فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1393)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی بحرانی* صفحات 1-17
    تحولات هنوز جاری در کشورهای عربی، ازجهتی فراورده نوع نگاه متکثر کنشگران موجود به تاریخ و هویت است؛ نگاه هایی که امکان نوعی توافق میان آن ها در کوتاه مدت متصور نیست. از این منظر، اگر مرسی را نماینده جریان «اسلام گرای» هدفداری در مصر بدانیم و نیز اگر به رسمیت بشناسیم که این کشور در صد سال اخیر و به طور خاص بعد از فروپاشی عثمانی، رگه هایی نسبتا زنده از سکولاریسم و لیبرالیسم و ناسیونالیسم را هم در حوزه اندیشه و فرهنگ و سیاست تجربه کرده است، این سوال مطرح خواهد شد: از این زاویه، آینده آن جریان هدفدار در مصر چه دست نوشت و سرنوشتی خواهد داشت؟ به بیان دیگر، این آینده ذیل چه تاریخی تعریف می شود؟ پاسخ مجمل این پرسش به بررسی پدیده نوظهور «طبقه متوسط فکری» در مصر بازمی گردد. طبقه متوسط فکری، به واسطه فضای نسبتا باز فکری در دوران ناصر، در پی روابط اندیشه ای مصر با جهان اروپایی و آمریکایی، به تدریج، در این کشور ظهور یافت؛ اما این طبقه منسجم نیست، بلکه به دلیل داشتن هویت های متعدد، توان تاریخ ساز آن در حالت بینابین قرار می گیرد. این پدیده ابتدا با طرح چند گزاره مقدماتی معطوف به تحلیل عادل ضاهر و سپس ازطریق بسط نظریه محمد عابدالجابری درخصوص عقل عربی، به گمانه زنی گذاشته خواهد شد. همه این مباحث در خط سیر تاریخی کشور مصر بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: مصر، طبقه متوسط فکری، اسلام گرایی، سکولاریسم، تحولات سیاسی اجتماعی
  • علیرضا سمیعی اصفهانی*، مهدی عوض پور صفحات 19-46
    سلفی های مصر، قبل از انقلاب، به مشارکت سیاسی اعتقادی نداشتند و آن را حرام می دانستند؛ اما پس از انقلاب، رویکردشان به مقوله مشارکت سیاسی تغییر کرده و برای نیل به منافع شخصی و گروهی به بسیج منابع روی آورده اند. ریشه سلفی گری در مصر به اوایل قرن بیستم بازمی گردد؛ این جریان تنها پس از انقلاب 25 ژانویه 2011 دست به بسیج نیروها زد و با سازمان دهی خود و استفاده از فرصت های به وجودآمده، در صحنه سیاسی حضوری فعال پیدا کرد. این موضوع باعث بروز کنش های جمعی سلفی ها شده است. نوشتار حاضر از منظر جامعه شناسی سیاسی و با الهام از نظریه بسیج منابع چارلز تیلی و رهیافت اقدام جمعی وبر و براساس روش توصیفی تحلیلی، تلاش می کند به دو پرسش اصلی پاسخ گوید: 1. دلایل تغییر رویکرد سلفی ها به مقوله سیاست، پس از انقلاب مصر، چیست؟ 2. کنش های جمعی سلفی ها پس از انقلاب چگونه بوده است؟ مهم ترین یافته تحقیق آن است که تغییر رویکرد ایدئولوژیکی، عامل خارجی (عربستان)، نگرانی از قدرت یابی سایر بازیگران سیاسی و درنهایت، ازبین رفتن فضای سرکوب و حاکم شدن تساهل و تسهیل در دوران پسامبارک، باعث کنشگری سیاسی سلفی ها شد. این کنشگری هرچند گاهی انفعالی و تدافعی بود، گاهی نیز در برخورد با مخالفان حالت تهاجمی به خود گرفت.
    کلیدواژگان: سلفیه، جریان های سلفی، بسیج منابع، کنش جمعی، مصر، انقلاب 25 ژانویه
  • سید مرتضی فتاحی* صفحه 73
    اهمیت راهبردی روابط ایران و مصر در جایگاه دو قدرت مطرح در منطقه خاورمیانه و جایگاه ویژه این موضوع، با عنایت به تحولات ساختاری در نظام بین الملل و وقوع «داده های رویدادی» نظیر بیداری اسلامی، همواره بیش از گذشته طرف توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر درصدد پاسخ گفتن بدین سوال است: به رغم اینکه مناسبات سیاسی بین دو کشور روندی پرفرازونشیب داشته است، چرا روابط سیاسی میان آن دو رسما برقرار نمی شود؟ در پاسخ به این سوال اصلی، فرضیه پژوهش بدین صورت مطرح می شود که خصلت کناکنشی حاکم بر روابط ایران و مصر که معرف نبود الگوی ساختاری در روابط دو کشور است، مانع برقراری مناسبات سیاسی رسمی بین دو طرف شده است. همسویی های مقطعی در عرصه سیاست خارجی دو کشور، اولویت وضع گذرا و کوتاه مدت منطقه ای و بین المللی در تصمیم گیری های خارجی و نبود اندیشه ساختاربخشی به نظام منطقه ای در قالب هایی نظیر اتحاد یا ائتلاف در سمت گیری های سیاست خارجی دو طرف از منظر راهبردی، ویژگی های اصلی خصلت کناکنشی روابط مذکور تلقی می شود. در نوشتار حاضر، نویسنده در تلاش است با استفاده از چارچوب نظری «جیمز روزنا» در طرح اتصال و به ویژه با تحلیل داده های رویدادی دهه 1990 و سال های نخستین دهه قرن بیست ویکم، فرضیه خود را ارزیابی کند.
    کلیدواژگان: ایران، مصر، روابط سیاسی، طرح اتصال، پویش کناکنشی، الگوی ساختاری
  • وحید کیانی*، رسول افضلی، مرجان بدیعی ازنداهی، یاشار ذکی صفحات 99-124
    قلمرو و قلمروسازی دو مفهوم کلیدی مباحث جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک هستند که هیچ کدام از این دو را نمی توان بدون در نظر گرفتن دیگری مطالعه کرد. قلمروسازی به ارتباط رفتاری بین کنترل و فضا اشاره دارد. درواقع، کوشش یک فرد یا یک گروه یا کشور برای تاثیر گذاری، نفوذ یا کنترل مردم و پدیده ها و روابط از طریق تحدید حدود و نظارت بر یک منطقه جغرافیایی به پدیده قلمروسازی اشاره دارد، اما اشاره فرایند قلمروسازی گفتمانی به فرایند هدفمند و استراتژی مشخص است که گفتمان های مسلط با استفاده از ابزارهای سلطه به تولید گفتمان و در پی آن تعیین قلمروهای مشخص برای دیگر مردم، گروه یا کشور اقدام می کنند. اصطلاح ژئوپلیتیک شیعه که بعد از جنگ سرد به ادبیات سیاسی غرب وارد شده است، نوعی فرایند قلمروسازی گفتمانی است که در راستای منافع استراتژیک غرب در منطقه جنوب غرب آسیا دنبال می شود. مقاله حاضر با رویکردی گفتمانی به تبیین چگونگی قلمروسازی گفتمان ژئوپلیتیک شیعه و ابعاد پشت پرده آن خواهد پرداخت. درواقع، استدلال اصلی مقاله این است که ژئوپلیتیک شیعه مورد ادعای غرب در سطح نقشه نگاری و جغرافیایی نمود عینی ندارد و صرفا گفتمانی برای تقابل سنی و شیعه در منطقه و منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای پرقدرت شیعی در منطقه جنوب غرب آسیا است.
    کلیدواژگان: تبارشناسی، قلمروسازی گفتمانی، ژئوپلیتیک شیعه، ایران
  • حسین معین آبادی بیدگلی*، صیاد صدری علی بابالو صفحات 125-150
    تحولات پی در پی منطقه خلیج فارس بعد از سقوط حکومت پهلوی در 1979، به انفجار آن به صورت حمله عراق به ایران منجر شد. حمله عراق به ایران نزد کارشناسان سیاست بین الملل به جنگ نیابتی آمریکا برضد ایران مشهور شده است که با کمترین هزینه برای طرف اصلی آن، یعنی آمریکا، و خسارات گسترده برای ایران و عراق همراه شد. اقدامات آمریکا در جنگ عراق علیه ایران موجب ازدست رفتن اعتبار سازمان ملل متحد در مقام ضامن صلح و امنیت بین الملل شد و این زمینه ساز اقدامات بعدی رهبر دیکتاتور عراق در تصرف کویت، حمله موشکی به کشورهای عرب حامی آمریکا در خلیج فارس و حتی اسرائیل گردید و برای آمریکا که پس از سقوط شوروی ضامن نظم نوین جهانی شد، این خطر را نمایان کرد که در تسلیح و تحریک عراق بیش از حد افراط کرده است. در این مقاله، نویسندگان در پی بررسی ابعاد اقدامات دیپلماسی آمریکا و اهداف و انگیزه های آن در جنگ تحمیلی عراق بر ایران و جنگ عراق بر کویت هستند. یافته ها نشان می دهد هر دو جنگ حاصل عملکرد بد و منفعت جویانه آمریکا و بی کفایتی سازمان ملل متحد، بازیگران تراز اول صحنه بین الملل، در برداشت از واقعیت های روز بوده است.
    کلیدواژگان: آمریکا، جنگ، دیپلماسی، عراق، ایران، کویت
  • جلال میرزایی، احسان حمایتیان، محمدحسن خواجویی* صفحات 151-179
    بیداری اسلامی و متعاقب آن تغییر در نظام های سیاسی و بروز بحران در برخی کشورهای منطقه، تاثیرات عظیمی بر تعاملات سیاسی- امنیتی منطقه خلیج فارس گذاشته است. ازسویی ایران به دنبال افزایش روابط با دولت های جدید، برای تقویت همکاری های منطقه ای و حل مسائل منطقه ای ازجمله بحران سوریه است و ازسوی دیگر، رقابت های جدیدی بین ایران و سایر بازیگران منطقه ای مانند عربستان، برای حفظ منافع ژئوپلیتیک و ایدئولوژیک این بازیگران در منطقه، پدیدار شده است. پژوهش حاضر رفتار سیاست خارجی ایران و عربستان را درقبال بیداری اسلامی بررسی می کند. سوال اصلی این است: بیداری اسلامی چه تاثیری بر تعاملات سیاسی- امنیتی منطقه، به خصوص بر مناسبات دو کشور بزرگ منطقه، یعنی ایران و عربستان، داشته و منشا چه فرصت ها و تهدیداتی بوده است؟ فرضیه ای که سعی در آزمون آن داریم، این است که به دلیل ویژگی های ژئوپلیتیک، ژئواکونومیک و ژئوکالچرال منطقه خلیج فارس و ارتباط مستقیم آن با منافع قدرت های بزرگ، بیداری اسلامی به تخاصم و تیرگی روابط میان دو کشور منجر شده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، بیداری اسلامی، خاورمیانه
|
  • Morteza Bahrani* Pages 1-17
    The current evolutions in Arab countries، in a sense is still a product of plural look of available actors toward the history and identity، which can not imagined any agreement between them in short time. So، if we know Morsi as nominative of targeted Islamist group in Egypt which its main goal is the establishment Islamic government by applying Sharia in political، legal، economic، and cultural areas (trying to persue Islam/muslim history)، and if we recognize that this country، in the last hundred years and after the collapse of the Ottoman in particular، has experienced streaks alive of secularism and liberalism and nationalism in thought، culture and politics، this question is raised: what is the script and destiny of this goal-oriented movement in Egypt? In other words، under which history، this future is defined? The brief answer to this question refers to the emergence of an intellectual middle class in Egypt that really continues the country’s developments in the intermediate state. This class، due to relatively-open thinking atmosphere in Naser era، following Egypt’s thinking relations with American and European world، emerged gradually in this country and current movement is also indebted to this class. But the point is that this class is not integrated but because of having several identities، its history-making potential lies in halfway mood. This event، at first by drawing some preliminary prepositions aimed to Adel Dhaher’s (Zaher) analysis and then exention of Mohhamad Abed al-Jaberi’s theory about Arab Intellect will be sounded. All of these discussions will be reviewed in Egypt’s historical path.
    Keywords: Intellectual Middle Class, Egypt, Islam, Secularism
  • Alireza.Samiee.Esfahani*, Mahdi.Evazpour Pages 19-46
    Salafism’s root in Egypt dates back to the early 21st century. Before the revolution، salafists didn’t believe in political participation and regarded it as prohibited، but their approach changed after the revolution. This movement just after the Egypt''s January 25 revolution in 2011، mobilized resources to gain individual and group interests and emerged as a powerful actor in a political scene by organizing themselves and using available opportunities. These have led to appear Salafists’ collective actions. From the perspective of political sociology، this article، based on a descriptive-analytical method، inspired of Charles Tilly’s resource mobilization theory and Weber’s collective action approach، tries to answer these two main questions: What are the reasons of change in the Salafists’ political approach after the Egypt revolution? How have been the collective actions of Salafists since the revolution? The main finding of the study is that the change of ideological approach، external factor (Saudi Arabia)، concern of other political actors’ power، and ultimately the removal of suppression atmosphere and the prevailing of tolerance and facilitate in the post-Mobarak era caused Salafists’ political activism. However، in some cases، this activism in dealing with the opposition took passive and defensive، somtimes aggressive mood.
    Keywords: Salafism, Salafi Movements, Resource Mobilization, Collective Action, Egypt, the January 25 Revolution
  • Sayed Morteza Fattahi* Page 73
    The strategic importance of relationships between Iran and Egypt، as two main powers in the Middle East region، and its specific position have always been considered more than any other past events specially due to the structural changes in international system and occurrence of new events data as Islamic Awakening. This research intends to answer this question: despite of vicissitudes political fluctuations between Iran and Egypt، why diplomatic relations are not officially being established between the two countries? In seeking for answer to this main question، the research hypothesis has been propounded as follows: Interactional nature of dominant relations over Iran and Egypt، which shows lack of structural model in relationships between the two countries، prevents the establishment of official diplomatic relations. From the strategic perspective، temporary convergences in the realm of foreign policies، priority of transient and short-term conditions in regional and international levels in foreign decision-makings and absence of structure- creating view towards regional system in forms like coalition and alliance in orientations of both sides'' foreign policy are being considered as main characteristics of interactional nature of the mentioned bilateral relations. In order to verify the hypothesis، the author has used theoretical framework of James Rosenau''s linkage-politics and has specially analyzed events data in the filed of Iran and Egypt relations in 1990s and first decade of 21century.
    Keywords: Iran_Egypt_Diplomatic Relations_Linkage – Politics_Interactional Dynamism_Structural Model
  • Vahid Kiani*, Rasuol Afzali, Marjan Badiee Azandehie, Yashar Zaki Pages 99-124
    Territory and territoriality are two key concepts in geopolitics and political geography that each of them cannot be studied without considering other. Territoriality refers to the behavioral communication between control and space. Indeed، attempts of an individual or a group or a nation to influence or control people، phenomena، and relationships، through delimitation and monitoring a geographical area refers to territoriality phenomenon. But، discursive territoriality process refers to the goal-oriented process and definite strategy which dominant discourses، by using the domination tools are trying to generate discourse and then determine the specific territory for other people، groups or countries. The term “Shia Geopolitics “، which has been entered the west political literature after the cold war is a kind of discursive territoriality process which followed in line with the strategic interests of the west in south-west Asia. This paper، by using discursive approach is trying to explain the Shia Geopolitics discursive territoriality and dimensions behind it. In fact، the main argument of the paper is the Shia Geopolitics that the west claims، neither in mapping nor in geographical level is objective and only discursive for sunni-shia conflict in the region and also to isolate Iran as one of the powerful Shiite countries in south west Asia.
    Keywords: Genealogy, Discursive Territoriality, Shia Geopolitics, Iran
  • Hosein Moein Abadi*, Saiiad Sadri Babalo Pages 125-150
    Successive changes in the Persian Gulf region after fall of the Shah In 1979، led invasion of Iraq to Iran. According to experts in International politics، Iraq’s attack is known as America’s proxy war against Iran with at least cost for its main party، America، and extensive damages for Iraq and Iran later. America''s actions in the Iran-Iraq war caused to decrease credibility of United Nations as guarantor of International peace and security and later prerequisite for future Iraq dictator leader’s actions in occupation of Kuwait، missile hit to the pro-America Arab states in the Persian Gulf and even to Israel. And also for America that became the guarantor of the new world order after the fall of Soviet Union، it appeared this threat that it has excessed over in arming and stimulation Iraq. In this paper، the authors are trying to assess the extent of America''s diplomacy and its goals and objectives in the Iraq’s imposed war on Iran and Iraq’s war on Kuwait. Results show that both wars resulted of America’s poor، profit-seeking performance، and the incompetence of the United Nations، top actors in international scene،in perception of the current realities.
    Keywords: America, War, Diplomacy, Iraq, Iran, Kuwait
  • Jalal Mirzaei, Ehsan Hemayatian, Mohammad Hassan Khajouei Pages 151-179
    Islamic Awakening and then the change of the political systems and crises in some countries has had enormous impacts on the political and security cooperation in the Persian Gulf region. On the one hand، Iran، following to enhance relations with new governments، is seeking to strengthen regional cooperations to solve regional issues including the Syria’s crisis. On the other hand، new competitions between Iran and other regional actors such as Saudi Arabia have emerged to gain geopolitical and ideological interests in the region. This study analyzes foreign policy behavior of Iran and Saudi Arabia toward the Islamic Awakening. The main question is: what is the effect of the Islamic Awakening on regional political- security interactions particularly on relations between the two great nations i. e. Iran and Saudi Arabia، and has been source for which opportunities and threats? We have attempted to test the hypothesis that it is due to geopolitic، geoeconomic and geoculture features of the Persian Gulf region and its direct connection with the interests of the major powers، Islamic Awakening has led to conflict and strained relations between the two countries.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Islamic Awakening, Middle East