فهرست مطالب

سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت - پیاپی 2 (تابستان 1391)

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
پیاپی 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا رجب نژاد صفحه 2
  • محمد جواد حسین پورفرد، علی ایوبیان صفحه 5
    مقدمه

    سبک زندگی اسلامی حیط هی بسیار وسیع و جامعی از جنب ه های گوناگون و پیچیده ی زندگی انسان امروزی را شامل می شود. این پژوهش در راستای گردآوری و بررسی سیستماتیک برخی از و بسای تهای فعال در حوزه سبک زندگی اسلامی به توصیف و تحلیل برخی موارد در کشورهای مختلف پرداخت هاست. واقعیت تلخ این است که انسان اسیر مدرنیته و توسعه یافته از سبک زندگی الهی که در آن روح و جسم سالم باشد دور افتاد هاست. در راستای تولید علم در سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت، م یبایست با آگاهی از پژوه شهای علمی که در سایر کشو رها در این موضوع صورت گرفت هاست، نقاط ضعف و قوت خود را شناخت. هدف این تحقیق نقد و بررسی سبک زندگی اسلامی در و بسایت ها و شناسایی جایگاه ایران در آن است..
    شواهد: در این مطالعه با بهره گیری از وب سایت ها به بررسی سیستماتیک سایت های فعال در زمینه سبک زندگی اسلامی پرداخته شده است. منابع به دست آمده به روش آمار توصیفی و تحلیل محتوا دسته بندی و تحلیل شد..

    یافته ها

    از میان 28 وب سایت مورد بررسی، در کشورهای آمریکا، هند، عربستان، ترکیه، ایران، محورهای اصلی مطالعات شامل تعریف سبک زندگی اسلامی، انگیزه های ترویج سبک زندگی اسلامی، توسعه ی سبک زندگی اسلامی و تاثیر سبک زندگی اسلامی بر نظام اجتماعی در کشورهای اسلامی بود..

    نتیجه گیری

    یافته های به دست آمده نشان می دهند که تعریف یکسان سبک زندگی اسلامی در سایت های مختلف و انگیزه های ترویج سبک زندگی اسلامی و نوع نگرش به آن متنوع، مختلف و گوناگون می باشد. با این وجود، حجم وسیعی از محتوای مربوط به وب سایت های مورد بررسی مربوط به منافع و ملزومات بکارگیری سبک زندگی اسلامی بود. در نهایت، می توان گفت موضوع سبک زندگی اسلامی با توجه به سیاست ها و برنامه های هر یک از کشورهای مورد بررسی متفاوت بود بنابراین انجام یک مرور نظام مند ادبیات پژوهش به طور جامع میان کشورهای اسلامی به منظور روشن شدن واقعیت مساله، لازم و ضروری به نظر می رسد..

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، مرور سیستماتیک، منافع، ملزومات
  • هرمز سنایی نسب، حجت رشیدی جهان*، حمیدرضا توکلی صفحه 9

    سبک زندگی ترکیبی از الگوهای رفتاری و عادات فردی است و شامل جنبه های مختلفی نظیر تغذیه، تحرک بدنی، استرس، مصرف دخانیات، و کیفیت خواب است که در پی فرآیند اجتماعی شدن به وجود آمده است. بنابر تحقیقات انجام شده افراد دارای سبک زندگی مناسب، از سلامت بیشتری برخوردارند و این موضوع برای نیروهای نظامی که باید از سلامت جسمی و روحی برخوردار باشند دارای اهمیت بیشتری است.
    با نگاهی اجمالی به قرآن و احادیث به عنوان دو منبع انکار ناپذیر دین اسلام و همچنین زندگی و سنت عملی معصومین (ع)، متوجه می شویم که اگر از دستورات این آیین آسمانی پیروی شود و قوانین آن به درستی اجرا گردد، قسمت اعظم مشکلاتی که امروزه گریبان گیر بشریت شده است، از جامعه انسانی رخت برمی بندد؛ زیرا اسلام برای سلامت و تعالی جسم و روح و پالایش هر دو از آلودگی ها می کوشد و به عنوان یک ارزش معنوی والا و یک سیستم اجرایی کارآمد می تواند در این میدان به کمک دانش ارزشمند پزشکی پیشگیری بشتابد و سهم عمده ای در تقویت آن داشته باشد. در اجرای برنامه سبک زندگی سالم، تاکید اسلام روی تنظیم و تعدیل همه جوانب زندگی است. در واقع اسلام دینی است که از قبل از تولد تا بعد از مرگ، برای انسان برنامه دارد و در عین حال طوری نیست که جلوی پیشرفت انسان را بگیرد، بلکه او را تا بالاترین مدارج رشدی که برایش متصور است، همراهی و حمایت می کند و ثمره رعایت توصیه ها و راهنمایی ها و هشدارهای اسلام، نگاه داشتن فرد و جامعه در یک حالت توازن و سلامت جسمی، روانی و معنوی خواهد بود. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش آموزه های دینی بر اصلاح سبک زندگی جوامع مختلف بویژه نیروهای نظامی می باشد..

    کلیدواژگان: آموزه های دینی، سبک زندگی سالم، نیروهای نظامی
  • سید محمد میری، فاطمه رزاقی*، زهرا حیدری صفحه 14
    مقدمه

    از دیدگاه روانشناسی، سبک زندگی به روشی زندگی فرد با توجه به توانایی هایش اشاره دارد، اما اساسا و به دلیل نقش پراهمیت این مساله در بهداشت و سلامت فرد، به معنای انتخاب بهترین شیوه ی بهبود جنبه های بهداشتی در زندگی است..

    اهداف

    بدلیل اهمیت مطالعه پیرامون سبک زندگی اسلامی روش زندگی افراد، هدف ما مطالعه ی مقالات منتشر شده در زمینه ی سبک زندگی در کشورها، مکاتب و مذاهب گوناگون خاورمیانه، با استفاده از دو بانک اطلاعاتی همچون تارنمای علمی ISI (WoS) و Pubmed می باشد..

    مواد وروش ها

    در فاصله ی سال های 1992تا 2011، کلید واژه ی «سبک زندگی» در تارنماهای علمی ISI (WoS) و Pubmed مورد جستجو قرارگرفت و تمامی مقالات بدست آمده گردآوری گردید..

    یافته ها

    از میان 1228مقاله ی گردآوری در موضوع سبک زندگی شده از تارنمای Pubmed و 378مقاله ی گردآمده از تارنمای ISI، بیشترین تعداد مقالات مربوط به سال 2010 است. از بین همه مقالات منتشر شده در امریکا و کشورهای خاورمیانه، اختلاف معنی داری وجود داشت، در بین کشورهای خاورمیانه، ترکیه و ایران بیشترین تعداد مقالات منتشر شده در این موضوع را به خود اختصاص داده بودند. علاوه بر این، مسیحیان و مسلمانان در فاصله ی سال های 2011-2000 بیشترین تعداد مقالات منتشر شده را به خود اختصاص داده اند. بهداشت حرفه ای محیط زیست عمومی، بیشترین تعداد مقالات را در مقایسه با دیگر زمینه های مطالعاتی داراست. در دوسال آخر پژوهش، سبک زندگی اسلامی نسبت به سبک زندگی مسیحی توجه بیشتری را به خود جلب کرده است..

    بحث و نتیجه گیری

    گرایش به مطالعه در سبک زندگی، به ویژه سبک زندگی اسلامی که از جهت ماهیت جنبه های گوناگونی از زندگی را پوشش می دهد، به تدریج در سال های اخیر افزایش یافته است..

    کلیدواژگان: سبک زندگی:مذهب:مسیحیت:اسلام
  • علی جهانی، ناهید رژه *، مجیده هروی کریموی، اصغر هادوی، فرید زایری، علیرضا خاتونی صفحه 19
  • عبدالله سلطانی نژاد، علی فتحی آشتیانی، خدابخش احمدی، پرویز آزادفلاح، جعفر انیسی، فاطمه رحمتی نجارکلایی، اسلام آقاپور، روح الله کریمی صفحه 25
    مقدمه

    مذهب و سلامت در مفاهیم پزشکی نوین بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات مختلف در نقاط متعدد جهان از نقش مذهب در نقش عاملی محافظت کننده در برابر اختلالات روانی حمایت کرده است. یکی از آسیب های روانی شایع در حوزه بهداشت روانی رفتارهای خودکشی گرایانه است. پایبندی به باورهای دینی نقش مهمی در پیشگیری از رفتارهای خودکشی گرایانه دارد..

    اهداف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین جهت گیری مذهبی اسلامی و رفتارهای خودکشی گرایانه در سربازان یکی از سازمان های نظامی کشور است..

    مواد و روش ها

    1659 نفر از سربازان مشغول به خدمت در یکی از سازمان های نظامی در شش استان کشور به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با اندازه انتخاب شدند. ابزارهای مطالعه شامل مقیاس افکار خودکشی بک (BSSI) Beck suicide scale ideation و مقیاس جهت گیری مذهبی اسلامی انتخاب شد..

    یافته ها

    نتایج نشان داد، میزان شیوع افکار خودکشی در این پژوهش، 9/10 درصد است. بین رفتارهای خودکشی گرایانه و جهت گیری مذهبی همبستگی منفی وجود دارد. دو گروه افراد دارای افکار خودکشی و افراد فاقد افکار خودکشی در نمرات زیر مقیاس های اخلاق اسلامی، عقاید و مناسک اسلامی و جهت گیری مذهبی بر اساس اسلام تفاوت معنی داری داشته اند..
    بحث و

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت بین دو متغیر جهت گیری مذهبی بر اساس اسلام و رفتارهای خودکشی گرایانه رابطه منفی معنی داری وجود دارد. لذا تقویت باورهای مذهبی و تقویت جهت گیری مذهبی جوانان سرباز می تواند در زمینه کاهش بروز افکار و اقدام به خودکشی موثر باشد..

    کلیدواژگان: خودکشی، رفتار خودکشی گرایانه، جهت گیری مذهبی
  • علیرضا عطاردی، محمود رضا متقی، فرح عطاردی صفحه 31

    : یکی از نیازهای روان شناختی انسان داشتن ارتباطی متعالی با نیرویی قادر و برتر است. دعا و نیایش از جلوه های ارتباط انسان با پروردگار عالم است..

    اهداف

    هدف مطالعه بررسی مقایسه ای تاثیر دعا و نیایش دینی و قرآنی بر آرامش و سلامت و بطور کل دعا درمانی از نظر دانش آموزان پسر و دختر دوره راهنمایی تحصیلی شهرستان گناباد، در سال 1390 است..

    مواد و روش ها

    این پژوهش مطالعه ای توصیفی - تحلیلی از نوع مقطعی است. پژوهش در پاییز سال 1390 انجام شده است. جمعیت تحت مطالعه70 نفر از دانش آموزان دو مدرسه راهنمایی دخترانه غیرانتفاعی سما و پسرانه نمونه هاشمی نژاد شهرستان گناباد بودند. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS-16 تجزیه و تحلیل شد و در جدول های توصیفی و تحلیلی لازم درج شد..

    یافته ها

    نتایج حاکی از آنست که بین میزان آشنایی دانش آموزان با دعا و نیایش و اعتقاد آنان به تاثیر آن ارتباط معنی داری وجود دارد. در میزان آشنایی دانش آموزان پسر و دختر با دعا و نیایش اختلاف معنی داری مشاهده می شود چنان که میزان آشنایی با دعا و نیایش در دختران دانش آموز بیشتر است (025/0 = p)..

    بحث و نتیجه گیری

    زندگی کردن با دعا و نیایش خود سبک زندگی اسلامی است. آشنایی با دعا و نیایش در درگاه خداوند قادر و متعال و همچنین اعتقاد به تاثیر آن بر آرامش، تسکین، بهبود و درمان بیماری ها در دانش آموزان مورد بررسی در سطح بالایی قرار داشت.

    کلیدواژگان: دعا، نیایش، سلامت، دین، قرآن، درمان
|
  • Mohammad Reza Rajabnejad Page 2
  • Mohammadjavad Hoseinpourfard, Ali Ayoubian Page 5

    Context: Islamic lifestyle encompasses a wide and pervasive field of different and complex aspects of today human life. This investigation aims to gather and review some of the active websites on Islamic lifestyle systematically and to define and conclude some in different countries. The true fact is that the original and modernized and developed humankind has been separated from the divine lifestyle in which the spirit and the body must be healthy. To knowledge production in Islamic lifestyle with the center of health، ourselves weakness and strength points must be recognized with an understanding on scientific researches performed in other countries in this field. The aim of this research is to criticize and evaluate Islamic lifestyle in websites and identification of Iran position in that.. Evidence Acquisition: in this investigation by using websites، active websites on Islamic lifestyle have been assessed systematically. Gathered sources were categorized and evaluated with descriptive statistics and content analysis..

    Results

    From the 28 websites assessed، in the United States، India، Arabia، Turkey and Iran، main investigations topics were Islamic lifestyle definition، Islamic lifestyle distribution incentives، Islamic lifestyle promotion and Islamic lifestyle on social system in Islamic countries..

    Conclusions

    Identical Islamic lifestyle definition in different websites and Islamic lifestyle distribution incentives and approach to it is diverse and different. Despite the fact، a significant portion of assessed different websites is about benefits and the necessity to employ Islamic lifestyle. Finally it can be said that Islamic lifestyle topic was different in evaluated countries based on their policy and programs. Therefore it is essential to perform a systematic review in research literature universally among Islamic countries to clarify the problem reality..

    Keywords: Islamic Lifestyle, Systematic Review, Benefits, Necessities
  • Hormoz Sanayi Nasab, Hojat Rashidi Jahan, Hamid Reza Tavakoli Page 9

    Life style is a blend of behavioral and personal habits and encompasses different aspects like nutrition، physical activity، stress، tobacco consumption and sleeping quality which is resulted from socialization process. Regarding performed investigations، people with appropriate lifestyle are healthier، and this issue is more important for military forces which must have a higher level of physical and spiritual wellbeing. With and overview on Quran and Hadiths as two inevitable Islam sources، and also infallibles (A) life and practical tradition it can be understood that if these divine law commands be obeyed and the rules be performed correctly، most of the problems involving the humankind nowadays، would be solved; because Islam tries for health and physical and spiritual excellence and refinement from pollutions، and can help invaluable preventive medicine as a high moral value and an efficient consecutive system in this filed and has an important role in maintaining it. Islam emphasizes on modulating and configuring all aspects of life in performing true lifestyle program. In fact Islam is a religion in which has programs for human before birth to after death، despite the fact it does not interdict the human progresses، while supports and accompanies him or her to the highest degrees of growth which is imagined، and the results of obeying these commands، recommendations and cautions is to keep individuals and society in a balance and physical، spiritual and moral health. The present study aims to evaluate the roles of religious commands on modifying different groups’ lifestyle especially military forces..

    Keywords: Religious Commands, Healthy Lifestyle, Military Forces
  • Seyyed Mohammad Miri, Fatemeh Razaghi, Zahra Heidari Page 14
    Background

    The lifestyle from the point of sociology refers to the way a person lives to one’s own ability but basically and due to its importance with health and wellness means choosing the best method for improving health aspects in one person’s life. Lifestyle is discussed in different religious as well as several countries..

    Objectives

    Due to the importance of studying about lifestyle as a way of person life we aimed to study the distribution of published articles in the field of Islamic lifestyle in different Middle Eastern countries and different religions using two major databases like ISI web of Sciences (WoS) and Pubmed..

    Materials And Methods

    Using WoS and Pubmed during 1992 to 2011 with the keyword of “lifestyle”، the total number of published articles was obtained..

    Results

    Among total of 1228 articles indexed in Pubmed and 378 in ISI the highest number of article were seen in 2010. There was a significant differentiation between total number of published articles in USA and Middle East countries while in Middle East countries Turkey and Iran have most published article in this field. Besides Christian and Muslims have more published articles in 2000-2011. Public Environmental Occupational Health has the most number of Lifestyle’s articles comparing with other fields. During recent two years more attention is absorbed toward Islamic lifestyle than Christianity..

    Conclusions

    The tendency to study about lifestyle has been increased gradually during recent years especially about Islamic lifestyle which could be originated from its nature about covering different aspects of person life..

    Keywords: Lifestyle, Religion, Importance, Christian, Islam
  • Ali Jahani, Nahid Rejeh, Majideh Heravi, Karimooi, Asghar Hadavi, Farid Zayeri, Ali Reza Khatooni Page 19
    Background

    According to the increase of patients with coronary artery disease، paying more attention to the quality of life seems to be important. One of the factors affecting the quality of life is spiritual health. Spiritual health as one of the main aspects of health is usually ignored..

    Objectives

    The current study was performed to determine the relationship between spiritual health and quality of life in patients with coronary artery disease.. Patients and

    Methods

    The current study was a sectional correlation type survey and 346 patients with coronary artery disease were selected by available sampling method as the study population. Data was gathered by Ellison & Palutzian spiritual health، and “Nottingham Health Profile” quality of life questionnaires. SPSS software version 16 was employed to analyze the data by Pierson correlation index and independent T test at0. 05 level of significance، P < 0. 05..

    Results

    The results of the current study indicated that the average level of spiritual health in these patients was 82. 11 ± 2. 90. Also، the average of quality of life in patients with coronary artery disease was at medium level 61. 4 ± 18. 62; and the quality of life in women patients was significantly higher than that of men with the same disease (P = 0. 001). Besides، the results indicated a significant correlation between spiritual health and quality of life in the patients with coronary artery disease (P = 0. 001)..

    Conclusions

    According to the results of the current study، it is necessary to consider the factors related to the quality of life in patients care. Relation between spiritual health and quality of life indicated the need to consider this factor in the care of patients with coronary artery disease. This key point can be considered with specific priority in a country، like Iran، with rich religious and cultural belief to design the treatment-careprograms for these patients..

    Keywords: Spiritual Health, Spirituality, Quality of Life, Coronary Artery Disease, Intensive Cardiac Care Unit
  • Abdollah Soltaninejad, Ali Fathi Ashtiani, Khodabakhsh Ahmadi, Prviz Azad Fallah, Jafar Anisi, Fatemeh Rahmati Najjar Kalayi, Eslam Aghapur, Ruhollah Karimi Page 25
    Background

    Religion and health have recently received much attention in modern medicine. Several studies in various parts of the world have supported the role of religion as a protective factor against mental disorders. One of the common traumas in the field of mental health is suicidal behaviors. Adherence to religious beliefs plays an important role in preventing suicidal behaviors..

    Objectives

    The present study aims to examine the reltionship between Muslim religious orientation and suicidal behaviors in soldiers serving at one of the country’s military organizations..Patients and

    Methods

    1659 soldiers who served in one of military organizations in six provinces were selected using strtified sampling. The instruments included Beck’s suicidal ideation scale (BSSI) and Islamic religious orientation scale..

    Results

    The results showed that the prevalence of suicidal ideation in this study was 10.9 %. There is a negative correlation between suicidal behaviors and religious orientation. There has been a significant difference between the two groups of individuals (one with suicidal ideation and one without suicidal thoughts) in subscale scores of Islamic ethics, Islamic practices and religious orientation..

    Conclusions

    According to the results of this study, there is significant negative correlation between the two variables of Muslim religious orientation and suicidal behaviors. Therefore, strengthening young soldiers’ religious beliefs and reinforcing their religious orientation can be effective in reducing the incidence of suicidal thoughts and attempts..

    Keywords: Suicide, Suicidal Behaviors, Religious Orientation
  • Ali Reza Atarodi, Mahmoud Reza Mottaghi, Farah Atarodi Page 31
    Background

    One of human’s psychological needs is to have a transcendent relationship with an omnipotent and superior force. Prayer and praise is one of the manifestations of human relationship with the Lord of the Universe..

    Objectives

    The study aims to comparatively examine the effect of prayer and praise on peace of mind and physical health from male and female students’ points of view in Gonabad’s guidance schools in 1390..

    Materials And Methods

    This is a descriptive-analytical study based on cross-sectional design. The research was conducted in the fall of 1390 (2011). The population of the study consisted of 70 students from two guidance schools in Gonabad including Sama nonprofit- making school for girls and Hasheminejad school for boys which is a kind of “Elite Schools. After gathering the data، they were analyzed using SPSS-16 software and then inserted into the descriptive and analytical tables..

    Results

    The results indicate that there is a significant relationship between the students’ familiarity with prayer and praise and their faith in its effects. There is a significant relationship between girls and boys in their familiarity with prayer and praise so that girls’ familiarity with prayer and praise is more than that of boys (P = 0/025)..

    Conclusions

    Living with prayer and praise is itself an Islamic life-style. The students under the study had high level of understanding of prayer and praise and strong belief in its effects on calmness، soothing، healing and treating diseases..

    Keywords: Prayer, Praise, Health, Religion, Quran, Treatment