فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1392)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن دانایی فرد صفحات 5-31
    رویکرد سیاسی به مدیریت در بخش دولتی، رفتارهای خاصی را در سازمان های دولتی، رشد و نمو می دهد. پدیده جهیزیه سیاسی، رهاورد چنین رویکردی در مدیریت دولتی برخی کشورها است. جهیزیه سیاسی، اشعار به آورده یا امید به تزریق آورده مقام سیاسی به سازمان مقصد دارد که آن را از طریق بیت المال تامین می کند. نویسنده تلاش می کند این پدیده را در قالب روایتی مفهومی به اتکای دانش موجود در حوزه مدیریت دولتی، نظریه سازمانی و همین طور علوم سیاسی از طرفی و حکمت نظری خود از طرف دیگر به تصویر بکشد. با ترسیم نحوه رخداد جهیزیه سیاسی و تحلیل سازکارهایی آن در بخش دولتی، پیامدهای سازمانی و ملی آن، تشریح و بر رواج این پدیده در نظام اداری کشور هشدارهایی مطرح می کند.
    کلیدواژگان: جهیزیه سیاسی، مدیریت دولتی، رویکرد سیاسی، مدیران سیاسی، نظام اداری
  • فتاح شریف زاده، سیدمهدی الوانی، بهروز رضایی منش، مجید مختاریان پور صفحات 33-77
    بررسی برنامه های اول تا چهارم توسعه در بخش فرهنگ نشان می دهد که تنها بخشی از سیاست های فرهنگی مندرج در این برنامه ها اجرا شده و تا رسیدن به نتایج مطلوب، راه درازی در پیش است. اگر از منظر دانش سیاست گذاری به این مسئله نگریسته شود از علل عمده این عدم اجرا، عوامل بازدارنده اجرای سیاست های فرهنگی کشور هستند. در تحقیق حاضر تلاش شده است با بهره گیری از تجربیات و دیدگاه های مجریان سیاست های فرهنگی کشور طی 21 سال گذشته و نیز خبرگان عرصه فرهنگ، علل و عوامل این امر، استخراج و تعاملات این عوامل در قالب مدلی عرضه شود. در این تحقیق که با روش تحلیل مضمونی انجام شده است طی 32 مصاحبه کیفی نیمه ساخت یافته با خبرگان و مجریان سیاست های فرهنگی کشور و تحلیل و کدگذاری آنها با کمک نرم افزار MAXQDA، در سه مرحله کدگذاری توصیفی، کدگذاری تفسیری و یکپارچه سازی، 555 کد، 248 مضمون توصیفی و 22 مضمون تفسیری تولید شد که نهایتا در مدل آسیب شناختی اجرای سیاست های فرهنگی کشور طی برنامه های اول تا چهارم توسعه یکپارچه گردیدند. مدل حاصل تحقیق، به تحلیل عوامل بازدارنده اجرای سیاست های فرهنگی در 5 حوزه «نظام سیاست گذاری کلان کشور»، «نظام فرهنگی کشور»، «نظام سیاست گذاری فرهنگی کشور»، «جامعه (مردم)» و «تعامل نظام فرهنگی و جامعه» می پردازد.
    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، سیاست فرهنگی، اجرا، آسیب شناسی اجرا، موانع اجرا
  • وحید یاوری، شمس سادات زاهدی صفحات 79-122
    مفهوم عملکرد در دو دهه گذشته در مرکز تحولات مدیریت دولتی قرار گرفته و به هدف محوری آن تبدیل شده است. ذی نفعان، خواستار آگاهی از اطلاعات عملکرد سازمان های دولتی و نتایج فعالیت های آنها هستند؛ به همین دلیل، این عصر، عصر حکمرانی به وسیله مدیریت عملکرد نام گرفته است. البته هنوز ادبیات دانشگاهی، تفسیری سازگار از معنای عملکرد و نظری روشن درباره مهم ترین عناصر مدیریت عملکرد در بخش دولتی عرضه نکرده و اجماعی دراین باره وجود ندارد. ابهام و آشفتگی مفهومی در ادبیات مدیریت عملکرد سازمانی و نیز پراکندگی و اختلاف میان مدل های مختلف، بر خلا نظری در این حوزه دلالت می کند. هدف از این مقاله، طراحی مدلی مفهومی برای سازمان های دولتی و غیرانتفاعی است تا از آن به مثابه ابزاری نظری در تحلیل شرایط موجود سازمان و نیل به وضع مطلوب بهره برداری گردد. بدین منظور، مدل های این حوزه با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمونی تجزیه و تحلیل شد. سپس با اتکاء بر سه مضمون محوری به دست آمده، گونه شناسی مدل ها عرضه شد که گونه ایده آل، پشتوانه نظری طراحی مدل مفهومی این تحقیق است. بر اساس مدل مفهومی پیشنهادشده در این مقاله، مدل مطلوب مدیریت عملکرد سازمانی، جامع سه عنصر «ابعاد و معیارهای عملکرد»، «پیش ران های درونی و بیرونی عملکرد» و «فرآیند (مراحل) مدیریت و بهبود عملکرد» است. چنین مدلی باید در هر سازمانی متناسب با اقتضائات آن توسعه یابد.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، عملکرد سازمانی، تحلیل مضمونی، گونه شناسی، مدل مفهومی، سازمان های دولتی و غیرانتفاعی
  • منصور صادقی مال امیری صفحات 123-156
    این مطالعه به منظور طراحی و ارائه مدلی جهت تحلیل و بررسی رفتار مصرف کننده انجام شده است. بدین منظور با رویکردی اکتشافی، موضوع تحقیق بر محور ادبیات اسلامی، بررسی شد که نتیجه آن دستیابی به مدل تحقیق است. این مدل، متشکل از سه متغیر بخل، میانه روی و اسراف است. متغیرهای بخل، میانه روی و اسراف بر اساس دو بعد رفتار مصرف کننده در ارتباط با خود و در ارتباط با دیگران، در قالب یک پیوستار، مدل تحلیل رفتار مصرف کننده را شکل می دهند. بر اساس این مدل، نه نوع الگوی مصرف به دست آمده که می توان گفت هر یک از افراد بر اساس یکی از این الگوها عمل می کنند. این الگوها عبارت اند از «مسرف»، «مسرف/دیگران - میانه رو/خود»، «مسرف/دیگران - بخیل/خود»، «میانه رو/دیگران - مسرف/خود»، «میانه رو»، «میانه رو/دیگران - بخیل/خود»، «بخیل/دیگران - مسرف/خود»، «بخیل/دیگران - میانه رو/خود» و «بخیل». ضمنا به منظور تحلیل وضعیت رفتار مصرف کننده و هدایت آن به سمت الگوی مطلوب (میانه روی در مصرف)، دستگاه مختصات تحلیل الگوهای مصرف، ابداع شده است. بر اساس این دستگاه، فضای مصرف، متشکل از چهار منطقه راهبردی «اسراف محور»، «اسراف/بخل محور»، «بخل محور» و «بخل/ اسراف محور» است.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، بخل، اسراف، میانه روی، راهبرد مصرف
  • عادل آذر، محمدرضا رستمی، محمد صفری صفحات 157-185
    طی دو دهه اخیر بسیاری از کشورها، اقدام به کوچک سازی دولت و واگذاری بنگاه ها به بخش خصوصی کرده اند. این فرآیند که «خصوصی سازی» نامیده می شود، علاوه بر گسترش بخش خصوصی، افزایش توان نظارتی دولت را نیز به همراه دارد. بدین منظور، ایران نیز خصوصی سازی بنگاه ها و شرکت های دولتی را در دستور کار خود قرار داده است. روش های مختلفی برای خصوصی سازی وجود دارد که یکی از پرکاربردترین آنها در همه کشورها و از جمله کشور ما، واگذاری سهام شرکت های دولتی به بخش خصوصی از طریق بورس اوراق بهادار است. شواهد تجربی، حاکی از آن است که دولت ها علاقه دارند سهام شرکت های وابسته به خود را در عرضه عمومی اولیه به زیر ارزش ذاتی عرضه کنند و معمولا قیمت گذاری زیر ارزش ذاتی عرضه عمومی اولیه سهام شرکت های دولتی، بیشتر از شرکت های غیردولتی است. این تحقیق بنا دارد اولا عرضه زیر قیمت عرضه عمومی اولیه سهام شرکت های دولتی را با شرکت های غیردولتی واگذارشده از طریق بورس اوراق بهادار تهران مقایسه کند و ثانیا عوامل موثر در آن را بشناسد و سهم هر عامل را مشخص کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که تمام شرکت های عرضه شده در بورس اوراق بهادار تهران، اعم از دولتی و غیردولتی به زیر ارزش ذاتی عرضه می شود اما اختلاف معناداری بین قیمت گذاری زیر ارزش ذاتی شرکت های دولتی و غیردولتی در عرضه عمومی اولیه سهام آن ها وجود ندارد. همچنین، تنها عامل موثر در قیمت گذاری زیر ارزش ذاتی شرکت های غیردولتی در سررسیدهای یک ماهه و سه ماهه، تعداد کارکنان شرکت و تنها عامل موثر در قیمت گذاری زیر ارزش ذاتی شرکت های دولتی در سررسید یک هفته ای، درصد عرضه سرمایه در روز عرضه عمومی اولیه سهام است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، عرضه عمومی اولیه، بورس اوراق بهادار تهران، قیمت گذاری زیر ارزش ذاتی
  • سید عباس موسویان، بلال وثوق، علی فرهادیان آرانی * صفحات 187-212

    در دو دهه اخیر، سیاستگذاران و برنامه ریزان بازارهای مالی اسلامی با بهره گیری از عقود اسلامی به دنبال طراحی ابزارهای نوی مالی اسلامی و جایگزینی آنها با ابزارهای مالی رایج هستند که این امر تحلیل گران و سرمایه گذاران را بر آن می دارد تا این ابزارها را از جهات مختلف -از جمله ریسک هایی که با آن روبه رو هستند- بررسی کنند. بدین منظور، این تحقیق در صدد است تا با روش دلفی، ریسک های مشترک و اختصاصی مهم ترین ابزارهای مالی اسلامی را بشناسد و سپس، با فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ریسک های مشترک شناخته را در ابزارها بر اساس مقدار ریسک، رتبه بندی کند. با توجه به آمارهای دقیق به دست آمده مشخص شد اوراق مشارکت، اجاره، مضاربه، استصناع، مرابحه، سلف و مشارکت کاهنده، پر کاربردترین ابزارهای تامین مالی اسلامی در جهان است؛ سپس، طی سه دور روش دلفی، ضمن تعیین ریسک های اختصاصی هر یک از اوراق، مشخص شد که مهم ترین ریسک های مشترک این اوراق مالی عبارت است از: ریسک های بازار، تورم، نقدشوندگی، عملیاتی، شریعت، عدم جمع آوری وجوه به میزان کافی و اعتباری. بعد از آن، با روش AHP مشخص شد که به ترتیب، بیشترین و کمترین مقدار ریسک اعتباری در اوراق سلف و مشارکت کاهنده، ریسک بازار در اوراق مضاربه و مرابحه، ریسک نقدشوندگی در اوراق سلف و مرابحه، ریسک عدم جمع آوری وجوه در اوراق سلف و مشارکت، ریسک تورم در اوراق مرابحه و مشارکت کاهنده، ریسک عملیاتی در اوراق مشارکت کاهنده و مرابحه و ریسک شریعت در اوراق سلف و اجاره است. گفتنی است این نتایج برای دو گروه حائز اهمیت است؛ نخست، برای سرمایه گذاران مالی، هنگام انتخاب گزینه سرمایه گذاری، و دوم، برای طراحان اوراق مخصوصا نظام بانکداری، هنگام طراحی، که چه اوراقی، منتشر کنند.

    کلیدواژگان: تامین مالی، ابزارهای مالی اسلامی (صکوک)، ریسک ابزارهای مالی اسلامی، روش دلفی، روش AHP
  • محمد مهدی عسکری، حمیدرضا اسمعیلی گیوی صفحات 213-228
    امروزه در اقتصادهای جدید، بیمه، پس از بانکداری، یکی از مهم ترین بخش های افتصاد شمرده می شود. بیمه اسلامی نه تنها در کشورهای اسلامی بلکه در آمریکای شمالی، استرالیا، چین، روسیه و چند کشور اروپایی و مجموعا در بیش از 22 کشور جهان فعالیت می کند. بنابراین، دو نوع بیمه متعارف و تکافل، به عنوان دو مقوله بدیل و جایگزین مطرح شده است. در این تحقیق، کارایی و عملکرد شرکت های تکافل و بیمه رایج با شاخص های معین و با بهره برداری از روش تحلیل سلسله مراتبی مقایسه شده است. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از کارایی نسبی تکافل در مقابل بیمه متعارف است. بدیهی است عرضه محصولات تکافل در کنار محصولات بیمه رایج در کشور ما به رشد میزان نفوذ بیمه در کشور و گسترش و تنوع حیطه خدمات مالی و رشد و توسعه اقتصاد کمک شایانی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: کارایی، تکافل، بیمه متعارف، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • سبحان اسکینی، حامد تاجمیر ریاحی، محمد ایمنی فر صفحات 229-245
    تحقیقاتی که تا کنون فراواکنشی و به دنبال آن، کسب بازده غیرعادی را بر مبنای راهبرد سرمایه گذاری معکوس در بورس اوراق بهادار تهران دنبال کرده با به کارگیری بازده غیرعادی انباشته، انجام شده است. تحقیقات اخیر در بازارهای توسعه یافته، نشان داده است که استفاده از بازده های اضافی انباشته، همراه با تورش است و منجر به نتیجه گیری های نادرست می شود. این تحقیق، بر آن است با استفاده از بازده دوره نگهداری به جای بازده انباشته، نتایج قابل اتکاتری عرضه کند. تحقیق حاضر، بر اساس مطالعه بدره در سه دوره دو، چهار و شش ساله انجام شده است. همسو با سایر تحقیقات بورس اوراق بهادار تهران، یافته های این تحقیق نشان می دهد فراواکنشی، تنها، در دوره های بلندمدت وجود دارد؛ اما برخلاف تحقیقات گذشته، استفاده از راهبرد سرمایه گذاری معکوس در هیچ یک از دوره های سه گانه، منجر به کسب بازده غیرعادی نمی شود.
    کلیدواژگان: فراواکنشی، راهبرد سرمایه گذاری معکوس، بازده دوره نگهداری، بازده انباشته
|
  • Hasan Danaeefard Pages 5-31
    Political approach to the administration of public sector shapes certain behaviors in public organizations. A dowry political phenomenon is an outcome of such approach in the administration of public organizations. Political dowry refers to what a political candidate has brought or hopes to inject in a destination organization that based on public treachery (Bytolmal). The author has tried to depict this phenomenon in a conceptual narrative on the basis of the existing knowledge in public administration، organizational theory and political science on the one hand، and his own theoretical knowledge on the other. He also describes the manner of political dowry occurrence، and after analyzing its mechanism in public administration، he explains its organizational and national consequences and gives warnings about its propagation in the country’s public sector administration.
    Keywords: political dowry, public administration, political approach, political leaders, bureaucracy
  • Fattah Sharifzadeh, Seyed Mahdi Alvani, Behrouz Rezaiimanesh, Majid Mokhtarianpour Pages 33-77
    The assessment of the culture part in 1st to 4th Development Programs shows that there is still a long way to achieve their goals and desired consequences. If we approach it from the perspective of policy making science، we understand that this problem is because of the cultural policy implementation barriers. In fact، implementation of cultural policies of the 1st to 4th Development Programs have confronted limitations resulting in incomplete achievement of the goals despite many efforts. In this research، causes of this problem have been discovered by using the experiences and viewpoints of the implementers of the cultural policies during the last two decades and cultural experts، and their interactions have been showed in a model. In this research which has been performed by “thematic analysis” methodology، 18 in-depth interviews were held with the implementers of the cultural policies and experts and analyzed by the qualitative data analysis software MAXQDA in three stages of descriptive coding، interpretive coding and overarching themes. The result was 555 codes، 248 descriptive themes، 22 interpretive themes and finally the pathological model of the implementation of the cultural policies of 1st to 4th Development Programs. This model explores the cultural policies implementation barriers in 5 fields of “meta policy-making system”، “cultural system”، “cultural policy-making system”، “society (people)” and “interactions between cultural system and society”.
    Keywords: pubic policy, making, cultural policy, making, implementation, implementation pathology, implementation barriers
  • Vahid Yavari, Shamsossadat Zahedi Pages 79-122
    In recent two decades، the concept of performance has become the core of public management reform and major goal of it. Now performance management is a shared agenda in the public management literature across the globe. Stakeholders want to know about the results and outcomes of public organizations’ activities and their performance information. Thus this era is named the era of governance by performance management. But the academic literature is far from applying a consistent interpretation on performance meaning and issuing an obvious statement about performance management elements in the public sector and there is no consensus in this area. Notwithstanding many debates، performance management remains something of an enigma and is lacking in a coherent meta-analysis. This article by using a qualitative approach and thematic analysis method focuses on organizational performance management models in the public sector and tries to analyze and classify these models and depict themes network in order to reveal patterns embedded in data. Then a typology from different models of performance management in public organizations is formed based on organizing themes and a comprehensive conceptual model is designed. Based on the proposed conceptual model represented in this article، the desired organizational performance management model consists of three dimensions; content (performance dimensions and criteria) context (internal and external performance drivers) and process (performance management and improvement stages). Such a model should be developed in every organization by considering its specific features.
    Keywords: performance management, organizational performance, thematic analysis, typology, conceptual model, public, nonprofit organizations
  • Mansour Sadeghi Malamiri Pages 123-156
    This study presents a model for designing and analyzing consumer behavior. Using heuristic approach based on the Islamic literature، the research model was achieved. The model consists of three variables: stinginess، moderation and extravagance. The variables stinginess، moderation and extravagance are based on the behavior of consumers in relation to themselves and others and form the model of consumer behavior analysis in a continuum. Based on this model، nine consumer models have been obtained and it could be claimed that each individual acts according to one of them. These patterns include «spendthrift»، «spendthrift/others-moderate/oneself»، «spendthrift/others-stingy/oneself»، «moderate/others-spendthrift/oneself»، «moderate»، «moderate/others-spendthrift/oneself»، «stingy/others-spendthrift/oneself»، «stingy/others-moderate/oneself»، and «stingy». In order to analyze consumer behavior and direct it towards the desired pattern، i. e. moderation in consumption، consumption pattern coordinate system has been developed. Under this system، consumption area consists of four strategic domains: extravagance-based، extravagance/stinginess-based، stinginess-based، and stinginess/extravagance-based.
    Keywords: consumer behavior, stinginess, prodigality, moderation, consumption strategy
  • Adel Azar, Mohammadreza Rostami, Mohammad Safari Pages 157-185
    During the last two decades many countries have attempted to downsize the government through transferring governmental companies into private sector. The process that is called «privatization»، in addition to expanding the private sector، can increase the government’s supervisory power. In this regard، the privatization of governmental enterprises and companies has been started in Iran in the past few years. There are various methods for privatization. The most widely used one in all countries including our country، is selling the shares of governmental enterprises to the private sector through the stock exchange. Empirical evidence suggests that governments are interested in underpricing governmental shares in initial public offering. Usually underpricing of governmental companies is higher than the underpricing of nongovernmental companies in initial public offering. This research at first tries to compare the underpricing of governmental companies and the underpricing of nongovernmental companies in initial public offerings of Tehran Stock Exchange. Then it tries to identify the determinants of the underpricing in each group and finally it determines the contribution of each determinant. Findings indicate that all the companies appearing in Tehran Stock Exchange، both governmental and nongovernmental، are underpriced، but there are no significant differences between underpricing of governmental companies and the underpricing of nongovernmental companies in initial public offerings. Additionally، the only factor affecting the underpricing of nongovernmental companies in one or three-month maturity، is the number of personnel and the only factor affecting the underpricing of governmental companies in one-week maturity is the percentage of capital supplied in the initial public offering.
    Keywords: privatization, IPO, Tehran Stock Exchange, underpricing
  • Seyed Abbas Mousavian, Belal Vosough, Ali Farhadian Arani Pages 187-212

    Policy makers and programmers of Islamic financial markets try to use basic Islamic contracts for designing and creating new Islamic financial instruments and replace them with conventional instruments، so investors try to assess these new instruments in every respect. One of the most important sides of these new Islamic instruments is their risks. In this regard this essay is seeking to define the common and specific risks of Islamic financial instruments through the method of Delphi، and then in the next part it has ranked those risks by using the method of AHP. Statistics shows that the most common Islamic instruments are: Musharakah، Ijarah، Mudharabah، Istisna’، Murabaha، Salam، and diminishing Musharakah. The method of Delphi clarified that the most important risks are: market risk، inflation risk، liquidity risk، operational risk، shari’ah risk، and default and credit risk. Afterwards the AHP method showed that the highest and lowest risks of that instrument are as follows: the highest and lowest credit risk exists in the Salam and diminishing Musharakah، the highest and lowest market risk exists in the Mudharabah and Murabaha، the highest and lowest liquidity risk exists in the Salam and Murabaha، the highest and lowest default risk exists in the Salam and Musharakah، the highest and lowest inflation risk exists in the Murabaha and diminishing Musharakah، the highest and lowest operational risk exists in the diminishing Musharakah and Murabaha، and the highest and lowest shari’ah risk exists in the Salam and Ijarah. This essay is important for two kinds of people: first of all financial investors and second for the ones who try to design and issue new Islamic financial instruments.

    Keywords: financing, Islamic financial instruments, risk of Islamic financial instruments, Delphi method, AHP method
  • Mohammadmahdi Askari, Hamidreza Esmaili Givi Pages 213-228
    Nowadays، in modern economies، insurance is one of the most important parts of economy، just after the banking. Not only in Islamic countries، but also in North America، Australia، China، Russia، and some other European countries- totally in 22 countries in the world- Islamic insurance is active. Hence، “Conventional” and “Takaful” are discussed as two items which can substitute each other. In this research، the efficiency and function of Takaful and Conventional insurance companies are compared by determined indexes and by using AHP. The results show that efficiency of products of Takaful besides the products of Conventional insurance will noticeably help in increasing the penetration rate of the insurance، developing the variety of financial services، and developing the economy in the country.
    Keywords: efficiency, takaful, conventional insurance, AHP
  • Sobhan Eskini, Hamed Tajmir Riyahi, Mohammad Imenifar Pages 229-245
    The research done so far by means of overreaction and consequently aimed at gaining abnormal return based on contrarian investment strategy on Tehran stock exchange has been pursuing cumulative abnormal return. Recent studies in developed markets have shown that using cumulative abnormal returns has been biased and led to the wrong results. This research uses the holding period return instead of cumulative abnormal return to have a reliable result. It is based on the study of two، four and six year portfolios. The research findings show that there is overreaction only in long-term periods، but، unlike previous research، using the contrarian investment strategy in any one of the triple periods، doesn''t result in getting abnormal return.
    Keywords: overreaction, contrarian investment strategy, holding period return, cumulative return