فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 20 (زمستان 1391)

  • 200 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی حقیقی کفاش، حامد باقری صفحه 1
    مهمترین هدفی که هتلها باید در پی دستیابی به آن باشند راضی نگه داشتن و حفظ مشتریان است. تحقیقات پیشین نشان میدهد احتمال بازگشت مشتریان راضی نسبت به مشتریانی که تا حدودی ناراضی هستند بیشتر است. هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه میان ادراک از کیفیت خدمات و وفاداری مشتریان در هتل های چهار ستاره شهر شیراز است. دیگر اهداف این تحقیق عبارتند از: 1(بررسی میزان کیفیت خدمات درک شده و میزان وفاداری مشتریان در هتلهای چهار ستاره شهر شیراز؛ 2(بررسی روابط میان ابعاد کیفیت خدمات و وفاداری مشتریان؛ و 3(ارائه پیشنهادهایی به منظور ارتقا و بهبود کیفیت خدمات و افزایش وفاداری مشتریان در هتلهای چهار ستاره شهر شیراز. در این تحقیق، کیفیت خدمات درک شده توسط مشتریان با استفاده از پنج بعد ابزارسروکوال)عوامل ملموس، اعتبار، اطمینان، پاسخگویی، و همدلی(که توسط پاراسورامان و همکاران) 1811 (طراحی شده، اندازهگیری شده است. وفاداری مشتریان نیز با استفاده ازپرسشنامه طراحی شده توسط اسکوگلند وسیگوا) 2002 (اندازهگیری شده است. در این نحقیق تعداد 181 پرسشنامه جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون کولموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی اسپیرمن، و آزمون دوجمله ای مورد بررسی قرار گرفت. یافته های این تحقیق نشان میدهدکه بین ادراک میهمانان از کیفیت خدمات و وفاداری آنها رابطه مستقیم و قوی برقرار است و از میان پنج بعد کیفیت خدمات)عوامل ملموس، اعتبار، پاسخگویی، اطمینان، و همدلی(، بعد عوامل ملموس از کمترین ضریب همبستگی با وفاداری مشتریان برخوردار است. از این رو، نتایج تحقیق ضرورت توجه بیش از پیش به بعد انسانی کیفیت خدمات را نشان میدهد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت مشتری، وفاداری مشتری، و صنعت هتلداری
  • زهره فنی، مجتبی برغمدی، مجید اسکندر پور، منصور سلیمانی * صفحه 31

    شهر گرگان به لحاظ ویژگی های آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی خاص)قرار گرفتن در مسیراستانهای خراسان شمالی و رضوی، سمنان، تهران و مازندران(پذیرای مسافران زیادی بویژه در ایام تعطیل. همچنین یکی دیگر از جاذبه های گردشگری شهر گرگان، وجود قوم ترکمن و صنایع دستی خاص آنهاست. بنابراین شهر، گرگان به دلیل دارا بودن جاذبه های گردشگری طبیعی)اکوتوریسم(از یک سو و گردشگری تاریخی فرهنگی از سوی دیگر توانمندی بسیار بالایی در جذب گردشگران داخلی و خارجی می تواند داشته باشد که این امر مستلزم برنامه ریزی جامع گردشگری و تدارک زیرساخت ها و خدمات مورد نیاز گردشگری است. در این راستا، هدف تحقیق مبنی بر ارزیابی عوامل تاثیرگذار بر رضایت مندی گردشگران وارد شده به شهر گرگان می باشد، داده های تحقیق از 052 پرسشنامه گردآوری و با روش آمارتوصیفی و تحیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که چهار عامل کیفیت خدمات، کیفیت محیطی، کیفیت رفتار جامعه میزبان و هزینه خدمات می توانند بیش از 55 درصد واریانس کل متغیرهای مورد بررسی راتبیین نمایند. همچنین بین عوامل مذکور و میزان رضایت گردشگران همبستگی معناداری مشاهده شد. در پایان راهکارهایی جهت افزایش میزان رضایت گردشگران و توسعه گردشکری شهر گرگان ارائه شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری شهری، رضایتمندی گردشگران، تحلیل عاملی، شهرگرگان
  • آیدین تاجزاده نمین، ابوافضل تاجزاده نمین، کامبیز نیکنام صفحه 49
    لازم و اتخاذ رویکردهای بازاریابی می توان این نوع از گردشگری را در ایران، به ویژه استان اردبیل، توسعه داد. با وجود اهمیت این مهم، تا کنون هیچگونه تحقیق جدی در این خصوص در ایران یا در استان مذکور انجام نپذیرفته است. از آنجا که گردشگری ورزشی، مبحثی نو در صنعت گردشگری ایران و استان اردبیل است، لذا مسئله اصلی، نحوه ی استفاده مناسب از این فرصتها و قابلیتها از دیدگاه بازاریابی است. با عنایت به مطالب فوق، در این مقاله تلاش شده است تا ضمن مروری بر گردشگری ورزشی بتوان به بررسی دیدگاه گردشگران داخلی در زمینه ی آمیزه ی بازاریابی گردشگری ورزشی و توسعه ی الگوی مناسبی در این خصوص در استان اردبیل پرداخت. پژوهش حاضر از نظر روش از نوع توصیفی پیمایشی است و جهت گردآوری داده ها از منابع اطلاعاتی ثانویه و اولیه استفاده شده است. جامعه ی هدف گردشگران داخلی هستند که به شهرهای اردبیل، مشکین شهر و سرعین، که کانونهای عمده گردشگری ورزشی در استان اردبیل به شمار می روند، سفر کرده اند. بر همین اساس، پرسشنامه ای مبتنی بر ویژگی های شخصی و رفتاری و همچنین آمیزه ی بازاریابی گردشگری ورزشی طراحی و ضمن بررسی روایی و پایایی آن، 111 پرسشنامه میان گردشگران ورزشی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس توزیع گشت. سپس با استفاده از آزمون های مختلف)کولموگروف اسمیرنوف، دو جمله ای، تی یک نمونه ای و فریدمن(هر یک از عناصر آمیزه بازاریابی گردشگری ورزشی تحلیل شد. به طور کلی نتایج حاصل از آزمون فریدمن برمبنای اولویت هشت«پی» بیانگر آن است که در مورد عناصر بهره وری و کیفیت، فرآیند، مکان و زمان ضعف وجود دارد. همچنین بر اساس یافته ها، یک الگوی ریاضی توسعه داده شد.
    کلیدواژگان: آمیزه بازاریابی، گردشگری ورزشی، اردبیل، گردشگران داخلی
  • ادریس باباخانزاده، صدیقه لطفی صفحه 81
    1Eکارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه اصفهان)نویسنده مسئول 2دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه مازندران گردشگری روستایی یکی از شاخه های صنعت گردشگری است که با توجه به ظرفیتهای فراوان موجود در روستاها میتواند نقشی مهم و تعیین کننده در تجدید حیات روستاها، ایجاد اشتغال و درآمد برای آنها، حفاظت از میراث های گوناگون طبیعی، تاریخی و فرهنگی و در نهایت توسعه ی یکپارچه و پایدار روستایی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات مختلف اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی گردشگری بر روستای قوری قلعه و ساکنان آن در استان کرمانشاه است. این روستا با توجه به جاذبه ی منحصر به فرد خود سالیانه پذیرای هزاران گردشگر از اقصی نقاط کشور است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و نحوه ی گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی بوده و برای درک بهتر موضوع علاوه برمشاهدات مکرر میدانی و مصاحبه با ساکنین روستا، جهت دستیابی به اطلاعات جامعتر تعداد 051 پرسشنامه در میان ساکنان روستا به طور تصادفی پر شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از نمونه ها، از روش های آمار توصیفی و تک نمونه ای و کای اسکویر استفاده شده است. در این پژوهش علاوه بر بررسی اثرات T استنباطی همچون گردشگری به شناسایی بازار گردشگری روستا نیز پرداخته شده و نتیجه آن به صورت نقشه ارائه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از دیدگاه ساکنین گردشگری اثرات اقتصادی مثبتی چون ایجاد فرصتهای شغلی، افزایش درآمد را به همراه داشته در عین حال باعث افزایش شدید قیمت زمین و سوداگری آن و کاهش تولیدات کشاورزی شده است. از لحاظ اجتماعی اثرات مثبت بسیار زیادی چون کاهش مهاجرت، شهرت روستا، بالا رفتن سطح آگاهی های مردم و بهبود مسکن را به همراه داشته و نهایتا از لحاظ زیست محیطی و کالبدی اثرات منفی چون آلودگی منابع آب، تخریب باغات و جنگل، تغییر کاربری اراضی، تغییر الگوی مسکن را به همراه داشته است. در پایان نیز ضمن نتیجه گیری به ارائه ی راهکار به منظور بهبود اثرات گردشگری بر ساکنان روستا و حتی منطقه پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه ی روستایی، اثرات اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، قوری قلعه
  • محمدتقی تقوی فرد، عباس سقایی، علی اکبر دانشمندی صفحه 117
    تصمیمگیری در مورد انتخاب برنامه های بهبود کیفیت یک مسئلهی حساس در شرکتهایی است که بهدنبال دستیابی به سودآوری و اثربخشی هستند. هدف از این مقاله استفاده از تکنیک مجموع وزنی سادهی فازی در اولویتبندی سرمایهگذاری های بهبود کیفیت در شرکتهای خدماتی است. به این منظور در ابتدا گزینه های سرمایهگذاری شناسایی و سپس اولویتهای برونزا با توجه به فضای رقابتی و اولویتهای درونزا با توجه به مدل شکاف پنجگانهی کیفیت خدمات و تحلیل شکاف شناسایی میشود. سرانجام بین انواع مختلف سرمایهگذاری بهترین گزینه توصیه میشود. همچنین با انجام مطالعه موردی در یک شرکت خدمات مسافرتی، قابلیت مدل در ارزیابی برنامه های بهبود کیفیت اثبات میشود. این تحقیق مشخص نمود مدل تحلیل شکافهای پنجگانه در ترکیب با تصمیمگیری چندمعیاره و تئوری مجموعهی فازی از قابلیت بالایی در ارزیابی برنامه های بهبود کیفیت در شرکتهای خدماتی برخوردار است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سرمایه گذاری کیفیت محور، ارزیابی، رویکرد بیانی فازی، شرکتهای خدمات مسافرتی
  • عظیم زارعی، فاطمه قربانی، مینو پدرام نیا صفحه 141
    درک واکنش های رفتاری بازدیدکنندگان برای مدیران مقصد گردشگری مهم می باشد. مقاله حاضرتاثیر عواملی چون ویژگی های مقصد، کیفیت درک شده خدمات گردشگری، ارزش درک شده و رضایت را بر واکنش های رفتاری گردشگران را مورد بررسی قرار می دهد. جامعه ی آماری تحقیق کلیه گردشگران منطقه ی گردشگری طرقبه مشهد مقدس در تابستان 0931 می باشند که 939 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است که پس از تایید روایی و پایایی، توزیع و داده ها با استفاده از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل تحلیل شد. مطابق با نتایج ویژگی های مقصد بطور مستقیم و مثبت بر کیفیت درک شده خدمات گردشگری در مقصد تاثیر گذار است و ارزش درک شده و رضایت بطور مستقیم و مثبت از کیفیت درک شده تاثیر می پذیرد، علاوه بر این تاثیر مستقیم مثبت ارزش درک شده و رضایت بر واکنش های رفتاری نیز تایید شده و همچنین کیفیت خدمات درک شده بازدیدکنندگان بصورت غیر مستقیم و از طریق متغیرهای میانجی رضایت و ارزش درک شده، بر واکنش های رفتاری تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: ویژگی های مقصد گردشگری، کیفیت خدمات درک شده، ارزش درک شده، رضایت، واکنش های رفتاری، طرقبه
  • حمیده خاکسارآستانه، وحید کلاته عربی، علی سردار شهرکی * صفحه 167

    در این مطالعه میزان تمایل به پرداخت و پرسشنامهی انتخاب دوگانه تعیین و اندازه گیری شده است. (CVM) استفاده از روش ارزش گذاری مشروط برای اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان از مدل لاجیت استفاده شد و بر اساس روش حداکثر درستنمایی، پارامترهای این مدل برآورد شده است. نتایج نشان می دهد 85 درصد افراد بررسی شده حاضرند مبلغی برای بازدید از مجموعه تاریخی شهر سوخته بپردازند و متوسط تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان، 5856 ریال برای هر بازدید و ارزش کل تفریحی سالانه آن بیش از 2121 میلیون ریال برآورد شده است. نتایج نشان می دهد متغیرهای سن، درآمد، مرتبط بودن شغل یا رشته تحصیلی با آثار باستانی و اهمیت حفاظت از دید فردبا اطمینان 22 درصد دارای تاثیر معنادار بر تمایل به پرداخت می باشند، متغیر بعد خانوار با اطمینان 28 درصد و پیشنهاد با اطمینان 29 درصد بر تمایل به پرداخت افراد جهت استفاده از مجموعه تاریخی شهر سوخته موثر می باشد. بیشترین تاثیر بر احتمال تمایل به پرداخت به ترتیب مربوط به متغیرهای اهمیت حفاظت از آثار باستانی از دید فرد، ارتباط شغل یا رشته فرد با آثار باستانی، بعد خانوار، سن و درآمد فرد است.

    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، ارزشگذاری مشروط، مجموعهی تاریخی شهر سوخته
|
  • Mehdi Haghighi Kafash, Hamed Bagheri Page 1
    The chief goal of hotels is to satisfy and retain their customers. Previous researches have shown that contented hotel guests are more likely to revisit a hotel than guests who were somehow dissatisfied. This study attempts to scrutinize the relationship between service quality perceptions and customer loyalty in the hotels located in the city of Shiraz. The other specific purposes of this study are the following: 1) to investigate the perceived service quality and customer loyalty in hotels of Shiraz, 2) to scrutinize relations between service quality and customer loyalty dimensions, and 3) to provide suggestions to improve service quality and customer loyalty in the four-star hotels of Shiraz. In this research, perceived service quality was measured through five dimensions of SERVQUAL (tangibles, reliability, assurance, responsiveness, and empathy) developed byParasuraman et al. (1988). Also, customer loyalty was measured by the questionnaire developed by Skogland and Siguaw (2004). Afterwards, 196 questionnaires were collected and analyzed using Kolmogorov- Smirnov (K-S) test, Spearman correlation coefficient, and Binomial Test. Results demonstrated a strong correlation betweenservice quality perceptions and customer’s loyalty. Furthermore, among the 5 dimensions of Servqual (tangibles, reliability, assurance, responsiveness, and empathy), the tangibles dimension showed the least correlation with customer loyalty, emphasizing more importance on human elements of service quality.
    Keywords: four-star hotels of Shiraz, service quality
  • Zohreh Fanni, Mojtaba Barghamadi, Majid Eskandarpour, Mansour Soleimani Page 31

    Climatic and geographical features of Gorgan (e.g. lying in the vicinity of North - and Razavi-khorasan, Semnan, Tehran, and Mazandaran provinces) on the one hand and its cultural and historical attractions (e.g. Existence of Turkman people and their handicrafts) on the other, have rendered this city into a prominent tourist spot. This research, aims to evaluate the Gorgan - tourists’ satisfaction level and the principal factors affecting it. After distribution of 250 questionnaires, data were analyzed through descriptive and analytical statistics methods. Results indicate that four factors including service quality, environmental quality, host behavior quality, and services cost, can explain more than %54 of the variance of the variables. Also, a significant correlation is observed between the mentioned factors and the tourists’ satisfaction level. At the end, some suggestions are proposed for improving tourists’ satisfaction and tourism development in Gorgan.

    Keywords: Gorgan, Tourism, Satisfaction, Factor Analysis
  • Aidin Tajzadeh-Namin, Abolfazl Tajzadeh-Namin Kambiz Niknam Page 49
    Nowadays, sport tourism has greatly expanded to include a wide range of activities, based on which, by arranging facilities and considering the marketing approaches, this type of tourism can be developed in Iran and in the Ardabil province particularly. Despite the importance of sport tourism, yet no serious study has taken place in this respect in the mentioned province or in Iran at all. Since sport tourism is a new conceptin Iran’s tourism industry and Ardabil province, so the important issue is how to utilize these opportunities and capabilities in a right manner from the marketing perspective. In line of what was said above, in this opportunity, it is attempted to review the sport tourism, and in the meanwhile, to investigate the perspective of domestic sport tourists about sport tourism marketing mix, and to develop an appropriate pattern accordingly. This is a descriptive – survey study, from the research method perspective. Data are gathered through secondary and primary sources. The target population of the study are the domestic tourists who have travelled to Ardebil, Meshkin Shahr and Sar' e Ein cities, which are the major sport tourism centers of Ardebil province. Therefore, aquestionnaire was designed based on the personal and behavioral characteristics of the tourists and the 8 P’s of sport tourism marketing mix; afterwards, the questionnaires were distributed among 110 sport tourists by means of accidental sampling method. Appropriate analysis were made for each of the marketing mix components by utilizingdifferent statistical tests namely, Kolmogrov - Smirnov, Binomial distribution, one sample T- test and Friedman test. In general, results of Friedman test shows that there were weaknesses regarding to thecomponents of “productivity and quality”, “process” and “place andtime” according to priority. Also based on the findings of research amathematical pattern was developed.
    Keywords: Marketing Mix, Sport Tourism, Ardabil, Domestic Tourists
  • Edris Babakhanzadeh, Sedigheh Lotfi Page 81
    Rural tourism is one of the growing sectors in tourism industry that can play an important role in creating jobs, revitalizing rural life and preserving various historical heritages of rural areas, and ultimately shaping an integrated and sustainable development. This paper aims to investigate the different socio-economic and environmental impact of tourism on the village of Qouri Qaleh in the province of Kermanshah. This place attracts thousands of tourists annually due to its unique natural and historical heritages. The research is based on descriptive – analytical methods. A field work was conducted to collect the requireddata with the help of 150 questionnaires which were distributed among residents of the village, using random sampling. Data were analyzed via SPSS. Results revealed a positive opinion of the ruralresidents about the economic impacts of tourism such as employmentopportunities and increase in people’s income. However, tourismdevelopment has led to land speculation and a rapid land-use changeat the cost of agricultural decline. Also, degradation of environmentby water pollution and overuse of rural natural resources, have creatednew challenges for tourism development in this village. From socialpoint of view there has been a considerable decline in rural urbanmigration, increase in people’s knowledge and improvement of ruralhousing. At the end, the paper presents some recommendations fortourism management and balanced development with respect to thecarrying capacity of the area.
    Keywords: Rural Development, socio-economic, environmental impact, Qouri Qaleh, Kermanshah.
  • Mohammad Taghi Taghavifard, Abbass Saghaei, Aliakbar Daneshmand Page 117
    Decision making about selecting quality-based programs is a sensitive problem in the firms looking for effectiveness and profitability advantages. The aim of this paper is to utilize Simple Additive Weighting (SAW) method to deal with prioritizing quality-based investments in service firms under fuzzy environment. For this purpose, at first, alternatives (types of investment) will be identified.Then, exogenous preferences are identified according to the competitive environment and endogenous preferences are determined using the Five-Gaps Model of service quality and gaps analysis. Finally, between different types of investment, the best option is recommended. Also, a real case – a travel agency – is studied to demonstrate the proposed method. The results indicate that the Five- Gaps Analysis model combined with multiple criteria decision making(MCDM) and fuzzy set theory have high ability in evaluation of quality-based programs in service firms.
    Keywords: service quality, quality-based investment, evaluation, Fuzzy linguistic method, Travelling service agencies
  • Azim Zarei, Fatemeh Ghorbani, Mino Pedramnia Page 141
    The perception of visitor's behavioral intentions is of great importance for destination managers and marketers. The present study is about to study the effective factors on visitors behavioral intentions in tourist destinations,which examines the effect of destination attributes, perceived quality of destination offerings, perceived valueand satisfaction on behavioral intentions. The sample of the current study considersall the visitors of Torghabe tourist destination in Mashhad city in the summer of 2011 and chooses 494 visitors randomly. The research questionnaire was developed by theresearcher after confirming the validity and reliability of data and then followed by their distribution; finally data collection was done through structural equation modeling and analyzed in LIZREL software.the results shows destination attributes have direct positiveeffect on perceived quality of destination offerings; and on the other hand, perceived value and satisfaction are under direct effect of perceived value. Furthermore, the positive direct effect of perceived value and satisfaction on behavioral intentions was confirmed. The results also indicated that visitors perceived value of destinationofferings has an indirect effect on behavioral intentions through mediating variables of satisfaction and perceived value.
    Keywords: tourist destination attributes perceived quality of destination offerings, Perceived Value, Satisfaction, behavioral intentions, Torghabeh
  • Hamideh Khaksar Astaneh, Vahid Kalate Arabi, Ali Sardar Shahraki Page 167

    In this study, willingness to pay (WTP) of the visitors of "shahre sukhte" has been determined with the use of conditional valuation method (CVM) and dichotomous choice questionnaire. Willingness to pay is calculated with Logit model, and the parameters of the model are estimated by maximum likelihood method. Results revealed that 58% of the research sample were willing to pay for their visit to "shahre sukhte". The average willingness to pay for each visit to the place equaled to 6563 Rials and the total recreational value was estimated to be more than 1292 Million Rials per year. Additionally, it was indicated that variables of age, income, Antiquities-related occupations or fields of study, and the perceived importance of protection of historical collections, had significant effects on willingness to pay. The influencing factors on willingness to pay were related to the importance of historical collections protection, occupation or field of study associated with the Antiquities, family size, age and income, respectively.

    Keywords: Willingness to pay, valuation - Logit model, historical collection, Shahre Sukhte