فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1392)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1392)

  • 166 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/07/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد جواد بگیان کوله مرز، شیماپژوهی نیا، بابک رضازاده صفحه 6
    هدف این مطالعه بررسی اثر بخشی آموزش گروهی همدلی بر بهبود روابط بین شخصی و خودتنظیمی عاطفی دانش آموزان دارای نشانه هایADHD بود. این پژوهش به شیوه ی آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس-آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه ی آماری شامل: کلیه ی دانش آموزان پسر سال های اول، دوم و سوم مقطع راهنمایی شهرستان نورآباد(دلفان) در سال تحصیلی 91-90 بودند. آزمودنی های پژوهش شامل: 40 دانش آموز پسر دارای ADHD بود که از میان دانش آموزان بعد از شناسایی و انجام مصاحبه بالینی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه بالینی ساختار یافته، مقیاس تشخیصی کوتاه اختلال بیش فعالی/کم توجهی بزرگسالان، مقیاس روابط بین شخصی و خودتنظیمی عاطفی استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که آموزش گروهی همدلی بر بهبود روابط بین شخصی و خود تنظیمی عاطفی دانش آموزان دارای نشانه های ADHD موثر بوده است(001/0>P). یافته های این پژوهش نشان می دهند آموزش مهارت همدلی در مدارس، به ویژه در سنین نوجوانی، با فراهم کردن توانایی درک دیگران می تواند به کاهش رفتارهای تکانشی و بهبود روابط بین شخصی دانش آموزان دارای نشانه های نقص توجه/ بیش فعالی منجر شود.
    کلیدواژگان: همدلی، روابط بین شخصی، خودتنظیمی عاطفی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، دانش آموزان
  • لطفعلی بلبلی، یعقوب حبیبی، علی رجبی صفحه 29
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر افزایش ساعات ورزش بر تصویر بدنی، توده بدنی و اضطراب اجتماعی در دانش آموزان بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه ی شهرستان کرمانشاه در سال تحصیلی 91-1390 بودند. نمونه ی این تحقیق مشتمل بر 40 دانش آموز پسر (20 دانش آموز گروه آزمایش و 20 دانش آموز گروه کنترل)، از جامعه مذکور است که به روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. به این ترتیب که ابتدا تمام دبیرستان های پسرانه ی شهرستان کرمانشاه برای انتخاب نمونه مدنظر قرار گرفتند، سپس 20 نفر به عنوان گروه آزمایش و 20 نفر به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه روابط چندبعدی خود بدن، شاخص توده ی بدنی و پرسش نامه ی اضطراب اجتماعی استفاده شد. روش تحقیق پژوهش حاضر، آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. یعنی تمرین های ورزشی بر بهبود تصویر بدنی و کاهش توده ی بدنی و اضطراب اجتماعی تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: تصویر بدنی، توده ی بدنی، اضطراب اجتماعی، ورزش
  • محمد حاتمی، جواد کاوسیان صفحه 44
    هدف مطالعه ی حاضر، تاثیرآموزش مهارت های زندگی بر سازگاری(اجتماعی، تحصیلی، عاطفی) فرزندان شاهد مقطع دبیرستانی شهر تهران بود. به همین منظور از جامعه ی آماری مورد نظر که شامل: کلیه ی دانش آموزان پسر و دختر دبیرستان های شاهد و عادی بود نمونه ای به حجم 100 نفر(25 پسر و 25 دختر برای گروه کنترل و 25 پسر و 25 دختر برای گروه آزمایش) انتخاب شد. مهارت های زندگی شامل: مهارت های ارتباط بین فردی، مهارت های حل مساله و تصمیم گیری، مهارت های حفظ سلامت و تندرستی، مهارت های رشد هویت و هدف مندی در زندگی برای گروه آزمایش در 12 جلسه آموزش داده شد. ابزار پژوهش عبارت بود از: پرسش نامه ی سازگاری دانش آموزان. نتایج نشان دادکه آموزش مهارت های زندگی به تقویت سازگاری (تحصیلی، عاطفی و اجتماعی) دانش آموزان گروه آزمایش کمک کرده است. براساس یافته های مطالعه ی حاضر می توان نتیجه گرفت که روش آموزش مهارت های زندگی روشی مناسب برای سازگاری کودکان است.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، سازگاری، فرزندان شاهد و ایثارگر
  • نادر حاجلو، ناصر صبحی قراملکی، حسین بهرامی رضاقی صفحه 58
    هدف این پژوهش، عبارت بود از: بررسی پیش بینی پذیری تعهد سازمانی کارکنان آموزش و پرورش از روی ویژگی های شخصیتی، عزت نفس و کیفیت زندگی. جامعه ی آماری پژوهش شامل: کلیه ی کارکنان سازمان آموزش و پرورش استان قم بود. از این جامعه، نمونه ای با حجم 141 نفر به صورت تصادفی طبقه ای (بر حسب نوع استخدام) انتخاب شد. روش این تحقیق، توصیفی- همبستگی بود و برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های شخصیتی آیزنک (EPQ)، عزت نفس آیزنک (ESQ)، کیفیت زندگی SF-36 و تعهد سازمانی (OCQ) استفاده شد. داده های به دست آمده به کمک ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج، رابطه ی معنی داری بین عزت نفس و تعهد سازمانی (01/0> P)، برون گرایی- درون گرایی و تعهد سازمانی (01/0> P)، کیفیت زندگی و تعهد سازمانی (05/0> P) نشان داد. هم چنین بین برون گرایی- درون گرایی و عزت نفس (01/0> P)؛ بین برون گرایی- درون گرایی و کیفیت زندگی (05/0> P) و بین کیفیت زندگی و عزت نفس (01/0> P) رابطه معناداری پیدا شد. سه بعد انرژی، سلامت روانی و عملکرد اجتماعی از ابعاد هشت گانه کیفیت زندگی نیز به خوبی توانستند تعهد سازمانی را پیش بینی کنند (05/0>Ps). بر اساس نتایج این تحقیق پیشنهاد می شود سازمان ها به منظور در خدمت گرفتن نیروهای متعهد و کارا، قبل از استخدام از آن ها آزمون های شخصیتی، عزت نفس و کیفیت زندگی بگیرند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، عزت نفس، کیفیت زندگی، ویژگی های شخصیتی
  • کریم سواری، شیما عرب زاده صفحه 75
    این موضوع که «چگونه می توان خودتنظیمی تحصیلی را سنجید» از جمله بحث های جدی و مورد توجه بسیاری از صاحب نظران است به طوری که برای اندازه گیری آن از پرسش نامه های متعددی استفاده کرده اند. هدف از تحقیق حاضر ساخت و تعیین ویژگی های روانسنجی(پایایی و روایی) و ساختار عاملی تاییدی پرسش نامه ی خود تنظیمی تحصیلی محقق ساخته است. دانش آموزان دختر و پسر پایه ی سوم مقطع متوسطه ی آموزش و پرورش ناحیه ی یک شهر اهواز جامعه ی آماری تحقیق را تشکیل داده اند که از بین آنان160 نفر(80 پسر و80 دختر) به شیوه ی تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسش نامه ی خودتنظیمی تحصیلی محقق ساخته به دست آمد. تحلیل داده ها نشان دادکه پرسش نامه ی یاد شده از شش عامل و 30 ماده تشکیل شده است. ضمنا ابزاریاد شده از روایی، پایایی و برازندگی نسبتا خوبی برخورداراست. ساختار عاملی تاییدی نیز نشان داد پرسش نامه ی فوق الذکر از مدل شش عاملی برازنده تری برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، خود تنظیمی تحصیلی، خوداثربخشی
  • رضا عبدی، شهرزاد محمدی صفحه 93
    پژوهش حاضر، میزان تاثیر وجود راهبردهای فراگفتمان را در متون انگلیسی بر درک مطلب خواندن دانش-آموزان دبیرستانی بررسی کرده است. در این مطالعه اثر آگاهی از وجود شاخص های فراگفتمان بر درک مطلب دانش آموزان نیز بررسی شده است. برای این منظور 150 دانش آموز مراکز پیش دانشگاهی شهرستان های اردبیل و نمین در آزمون مهارت زبان نلسون شرکت کردند. بر اساس نتیجه ی آزمون، تعداد 96 نفر از دانش-آموزان با نمرات تا یک انحراف معیار بالای نمره ی میانگین و یک انحراف معیار زیر نمره ی میانگین جدا گردیده و سپس هر کدام به طور تصادفی به دو گروه کنترل و دو گروه آزمایش تقسیم شدند. گروه های اول و دوم، یعنی گروه آزمایش بالای میانگین و گروه آزمایش پایین میانگین متن عاری از فراگفتمان و گروه های سوم و چهارم متن دارای فراگفتمان دریافت کرده و پس از خواندن متن به سوالات درک مطلب خواندن پاسخ دادند. نتایج حاصل ازتحلیل واریانس نشانگر عملکرد بهتر دانش آموزان در متن دارای فراگفتمان بود. علاوه بر این، نتایج مقایسه گروه با آگاهی بالا و پایین از فراگفتمان، نشان داد: گروه دارای آگاهی بالا به طور معنی-داری عملکرد بهتری در آزمون درک مطلب داشتند. موارد کاربرد این یافته ها در تولید محتوی و روش تدریس زبان انگلیسی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فراگفتمان، درک مطلب، آموزش زبان انگلیسی، متون خواندنی
  • سعید عسکری، سمیه کهریزی، مریم کهریزی صفحه 107
    در تعامل بین شخص و محیط یکی از مهم ترین مولفه ها خودکارآمدی است. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش باورهای خودکارآمدی و رضایت از زندگی در پیش بینی عملکرد تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت. برای اجرای پژوهش حاضر نمونه ای به حجم 150 نفر از دانش آموزان دختر سال سوم مقطع متوسطه ی شهر کرمانشاه(با میانگین سنی 18 سال) به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد. ابزار پژوهش عبارت بود از: پرسش نامه ی باورهای خودکارآمدی و پرسش نامه ی رضایت از زندگی. طرح پژوهش از نوع همبستگی انتخاب شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین خودکارآمدی و رضایت از زندگی با عملکرد تحصیلی همبستگی مثبت معناداری وجود دارد. و رضایت از زندگی در پیش بینی عملکرد تحصیلی قویتر است.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، خودکارآمدی، عملکرد تحصیلی
  • احمد علی پور، علیرضا آقایوسفی، نیکتا عباس زاده اقدم صفحه 124
    امروزه کاربران فارسی زبان اینترنت، رایانه و موبایل، به ویژه دانش آموزان، برای سهولت در نگارش، اقدام به نوشتن این زبان با حروف لاتین می کنند که خودشان به آن «فینگلیش» می گویند. هدف پژوهش حاضر بررسی این فرضیه است که خواندن متن فارسی نوشته شده با حروف انگلیسی، دارای اثر تنیدگی زایی و فعال کننده محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال است که سبب افزایش در ترشح کورتیزول بزاقی می شود.40 داوطلب دختردبیرستانی از منطقه ی 5 آموزش و پرورش تهران انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه جایگزین گردیدند. گروه آزمایش متن فینگلیش و گروه کنترل متن فارسی عادی را مطالعه کردند. نمونه بزاق آنان سه مرحله، قبل، بلافاصله بعد از خواندن و 15 دقیقه پس از خواندن متون گردآوری شد و میزان کورتیزول بزاقی در آزمایشگاه به روش الایزا تعیین گردید. میزان ترشح کورتیزول بزاقی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، در مراحل مختلف، به طور معنادار افزایش یافته است (05/0(P<. تحلیل نتایج نشان داد که خواندن متن فارسی نوشته شده به حروف لاتین، دارای اثر تنیدگی زایی است که میزان ترشح کورتیزول بزاقی را در دانش آموزان دختر افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: خواندن، متن فارسی، فینگلیش، تنیدگی، کورتیزول بزاقی، الایزا
  • محمد نریمانی، اصغر پوراسمعلی*، مرتضی عندلیب کورایم صفحه 138

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی سبک های فرزندپروری و اختلالات خوردن در میان دانش آموزان عادی و تیزهوش بود. طرح پژوهش، از نوع علی- مقایسه ای (پس رویدادی) است. جامعه ی آماری پژوهش شامل: کلیه ی دانش آموزان دوره ی راهنمایی شهر اردبیل است که در سال تحصیلی 92-1391 مشغول به تحصیل بودند. نمونه ی آماری مشتمل بر 104 دانش آموز عادی که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و 104 دانش آموز تیزهوش بودند که به شیوه ی همتاسازی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ی سبک های تربیتی (فرزند پروری) بامریند و پرسش نامه عادات خوردن کوکر و راجر استفاده شد. پس از جمع آوری اطلاعات، داده های به دست آمده از پرسش نامه ها با استفاده از نرم افزارSPSS، تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) نشان داد که بین دانش آموزان عادی و تیزهوش در زیر مولفه های عادات خوردن، تفاوت معنی داری وجود ندارد و در زیرمولفه های سبک های فرزندپروری، تفاوت گروه های مورد مطالعه (دانش آموزان تیزهوش و عادی) در شیوه های تربیتی مستبدانه پدر و مستبدانه مادر، در سطح 05/0P< معنی دار است و در سایر زیرمولفه ها تفاوت معنی داری یافت نشد.

    کلیدواژگان: شیوه های تربیتی، اختلالات خوردن، تیزهوشی
|
  • M. J. Baghiyan, Sh. Pazhuhinia, B. Rezazadeh Page 6
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of group education on improving relations between empathy and personal emotional self-regulation of students with symptoms of ADHD. In this way the pre-test, post-test control group experimental design was. The population of students in first, second and third Norabad city schools (Delfan) in the school year 91-90. The subjects were 40 male students with ADHD. After that the students identify for data collection and interview selected, and randomly assigned to experimental and control groups. Structured Clinical Interview, Adult attention deficit hyperactivity disorder diagnostic scale short, emotional self-regulation and interpersonal relations scale was used. The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed the group education on improving relations between empathy and personal emotional self-regulation of students with symptoms of ADHD (P<0.001). The findings show empathy skills training in schools, especially teens, providing the ability to understand others. To reduce impulsive behavior and improved personal relationships among students with symptoms of attention deficit/ hyperactivity leads.
    Keywords: empathy, interpersonal relationships, emotional self, regulation, attention deficit hyperactivity disorder, students
  • L. Bolboli, Y. Habibi, A. Rajabi Page 29
    This study examined the effect of exercise on body image, body mass and social anxiety in students. The study population consisted of all male high school students in Kermanshah city who were enrolled in the academic year 1390-1391. The study sample consisted of 40 male students (20 students in the experimental group and control group of 20 students) from the community who were randomly selected. The first test was given to each group advance to the next exercise test group (independent variable). The study of experimental (pretest - posttest control group) and data analysis of variance (MANOVA) at significant levels (P>0.001) were analyzed. The survey results showed that there are significant differences between control and treatment groups. I exercise impacted on reducing body mass and improved body image and social anxiety.
    Keywords: body image, body mass, social anxiety, exercise
  • M. Hatami, J. Kavousian Page 44
    The aim of this study was to examine the effects of training life skills on martyr's children adjustment (social, educational and emotional) in high schools in Tehran. For this reason, an experimental group containing 25 girls and 25 boys and for the control group were selected. So the total amount of the sample was 100 persons; boys and girls. Different life skills including communication skills, interpersonal skills, problem solving, decision making skills, health and wellbeing, identity growth skills and being purposeful in life were trained to the experimental group in 12 sessions. The student adjustment questionnaire was used in this study. The results showed that these trainings can help to enhance students’ compatibility (educational, emotional and social). It can be concluded that coping life skills training is a suitable way for children adjustment.
    Keywords: life skills, adjustment, martyr's children
  • N. Hajloo, N. Sobhi Gharamaleki, H. Bahrami Razaghi Page 58
    The purpose of this study was to examine the predictability of employee’s organizational commitment from the personality traits, self-esteem and quality of life. The statistical population was the personnel of Ministry of Education in Qom province. A sample size of 141 individuals were selected with stratified the random sampling method (depending on the type of employment).Research method was descriptive- correlation. To collect the data Eysenck personality questionnaire (EPQ), self-esteem Eysenck questionnaire (ESQ), SF-36 quality of life questionnaire and organizational commitment questionnaire (OCQ) were used. The data were analyzed through Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results showed significant relations between personality characteristics and organizational commitment (P<0.01), self-esteem and organizational commitment (P Keywords: organizational commitment, self, esteem, quality of life, personality characteristics
  • K. Sevari, Sh. Arabzade Page 75
    In this study we examined the construct and measure ment of the psychometric properties and confirmatory factor structure of academic self- regulation questionnaire. Participants were 160 high school students (80 male and 80 female) third grade who were selected by stratified random the sampling. Data were collected from six subscales of academic self- regulation questionnaire that were made by researchers. The results showed that academic self- regulation questionnaire was composed of six subscales, and mentioned questionnaire has validity, reliability and a good fitness. Confirmatory factor structure also indicated that the six-factor model has a more elegance and it can be used for education of all degrees of academic self-regulation.
    Keywords: The psychometric properties, academic self, regulation, self effctivness
  • R. Abdi, Sh. Mohammadi Page 93
    This study investigates the effect of metadiscourse markers presence on reading comprehension, and also explores the effect of metadiscourse awareness of learners on reading comprehension performance. A total of 96 participants, studying in pre-university centers, in Namin and Ardabil cities were selected to take part in the study based on their scores on Nelson Proficiency Test. Those who scored one standard deviation above the mean were selected as high level groups and those who scored one standard deviation below the mean were assigned to the low level groups. The participants were then randomly assigned to four groups. The first and the second groups, i.e. high experimental group and low experimental group, received the metadiscursively stripped reading text. The third and the fourth groups, i.e. high control group and low control group received metadiscursively un-doctored reading text. Hawing read the texts, all the participants took the reading comprehension test. A two-way ANOVA was used to analyze the data. The analysis showed that the participants performed better on the un-doctored texts. Also, based on the results of the follow-up questionnaire, the learners were divided into high and low level of awareness and then their scores on reading test were compared through a t-test. The results showed that the learners with more awareness of metadiscourse markers performed better on reading comprehension test. The results were argued to have implications for English languge material production and teaching.
    Keywords: metadiscourse, reading comprehension, teaching English, reading passages
  • S. Askari, S. Kahrizi, M.Kahrizi Page 107
    The interaction with the environment is an important component of self- efficacy. Given the importance of is matter, the purpose of the present research was to study the relationship between self- efficacy belief and life satisfaction with academic performance. Using a multistage cluster sampling procedure, a sample of 150 high school students in Kermanshah selected. General self- efficacy scale, and life satisfaction scale were used to gather data. The design of study was corrletional. Data were analyzed using descriptive statistics. Results revealed that positive belifes self- efficacy, life satisfaction, performance correlated positive with academic performance.
    Keywords: academic performance, life satisfaction, self, efficacy
  • A. Alipour, A. R. Aghayoosefi, N. Abaszade Aghdam Page 124
    Today Persian users of mobile, computers and the Internet write their own Persian texts with Latin letters named "Finglish" to facilitate their writings. The present study investigated this hypothesis that reading Persian texts written with English letters (FINGLISH) affects stress inducing that activating the hypothalamic-pituitary-adrenal axis and increased secretion of cortisol in saliva. 40 high school student candidates from 5 area Education of Tehran were selected and were randomly assigned to two groups (Experimental and Control). Experimental group read Finglish text and normal control group read Persian text. Their saliva samples were collected in three stages, before, immediately after and 15 minutes after reading Finglish and Persian texts. Salivary cortisol levels were measured by ELISA in the laboratory. Salivary cortisol secretion rates in the experimental group increased significantly (P<0.05) than the control group in different stages. Data analysis showed that reading Persian text written in Latin letters, creating the effect of stress on salivary cortisol secretion in high school girl students.
    Keywords: reading, Persian text, Finglish, stress, salivary cortisol, Elisa
  • M. Narimani, A. Pouresmali, M. Andalib Page 138

    The aim of the current research was to compare parenting styles and eating disorders in normal and bright students. The study design was a Ex post facto research. The population of current study included Ardebil guidance school students in 2012-2013 academic year. The study sample included 104 normal students which were selected by multilevel cluster sampling, and 104 bright students who matched with normal group. The materials used in the study were Baumrind parenting style and Coker and Roger eating habits questionnaires. The gathered data were analyzed by the use of SPSS software. The multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that in eating habit subscales between the two group there isn’t any significant difference. And in parenting style subscales, there is significant difference between groups in fathers and mothers authoritarian parenting style (p<0/05), but not at other styles.

    Keywords: parenting styles, eating disorder, the bright students