فهرست مطالب

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/04
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سمیه میرزایی، اصغر رحیمی*، حسین دشتی، شهاب مداح حسینی صفحه 247

    به منظور تعیین اثر اصلاحی کلسیم و پتاسیم در شرایط تنش شوری بر محتوای پرولین، کلروفیل، پروتئین و رشد گیاه زنیان (Carum copticum L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه ولی عصر رفسنجان در سال 1388 اجرا شد. فاکتور اول شامل شوری با سه سطح (صفر، 50 و 100 میلی مولار) و فاکتور دوم شامل محلول غذایی در پنج سطح N1 (محلول غذایی هوگلند)، N2 (محلول غذایی هوگلند + CaCl2 با غلظت 40 میلی مولار در محلول غذایی)، N3 (محلول غذایی هوگلند +CaCl2 به صورت اسپری با غلظت 20 میلی مولار بر روی شاخساره ها)، N4 (محلول غذایی هوگلند + KNO3 با غلظت40 میلی مولار به صورت محلول همراه با آب آبیاری) و N5 (محلول غذایی هوگلند + KNO3 به صورت اسپری با غلظت20 میلی مولار بر روی شاخساره ها) بود. نتایج نشان داد که نوع محلول غذایی تاثیری بر محتوای پرولین نداشت و بیشترین میزان پرولین در سطوح شوری S2 و S3 مشاهده گردید. افزایش شوری باعث کاهش معنی‎داری در میزان کلروفیل a، b و کل گردید. بیشترین میزان پروتئین در سطح تیمار شاهد و کمترین میزان آن در تیمار شوری 100 میلی مولار مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان پروتئین در محلول غذایی N3 و کمترین میزان آن در محلول غذایی N5 مشاهده شد. نوع محلول غذایی بر سطح برگ اثر معنی‎داری داشت، به طوری که بیشترین سطح برگ در محلول غذایی مربوط به N5 مشاهده شد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که گیاه زنیان شوری تا 50 میلی مولار را به خوبی تحمل می کند و محلول پاشی پتاسیم و کلسیم برای کاهش خسارت شوری بر خصوصیات رشدی گیاه زنیان، بهتر از کاربرد آنها در محلول غذایی می باشد.

    کلیدواژگان: زنیان (Carum copticum L _)، اصلاح شوری، آنالیز رشد
  • احمد اکبری نیا صفحه 261
    مرزه سهندی (Saturja sahandica Bormn.)، گیاه دارویی از خانواده نعناعیان، بومی ایران و تنها رویشگاه آن غرب ایران است. در یک آزمایش کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی تاثیر سطوح کود نیتروژنه (به فرم اوره)، (شاهد)، 40 و 80 کیلوگرم در هکتار (عامل اصلی) و تراکم کاشت 8، 10 و 12 بوته در مترمربع (عامل فرعی) بر ارتفاع بوته، تعداد شاخه در بوته، عملکرد و اسانس سرشاخه گلدار پایه های سال دوم مرزه سهندی در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد تاکستان مورد بررسی قرار گرفت. از لحاظ ارتفاع بوته، تعداد شاخه در بوته و عملکرد سرشاخه گلدار بین کاربرد 40 و 80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تفاوت معنی داری وجود نداشت. اما هر دو بالاتر از تیمار شاهد بودند. بیشترین درصد (1/2%) و عملکرد اسانس (2/42 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد 40 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بدست آمد و کاربرد نیتروژن بیشتر بازده اسانس را کاهش داد (7/1%). تراکم کاشت تا 10 بوته در واحد سطح عملکرد سرشاخه و عملکرد اسانس را افزایش داد. بالاترین عملکرد سرشاخه گلدار (2096 کیلوگرم در هکتار)، بازده اسانس (1/2%) و عملکرد اسانس (1/44 کیلوگرم در هکتار) از کاربرد 40 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تراکم کاشت 12 بوته در مترمربع بدست آمد که با کاربرد 40 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تراکم 10 بوته در مترمربع (عملکرد سرشاخه گلدار 2069 کیلوگرم در هکتار، بازده اسانس 1/2% و عملکرد اسانس 5/43 کیلوگرم در هکتار) تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    کلیدواژگان: مرزه سهندی ((Saturja sahandica Bormn، _ گیاه دارویی، عملکرد، اسانس
  • معصومه قاضی مناس، شهرام بانج شفیعی، محمدرضا حاج سیدهادی، محمدتقی درزی صفحه 269

    بهمنظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف ورمیکمپوست و نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی، در سه تکرار در بهار 1389 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل چهار سطح ورمیکمپوست (5، 10، 15 و 20 تن در هکتار) و عامل نیتروژن در چهار سطح (30، 60، 90 و 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) بودند. صفات مورد بررسی تعداد گل، قطر گل، عملکرد کل گل خشک و گل تازه، وزن خشک گل، درصد اسانس و درصد کامازولن در اسانس بودند. نتایج تجزیه واریانس آزمایش نشان داد که اثر ورمیکمپوست بر وزن خشگ گل و درصد اسانس در سطح 1% و بر عملکرد گل خشک و تازه، کامازولن در سطح 5% معنیدار گردید. اثر کود نیتروژنه بر تعداد گل در سطح 5% معنیدار و درصد اسانس در سطح 1% معنیدار شد. نتایج اثرهای متقابل نشاندهنده تفاوت معنی داری در صفات تعداد گل، عملکرد گل خشک، وزن خشک گل، درصد اسانس و درصد کامازولن بود.

    کلیدواژگان: بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L، )، ورمیکمپوست، نیتروژن، عملکرد
  • عذرا صبورا، خدیجه دادمهر، مسعود رنجبر صفحه 281

    در این مطالعه، عصاره متانولی 80% پودر خشک شده برگ و ساقه 6 گونه میخک (Dianthus L.) از 9 جمعیت مختلف ایران تهیه شد. سپس محتوای فنل و فلاونوئیدی آنها به ترتیب با استفاده از روش های فولین- سیوکالتیو و کلرید آلومینیوم اندازه گیری شد. فعالیت آنتی اکسیدانی آنها با استفاده از دو روش تکمیلی در شرایط in vitro (آزمون 2،2- دی فنیل 1-پیکریل هیدرازیل و آزمون مهار بی رنگ شدن β- کاروتن) اندازه گیری شد و نتایج حاصل با خاصیت آنتی اکسیدان استاندارد BHT مقایسه گردید. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین های محتوای فنل و فلاونوئید و فعالیت آنتی اکسیدانی گونه های مختلف با هر دو روش وجود دارد (p < 0.01). همچنین مشخص شد که تفاوت شرایط منطقه مانند تغییرات اقلیمی، ارتفاع و تغییر خزانه ژنتیکی در سطح سرده، تاثیر معنی داری بر میزان ترکیب های فنلی و فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه ها داشت، اما محتوای فلاونوئید ها در سطح درون گونه ای تغییر شاخصی نشان نداد.

    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، میخک، محتوای فنل و فلاونوئید، Dianthus L
  • علیرضا پیرزاد، منوچهر علیزاده، عبدالله حسن زاده قورت تپه، رضا درویش زاده صفحه 296

    برای بررسی اثر نیتروژن روی عملکرد پروتئین برگ گیاهان حاصل از بذرهای پیش تیمار شده بابونه آلمانی (Matricaria recutita L.) با پرتو گاما، یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تابش گاما با منبع کبالت-60 روی بذرهای بابونه آلمانی رقم Bodegold (صفر، 4، 8، 12، 16 و20 گری) و مصرف نیتروژن به صورت کود اوره (صفر، 50، 100 و 150کیلوگرم در هکتار نیتروژن) بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل بین پرتو گاما و کود نیتروژن روی عملکرد برگ، بیوماس و پروتئین، شاخص برداشت پروتئین، کارآیی مصرف نیتروژن در تولید برگ و پروتئین، عملکرد گل و عملکرد اسانس معنی دار بود. ولی درصد پروتئین و درصد اسانس تحت تاثیر پرتو گاما و نیتروژن قرار نگرفتند. بیشترین عملکرد برگ (4194 کیلوگرم در هکتار) و بیوماس (19996 کیلوگرم در هکتار) در تابش 8 گری و به ترتیب با کاربرد 100 و 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بدست آمدند. همچنین بالاترین عملکرد پروتئین (571 کیلوگرم در هکتار) در تابش 20 گری و بدون افزودن نیتروژن و پایین ترین عملکرد پروتئین (151 کیلوگرم در هکتار) در تیمار بدون پرتو گاما و 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد. بیشترین کارآیی مصرف نیتروژن برای برگ (39/67 کیلوگرم برگ به ازای مصرف هر کیلوگرم نیتروژن) و پروتئین (30/9 کیلوگرم پروتئین با مصرف هر کیلوگرم نیتروژن) از گیاهانی که بذرهای آنها قبل از کاشت 16 گری پرتو گاما دریافت کرده بودند (و با مصرف 50 کیلوگرم در هکتار نیتروژن)، حاصل شد. کمترین کارآیی مصرف نیتروژن برای تولید برگ (94/13 کیلوگرم برگ به ازای مصرف هر کیلوگرم نیتروژن) و پروتئین (42/1 کیلوگرم پروتئین با مصرف هر کیلوگرم نیتروژن) در تابش 16 گری پرتو گاما و با کاربرد 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بدست آمد. به طوری که بیشترین عملکرد کاپیتول در سطوح صفر، 4، 8، 12، 16 و 20 گری تابش گاما به ترتیب با مصرف 150، 100، صفر، 150، 100 و 100 کیلوگرم نیتروژن بدست آمد. به طور کلی تابش های بالاتر از 12 گری توانسته است نیاز به نیتروژن را در بابونه آلمانی برای تولید پروتئین کاهش دهد.

    کلیدواژگان: بابونه آلمانی (Matricaria recutita L، )، بیوماس، پرتو گاما، شاخص برداشت پروتئین
  • لیلی صفایی، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، حسین زینلی، داود افیونی، مهدی میرزا صفحه 313

    به منظور بررسی اثر زمان برداشت بر میزان و عملکرد اسانس و ترکیب های تشکیل دهنده اسانس گیاه آویشن کرمانی (Thymus caramanicus Jalas) آزمایشی طی سال های 1386 تا 1388 در ایستگاه تحقیقاتی شهید فزوه اصفهان انجام شد. به همین منظور بذرهای گیاه پس از جمع آوری از رویشگاه، در شاسی کشت و نشاء های حاصل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به زمین اصلی منتقل شدند. سرشاخه های گیاه به مدت دو سال (1387 و 1388) در چهار مرحله آغاز گلدهی، 50% گلدهی، گلدهی کامل و بذردهی، برداشت، خشک و اسانس گیری شد. جداسازی و شناسایی ترکیب های اسانس با دستگاه کروماتوگرافی گازی و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی انجام گردید. نتایج نشان داد که اثر زمان برداشت بر مجموع عملکرد دو ترکیب تیمول و کارواکرول، درصد اسانس و درصد گاما-ترپینن و بورنئول معنی دار بود. بیشترین مجموع عملکرد تیمول و کارواکرول در مرحله بذردهی و بیشترین درصد اسانس در مرحله گلدهی کامل بدست آمد. اثر متقابل سال در مرحله برداشت مشخص نمود که بیشترین درصد اسانس اندام هوایی در طی دو سال متعلق به مرحله گلدهی کامل سال اول (56/1%) و بالاترین عملکرد مجموع دو ترکیب تیمول و کارواکرول در مرحله بذردهی همان سال (54/28 کیلوگرم در هکتار) بوده است. از بین شش ترکیبی که بیشترین درصد اسانس را تشکیل دادند کارواکرول ترکیب غالب در هر چهار مرحله برداشت بود و بیشترین مقدار آن در مرحله ابتدای گلدهی (45/88%) سال دوم حاصل شد. دومین ترکیب غالب تیمول بود که در مرحله گلدهی کامل به حداکثر مقدار خود (77/11%) رسید. پاراسیمن، 1،8- سینئول و گاما-ترپینن در مرحله بذردهی (به ترتیب 35/2%، 21/1% و 15/2%) و بورنئول در مرحله گلدهی کامل بیشترین مقدار (52/7%) را نشان دادند. همچنین رابطه مثبت و معنی داری بین درصد اسانس با مجموع عملکرد دو ترکیب کارواکرول و تیمول مشاهده گردید. در مجموع براساس نتایج بدست آمده بهترین زمان برداشت آویشن کرمانی برای رسیدن به حداکثر عملکرد تیمول و کارواکرول در مرحله بذردهی و برای درصد اسانس در مرحله گلدهی کامل می باشد.

    کلیدواژگان: آویشن کرمانی (Thymus caramanicus Jalas)، زمان برداشت، اسانس، تیمول، کارواکرول
  • محمد فتاحی، وحیده ناظری، فاطمه سفیدکن، ذبیح الله زمانی صفحه 325

    بررسی روابط بین یک گونه و محیط زنده و غیرزنده اطراف آن در رویشگاه های طبیعی اطلاعات باارزشی را از لحاظ تکثیر، اهلی کردن و اصلاح گیاهان فراهم می کند. به این منظور آت اکولوژی گیاه بادرنجبویه دنایی (Dracocephalum kotschyi Boiss.) در 12 رویشگاه بررسی شد. مناطق رویش گیاه با استفاده از فلورا ایرانیکا و کمک اهالی محلی مشخص گردید. خصوصیات هر رویشگاه با استفاده از وضعیت توپوگرافی و اقلیمی تعیین گردید. همچنین فنولوژی گیاه و گیاهان همراه با گیاه مورد مطالعه در مناطق مختلف تعیین شد. سایر صفات بررسی شده عمدتا صفات رویشی و زایشی گیاه بوده و ارتفاع گیاهان، قطر در منطقه یقه و تاج پوشش گیاه نیز در محل اندازه گیری شد. همچنین شایستگی گیاهان (براساس تعداد بذر تولید شده در گیاه، تعداد ساقه های گلدار، پتانسیل بالفعل و بالقوه تولید بذر گیاهان) در مناطق مختلف تعیین گردید. منظور از شایستگی، توانایی گیاه در تولید بذر به عنوان یکی از روش های تولیدمثل می باشد. برآورد حاصل از داده های اقلیمی از محل های موجود حکایت از این داشت که این گیاه نیازمند رشد در مناطق صخره ای مرتفع، هوای خنک در تابستان و رطوبت نسبی بالا می باشد. همچنین شایستگی گیاهان و وضعیت رشد گیاهان در مناطق مختلف متفاوت بود که می تواند به علت تغییرات اقلیمی یا ژنتیکی باشد. نتایج پژوهش حاضر، با توجه به تعداد کم گیاهان و در معرض انقراض بودن این گونه در زیستگاه های طبیعی آن، نشان دهنده ضرورت حفاظت و بعد اصلاح و اهلی کردن آن می باشد.

    کلیدواژگان: Dracocephalum kotschyi Boiss، _ آت اکولوژی، شایستگی گیاهان، اقلیم
  • حمیدرضا عیسوند، اصغر شرفی، احمد اسماعیلی صفحه 343

    مرزه خوزستانی (Satureja khuzistanica Jamzad.) ازجمله گیاهان متعلق به خانواده نعناعیان است که گونه های متعدد آن در مناطق مختلف ایران رویش دارند. مرحله جوانه زنی یکی از مراحل مهم در دوره رشدی گیاهان است که اغلب تحت تاثیر شرایط نامساعد محیطی قرار گرفته و دچار اختلال می شود. در ایران، تنش خشکی یکی از مهمترین عوامل نامساعد محسوب می شود. پرایمینگ یکی از روش های بهبود کیفیت بذر برای شرایط تنش است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر هیدرو و اسموپرایمینگ در دماهای مختلف بر بهبود کیفیت بذر مرزه خوزستانی در شرایط تنش رطوبتی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و سه فاکتور اجرا شد. فاکتور اول شامل سه سطح تنش رطوبتی (صفر، 4- و 8- بار)، فاکتور دوم، سه سطح پرایمینگ (صفر، 4- و 8- بار) و فاکتور سوم شامل دو سطح دمای پرایمینگ (15 و 25 درجه سانتی گراد) بود. برای ایجاد مکش اسمزی در محیط پرایمینگ و همچنین محیط جوانه زنی از PEG6000 استفاده شد. با پیشرفت تنش خشکی، صفاتی نظیر درصد و سرعت جوانه زنی، وزن تر و خشک گیاهچه، طول گیاهچه و شاخص بنیه کاهش یافت، اما تعداد ریشه فرعی تا تنش 4- بار افزایش و پس از آن کاهش یافت. هیدرو و اسموپرایمینگ، کیفیت بذر را بهبود بخشیدند. اثر متقابل تنش خشکی و پتانسیل اسمزی محلول پرایمینگ بر درصد و سرعت جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه، تعداد ریشه فرعی و شاخص بنیه معنی دار بود. تیمار هیدروپرایمینگ در دمای °C15 بیشترین اثر مثبت را بر درصد و سرعت جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه، تعداد ریشه فرعی و شاخص بنیه در شرایط بدون تنش و تنش 4- بار داشت، درحالی که در شرایط تنش 8- بار، تیمار اسموپرایمینگ 4- بار در دمای °C15 توانست بیشترین اثر مثبت را بر سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه داشته باشد. طویل ترین ریشه ها در شرایط تنش و بدون تنش خشکی از بذرهای اسموپرایم شده (در 8- بار و دمای °C25) بدست آمدند. تیمارهای اسموپرایم به طور بارزی طول گیاهچه و تعداد ریشه فرعی را افزایش دادند. به استثنای صفت تعداد ریشه که تحت تاثیر دمای پرایمینگ قرار نگرفت، اغلب صفات مورد بررسی، در بذرهایی که در دمای پایین تری (°C15) پرایم شده بودند وضعیت بهتری داشتند.

    کلیدواژگان: مرزه (Satureja khuzistanica Jamzad، )، جوانه زنی، تنش خشکی، دمای پرایمینگ، پلی اتیلن گلایکول
  • آلاله متقیان، همت الله پیردشتی، محمدعلی بهمنیار، بهاره متقیان صفحه 358

    به منظور بررسی اثر کاربرد همزمان کمپوست زباله جامد شهری و گونه های مفید قارچ تریکودرما بر خصوصیات سبز شدن گیاهچه، رشد و جذب برخی عناصر کم مصرف در گیاه ریحان (Ocimum basiilicum L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار به صورت گلدانی اجرا گردید. تیمارها شامل 3 سطح از کمپوست زباله جامد شهری (15، 30 و 45 تن در هکتار به صورت جداگانه و تلفیق شده با 50% کود شیمیایی)، کود شیمیایی (90 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، 50 کیلوگرم در هکتار K2O و 45 کیلوگرم در هکتار P2O5) و شاهد (بدون مصرف کمپوست و کود شیمیایی) و سه گونه تریکودرما (T. viridae، T. harzianum و T. hamatum) بود. مقایسات گروهی بیانگر آنست که گروه کمپوست زباله شهری موجب کاهش معنی دار درصد ظهور نهایی (02/8%)، متوسط زمان ظهور گیاهچه (32/52%) و سرعت ظهور تجمعی گیاهچه (67/15%) در مقایسه با کود شیمیایی گردید. در مقابل، گروه کودی مذکور وزن تر اندام هوایی و ریشه (به ترتیب 10/13% و 59/33%) و وزن خشک و طول ریشه گیاه (به ترتیب 30/28% و 24/13%) را نسبت به کود شیمیایی افزایش داد. در این آزمایش کمپوست زباله شهری محتوی مس، روی و آهن بافت گیاهی را (به ترتیب 85/26%، 14/14% و 09/20%) در مقابل کود شیمیایی افزایش داد. همچنین استفاده از کمپوست زباله تلفیق شده موجب بهبود 03/9 و 26/12 درصدی محتوی آهن و مس گیاه در مقایسه با کاربرد جداگانه آن گردید. در بین گونه های تریکودرما، گونه T. harzianum موجب افزایش وزن خشک اندام هوایی و ریشه (به ترتیب 05/16% و 27/17%)، ارتفاع گیاه و طول ریشه (به ترتیب 44/8% و 03/13%) و میزان مس بافت گیاهی (14/31%) در مقابل T. hamatum گردید. در مجموع در این آزمایش سطوح 30 و 45 تن در هکتار کمپوست به رغم محدودیت سبز شدن، توانستند رشد و کیفیت گیاه ریحان را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: ریحان (Ocimum basiilicum L، )، تریکودرما، کمپوست، گیاهچه، عناصر کم مصرف
  • مریم نیک نژاد، محمدحسین لباسچی، کامکار جایمند، فیروزه حاتمی صفحه 373

    مدیریت مصرف کود یکی از عوامل اصلی در کشت موفقیت آمیز گیاهان دارویی است. استفاده از کودهای سازگار با طبیعت و مناسب برای رشد بهینه ی گیاه می تواند اثرهای مطلوبی بر شاخص های کمی و کیفی گیاه داشته باشد. به منظور بررسی تاثیر کودهای ارگانیک و شیمیایی بر میزان و ترکیب های اسانس گیاه دارویی بابونه (Matricaria chamomilla L.)، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1388 اجرا شد. تیمارها شامل کود شیمیایی فسفات آمونیوم به میزان 150 کیلوگرم در هکتار، کود آلی (گاوی) به میزان 24 تن در هکتار، کمپوست حاصل از بقایای گیاهی به میزان 24 تن در هکتار، مخلوط کودهای آلی و شیمیایی به میزان 12 تن کود آلی و 75 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی و ورمی کمپوست به میزان 7500 کیلو گرم در هکتار بودند. نتایج نشان داد که اعمال تیمار کودی مخلوط) آلی و شیمیایی) بیشترین اثر را در افزایش کمی و کیفی صفات فیتوشیمیایی نسبت به سایر تیمارها داشت. نتایج ترکیب های اسانس بابونه نشان داد که بیشترین مقدار بازده اسانس (37/0%) و کامازولن (05/10%) به ازای مصرف کود مخلوط حاصل شد که نسبت به شاهد و سایر تیمارها اختلاف معنی دار داشتند. تیمار کود مخلوط موجب افزایش در بیشتر ترکیب های دیگر بابونه نسبت به سایر تیمار های کودی گردید.

    کلیدواژگان: بابونه (Matricaria chamomilla L، )، کودهای آلی و شیمیایی، اسانس، کامازولن، بیسابولول
  • راحله خطیب زاده، مجید عزیزی، حسین آرویی، محمد فارسی صفحه 387

    با گذشت زمان، بار دیگر پرورش و تولید گیاهان دارویی با رشد قابل توجهی روبرو شده است. پیشرفت های زیست فناوری می تواند کارآیی بسیاری در حفظ و تکثیر گیاهان در خطر انقراض و همچنین افزایش توان ژنتیکی گیاهان دارویی داشته باشد. تغییرات ژنتیکی رخ داده در کشت های کالوس ممکن است به بازدهی بالاتری در تولید متابولیت های ثانویه ی ارزشمند بیانجامد. انجدان رومی (Levisticum officinale Koch.) از تیره ی چتریان، یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی و ادویه ای به شمار می رود که در فارماکوپه های معتبر، ترکیب های ریشه ی آن به عنوان موادی مدر برای درمان سنگ و عفونت های کلیه و مجاری ادراری معرفی شده اند. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر نوع ریزنمونه، ترکیب محیط کشت و هورمون های تنظیم کننده ی رشد بر روی میزان رشد کالوس انجدان رومی در قالب طرح کاملا تصادفی فاکتوریل با ریزنمونه های هیپوکوتیل، ریشه، برگ، دمبرگ و گره طوقه و در محیط MS تغییریافته (AM1) حاوی سطوح مختلف مواد رشد گیاهی انجام شد. پس از یک ماه میزان رشد و درصد کال زایی مقایسه شد. نتایج نشان داد که حداکثر میزان رشد و بهترین خصوصیات ظاهری کالوس با استفاده از ریزنمونه ی هیپوکوتیل و ریشه، در محیط پایه ی AM1 و با مقادیر 5/1 میلی گرم در لیتر 2،4-D، 5/0 میلی گرم در لیتر Kin و 025/0 میلی گرم در لیتر NAA بدست آمد.

    کلیدواژگان: Levisticum officinale Koch، _ گیاه دارویی، تنظیم کننده رشد، القای کالوس
  • مریم بهداد، نعمت الله اعتمادی، ابراهیم بهداد، حسین زینلی صفحه 399

    برای کنترل آلودگی های قارچی محصولات باغبانی گاهی از محلول های قارچ کش استفاده می شود که برای سلامت انسان مضر هستند. هدف از این تحقیق بررسی اسانس های ضدقارچی چند گیاه دارویی در کنترل این قارچ ها و جایگزین کردن آنها به جای قارچ کش های شیمیایی بود. مهمترین قارچ بیماری زا در دوره پس از برداشت توت فرنگی، Rhizopus stolonifer است که برای کنترل آن، اثر ضدقارچی اسانس های مرزه (Satureja hortensis)، آویشن شیرازی (Zataria multiflora)و زنیان (Carum copticom) مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به دو صورت in vitro و in vivo انجام شد. اسانس ها با غلظت های 10000، 2000، 1000، 500، 300، 200 و 100 پی پی ام در محیط کشت PDA و روی میوه های توت فرنگی برداشت شده علیه قارچ Rhizopus انجام شد. آزمایش in vivo شامل 6 تیمار (3 اسانس، 1 قارچ کش و 2 شاهد) و هر تیمار شامل سه تکرار و هر تکرار شامل 5 عدد میوه (حدود 70 گرم) بود. میوه ها را پس از ضد عفونی سطحی در سوسپانسیون 106 (اسپور در میلی لیتر) Rhizopus به طور جداگانه فرو برده و بعد در سوسپانسیون 3 اسانس ذکر شده و قارچ کش ایپرودیون + کاربندازیم 5/52% (پودر وتابل) فرو برده شد و در شرایط حرارت اتاق حدود 1 ± 24 درجه سانتی گرادقرار گرفت. نتایج آزمایش روی آگار نشان داد که غلظت مهارکننده رشد میسلیوم قارچ ریزوپوس برای مرزه و زنیان 300 پی پی ام و برای آویشن شیرازی 500 پی پی ام بود. همچنین نتایج آزمایش در شرایط in vivo نشان داد که بیشترین میزان آلودگی به ترتیب در اسانس شاهد، سپس زنیان، آویشن شیرازی و مرزه بود.

    کلیدواژگان: توت فرنگی، پوسیدگی نرم، اسانس، مرزه، آویشن شیرازی، زنیان، Rhizopus stolonifer
  • مژگان لارتی، صابر قاسم پور، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، بهمن علیزاده صفحه 412

    جنس آویشن یکی از گیاهان مهم در صنایع دارویی، غذایی، بهداشتی و آرایشی است. به منظور بررسی رویشگاه های طبیعی گونه های مختلف جنس Thymus در استان آذربایجان غربی، مطالعات مختلفی در سال های 1386-1384، در شرایط رویشگاهی اجرا شد. ابتدا بررسی های رویشگاهی در نقاط مختلف استان انجام شد و بعد با مراجعه به رویشگاه گونه های T. pubescens Boiss. & Kotschy ex Celak و T. kotschyanus Boiss. Et Hohen به ترتیب در مناطق حاجی بیگ و قوشچی، پلات گذاری و ثبت اطلاعات هر کدام از گونه های مورد نظر انجام گردید. در این بررسی علاوه بر اطلاعات مربوط به اقلیم و خاک منطقه، شاخص های رویشی همانند ارتفاع بوته، سطح تاج پوشش، تعداد شاخه های فرعی مورد اندازه گیری قرار گرفته و بررسی آماری انجام شد. نتایج حاصل از بررسی رویشگاهی نشان داد که گونه T. kotschyanus در دامنه ارتفاعی 2500-1450 متر و در شیب های 60-20 درصد و در جهت شیب شمالی با میانگین بارش 600- 400 میلی متر رویش دارد. گونه T. pubescens در دامنه ارتفاعی 2600-1900 متر و در شیب های 45-10 درصد با جهت شرقی و شمال شرقی با میانگین بارش 400- 250 میلی متر گسترش دارد. برای رویش گونه kotschyanus خاک سیلتی- کلی- لومی و برای گونه pubescens خاک سیلتی- لومی مناسب می باشد. درصد اسانس گونه pubescens در مرحله 50% گلدهی 12/1 و گونه kotschyanus، 78/1% بود.

    کلیدواژگان: آویشن (Thymus)، بررسی اکولوژی، پراکنش، اسانس، آذربایجان غربی
  • محمدتقی عبادی، مصطفی رحمتی، مجید عزیزی، محمدحسن زاده خیاط، علیرضا دادخواه صفحه 425

    خشک کردن یکی از قدیمی ترین روش های نگهداری محصولات کشاورزی پس از برداشت می باشد. ریحان (Ocimum basilicum L.) یکی از گیاهان خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است که به عنوان گیاهی دارویی و ادویه ای مورد استفاده قرار می گیرد. به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف خشک کردن بر زمان خشک کردن، درصد و اجزای اسانس گیاه دارویی ریحان آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. شش توان مختلف میکروویو شامل 100، 180، 300، 450، 600 و 900 وات، دو دمای مختلف آون شامل 50 و 70 درجه سانتی گراد و روش طبیعی (سایه و آفتاب) مورد مقایسه قرار گرفتند. در روش های مختلف، خشک کردن نمونه ها تا زمانی که وزن آنها به محتوای رطوبتی 10/0 بر پایه وزن خشک (یا 10% بر پایه وزن تر) رسید، ادامه داشت. نتایج نشان داد که کمترین و بیشترین زمان خشک کردن (به ترتیب 1/4 دقیقه و 48 ساعت) مربوط به تیمارهای خشک کردن با توان 900 وات میکروویو و روش خشک کردن در سایه بود. بالاترین درصد اسانس (3/1%) در روش سایه بدست آمد و کمترین میزان (3/0%) مربوط به توان های 450، 600 و 900 وات میکروویو بود. توان های مختلف میکروویو اثر منفی بر اجزای اصلی اسانس (ژرانیال و متیل کاویکول) گذاشتند ولی در روش سایه این ترکیب ها به خوبی حفظ شدند. به طورکلی با توجه به نتایج این تحقیق می توان اظهار نمود که خشک کردن گیاه دارویی ریحان با استفاده از روش سایه از این جهت که میزان اسانس و اجزای اصلی آن را به صورت قابل ملاحظه ای حفظ کرد، برای خشک نمودن این گیاه مطلوب است.

    کلیدواژگان: ریحان (Ocimum basilicum L، )، خشک کردن، میزان اسانس، ژرانیال، متیل کاویکول
  • سعید یوسف زاده، سید علی محمد مدرس ثانوی، فاطمه سفیدکن، احمد اصغرزاده، امیر قلاوند، محسن رشدی، امین صفرعلیزاده صفحه 438

    به منظور بررسی اثر تلفیقی کودهای بیولوژیک و نیتروژن بر تعدادی از خصوصیات مورفولوژیک و میزان اسانس بادرشبی (Dracocephalum moldavica L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 20 تیمار در 3 تکرار در سال زراعی 89-1388 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس (منطقه 1) و در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی استان آذربایجان غربی (منطقه 2) انجام گردید. تیمارهای آزمایشی شامل ژنوتیپ (اکوتیپ بومی و رقم (SZK-1، باکتری (تلقیح بذر با باکتری های ازوتوباکتر + آزوسپرلیوم + سودوموناس و عدم تلقیح)، رژیم کودی (100% کود اوره، 75% کود اوره + 25% آزوکمپوست، 50% کود اوره + 50% آزوکمپوست، 25% کود شیمیایی + 75% آزوکمپوست و 100% آزوکمپوست) بود. براساس نتایج بدست آمده بیشتر صفات مورفولوژیک مورد مطالعه تحت تاثیر ژنوتیپ قرار گرفت. اثر رژیم کودی بر عملکرد ماده خشک، بازده و عملکرد اسانس در هر دو منطقه معنی دار شد. تعداد شاخه گل دهنده در منطقه 1 و ارتفاع بوته، تعداد برگ ساقه اصلی و تعداد شاخه گل دهنده در منطقه 2 تحت تاثیر عامل تلقیح با باکتری قرار گرفنتد. برهم کنش اثر متقابل دو جانبه تعدادی از صفات مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار دادند. اثر متقابل سه جانبه بر تعداد شاخه گل دهنده در منطقه 1 و بر بازده و عملکرد ماده خشک در منطقه 2 معنی دار بود. بیشترین ارتفاع بوته، ارتفاع اولین شاخه گل دهنده از سطح زمین، تعداد برگ در ساقه اصلی، تعداد شاخه فرعی و عملکرد اسانس در اکوتیپ بومی بدست آمد. تلقیح با باکتری ارتفاع، تعداد برگ ساقه اصلی، قطر ساقه و تعداد شاخه گل دهنده را افزایش داد. کاربرد تلفیقی 50 درصد کود اوره + 50 درصد آزوکمپوست توانست عملکرد ماده خشک، بازده و عملکرد اسانس را افزایش دهد. به طوری که کاربرد 100% آزوکمپوست کمترین عملکرد اسانس را تولید کرد. عملکرد اسانس در اکوتیپ بومی نسبت به رقم اصلاح شده افزایش یافت. افزایش عملکرد اسانس به واسطه تلقیح با باکتری در اکوتیپ بومی در مقایسه با رقم اصلاح شده بیشتر بود. در مجموع، نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که کاربرد تیمار تلفیقی 50% کود اوره + 50% آزوکمپوست در حالت تلقیح با باکتری می تواند به عنوان یک جایگزین مناسب برای کودهای شیمیایی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بادرشبی (Dracocephalum moldavica L، )، آزوکمپوست، ازوتوباکتر، نیتروژن، کود های زیستی
  • پرویز رضوانی مقدم، عسکر غنی، میترا رحمتی، سعیده محتشمی صفحه 460

    در این تحقیق به منظور بررسی اثر روش های مختلف خشک کردن توسط آون، ماکروویو، دمای محیط (سایه) و ترکیب ماکروویو و دمای محیط بر زمان خشک شدن، میزان اسانس، فعالیت آنتی اکسیدانی و مواد فنولی دو توده ترخون (Artemisia dracunculus L.) دو آزمایش مستقل در قالب طرح کاملا تصادفی با 13 تیمار خشک کردن (آون: دماهای 40، 50، 60 و 70 درجه سانتی گراد؛ ماکروویو: توان های 900، 600، 450، 300، 180 و 100 وات؛ خشک کردن در دمای محیط؛ خشک کردن ترکیبی ماکروویو با توان های 900 و 600 + خشک کردن در دمای محیط) بر دو توده ترخون (مشهد و نیشابور) انجام شد. همچنین مقایسه ای بین نمونه تر و تیمارهای مذکور از نظر صفات فوق انجام شد (برای خشک کردن 13 تیمار و برای دیگر صفات 14 تیمار). نتایج این تحقیق نشان داد که به طورکلی از نظر میزان رطوبت و مواد موثره اندازه گیری شده بین این دو توده تفاوت وجود داشت. همچنین عکس العمل این دو توده، از نظر واکنش به روش های مختلف خشک کردن تا حدی متفاوت بود. از نظر مدت زمان خشک شدن در هر دو آزمایش، طولانی ترین زمان (حدود 30 ساعت و 32 ساعت در توده مشهد و نیشابور) مربوط به دمای محیط و زودترین زمان (حدود 5 دقیقه) مربوط به ماکروویو با توان 900 وات بود. در هر دو آزمایش بالاترین میزان اسانس (27/2 و 2/3% به ترتیب توده مشهد و نیشابور) مربوط به نمونه تر و بعد از آن دمای محیط و ماکروویو با توان 900 وات بود و افزایش دما باعث کاهش میزان اسانس شد. میزان اسانس در توان های دیگر ماکروویو و تیمارهای ترکیبی، متوسط بود. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (5/82 و 8/81% به ترتیب توده مشهد و نیشابور) مربوط به نمونه تر بود، درحالی که کمترین میزان آن در توده مشهد (7/60%) و نیشابور (53%) به ترتیب مربوط به تیمارهای دمای محیط و 40 درجه آون بود. بالاترین میزان مواد فنولی (به ترتیب 165 میلی گرم گالیک اسید در گرم وزن خشک) در توده مشهد مربوط به تیمار ماکروویو با توان 600 و در توده نیشابور (7/524 میلی گرم) مربوط به تیمار ماکروویو با توان 900 بود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، اسانس، پلی فنول ها، ماکروویو
  • فاطمه عسکری، مهدی میرزا صفحه 476

    گیاه Centaurea depressa M. Bieb. به نام گل گندم، یک گیاه داروییست که از عصاره آن برای شستشوی چشم استفاده می شود و ناراحتی های دستگاه گوارش را تا حدودی کاهش می دهد. در این تحقیق به منظور بررسی کمی و کیفی اسانس اندام های مختلف گونه C. depressa، گیاه از مناطق دماوند و تهران در مرحله گلدهی جمع آوری گردید. اندام های گیاهان به صورت سه نمونه ساقه همراه برگ، ریشه و گل آذین تفکیک شده، در دمای محیط خشک شده و بعد به ذرات کوچک آسیاب شدند. نمونه های فوق با روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. برای جداسازی و شناسایی ترکیب های اسانس از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. بازده اسانس ساقه و برگ، ریشه و گل آذین منطقه دماوند (بر پایه وزنی- وزنی خشک شده) به ترتیب 18/0%، 13/0% و 07/0% و منطقه باغ گیاه شناسی به همان ترتیب 10/0%، 13/0% و 08/0% بود. در منطقه دماوند بیشترین ترکیب های اسانس ساقه و برگ تیمول (5/56%)، اسپاتولنول (7/12%) و جرماکرن D (9/9%) بود. ترکیب های اصلی اسانس ریشه پنتادکادین-1-ال (2/32%) و سیس-7-هگزادسن (5/29%) بودند. جرماکرن دی، جرماکرن B و تیمول (4/32%، 4/9% و 7/8%) بیشترین ترکیب های اسانس گل آذین بودند. در منطقه باغ گیاه شناسی بیشترین ترکیب های اسانس ساقه و برگ اسپاتولنول (4/25%)، Eudesma-4(15)-7-diene-1-b-ol (5/14%) و جرماکرن D (7/13%) بود. ترکیب های اصلی اسانس ریشه تترادکانال (7/30%)، کاریوفیلن اکساید (7/23%) و سیس-7- هگزادسن (3/22%) بود. تترادکانال (3/82%) و سیس-7-هگزادسن (5/15%) بیشترین ترکیب های اسانس گل آذین بودند. با توجه به نتایج درمی یابیم که در ترکیب های اصلی اسانس دو رویشگاه و حتی اندام های مختلف یک رویشگاه تنوع وجود دارد.

    کلیدواژگان: Centaurea depressa M، Bieb، _ ~Compositeae، ترکیب های شیمیایی اسانس، تترادکانال، تیمول، جرماکرن D
  • سودابه عبدالله زارع، اسفندیار فاتح *، امیر آینه بند صفحه 486

    بهمنظور بررسی تاثیر تاریخهای مختلف کاشت و سطوح مختلف تغذی های (شیمیایی و آلی) بر عملکرد و میزان ماده موثره دانه گیاه دارویی خارمریم (Silybum marianum (L.) Gaerate)، آزمایشی در سال زراعی 1389-1388 به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه آموزشی و تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. عامل اصلی تاریخ کشت در سه زمان: (23 آبان، 10 آذر و 24 آذر) و عامل فرعی سطوح تغذی های مختلف در شش سطح: F1- شاهد (عدم مصرف کود)، F2- 100% کود شیمیایی NPK (150- 120- 100)، F3- 25% کود آلی +75% کود شیمیایی (5/7 تن دامی و NPK (5/112- 90- 75))، F4- 50% آلی+50% شیمیایی (15 تن کود دامی و NPK (75- 60 -50))، F5- 75% آلی+25% شیمیایی (5/22 تن کود دامی + NPK (5/37- 30- 25)) و F6- 100% کود آلی (30 تن کود دامی) بودند. نتایج بدستآمده نشان داد که تاریخ کاشت تاثیر معنی داری بر درصد فنول، درصد فلاونوئیدها و میزان سیلیمارین دانه داشت. تاخیر در کاشت منجر به کاهش میزان سیلیمارین دانه گردید. درحالیکه بالاترین درصد فنول و فلاونوئیدهای دانه در تاریخ 24 آذر بدست آمد. از نظر سطوح کودی نیز بیشترین درصد فلاونوئیدها، عملکرد فلاونوئیدها و عملکرد سیلیمارین از تیمار کودی 100% شیمیایی و سطوح کودی تلفیقی حاصل گردید. در این رابطه تیمار F2 مزیتی نسبت به سطوح کودی تلفیقی نداشت. همچنین بالاترین درصد فنول و عملکرد فنول از سطوح کودی تلفیقی بدست آمد. بنابراین بیشترین میزان سیلیمارین از تیمار F6 و بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی دانه از تیمار F4 و F6 حاصل شد.

    کلیدواژگان: خارمریم (Silybum marianum (L _) Gaerate)، کود دامی، تاریخ کاشت، سیلیمارین، فنول، فعالیت آنتیاکسیدانی
  • سعید داداشی، مراد موسی زاده، سید محمد موسوی، علیرضا یاوری صفحه 502

    در این مطالعه ترکیب های شیمیایی هسته چهار رقم انار تجاری ایران شامل آبانماهی، ملس، پوست سفید و شهوار از لحاظ درصد پروتئین، روغن، کربوهیدرات، عناصر معدنی و ترکیب اسیدهای چرب مورد آنالیز قرار گرفت. همچنین خواص فیزیکوشیمیایی و آنتی اکسیدانی روغن هسته های انار تعیین گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی روغن هسته انار از طریق روش 1،1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که رقم پوست سفید در مقایسه با سایر ارقام مورد مطالعه از محتوای روغن (9/16%)، فیبر خام (4/42%) و ارزش تغذیه ای (7/460 کیلوکالری در صد گرم) بالاتری برخوردار است. رقم پوست سفید دارای بیشترین مقدار فسفر (3/2766 میلی گرم در کیلوگرم) و منیزیم (0/2052 میلی گرم) بود، در حالی که بیشترین مقدار کلسیم (3/675 میلی گرم در کیلوگرم) و پتاسیم (6/3724 میلی گرم در کیلوگرم) مربوط به رقم شهوار بود. اسید چرب عمده شناسایی شده توسط کروماتوگرافی گازی، پونیسیک اسید بود که محدوده آن از 07/72% برای رقم شهوار تا 31/73% برای رقم ملس متغیر بود (p < 0.05). نسبت اسیدهای چرب چند غیراشباع به اشباع و غیراشباع به اشباع در روغن هسته انار به ترتیب در محدوده 174/9 تا 450/9 و 325/10 تا 861/10 بدست آمد (p < 0.05). اندیس های اسیدیته (36/8-78/3%)، پراکسید (meq O2/Kg 48/0-39/0)، یدی (g I2/100g 3/220-9/216) و صابونی (mg KOH/g 5/182-3/179) برای روغن هسته انار تعیین گردید. همچنین اندیس شکست در 25 درجه سانتی گراد، ویسکوزیته و دانسیته روغن های مورد مطالعه به ترتیب 527/1-461/1، 063/0-036/0 و 9311/0-9202/0 بدست آمد. رقم ملس کمترین مقدار ارتو دی فنول (ODC) و فعالیت آنتی اکسیدانی را نشان داد. در تمام ارقام مورد مطالعه، رابطه بین درصد DPPH باقیمانده و محتوای ارتو دی فنول، همبستگی بالایی (R2= 0.98، p < 0.01) را نشان داد.

    کلیدواژگان: هسته انار، عناصر معدنی، پروفایل اسید چرب، مشخصات روغن، ارتو دی فنول، مهار رادیکال DPPH
  • مهرداد مدرسی، سحر پورمتین صفحه 516

    شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L.) با نام عمومی licorice از خانواده نخود (Leguminosae) است که برای آن اثرهای درمانی زیادی ذکر شده است. با توجه به اینکه استفاده از مواد طبیعی با منشا گیاهی در درمان بیماری های مختلف تاریخچه طولانی دارد، در این مطالعه اثر شیرین بیان بر فاکتورهای خونی مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه روی 50 موش انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی در پنج گروه (3 گروه تیمار، گروه کنترل و دارونما) تقسیم و در شرایط یکسان نگهداری شدند. از موش های نر به عنوان حذف فاکتور جنس استفاده گردید، سپس عصاره آبی- الکلی شیرین بیان با دوزهای 50، 100 و 150 mg/kg به روش درون صفاقی (IP) طی 20 روز به صورت یک روز در میان به گروه های تیماری تزریق شد. از سرم فیزیولوژی نیز برای تزریق به گروه دارونما استفاده گردید. مهمترین پارامترهای مورد بررسی تعداد گلبول های قرمز، میزان هموگلوبین، هماتوکریت، پلاکت، MCHC، MCH و MCV در مقایسه با گروه های شاهد بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون دانکن و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها نشان داد که میزان هموگلوبین، پلاکت و MCV، MCHC در همه دوزها و میزان MCH در دوز 100 و 150 mg/kg افزایش یافته، درحالی که تعداد گلبول های قرمز در دوزهای 100 و 150 mg/kg کاهش نشان داد. در میزان هماتوکریت تغییر معنی داری دیده نشد. این نتایج حکایت از اثر وابسته به دوز عصاره شیرین بیان بر فاکتورهای خونی دارد.

    کلیدواژگان: شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L، )، فاکتورهای خونی، موش کوچک آزمایشگاهی
|
  • S. Mirzai, A. Rahimi, H. Dashti, S. Maddah Hosseini Page 247

    In order to investigate the effects of supplementary calcium chloride and potassium nitrate on proline, protein content, chlorophyll and growth of Ammi (Carum copticum L.) under different salinity levels and nutrient solutions (NS), a RCBD design with factorial arrangement was conducted at the Agriculture Research Field, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, during September 2009. The treatments were three levels of salinity (0, 50 and 100 mMol) and five different nutrition solutions including: Control: Hoagland solution only (N1); Hoagland solution plus 20 mM CaCl2 in nutrition solution (N2); Hoagland solution plus 20 mM CaCl2 as spray (N3); Hoagland solution plus 20 mM KNO3 in nutrition solution (N4) and Hoagland solution plus 20 mM KNO3 as spray (N5). Results showed that proline content was significantly affected by salinity and the type of nutrient solution and their interactions. Increasing salinity, especially at 100 Mmol NaCl, significantly reduced chlorophyll a,b and total chlorophyll. Chlorophyll a, b and total chlorophyll content were not significantly affected by the type of nutrition solution. The highest and lowest protein content were observed by control and 100 Mm NaCl treatments respectively. The type of nutrient solution also influenced protein content. The highest and lowest protein contents were related to N3 and N5, respectively. Total dry weight and stem dry weight were significantly reduced by salinity while root dry weight was not affected by salinity. The highest leaf area was achieved on control and nutrition solution N5. Generally, it is concluded that Ammi could tolerate salinity up to 50 mMol NaCl and leaf spraying of Ca and K would be better to ameliorate salinity rather than using in nutrition solution.

    Keywords: Ammi (Carum copticum L.), growth analysis, salinity amelioration
  • A. Akbarinia Page 261
    Satureja sahendica Bormn., which is native to Iran, is a medicinal species from Lamiaceae family and its habitat is west of Iran. In a split plot experiment, the effects of nitrogen fertilizer at levels of 0 (control), 40 and 80 kg/ ha (as main plots), and the sowing density of 8, 10 and 12 plants /m2 (as sub plots) were studied on height, number of branches per plant, yield and the essential oil yield of aerial parts of S. sahendica. The experiment was carried out in agricultural research farm of Takestan, Islamic Azad University of Iran, during 2009-2011.There was no significant difference in terms of height, number of branches per plant, the yield of flowering shoots and oil content between using 40 and 80 kg/ha nitrogen treatments. However, higher values were recorded for both treatments compared to control. The highest essential oil content and oil yield was obtained by application of 40 kg nitrogen per hectare and using more nitrogen reduced the oil yield. A sowing density of 10 plants per square meter increased aerial part yield and oil yield. The highest yield of flowering shoot, and essential oil yield were obtained by application of 40 kg nitrogen/ha and a sowing density of 12/m2 (2096 kg/ha, 2.1 percent and 44.1 kg /ha, respectively) that showed no significant differences by application of 40 kg nitrogen per hectare and the sowing density of 10 plants /m2.
    Keywords: Saturja sahandica Bormn., medicinal plant, yield, essential oil
  • M. Ghazi Manas, Sh. Banj Shafiee, M.R. Hajseyd Hadi, M.T. Darzi Page 269

    The main objective of this study was to assess the effects of different levels of vermicompost and nitrogen on qualitative and quantitative yield of chamomile (Matricaria chamomilla L.). The experimental design was factorial based on Randomized Complete Blocks Design (RCBD) with three replications, conducted in Research Institute of Forests and Rangelands during spring 2010. Treatments were consisted of four levels of vermicompost (5, 10, 15 and 20 tons per hectare) and nitrogen of four levels (30, 60, 90 and 120 kg per hectare). The measured traits included number of flowers per plant, diameter of flower, dry and fresh flower yield, essential oil percentage and Chamazulene content in essential oil. Results showed that vermicompost had significant effects on dry flower weight and essential oil percentage (α ≤ 0.05%). In addition, it had significant effects on dry and fresh flower yield and Chamazulene (α ≤ 0.05%). The effect of nitrogen on the number of flower (α ≤ 0.05%) and essential oil percentage (α ≤ 0.01%) was significant. The results of interaction effects showed significant differences for the number of flower, dry flower yield, dry flower weight, essential oil percentage and Chamazulene.

    Keywords: Matricaria chamomilla L., vermicompost, nitrogen, essential oil
  • A. Saboora, Kh. Dadmehr, M. Ranjbar Page 281

    Methanolic extracts (80%) were prepared from dried powder of leaves and stems of 9 different populations of six Dianthus L. species in Iran. Then, phenolic and flavonoid contents were measured by Foline-ciocalteu and Aluminum chloride methods, respectively. Antioxidant activity was investigated using two complimentary in vitro assays: 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assay and β-carotene bleaching assay and then data were compared with BHT as the standard. Results showed that there were significant differences between means of phenol and flavonoid contents and antioxidant activity of the species by the both methods (p<0.01). Also, the results revealed that changes in climate, altitude and genetic pools had a significant effect on the phenol and flavonoid contents and antioxidant properties of the extracts at genus level, but the content of the flavonoids was not changed noticeably within species level.

    Keywords: antioxidant activity, carnation, Dianthus L., flavonoid, phenolic content
  • A. Pirzad, M. Alizadeh, A. Hassanzadeh Gorttapeh, R. Darvishzadeh Page 296

    To evaluate the effect of seed treatment with gamma rays and nitrogen application on yield and nitrogen use efficiency for protein production in Chamomilla recutita L. leaves, a factorial experiment was conducted based on randomized complete blocks design with three replications. Treatments were gamma rays from Cobalt-60 source on chamomile seeds cv. Bodegold (0, 4, 8, 12, 16, and 20 Gray) and different levels of nitrogen (0, 50, 100, and 150 kg/ha). Results showed the significant interaction effect of gamma and nitrogen on the leaf yield, biomass and protein, harvest index of protein, and nitrogen use efficiency for leaf and protein production, the yield of dried flower and essential oil. But gamma irradiation and nitrogen had no significant effect on leaf protein and essential oil percentage. The highest yield of leaf (4194 kg/ha) and biomass (19996 kg/ha) were obtained at 8 GRAY of gamma rays with 100 and 150kg/ha of nitrogen application, respectively. However, the highest yield of protein (571kg/ha) was obtained from 20 GRAY of gamma rays and 0 kg/ha of nitrogen and the lowest yield (151kg/ha) was obtained from 0 GRAY and 50kg/ha of nitrogen. The highest value of nitrogen use efficiency for leaf (67.39) and protein (9.30) production was related to the plants grown from seeds and treated by 16 GRAY of gamma and 50kg/ha nitrogen. The lowest nitrogen use efficiency for leaf (13.94) and protein (1.42) production were observed at 16 GRAY and 150kg/ha nitrogen. The highest yield of dried flower in 0, 4, 8, 12, 16 and 20 GRAY were obtained at 150, 100, 0, 150, 100 and 100 kg/ha of nitrogen application, respectively. Generally, irradiations over the 12 GRAY resulted in reducing the nitrogen application for protein production.

    Keywords: Matricaria recutita L., biomass, gamma ray, protein harvest index
  • L. Safaei, E. Sharifi Ashoorabadi, H. Zeinali, D. Afiuni, M. Mirza Page 313

    In order to study the effects of harvesting stages on essential oil yield and composition of Thymus caramanicus Jalas, an experiment was conducted during 2007-2009 in Fozveh Research Station of Isfahan. collected seeds from natural habitat were cultivated in pots and then seedlings were transplanted at the main field in a randomized complete blocks design with 3 replications. Aerial parts of the species were harvested at 4 stages including: beginning of flowering, fifty percent flowering, full flowering and fruit set during two years. The plant materials were dried and their essential oils were obtained by water distillation. Capillary GC and GC/MS analysis were used to determine the volatile profile of essential oil samples. Results showed that harvesting stages had significant effects on thymol and carvacrol content and essential oil percentage. The highest amount of essential oil and thymol percentage were obtained at full flowering stage of the first year (1.56% and 3.59 kg/ha, respectively) and the maximum carvacrol percentage was obtained at fruit set stage of the first year (25.45 kg/ha). Six components consisted the highest amount of essential oil, among them carvacrol was dominant at all 4 harvesting stages. The highest amount of carvacrol was obtained at the beginning of flowering stage (88.45%) in the second year. Thymol was the second dominant component with a maximum percentage of 11.77%, obtained at full flowering stage. The highest content of ρ- cymene, 1,8-cineole and γ-terpinene were obtained at fruit set stage (2.35, 1.21 and 2.15%, respectively) and the highest content of borneol was recorded at full flowering stage (7.52%). Also, a positive correlation was observed between essential oil percentage and amounts of thymol and carvacrol. In conclusion, the best time for harvesting of T. caramanicus to achieve the maximum carvacrol percentage was fruit set stage, while full flowering stage was identified as the best time to achieve the maximum essential oil and thymol percentage.

    Keywords: Thymus caramanicus Jalas, harvesting stages, essential oil, thymol, carvacrol
  • M. Fattahi, V. Nazeri, F. Sefidkon, Z. Zamani Page 325

    Study on relationships between a species with its surrounding biotic and abiotic environment provides valuable information in terms of propagation, domestication and breeding. For this purpose, the autecology studies of Dradocephalum kotschyi Bioss was studied in 12 natural habitats. Natural habitats were determined with using Flora Iranica and with the assistance of local people. Also, topography and climate conditions were determined for each natural habitat. In addition, phenology and dominant companion species were recorded in all growing regions. Other studied traits were mostly growth and reproductive ones including height, basal diameter and canopy cover which were evaluated in situ. Plant fitness was evaluated based on the number of produced seeds, flowering stems, observed expected and produced seeds. Results of topography and climate data showed that natural habitats were mostly in rocky highlands with a high relative humidity and cool weather in summer. Plant fitness and growth condition were significantly different in different regions which could be due to ecological and/ or genetic variations. According to the results, domestication and breeding programs are urgently required for the conservation of this valuable but endangered species.

    Keywords: Dracocephalum kotschyi Boiss., autecology, plants fitness, climate
  • H.R. Eisvand, A. Sharafi, A. Ismaeili Page 343

    Satureja khuzistanica Jamzad. belongs to the family labiateae of which several species are growing in different regions of Iran. Germination is one of the important growth stages in plant life cycle that usually is affected and disturbed by unfavorable conditions. Drought stress is considered as an important unfavorable factor for a main part of Iran. Seed priming is a technique to improve seed quality for stress conditions. The study was performed in a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications and three factors. The first factor consisted of three levels of moisture stress (0, -4 and -8 bar), the second factor was osmopriming (0, -4 and -8 bar) and the third factor consisted of two levels of priming temperature (15 and 25 °C). PEG6000 was used to induce osmotic stress in priming and germination medium. Germination percentage and rate, seedling fresh and dry weights, seedling length and vigor index decreased by increasing drought stress, while the number of root increased up to -4 bars and then decreased. Hydro and osmopriming could improve the seed quality. Interaction effect of drought and osmotic potential of priming was significant for germination percentage and rate, seedling dry weight, number of root and vigor index. The seeds hydroprimed at 15°C had the highest germination percentage and rate, vigor index, seedling dry weight and number of roots under control (0 bar) and mid stress (-4 bar) conditions, while the highest germination rate and vigor index were recorded for the seeds primed at -4 bar and 15°C under severe drought condition (-8 bar). The longest roots were obtained at osmopriming at -8 bars and 25°C in control and drought conditions. All traits were affected by priming temperature, except the number of root, as most of the traits primed at 15°C showed a better condition.

    Keywords: Satureja khuzistanica Jamzad., germination, drought stress, priming temperature, PEG6000
  • A. Mottaghian, H. Pirdashti, M.A. Bahmanyar, B. Motaghian Page 358

    In order to investigate the effects of municipal waste (MSW) compost and beneficial fungi of Trichoderma on seedling emergence parameters, growth and some micronutrients uptake of basil (Ocimum basiilicum L.), a pot experiment was carried out in a factorial arrangement based on a randomized complete blocks design with 3 replications. The treatments were consisted of three levels of municipal solid waste compost (15, 30, 45 Mg ha-1 alone and plus 50% chemical fertilizer), recommended chemical fertilizer (90 kg ha-1 N, 50 kg ha-1 K2O and 45 kg ha-1 P2O) and a control (no compost or chemical fertilizer application) and three species of Trichoderma (T. viridae, T. harzianum, T. hamatum). The orthogonal contrasts revealed that municipal solid waste compost significantly decreased final seedling emergence percentage (8.02%), mean emergence time (52.32%) and cumulative emergence rate (15.67%) compared to chemical fertilizer. In contrast, this group of fertilizers increased aerial and root fresh weight (13.10 and 33.59%, respectively) and dry weight and length of root (28.30 and 13.24%, respectively) rather than chemical fertilizer. In this experiment, the MSW compost markedly increased plant tissue Cu, Zn and Fe content (26.85, 14.14 and 20.09%, respectively) compared to chemical fertilizer. Also, enriched MSW increased plant Fe and Cu content (9.03 and 12.27%, respectively) compared to non-enriched MSW. Among Trichoderma speceices, T. harzianum was superior in terms of aerial and root dry weight (16.05 and 17.27%, respectively), plant height and root lenght (8.44 and13.03 %, respectively) and plant tissue Cu content (31.14%) compared to T. hamatum. Generally, in this experiment, the 30 and 40 Mg ha-1of compost despite the limitation of seedling emergence, could improve the growth and quality of basil.

    Keywords: basil (Ocimum basiilicum L.), Trichoderma, compost, seedling, micronutrient
  • M. Niknejad, M.H. Lebaschy, K. Jaimand, F. Hatami Page 373

    Manure management is a major factor in cultivation of medicinal plants. Utilization of proper fertilizers due to optimizing the plant growth could have positive effects on quality and quantity indicators. In order to investigate the effects of organic and chemical fertilizers on essential oil and components of Matricaria chamomilla L., an experiment was conducted using complete randomized blocks design with three replications at Research Institute of Forests and Rangelands during 2009-2010. Treatments were five fertilizers; chemical fertilizer (Ammonium phosphate) 150 Kg/ha, organic mixture (Bovine) 12 tons/ha, and chemical fertilizer 75 kg/ha, vermicompost (derived from wood waste) 7500 kg/ha, compost (plant debris) 24 tons/ha and control (no fertilizer). Results showed that the mixture treatment (organic and chemical) had the most influence on increasing the quality and quantity of phytochemical characteristics. Maximum essential oil yield (0.37 gr) and beta-ocimene (0.43%) were obtained with mixed fertilizer bysignificant difference compared to control and other treatments. Mixed fertilizers treatment caused an increase in most of the other compounds of Matricaria chamomilla compared with other treatments.

    Keywords: Matricaria chamomilla L., organic, chemical fertilizers, essential oil, chamazolen, bisabolol
  • R. Khatibzadeh, M. Azizi, H. Arouiee, M. Farsi Page 387

    Over time, once again there has been a significant growth in growing and producing medicinal plant species. The biotechnological developments have far-reaching implications in conservation and propagation of endangered species, as well in the genetic improvement of medicinal plant. The genetic variation occurred in calli holds tremendous potential for increasing production efficiency of valuable secondary metabolites. Levisticum officinale Koch. is considered as one of the oldest medicinal plants and spices from Apiaceae, whose root has a diuretic agent for the treatment of kidney stones and kidney and urinary tract infections, reported in many credible pharmacopoeias. In present investigation, callus cultures of lovage explants (hypocotyl, root, leaf, petiole, crown node) were initiated in modified MS medium, called AM1, supplemented with different phytohormonal combinations. After one month, the percentage and rate of callogenesis were analyzed as a completely randomized factorial design. The highest callus growth and best appearance were obtained by hypocotyl and root explants in the AM1 medium supplemented with 2,4-D (1.5 mgl-1) + Kin (0.5 mgl-1) + NAA (0.025 mgl-1).

    Keywords: Levisticum officinale Koch., medicinal plant, plant growth regulators, callus induction
  • M. Behdad, N.A. Etemadi, E. Behdad, H. Zeinali Page 399

    Usually, many chemical fungicides are used to control fungal infections. However, some of these fungicides are harmful for human health. The goal of this study was to examine the essential oils of certain medicinal plants to control the fungi and replace the chemical fungicides. One of the most important and widespread fungi that infects strawberries during the post-harvest period is Rhizopus stolonifer. The effects of essential oils of three plant species: Satureja hortensis, Zataria multiflora and Carum copticom on the mycelial growth of Rhizopus stolonifer were tested both in vitro and in vivo on a medium of potato dextrose agar in seven concentrations (100, 200, 300, 500, 1000, 2000 and 10000 ppm). The in vivo experiment contained six groups: three essential oils, one fungicide and two controls. Each treatment consisted of three replicates and each replicate included five strawberries each weighing about 70 grams. Each fruit was disinfected, placed in a suspension of 106 spores per milliliter of Rhizopus stolonifer; and then placed in a suspension of either the essential oil or fungicide (Iprodione + Carbendazim 52.5% WP). The fruits were kept at room temperature (24 ±1°C). Results showed that the critical inhibitory concentration of Rhizopus stolonifer was 300 ppm for Satureja hortensis and Carum copticom and 500 ppm for Zataria multiflora. On the other hand, in vivo experiments showed that the greatest amount of remaining fungus was in the following order: control groups, Carum copticom, Zataria multiflora and Satureja hortensis.

    Keywords: Strawberry, soft rot, essential oil, Satureja hortensis, Zataria multiflora, Carum copticom, Rhizopus stolonifer
  • M. Larti, S. Ghasempour, E. Sharifi Ashorabadi, B. Alizadeh Page 412

    Thyme is one of the most important species in pharmaceutical, food, health and cosmetic industries. In order to study natural habitats of different species from Thymus genus in west Azerbaijan province, several studies were conducted in habitat conditions during 2001-2003. First, habitat surveys were conducted in different parts of the province and then plot establishment and data collection were performed in the habitats of T. pubescens and T. kotschyanus, in Hajibeyk and Ghoshchi regions, respectively. In this study, in addition to climate and soil data, vegetation indices such as plant height, canopy cover, number of branches and root length were measured. The results of the study showed that T. kotschyanus is distributed at an altitude of 1450-2500 m and slopes of 20-60% in northern slope and with an average rainfall of 400-600 mm while, T. pubescens is distributed at an altitude of 1900-2600 m, and slopes of 10-45 % (east and north), with an average rainfall of 250-400 mm. A soil texture of silty-clay-loam and silty-loam are needed for the growth of T. kotschyanus and T. pubesen, respectively. Essential oil percentage in 50% flowering stage was recorded to be 1/12% and 1/78% in T. pubescens and T. kotschyanus, respectively.

    Keywords: Thymus, ecological factors, distribution, essential oil, west Azarbaijan
  • M.T. Ebadi, M. Rahmati, M. Azizi, M. Hassanzadeh Khayyat, A. Dadkhah Page 425

    Drying is one of the oldest methods for preservation of agricultural products after harvest. Basil (Ocimum basilicum L.) belongs to Lamiaceae family which is used as a medicinal and spice species. This experiment was carried out to determine the effect of different drying methods on drying time, essential oil content and composition of Basil. The experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications and treatments were included two temperature levels (50 and 70 °C), six microwave powers (100, 180, 300, 450, 600 and 900 w), and two drying methods (sun and shade drying). The drying process was continued until the mass of the sample was reduced to a moisture content of about 0.10 on a dry basis or 10 % on a wet basis. Results indicated minimum and maximum drying times (4.1 minutes and 48 hours) were obtained at 900 w microwave powers and shade drying, respectively. Maximum and minimum essential oil content (1.3 and 0.3 %) were obtained by shade drying and in 450, 600 and 900 w, respectively. Microwave powers had negative effect on the main compositions of essential oil (geranial and methyl chavicol) but shade drying preserved them. According to the results, shade drying was identified as a suitable method for Basil, because essential oil content and composition were considerably maintained.

    Keywords: Basil (Ocimum basilicum L.), drying methods, essential oil content, geranial, methyl chavicol
  • S. Yousefzadeh, S.A.M. Modarres, Sanavy, F. Sefidkon, A. Asgarzadeh, A. Ghalavand, M. Roshdi, A. Safaralizadeh Page 438

    To determine the effect of biofertilizers and nitrogen on some morphologic traits and essential oil content of dragonhead (Dracocephalum moldavica L.), a field experiment was conducted as factorial in a randomized complete blocks design with 20 treatments and 3 replications. The study was performed in two locations during 2009-2010 on research field at Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, and at the Khoy Agricultural Research Center in West Azarbaijan province. The treatments were consisted of two genotypes (landrace and SZK-1 cultivar), two seed inoculation treatments (either with or without bacterial inoculation with Azotobacter + Azosprillum + psedomonas) and five fertilization regimes (100% urea, 75% urea + 25% Azocompost, 50% urea + 50% Azocompost, 25% urea + 75% Azocompost and 100% Azocompost). Results showed that most of the studied morphologic traits were affected by genotype factor. The effect of fertilizer regime was significant on dry matter yield, percentage of essential oil and essential oil yield. The number of flowering branches in location one, and plant height, number of leaves per main stem and number of flowering branches in location two were affected by bacterial inoculation. Two-way interaction effects on a number of studied traits were significant. Three-way interaction effects were significant for the number of flowering branches in location one and the percentage of essential oil and dry matter yield in location two. The greatest plant height, height of the first flowering branch from ground level, number of leaves on the main stem, the number of lateral branches and essential oil yield were recorded for the landrace. The bacterial inoculation increased plant height, the number of leveas on the main stem, stem diameter and the number of flowering branches per plant. The application of 50% urea + 50% Azocompost increased dry matter yield, essential oil percentage and yield. The application of 100% Azocompost resulted in the least essential oil yield. Essential oil yield in landrace was more than that of SZK-1 cultivar. Bacterial inoculation could enhance the essential oil yield in both genotypes, particularly in landrace. In general, results showed that application of 50% urea + 50% Azocompost integrated with bacterial inoculation can be a suitable alternative to chemical fertilizers.

    Keywords: Dracocephalum moldavica L., azocompost, Azotobacter, nitrogen, biofertilizer
  • P. Rezvani Moghaddam, A. Ghani, M. Rahmat, S. Mohtashami Page 460

    In order to study the effects of different drying methods including oven, microwave and ambient (shade condition) on drying time, essential oil content, antioxidant activity and phenol compound of two populations of Tarragon (Artemisia dracunculus L.), two separate experiments were carried out on two populations (Mashhad and Nishabur). The experiment was performed in a completely randomized design with three replications and 13 drying treatments (oven temperatures: 40, 50, 60 and 70 °C, six microwave powers: 100, 180, 300, 450, 600 and 900 w, shade drying and combination of drying with microwave (600 and 900 w) and shade drying). In addition, a comparison was performed between fresh sample and the mentioned treatments. Results showed that moisture content and measured active substances were different between studied populations. In both experiments, the longest drying time (about 30 hours and 32 h for Mashhad and Nishabur population, respectively) and the shortest drying time (about 5 minutes) was obtained at ambient temperature and 900 w microwave power treatments, respectively. In both experiments, the highest essential oil content (2.27 and 3.2% for Mashhad and Nishabur population, respectively) was obtained from fresh samples and then ambient temperature and microwave 900 w treatments. Essential oil content was decreased by increasing drying temperature. Essential oil content was in an average in all combination treatments. The highest antioxidant activity (82.5 and 81.8% in Mashhad and Nishabur population, respectively) was obtained by fresh samples while the lowest amount was obtained for Mashhad (60.7%) and Nishabur (53%) populations in ambient temperature and in 40°C oven dry, respectively. Maximum phenol compound was recorded for Mashhad population (165 mg GA/g DW) in 600 w microwave power and Nishabur population (524/7 mg GA/g DW) in 900 w microwave power, respectively

    Keywords: Anti oxidant, essential oil, polyphenols, microwave
  • F. Askari, M. Mirza Page 476

    Centaurea depressa M. Bieb. (wheat flower) is a medicinal plant that its extraction is used for eye irrigation and somewhat reduces gastrointestinal irritation. This research was aimed to investigate the essential oil of C. depressa. Different organs of C. depressa were collected from Damavand and Tehran at flowering stage. The plant organs including stem plus leaf, root and inflorescence were separated and dried at laboratory temperature and then were ground to small particles. Essential oils were obtained by hydro-distillation method and analyzed by GC and GC/MS. The yield of essential oil of stem plus leaf, root and inflorescence of Damavand samples were 0.18%, 0.13% and 0.07% w/w (dried weight), respectively and for Tehran samples the values of 0.10%, 0.13% and 0.08% were recorded, respectively. In Damavand, the major constituents of essential oil obtained from stem plus leaf, root and inflorescence were thymol (56.5%), spathulenol (12.7%) and germacrene D (9.9%); pentadecadiene-1-ol (32.2%) and Z-7-hexadecene (29.5%); and germacrene D (32.4%), germacrene B (9.4%) and thymol (8.7%), respectively. In Tehran, the major constituents of essential oil obtained from stem plus leaf, root and inflorescence were Spathulenol (25.4%), Eudesms-4(15)-7-diene-1-b-ol (14.5%) and germacrene D (13.7%); tetradecanal (30.7%), caryophyllene oxide (23.7%) and Z-7-hexadecene (22.3%); and tetradecanal (82.3%) and Z-7-hexadecene (15.5%), respectively. According to the results, it can be concluded that there is variability in essential oil compositions of the two sites and even in different plant's organs.

    Keywords: Centaurea depressa M. Bieb., Compositeae, essential oil, tetradecanal, thymol, germacrene D
  • S. Abdolah Zareh, E. Fateh, A. Aynehband Page 486

    To study the effects of different sowing dates and different fertilizing methods (chemical &organic) on yield and amount of active substance of milk thistle (Silybum marianum (L.) Gaerate), a field experiment was done at Agricultural College of Shahid Chamran University during 2009-2010. Experimental design was split plot on RCBD with three replications. Main plot was sowing dates including (14Nov, 1 Dec and 15 Dec) and sub plot was different fertilization levels including: F1: control, F2:100% chemical fertilizer (100-120-150 kg/ha NPK, respectively), F3: %25 organic fertilizer + %75 chemical fertilizer (75-90-112.5 kg/ha NPK + 7.5 ton/ha animal manure), F4: %50 organic fertilizer + %50 chemical Fertilizer (50-60-75 kg/ha NPK + 15 ton/ha animal manure), F5: %75 organic Fertilizer + %25 chemical fertilizer (25-30-37.5 kg/ha NPK + 22.5 ton/ha animal manure), F6: %100 organic fertilizer (30 ton/ha animal manure). Results showed that sowing date had significant effect on the percentage of phenol and flavenoid and the amount of silymarin. Late sowing date (15 dec) decreased grain silymarin content, while the highest percentage of phenol and flavenoid was obtained at 15 Dec. Also, the highest percentage of flavenoid, flavenoid yield and silymarin yield were obtained at 100% chemical fertilizer and integrated fertilizer. In this regard, F2 treatment had no advantage compared to integrated fertilization levels. Also, the highest percentage and yield of phenol was obtained by integrated fertilizer methods. The highest silymarin content was related to F6, and the highest grain antioxidant activity was related to F4 and F6, respectively.

    Keywords: Milk thistle (Silybum marianum (L.) Gaerate), animal manure, sowing date, silymarin, phenol, antioxidant activity
  • S. Dadashi, M. Mousazadeh, S.M. Mousavi, A. Yavari Page 502

    The pomegranate seeds of four commercial varieties (Abanmahi (AB), Malas (MS), Pust Sefid (PS) and Shahvar (SH)) cultivated in Iran were evaluated in terms of quality properties including protein, oil, dietary fiber, mineral contents and fatty acid composition. Physicochemical properties and antioxidant activity of pomegranate seed oils (PSOs) also was determined. The oil antioxidant activity was measured by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging capacity. Results showed that PS had the highest oil (16.9%) and crude fiber (42.4%), and nutritional value (460.7Kcal/100g) among the selected varieties. PS had the highest level of phosphorus (2766.3 mg/kg) and magnesium (2052.0mg/kg), while the highest calcium (675.3mg/kg) and potassium (3724.6mg/kg) were related to SH. The main fatty acid identified by gas chromatography was punicic acid ranged from 72.07% for SH to 73.31% for MS (p<0.05). The ratios of polyunsaturated/saturated and unsaturated/saturated fatty acids of PSOs were found to be between 9.174 and 9.450, and 10.325 and 10.861, respectively (p<0.05). PSOs obtained presented acid (3.78-8.36% punicic acid), peroxide (0.39-0.48meq O2/kg), iodine (216.9-220.3g I2/100g) and saponification (179.3-182.5mg KOH/g) values. Also, refractive index at 25°C, viscosity and density of PSOs varied from 1.461-1.527, 0.036-0.063Pa.s and 0.9202-0.9311g/cm3, respectively. The oil obtained from MS showed the lowest level of ortho-diphenols (ODC) and DPPH radical scavenging capability. The relationship between percentage of remaining DPPH and ODC of PSOs also illustrated high correlation among all varieties (R2 = 0.98, p<0.01).

    Keywords: Pomegranate seed, mineral content, fatty acid profile, oil characterization, ortho, diphenols, DPPH radical scavanging
  • M. Modaresi, S. Poormatin Page 516

    Licorice with common name of licorice pea from Leguminosae family has been noted for its many therapeutic effects. Using natural substances of plant origin has a long history in the treatment of various diseases. In this research, the effect of licorice on blood factors was examined. This study was performed on 50 mice. The samples were randomly divided into five groups (three treatment groups, control and the placebo group) and were kept under identical conditions. Hydro-alcoholic extracts of Licorice in doses of 50, 100, 150 mg/kg were injected by intraperitoneal (IP) within 20 days every other day. Physiological serum was injected to the control group. The main parameters included the RBC count, hemoglobin, hematocrit, platelet count, MCHC, MCH and MCV compared with control groups. Results showed that hemoglobin, platelet count, MCV and MCHC increased at all doses and MCH increased in 100 and 150 mg/kg dose, but the number of red blood cells decreased in doses of 100 and 150 mg/kg. No significant changes were observed in hematocrit. Results indicated a dose-dependent effect of the licorice on blood factors in mice.

    Keywords: Licorice (Glycyrrhiza glabra L.), blood parameters, mice