فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 69 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میراحمد امیرشاهی، جمشید صالحی صدقیانی، محبوبه ربیعی، سمانه پارسا صفحه 1
    امروزه شرکت ها در جهت به کارگیری منابع به منظور توسعه نام و نشان تجاری سرمایه گذاری هایزیادی انجام می دهند. در این راستا، شرکت های بسیاری از راهبرد تعمیم نام و نشان تجاری استفاده می کنند. هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر نگرش مصرف کنندگان نسبت به محصولات جدیدی که از راهبرد تعمیم نام و نشان تجاری استفاده می کنند، و در آن عکس العمل مصرف کنندگان نسبت به 21 محصول جدید فرضی که از چهار نام و نشان تجاری واقعی استفاده کرده اند مورد ارزیابی قرار می گیرند. نتایج این مقاله که تحقیقی توصیفی و از نوع پیمایشی است و برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز آن از پرسشنامه استفاده شده است، نشان می دهند نگرش نسبت به محصولات جدید فرضی) زمانی مثبت تر است که: 2(کیفیت ادراک شده از محصول اصلی نام و نشان تجاری بالا باشد و 1 بین محصول اصلی و محصول جدید تناسب وجود داشته باشد. یافته های این تحقیق همچنین نشان می دهند که بعضی از تداعی های ذهنی در مورد نام و نشان های تجاری اصلی به محصولات جدید فرضی آنها منتقل می شوند.
    کلیدواژگان: تعمیم نام و نشان تجاری، نگرش مصرف کننده، تداعی های ذهنی از نام و نشان تجاری، کیفیت ادراک شده، تناسب
  • صدیقه خورشید، عاطفه پاشازاده صفحه 25
    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر هوش سازمانی بر قابلیت های عاطفی و یادگیری سازمانی است. به علاوه آن در نظر دارد اثر میانجی قابلیت عاطفی سازمانی را بر رابطه بین هوش سازمانی و قابلیت یادگیری سازمانی را آزمون کند. تحقیق به شیوه توصیفی همبستگی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق پرسنل شرکت ارتباطات زیرساخت می باشد که 274 نفر از آنها نمونه آماری تحقیق را تشکیل می دهد و داده های تحقیق به وسیله پرسشنامه جمع آوری گردید و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد که: الف(هوش سازمانی بر قابلیت عاطفی، و قابلیت یادگیری سازمانی تاثیرمثبت، مستقیم و معنی داری دارد. ب(قابلیت عاطفی سازمان بر قابلیت یادگیری سازمانی تاثیر مثبت، مستقیم و معنی داری دارد. ج(قابلیت عاطفی سازمان، رابطه بین هوش سازمانی و قابلیت یادگیری سازمانی را به طور محدود و جزیی میانجی گری می کند. د(هوش سازمانی علاوه بر تاثیر مستقیم، از طریق قابلیت عاطفی سازمانی روی قابلیت یادگیری سازمانی تاثیر غیرمستقیم معنی داری دارد. در مجموع، هوش سازمانی بر روی 9 می باشد. برطبق این نتایج می توان استدلال نمود که / قابلیت یادگیری سازمانی دارای اثر کلی به اندازه 09 مدیران سازمان مورد مطالعه بایستی برای مدیریت عواطف و توسعه قابلیت عاطفی سازمان، و در نتیجه تشویق یادگیری در سازمان و توسعه قابلیت یادگیری سازمانی به توسعه، تبیین و به اشتراک گذاری چشم انداز استراتژیک سازمان، ایجاد حس سرنوشت مشترک، ایجاد میل به تغییر در کارکنان، انجام حمایت و پشتیبانی مادی و معنوی از کارکنان، تعریف و تبیین ساختارها، قوانین و رویه های روتین برای ایجاد اتحاد و توافق در سراسر سازمان، مدیریت دانش با پرورش و توسعه فرهنگ تولید، تسهیم و بکارگیری دانش، و بالاخره تعریف و تبیین و انتقال استانداردهای عملکردی و متعهد ساختن همه کارکنان نسبت به تحقق آنها اقدام کنند.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، عواطف، پوبایی های عاطفی، قابلیت یادگیری سازمانی
  • علی شائمی، جواد خزایی پول، جواد شعبانی نفت چالی، هادی بالویی جام خانه، رضا صالح زاده صفحه 59
    نوآوری به عنوان عامل مهم و حیاتی برای سازمان ها به منظور ایجاد ارزش و مزیت رقابتی پایدار در محیط پیچیده و متغیر امروزی می باشد. سازمان ها با نوآوری بیشتر، در پاسخ به محیط های متغیر و ایجاد توسعه قابلیت های جدیدی که به آنها اجازه دهد به عملکرد بهتری برسند موفق تر خواهند بود. از طرفی ابتکارات و اقدامات نوآوری به طور زیادی به دانش، تخصص کارکنان وابسته است.در نتیجه دانش یک دارایی با ارزش برای سازمان ها محسوب می شود و اقدامات در زمینه گسترش آن قابل اهمیت است.به همین دلیل در این پژوهش به بررسی روابط کمی بین تسهیم دانش، نوآوری و عملکرد پرداخته می شود تا بدین وسیله جایگاه تسهیم دانش بر نوآوری و عملکرد، برای شرکت های موجود یا شرکت هایی که قصد ورود به حوزه کسب و کار را دارند، مشخص شود. این پژوهش با توجه به هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری) SEM) می باشد. جامعه آماری این پژوهش را مدیران شرکت های تولیدی کوچک و متوسط استان مازندران تشکیل می دهند. روایی پرسشنامه به وسیله روایی محتوا و تحلیل عاملی تاییدی سنجیده شد و همچنین پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر 38.0 مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که تسهیم دانش ضمنی و آشکار بر سرعت و کیفیت نوآوری و موثر است و نوآوری نیز به نوبه خود بر عملکرد)مالی، مشتری و فرایند های داخلی(شرکت تاثیر مثبت و معناداری می گذارد. هم چنین نتایج پژوهش حاکی از تاثیر گذاری تسهیم دانش صریح بر عملکرد)مالی، مشتری و رشد و یادگیری(شرکت به غیر از فرایند های داخلی است. از سوی دیگر تاثیر تسهیم دانش ضمنی بر تمامی معیار های عمکرد به جز بعد مشتری مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، نوآوی، کارت امتیازی متوازن، شرکت های کوچک و متوسط
  • داود حسین پور، حسین علیزاده صفحه 95
    هدف از این مقاله بررسی تاثیر سرمایه روان شناختی بر پذیرش دورکاری توسط کارمندان می باشد.
    روش این تحقیق از جهت هدف کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، کارمندان واحدهای ستادی وزارت صنعت، معدن و تجارت است که در آن واحدها دور کاری انجام می شود؛ در این تحقیق برای نمونه گیری، از گروه دورکاران به علت تعداد محدود آن ها از روش سرشماری و برای نمونه گیری از گروه غیر دورکاران از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. با توجه به این که تعداد دورکاران 79 نفر بود، سعی شد بین همه آنان پرسشنامه توزیع شود که از این تعداد 48 پرسشنامه معتبر شناخته شد؛ از طرف دیگر با توجه به تعداد 072 نفری نمونه غیر دورکار، 332 پرسشنامه توزیع شد که فقط تعداد 022 پرسشنامه معتبر شناخته شد. ضمنا روایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی مورد پذیرش قرار گرفت و داده ها با استفاده از آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، آزمون معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SPSS و LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که سرمایه روان شناختی کارمندان بر پذیرش دورکاری تاثیر می گذارد. هم چنین مشخص شد که از بین ابعاد سرمایه روان شناختی فقط دو بعد امیدواری و خوش بینی بر پذیرش دورکاری موثرند.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، خودکارآمدی، امیدواری، خوش بینی، پذیرش دورکاری
  • محمود مرادی، فرزانه عبداللهیان، عاطیه صفردوست صفحه 121
    شکست یا خطا یکی از حقایق زندگی است که بیشتر سازمان ها نمی توانند از آن بگریزند و اهمیت فهم و یادگیری از خطاهای سازمانی نیازی است که اخیرا افزایش یافته است. یادگیری از خطا، منبع دانشی پایدار را برای سازمان ها فراهم می کند که به نوبه خود موجب افزایش ظرفیت جذب در کارکنان می شود. افراد با توانایی و انگیزه بالا که از عوامل مهم ظرفیت جذب کارکنان است، انتقال دانش در سازمان را تسهیل میکنند و نوآوری سازمانی را بهبود می بخشند. این مقاله به بررسی رابطه بین متغیرهای یادگیری از خطاهای سازمانی، ظرفیت جذب کارکنان و نوآوری سازمانی می پردازد. جامعه آماری تحقیق مدیران و سرپرستان شرکت های داروسازی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران حجم نمونه آماری 111 نفر تخمین زده شد.تحلیل ها با استفاده از نرم افزارهای لیزرل به منظور ارزیابی مدل معادلات ساختاری و SPSS برایتحلیل رگرسیون صورت گرفت. یافته های به دست آمده حاکی از آن است که رابطه مثبت و معناداری بین متغیرهای تحقیق وجود داشته و ظرفیت جذب کارکنان در رابطه بین یادگیری ازخطاهای سازمانی و نوآوری، نقش میانجی دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری خطاهای سازمانی، ظرفیت جذب دانش، نوآوری سازمانی، دانش سازمانی
  • بهروز رضایی منش، راحیل عادلی، داود بهرامی، فیروز زندی صفحه 151
    سرمایه های مرتبط با منابع انسانی، یکی از مهمترین منابع کسب و کارهای کوچک است که با توجهبه ماهیت کاری اینگونه سازمانها یکی از عوامل تضمین کننده موفقیت آنها در دنیای تجاری امروزاست. در اینگونه کسب و کارها، به دلیل تعداد کم کارکنان، رهبر نقش پویاتری در فرآیندهایسازمانی دارد و میتواند در استفاده بهینه از منابع انسانی راهگشای سازمان باشد و بستر افزایش سرمایه سازمانی را از طریق افزودن ارتباطات اثربخش در سازمان فراهم نماید. در این مقاله و با توجه به این رویکرد، به بررسی نقش سبک رهبری تحول آفرین در ایجاد سرمایه اجتماعی در کسب و کارهای کوچک پرداخته شده است. جامعه آماری این پژوهش، شرکتهای دانش بنیان موجود در منطقه 6 تهران بوده که به روش تصادفی انتخاب شده اند. ابزار اندازهگیری در این پژوهش توصیفی و همبستگی، پرسشنامه بوده که در بین 901 کارمند از 82 شرکت توزیع و گردآوری داده ها انجام شدهاست. برای بررسی روایی پرسشنامه رهبری تحولآفرین، از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد و 4 عامل ارتباطات الهامبخش، ترغیب منطقی، رهبری حمایتی شناسایی فردی و چشم انداز شناسایی شدند. نتایج این پژوهش که در سطح فردی صورت پذیرفته است، نشان میدهد که بین ابعاد ارتباطات الهامبخش، ترغیب منطقی، رهبری حمایتی شناسایی فردی، با سرمایه اجتماعی رابطه مثبت و معنیدار وجود دارد. هم چنین آزمون همبستگی پیرسون نشان میدهد که به طور کلی میان رهبریتحولآفرین و سرمایه اجتماعی نیز، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، سرمایه اجتماعی، کسب و کار کوچک
  • عباس عباس پور، احمد آقازاده، امین باقری کراچی صفحه 171
    برای مدیریت تغییر در نظام آموزش عالی؛ در این عصر آشوب و بی نظمی که یک تغییر کوچکممکن است باعث اثرات وسیع و ریشه ای شود؛ روش ها و پارادایم سنتی دیگر پاسخ گو نیست. بنابراین، نظام آموزش عالی به فرم هایی از چابکی نیاز دارد. چابکی برای نظام آموزش عالی این پیام را دارد که دوران مدیریت از طریق اهداف سلسله مراتبی و یا از طریق منطق از پیش تعیین شده و کنترلهای دقیق به سر آمده است. از آنجا که مولفه های چابکی در سازمان های مختلف با هم تفاوت دارد این مقاله برای این هدف است تا به شناسایی مولفه های چابکی سازمانی در دانشگاه ها بپردازد. روش انجام این پژوهش نظریه برخاسته از داده ها است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که، چابکی در دانشگاه ها از 4 مولفه محرکها، قابلیت ها، توانمندسازها و پیامدها تشکیل شده است. این یافته ها بیانگر این است که که یک سری محرک های تغییر و چابکی در محیط دانشگاه ها وجود دارند که این محرکها عبارتند از: تغییرات و دگرگونی های فناوری، تغییر مداوم در انتظارات و ترجیحات مشتری، تغییر مداوم در انتظارات دانشجویان، نیاز به نیروی کار کیفیت بالا و نوآور، محدودیت های مالی، رقابت، تغییر و پیچیدگی محیط، اقتصاد دانش. یک دانشگاه چابک برای مقابله و رویارویی با این محرکها به مجموعه ای از قابلیت ها؛ مانند، هوشمندی و تسلط بر تغییر، سرعت و انعطاف پذیری، ارائه دهنده راه حل به مشتری، دانش بنیان و یادگیرنده، نوآوری نیاز دارد. دانشگاه ها برای تحقق این قابلیت ها به یک سری توانمند سازها نیاز دارند که این توانمند سازها عبارتند از: ساختار، نیروی کار چابک، فرهنگ، فناوری اطلاعات، و شراکت. که در نهایت پیامدهای کاربست این قابلیت ها و توانمند سازها تولید دانش آموختگان با صلاحیت و تولید دانش مورد نیاز بخش های مختلف جامعه است.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، مولفه های چابکی، دانشگا ها، محرکهای چابکی، قابلیت های چابکی، توانمندسازهای چابکی، پیامدهای چابکی
|
  • M.Amirshahi, J. S. Sadaghiani, Mahboobeh Rabiee, Samaneh Parsa Page 1
    Numerous companies are applying brand extension projects and invest heavily on brand extension strategy. The purpose of this study is to examine the factors that influence consumers’ attitude toward new products that use brand extension. In this research, consumers’ responses on 12 hypothetical new products that used four established brand names are investigated. In this descriptive survey a questionnaire was used to collect the required data. Research finding indicates that consumers’ attitude toward hypothetical new products is positive when: 1) their perceived quality of the main product is high and 2) there is a strong fit between the main and hypothetical product. Research finding also indicates that some of brand associations are transferred from the main brand to new hypothetical products.
    Keywords: Brand extension, Consumer's attitude, Brand associations, Perceived quality, Fitness
  • Seddigheh Khorshid, Atehfeh Pashazadeh Page 25
    The aim of this research was to investigate the impact of organizational intelligence on organizational Emotional, and learning capabilities. In addition, it purpose to explore and test the mediated effect of organizational emotional capability on the relationship between organizational intelligence and organizational learning capability. The research method was descriptive-correlation one. The statistic Population of research is comprised of Telecommunications Infrastructure Company's personnel, that 472 persons of them are participated as statistic sample. The data was collected by using a questionnaire and was analyzed by Pearson correlation test and Structural Equations Modeling. The research results showed that: A) Organizational intelligence have significant, positive and direct impacts on organizational emotional, and learning capabilities. B) Organizational emotional capability has a significant, positive and direct impact on organizational learning capability. C) Organizational emotional capability is partially mediated the relationship between organizational intelligence and organizational learning capability. D) Organizational intelligence has a significant and indirect impact on organizational capability (0/56*0/92=0/51) through organizational emotional capability as well as its significant and direct impact (0/39). In sum, organizational intelligence has a total impact of 0/90 0n organizational learning capability. According of these results, It can argue that the studied organization's managers should manage their employees emotions, develop organizational emotional capability, and as a result, encourage learning in their organization and develop organizational learning capability through developing, explaining and sharing organizational strategic vision, creating shared fate sense, creating appetite for change in employees, supporting from employees materially and spiritually, defining and explaining structures, rules and routines for creating Alignment & congruence in throughout organization, managing knowledge by fostering and developing a culture for creating, sharing and using knowledge in organization, and eventually, defining, explaining and communicating performance standards and committing their employees towards to attain them.
    Keywords: Organizational intelligence, Emotion, Emotional Dynamics, Organizational learning capability
  • Ali Shaemi, Javad Khazaei Pool, Javad Shabani Naftchali, Hadi Balouei Jamkhaneh, Reza Salehzadeh Page 59
    Innovation as a important and vital factor for enterprises to create value and sustainable competitive advantage in today's environment is complex and variable. Organizations with more innovations in response to changing environments and the development of new capabilities that allow them to achieve better performance will be more successful. However, much of the innovation initiatives, is dependent on staff expertise.'s Knowledge is an important asset for organizations in developing its action occurs is important. this reason this study was to investigate the quantitative relationships between knowledge sharing, innovation and performance thereby place to share knowledge on innovation and performance for existing companies or companies that are entering the field of business, be specified. The purpose of this study applied descriptive - survey is based on a structural equation model. The study of the production managers of small and medium enterprises constitute the province. Data analysis was performed using software SPSS18 and AMOS18. Validity and content validity by confirmatory factor analysis and reliability using Cronbach's alpha coefficient equal to 0.83 was approved. Results showed that implicit and explicit knowledge sharing and innovation speed and quality of innovation and in turn affect the performance (financial, customer, internal processes), companies will leave a positive and significant effect. The results indicate that the performance impact of explicit knowledge sharing (financial, customer, and learning and growth) other than the company's internal processes. The sharing of tacit knowledge on all performance criteria but were later confirmed by customer.
    Keywords: knowledge sharing, Innovation, Balanced Scorecard, small, medium enterprises
  • Davood Hosseinpour, Hossein Alizadeh Page 95
    The purpose of this study was to examine the effect of Psychological Capital on teleworking adoption. The methodology of this study for purpose is implication and descriptive-survey type. The statistical society of this research was Ministry of Mine, Industry and Business. The data was gathered via standard questionnaires were distributed among teleworkers (n=84) and non-teleworkers (n=266) randomly selected from the society, validity and reliability of those questionnaire was measured by Cronbach's alpha coefficient and confirmatory factor analysis. Data analysis was performed by SPSS and LISREL software packages utilizing statistical tests such as: K-S test and Structural Equations Modeling.The findings showed Psychological Capital effects on teleworking adoption. We also showed that only two dimensions of Psychological Capital (hope and optimism) affected on teleworking adoption.
    Keywords: Psychological Capital, Self, Efficacy, Resiliency, Hope, Optimism, Teleworking Adoption
  • Mahmod Moradi, Farzaneh Abdollahian, Atiyeh Safardoust Page 121
    Failure or error is a fact of life that most organizations cannot escape from it. The importance of understanding and learning from the organizational errors has recently enhanced. Learning from errors provides sustainable source of knowledge for organizations which in turn will increase the absorptive capacity of employees. High ability and motivation in employees are two important factors in absorptive capacity that facilitate knowledge transfer in organizations and improve organizational innovation. The present study investigates the relationship between learning from organizational errors, personnel absorptive capacity and organizational innovation. Managers and supervisors of pharmaceutical companies listed in Tehran Stock Exchange were selected for this survey and according to Cochran's sample size; statistical sampling was estimated at 113 people. Hypotheses were tested by structural equation modeling and regression analysis. Findings prove a positive relationship between variables. Furthermore absorptive capacity of employees plays the role of mediator between learning from organizational errors and innovation
    Keywords: Learning, organizational errors, Knowledge absorptive capacity, Organizational innovation, Organizational knowledge
  • Behrouz Rezaeemanesh, Rahil Adeli, Davud Bahrami, Firouz Zandi Page 151
    Human resource capitals are considered as one of the most important resources for small enterprises. Considering the nature of these organizations, in the current trade world, social capital is an assuring criterion for organizational success. Due to the low number of employees in small enterprises, the leader has a more dynamic role in organizational processes and can lead the whole organization in to optimized usage of human resource. Moreover, by increasing effective communications, the leader can initiate and increase social capital. The role of transformational leadership style to generate social capital in small enterprises is discussed in this article. The population of this research is knowledge - base organizations in the 6th district of Tehran which are selected randomly. The measurement tool is a questionnaire distributed among 109 employees in 28 enterprises. Descriptive factor analysis is used To examine transformational leadership questionnaire's reliability, and 4 factors including inspiring communication, rational persuasion, supportive leadership- personal recognition and vision are identified. The results of this research which has been done on the individual level show that there is a positive and meaningful relationship between inspiring communication, rational persuasion, supportive leadership - personal recognition with social capital. Spearman relationship test also shows that there is a positive and meaningful relationship between transformational leadership and social capital. Then the discussion and conclusions based on these findings are discussed.
    Keywords: Transformational leadership, Social capital, Small enterprises
  • Abbas Abbaspour, Ahmad Aghazadeh, Amin Bagheri Kerachi Page 171
    In this age of chaos, a small change can make a big impact. For change management in this chaotic environment, Methods and other traditional paradigm is not appropriate. Thus, the higher education system needs to forms of agility. The aim of this study is to answer the following question: What are the Agility indices in the universities?. The method of the present research is grounded theory. this research defineded Agility indices as follows: agility drivers, agility capabilities, agility providers, agility Outcomes. Therefore, The findings of this research indicates that a agile University to fulfill their responsibilities, must identify agility drivers and To deal with these drivers, acquire this agility competencies (intelligece and masttering change, being a solutions provider, being knowledge - driven, innovation, speed and flexibility) and enablers (organization, technology, agile people, culture, partnering).
    Keywords: organizational agility, university, higher education, agility indices, agility drivers, agility capabilities, agility providers