series of corn starch films with varying concentrations (0–20 %W/W) of citric acid and carboxymethyl cellulose (CMC) were prepared by casting method at 60˚C. The effects of citric acid on water vapor permeability (WVP)، moisture absorption، solubility and mechanical properties were investigated. The WVP decreased from 4. 63 to 2. 61×10-7 g/m. h. Pa as the citric acid percentage increased from 0 to 10%W/W. When the citric acid content of the films reached to 20%W/W، WVP increased about 15%. Moisture absorption and mechanical properties exhibited similar trends. In the presence of 10% citric acid، the introduction of CMC improved the moisture resistance of the composites. Using of 20%W/W CMC in the formulation increased ultimate tensile strength (UTS) by more than 59% compared to neat starch film. However، by increasing of the CMC concentration، the strain to break (SB) did not reduce significantly.
    Keywords: Corn starch, Citric acid, Carboxymethyl cellulose, Water vapor permeability, Mechanical properties
  • Pages 13-20
    According to increasing trend of the consumption of ready to use leafy vegetables، mainly impact of freezing on sensory attributes of the vegetables and necessity of determination of the best conditions for frozen storage of leafy vegetables، this research carried out for determination of the best frozen storage time and temperature of Allium ampeloprasum، Lepidium sativum and Stureia hortensis mixtures. This study was done at first for storage of ready to use and comminuted leafy vegetables entitled Ghormeh Sabzi mixture in -9، -12 and -18°C as well as 120، 150 and 180 days by explorer method. At second for frying of vegetables of Ghormeh Sabzi and comparison of sensory attributes of freezed vegetables at each month by experimental method. Sensory attributes all treatments containing color، taste and acceptability were evaluated and compared statistically. The results of freezing temperature in 3 times indicate that color in -18°C is the first rank (P≤0. 05). Flavour has the first rank in -18°C in 120 and 150 days but flavour in 180 days in -12°C is the first rank without significant difference with -9°C and -18°C. Furthermore، acceptability in -18°C in 3 times is the first rank. The results of freezing time during 3 temperatures indicate that color، flavour and acceptability are not significantly different. The research results indicate that sensory attributes of the vegetables during 180 days frozen storage is affected by freezing temperature mainly rather than freezing time.
    Keywords: Sensory Evaluation, Leafy Vegetables, Freezing, frozen storage
  • A study on relation between the amount and rheological characteristics of glutenin macro-polymer (GMP) gel and breadmaking quality of wheat.
    Pages 21-34
    The high molecular weight polymeric fraction of gluten، glutenin macro-polymer (GMP) shows strong relation with breadmaking quality of wheat. In this study، GMP was extracted from different Iranian wheat cultivars with different breadmaking performances. The correlation was investigated between the wet weight and (small-strain deformation) rheological characteristic of GMP-gel with bread quality (loaf volume and height). The results showed a significant relation between gel amount and bread loaf volume and height. However، no positive and significant correlation was found between small-strain deformation rheological characteristics (storage modulus and tan delta) with breadmaking characteristics. Concluding، despite to GMP wet weight which is accepted as a predictive measure for breadmaking quality، small-strain deformation rheological analysis of GMP-gel can not be used for screening breadmaking quality between wheat cultivars.
    Keywords: Glutenin macropolymer (GMP), Rheology, Wheat, Bread, quality
  • Pages 35-44
    The effect of flour hydration on the rheological characteristics of bread dough was investigated. For this purpose، hydrated zero-developed (zero mechanical energy developed; ZD) doughs، which hydrated out side of the mixer were used. The influence of hydration temperature (5 and 25 °C) and time (1. 5، 4 and 24 h) on hydration ability of doughs was investigated. Farinograph and Extensigraph experiments were used to study the behavior of hydrated doughs upon different hydration treatments. Results indicated that increasing hydration time and temperature led to an increase in hydration performance، thus hydration phase in Farinograms was decreased and finally disappeared. Comparing doughs prepared from ZD doughs versus those mixed from conventional flour-water mixtures showed that reduction in hydration phase (arrival time) in ZD doughs، especially upon hydration at 25 °C for 24 h، arrival time was totally disappeared. However، doughs prepared with ZD-dough had lower Farinograph «stability» and higher «degree of softening» values compared to those mixed from flour-water mixtures. Only hydration at 25 °C for 24 h gave suitable doughs for Extensigraph experiments. Evaluation of Extensigram of such dough compared with doughs mixed from flour-water mixer showed better rheological performance (higher Rmax، energy to extension and Ratio values).
    Keywords: Hydration, Flour, dough, Rheology
  • Pages 45-55
    The purpose of this work was to determine the effect of roasting temperatures and additives application on pistachio oil quality during the storage. The chemical and sensory analysis were performed on samples of roasted pistachio nuts only with salt (F1)، without any additive (F2)، with salt plus 1% ascorbic acid (F3)، with salt plus 2% ascorbic acid (F4)، with salt plus 1% sodium metabisulfite (F5) and with salt plus 2% sodium metabisulfite (F6). All samples were roasted at three temperatures (90، 120 and 150 Ċ). The chemical analysis includes measurement of peroxide value، thiobarbitoric acid value (TBA) and free fatty acid (FFA)، and also the sensory analysis includes rancidity and total acceptance were performed during 3 month of storage. Free fatty acid (%)، peroxide and thiobarbitoric acid values as well as rancidity increased across the storage time for all treatments. Addition of ascorbic acid as an antioxidant، did not affect the total acceptance of the product but provided protection against lipid oxidation during the storage. Furthermore، using sodium metabisulfite prevented samples from oil deterioration being a little less efficient compared with ascorbic acid. During the storage، the pistachio nuts only with salt and without any additives (F1 and F2)، had more FFA (%)، peroxide and TBA values، and less total acceptance than other formulations. In addition، using of high temperature of roasting led to less quality of pistachio oil and decreased the total acceptance.
    Keywords: Pistachio oil, Roasting, Additives, storage, Sensory attributes
  • Pages 55-60
    Aim of pre-treatment drying of mulberry was to reduce the moisture content to a level that allows safe storage over an extended period. In this research after physical and chemical pretreatments، mulberry was dried industrially (cabin dryer). Non Enzymatic Browning was tested at 440 nm by spectroscopic method. Organoleptic tests were done by trained panelists. Hardness and cohesiveness of dried mulberries were measured by a texture analyzer. Statistical method was completely randomized design with 10 treatments and three replicates. The results showed that least intensity of brown color was in pretreatment of fruits with potassium meta bisulfate 0. 5% +calcium chloride %1. The highest water absorbance was in ethyl oleate 2%. Panel tests showed highest score for overall acceptance in pretreatment of fruits with ethyl oleate 2% +potassium meta bisulfate 0. 5%، highest score for texture with ethyl oleate 2% +calcium chloride %1، highest score for color with ethyl oleate 2% +potassium meta bisulfate 0. 5%، highest score for odor with ethyl oleate 2% +citric acid %1 and also ethyl oleate 2% +ascorbic acid1% and highest score for taste with ethyl oleate 2% +calcium chloride %1. Totally it is concluded that ethyl oleate 2%، ethyl oleate 2% +citric acid %1، oleate 2% +ascorbic acid1%، ethyl oleate 2% +potassium meta bisulfate 0. 5% and oleate 2% +calcium chloride %1 are the best pretreatment for drying of white mulberry.
    Keywords: mulberry fruit, cabinet drying, pretreatment, Qualitative Characteristics
  • Pages 63-72
    In this research، microbial، recombinant and animal rennet were used in the production of Iranian white cheese. The produced cheeses were compared regarding the yields of product، the rates of the proteolysis index، chemical، textural and some sensory properties during ripening period. The results indicated that there were significant differences in total solid content، salt and pH values of cheese samples (P< 0. 05). The highest and lowest yields of cheeses were obtained with animal and microbial rennet، respectively. The proteolysis rates were significantly different with three produced cheese samples (P< 0. 05). It was significantly higher with microbial cheese than with other samples. The hardness of cheeses produced using animal and microbial rennet were respectively maximal and minimal at the end of the ripening period. The observations of protein network arrangement also showed that the protein content of matrix has been decreased during the repining period. The maximal and minimal decrements were belonged to the cheeses produced by microbial and animal rennet، respectively. The highest and lowest sensory scores were obtained with control sample (animal rennet-based cheese) and microbial rennet-based cheese. According to this research، the cheese produced by microbial rennet showed lower quality compared to the animal and recombinant rennet. In general، because of the low availability of animal rennet and low quality of the cheese produced by microbial rennet، it seems that the recombinant rennet can be used as a proper substitute in cheese production industry.
    Keywords: animal rennet, recombinant rennet, microbial rennet, physicochemical characteristics, Iranian White cheese
  • Pages 73-82
    Washing operation with different dilutions of salt water (3،2،1،0. 3) at different times (5،10 and 15 minutes) was used to reduce fishery odor from Silver and Big head carp fish pastes. Results showed that elimination of fishery odor increased while extraction of soluble proteins with salt water increased. Sensory analysis was used to determine the best formulae of 50،60 and 70 percent fish meat from the best eliminated fishery odor sample that sample with 70 percent fish meat selected as the best formulae. For determination of quality changes at -18ºC، 2 variable level of BHA antioxidant (0. 01 and 0. 02 percent) with a blank sample (without antioxidant) were prepared. Results showed that total count of bacteria reduced and reached to 0 after 60 days while TVN and peroxide factors increased in each sample during storage time. So both peroxide and TVN tests could used for determination of storage time.
    Keywords: Silver carp, Big head, Fish paste, Shelf life, BHA antioxidant
  • Pages 83-93
    A structural study of traditional Iranian breads، in relation with staling has been carried out in this research by Scanning Electron Microscopy (SEM) employment. Popular Iranian flat breads of Barbari، Lavash an sangak were selected and stored up for durations of 24، 48 and 72 hours. During these time intervals، staling phenomenon occurred but the rate was varied among different bread kinds. It is evident that staling progress with time lapse، but it is different for 24، 48 and 72 hours of storage times. Microscopic study showed a quicker process of staling in Barbari bread during the first 24 hours of storage. Sensory evaluation was done for all the samples in respective time intervals. Results indicated no significant differences among panel judgements while there existed significant structural differences among bread samples. All samples became staled as compared with control، but Barbari bread became more stale as compared with Lavash and Sangak. Overall results reveal that retrogradation of starch granules occurs during storage of bread، particularly at time lapses of 48 and 72 hours. Staling phenomenon occurred in all breads while its rates was different. In addition، it was shown that coagulation of gluten network during baking and its intensity during storage was an important factor. Flour components، baking conditions، time and baking process were also important interventing factors.
    Keywords: Flat bread, Staling, Retrogradation, Sensory Evaluation, Starch
  • Pages 95-100
    Consumption of meat products such as Patti is increasing specially in big cities، so safety and quality of theses products are very important. With consideration of meat price and possibility of substitution cheap kind meat، In this study 288 industrial and 96 hand made Patties marketed in Tehran tested for determination the kind of content meat by sandwich Elisa method. Results of this study demonstrated that in analyzed samples there was not swine and equine meat، but 8/43 percent of samples were not complying with production license formula and label claim for kind of content meat.
    Keywords: Pattie, Meat content, sandwich Elisa, Equine, Swine
  • Pages 101-107
    The effect of three hydrocolloids with different chemical structure and from different sources on the rheological properties of wheat flour dough، fresh baguette bread quality and its influence on bread staling were studied. The influence of the selected hydrocolloids (Guar، Pectin and Xanthan gum) on rheological behavior of dough was tested by using extensograph and farinograph. Rheological characteristics of wheat flour doughs were modified to different extent by hydrocolloids of varying chemical structure. The greatest effects، but not the better ones، at dough level were promoted by xanthan followed by guar، these hydrocolloids strengthen the wheat flour dough. Hardness and sensory characteristics of bread after storing for 24 and 48 h. Hydrocolloids affected in different extent to stored bread. Although different improvements were observed associated to specific hydrocolloid، guar was the hydrocolloid with an improvement effect on all the parameters tested، specific volume index and crumb hardness. In addition، during storage، guar gum showed an anti staling effect، reducing the crumb hardening.
    Keywords: baguette, hydrocolloide, Staling, Rheology, dough
  • Pages 109-115
    The chemical composition، sensory attributes and acetaldehyde content of yoghurts produced from ultrafiltered milk retentates and normal yoghurt made with SMP were studied and compared. UF yoghurts had more content of acetaldehyde، protein، lactic acid and total solid than control but lactose content and syneresis were at lower level. The amount of produced acetaldehyde was dependent to the protein amount and by increasing the latter the acetaldehyde got higher. The quantity of acetaldehyde decreased during the storage of yoghurt. Scores for sensory analysis of UF yoghurts were higher than control. Yoghurt made from UF retentate with 13. 5 % TS and 5. 3% protein got the highest rating for all sensory properties and was comparable with one of the most acceptable yoghurts produced in Iran.
    Keywords: Yoghurt, Acetaldehyde, Ultrafiltration
  • Pages 117-130
    The aim of this research was to compare the benefits of wheat enrichment in the farm with flour fortification in the factories. Three experiments have been carried out in the early of third Millennium in 6 different provinces، i. e. East and West Azerbaijan، Kerman، Sistan and Balouchestan and Southern Khorasan. The first and second experiments (2000-02 and 2002-04)، were designed based on t-distribution and included two treatments: The control plots were given nutrients based on Farmer''s conventional fertilization practice (NP) and the treated plots received nutrients based on soil tests (balanced fertilization) in Meyaneh (3 wheat farms) and Naghadeh (1 wheat farm) in East and West Azerbaijan provinces. In the wheat fields، micronutrient-fertilizer solution with 0. 5% was sprayed at three stages (stem elongation، heading، and a week after flowering). After harvesting، the grain yield، phytic acid، Zn and PA/Zn molar ratio were measured. Then، whole-wheat bread and regular bread prepared from these farms were fed for 4 and 6-month periods to different groups in Tajark، Khanghah and Kahriz villages in East and West Azerbaijan، respectively. Before and after feeding the village inhabitants، zinc (Zn) and iron (Fe) concentration were measured in their blood serum. In the third experiments، in the summer of 2003، a study on the effect of fortification and improvement of the quality of bread on the health of consumer subjects was carried out on the total personnel of Moghadam Mersad Military Station. A number of the drafted military service personnel of Moghadam Mersad Military Station and some personnel from Ravar Aboozar Military Station were selected for blood tests. During a 4-month test period، bread consumed at the Station and the associated units was fortified and the correct procedure of baking was taught to the bakers. The amount of Zn and Fe in the blood serum of the subjects was determined with an atomic absorption spectrometer. Fortification of the wheat flour was carried out at the Baghin Martyrs Station، by adding، 80 mg Zn; 50 mg Fe; 10 mg vitamin B1; 2. 5 mg Vitamin B2; and 5 mg vitamin B6 per kg of flour. In the first and second experiments، the results demonstrated that there was a significant difference at one percent level for grain yield (α=0. 01). Also، the statistical analysis revealed a significant difference for phytic acid، Zn and molar ratio of phytic acid to Zn (PA/Zn) in all wheat farms. Consumption of whole wheat bread in comparison with white bread for 4 and 6-month periods noticeably increased Zn and Fe concentration in blood serum especially in 6-month period. While the average Zn and Fe concentration in the blood serum in the second experiment for the control was 80 and 100، they were increased to 110 and 130 μg/deciliters after the intervention in Kahriz village. In the third experiment، in places where bread was not fortified، the average level of Zn in the blood serum of individuals was measured to be 72 μg/deciliters; whereas، the serum Zn of the test subjects consuming fortified bread for a three-month period averaged 89 μg/deciliters (P<0. 01). For persons who fed on unfortified bread، 47% suffered from Zn deficiency but those who used the superior quality، fortified bread، only 10% suffered from this deficiency (P<0. 01). While the number of people using stomach-problem-related-medicines at the Beghin Martyrs Station during a 4-month period before the experiment was figured to be 1615، it was reduced to 1375 cases after the test; or a 15% decrease during a 4-month period. In conclusion it can be mention that superiority of the enrichment in the farm over flour fortification in the factory has been proven. Enrichment is preferred to flour fortification and its most important benefits are at least 20% increase in wheat yield as well as grain quality and more than 10% increase in minerals concentration due to more uptake by human''s digestion system.
    Keywords: Wheat (Triticum aestivum L.), grain enrichment, flour fortification, PA, Zn molar ratio, Whole wheat bread, promotion of human health