فهرست مطالب

مدیریت خاک و تولید پایدار - سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1392)

نشریه مدیریت خاک و تولید پایدار
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/03
  • تعداد عناوین: 15
|
  • زرنگار اخوان*، علیرضا فلاح نصرت آباد صفحه 1

    تامین فسفر مورد نیاز گیاهان از دو طریق استفاده از کودهای شیمیایی و بیولوژیک امکان پذیر است. مقدار زیادی از فسفر موجود در کودهای شیمیایی بعد از ورود به خاک نامحلول شده و از دسترس گیاهان خارج می شود. ریزجاندارانی به نام اکسیدکننده های گوگرد با کاهش pH خاک شکل نامحلول فسفر خاک را به شکل محلول تبدیل می کنند. به منظور بررسی تاثیر گوگرد و مایه تلقیح باکتری تیوباسیلوس بر کاهش pH و افزایش قابلیت جذب فسفر خاک، آزمایش گل خانه ای کشت کلزا رقم اکاپی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل 5 سطح گوگرد پودری (200، 400، 600، 800 و 1000 کیلوگرم در هکتار) و 3 سطح تیوباسیلوس (بدون مایه تلقیح، 5 و 10 گرم مایه تلقیح در 6 کیلوگرم خاک گلدان، با جمعیت 107 باکتری درگرم مایه تلقیح) با 3 تکرار در سال 89-1388 به اجرا درآمد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر همه منابع تغییرات بر قابلیت جذب فسفر و کاهش pH در سطح 1 درصد معنی دار بود. متوسط فسفر قابل جذب خاک در تیمارهای بدون تلقیح 21 و در تیمارهای تلقیح شده 28 میلی گرم بر کیلوگرم بود و 33/33 درصد افزایش نشان داد و اثر متقابل گوگرد و باکتری مقدار فسفر قابل جذب را 165 درصد افزایش داد و pH خاک در مقایسه با خاک اولیه 05/1 واحد کاهش یافت و تیمار دارای کم ترین کود نسبت به تیمار با بیش ترین کود 55/0 واحد تفاوت pH داشت. افزایش جذب فسفر توسط گیاه معنی دار بود ولی افزایش وزن خشک گیاه از نظر آماری معنی دار نبود و این افزایش منوط به خطای آزمایش بوده است.

    کلیدواژگان: اسیدیته، باکتری تیوباسیلوس، فسفر، گوگرد، مایه تلقیح
  • بیژن خلیل مقدم، بهزاد قربانی، شجاع قربانی دشتکی صفحه 15

    برای تعیین رواناب و فرسایش برای انجام کارهای حفاظتی، به یک مدل دینامیکی نیاز می باشد. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی مدل EuroSEM برای اندازه گیری میزان رواناب، فرسایش و رسوب در بخشی از زیر حوضه آب خیز کارون شمالی در شرایط متفاوت پوشش گیاهی می باشد. مدل مورد استفاده در این پژوهش، یک مدل تک رخ داد فراگیر بوده و براساس فرآیند فرسایش و رسوب شبیه سازی شده است. برای ارزیابی توانایی مدل جمع آوری داده های واقعی دبی رواناب و رسوب از سرریز مستطیلی شکل آهنی که در انتهای خروجی زیرحوضه مورد مطالعه نصب گردیده بود، استفاده شد. برای شبیه سازی مدل پارامترسنجی، واسنجی و اعتبارسنجی انجام شد و با استفاده از شاخص های ضریب تبیین و کارایی مدل مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج واسنجی (رخ دادهای 5 و 25 آذر) نشان داد که بهترین واسنجی هیدروگراف ها با کاهش حرکت مویینگی خالص موثر و افزایش رطوبت قبل از بارندگی و بهترین واسنجی نمودار رسوب ها با افزایش چسبندگی ذرات خاک، ضریب زبری مانینگ شیار و بین شیار و کاهش فرسایش پذیری خاک صورت گرفت. نتایج اعتبارسنجی (رخ دادهای 16 اسفند، 8 فروردین و 1 اردیبهشت) مدل نشان داد که مدل EuroSEM، میزان کل رواناب و شدت اوج رواناب را به خوبی شبیه سازی می کند. شاخص های ارزیابی نشان می دهند که برآورد رواناب و رسوب مدل به نسبت خوب می باشد که شاخص های مختلف نتایج متفاوتی ارایه می نمایند. هیدروگراف ها و نمودار رسوب های شبیه سازی مدل نسبت به آن چه مشاهده شده، از شدت بارندگی بیش تر پیروی می کنند. مقدار کل رواناب بین 37/6-22/1 میلی متر در 1 هکتار و مقدار کل رسوب خروجی بین 18-32/2 تن در هکتار در رخدادهای مورد مطالعه مشاهده گردید. نتایج شبیه سازی مدل نشان داد که در هر سناریو با افزایش پوشش گیاهی در هر واحد از 5 آذر به 8 فروردین فرسایش خاک کاهش یافت. فرسایش شیاری در طول دوره زمانی رشد از 54/0-16/0 تن در هکتار افزایش و برعکس فرسایش بین شیاری از 28/4-45/3 کاهش یافت.

    کلیدواژگان: مدل، EuroSEM، رواناب، فرسایش، کارون شمالی
  • محمدرضا ساریخانی، ناصر علی اصغرزاد، محمدعلی ملبوبی صفحه 39

    فسفر بعد از نیتروژن یکی از مهم ترین عناصر غذایی مورد نیاز برای رشد گیاهان به شمار می آید. یکی از روش های تامین فسفر مورد نیاز گیاهان بهره گیری از توان زیستی خاک و استفاده از ریزسازواره های حل کننده فسفات می باشد. به این منظور آزمایش گلخانه ای با گیاه گندم بهاره (رقم روشن) و با 3 گونه باکتری حل کننده فسفات شامل: (P13) Pseudomonas putida P13، (P5) Pantoea agglomerans P5 و Pseudomonas fluorescence CHAO (CHAO) در یک خاک استریل انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار (P13، P5، CHAO، P13+P5 و تیمار شاهد بدون استفاده از باکتری) در 3 تکرار به اجرا در آمد. وزن تر و خشک بخش هوایی (در میان دوره و انتهای دوره رشد)، تعداد سنبله و دانه در هر گلدان، وزن دانه، غلظت و مقدار فسفر در بخش هوایی و در دانه اندازه گیری شدند. پارامترهای اندازه گیری شده در میان دوره رشد (وزن تر و خشک بخش هوایی، همچنین غلظت و مقدار فسفر موجود در آن) در هیچ یک از تیمارهای اعمال شده تفاوتی با هم نشان ندادند. نتایج نشان داد که تیمارهای باکتریایی بر وزن خشک بخش هوایی تاثیری نداشتند هر چند که وزن هزاردانه در تیمار P13+P5 افزایش معنی دار نسبت به تیمار شاهد و سایر تیمارهای باکتری به جز تیمار P13 نشان داد. بیش ترین تعداد دانه و سنبله در تیمار P5 و CHAO مشاهده شد. بررسی غلظت و مقدار فسفر بخش هوایی نیز افزایش معنی دار تیمارهای باکتریایی را به همراه داشت و بیش ترین افزایش غلظت و مقدار فسفر بخش هوایی (به ترتیب 8/1 و 14/1 برابر نسبت به شاهد) از ترکیب تیماری P13+P5 به دست آمد. براساس نتایج این آزمایش باید انتظار داشت که اثر تلقیح باکتری های حل کننده فسفات را در پایان دوره رشد گیاه مشاهده نمود و در اوسط رشد گیاه شاید نتایج معنی داری از حضور آن ها در کنار گیاه به دست نیاید.

    کلیدواژگان: باکتری حل کننده فسفات، فسفر، گندم، عملکرد دانه، رشد رویشی
  • ماهان ضیایی، حسین میرسیدحسینی صفحه 59

    خصوصیات بیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی محیط ریزوسفر از جمله اشکال شیمیایی عناصر در آن با توده خاک متفاوت است. این آزمایش به منظور مقایسه تفاوت اشکال شیمیایی عنصر سرب و فراهمی آن ها در ریزوسفر و توده خاک در حضور دو گیاه ذرت و کلزا در دو زمان 3 و 6 هفته پس از کشت با استفاده از جعبه های کشت جداسازی شده به 3 بخش 1S (منطقه موسوم به ریزوسفر)، 2S (منطقه متاثر از ریزوسفر) و 3S (توده خاک) در شرایط گل خانه ای انجام شد. برای بررسی تغییرات اجزای فلزات و زیست فراهمی آن ها از روش های مختلف عصاره گیری (آب مقطر، 2(3NO) Ca، DTPA و 3HNO) و از روش های تعریف شده استفاده شد. نتایج نشان دادند که اشکال محلول در آب سرب، 3 هفته پس از کشت در خاک تحت کشت ذرت و کلزا بیش تر از شاهد بود. اثرات ریزوسفری تاثیر معنی داری بر مقادیر سرب قابل استخراج با نیترات کلسیم در خاک نداشتند. مقادیر سرب قابل استخراج با DTPA در ریزوسفر ذرت و کلزا 3 هفته پس از کشت بیش تر از توده خاک بود. و در خاک تحت کشت کلزا بر خلاف ذرت در هر دو زمان مقادیر سرب قابل جذب در ریزوسفر بیش تر از منطقه میانی بود. سرب قابل استخراج با اسید نیتریک در ریزوسفر ذرت، 6 هفته پس از کشت بیش تر از 2 منطقه دیگر و در همین زمان در خاک تحت کشت کلزا کم تر از توده خاک بود. میزان جذب سرب در گیاه ذرت به طور معنی داری در ریشه بیش تر از اندام هوایی است. تغییر در اشکال سرب در ریزوسفر می تواند به دلیل تفاوت در خصوصیات خاک و گونه های گیاهی باشد. تحرک سرب در ریزوسفر نشان دهنده افزایش بخش تبادلی فلز به دلیل تفاوت در تحریک حلالیت این عنصر در ریزوسفر در مقایسه با توده خاک بوده است.

    کلیدواژگان: توده خاک، ریزوسفر، سرب، عصاره گیری، فراهمی
  • علی اصغر ذوالفقاری، محمدتقی تیرگر سلطانی، تورج افشاری بدرلو، فریدون سرمدیان صفحه 77

    اندازه گیری ظرفیت تبادل کاتیونی خاک در سطوح وسیع، معمولا بسیار پرهزینه و وقت گیر است. تخمین این کمیت به وسیله ویژگی های زودیافت خاک، از طریق توسعه توابع غیرپارامتریک می تواند رویکرد مناسبی باشد. در این پژوهش روش غیرپارامتریکی با عنوان K- نزدیک ترین همسایگی در تخمین CEC خاک استفاده شد و نتایج آن با یکی از پرکاربردترین روش های مرسوم مبتنی بر مدل های شبکه عصبی مصنوعی (ANN) مورد مقایسه قرار گرفت. 683 نمونه خاک از مناطق مرکزی ایران انتخاب شدند که 120 عدد از آن ها به عنوان داده های مورد آزمون (هدف) و 563 عدد به عنوان بانک داده مرجع (آموزش) قرار گرفتند. مقادیر پارامترهای رس، سیلت، شن و کربن آلی خاک به عنوان متغیر مستقل ورودی (زودیافت) و CEC به عنوان متغیر وابسته خروجی بودند. نتایج نشان داد که بیش ترین خطای برآورد (MaxE) در روش K-NN برابر cmol+/kg 81/4 و این مقدار در روش ANN برابر cmol+/kg 26/5 بود. ریشه میانگین مربعات خطا در روش K-NN، 51/1 و در روش ANN، 53/1 بود، که نشان می دهد هر دو روش قادرند با دقت بالا و یکسانی CEC خاک های هدف را پیش بینی نمایند. مقادیر مثبت آماره میانگین خطا (ME) برای این دو روش نیز نشان داد که هر دوی آن ها متمایل به برآورد کم تر مقدار CEC می باشند. همچنین نتایج بررسی کارایی مدل ها نشان داد که هر دو روش از کارایی بالایی (88/0=EF) در برآورد ظرفیت تبادل کاتیونی خاک برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: مدل غیرپارامتریک، ظرفیت تبادل کاتیونی، K، نزدیک ترین همسایگی، مدل شبکه عصبی مصنوعی
  • بهاره بهمنش، حسین بارانی، مجید اونق، مجید محمداسمعیلی، احمد عابدی سروستانی صفحه 95

    تخریب سرزمین و به ویژه مراتع نه تنها تهدیدی برای سلامت اکولوژیک مراتع است، بلکه می تواند کاهش کمیت یا کیفیت خاک این اکوسیستم و پوشش گیاهی در دسترس دام را نیز در پی داشته باشد. عموما شاخص های تخریب زمین برای هدف مدیریت اراضی تعیین، انتخاب و ارزشیابی شده و به وسیله پژوهشگران به کار برده می شوند. از طرفی جوامع شبانی معمولا اطلاعات جامعی از محیط مرتعی خود دارند اما تنها تعداد انگشت شماری از مطالعات، شبانکاره ها را در ارزیابی های حقیقی و تفسیر تغییر چشم انداز دخالت داده است. در این پژوهش در دو محدوده شرق و جنوب پارک ملی گلستان (داخل و خارج پارک)، انتخاب و ارزیابی شاخص های پدیده تخریب به دو روش بررسی شد؛ یکی با استفاده از روش دانشگاهی یا بیوفیزیکی و دیگری با کمک دانش بومی. به منظور مقایسه مقادیر و نمرات شاخص ها در داخل و خارج از پارک و تعیین شاخص های حساس به پدیده تخریب مرتع از آزمون t-test استفاده شد. نتایج به دست آمده از مقایسه اندازه گیری های متخصصان و دانش بومی نشان داد که در مرتع نیمه استپی دشت سه شاخص تولید سالانه، پوشش لاش برگی و خاک لخت از هر دو دیدگاه متخصصان مرتع و دانش بومی اختلاف معنی داری در مقایسه داخل و خارج پارک داشتند و در مرتع استپی میرزابایلو کل پوشش گیاهی، پوشش لاش برگی، گیاهان مهاجم و سمی و همچنین خاک لخت شاخص های منتخب مشترک روش دانشگاهی و دانش بومی بود که در داخل و خارج پارک به طور معنی داری اختلاف داشتند و از نظر هر دو روش ارزیابی تخریب مرتع شاخص های حساسی بودند.

    کلیدواژگان: تخریب مرتع، شاخص های تخریب، ارزیابی متخصصان، دانش بومی، پارک ملی گلستان
  • اکرم فرشادی راد، اسماعیل دردی پور، فرهاد خرمالی صفحه 113

    مطالعات سینتیک رهاسازی پتاسیم می تواند در درک بهتر وضعیت پتاسیم قابل استفاده گیاه به ویژه در خاک های شامل کانی های پتاسیم مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی سرعت رهاسازی پتاسیم غیرتبادلی در خاک، بخش رس و سیلت 4 نمونه از خاک های لسی و شبه لسی استان گلستان با استفاده از کلرید کلسیم 01/0 مولار در مدت 1800 ساعت و مطالعه ارتباط آن با نوع کانی های موجود در خاک است. سرعت آزاد شدن پتاسیم غیرتبادلی با استفاده از معادله های سینتیکی ارزیابی شد. رهاسازی پتاسیم در تمام خاک ها در مراحل اولیه سریع بود و در مراحل بعدی با سرعت کم تری تا پایان آزمایش ادامه یافت. براساس ضرایب تشخیص و خطای استاندارد برآورد، سرعت آزاد شدن پتاسیم غیرتبادلی به وسیله معادله های الوویچ و تابع توانی و پخشیدگی توصیف شد. کانی های موجود در بخش رس خاک ها شامل ایلیت، اسمکتیت، کلریت، کائولینیت، ورمی کولیت و کانی های مختلط و کانی های موجود در بخش سیلت خاک ها شامل کوارتز، فلدسپار، ایلیت و کلریت بود. در بین اندازه های مختلف ذرات خاک، بخش رس بیش ترین مقدار و سرعت آزادسازی پتاسیم را نشان داد و خاک سری قره سو با کانی غالب اسمکتیت بالاترین آزادسازی پتاسیم را نشان داد.

    کلیدواژگان: اجزای خاک، رهاسازی پتاسیم، سینتیک
  • حسام آریان پور، مهدی شرفا صفحه 131

    رطوبت خاک تابعی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن است، ولی کشت با تغییر این خصوصیات می تواند رطوبت قابل دسترس خاک را دست خوش تغییرات کند. برای بررسی این تغییرات منحنی رطوبتی خاک های 3 منطقه با بافت های مختلف شامل لوم رسی، لوم و لوم شنی رسی در نواحی تحت کشت و جفت مجاور آن ها که کشت در آن ها صورت نگرفته بود با استفاده از دستگاه صفحات فشاری در مکش های صفر، 33، 50، 100،500، 1000 و 1500 کیلوپاسکال اندازه گیری شد. درصد خلل و فرج خاک با استفاده از منحنی رطوبتی خاک محاسبه و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شامل توزیع اندازه ذرات، کربن آلی، کربنات کلسیم معادل، جرم مخصوص ظاهری، ظرفیت تبادل کاتیونی و واکنش خاک اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که کشت در هر سه نوع بافت خاک سبب کاهش میزان رطوبت قابل دسترس شده اما این کاهش رطوبت در خاک های با بافت سبک کم ترین مقدار بوده است. چون کشت و کار کم ترین تاثیر را در تغییر خصوصیات خاک های شنی از جمله بافت و ساختمان آن نسبت به خاک های با بافت دیگر داشته است.

    کلیدواژگان: بافت خاک، توزیع خلل و فرج خاک، کشت، رطوبت قابل دسترس
  • خلیل اژدری صفحه 149
    توزیع مواد مغذی مورد نیاز گیاه به شیوه های صحیح، گام مهمی برای رسیدن به کشاورزی پایدار محسوب می شود. این پژوهش به مطالعه حرکت پتاسیم در خاک با به کارگیری سیستم کود آبیاری، آبیاری قطره ای و آبیاری فارو با کاشت گیاه ترب در یک خاک لومی شنی می پردازد. برای انجام پژوهش سیستم های آبیاری بالا در یک مزرعه تحقیقاتی در شاهرود پیاده گردید. مقدار پتاسیم به کار رفته 100 کیلوگرم در هکتار بود. توزیع کود در سیستم کود آبیاری به صورت تزریق محلول و در آبیاری قطره ای و فارو دستی انجام گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که در سیستم کود آبیاری، پتاسیم به طور عمده در لایه های بالایی خاک (عمق 25-0 سانتی متری) باقی مانده و از ناحیه ریشه گیاه خارج نشده است و کم ترین مقدار تراکم این عنصر غذایی که برابر مقدار اولیه آن در خاک می باشد، در لایه های پایینی خاک (عمق 40-25 سانتی متری) یافت گردید. نتایج دیگر پژوهش نشان داد که در سیستم آبیاری قطره ای پتاسیم به طور عمده در لایه میانی خاک (عمق 30-20 سانتی متری) تمرکز یافته است. همچنین در آبیاری فارو قسمت اعظم پتاسیم اضافه شده به خاک به لایه های پایین تر حرکت کرده و پتانسیل آب شویی را تقویت نمود. نتایج نهایی پژوهش نشان داد در سیستم کود آبیاری که توزیع کود در 3 مقطع زمانی مناسب (7، 19 و 31 روز پس از کاشت) انجام گرفت، عملکرد محصول 15200 کیلوگرم در هکتار بود که در مقایسه با روش های دیگر حداقل 26 درصد افزایش داشته است. همچنین این سیستم نشان دهنده بالا بودن بازده مصرف آب (4/7 کیلوگرم بر مترمعکب) و بازده جذب پتاسیم (64 درصد) در مقایسه با تیمارهای دیگر بود.
    کلیدواژگان: کود آبیاری، آبیاری قطره ای، فارو، توزیع پتاسیم، حرکت پتاسیم
  • شیما زنگویی نسب، حجت امامی، علیرضا آستارایی، علیرضا یاری صفحه 167

    از جمله اقداماتی که در مناطق خشک و نیمه خشک می توان به وسیله آن به حفظ و ذخیره رطوبت در خاک کمک کرد، بهره گیری از اصلاح کننده های خاک می باشد. یکی از راه کار های افزایش بازده آبیاری در این مناطق استفاده از هیدروژل ها است. پلیمرهای سوپرجاذب گروهی از اصلاح کننده ها می باشند که می توانند آب به دست آمده از آبیاری یا بارندگی را جذب کرده و از فرونشت عمقی آن جلوگیری کنند. به منظور ارزیابی تاثیر هیدروژل استاکوزورب (Stockosorb) و دور آبیاری بر رشد و نمو نهال تاغ، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار در حسین آباد غیناب (بیرجند، ایران) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل مقادیر مختلف هیدروژل استاکوزرب (0، 1/0، 2/0، 3/0 و 4/0 درصد وزنی) و دور آبیاری (روزانه، هر 3 روز یک بار و هر 5 روز یک بار) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد هیدروژل تاثیر مثبت و معنی داری بر شاخص های رشدی نهال ها شامل ارتفاع نهال، وزن تر وخشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه و طول ریشه داشت. در تمام شاخص ها بیش ترین مقدار مربوط به تیمار 4/0 درصد پلیمر بود ولی بیش تر شاخص های رشدی نهال در این تیمار با تیمار 3/0 درصد تفاوت معنی داری نداشتند. همچنین بیش ترین مقادیر شاخص های رشدی نهال تاغ با آبیاری 3 روز یک بار به دست آمد. علاوه بر این استفاده از هیدروژل استاکوزورب باعث بهبود برخی از خصوصیات خاک گردید، به طوری که در نتیجه استفاده از آن، به طور معنی داری رطوبت قابل استفاده گیاه افزایش، ولی هدایت الکتریکی و جرم مخصوص ظاهری کاهش یافت (05/0P<). با توجه به نتایج این پژوهش، افزودن هیدروژل به خاک باعث موفقیت در استقرار نهال های تاغ و تقویت رشد آن ها در مناطق خشک و نیمه خشک می شود. از این رو برای کاهش مشکل کمبود آب در شرایط مشابه این پژوهش استفاده از 4/0 درصد وزنی هیدروژل همراه با دور آبیاری 3 روز یک بار می تواند به عنوان یک روش موفقیت آمیز برای حفظ رطوبت و افزایش رشد و نمو گیاه تاغ توصیه شود. با این وجود مقادیر بیش تر ماده سوپرجاذب و دورهای آبیاری متفاوت باید در شرایط صحرایی نیز بررسی شود.

    کلیدواژگان: آبیاری، تاغ، هیدروژل استاکوزورب
  • لیلا تابنده، محمدرضا بخشی، نجف علی کریمیان صفحه 183

    تعیین شکل های شیمیایی مس، یکی از روش های بررسی دقیق تر وضعیت این عنصر در خاک است. مطالعه روابط بین شکل های شیمیایی و ویژگی های خاک به توصیف هرچه بهتر تغییرات شیمیایی مس در خاک کمک می کند. در این پژوهش، تعداد 10 نمونه خاک از عمق 30-0 سانتی متری نقاط مختلف استان فارس با دامنه وسیعی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی برگزیده شد و پس از آماده سازی خاک ها، شکل های مختلف شیمیایی مس در خاک به روش عصاره گیری دنباله ای اندازه گیری گردید. فراوانی شکل های شیمیایی مس در این خاک ها به ترتیب زیر بودند: 48 درصد = شکل تتمه <28 درصد = اکسیدهای آهن کریستالی < 13 درصد = مس متصل به مواد آلی < 6 درصد = اکسیدهای آهن بی شکل < 5 درصد = مس کربناتی < ناچیز = اکسیدهای منگنز = تبادلی. قسمت هوایی گیاه سویا بعد از 8 هفته برداشت گردید. با اندازه گیری غلظت (CuC) و جذب کل مس (CuU) در اندام هوایی سویا، مشاهده شد که از شکل های بالا، شکل های آلی (CuOM) و کربناتی (CuCa)، بیش ترین همبستگی را با مس در اندام هوایی سویا داشتند (سطح احتمالی 1 درصد) و این شکل ها با غلظت های مس استخراج شده به وسیله دو عصاره گیر DTPA و EDTA همبستگی مثبت معنی دار (سطح احتمالی 1 درصد) نشان دادند. مقایسه بین شکل های مختلف شیمیایی مس، نشان داد که شکل آلی با شکل کربناتی همبستگی مثبت معنی دار داشت. به علاوه، شکل متصل به اکسیدهای آهن بی شکل (CuAFe) با تمام شکل ها به جز شکل های آلی و کربناتی همبستگی مثبت معنی دار نشان دادند. بیش ترین همبستگی بین شکل های مختلف، نیز بین شکل متصل به اکسید آهن بی شکل و شکل متصل به اکسید آهن کریستالی به دست آمد.

    کلیدواژگان: شکل های شیمیایی، سویا، مس، غلظت، جذب کل
  • فاطره کریمی، محمدعلی بهمنیار صفحه 199

    برای بررسی اثرات باقی مانده کاربرد چند سال متوالی کمپوست زباله شهری بر میزان سرب و کادمیوم (کل و قابل جذب) خاک و گیاه برنج، پژوهشی با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی به صورت اسپلیت پلات در 3 تکرار در سال 1389 اجرا گردید. فاکتور اصلی کاربرد کمپوست در 3 سطح (0، 20 و 40 تن در هکتار) و فاکتور فرعی، اثرات 4، 3 و 2 سال متوالی کاربرد نداشتن کمپوست به ترتیب بعد از کاربرد در سال های 1385، 1385 و 1386، 87-1385 بود. نتایج نشان داد که بیش ترین غلظت سرب قابل جذب (58/2 میلی گرم بر کیلوگرم) و کادمیوم قابل جذب خاک (1/0 میلی گرم بر کیلوگرم) به تیمار 40 تن کمپوست در هکتار اختصاص داشت. همچنین، با افزایش سطوح کاربرد کمپوست و سال های مصرف 1 به 3 سال متوالی، غلظت سرب و کادمیوم (کل) خاک نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 85/40 و 58/24 درصد افزایش یافت. در حالی که اثرات متقابل بین سطوح کاربرد کمپوست و سال های کاربرد نداشتن کمپوست تاثیر معنی داری بر میزان سرب قابل جذب خاک، اندام هوایی و دانه نداشته است. در ضمن، با کاربرد 3 سال متوالی 40 تن کمپوست در هکتار که 2 سال از آخرین کوددهی آن در خاک می گذرد، بیش ترین غلظت کادمیوم ریشه، اندام هوایی و دانه نیز به ترتیب با حدود 61/3، 96/2 و 3 برابر افزایش نسبت به تیمار شاهد به دست آمد.

    کلیدواژگان: اثرات باقی مانده، برنج، سرب، کادمیوم، کمپوست
  • عبدالغفور قلی زاده، اسماعیل دردی پور، عبدالرحیم مهدوی صفحه 215

    پتاسیم یکی از عناصری است که نقش مهمی در افزایش عملکرد کمی و کیفی توتون دارد. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت پتاسیم و تعیین حد بحرانی آن در خاک های مناطق توتون کاری استان های مازندران و گلستان می باشد. به این منظور تعداد 48 نمونه خاک از عمق 30-0 سانتی متری تهیه و براساس مقادیر رس، کربن آلی و پتاسیم استخراجی با استات آمونیوم، تعداد 20 نمونه برای مطالعات بعدی انتخاب شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار در گلدان های پلاستیکی 20 کیلوگرمی انجام شد. عامل اول شامل 20 خاک تحت کشت توتون و عامل دوم، شامل 2 سطح صفر و 150 کیلوگرم اکسید پتاسیم از منبع کود سولفات پتاسیم بود. نشاهای سالم و یکنواخت توتون رقم K326 به تعداد یک عدد در هر گلدان نشاکاری شد. در طول دوره رشد، برگ های رسیده در 6 چین برداشت و سپس وزن سبز و خشک آن ها اندازه گیری شد. خصوصیات مورفولوژیکی مثل طول و عرض برگ، قطر ساقه و کلروفیل برگ و خصوصیات شیمیایی برگ مثل مقادیر پتاسیم، قند و نیکوتین اندازه گیری شد. برگ های سبز پس از عمل آوری مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت درآمد ناخالص نیز محاسبه شد. نتایج نشان داد که اثر پتاسیم بر طول برگ، کلروفیل برگ، وزن ماده سبز و خشک، مقادیر نیکوتین و پتاسیم برگ در سطح 1 درصد و بر قطر ساقه و درآمد ناخالص در سطح 5 درصد معنی دار بود. سطح بحرانی پتاسیم به روش کیت و نلسون تصویری براساس عملکرد نسبی وزن سبز و غلظت نسبی پتاسیم با نسبت 1 به 20 خاک به عصاره گیر استات آمونیوم نرمال، 240 میلی گرم در کیلوگرم خاک به دست آمد.

    کلیدواژگان: پتاسیم، حد بحرانی، توتون
  • محمدرضا اردکانی، محمد رضوانی، فائزه زعفریان، فرهاد رجالی صفحه 231

    تکنیک های هسته ای برای تعیین مجاورت، اندازه گیری میزان انتقال و تبادل عناصر بین گیاه و قارچ های میکوریزا و انتخاب سویه موثر میکوریزا در گیاهان استفاده می شود. به این منظور، دو آزمایش گلدانی جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی برای تعیین بهترین سویه میکوریزای هم زیست با یونجه و جو از میان 4 سویه شامل Glomus mosseae، G. etanicatum، G. intraradices و ترکیبی از سویه های مختلف (G. mosseae،G. fasciculatum و Gigaspora hartiga) با استفاده از تکنیک رادیوایزوتوپی در پژوهشکده کشاورزی، پزشکی و صنعتی سازمان انرژی اتمی ایران واقع در کرج انجام شد. اعمال P32 در مرحله حداکثر رشد رویشی صورت گرفت. با استفاده از دستگاه شمارش گر بتا میزان واپاشی ارزیابی شد. در جو سویه G. mosseae قابلیت و توانایی جذب P32 بیش تری نسبت به سویه های دیگر داشت. گیاهان هم زیست با این سویه دارای اکتیویته برگ، ساقه و سنبله بیش تری بودند. همچنین این گیاهان کارایی بیش تری در تجمع ماده خشک اندام هوایی داشتند. یونجه هم زیست با سویه G. mosseae بیش ترین میزان وزن خشک اندام هوایی، اکتیویته P32 در برگ و ساقه و اکتیویته ویژه را داشت. در کل سویه ها در ایجاد هم زیستی با یونجه و جو تفاوت داشتند. ولی کارایی سویه G. mosseae در جذب P32 سبب افزایش رشد و تولید ماده خشک بیش تر به وسیله جو و یونجه شد که می توان آن را به عنوان سویه برتر معرفی نمود.

    کلیدواژگان: P32، قارچ های میکوریزا، یونجه، جو، هم زیستی
  • گزارش کوتاه علمی
  • تهمینه بهرامپور، علیرضا فلاح نصرت آباد، محمدرضا شیری، وحید سروی مغانلو صفحه 243

    استفاده از کودهای شیمیایی، آفت کش ها و ضایعات صنعتی و رهاسازی ضایعات در مزارع باعث آلودگی زمین های کشاورزی گردیده است. به منظور بررسی میزان تجمع عناصر سنگین در خاک های زراعی منطقه مغان، تعداد 131 نمونه از خاک های مناطق مختلف زراعی (9 منطقه)، غیرزراعی و آب آبیاری تهیه گردید. پس از عصاره گیری از نمونه ها میزان عناصر سرب، کادمیم و نیکل با استفاده از روش لیندسی و نورول مورد اندازه گیری قرار گرفتند. تجزیه آماری داده های به دست آمده از اندازه گیری عناصر در خاک های زراعی و غیرزراعی از نظر این عناصر نشان داد، اختلاف آماری معنی داری در سطح احتمال 1 درصد بین خاک های زراعی و غیرزراعی در همه مناطق وجود دارد. به طوری که در خاک های زراعی میزان تجمع سرب 3 برابر، کادمیم 20 برابر و نیکل 5 برابر نسبت به خاک های غیرزراعی بود که علت آن ممکن است مصرف بی رویه سم و کود در زمین های زراعی و استفاده از آب آبیاری آلوده باشد.

    کلیدواژگان: خاک، عناصر سنگین، کودهای شیمیایی، آب، زراعی
|
  • Z. Akhavan, A.R. Fallah Nosrat Abad Page 1

    Supplying phosphorus demand for plants is possible from two ways: chemical and biological fertilizers. A main amount of phosphorus in chemical fertilizers become unsoluble in soil and out of reach for plants. some sulphur oxidizing microorganisms reduce soil pH and transform phosphorus from unsoluble to soluble form. In order to consider the effect of sulphur and Thiobacillus inoculant on soil pH decrease and increase in ability of phosphorus absorption, a greenhouse experience was carried out in factorial form and Randomized Complete Block Design (RCBD) containg 5 levels of elemental sulphur (200, 400, 600, 800 and 1000 kg/ha) and 3 level of inoculant (without, 5 & 10 gram in pot with 107 bacteria per gram) with 3 replications in 1388-89. The results of variance analysis indicated that the effect of all ingredient on absorption of phosphorus and decrease of pH was significant in 1%. Mean of phosphorus in treatments without inoculant was 21 ppm, however in treatments with inoculant was 28 ppm and resulted to 33.33% increasing and sulphur and bacteria interaction resulted to 165% increase in ability of phpsphorus absorption and soil pH decreased 1.05 unit. Increase in absorption of phosphorus by plant was significant, also increased dry matter of plant but it was not significant and it was because of experience error.

    Keywords: Acidity, Inoculant, Phosphorus, Sulfur, Thiobacillus bacteria
  • B. Khalil Moghadam, B. Ghorbani, Sh. Ghorbani Dashtaki Page 15

    Determination of soil erosion and runoff for soil conservation practice requires dynamic model. The objective of this study was to evaluate EuroSEM (European Soil Erosion Model) to measure runoff, erosion and sediment in part of the sub-northern Karoon watershed. The model used in this research is a single event process-base model for predicting soil erosion and sediment. Actual runoff and sediment discharge was calculated using a metal rectangular weir installed at the outlet. Parameterization, calibration and validation of the model were carried out for simulation and also model efficiency was evaluated by determination of coefficient and ME index. Calibration results (Nov. 26, Dec. 16 storms) indicated that best calibration were achieved by decreasing effective net capillary drive and increasing initial volumetric moisture content for hydrographs and also increasing cohesion of the soil and the value of Manning's n in both the rill and interrill areas and decreasing values describing the detachability of the soil particles by raindrop impact for sedigraphs. Validation results (Mar. 8, Mar. 28, Apr. 21 storms) indicated that EuroSEM model simulated total runoff discharge and peak runoff rate well. Evaluation index showed that model efficiency is moderately well but different index showed different results. The simulated hydrograph and sedigraph follows more closely that of the rainfall intensity than does the observed data. Total runoff discharge varied in the range of 1.22 to 6.37 mm/ha depending on the storm being studied and total soil loss between 2.32 to 18 t/ha. The results of model simulation showed that net erosion increased by decreasing saturated hydraulic conductivity and soil erosion decreased by increasing vegetation cover during Nov. 26 to Mar. 28 in each element. Rill erosion increased from 0.16 to 0.54 and interrill erosion decreased 4.28 to 3.45 ton/ha in growing period, inversely.

    Keywords: Model, EuroSEM, Runoff, Erosion, Northern Karoon Watershed
  • M.R. Sarikhani, N. Aliasgharzad, M.A. Malboobi Page 39

    Phosphorus (P) is one of the most important nutrient elements for plant growth and it is usually considered as second limiting factor for growth of plants after nitrogen. Phosphate‏ solubilizing microorganisms (PSM) play major roles for supplying soluble phosphate to plants in a more environmental-friendly and sustainable manner. To evaluate the effect of phosphate solubilizing bacteria inoculation on growth of spring wheat cv. "Roshan" and also phosphorus uptake, a greenhouse experiment was conducted in sterile loamy soil in a completely randomized design with three replications. Four bacterial treatments were Pseudomonas putida P13 (P13), Pantoea agglomerans P5 (P5), Pseudomonas fluorescence CHAO (CHAO) and combination of P13+P5 and without inoculation as control. Data analysis on the fresh and dry weight of shoot (in the middle and end of growth), number of spikes and seed, weight of seed, concentration and content of P in shoot (in the middle and end of growth) and seed showed that bacterial treatments increased P concentration and content of wheat shoot (P<0.01), and combination of P13+P5 treatment resulted in highest concentration and content of P. Maximum increase of P concentration and content in shoot (1.8 and 1.14 fold in comparison with control, respectively) were observed in combination of P13+P5 treatment. Application of bacterial treatment did not have any increasing effect on dry matter, even though some parameters such as number of spikes, number of seed and weight of seed in some bacterial treatments (CHAO and P5) had high record compared to the control. Highest record of thousand grain weights was obtained in presence of P13+P5. However, the measured parameters such as fresh and dry weight of wheat and also P concentration and content in the middle of growth were not affected by application of bacterial inoculation. According to the results of this experiment we should expect to see the positive effect of PSM inoculation at the end of wheat growth since in the middle of growth no positive effect of PSM in wheat growth was distinguished.

    Keywords: Phosphate solubilizing bacteria, Phosphorus, Wheat, Yield, Vegetative growth
  • M. Ziyaee, H. Mir Seyed Hosseini Page 59

    Biological, physical and chemical characteristics of rhizosphere, especially chemical forms of elements are different in bulk soil. This experiment was conducted to compare different chemical forms of lead and their availability in rhizosphere and bulk soil, in two plants (corn and canola) at two times, (three and six weeks after planting) using planting boxes separated into three zones S1 (rhizosphere), S2 (rhizosphere affected area) and S3 (bulk soil) in green house condition. For assessment of metal fraction changes and their bioavailability, various methods of extraction (distilled water, Ca (NO3)2, DTPA and HNO3) were used. Results showed that water soluble forms of lead in cultivated corn and canola soil were greater than control three weeks after planting. Rhizosphere had no significant effect on Pb extractable with Ca(NO3)2. DTPA extractable Pb in corn and canola rhizosphere, was greater than bulk soil three weeks after planting. Extractable Pb with HNO3 in corn rhizosphere, was greater than other zones and for canola was less than bulk soil six weeks after planting. Amounts of Pb uptake in corn shoot were significantly higher than roots. Changes in lead forms in rhizosphere could be as a result of soil properties and plant species. Lead movement in the rhizosphere showed that increase in exchangeable fraction of metal was due to induced solubility of this element in the rhizosphere compared with bulk soil.

    Keywords: Availability, Bulk soil, Extraction, Lead, Rhizosphere
  • A.A. Zolfaghari, M.T. Tirgar Soltani, T. Afshari Badrloo, F. Sarmadian Page 77

    Cation exchange capacity (CEC) measurement is a very expensive and time-consuming method in large scale assessments. It can be an appropriate approach to predict CEC from readily available properties via developing nonparametric models. In the present study, a nonparametric technique has been used for estimating CEC and compared with the most common nonparametric models which is based on artificial neural networks (ANN). 683 soils were selected from central Iran that 120 of them were used as target data and the others (563) were the reference data set. The parameters, clay, silt, sand and organic carbon content were the input independent variables (readily available properties) and the CEC was as an output dependent variable in this work. The results showed that the maximum error (MaxE) in K-NN and ANN techniques were 4.81 and 5.26 cmol+/kg, respectively. Root mean squared error (RMSE) for the K-NN and ANN were 1.51 and 1.53, respectively. This indicated that both methods are able to properly and equally predict CEC. The positive values of mean error (ME) showed that both models tended to underestimate CEC values in samples. The results analysis also showed that the efficiency of models (EF=0.88) were high by the estimation of CEC values in target soils.

    Keywords: Nonparametric models, Cation exchange capacity, K, nearest neighbor, Artificial neural network model
  • B. Behmanesh, H. Barani, M. Ownegh, M. Mohammad, Esmaeili, A. Abedi, Sarvestani Page 95

    Land degradation especially in rangeland ecosystems is a serious danger for ecological health and also can reduce the quality and quantity of soils in this ecosystem and vegetation cover for livestock. Generally land degradation indicators are determined, selected and evaluated for the goal of land management by ecological specialists and scientists. On the other hand, pastoral communities have detailed information about their environment but only a few studies use pastoralists in real evaluating and interpreting land changes monitoring. In the present research two areas were selected in southern and eastern parts of Golestan National Park. Two methods were selected for evaluating degradation indicators: scientific method and local knowledge method. For comparing the values of indicators inside and outside the park in our two study areas, permutation t-test was used. Results showed that in the semi-steppe Dasht rangeland annual vegetation production, litter cover and bare soil were three indicators indicated as significant and sensitive indictors by two evaluation methods and in the steppe rangeland of Mirza-Baylu, total vegetation cover, litter cover, invaders and poisonous plants and also bare soil were significant indicators by two methods of specialists and pastoralists.

    Keywords: Rangeland degradation, Degradation indicators, Specialists evaluation, Local knowledge, Golestan National Park
  • A. Farshadirad, E. Dordipour, F. Khormali Page 113

    Kinetic studies on soil potassium release can contribute to a better understanding of K availability to plants, particularly in soils containing K bearing minerals. The objective of this research is to study the dynamic of nonexchangeable Potassium (NEK) from the whole soil, clay and silt fractions in four different soils of Golestan province through successive extraction with CaCl2 (0.01 M) over a period of 1800h and to study its relation with soil minerals types. The rates of cumulative NEK release were evaluated using the kinetic equations. K release was fast in the earlier periods of the extraction in all soils and its fractions and it is followed with a lower rate to the end of experiment. The NEK release rates were well described through Ellovich, power function and diffusion equations upon the highest determination coefficient and the least estimation standard error. There were illite, chlorite, vermiculite, kaolinite, stratified minerals and quartz, feldspars, mica, chlorite in clay and silt fractions, respectively. Among the soil particle size fractions, clay particle showed the highest amount and rates of K release and Gharesou series with dominant smectite showed the highest K release.

    Keywords: Kinetic, Potassium release, Soil components
  • H. Aryanpour, M. Shorafa Page 131

    Soil moisture is a function of physical and chemical properties of soils. However, cultivation can change soil moisture availability, by affecting soil properties. In order to evaluate these changes, some soil samples with different textures including clay loam, loam and clay sandy loam were taken from cultivated and noncultivated areas. Then, soil moisture characteristic curves, pore size distribution, particle size distribution, bulk density, organic carbon, calcium carbonate, cation exchange capacity and pH of the soil samples were determined. The results showed that cultivation decreased available water in three soils, but the soil moisture decrease in clay sandy soil was lowest. The cultivation had the lowest influence in changing soil properties such as texture and structure in sandy soils in comparison with other soil textures.

    Keywords: Available water, Cultivation, Pore size distribution, Soil texture
  • Kh. Ajdary Page 149
    Distribution of the fertilizer with correct method is the important step for achieving the sustainable agriculture. This study investigates the potassium movement in soil in fertigation, drip and furrow irrigation systems with transplanting the radish crop in sandy loam soil. In this investigation a complete drip and furrow irrigation system was designed in the Research Field of Shahrood. Applied potassium was 100 kg/ha. Fertilizer was applied by fertigation method in drip fertigation system. Also in drip and furrow irrigation systems it was applied with basal application method. After field and laboratory analyses, results revealed that in case of drip fertigation, potassium was confined mostly in the upper layers of the soil i.e. at 0-25 cm soil depth and lower concentration of potassium nearly equal to initial concentration was found in the lower layers of the soil i.e. at 25-40 cm soil depth. Another result of study revealed that in drip irrigation, higher concentration of potassium was found in the middle layers of the soil i.e. 20-30 cm depth and lower concentration was observed in the upper and lower layers. In furrow irrigation, major portion of the applied potassium has moved down in the lower layers i.e. beyond 20 cm and has lead to more leaching losses. Further the drip fertigation in three equal splits was the most beneficial treatment for the growth and yield (15200 kg/ha) of Radish, higher water use efficiency (7.4 kg/m3) and high potassium use efficiency (64%) in comparison with hand application of fertilizer with furrow irrigation/drip irrigation.
    Keywords: Fertigation, Drip irrigation, Furrow, Potassium distribution, Potassium movement
  • Sh. Zangooei Nasab, H. Emami, A.R. Astaraei, A.R. Yari Page 167

    Using of soil conditioners is a method for retaining and storing the soil moisture in arid and semi arid areas. Application of hydrogels is a solution to increase irrigation efficiency in this area. Super absorbent polymers are conditioner’s group which can absorb precipitation or irrigation water and prevent from water percolation. A completely randomized design research with factorial arrangement and three replications was carried out to evaluate the effects of stockosorb hydrogel and irrigation intervals on growth of haloxylon seedlings in Hossain Abad Ghinab (Birjand, Iran). The experimental treatments consisted in different amounts of stockosorb hydrogel (0, 0.1, 0.2, 0.3 and 0.4%) and irrigation intervals (every day, every 3 days and every 5 days). The result showed that application of hydrogel had the positive and significant effect on growth indices of seedling i.e. height, wet and dry weight of shoots and root and root length. The highest values of above indices were noted in 0.4% hydrogel treatment, but most growth indices in this treatment had no significant difference with 0.3% treatment. Also, the maximum values of growth indices were obtained by every 3 days irrigation. In addition, using hydrogel improved some soil properties, so that due to hydrogel, available water content increased and electrical conductivity and bulk density decreased significantly (P<0.05). According to results of this research, adding hydrogel into soil cause the haloxylon seedlings to grow and establish successfully in arid and semi arid area. Therefore, in order to reduce the water deficiency problem in conditions similar to this research, application of 0.4% hydrogel together with every 3 days irrigation can be recommended as a successful method for retaining the soil moisture and increasing the growth of haloxylon seedlings. However, in field condition more amounts of super absorbent and different irrigation intervals should be investigated, too.

    Keywords: Haloxylo, Irrigation, Stockosorb hydrogel
  • L. Tabande, M.R. Bakhshi, N.A. Karimian Page 183

    Determination of copper chemical forms is one of the accurate methods to study the status of this element (Cu) in the soil. Assessment of the relationships between the chemical forms and soil characteristic helps describe the chemical changes of copper in the soil. In this study, 10 surface soil samples (0-30 cm) were collected from different fields in Fars Province with a wide range of physical and chemical properties. A after preparing soils, various chemical forms of copper in soil were measured by sequential extraction method. Chemical forms of copper in the soil were in the following order: CuEx=CuMnO= ND < CuCa=5% < CuAFe =6% < CuOM=13%< CuCFe=28% < CuRe=48%. The aerial parts of Soybean plants were harvested for 8 weeks after plant emergence. With measuring the concentration and total uptake of copper in soybean shoots, observed that of above- mentioned forms, organic (CuOM) and carbonate (CuCa) forms,had the strongest correlations with copper in soybean shoots. These forms showed positively significant correlations with Cu concentrations extracted by DTPA and EDTA (P<0.01). The comparison between different chemical forms of copper, indicated that the organic form was positively correlated with the carbonate form. Furthermore, the form connected to the amorphous iron oxides (CuAFe) showed a positive correlation with all of the chemical forms except for organic and carbonate forms.The strongest correlation among the different forms was obtained between amourphous iron oxids and crystaline iron oxides.

    Keywords: Chemical forms, Soybeans, Copper, Concentration, Total uptake
  • F. Karimi, M.A. Bahmanyar Page 199

    In order to investigate the residual effects of continuous many-years application of compost on the amount of lead and cadmium (total and available) in soil and rice plant, an experiment was conducted in split plot based on randomized complete block design with three replications in 2010. Main plot, was application three levels of compost (0, 20 and 40 ton/ha) and also sub plot was effects of 4, 3 and 2 continuous years of without using compost after their use in 2006, 2006 and 2007, 2006-2008 years, respectively. Results showed that, the maximum concentration of available lead (2.58 mg kg-1) and cadmium (0.1 mg kg-1) in soil belonged to 40 ton ha-1 compost treatment. Also, with increasing the levels of applying compost and years of applying of 1 to 3 continuous years, concentration of lead and cadmium (total) in soil increased 85.40 and 58.24 percent compared to control treatment, respectively. Meanwhile, the interaction effect between levels of applying compost and years without applying compost had no significant effect on the amount of lead (available) in soil, shoots and seeds. Also, with continuous 3-year application of 40 ton ha-1 compost after 2 years since the last fertilization, the highest concentration of roots, shoots and seeds with about 3.61, 2.96 and 3 times increase were obtained compared to control treatment, respectively.

    Keywords: Residual effects, Rice, Lead, Cadmium, Compost
  • A.Gh. Gholizadeh, E. Dordipour, A.R. Mahdavi Page 215

    K is a nutrient that has a significant role in increasing quantitative and qualitative tobacco yield. The aim of this study is to explore K status and to determine its critical level in the soils of tobacco farms of Golestan and Mazandaran Provinces. 48 soil samples were collected from 0-30 cm depth and 20 samples were selected on the bases contents of clay, OC and K extracted by Ammonium acetate for subsequent studies. The experiment was carried out as a factorial in the form of completely randomized design with three replications in the 20 kg plastic pots. First factor contained 20 tobacco cultivated soils and second factor included two levels of 0 and 150 kg K2O from K2SO4 source. A Healthy similar tobacco seedling, K326 cultivar, was transplanted in each pot. Mature leaves were harvested in 6 cuts during growing period and then their fresh and dry weights were measured. Morphological characteristics such as length and width of leaves, shoot diameter and leaf chlorophyll and chemical properties such as K, sugar and nicotine contents were determined. Fresh leaves were evaluated after processing and finally gross income was also calculated. Results showed that K content significantly affects length and chlorophyll of leaf, fresh and dry matter weights, and nicotine and K contents at α=1% probably level and on shoot diameter and on gross income at α=5% probably level. The critical level of soil K was obtained 240 mg/kg, through graphical Cate and Nelson method on the basis of tobacco relative yield of fresh weight and relative concentration of K using a ratio of 1:20 soil: ammonium acetate (1 N) extractant.

    Keywords: Critical level, Potassium, Tobacco
  • M.R. Ardakani, M. Rezvani, F. Zaefarian, F. Rejali Page 231

    Nuclear approaches are used to determine neighboring and measurement of translocation and nutrients exchange rate between plant and mycorrhizal fungus and selection of effective mycorrhizal strain. Two pot experiments were carried out for determining the effective mycorrhizal fungi strains in alfalfa and barley at Agricultural, Medicinal and Industrial School, Institute of Nuclear Science and Technology, Karaj, Iran. Strains were consisted of G. mosseae, G. intraradices, G. etanicatum and mixed strain (combination of G. mosseae, Giagaspora hartiga and G. fasciculatum) with radioisotope technique. 32P added in the maximum vegetative growth stage to the pots. 32P activity in plant samples were counted by β counter (Multi low level counter FHT770-Eberline Co.). In barley, G. mosseae had more ability of 32P uptake than other strain. These plants had the highest 32P activity of leaf, stem and spike and had higher efficiency in shoot biomass accumulation. Alfalfa- G. mosseae relation were produced the highest shoot dry weight, 32P activity in leaf and stem and specific activity. In general, the strains were different in symbiosis with alfalfa and barley. But, efficiency of G. mosseae in 32P uptake enhanced growth and dry matter production by alfalfa and barley, so G. mosseae can be introduced as an effective strain for both alfalfa and barley.

    Keywords: 32P, Mycorrhizal fungus, Barley, Alfalfa, Symbiosis
  • T. Bahrampour, A.R. Fallah Nosrat Abad, M.R. Shiri, V. Sarvi Moghanlo Page 243

    Mining, manufacturing, and the use of synthetic products (e.g. fertilizer pesticides, industrial waste, and land application of industrial or domestic sludge) can result in heavy metal contamination of urban and agricultural soils. In order to study the heavy metals accumulation in soils, 131 soil and water samples were taken from farmland, non farmlands of 9 regions in Moghan. Soil samples were dried and sieved in lab temperature. Than, after extraction Pb, Cd and Ni were measured using atomozeaition instrument. The results of variance analysis showed that there was significant difference between farm soil and non farm soil sample. All of measured heavy metals in farm soils were more than non farm soils. The accumulation of Pb, Cd and Ni were 3, 20, 5 times as much in farm soils than non farm soils respectively. It is possible, using fertilizers, pesticides and contaminated water could be reasons for this accumulation.

    Keywords: Heavy metals, Soil, Fertilizers, Water, Farming