فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر صالح* صفحات 1-37
    این مقاله محصول پژوهشی کاربردی است که با بررسی مولفه ها و ویژگی های فاز اجرای راهبرد در مدیریت راهبردی نیروهای مسلح قصد دارد تا عوامل اثرگذار بر اجرای راهبرد را به طور بومی باز تعریف نموده و با شناخت این اجزاء، الگوی بومی اجرای راهبرد در نیروهای مسلح را ارائه نماید. در این راستا ضمن بررسی ادبیات عمومی، ابتدا به بازشناسی مولفه های ویژه ی اجرای راهبرد در نیروهای مسلح پرداخته و سپس اجزئیات این الگو، استخراج و دسته بندی گردیده و آنگاه چارچوبی برای تعیین الگو ارائه می شود. برای دستیابی به الگوی آزمون شده ی اجرایی شدن راهبرد، پس از مطالعه ادبیات رایج در زمینه اجرای راهبرد و بررسی الگوهای مختلف، در گام نخست، مراحل، گام ها و فعالیت های مرتبط با اجرایی شدن راهبرد در یک الگوی یکپارچه به طور فرضی ارائه گردیده است. سپس داده های حاصله از پرسش نامه ای که برای آزمون و سنجش اجزاء الگوی یکپارچه در روابط آن به نخبگان این عرصه داده شده بود با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون فریدمن در قالب یک مدل و الگوی واحد، آزمون گردید در نهایت این نتیجه حاصل شد که فاز اجرای راهبرد، شامل 3 مرحله «طرح اقدام و هدف گذاری دفاعی برای اجرا»، «برنامه ریزی و اجرا در نیروهای مسلح» و «الزامات اجرای راهبرد در نیروهای مسلح» است که کدام از مراحل، گام هایی را در اجرا دارند که در سه مرحله در مجموع سیزده گام را شامل می شود.
    کلیدواژگان: اجرای راهبرد، فاز، الگو، مرحله، گام، نیروهای مسلح
  • ناصر عسگری*، مهدی خیراندیش، محمدرضا خسروی، علیرضا مرادی صالح صفحات 39-61

    در عصر داناییمحوری، دانش مهمترین سرمایه سازمان بهشمار میرود و مدیریت موثر دانش برای حفظ رقابتپذیری و اثربخشی سازمان، نقشی حیاتی دارد. انجام موثر اقدامات مدیریت دانش به وجود پیشنیازهای مناسبی در سازمان نیاز دارد. از آنجا که کارکردهای مدیریت دانش تا حدود زیادی ماهیتی انسانی- اجتماعی دارند، عامل رهبری میتواند نقش بسیار تعیینکنندهای در انجام اثربخش آنها داشته باشد. از اینرو، هدف این پژوهش، شناسایی و تبیین نقش رهبری تحولآفرین در تسهیل انجام اقدامات مدیریت دانش است. روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مدیران و کارشناسان سازمان تحقیقات و مطالعات ناجا تشکیل می دهند که به روش تمامشماری از آن ها نظرسنجی شده است. ابزار گردآوری این پژوهش، پرسش نامه بوده است. نتایج این پژوهش نشان داد که متغیرهای نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش، ترغیب فکری و ملاحظات شخصی (فردی) بر اقدامات مدیریت دانش در پلیس دانش بنیان موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلق دانش، انتقال دانش، رهبری تحول آفرین، پلیس دانش بنیان
  • علیرضا جزینی* صفحات 63-95
    پلیس یکی از سازمان های تاثیرگذار بر جامعه است. افزایش احساس امنیت و کاهش جرم در جامعه، بستر مناسبی برای پیشرفت فراهم می کند، بنابراین شناسایی عوامل موثر بر عملکرد پلیس موضوع مهمی است. دانش محوری از موضوعاتی است که به تازگی از بخش خصوصی وارد بخش دولتی شده و به عنوان یکی از رویکردهای پلیس نیز مطرح شده است. هدف این مقاله، کسب شناخت بیشتر نسبت به تاثیر دانش محوری بر عملکرد پلیس (نیروی انتظامی) است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه فرماندهان انتظامی استان ها و ستاد ناجا تشکیل می دهند که محقق براساس جدول نمونه گیری جرسی و مورگان به روش طبقه ای متناسب، افراد نمونه را انتخاب کرده و مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است، همچنین از ابزار پرسش نامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که دانش محوری تاثیر معنادار و قابل توجهی بر عملکرد پلیس، به ویژه بر بعد سرمایه انسانی آن دارد و از بین مولفه های دانش محوری، آگاه سازی عامل مهم تری است که باید به حساسیت های مرتبط با آن نیز توجه شود.
    کلیدواژگان: پلیس، عملکرد، سرمایه فکری، دانش محوری، آگاهی، آگاه سازی، یادگیری، نوآوری
  • سید حسین حسینی، محمود حضرتی*، مصطفی نوحی صفحات 97-112
    دانش را می توان به عنوان منبعی راهبردی در دسته دارایی های نامحسوس سازمان ها طبقه بندی کرد. از آنجایی که هر منبعی نیازمند مدیریت می باشد، دانش نیز نیازمند مدیریت است. از دیدگاه نظری، مدیریت دانش را فرایند شناسایی، خلق، دستیابی، نگهداری، اشاعه، به کارگیری و حصول اطمینان برای اجرای امور معرفی می کنند. پیاده سازی اثربخش یک نظام مدیریت دانش، نیازمند هماهنگی و ارتباط اثربخش میان رهبری، ساختار و تشکیلات، فرهنگ سازمانی، منابع انسانی، فناوری و همچنین فرایندهای دانش محور است. هدف اصلی این تحقیق، بررسی و اولویت بندی عوامل؛ رهبری، ساختار و تشکیلات، فرهنگ سازمانی، منابع انسانی، فناوری و فرایندهای دانش محور در سازمان نظامی مورد مطالعه است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی بوده و ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق، پرسش نامه است. جامعه آماری تحقیق شامل؛ کارکنان شاغل ستاد سازمانی نظامی در تهران است که از این تعداد، 136 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده و مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که نقش همه عوامل مورد مطالعه در این تحقیق در تسهیل مدیریت دانش معنادار بوده که از این میان عامل منابع انسانی در اولویت نخست و عوامل رهبری، فرهنگ، فناوری، فرایندهای دانش محور و زیرساخت های سازمانی در اولویت های بعدی اهمیت قرار دارند.
    کلیدواژگان: رهبری، فرهنگ، فناوری، فرایندهای دانش محور، منابع انسانی
  • زهرا علی بخشی* صفحات 113-150
    به عملکرد پلیس در واپایش نا آرامی های اجتماعی و اقدامات علیه نظم و امنیت عمومی همواره توجه شده است. با توجه به اینکه مطبوعات از سال های دور یکی از مهم ترین رسانه های ارتباطی و هم چنین رکن چهارم دموکراسی در کشور ما به شمار می آید، همیشه مورد توجه قانون گذار بوده و در خصوص تخلفات و جرایم ارتکابی از سوی این رسانه نوشتاری تعیین تکلیف شده است؛ بنابراین گاه اتفاق می افتد برخی از جرایمی که سبب بر هم زدن نظم و امنیت عمومی جامعه گردیده و توسط نیروی انتظامی یا به عبارت بهتر، مجریان قوانین رسیدگی و جلوگیری به عمل می آید، قابلیت ارتکاب توسط این رسانه نوشتاری را پیدا می کنند. لذا به دلیل اهمیتی که نظم و امنیت عمومی داراست، نه تنها قانون مجازات اسلامی، بلکه قانون مطبوعات نیز به جرم انگاری در این باره مبادرت ورزیده است. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی و تبیین ویژگی های اختصاصی ارتکاب جرایم علیه نظم و امنیت عمومی از طریق مطبوعات و نقش نیروی انتظامی برای جلوگیری از ارتکاب جرایم علیه نظم و امنیت عمومی است. نکته اساسی تمایز ارتکاب جرایم علیه امنیت عمومی به صورت کلی با ارتکاب جرایم علیه امنیت عمومی توسط مطبوعات است؛ به طوری که اگر جرمی علیه امنیت عمومی از طریق مطبوعات ارتکاب یابد، در محکمه صالحه رسیدگی و اصل علنی بودن و حضور هیئت منصفه مطبوعاتی الزامی است؛ در حالی که این ارفاقات در رسیدگی به جرایم علیه امنیت عمومی از طرق عادی مجری نمی باشد؛ زیرا عدالت اقتضا می کند که این گونه جرایم به جهت تلاش اصحاب مطبوعات در تنویر افکار عمومی، واجد ارفاقات خاصی در رسیدگی باشند.
    روش تحقیق این مطالعه، توصیفی- تحلیلی است یعنی محقق علاوه بر تصویر سازی آنچه هست به تشریح و تبیین دلایل چگونه بودن و چرایی وضعیت مسئله و ابعاد آن می پردازد.
    کلیدواژگان: نظم و امنیت عمومی، جرایم مطبوعاتی، دادگاه صالح، علنی بودن، هیئت منصفه
  • مرتضی نیازخانی*، حسن کلاکی صفحات 151-185
    تحقیق حاضر به دنبال ارائه چارچوب مفهومی و اعتباریابی الگوی پیشنهادی تربیت پلیس کودکان و نوجوانان جمهوری اسلامی ایران است. روش انجام این تحقیق، پیمایشی بوده و با استفاده از پرسشنامه به گردآوری اطلاعات پرداخته است و از روش توصیفی و تبیینی به تجزیه و تحلیل داده ها می پردازد. در این پژوهش، از روش طبقهای متناسب استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق 300 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه به تعداد 169 نفر و براساس سهم هر یک از گروه های کارشناس، صاحب نظر و متخصص در این زمینه بر اساس گروه های هدف تعیین شده اند. به منظور اعتباریابی و طراحی الگوی تربیت پلیس کودکان و نوجوانان جمهوری اسلامی ایران، از آزمون مدل معادلات ساختاری لیزرل، استفاده شد. مهمترین مولفه نیازسنجی؛ بررسی و تدوین وضع مطلوب چگونگی تربیت پلیس کودکان و نوجوانان، مهمترین مولفه هدفگذاری؛ تخصصی شدن خدمات پلیس نسبت به کودکان و نوجوانان، مهمترین مولفهبرنامه ریزی؛ تهیه و تدوین برنامه جامع توسعه آموزش پلیس کودکان و نوجوانان، مهمترین مولفهاجرای آموزشی؛ شناسایی خطاها و راهکارهای رفع خطاهای آموزشی و مهمترین مولفه اجرای آموزشی؛ رویه اجرای دوره آموزشی، مهمترین مولفه های ارزشیابی و تحلیل داده ها برای ارزیابی آموزش پلیس کودکان و نوجوانان جمهوری اسلامی ایران است. با توجه به برازش مدل در این تحقیق، قابلیت تعمیم پذیری در کشور را دارا است. از نتایج و یافته های نظری و پژوهشی دیگر این تحقیق می توان به؛ الف) تدوین دوره های آموزشی تربیت پلیس کودکان و نوجوانان در دو سطح مقدماتی و پیشرفته و ب) گام های تشکیل دهنده آموزش پلیس کودکان و نوجوانان، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تربیت پلیس، کودکان و نوجوانان، هدف گذاری، نیازسنجی، برنامه ریزی، اجراء و ارزشیابی آموزشی
|
  • Asghar Saleh* Pages 1-37
    This article is result of an applied research that has decided to redefine influencing factors and characteristics of the stage of strategy implementation on strategic management (by assessing components and characteristics of Islamic Republic of Iran armed forces strategic management), and is going to provide an indigenous pattern (by recognizing these elements). For this purpose, three works were done: 1) recognition of armed forces strategy implementation special components (by means of assessing general literature), 2) derivation and classification of armed forces pattern (itself), and 3) drawing a framework for pattern nomination. To achieve the model of strategy implementation, after studying the common literature of strategy implementation in different models, phases, steps and activities related to strategy implementation have been provided hypothetically. The data achieved by the questionnaire delivered to the elite of this field – for testing and evaluating model implementation – was evaluated by means of SPSS software and Fredman test in the form of a single test model. Finally it was concluded that the phase of strategy implementation contains three steps, including action plan and targeting for implementation, planning and implementation in armed forces and strategy implementation requirements in armed forces, each of them has steps itself practically which totally holds 3 phases and 13 steps as a whole.
    Keywords: Strategy Implementation, Phases, Model, Stage, Step, Armed Forces
  • Nasser Asgari*, Mehdi Kheirandish, Mohammadrezakhosravi, Alirezamoradisaleh Pages 39-61

    In the knowledge based era, knowledge is considered as the most worthwhile asset of police organization. So, effective knowledge management (KM) has a vital role in sustaining competitive advantage and effectiveness of the organization. Successful implementation of KM in police organization requires appropriate context. As the performances of KM have mainly human- social characteristic, so transformational leadership has an influential role on effective KM practices (knowledge creation and knowledge sharing). The primary purpose of the research is identifying and description of the role of transformational leadership in facilitation of doing KM practices. The research method is descriptive and corelational. The population of the research consist the whole managers and personnel of The Police (NAJA) Research and Study Organization which have been selected as statistical sampling. Questionnaire has been used as a data gathering tool. According to the research findings, variables such as ideal influence, inspired motivation, mind persuasion and individual considerations have the great impact on effective KM practices in knowledge-based police.

    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Creation, Knowledge Transformation, Transformational Leadership, Knowledge Based Police
  • Ali Reza Jazini* Pages 63-95
    Police is an organization with impact on society. Increasing perceived security and decreasing crime in socity provide a proper infrastructure for advancement. So, identifying factors influencing police performance is an important issue. Nowadays, Knowledge orientation has been extended from private sector to public sector and viewed as a new policing approach. The main purpose of this paper is to identify the effects of Knowledge orientation on police (NAJA) performance dimensions. The main goal of this research is being applicable and the way of data gathering is explanatory model.statistical society of the research is whole police leaderships of staff and state and the researcher has analyzed the chosen persons based on sampling schedule of Jersy and Morgan. Also, he has used questionnaire as a tool for data gathering. The results of this research show that knowledge orientation has the influential impact on police performance especially on human capital dimension. Moreover, “being informed” is the most important component of knowledge orientation of police which should be noticed with main concern.
    Keywords: Police, Performance, Intellectual Capital, Knowledge Orientation, Awareness, to Inform, Learning, Innovation
  • Seyyedhosseinhosseini, Mahmoud Hazrati *, Mostafanouhi Pages 97-112
    Knowledge can be classified as the most strategic and invisible assets for any organization. Knowledge, like any other sources, requires management. From theoretical point of view, knowledge management has been introduced as a procedure to identify, create, access, maintain, distribute, apply and finally ensure of implementation of all factors. Knowledge management (KM) system can runs effectively by coordination and effective relationship between leadership, system and organization, organizational culture, human sources, technology and knowledge based procedures in a police organization. Statistical society of the research is staff personnel of police in Tehran, among which 136 persons have been chosen randomly. According to survey, all facilitating factors were identified as the effective factors and human resources were found to have the most importance and the leadership factors, culture, technology, knowledge based procedures and finally organizational infrastructures can be placed as the next important factors.
    Keywords: Leadership, Culture, Technology, Knowledge based procedure, Human sources
  • Zahra Alibakhshi* Pages 113-150
    Police performance in controlling social unrest and actions against public order and security always has been attention; For years, Press was the most important communicational media and the fourth factor of democracy in Iran and so Legislator has had many attentions to them and has passed some acts on the Press breaches and Press crimes; Therefore sometimes happens that some of the offenses are of the same order and security and by the police or in other words, law enforcement officials are investigating and preventing perpetrated to find text by the media's ability; Therefore, the importance of order and public safety, not only penal code, but also press law guilty of negligence. Given that are press offenses are eligible for certain leniency in such public hearing and jury, that is the question the offenses against public order and security through the press what special characteristics of crimes against public order and security are other ways? answer this question it is important which as a police officer in the performance of such crimes to justice is effective.Note the distinction between crimes against public safety in general with Crimes against the press; So that you may be committing a crime against public safety through the media, Proceedings in a court of competent jurisdiction and the public and the press jury is required; While this leniency on crimes against the security of the host is not the normal way; Because justice requires that such crimes to the efforts of the media in public awareness, consideration must meet certain leniency.In this article, after establishing that any crime committed through the press,is "press crimes", the specific characteristics of offenses against public order and security was mentioned by the press.
    Keywords: Order, Public Safety, press crimes, Competent court, openness of trial, Jury
  • Mortezaniazkhani*, Hasan Kalaki Pages 151-185
    The study aims to provide a conceptual framework and to put validation the proposed model of police training in relation with children in Islamic Republic of Iran. Research methodology is questionnaire survey by using methods of data collection and data analysis methods described in the review. In this research, the appropriate classification method has been used. Population of research is 300 persons among which 169 persons have been chosen as a sample by using Cochran formula, based on identified target groups.Conceptual frame work is the adoption of the Action Plan and Charter Standard ISO 10015 implementation steps to train police working with children and juveniles in five steps: assessment, goal setting, planning, implementation and evaluation of training. In order to identify the effective components of training the police, working with children and adolescents by using structural equation modeling, the main components of these five stages are: 1-the main component of assessment, is evaluation and to prepare the best condition for training of police, 2- the main component of the goal setting, is making police services more specialized for children and juveniles, 3- main planning program component, is to provide a comprehensive program of police training, 4- the main component of implementing of police training is to identify training mistakes and ways to fix them, and 5- the most important component of evaluation of training, is data analyzing for evaluation of the police, working with children and juveniles in Islamic Republic of Iran. So, the model has been used in this study has the potential to generalize over the whole country. Theoretical results and findings of the study are: a) developing educational programs for police in both basic and advanced training, and b) foundational steps of training the police, working with children and adolescents.
    Keywords: Police Training, Children, Adolescents, Goal Setting, Needs Assessment, Planning, Implementation, Evaluation Of Training