فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 59 (تابستان 1392)

پژوهشنامه متین
پیاپی 59 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد موسوی بجنوردی، فائزه مقتدایی صفحه 1
    ذمه که از نظر ما همان عهده است، لازمه وجود اعتباراتی همچون ضمان، دین، عهد، تعهد، التزام و اهلیت است. به عبارتی، فرض این اعتبارات در انسان مترتب بر وجود ذمه است. ذمه با تولد انسان ایجاد می شود، ولی با فوت او پایان نمی پذیرد و از آنجا که ماهیتی است اعتباری، قابلیت بقا حتی پس از فوت صاحبش را دارد و هرگاه میت دارای دیونی باشد، ذمه همچنان باقی می ماند تا دیونی که پس از فوت به ترکه او تعلق گرفته است از ترکه ادا گردد، یا کسی ضمانت دین او را برعهده گیرد و دین را از جانب او حتی به صورت تبرعی ادا نماید،. در این حالت ذمه میت افراغ می گردد و این پایان ذمه است. همچنین ذمه دارای ویژگی هایی است که در پایان به آن اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: ذمه، عهده، ضمان، دین، تعهد، مافی الذمه
  • سید حسن خمینی صفحه 33
    در این نوشتار بحث از صحیح و اعم در دوازده مقدمه تنظیم شده است؛ که در چهار مقدمه نخست، مباحث مقدماتی بحث می شود و سپس در مقدمه پنجم و ششم به ترتیب به تبیین دقیق محل نزاع در صحیح و اعم و سپس مفهوم شناسی صحت و فساد پرداخته و پس از آن در مقدمه هفتم بیان می شود که مراد از صحت در عنوان بحث «صحت من حیث الاجزاء و الشرائط است» یا «من حیث الاجزاء فقط»؟ و اگر شامل شرایط می شود، همه شرایط مراد است یا شرایط خاصی؟
    مقدمه هشتم بحث از تسمیه الفاظ است؛ اینکه مثلا موضوع له لفظ صلات چیست؟ آیا شامل اجزا و شرایط می شود یا فقط اجزا را در برمی گیرد؟
    در مقدمه نهم بحث لزوم ارائه تصویر قدر جامع مطرح می شود و اینکه چه صحیحی باشیم و چه اعمی، لازم است به ارائه تصویر جامع مبادرت کنیم. در مقدمه دهم بحثی کامل در مورد تصویر جامع طرح و سیزده مبنای متخذ در این باره، در دو وجه مورد بررسی قرار می گیرد؛ که وجه اول در تصویر قدر جامع از منظر صحیحی هاست و وجه دوم از نظرگاه اعمی ها. دراین میان پنج مبنا در جامع صحیحی و هشت مبنا در جامع اعمی وجود دارد که پس از واکاوی دقیق بیان می شود که از میان این سیزده مبنا، چهار مبنا را می توان ثبوتا پذیرفت، که عبارتند از: مبنای آخوند، مبنای محقق اصفهانی (از میان صحیحی ها) و مبنای امام خمینی (با تصحیحی که در آن ارائه کرده ایم) و مبنای مختار از میان اعمی ها.
    مقدمه یازدهم و دوازدهم به بیان ثمرات بحث صحیح و اعم و همچنین به تبیین چهار قول متخذ در مساله اشاره دارد و پس از طرح این مقدمات دوازده گانه، وارد تقریر ادله صحیحی ها و سپس اعمی ها می شویم.
    این نوشتار در دو مقاله تنظیم شده است که در این مقاله (مقاله نخست) از مقدمه اول تا پایان وجه اول از مقدمه دهم که اتمام پنج مبنای موجود در تصویر جامع صحیحی است، اشاره شده است.
    کلیدواژگان: صحیح اعم، قدر جامع اعمی ها، صحت و فساد، موضوع له الفاظ
  • رسول رسولی پور، ناهید مهدوی صفحه 89
    هدف اصلی این تحقیق، نقد و بررسی دیدگاه فمنیستی سیمون دوبووار، اگزیستانسیالیست معروف فرانسوی، با استناد به آیات و روایات و با رویکرد به اندیشه های امام خمینی است. خانم بووار نویسنده کتاب جنس دوم است که از زمان انتشارآن درسال 1949 تاکنون موضوع نقد و بررسی های فراوانی هم در حوزه فمنیسم اجتماعی و هم الهیات فمنیستی بوده است. فمنیسم پدیده ای یک دست نیست اما در یک تعریف نسبتا شامل می توان گفت که مخالفت با هر شکل تبعیض اجتماعی، شخصی و اقتصادی که زنان به دلیل جنسشان متحمل می شوند، فمنیسم یا مکتب اصالت زن است. طرفداران این دیدگاه تلاش کرده اند شخصیت زن را در قالب الگویی نشان دهند که متناسب باتمدن جدید دنیا دنیای غرب عرضه شده و نشانه ای از تفکر نو، انقلابی و اصلاحی تلقی شود؛ در حالی که دین اسلام نیز که کامل ترین دین آسمانی و پایان بخش تعالیم وحی است، مدعی بازتعریف ماهیت زن به عنوان یک انسان و اعاده هویت و حقوق از دست رفته زن در همیشه تاریخ و ارائه الگویی متعالی برای این تجلی زیبای پروردگار است. در این تحقیق که با روش مطالعه کتابخانه ای صورت گرفته است، به نقد و بررسی دیدگاه سیمون دووبوار در رابطه با نقش مادری و همسری زن پرداخته و در برابر، موضع اسلام را با استناد به آیات و روایات، و همچنین آرای امام خمینی ارائه می کنیم.
    کلیدواژگان: زن، همسر، مادر، اسلام، فمنیسم
  • سید حسین صفایی، زینب خیریه صفحه 111
    نفقه زوجه غایب مفقودالاثر ازجمله حقوق غیرمالی زوجه محسوب می شود که تاثیر فراوانی در ادامه زندگی زناشویی دارد و عدم تامین آن باعث بروز مشکلاتی در بستر خانواده و اجتماع می گردد.
    براساس نظر مشهور فقهای امامیه اگر از غایب خبری باشد یا اینکه ولی ای داشته باشد که نفقه او را بپردازد، زوجه باید صبر کند، اما اگر خبری از غایب نمی رسد یا اینکه ولی ای ندارد که نفقه زوجه او را بپردازد، زن می تواند به حاکم رجوع کند و چهار سال صبر نماید تا اینکه همسرش پبدا شود. همچنین در صورتی که فرد متبرعی به زوجه انفاق کند، وی حق درخواست انحلال نکاح را ندارد، بلکه باید وضعیت موجود را تحمل کند تا وضعیت همسرش روشن شود. امام خمینی به پیروی از مشهور فقهای امامیه قائل به این قول می باشند. گرچه بعضی از فقهای معاصر مانند طباطبایی یزدی قائلند که اگر همسر غایب به جهت مانعی نتواند عملیات جستجو از غایب را به عمل بیاورد و کسی هم نباشد که نفقه او را تادیه نماید می تواند از حاکم درخواست طلاق کند. در این صورت بعید نیست که حاکم او را طلاق دهد. قانون مدنی و قانون امور حسبی نفقه زوجه غایب را به عهده امینی می داند که نگهداری و اداره اموال غایب را به عهده دارد. حکم نفقه زوجه ای را که توسط حاکم طلاق داده می شود می توان باتوجه مواد قانونی دیگر (مواد 1109، 1156) به دست آورد.
    در این نوشتار با پای بندی به اصول و مبانی فقهی و حقوقی و مطالعه دیدگاه فقها و قانون درصدد دستیابی به احکام جدید و مناسبی درباره نفقه زوجه غایب می باشیم.
    کلیدواژگان: نفقه، زوجه، متبرع، غایب، مفقودالاثر
  • محمدرضا طالبان صفحه 127
    کلیه نظریه پردازان و محققان حوزه انقلاب در این نکته اتفاق نظر داشته اند که وقوع انقلاب در ایران، تقریبا همه ناظران را، از ژورنالیست ها و دیپلمات ها گرفته تا اندیشمندان ایرانی و دانش پژوهان حوزه انقلاب و جنبش های اجتماعی، به تحیر افکند. بر این اساس، پرسشی مهم شکل می گیرد که چرا انقلاب اسلامی ایران موجب تحیر و شگفت زدگی همه افراد- شامل بازیگران کلیدی، ناظران خبره و مطلع منطقه ای، و متخصصان انقلاب در علوم اجتماعی و سیاسی- شد؟ در پاسخ به این پرسش برخی دانشمندان علوم اجتماعی و سیاسی تبیین هایی را ارائه داده و استدلال هایی را اقامه نموده اند تا روشن نمایند که چرا انقلاب ایران را هیچ کس پیش بینی نکرد. در این مقاله، تلاش گردیده که سه تبیین اصلی در خصوص غیرمترقبه بودن انقلاب ایران تشریح شود. هر یک از این تبیین ها استدلالشان را عمدتا روی یک عامل کلیدی بنا نموده و بر اساس آن، مدلی تبیینی برای این شگفت زدگی ارائه کرده اند: تحریف ترجیح(تیمور کوران)، آشوبناکی فرآیند انقلاب(نیکی کدی)، و سردرگمی(چارلز کورزمن). چگونگی ساخت هر یک از این تبیین ها توسط دانش پژوهان مزبور به طور مبسوط مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: انقلاب ایران، پیش بینی ناپذیری، تحریف ترجیح، تئوری آشوب، سردرگمی، تیمور کوران، نیکی کدی، چارلز کورزمن
  • فریده محمدعلی پور، سید رضارحیمی عماد صفحه 159
    تحلیل علل شکل گیری انقلاب اسلامی از زوایای متفاوت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی انجام شده است. در این مقاله با استفاده از الگوی نظری حکمرانی خوب علت شکل گیری انقلاب ایران در مقطع تاریخی سال های 1332 تا 1357 ریشه یابی شده است. موضوع محوری نظریه حکمرانی خوب، تعامل سازنده دولت با جامعه مدنی است که برآیند این تعامل سازنده در ثبات سیاسی، مشارکت سیاسی و کنترل فساد سیاسی جلوه گر می شود. سوال اصلی مقاله این است که نظام سیاسی حاکم در دوره پهلوی دوم (بین سال های 1332 تا 1357)، تا چه اندازه با الگوی نظری حکمرانی خوب منطبق بوده است و چگونه بر اساس این نظریه علل شکل گیری انقلاب تحلیل می شود؟ یافته های تحقیق، نشان می دهند که در مقطع مورد نظر روابط خصومت آمیز دولت با جامعه مدنی به گسترش فساد سیاسی، بی ثباتی سیاسی و مشارکت سیاسی علیه نظام حاکم منجر شد، این عوامل موجب تسریع در روند شکل گیری انقلاب اسلامی ایران گشت.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، بی ثباتی سیاسی، فساد سیاسی، مشارکت سیاسی، حکومت پهلوی دوم، انقلاب اسلامی ایران
  • قدرت الله نوروزی صفحه 185
    امروزه حقوق بشر یکی از مسائل اساسی برای همه دولت هاست. اهمیت این مساله تا آنجاست که مشروعیت و مقبولیت دولت ها بستگی به چگونگی حمایت از این حقوق دارد. در این مقاله زمینه ها و موانع تعامل این دو نظام حقوقی مورد بررسی مقایسه ای قرار می گیرد تا مشخص شود اولا: آیا قوانین ایران در حمایت از حقوق بشر از استانداردهای بین المللی برخوردار است. ثانیا آیا بر اساس مقررات حقوق بین الملل بشر، دولت ایران به رعایت منشور بین المللی حقوق بشر ملزم می باشد؟ این تحقیق مشخص می کند، با وجود زمینه های مشترک بسیار، باز موانع جدی بین این دو نظام حقوقی وجود دارد. بنابراین از آنجا که دولت ایران بدون قید و شرط میثاق های بین المللی حقوق بشر را پذیرفته و به لحاظ ماده 9 قانون مدنی ملزم به رعایت آنها شده است، باید راه کاری پیدا کرد تا نقاط اشتراک، تقویت و نقاط اختلاف کاهش یابد. نتیجه این تحقیق نشان می دهد «مجمع تشخیص مصلحت نظام» که برای حل موردی برخی مسائل با ابتکار و فرمان مورخ 17/11/1366 امام خمینی تاسیس و در بازنگری قانون اساسی در سال 1368 قوت قانونی یافت، می تواند به عنوان یک ساز و کار قانون اساسی، با عملکردی پویا و نوآوری های هنجارساز، تا حدود زیادی به حل این مساله کمک کند.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حقوق بین الملل بشر، منشور بین المللی حقوق بشر، حقوق اسلام
|
  • Seyed Mohammad Mousavi Bojnourdi, Faezeh Moqtadaei Page 1
    Zimmah that means “religious duty” to us, primarily needs such weights as guarantee, debt, pledge, commitment, obligation and domesticity. In other words, these weights shall be found in human being in case zimmah or duty exists in advance. Zimmah is created with the birth of the human being but does not end with his death. Since its nature is based on credit, it possesses the capacity to survive even after the death of its owner. When the dead one has some zimmah or duty to fulfill, the duties remain for fulfillment after his death by his heir until all is realized. Or someone else may voluntarily undertake fulfillment of his duties. In this case, the duty of the dead person is finished, and this is the end of the zimmah. Zimmah has certain specifications that this study will present in the closing chapter.
    Keywords: Zimmah, duty, guarantee, debt, commitment, Maa fi al Zimmah (whatever existing as zimmah)
  • Seyed Hassan Khomeini Page 33
    This study discusses Sahih and A’amm (The Authentic and Universal) in 12 steps. The first four steps discuss preliminaries. Steps five and six clarify debates on sahih and a’amm and continue with understanding the concepts of soundness and corruption. The seventh step explains whether soundness in this discussion means “soundness in all aspects and conditions” or just “in all aspects”? If it refers to all conditions, then, are they general conditions or specific conditions?The eighth step discusses denomination of words. For instance, what is the denomination of Salat? Does it include parts and conditions or just parts? In the ninth step, we discuss the need for presentation of an image of Ghadr-e Jame’ or comprehensive magnitude, and that we have to present a comprehensive image no matter we are advocates of sahih or a’amm. In the 10th step, we will have a detailed discussion on comprehensive image and pertinent 13 fundamentals studied in two aspects. The first aspect deals with presentation of an image of comprehensive magnitude according to sahih advocates and the second aspect, according to a’amm advocates. In this connection, there are five fundamentals for sahih and eight fundamentals for a’amm advocates. From among these 13 fundamentals, four of them can be accepted upon solid proofs namely Akhound fundamentals, Mohaqeq Esfahani fundamentals (from among advocates of sahih), Imam Khomeini fundamentals (with amendments made) and Mokhtar fundamentals (from among advocates of a’amm).The 11th and 12th steps deal with the fruits of sahih and a’amm discussions and clarification of four quotations on this issue. Following these 12 steps we enter assertion of the reasons set forth by advocates of sahih and a’amm. This paper has been developed in two parts. The first part covers the first step to the end of the first aspect from 10th step (finishes five basics in comprehensive image according to advocates of sahih).
    Keywords: Sahih, aamm, comprehensive magnitude, advocates of sahih, aamm, soundness, corruption, denomination of words
  • Rassoul Rasoulipour, Nahid Mahdavi Page 89
    This research work intends to carry a critical approach toward feminist viewpoints of Simone de Beauvoir, the renowned French existentialist, by virtue of verses and traditions with an eye on Imam Khomeini’s thoughts. She is the author of “Le Deuxième Sexe” (The Second Sex). Since its publication in 1949, the book has been subject of heated discussions both in social feminism and feminist Divinity. Feminism is not an integrated phenomenon, but in a relatively inclusive definition we can say that feminism or the nobility of women is against any social, personal and economic discrimination against women because of their gender. Advocates of feminism have tried to present an image of women growing according to the standards of the Western world and showing signs of modern, revolutionary and reformative thoughts. Whereas Islam, that is the most perfect Divine religion and ultimate source of the Divine revelations, claims it has redefined the nature of women as a human being, has restored their identity lost in the course of history, and has presented a perfect model for manifestation of this beautiful creature of God. This paper, developed by library studies, has worked on a critical approach toward Simone de Beauvoir’s feminist views on marriage and motherhood. On the other side, this paper has presented Islamic views by virtue of verses and traditions and Imam Khomeini’s opinions.
    Keywords: Woman, wife, mother, Islam, feminism
  • Seyed Hossein Safaei, Zeynab Kheyriyeh Page 111
    The alimony of missing couple is included in the non-financial rights of the couple that plays a key role in continuation of marital life. Lack of alimony will raise serious problems for the families and the society.According to the widely accepted views of Imamiya jurists, if the missing person is found or, if there is a plenipotentiary substitute for him to pay the alimony, the wife of the missing couple should wait. However, if there is no sign or sound of the missing couple, and if there is no plenipotentiary substitute to pay the alimony, the wife is religiously permitted to refer to the legal judge and wait for maximum four years for the return of her husband. Also, when a donator volunteers to pay the alimony, she will have no right to request for dissolution of marriage. Instead, she will have to tolerate the status quo until her husband returns. Imam Khomeini (RA) also believes in this rule of Imamiya jurists on paying alimony of the missing person.However, some contemporary jurists such as Tabatabaei Yazdi are of the opinion that if the wife of the missing person fails to search for her husband for some reasons, and if there is no volunteer to pay alimony, she can refer to the authorized judge and apply for divorce. In this case, the judge may rule their divorce. The civil law and the non-litigious jurisdiction act say that paying alimony of the missing couple is on a trustee who takes care of the properties of the missing person. The alimony rule of the spouse receiving divorce from the court can be obtained with respect to the law (articles 1109 and 1156).This study intends to find access to new and appropriate precepts on alimony of the wife of the missing couple by observing the jurisdictional and legal fundamentals on one hand, and reviewing the viewpoints of contemporary jurists and modern law on the other hand.
    Keywords: Alimony, wife, donator, missing person, missing couple
  • Mohammad Reza Taleban Page 127
    All theorists and researchers on revolution are unanimously of the opinion that the occurrence of Islamic Revolution in Iran imposed heavy shock on all observers and analysts from the journalists and diplomats to Iranian thinkers and researchers of revolutions and social movements. On this basis, a question comes forth, i.e. how come the Islamic Revolution in Iran has immensely shocked and astonished all – including key players, expert regional observers, and revolution specialists in social and political sciences? In response to this question, some scientists of social and political sciences have made clarifications and presented explanations to say why the Islamic Revolution was unpredictable. In this study, authors have tried to explain about three major clarifications on unpredictability of the Islamic Revolution. Each of these clarifications has founded its reasoning chiefly on a key factor, and has accordingly presented a clarifying model for this astonishment: The Social Consequences of Preference Falsification by Timur Kuran; Chaos in the Process of Revolution by Nikki Keddie; and The Unthinkable Revolution in Iran by Charles Kurzman. The quality of making each clarification has been reviewed in detail by each researcher.
    Keywords: Iranian Revolution, unpredictability, Preference Falsification, chaos theory, chaos, Timur Kuran, Nikki Keddie, Charles Kurzman
  • Farideh Mohammadalipour, Seyed Reza Rahimi Emad Page 159
    Reasons behind culmination of the Islamic Revolution in Iran have been analyzed from various political, social, economic and cultural points of view. This study has relied on the “theory of good governance” to find the roots of the formation of Islamic Revolution in the historical period between 1953 and 1979. The pivotal factor in the theory of good governance is the constructive interaction of the government with the civil society. This constructive interaction results in political stability, political participation and controlling political corruption. The question is: How far was the second Pahlavi reign compatible with the theory of good governance in between the years 1953 and 1979, and how can the reasons behind culmination of Islamic Revolution be analyzed based on this theory? Findings of this research work suggest that in the period under discussion the hostile relations between the government and the civil society led to the expansion of political corruption, political instability and political participation against the ruling system. These factors accelerated culmination of the Islamic Revolution in Iran.
    Keywords: Good governance, political instability, political corruption, political participation, second Pahlavi reign, Islamic Revolution of Iran
  • Ghodratollah Norouzi Page 185
    Today, “human rights” is the major challenge of all nations. It is so important that legitimacy and acceptability of the governments depend upon how they observe human rights. This paper intends to comparatively study the grounds for and obstacles to these two legal systems to find out that first: Do Iranian laws support human rights according to international standards? Second: Is Iranian government committed to observe the requirements of International Charter of Human Rights according to the rules and regulations of The Universal Declaration of Human Rights? Results of this study show that despite many common grounds, there are still serious obstacles and differences between these two legal systems. Therefore, since Iranian government has accepted covenants of The Universal Declaration of Human Rights and it has to observe the requirements of this declaration according to Article 9 of the Civil Law, there should be found ways to boost commonalties and reduce differences. Results show that the Expediency Council of the I. R. of Iran that was established in 1988 upon an order by Imam Khomeini and empowered through revision of the Constitutional Law in 1989, can help alleviate this problem as a legal instrument by its dynamic performance and normalizing innovations.
    Keywords: Human rights, Constitutional Law of the Islamic Republic of Iran, The Universal Declaration of Human Rights, International Charter of Human Rights, Islamic Law