فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال پنجم شماره 14 (بهار 1392)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال پنجم شماره 14 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود اخوان کاظمی، پروانه عزیزی صفحه 7
    اقتصاد سیاسی از جمله شاخه های علوم اجتماعی است که به بررسی کیفیت و میزان دخالت دولت در اقتصاد می پردازد و تحلیل چگونگی رابطه میان اقتصاد و سیاست را با توجه به شرایط و ویژگی های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هر جامعه مورد توجه قرار می-دهد.هند از جمله کشورهایی است که با ایجاد تحولاتی در حوزه ی اقتصاد سیاسی و اعمال دگرگونی هایی در سیاست های داخلی و سیاست خارجی خویش توانسته است به رشد و توسعه ی اقتصادی چشمگیری دست پیدا کند و در رده ی قدرت های برتر منطقه ای قرار گرفته و در جهت تبدیل به یک قدرت جهانی حرکت نماید. مدعای این پژوهش اینست که محوریت واقع شدن توسعه ی انسانی در کنار تقویت بخش خصوصی از یک سو، و تغییر در سیاست «عدم تعهد» و اتخاذ استراتژی واقع گرایی در سیاست خارجی به منظور ارتقای منافع ملی از سوی دیگر، زمینه ساز تحقق جهش های اقتصادی این کشور و تبدیل آن به یک قدرت عمده ی جهانی شده است.
    کلیدواژگان: هند، اقتصاد سیاسی، بخش خصوصی، توسعه ی انسانی، سیاست خارجی
  • احمد رضایی، محمود مهرآوران صفحه 33
    محمدحسین نظیری نیشابوری(؟-1021ه.ق) از شاعران فارسی زبانی است که بخش اعظم عمر خویش را در هند گذرانده است. وی در اشعارش از شاعران نامدار پیش از خود مانند سعدی، حافظ و بابا فغانی استقبال کرده است. یکی از شاعرانی که نظیری در اشعار خویش بویژه قصایدش از وی استقبال وگاهی تقلید کرده و بدین نکته نیز اشاره نموده، انوری ابیوردی است. تحلیل و مقایسه ی استقبال نظیری از انوری می تواند چگونگی و میزان خلاقیت یا تقلید محض وی را نشان دهد.در این پژوهش با به کار گیری روش هلیدی(1994) در زبانشناسی نقشگرا - سیستمی و تحلیل فرآیندهای مختلف و اجزای آن ها و نیز بررسی دستگاه های آوایی، واژگانی و نحوی قصیده ای از انوری و استقبال نظیری ازآن (68 بیت) میزان تشابه دو متن، خلاقیت یا تقلید نظیری بررسی شده است. حاصل تحقیق نشان می دهد قصیده ی نظیری، مشابهت های فراوانی در بخش های مختلف با قصیده ی انوری دارد و حتی در مواردی، فراوانی نتایج مانند عناصر پیرامونی، کنشگرها و کنش پذیرها، ساخت های متعدی و... در قصیده ی نظیری، بیش از ابیات انوری است که می توان آن را نتیجه ی موانست زیاد شاعر با شعر انوری دانست.
    کلیدواژگان: تحلیل، دستگاه زبانی، زبان شناسی نقشگرا، سیستمی، هلیدی، قصیده، انوری، نظیری نیشابوری
  • عباس سرافرازی صفحه 67
    نهضت نامه های ابریشمی، حرکتی سیاسی و مذهبی بود که به وسیله ی شخصی به نام محمود الحسن دیوبندی مشهور به شیخ الهندی بر ضد انگلیسی ها در هندوستان و شبه قاره صورت پذیرفت که دامنه ی آن تا افغانستان و ایران کشیده شد. وی تحت تاثیر افکار سلف گرایانه رهبران مدرسه ی دیوبند هند قرار داشت و چون مکاتبات و نامه های رهبران این حرکت، بر روی پارچه هایی از جنس ابریشم نوشته می شد، این جنبش به نام نهضت نامه های ابریشمی نامیده شده است. این حرکت در جنگ جهانی اول با تاثیر پذیری از اتحاد عثمانیان وآلمانی ها، فعالیت هایی را به نفع آلمانی ها وعلیه منافع بریتانیا در منطقه خاورمیانه و هند انجام داد و عاقبت با کشف برخی از نامه های آنان توسط ماموران اداره اطلاعات پنجاب وابسته به سازمان مخفی انگلیس، فعالیت های آنان فاش و ضربه هایی بر آنان وارد گردید. روش پژوهش تاریخی با تکیه بر منابع و متون تاریخی است که بیشتر بر منابع انگلیسی و نوشته های محققان پاکستانی و هندی و برخی از منابع محلی ایرانی که محققان بلوچ نوشته اند، متکی است. مهمترین نتیجه این پژوهش، تاثیری است که مسلمانان از شورش بزرگ هند گرفتند و باعث جنبشی ضد انگلیسی با گرایش های دینی گردید. این جنبش اعتراضات هند را در سرزمین های دیگر گستراند وآن را با نارضایتی های عراق و عثمانی پیوند داد و با آغاز حرکت های متحدین یکی از عوامل پیوند مسلمانان شبه قاره هند با عثمانی و تاثیر پذیری آنان از فتوای علمای عثمانی شد.
    کلیدواژگان: هندوستان، ایران، بلوچستان، نهضت نامه های ابریشمی، آلمان ها، انگلیسی ها
  • محسن شریفی صحی، محمد جواد عرفانی صفحه 85
    در بررسی دیوان شاعران و تذکره های شعری گاه با ابیات و اشعاری مواجه می شویم که به دو یا چند شاعر منتسب شده اند. به عنوان مثال در متن های مختلفی چون عرفات العاشقین و مجمع الفصحا، اشعاری را که صحت انتساب آن ها به انوری قطعی تر به نظر می آید، به تاج الدین نسبت داده اند.
    سعی ما در این نوشتار بر این است که با استناد به تذکره ی خطی بتخانه، اشعاری را که به انوری منتسب شده و در متون دیگر به نام تاج الدین فارسی یا دهلوی - معروف به ریزه - به ثبت رسیده است بررسی کرده و صحت انتساب آن اشعار را به هر یک از دو شاعر به اثبات برسانیم. در این مقاله با بررسی دو شعر که در بتخانه به نام انوری ثبت شده و در دیوان او نیز موجود است و به نام تاج الدین نیز به ثبت رسیده است و نیز بررسی هفت شعر که در بتخانه به نام انوری ثبت شده است؛ اما در دیوان او موجود نیست و بعضی از آن ها به نام تاج الدین نیز آمده است و اشعاری که به نام انوری و ریزه هر دو ثبت شده است و همچنین به معرفی اشعاری نویافته از انوری در بتخانه می پردازیم.
    کلیدواژگان: تذکره ی بتخانه، ابیات نویافته، انوری، تاج الدین ریزه دهلوی
  • یحیی کاردگر، بهاء الدین اسکندری صفحه 105
    روابط نزدیک و تنگاتنگ ایران و هند در طول تاریخ، زمینه ساز تعاملات بسیاری میان این دو ملت بوده است و مسافرت ها و مهاجرت های فراوانی را بین ساکنان این دو سرزمین موجب شده است. از مهمترین این مهاجرت ها، مهاجرت گسترده ی دانشمندان، هنرمندان، ادیبان و سایر اقشار ایرانی عصر صفویه است. در باب چرایی این مهاجرت، بحث های بسیاری شده و نظرات گوناگونی مطرح گردیده است: تعصبات مذهبی شاهان صفویه، توجه گورکانیان هند به زبان و ادب پارسی و صله های گران آنان از مهمترین عوامل این مهاجرت ها و مسافرت ها دانسته شده است. کندوکاو در شعر صائب از این منظر نشان می دهد انگیزه این کوچیدن ها در مورد افراد مختلف، متفاوت بوده است. در واقع فراهم آمدن زمینه ی مسافرت های برون مرزی در روزگار صفویان به دلیل سیاست های خارجی پادشاهان این عصر، بویژه شاه عباس، افراد بی شماری را با انگیزه های گوناگون به سوی هند کشانده است که در مورد صائب، ناخرسندی از شرایط اجتماعی و انحطاط اخلاقی عصر صفویه، غرابت سبک شعر او، جستجوی مستمعی سخندان و سخن شناس و جستجوی سرزمینی که آزادی اندیشه و گرایشات عارفانه را برتابد، قابل ذکرند.
    کلیدواژگان: عصر صفویه، سفر به هند، گورکانیان، شعر صائب، انگیزه های سفر
  • رضا مهرآفرین، زهره زهبری، سید رسول موسوی حاجی صفحه 131
    شهر دهانه ی غلامان سیستان، یکی از محوطه های شناخته شده و کلیدی در بخش شرقی امپراتوری هخامنشی به شمار می رود. نمایندگان ساتراپ زرنکه (سیستان) بر پلکان های شرقی آپادانای تخت جمشید در حال آوردن هدایایی مانند گاو و سپرهای بلند نقش گردیده اند. علاوه بر این، نمایندگان سایر ساتراپی های شرقی مانند هندیان، آراخوزیه و گنداریان نیز در حال حمل هدایای خود به بارگاه شاهی هستند. هم اکنون شرقی ترین ایالات این امپراتوری ایرانی در خارج از مرزهای کنونی آن و در کشورهای افغانستان، پاکستان و هند واقع شده است. متون کتیبه ها و نقش برجسته های هخامنشی، آشکارا بیانگر اهمیت ایالت های شرقی امپراتوری از جمله ساتراپ های هنیدوش، آراخوزیایی و گنداریان است. تکرار اسامی آن ها پس از مراکز حکومتی در فهرست های ایالتی، همچنین عمل جسورانه مسلح بودن آن ها در برخی نقوش و اخذ مالیات سنگین از ایالات شرقی جملگی بیانگر اهمیت سیاسی این بخش از امپراتوری است.
    کاوش های صورت گرفته در سیستان، پاکستان و افغانستان بسیاری از زوایای گنگ و مبهم تاریخی این ایالات را نمایان ساخت و نشان داد که ساتراپی های مذکور علاوه بر ارتباطات فرهنگی نزدیک با یکدیگر، در بسیاری از زمینه های تمدنی و سیاسی بر هم کنش های فراوانی داشته اند؛ به گونه ای که با مشاهده ی آثار هم دوره در محوطه های باستانی این ساتراپی ها، می توان یگانگی فرهنگی را آشکارا در بین آن ها مشاهده نمود. برای این منظور، محوطه های باستانی بلمبت، اکرا و چارسدا در پاکستان که لایه های هخامنشی دارند، با محوطه ی نادعلی (سرخ داغ) در افغانستان و محوطه ی هخامنشی دهانه ی غلامان در سیستان مورد مطالعه قرا گرفتند وسفالینه های آن ها با یکدیگر از نظر تکنیک و ویژگی های فنی و شکلی، هدف مقایسه های گونه شناختی قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعات نشان داد که سیستان در دوره ی هخامنشی بیش از نواحی داخلی ایران، با مناطق شرقی ارتباط و پیوند داشته است.
    کلیدواژگان: دهانه ی غلامان، شبه قاره ی هند، دوره ی هخامنشی، سیستان، ساتراپ های شرقی هخامنشی، سفال
  • اسحاق میربلوچ زایی، مریم خلیلی جهانتیغ صفحه 155
    تمام میراث مکتوب زبان فارسی لزوما در چارچوب مرزهای فعلی جغرافیایی ایران قابل احصا نیست و تحولات گوناگون گذشته، باعث جدایی بخش هایی از این سرزمین، گسترش زبان فارسی و پیدایش آثاری به این زبان در مرزهای خارج از ایران گردیده است. گل محمد ناطق مکرانی یکی از سخنوران منطقه ی بلوچستان پاکستان است که متاسفانه برای ادب دوستان، چندان شناخته شده نیست. آثار ناطق عبارتند از دیوان و یک مثنوی که مثنوی او در دست نیست و دیوان مختصر او که «جوهر معظم» نام دارد، تنها اثر موجود وی است. این دیوان تا به حال دو بار در هند و پاکستان به چاپ رسیده است و اشعاری در قالب های قصیده، قطعه، رباعی و غزل را شامل می شود که در چاپ دوم، مجموعه نامه های شاعر نیز بر آن افزوده شده است. نگارندگان در این مقاله پس از معرفی مختصر شاعر و دیوان وی، با سیری در این اثر، به روش تحلیل محتوای اشعار، به بررسی کوتاه سبک، مضمون و محتوای آن پرداخته اند.
    کلیدواژگان: آثار فارسی، گل محمد ناطق، جوهر معظم، سبک، مضمون و محتوا
|
  • Dr.Masood Akhavan Kazemi, Parvaneh Azizi Page 7
    Political economy is one of the branches of the social sciences which study the manner and the level of the state’s intervention in economy. It also analyzes the relationship between economy and politics according to political, social and economic conditions and particularities of every society.India is one of the countries which, by creating the changes in the domain of his political economy and developments in the area of his internal and external politics, have successfully accomplished a great economic growth and development. It has been able to stand among the higher regional powers and is moving towards becoming a global power.Indeed, the central argument of this paper is to insist over the fact that India, by promoting human development and reinforcement of private sector on the one hand, and changing its “non-alignment” policy and through adopting the strategy of realism in his foreign policy in order to enhance the national interest on the other hand, has succeeded in achieving an economic mutation and becoming a major power in the world
    Keywords: India, political economy, private sector, human development, foreign policy
  • Dr. Ahmad Rezaee, Dr. Mahmud Mehravaran Page 33
    Mohammad HosseinNaziriNeyshaburi is one of the Iranian poets who have lived the most part of their life in India. He has imitated, in his poems and his style, many of the famous poets as Hafez, Sa’di, and Babafaghani. Anvari is one of the most important poets who were imitated by Neyshaburi. Analyzing and comparing this imitation will reflect the manner and the level of his mere imitation or his creativity. In this study, we analyze one of Anvari’sQasidas(68 couplets) and Neyshaburi’s imitation from it based on Halliday’s Method in systemic-functional linguistics. Also, the phonetic, lexical, and syntactic systems are analyzed to discover the similarities and creativity. The conclusion of the study indicates many similarities in different parts such as: surrounding elements, subjects, objects, transitive structures, and so on which can be considered as the poet’s fondness for Anvari’s poetry.
    Keywords: analysis, linguistic system, systemic, functional linguistics, Halliday, Qasida, Anvari, NaziriNeyshaburi
  • Dr. Abbas Sarafrazi Page 67
    The Movement of Silk Letters was a religious and political movement started by Mahmoud al-Hassan Deobandi, namely Sheikh al-Hind, against the English elements in the Indian-subcontinent which was soon extended to Afghanistan and Iran. Sheikh al-Hind was affected by fundamentalist thoughts of the leaders of Deoband School of India. Since the letters of the heads of this movement were written on Silk textiles, the aforementioned movement became known as “the Movement of Silk Letters”.The movement started its activities in favour of the Germans and against the British interests in the Middle East and India in the course of the World War I. However, finally, some of its letters were discovered by the agents of the British Secret Service in Punjab and its activities were revealed. This study has been done under the historical method based on historical texts and sources, mostly English sources and the written works of the Indian and Pakistani and some Iranian Baluch researchers. The most important result obtained from the present study is that the movement of Silk Letters was influenced by Indians’ great mutiny (1857) which created a great uprising with religious orientations against the English elements in the Indian-subcontinent, extending India’s protests to the other territories and connected the movement with discontents in Iraq and Ottoman empire in order to unite them under the decree of the Ottoman religious scholars
    Keywords: India, Iran, Baluchistan, Movement of Silk Letters, Sheik al Hind, the Germans, The British
  • Mohsen Sharifi Sahi, Dr. Mohammad Javad Erfani Page 85
    When surveying divans (collection of poems) of poets as well as poetic biographies, we sometimes face verses and poems attributed to two or more poets. For example, in different texts like Arafatol-asheghin and Majmaol-fosaha, some poems whose attribution to Anvari seems more definite are attributed to Tajeddin. It has been tried in this paper to study the poems which are attributed to Anvari in some texts and to Tajeddin Farsi or Dehlavi_known as Rizeh_ in some other texts and analyze the accuracy of the attribution of each poem to either of the two poets by referring to TazkarehBotkhanehmanuscript. By studying two poems in Botkhaneh recorded as versified byAnvari and available in his divan while recorded as the works of tajeddin as well,and 7 poems recorded as the works of Anvari in Botkhaneh but not available in his divan, some of which are attributed to Tajeddin as well, the poems recorded as the works of them both are surveyed and some newly-found poems of Anvari in Botkhaneh are introduced.
    Keywords: TazkarehBotkhaneh, newly, found verses, Anvari, TajeddinRizehDehlavi(Farsi)
  • Dr.Yahya Kardgar, Dr.Bahaeddine Skandari Page 105
    Iran and India’s close-set relations throughoutthe history have provided a background for a lot of interactions between the two nations and have caused lots of emigrations and travels between them.The vast emigration of scientists, artists and literati and other Iranian groups of the Safavid Age to India is of the most important emigrations to this vast land, and there have been many theories suggested about its causes among which we can mention the following: the religious prejudices of the Safavid kings, the Indian Gurkani’s attention towards the Persian language and literature in that time, and finally numerous prizes given by these kings to the poets and artists.A survey on Saeb’s poetry from this point of view shows that the reasons for these emigrations have been different for different individuals. As a matter of fact, the ground provided for foreign travels in the Safavid Age due to the foreign policies of the kings of that age, especially kingAbbas,encouraged many poets to go to India with different motives, and as to Saeb, his motives were religious teachings, benefiting from the spiritual advantages of the travel, dissatisfaction with the social circumstances and moral decadence of The Safavid Age, oddness of the style of his poetry, trying to find eloquent audiences, and finally looking for a territory that tolerated the freedom of thought and mystical tendencies.
    Keywords: Safavid Age, travel to India, Gurkanis, Saeb, s poetry, motives of travel
  • Dr. Rezamehrafarin, Zohreh Zehbari, Dr. Seyed Rasool Mousavi Haji Page 131
    The city of DahaneQolaman inSistan is one of the known archaeological sites in the eastern part of the Achaemenid Empire. The representatives of Zranka satrap (= state) have been carved on the east steps of the great hall of Persepolis bringing cows and long shields as gifts. Moreover, representatives of the other eastern states such as Indians, Arachosia and Gandarians are also carrying their gifts to the imperial court. Nowadays, the eastern states of this Iranian Empire are located outside the current borders of it in Afghanistan, Pakistan and India.Achaemenid inscriptions and bas-reliefs clearly indicate the importance of the empire’s eastern states includingHindush, Arachosia and Gandarians. The political importance of this part of the empire is shown through the repetition of their names immediately after the governmental centers in the list of the states, their men being armed in some carvings as well as heavy taxes paid by them. The excavations carried out in Sistan, Pakistan and Afghanistan showed many historical unknown angles of these states and revealed their close cultural relations as well as civil and political interactions which allow us observe a cultural unity among them by looking at their contemporary old artifacts. For this purpose, the archaeological sites of Balambat, Achra and Charsada which have Achaemenid layers were studied archaeologically alongside with Nad Ali (SorkhDaq) in Afghanistan and DahaneQolaman in Sistan. Finally, their potteries were compared typologically from the point of form, technique and technical specifications. The results of this study showed that Sistan had more links to the eastern states of the empire than the internal parts.
    Keywords: DahaneQolaman, the Indian Sub, continent, Achaemenid era, Sistan, Achaemenid eastern states, Pottery
  • Eshaq Mir Baluchzaie, Dr.Maryam Khalili Jahantigh Page 155
    The total written heritage of the Persian language cannot necessarily be recorded from within the current geographical borders of Iran; the past various changes have taken parts of this territory apart and have been the cause of the spread of the Persian language and creation of literary works in this language outside the borders of Iran. Gol Mohammad Nateq is one of the famous elocutionists of Pakistani Baluchistan, unfortunately rather unknown to literature lovers. Nateq’s works include his divan (collection of poems) as well as a Mathnavi. His Mathnavi is not available, and “JoharMoazzam”, his brief divan, is his only available work. This divan has been printed twice in India and Pakistan, and includes poems in the form of Qasida, Qeté, Robai (Quatrain),Gazal; in the second edition of the collection, the poet’s letters have been included as well. After introducing the poet and his divan briefly, the writers of the present paper survey the work by using the Content analysis Method of the poems and briefly discuss its style,theme, and content.
    Keywords: Persian works, Gol Mohammad Nateq, JoharMoazzam, style, theme, content