فهرست مطالب

کاوش نامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 9 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر محمد خاقانی اصفهانی، داود نجاتی، رضا جعفری ترکسلویه صفحه 1
    باده سرایی یکی از غرض های برجسته شعر غنایی به شمار می آید که در ادبیات پارسی و عربی از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. همین توجه و اهمیت به این مساله، سبب پدید آمدن دو گونه ادبی در ادبیات آنها شده که در ادب پارسی «ساقی نامه» و در ادبیات عرب «خمریات» نام گرفته است. در این غرض شعری، «شراب» در مفهوم اولیه خود، همان باده انگوری و زمینی است؛ اما در مفهوم ثانویه، به نمادی معنوی برای بیان حالات روحانی و عرفانی بدل می شود. در این میان، شاعران عارف مسلک، مفهوم روحی و معنوی باده را برای وصف مفاهیم و عقاید خود برگزیده اند. تعبیر شراب از واژگان کلیدی و کاربردی شعر حافظ شیرازی و ابن فارض مصری، است که این امر سبب بروز تفسیرهای متفاوت و بعضا متعارضی از شعر آن دو گشته است. گروهی آن را اشارتی به مستی آنها از خلقت الهی تفسیر کرده و در مقابل گروهی دیگر از آن تعریفی زمینی به دست می دهند. این نوشتار بر آن است تا ضمن ارائه تصویری درست و شفاف از مفهوم باده و باده گساری در جهان-بینی هر دو شاعر، به مقایسه تطبیقی اشعارشان در این زمینه بپردازد. شراب در جهان بینی هر دو شاعر، نه تنها جنبه روحی و معنوی، بلکه در برخی از موارد جنبه جسمی و مادی نیز پیدا می کند که این موضوع در اشعار حافظ نسبت به ابن فارض نمود بسیار بیشتری یافته است که گاه شناخت و تمییز را بر مخاطب دشوار می سازد.
    کلیدواژگان: شراب، حافظ، ابن فارض، ادب پارسی و عربی، ادبیات تطبیقی
  • دکتر مریم خلیلی جهان تیغ*، دکتر رضا رضایی صفحه 29
    مکتب تطبیقی اروپای شرقی از دهه ششم قرن بیستم و تحت تاثیر فلسفه مارکسیستی به وجود آمد که از نظر شیوه تطبیق، زیرساخت جامعه، یعنی زمینه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن را موجب پیدایش روساخت فرهنگی جوامع و ادبیات و هنر می دانست. پژوهش حاضر با اهتمام به چنین نظریه ای تعهد اجتماعی دو شاعر ایرانی و عراقی، محمد مهدی جواهری و محمد فرخی یزدی می پردازد که جوامع آنها دارای همسانی های مشترک اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بوده اند. در بخش تحلیل از طریق تحلیل محتوای اشعار دو شاعر، به واقعیت های ناگوار مطرح شده از سوی آنان که دلالت بر رسالت اجتماعی آنها دارد، اشاره می کند. پژوهش حاضر، نشان می دهد که زیرساخت های مشترک اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایران و عراق در زمان این شاعران متعهد که در طرح واقعیت های اجتماعی، رویکردی یکسان داشته، سبب آفرینش گونه ای از ادبیات شده است که بیانگر اعتراض، انتقاد و فریاد خاموش آنان در برابر درد و رنج مردم و کاستی های جامعه آنان می باشد.
    کلیدواژگان: محمد مهدی جواهری، محمد فرخی یزدی، تعهد اجتماعی، ادبیات تطبیقی
  • دکتر فرهاد رجبی* صفحه 57
    شعر معاصر عربی و فارسی بر آن است تا با استفاده از ظرفیت های موجود در واژگان، تصویری روشن از دغدغه های انسان معاصر، ارائه دهد. در این بین، شاعران به عنوان بخشی آگاه از اجتماع، ضمن وقوف بر این مهم، خود، روایتگران قصه حضور انسان و کاوشگران معنا در دنیای واژگان اند.
    جستار حاضر بر آن است تا به این پرسش اساسی پاسخ گوید که با توجه به پس زمینه های تاریخی و اجتماعی، واژگان چگونه می توانند در شکل بخشیدن به فضای معنایی یک شعر، موثر واقع شوند. به همین علت با انتخاب دو شعر از دو حوزه زبانی مختلف، به واکاوی معنایی مشترک پرداخته و کوشیده است تا کارکرد معنا را در «اغنیه للشتاء» صلاح عبدالصبور مصری و غزلی از محمدحسین شهریار، شاعر پارسی گوی، بر مبنای کارکرد اجتماعی شعر، مورد بررسی قرار دهد.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که کارکردهای مختلف واژگانی در دو شعر، در راستای اعاده معانی مورد نظر، تاثیر گذار بوده و ضمن تامین وجوه زیباشناسی، در عملکردهای انسانی و اجتماعی نیز توفیق داشته اند.
    کلیدواژگان: اجتماع، زمستان، شعر معاصر، عبدالصبور، شهریار، معنی شناسی، واژگان، ادبیات تطبیقی
  • دکتر وحید سبزیان پور* صفحه 83
    هدف این مقاله نشان دادن تاثیر حکمت های خسروانی و اندیشه های ایرانشهری در ادب عربی است. با آنکه این سخن جدید نمی نماید، موضوع از زاویه جدیدی مطالعه شده که تا به حال به آن پرداخته نشده است. این مقاله مدعی است علاوه بر حضور گسترده حکمت های ایرانی در ادب عربی، بخش اعظم بیش از هزار مثل مولدی (غیر عربی) که در منابع عربی وجود دارد، ایرانی است. لذا پس از ترسیم زمینه های تاریخی برای انتقال این اندرزها به ادب عربی، با معرفی ده ها نمونه از این امثال که در ایرانی بودن آنها تردیدی وجود ندارد، راه را برای پژوهش های بعدی هموار کرده ایم. افزون بر این، برای آنکه تاثیر ادب و فرهنگ ایرانی را در ادب عربی نشان داده باشیم، مضامین مشابه آنها را در ادب فارسی و عربی نقل کرده، به امثال و حکم دهخدا ارجاع داده ایم. در مواردی نیز به نقد شرح و تحلیل برخی متون ادب فارسی پرداخته ایم تا نشان دهیم تاثیر اندیشه های ایرانی در ادب عربی بیش از آن است که امروز بر اذهان پ‍ژوهشگران حاکم است و حق فرهنگ و ادب ایران نه تنها از سوی محققان عرب که از سوی اندیشمندان ایرانی هم، چنانکه باید شناخته نشده است.
    کلیدواژگان: امثال مولد، فرهنگ و ادب ایران باستان، فرهنگ و ادب عربی، ضرب المثل ایرانی و عربی، ادبیات تطبیقی
  • دکتر علی سلیمی*، سمانه نوروزی صفحه 109
    شعر فرخی یزدی، شاعر آزاده مشروطه و ابراهیم طوقان، شاعر مبارز فلسطینی از گونه های شعر پایداری به شمار می رود که از لحاظ مضمون، به هم نزدیک، اما از نظر ساختار شعری، تا حدودی با هم متفاوت است و هر کدام از آن دو، به منظور بیان اندیشه های سیاسی، اجتماعی خود، ابتکارهای شعری ویژه ای به وجود آورده اند. فرخی برای بیان اندیشه های ضد استعماری و استبدادستیزانه خویش، «غزل سیاسی» را پدید آورد؛ اما طوقان به منظور بیان همان مضمون ها، با استفاده از موشحات و اوزان ضربی، ابتکاراتی ویژه در شعر عربی ایجاد نمود. هر دو شاعر از زبانی ساده، واژگان امروزی و طنز به خوبی استفاده نموده اند. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی وجوه مشترک و تفاوت های شعر پایداری این دو را بررسی و مقایسه می نماید. یافته این پژوهش، گویای آن است که خلاقیت های هنری هر کدام از آن دو، مسائل سیاسی و اجتماعی را در قالب و شکلی متفاوت از دیگری بازتاب داده است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، فرخی یزدی، ابراهیم طوقان، شعر پایداری، غزل سیاسی، موشحات
  • دکتر صادق عسکری* صفحه 137
    انتخاب موضوع وتنظیم مباحث داخلی، نخستین گام اساسی هر پژوهش است که بر اساس استانداردها ومعیارهای روش تحقیق در آن رشته صورت می گیرد. از سوی دیگر باید گفت که برجسته ترین تفاوت پژوهش های تطبیقی با پژوهشهای دیگر در روش تحقیق می باشد.
    در این مقاله، ضمن ارائه برخی معیارهای روش تحقیق در ادبیات تطبیقی، به نقد و بررسی انتخاب موضوع و تنظیم مباحث فرعی و عناوین داخلی مقالات تطبیقی که در مشهورترین مجلات معتبر علمی پژوهشی کشور چاپ شده اند، پرداخته شده است.
    یافته های این پژوهش، نشان می دهد که تعدادی از مقالات تطبیقی، در انتخاب موضوع، تنظیم مباحث و عناوین داخلی فاقد نگاه تطبیقی می باشد. به عبارت دیگر، پژوهشگر در انتخاب موضوع، تنها به دنبال یافتن تشابهاتی جهت اثبات تاثیرپذیری بوده و از وجوه اختلاف که بیانگر تفاوت ها و نوآوری های ادیبان می باشد، غفلت ورزیده است.
    افزون بر این، بسیاری از مقالات تطبیقی، فاقد نگاه تطبیقی در تنظیم مباحث فرعی و عناوین داخلی بوده اند و غالبا به بیان ویژگی های هر شاعر یا ادیب به طور جداگانه بسنده کرده و از مقایسه و بررسی تطبیقی دقیق غافل مانده اند؛ هر چند برخی از این مقالات، دارای استانداردهای لازم بوده و در پایان به عنوان نمونه های مناسب پژوهشی تطبیقی ذکر گردیده اند.
    کلیدواژگان: انتخاب موضوع، ادبیات تطبیقی، مقالات پژوهشی، روش تحقیق
  • دکتر علی اکبر محسنی*، رضا کیانی صفحه 163
    قیصرامین پور و بدر شاکرالسیاب به عنوان دو چهره برجسته در ادبیات معاصر ایران و عراق، ضمن بهره گیری از شاخص های رمانتیسم و پردازش مولفه های خاص این مکتب در سروده های خود، توانسته اند با الهام از ظرفیت های موجود، اشعاری زنده، دلنشین و متناسب با زمانه خود برجای گذارند.
    خاطرات شیرین کودکی و حسرت تلخ بازگشت به آن دوران، ستایش از طبیعت ساده و بی-آلایش روستا و تنفر از مظاهر تمدن جدید، مرگ اندیشی، نگاه دوگانه به عشق و... از مهم ترین جلوه هایی است که هم زمان، رمانتیسم را با دو سیمای خندان و گریان، در شعر این دو شاعر، به تصویر می کشند.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که امین پور و سیاب به عنوان دو شاعر سرشناس مکتب رمانتیسم در ادبیات معاصر عربی و فارسی در برخی بن مایه های نوستالژی، همچون: دوری از روستا، خاطرات کودکی، مرگ اندیشی و... اشتراک فکری و مضمونی دارند.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، شعر معاصر ایران، شعر معاصر عراق، قیصرامین پور، بدر شاکرالسیاب، جریان ادبی، ادبیات تطبیقی
|
  • Dr. Mohammad Khaghani Isfahani, Davood Nejati, Reza Jafari Torkslooyeh Page 1
    Mirth-making is one of the main approaches in lyrical poems which has the specific place in Persian and Arabic Literature, hence there are two literary approaches in Persian Literature. (Saghi nameh) and in Arabic Literature (Khomriat). In such poems, Sharab is wine firstly, but in the second concept, it is a mystical symbol to express the mystical moods. There are many mystical poets who have used the concept of wine to express their ideas. The interpretation of wine is a keyword to understand Hafiz’s and Egyptian Ibn Farez by which there are the different interpretations which some how are contrary. Some people believe they are sign of drunkenness of God’s creature, and other interprets some secular concepts. This study is to present a clear picture of mirth-making in both poets, to compare their poems. The wine in both poets, is not only spiritual-mystical but it is secular and worldly, such concept is more found in Hafiz poems comparing with those of Ibn Farez, so it is also difficult for reader to distinguish them.
    Keywords: Wine, Hafiz, Ibn Farez, Persian, Arabic Literature, Comparative Literature
  • Dr. Maryam Khalili Jahantigh*, Dr. Reza Rezaei Page 29
    The two important schools of comparative literature are the schools of France and America. In the 6th decade of the 20th century, The Eastern Europe Comparative School was born under the influence of the Marxism Philosophy which, in terms of the comparison style, believed that the infrastructure of the society, that is political, economic, and social grounds, caused the cultural superstructure of the societies as well as literature and art.In order to illustrate the social commitment of the two Iraqi and Iranian poets, Mohammad Mehdi Javaheri and Mohammad Farrokhi Yazdi, whose societies bore similar economic, social, and political situations, the present research, first, attempts to explain the theoretical fundamentals of the Eastern Europe School and investigate the proper infrastructural beds of the two societies. Then, through content analysis of the poems of these two poets points out to the unpleasant realities mentioned by them which is suggestive of their social mission.The research showed that the common economic, social, and political infrastructures of Iran and Iraq at the time of these committed poets caused them to have the same approach in expressing the social realities, and created a literature which is suggestive of their protest, criticism, and their silent cry against people’s pain and suffering, as well as the deficiencies of their societies even though they had not seen each other and had not been aware of each other’s existence.
    Keywords: Mohammad Mehdi Javaheri, Mohammad Farrokhi Yazdi, social commitment, poem, poet, comparative literature, infrastructure
  • Dr.Farhad Rajabi* Page 57
    Contemporary Arabic and Persian poems tend to use the capacities of present vocabularies to show a clear picture of contemporary human beings’ challenges. Within this,, poets as the sophisticated people of every society, not only are aware of the importance of them, but also they themselves present the story of human and the explorer of meaning among the world of words.Present research tries to answer an important question that is, based on historical and social background, how can words influence in forming this meaning atmosphere of a poem? As a result, by choosing two poems in two different linguistic realms, it tried to explore the sharing meaning, and struggled to search the function of meaning in “Oghniyaton Leshsheta” from “Salah Abdossabuor” and a lyric from Shahryar – Persian ancient poem-also investigated their social function.The obtained results will show that different functions of the words in two poems based on meaning were effective, by fulfilling aesthetic aspect, they were also successful in social and human functions.
    Keywords: society, winter, Contemporary poems, word
  • Dr. Vahid Sabzianpoor* Page 83
    The goal of this essay is to show the effects of Iranian wisdom and reflection in Arabic literature, whereas it is not now, such concepts have been studied from a new point of view that has not been considered before. This essay is to claim that besides the overwhelming appearance of I ranian wisdom in Arabic Literature, most of thousand examples Movaledi(non-Arabic) exist in Arabic sources are Iranian. Hence, we illustrate the historical fields to transfer advices to Arabic Literature, to introduce ten examples which are no doubt Iranian in order to pave the way for study. Meanwhile, the effect of Iranian culture and morality has been shown, there are some common concepts that expressed in Persian, or Arabic Literature, they refer to Dehkhoda’s Amsal Va Hekam. We analyze some of them in Persian texts, in order to show Iranian reflection on Arabic Literature. The right of Iranian culture and morality has not been known among Arabian researchers yet.
    Keywords: Amsal Movallad, Iranian Culture, Morality, Arabic Culture, Morality, Iranian, Arabic Proverbs, Comparative Literature
  • Dr.Ali Salimi*, Samaneh Nourozi Page 109
    The poems of Farrokhi Yazdi as a noble poet of constitutionalism and Ebrahim Toghan as a Palestinian militant poet are very close in terms of content. But both of their poetry in terms of poetic structure is somewhat different from each other. Farrokhi in order to express political and social opinions ideologies turned to the sonnet. He produced a new style in political sonnet by interlacing different styles of Persian poetry. But Toghan by diversifying traditional poetry by using stanzas and multiplicative weights and using farce to express the political issues, created special initiative in Arabic poetry. It can be said that both poets as having common themes، created innovation in the style of Arabic and Persian poetry.
    Keywords: Arabic, Persian poetry, Farrokhi Yazdi, Ebrahim Toghan, stability poetry, political sonnet
  • Dr. Sadegh Askari* Page 137
    Topic selection and drafting sub-headings is the first step in any Research, which is based on criteria and standards of Research in every field. On the other hand it should be said that the most prominent difference in comparative studies with other studies is in the research methodology. This article also provides some criteria about methodology in comparative literature, to review and critique of the choosing topic and setting sub-headings of comparative articles on the most famous research journals have been published in the country.The results show that a large number of the comparative articles lacked a comparative look at selecting the topics and sub-topics. In other words, the researcher in his selection only seeks to prove the similarities in order to prove their effect. He has avoided contradictions and differences, which express innovation and differences in literature. In addition, many articles lacked comparative look at the comparative setting in the sub-heading and sub-topics, and often focus on expressing the features of each poet or author separately or and have avoided detailed comparative study. Although a number of articles have had the required standards and have been mentioned at the end as a template and an example for comparative researchers.
    Keywords: topic Selection, research design, comparative literature, research article, research methodology
  • Dr.Ali Akabar Mohseni*, Reza Kiyani Page 163
    Reflection of the effects of European romanticism in literature and the influence of Iran and Iraq, with their own characteristics, has been called the Persian and Arabic romanticism; it has obvious manifestation in poems of the most modern poets of both countries. Qaisar Aminpoor and Badr Shaker Alsyab as two prominent figures in the contemporary literature of both countries enable to leave lyrics and pleasant poems during the use of some processing parameters and components of the school of romanticism in their poems by the romantic capacity. Contemplation of death, disappointment, recalling his childhood are the most important reflections of the negative romanticism in the poetry of the two poets.This study attempts to use the analytical - descriptive approach based on the American school of comparative literature, to analyze the poetry of Qaisar Aminpoor and Badr Shaker Alsyab and compare some of the common romantic themes in the poems of Qaisar and Alsyab.
    Keywords: (romanticism, contemporary poetry of Iran, contemporary poetry of Iraq, Qaisar Aminpoor, Badr Shaker Alsyab)