فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1392)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • معصومه پورمحمدرضای تجریشی، سیده سمیه جلیل آبکنار، محمد عاشوری صفحه 1
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر خودتوانمندسازی اجتماعی دانش آموزان پسر با اختلال ریاضی بود.
    روش
    از جامعه آماری دانش آموزان پسر 13 تا 15 ساله با اختلال ریاضی که در سال تحصیلی 91-1390 در مراکز اختلال یادگیری شهرستان های تهران مشغول به تحصیل بودند، 40 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب و در یکی از 2 گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش در 9 جلسه 50 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) در زمینه مهارت های زندگی آموزش دریافت کرد؛ ولی گروه کنترل در این جلسات شرکت نکردند. تمامی آزمودنی ها پیش و پس از مداخله آموزشی، پرسشنامه خودتوانمندسازی اجتماعی را تکمیل کردند. داده های حاصل از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که آموزش مهارت های زندگی اثر معناداری بر خودتوانمندسازی اجتماعی دانش آموزان با اختلال ریاضی دارد. همچنین نتایج، بیانگر اثر مثبت و معنادار آموزش مهارت های زندگی بر مهارت های شناختی، رفتاری، کفایت هیجانی و آمایه انگیزشی در دانش آموزان با اختلال ریاضی بود.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های زندگی می تواند خودتوانمندسازی اجتماعی دانش آموزان پسر با اختلال ریاضی را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، خودتوانمندسازی اجتماعی، اختلال ریاضی
  • مهدی زارع بهرام آبادی، کیانوش زهراکار، حانیه صالحیان بروجردی، محمدعلی محمدی فر صفحه 13
    مقدمه
    برطرف ساختن مشکلات ارتباطی بین فرزندان و والد سرپرست در خانواده های تک والدینی یکی از اهداف اصلی برنامه های توانمند سازی خانوادگی و روان شناختی این دسته از خانواده ها است؛ لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه بهبود بخشی ارتباط بر کیفیت رابطه والد- فرزندی نوجوانان دختر خانواده های تک والدینی مادر سرپرست بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل همه نوجوانان دختر 14 تا 18 ساله در خانواده های تک والدینی مادر سرپرست تحت پوشش یکی از موسسات خیریه شهر ری بود. از بین 34 نوجوان داوطلب شرکت در تحقیق بر مبنای مقیاس رابطه والد- فرزندی فرم مادر- فرزند و مصاحبه بالینی، در نهایت 18 نفر به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (9 نفر در گروه آزمایشی و 9 نفر در گروه گواه). جایگزین شدند روی گروه آزمایش بر اساس برنامه بهبود بخشی ارتباط 8 جلسه گروهی اجرا شد و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. تمام آزمودنی ها قبل و بعد از درمان، مقیاس رابطه والد- فرزندی فرم مادر- فرزند را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج آزمون t برای مقایسه گروه های مستقل و ضریب تاثیر کوهن نشان داد که برنامه بهبود بخشی ارتباط اثر معنی داری بر کیفیت رابطه والد- فرزندی داشت. همچنین نتایج آزمون t نشان داد که برنامه بهبود بخشی ارتباط به طور اختصاصی تر باعث افزایش عاطفه مثبت و میزان ارتباط درگروه آزمایش شد و این تاثیر معنادار بود اما تاثیری بر مولفه های همانندسازی با مادر وعدم آزردگی/ سردرگمی نقش نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج، اثربخشی برنامه بهبود بخشی ارتباط را بر بهبود رابطه والد- فرزندی در نوجوانان دختر خانواده های تک والدینی مادر سرپرست تایید کرد.
    کلیدواژگان: برنامه بهبود بخشی ارتباط، خانواده تک والدینی، رابطه والد، فرزندی، مادرهای سرپرست خانوار
  • نصرالله عرفانی، مهدی زارع بهرام آبادی، مصطفی مشایخی پور صفحه 25
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی گروه درمانی پذیرش خویشن روی مولفه های سلامت عمومی افراد معتاد انجام شد.
    روش
    جامعه آماری شامل افراد معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان همدان در سال 90-1389 بود که دوره سم زدایی را گذرانده و برای بهره مندی از خدمات روان درمانی به این مراکز مراجعه کرده بودند. از میان آنان 27 نفر داوطلب به عنوان نمونه انتخاب شد که تحت 10 جلسه، هر هفته یک و نیم ساعت گروه درمانی پذیرش خویشتن به شیوه درایدن قرار گرفتند. پیش و پس از اجرای گروه درمانی پذیرش خویشتن، آزمودنی ها توسط پرسشنامه سلامت عمومی 28 ماده ای آزمون شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تی گروه های همبسته به وسیله نرم افزارSPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد گروه درمانی پذیرش خویشتن به شیوه درایدن بر کاهش علائم اضطرابی و افسردگی افراد معتاد موثر بود.
    نتیجه گیری
    تغییر باورهای ناسالم به باورهای سالم، منجر به افزایش سلامت افراد معتاد می گردد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، سلامت عمومی، گروه درمانی پذیرش خویشتن
  • مهدی اصفهانی، سعیده صفری، محمدباقر کجباف صفحه 35
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر مواجهه و جلوگیری از پاسخ بر کاهش علائم اختلال وسواسی- جبری، بوده است.
    روش
    بدین منظور تعداد 20 نفر از مراجعان مبتلای داوطلب، به شیوه ی نمونه گیری در دسترس، انتخاب، و در دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10نفر) گمارش شدند. برای گروه آزمایش 12 جلسه گروه درمانی مبتنی بر مواجهه و جلوگیری از پاسخ، به صورت هفتگی اجرا شد، اما گروه کنترل در معرض هیچ مداخله ای قرار نگرفتند. پرسشنامه ی وسواسی- جبری ییل براون در مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد استفاده قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد گروه درمانی مبتنی بر مواجهه و جلوگیری از پاسخ، منجر به کاهش معنی دار شدت نشانه های وسواسی- جبری گروه آزمایش، نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون شده است. نتایج پیگیری سه ماهه نیز حاکی از تداوم معنادار اثربخشی مداخله بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، می توان این گونه نتیجه گیری کرد که گروه درمانی مبتنی بر مواجهه و جلوگیری از پاسخ، می تواند به عنوان روش موثری در بهبود نشانه های اختلال وسواسی- جبری به کار رود.
    کلیدواژگان: علائم وسواسی، جبری، گروه درمانی، مواجهه و جلوگیری از پاسخ
  • پروین رفیعی نیا، سمیرا زحمت بر، اسحق رحیمیان بوگر، عمران اسدی، ناصرالدین کاظمی حقیقی صفحه 45
    مقدمه
    یکی از بحث هایی که در مورد اختلال شخصیت ضد اجتماعی مطرح می شود، کاردکردهای اجرایی این افراد می باشد؛ هدف اصلی این پژوهش مقایسه عملکرد اجرایی در زندانیان دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی و افراد فاقد این اختلال بود.
    روش
    از میان مردان زندانی که با کمک روان شناس زندان، پرونده های روان شناسی و روان پزشکی و استفاده از مصاحبه ساختاریافته به عنوان افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی تشخیص داده شدند، 30 نفر به طور تصادفی انتخاب شدند. سپس آزمون های ویسکانسین و 4 خرده مقیاس هوش وکسلر بزرگسالان روی آنها اجرا شد. 30 نفر افراد گروه شاهد نیز از بین مردان شاغل در مشاغل آزاد و خدماتی شهرستان سمنان با استفاده از مصاحبه بالینی انتخاب شدند. ضمن همتا کردن این دو گروه از نظر سن و تحصیلات، آزمون های ویسکانسین و 4 خرده مقیاس هوش از گروه شاهد نیز به عمل آمد. در این پژوهش برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که افراد با اختلال شخصیت ضد اجتماعی، نسبت به افراد فاقد این اختلال در آزمون ویسکانسین عملکرد ضعیف تری داشتند؛ بدین ترتیب که افراد ضد اجتماعی خطای درجاماندگی و خطای کلی بیشتری نسبت به افراد عادی داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که با وجود کنترل اثر متغیر هوش، افراد با اختلال شخصیت ضد اجتماعی نسبت به افراد فاقد این اختلال، عملکرد اجرایی ضعیف تری داشتند.
    کلیدواژگان: عملکرد اجرایی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی، زندانی
  • محمد نریمانی، زهره وحیدی، عباس ابوالقاسمی صفحه 55
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ناگویی خلقی، تکانشگری و فعال سازی و بازداری رفتاری در دانشجویان دارای نشانه های اختلال شخصیت وسواسی- جبری، پارانوئید و بهنجار می باشد.
    روش
    جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 91-1390 (8344 نفر) می باشد. در مرحله اول برای شناسایی دانشجویان دارای نشانه های اختلال شخصیت وسواسی- جبری و پارانوئید، 368 نفر از دانشجویان به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه بالینی چند محوری میلون-III روی آنها اجرا شد و در مرحله دوم با توجه به اینکه تحقیق حاضر علی- مقایسه ای می باشد، برای هر زیر گروه از دانشجویان دارای نشانه های اختلال شخصیت وسواسی- جبری، پارانوئید و بهنجار 25 نفر انتخاب و پرسشنامه ناگویی خلقی تورنتو، پرسشنامه تکانشگری بارات و پرسشنامه شخصیتی گری- ویلسون روی هر سه گروه اجرا گردید. داده ها به کمک تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات ناگویی خلقی، تکانشگری و بازداری رفتاری در دانشجویان دارای نشانه های اختلال شخصیت پارانوئید بیشتر از دانشجویان دارای نشانه های اختلال شخصیت وسواسی- جبری و بهنجار است؛ در حالی که میانگین نمرات فعال سازی رفتاری در دانشجویان دارای نشانه های اختلال شخصیت وسواسی- جبری بیشتر از دانشجویان دارای نشانه های اختلال شخصیت پارانوئید و بهنجار است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان دهنده اهمیت نقش ناگویی خلقی، تکانشگری و فعال سازی و بازداری رفتاری در درک و فهم بهتر آسیب شناسی اختلالات شخصیتی وسواسی- جبری و پارانوئید است.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت وسواسی، جبری، اختلال شخصیت پارانوئید، ناگویی خلقی، تکانشگری، فعال سازی و بازداری رفتاری
  • ملیحه تقوی، محمود نجفی، فرحناز کیان ارثی، شاهرخ آقایان صفحه 67
    مقدمه
    متغیرهای روان شناختی مختلفی در اختلالات روانی نقش دارند. هدف این مطالعه مقایسه ی ناگویی خلقی، سبک های دفاعی، و اضطراب صفت- حالت در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، افسردگی اساسی و افراد عادی بود.
    روش
    طرح این پژوهش از نوع علی– مقایسه ای بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را تمامی افرادی که در بهار سال 1391 به ساختمان پزشکان رسول اکرم (ص) شهرستان شاهرود مراجعه کرده بودند در بر می گرفت که از بین آنها 219 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این نمونه به سه گروه تقسیم شد: یک گروه 49 نفری با تشخیص اختلال اضطراب فراگیر، یک گروه 60 نفری با تشخیص اختلال افسردگی اساسی، و گروه دیگر 110 فرد عادی را در بر می گرفت. شرکت کنندگان پرسشنامه ی سبک های دفاعی، مقیاس ناگویی خلقی تورنتو و پرسشنامه ی اضطراب صفت- حالت را تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات ناگویی خلقی، سبک های دفاعی، و اضطراب صفت- حالت در بین افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، افسردگی اساسی، و افراد عادی تفاوت معناداری دارد. میانگین نمرات ابعاد دشواری در شناسایی احساس ها و دشواری در توصیف احساس های ناگویی خلقی، اضطراب صفت، و سبک دفاعی ناپخته در افراد مبتلا به اضطراب فراگیر و افسردگی اساسی نسبت به افراد عادی بالاتر بود. نمرات بعد تفکر برون مدار ناگویی خلقی و سبک دفاعی پخته در افراد عادی در مقایسه با گروه های بالینی میانگین بالاتری را به خود اختصاص داده بود. هیچ گونه تفاوت معناداری در میانگین نمرات سبک دفاعی روان آزرده در بین گروه ها مشاهده نشد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که میانگین نمرات اضطراب حالت در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر نسبت به افراد مبتلا به افسردگی اساسی و افراد عادی بالاتر است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اهمیت سبک های دفاعی و ناگویی خلقی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و افسردگی اساسی بود.
    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، سبک های دفاعی، اضطراب صفت، حالت، اضطراب فراگیر، افسردگی اساسی
  • بیتا آجیل چی، حسن احدی، وحید نجاتی، علی دلاور صفحه 77
    مقدمه
    وجود نقایص در کارکردهای اجرایی، بویژه توجه در بیماران افسرده به خوبی مشخص شده است در این راستا، هدف مطالعه حاضر بررسی کارکردهای اجرایی در افراد افسرده، با تاکید بر توجه انتخابی، انتقالی و پایدار، در مقایسه با همتایان سالم بود.
    روش
    مطالعه حاضر یک پژوهش تحلیلی از نوع مقطعی و علی مقایسه ای است و جامعه آماری آن کلیه افراد افسرده مراجعه کننده به یک کلینیک روان شناسی در شهر تهران بودند. پس از انجام غربالگری با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک و مصاحبه تشخیصی ساختار نیافته بر اساس متن بازنگری شده نسخه چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، تعداد 30 نفر از افراد مبتلا به افسردگی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و تعداد 30 نفر از افراد سالم از نظر جنس، سن، وضعیت تاهل و میزان تحصیلات با گروه بیمار همتا شدند. سپس آزمون های رایانه ای استروپ، دسته بندی کارت های ویسکانسین و عملکرد مداوم، بر روی آزمودنی های هر دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    برای تحلیل داده ها از آزمون تی دو گروه مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که دو گروه از نظر توجه انتخابی و توجه انتقالی با یکدیگر تفاوت معنادار دارند، اما بین دو گروه در توجه پایدار تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش تلویحات قابل توجهی در خصوص نقش افسردگی در تخریب کارکردهای اجرایی به خصوص در توجه پایدار و همچنین اهمیت به کارگیری درمان های افسردگی متمرکز بر نقایص کارکرد اجرایی این افراد، را در بر دارد.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، توجه انتخابی، توجه انتقالی، توجه پایدار، افسردگی
  • تورج هاشمی، مجید محمودعلیلو، حمید پورشریفی، منصور بیرامی، فاطمه نعمتی سوگلی تپه * صفحه 89
    مقدمه

    دیابت به عنوان یک بیماری مزمن به رفتارهای خود- مراقبتی ویژه ای تا پایان عمر نیاز دارد. عوامل روان شناختی نقش مهمی در پیروی از برنامه های خود- مراقبتی در بین بیماران مبتلا به دیابت دارند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی نقش ویژگی های شخصیت و راهبردهای مقابله ای در خود- مراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 320 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 با روش نمونه گیری در دسترس از انجمن دیابت و بیمارستان سینای شهر تبریز انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نئو، پرسشنامه مقابله لازاروس- فولکمن و مقیاس رفتارهای خود- مراقبتی دیابت مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد که روان رنجوری، برون گرایی و وظیفه شناسی توانستند رفتارهای خود- مراقبتی را در بین بیماران دیابتی نوع 2 پیش بینی کنند و هر دو راهبرد مقابله ای هیجان- مدار و مساله- مدار قادر به تعدیل روابط بین ویژگی های شخصیت و رفتارهای خود- مراقبتی بودند.

    نتیجه گیری

    راهبردهای مقابله ای رابطه بین ویژگی های شخصیت و خود- مراقبتی را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 تحت تاثیر قرار می دهند. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در برنامه ریزی های پیشگیرانه و شناسایی بیماران در معرض خطر بالا در تبعیت ضعیف از برنامه های خود- مراقبتی و طراحی مداخله های روان شناختی مفید باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، راهبردهای مقابله ای، خود، مراقبتی، دیابت نوع 2
|
  • Pourmohamadreza, Tajrishim., Jalil, Abkenar, S.S., Ashoori, M Page 1
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of life skills training on the social self-competency of boy students with dyscalculia.
    Method
    40 students were chosen randomly from the population consists of students with dyscalculia aged 13-15 years old whom studying in learning disabilities centers in Tehran province in 2011-2012 academic year. They allocated to experimental and control group equally (each consists of 20 individuals). Experimental group participated in 9 sessions (each session lasts for 50 minutes) weekly and received life skills training، but control group did not. All subjects completed social self-competency questionnaire before and after intervention. Data were collected from pre-test and post-test situations and analyzed by multiple analysis of variance (MANOVA).
    Results
    The results of MANOVA shown that life skills training have significant effect on social self-competency of students with dyscalculia. Also، the results revealed that life skills training have positive and significant effect on cognitive and behavioral skills، emotional competency and motivational set in students.
    Conclusion
    Life skills training can improve social self-competency of boy students with dyscalculia
    Keywords: Life Skills, Social Self, Competency, Dyscalculia
  • Zarebahramabadim., Zahrakark., Salehian, Boroujerdi, H. M.A., Mohamadifar, M.A Page 13
    Introduction
    This investigation assessed the effectiveness of Relationship Enhancement Program on quality of parent-child relationship in mothers who are heads of household in single-parent families.
    Method
    The statistical society was all the 14 to 18 years old adolescent girls in single-parent families in a nongovernmental organization of Shahr-e-Rey city. 34 of these girls whose mothers were under protection of a nongovernmental organization were selected conveniently. Then using of parent-child relationship scale (Fine، J. R Moreland and Andrew chewable، 1383) and clinical interview، 18 adolescents were selected and finally assigned in 2 groups randomly (9 in experimental group and 9 in control group). Relationship enhancement program was administered for experimental group in 8 sessions while control group didn’t receive any intervention. All the subjects completed parent-child relationship scale before and after intervention.
    Results
    Independent T analysis and Cohen impact coefficient showed that relationship enhancement program had significant effect on parent-child relationship. Independent T analysis and Cohen coefficient also showed that relationship enhancement program significantly increased positive affect and communication. But، it hasn’t had significant effect on identification and resentment/confusion role.
    Conclusion
    Relationship enhancement program can enhance the relationship between single mothers who are heads of household and 14 to 18 years old adolescent girls.
    Keywords: Relationship Enhancement Program, Parent, Child Relationship, Single, Parent Families, Mothers Heads of Household
  • Erfanin., Zarebahramabadim., Mashayekhi, Pour, M Page 25
    Introduction
    This research aimed to determining effectiveness of self-acceptance group therapy on the components of addiction mental health.
    Method
    Statistical society consists of addiction people who recourse quitting institutes in Hamedan province in 1389-1390 to impart psychotherapy services that were passed the poison refine. Among them، 27 people were selected as voluntary sample who were affected on self-acceptance group therapy by Dryden method in 10 one hour and a half sessions weekly. Tastes were tested by General Health Question (28) questionnaire before and after implementing self-acceptance group therapy. The collected data were analyzed by paired sample t test to SPSS software.
    Results
    The result shown that self-acceptance group therapy by Dryden method affected on decreasing in anxiety and depression symptoms.
    Conclusion
    Changing unhealthy belief to healthy belief leads to increase mental health in addict.
    Keywords: Addiction, Mental Health, Self, Acceptance Group Therapy
  • Esfahanim., Safaris., Kajbaf, M.B Page 35
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate of Effectiveness of group therapy based on exposure and response prevention on severity of obsessive-compulsive symptoms.
    Method
    To this purpose، 20 vulnerable clients، were selected by convenience sampling and randomly assigned to one experimental (N=10) and one control (N=10) group. 12 weekly sessions of group therapy based on exposure and response prevention was administrated to the experimental group، but control group was not receiving any intervention. Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale used as instrument of study in pre-test، post-test and follow up. Data were analyzed through descriptive statistics and ANCOVA.
    Results
    Results showed that group therapy based on exposure and response prevention has a significant reduction in obsessive-compulsive symptoms and signs of experimental group comparing control group. Also، the improvement was observed in followed three months later.
    Conclusion
    Based on the results of this study، group therapy based on exposure and response prevention can consider as an effective intervention to improvement of obsessive-compulsive symptoms and signs.
    Keywords: Obsessive, compulsive Symptoms, Group Therapy, Exposure, Response Preventio
  • Rafieniap., Zahmatbars., Rahimiani., Asadie., Kazemi, Haghighi, N Page 45
    Introduction
    One of the arguments about the antisocial personality disorder is executive function of these people. The purpose of this research was to make comparison the executive function in prisoners with and without the antisocial personality disorder.
    Method
    From among the prisoners diagnosed with the antisocial personality disorder by Semnan Prison’s Psychologist and Psychiatrist، 30 male prisoners were selected randomly as the experimental group displaying antisocial personality disorder using SCID II structured interview. Then the prisoners were asked to complete WCST test and four other subtest of WISC-R. Thirty other individual as the control group were selected from among self-employed male in Semnan using interviews based on DSM IV-TR. The two groups were matched on the basis of age and level education. The control group also completed WCST test and the four WISC-R subtests. In the present study Multivariate Covariance Analysis was used for data analysis.
    Results
    Results indicated those prisoners with antisocial personality disorder performed more poorly in WCST test compared to individuals without the antisocial personality disorder. That is to say antisocial prisoners had more preservative as well as more total errors compared to the control group. It is clarified that there are significant different between two groups about three indices of WCST test.
    Conclusion
    In sum، findings of the present study showed that after controlling the effect of intelligence، prisoners diagnosed as having an antisocial personality disorder had poorer executive function compared to normal individuals.
    Keywords: Executive Function, Antisocial Personality Disorder, Prisoner
  • Narimanim., Vahidiz., Abolghasemi, A Page 55
    Introduction
    The purpose of this study aimed to compare Alexithymia، impulsivity and behavioral activation and inhibition in students with symptoms of obsessive-compulsive and paranoid personality disorders with normal individuals.
    Method
    Statistical society of this research includes from all the students in Mohaghegh Ardabili University in 2011 (N=8344). In the first stage، in order to identify students with obsessive-compulsive and paranoid personality disorders، 368 students selected based on random sampling and the Millon Clinical Multiaxial Inventory-III was administered. In the second stage، since the research method employed is causal-comparative، for each sub group of students with symptoms of Obsessive-Compulsive، Paranoid personality disorder and normal individuals، 25 students were selected and the Toronto Alexithymia Scale، Barratt Impulsiveness Scale and the Gray-Wilson Personality Questionnaire was administered on the 75 persons in 3 groups. Data were analyzed using descriptive measures and multivariate analysis of variance.
    Results
    Results indicated that mean scores on Alexithymia، impulsivity and behavioral inhibition system were greater in the students with symptoms of paranoid personality disorders than students with symptoms of obsessive-compulsive personality disorders and normal individuals. While mean scores on behavioral activation system was greater in students with symptoms of obsessive-compulsive disorder than students with symptoms of paranoid personality disorder and normal individuals.
    Conclusion
    The study emphasizes on the role of Alexithymia، impulsivity and behavioral activation and inhibition to understand the psychopathology of obsessive-compulsive and paranoid personality disorders.
    Keywords: Obsessive, Compulsive Personality Disorder, Paranoid Personality Disorder, Alexithymia, Impulsivity, Activation, Inhibition Behavior
  • Taghavim., Najafim., Kianersif., Aghayan, S Page 67
    Introduction
    Various psychological factors play a role in mental disorders. The aim of this study was comparing of alexithymia، defensive styles and state-trait anxiety among patients with generalized anxiety disorder، major depression disorder and normal individuals.
    Method
    The research method was expose-facto. Population included all of clients to Rasoul Akram Medical Center in Shahrood city، during spring 2012 which among them 219 participants were selected by using the available sampling method. This sample was divided into three groups. A group with 49 participants with diagnosis of GAD، a group with 60 participants with diagnosis of MDD and the other with 110 participants included normal individuals. Participants filled out Toronto Alexithymia scale-20 (TAS-20)، defense styles questionnaire-40 (DSQ-40) and state-trait anxiety inventory (STAI). For data analysis، used multivariate analysis of variance.
    Results
    The results represented that there are among patient with GAD، MDD، and normal individuals significant difference in dimensions of Alexithymia، defense styles and state-trait anxiety’s scores mean difficulties in identifying feelings and difficulties in describing feelings، trait anxiety and immature defense style in patients with GAD and MDD was higher than normal people. State anxiety score’s mean in patients with GAD was higher than patients with MDD and normal people. Any significant difference was not seen in neurotic defense style’s score mean among groups.
    Conclusion
    The patients with GAD and MDD، experience higher anxious than normal individuals. The results represented importance of defense styles and dimensions of Alexithymia in patients with GAD and MDD.
    Keywords: Alexithymia, Defense Styles, State, Trait Anxiety, Generalized Anxiety Disorder, Major Depression Disorder
  • Ajilchib., Ahadih., Nejativ., Delavar, A Page 77
    Introduction
    Executive functions deficits، especially in attention، is well documented in depressed individuals. In this regard، the aim of this study was investigating of executive functions in depression، with emphasis on sustain، selective and shifting attention، and comparing them with normal peer.
    Method
    This research is a cause-comparison and statistical community was all individuals that referred to a psychological clinic in Tehran. After screening by Beck inventory and unstructured interview based on DSM-IV، 30 depressed individuals (cut off point 21 and higher) selected by access sampling method. Then 30 normal persons were matched in sex، age، married status and education levels. Finally، Computer based tests of Stroop، Wiscansin cards sorting، and Continuum performance test were preformed in both groups.
    Results
    For matching and data analysis، MANOVA is used. Findings showed that selective and shifting attentions were significantly deferent between groups، but there was no difference in sustain attention.
    Conclusion
    Findings of this research have important results about depression levels role in impairs of executive functions، especially sustain attention، and using therapies focused on executive deficits in depressed patients.
    Keywords: Executive Functions, Selective Attention, Shifting Attention, Sustain Attention, Depression
  • Hashemit., Aliloo, M. M., Poursharifih., Bayramim., Nemati, Sogolitappeh, F Page 89
    Introduction

    Diabetes as a chronic disease demand special self-care behaviors lifelong. Psychological factors have an important role in adherence of self-care programs among diabetes patients. The aim of this study was to investigate the role of personality characteristics and coping strategies in self-care among patients with type 2 diabetes.

    Method

    In this descriptive cross-sectional study، 320 patients with type 2 diabetes (147 females and 173 males) were selected by convenience sampling method in Diabetes Society and Sina Hospital in Tabriz and then administered by NEO-Five Factor Personality Inventory (NEO-FFPI)، Lazarus-Folkman Coping Questionnaire and Diabetes Self-Care Activities Questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficients and path analysis.

    Results

    Results of path analysis showed that neuroticism، extroversion and conscientiousness could predict self-care behaviors among patients with type 2 diabetes، and both of emotional and problem-focused coping strategies could moderate the relationships between personality characteristics and self-care behaviors.

    Conclusion

    Coping strategies affect relationship between personality characteristics and self-care in among patients with type 2 diabetes. Results of this research can be helpful in preventive policies، determining high risk patients in poor adherence of self-care programs and designing of psychological interventions.

    Keywords: Personality Characteristics, Coping Strategies, Self, Care, Type 2Diabetes