فهرست مطالب

فرآیند و کارکرد گیاهی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1392)

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهناز اقدسی، سحر ایری، منیژه میان آبادی صفحات 1-12
    خارمریم گیاهی دولپه از خانواده آفتاب گردان است که در صنایع داروسازی اهمیت فراوان دارد. ماده موثره این گیاه سیلیمارین نام دارد که ترکیبی از انواع فلاونولیگنان ها است. هدف از تحقیق حاضر القا نوپدیدی ریشه در قطعات جداکشت ساقه به عنوان منبع مناسب تولید سیلیمارین است. به این منظور قطعات ساقه جوان در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) حاوی 36 غلظت متفاوت از ایندول-3-بوتیریک اسید (IBA) و نفتالن استیک اسید(NAA) کشت داده شدند. نتایج نشان داد که بالاترین طول ریشه و بالاترین درصد ریشه زایی در تیمار 1/0 میلی گرم در لیتر IBA وNAA دیده می شود. سپس ریشه های تولید شده به محیط کشت مایع انتقال داده شد و پس از تولید ریشه های بیشتر تحت تیمارهای مختلف حجم محیط کشت، نور و تاریکی و pH های مختلف کشت شدند. بررسی اثر فاکتور حجم محیط کشت بر روی رشد ریشه و تولید سیلیمارین تفاوت معنی داری را نشان نداد. نتایج نشان داد که نور باعث افزایش رشد و نیز میزان سیلیمارین در ریشه ها شده است. همچنین تولید سیلیمارین در ریشه کشت شده در محیط کشت مایع نشان داد که pH بهینه در تولید سیلیمارین 7 است.
    کلیدواژگان: خارمریم، سیلیمارین، کشت ریشه، فلاونولیگنان، محیط کشت مایع
  • لیلا شبانی، سمانه باقری، معصومه احمدی خویی، پریسا حیدری زاده، محمد علی ابراهیمی صفحات 13-24
    تاثیر قارچ های آربسکولار میکوریز Glomus mosseae و Glomus etunicatum بر کلونیزاسیون ریشه، رشد و جذب مواد غذایی در شش ژنوتیپ از نعناع سبز در شرایط گلخانه ای بررسی گردید. افزایش وزن تر و خشک اندام هوایی، محتوای کلروفیل (a، b، کل و کاروتنوئید)، فسفر، منگنز و روی در ریشه و اندام هوایی و میزان کربوهیدرات اندام هوایی در گیاهچه های تلقیح شده در مقایسه با نمونه های شاهد مشاهده گردیدند. نتایج این تحقیق نشان داد که گیاهچه های نعناع تلقیح شده با هر یک از دو گونه قارچ گلوموس بیوماس بیشتری در مقایسه با گیاهچه های غیر میکوریزی تولید کرده اند و پاسخ ها به نوع ژنوتیپ نعناع بستگی داشته است. همچنین، نتایج نشان دادند که تلقیح با قارچ G. etunicatum تاثیر بیشتری در مقایسه با قارچ G. mosseae بر بیوماس ژنوتیپ های نعناع داشته است.
    کلیدواژگان: فسفر، کربوهیدرات، میکوریز، نعناع
  • جعفر اصغری، سید محمدرضا احتشامی، زهرا رجبی درویشیان، کاظم خاوازی صفحات 25-40
    به منظور مطالعه اثر محلول پاشی باکتری های محرک رشد و متابولیت های آنها بر ویژگی های مرفوفیزیولوژیک، صفات کیفی و عملکرد برنج رقم هاشمی، آزمایشی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در 4 تکرار در سال 1389 به اجرا درآمد. تیمارها در این تحقیق عبارت بودند از: بدون محلول پاشی و بدون کود (تیمار شاهد)؛ بدون محلول پاشی و مصرف کود؛ محلول پاشی با: Pseudomonas fluorescens strain 136، متابولیت P. fluorescens strain 136،P. fluorescens strain 168، متابولیت P. fluorescens strain 168، P. fluorescens strain 41، متابولیت P. fluorescens strain 41؛ تلقیح ریشه با: P. fluorescens strain 136، P. fluorescens strain 168، P. fluorescens strain 41. نتایج آزمایش حاکی از آن بود که اثر سطوح مختلف باکتری بر عملکرد و اجزای عملکرد معنی دار بود. تلقیح ریشه با سودوموناس سویه 41 در تمامی صفات مورد مطالعه در مقایسه با شاهد از بقیه تیمارها بالاتر بود. هر چند که محلول پاشی با سودوموناس سویه 41 نسبت به تلقیح ریشه با سویه های 41 و 136 سودوموناس از میزان کمتری برخوردار بود، اما نسبت به تیمار واجد کود و بدون باکتری، نتیجه بهتری داشت. نتایج اثر محلول پاشی متابولیت های باکتری های مختلف بر صفات مورد مطالعه، متفاوت بود که می تواند نشان دهنده اثر تنظیمی باکتری، در رشد و نمو گیاه باشد. به نظر می رسد افزایش میزان جذب فسفر توسط گیاه باعث افزایش تجمع ماده خشک در گیاه و در نهایت منجر به افزایش عملکرد دانه شد. نتایج نشان داد که تلقیح ریشه با باکتری محرک رشد، نتیجه بهتری نسبت به محلول پاشی آنها بر صفات کمی و کیفی برنج دارد، اما می توان از آنها به عنوان مکمل تلقیح ریشه با باکتری جهت افزایش عملکرد گیاه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: برنج، تلقیح ریشه، سودوموناس، عملکرد، محلول پاشی
  • شیما حسین خانی هزاوه، مهری عسکری صفحات 41-52
    گاز دی اکسیدگوگرد (SO2) یکی از مهم ترین آلاینده های هوا است که در غلظت های بالا می تواند سبب اختلال در رشد و عملکرد فیزیولوژیکی گیاهان شود. همزیستی ریزوبیوم-گیاه، علاوه بر افزایش رشد گیاه می تواند باعث افزایش مقاومت گیاه نسبت به تنش های زیستی و غیر زیستی شود. در این مطالعه اثرات ریزوبیوم (سویه بومی و استاندارد) بر شاخص های تشریحی برگ یونجه تحت غلظت های مختلف گاز دی اکسیدگوگرد (0، 5/0، 1، 5/1 و ppm2) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تلقیح ریزوبیوم روی شاخص های تشریحی برگ یونجه اثری ندارد. غلظت های بالای SO2 (1، 5/1 و ppm2) سبب تغییرات معنی دار تمامی شاخص های تشریحی در مقایسه با گیاهان شاهد می شود ولی غلظت پایین گاز SO2 (ppm5/0) تاثیری بر این شاخص ها نداشت. تلقیح یونجه با دو سویه ریزوبیوم اثرات منفی غلظت های بالای گاز SO2 را بر شاخص های تشریحی کاهش داد. بنابراین ریزوبیوم می تواند مقاومت و تحمل گیاه را در برابر تنش های غیر زیستی مثل آلودگی SO2 هوا افزایش دهد.
    کلیدواژگان: آلودگی SO2، ریزوبیوم، شاخص های تشریحی، یونجه (Medicago sativa)
  • فرزین عبدالهی، لیلا جعفری، شهره گردی تختی صفحات 53-64
    به منظور بررسی تاثیر هورمون جیبرلین (GA3) بر رشد و ترکیبات بیوشیمیایی برگ گیاهچه کنار در شرایط تنش شوری، در سالهای 1390 و 1391 آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گروه باغبانی دانشگاه هرمزگان و نهالستان اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان واقع در منطقه باغو بندرعباس انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح مختلف شوری(غلظت های صفر، 1600، 3200، 6400 و 12800 میلی گرم در لیتر کلرید سدیم) و جیبرلین (صفر، 100 و 200 میلی گرم در لیتر) بودند. 7 هفته پس از اعمال تیمارهای جیبرلین، تعداد و سطح برگ، وزن خشک کل گیاه، میزان سدیم، پتاسیم، نسبت پتاسیم به سدیم و پرولین برگ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت کلریدسدیم موجب افزایش میزان پرولین و سدیم برگ و کاهش میانگین سایر صفات به طور معنی دار شد. محلول پاشی جیبرلین اثرات منفی شوری را کاهش داد، به طوری که در شرایط تنش شوری، محلول پاشی 200 میلی گرم در لیتر جیبرلیک اسید، موجب افزایش سطح و تعداد برگ، وزن خشک گیاه، میزان پرولین و پتاسیم برگ کنار گردید. جیبرلین موجب کاهش سدیم و افزایش پتاسیم برگ و درنتیجه موجب افزایش نسبت پتاسیم به سدیم برگ شد. چنین به نظر می رسد که محلول پاشی جیبرلین از طریق کاهش جذب یون سدیم و افزایش پتاسیم و پرولین در برگ باعث افزایش سازگاری کنار در شرایط تنش شوری شده باشد.
    واژه های کلیدی: پرولین، تنش شوری، جیبرلین، کنار (Ziziphus spina-christi)،
  • معصومه مدرس، مهرداد لاهوتی، جواد اصیلی، محمد کافی، علی رمضانی صفحات 65-73
    نوروزک (Salvia leriifolia) گیاهی است متعلق به تیره نعناع (Lamiaceae) که بومی استان خراسان و سمنان می باشد. این گیاه دارای خواص متعددی از جمله خواص ضد درد، ضد التهاب،آرام بخش،کاهش دهنده قند خون، ضد میکروب وآنتی اکسیدان است که از سوی پژوهشگران تایید گردیده است. هدف از این پژوهش القا کالوس از برگ گیاه نوروزک و بررسی تجمع اسید-های فنولیک در کالوس در مقایسه با برگ گیاه نوروزک در رویشگاه طبیعی می باشد. برای این منظور جداکشت برگ بر روی محیط کشت MS همراه با ترکیب های مختلف از هورمون های 2،4-D (، mgL-14، 3، 2، 0 و 1) و KIN (mgL-1 1، 5/0، 0) و نیز BAPو NAA (mgL-1 6، 5، 4، 3، 2، 1، 0)کشت داده شد. پس از چهار هفته درصد تولید کالوس و وزن تر و خشک کالوس ها در تیمارهای مختلف بررسی گردید و تجمع اسید های فنولیک در کالوس ها با استفاده از تکنیک HPLC اندازه گیری شد. نتایج نشان داد بهترین تیمارها جهت القاء و رشد کالوس 2،4-D mgl-13 + mgL-11 Kinو BAP mgl-1 5 + NAA mgl-1 5 هستند و میزان تجمع کافئیک اسید و سالویانولیک اسید B در کالوس های حاصل از تیمارهای مذکور به طور معنی داری بیشتر از برگ گیاه بود. بیشترین میزان رزمارینیک اسید از عصاره حاصل از کالوس در تیمارBAP mgl-1 5 + NAA mgl-1 5 به دست آمد که حدود 3 برابر بیشتر از برگ بود.
    کلیدواژگان: نوروزک (Salvia leriifolia)، کالوس، اسید های فنولیک
  • حسین نوروزی، حبیب الله روشنفکر، پیمان حسیبی، موسی مسگر باشی صفحات 75-84
    در این آزمایش اثر سطوح مختلف شوری آب آبیاری (صفر، 50، 100،150 و 200 میلی مولار کلرید سدیم) بر عملکرد و برخی خصوصیات فتوسنتزی دو رقم ارزن علوفه ای (نوتریفید و باستان) بررسی گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور در سه تکرار به صورت گلدانی طی سال زراعی 1390- 1389 در مزرعه تحقیقاتی شماره 2 گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری عملکرد ماده خشک، محتوای نسبی آب برگ، هدایت روزنه ای و غلظت کلروفیل کاهش یافتند. در حالی که صفاتی مانند پرولین و نفوذپذیری نسبی غشاء با افزایش شوری افزایش نشان دادند. بیشترین مقدار ماده خشک کل مربوط به تیمار شاهد در ارزن نوتریفید (2/83 گرم بر بوته) و کمترین مقدار مربوط به شوری 200 میلی مولار در ارزن باستان (5/23 گرم بر بوته) بود. محتوای نسبی آب برگ رقم باستان در شوری 100، 150 و 200 میلی مولار به شدت کاهش یافت و آثار خشک شدن برگ ها مشاهده گردید. در ارزن نوتریفید بین تیمار شاهد و شوری 50 و 100 میلی مولار از نظر خاموشی فتوشیمیایی اختلاف معنی دار وجود نداشت ولی در ارزن باستان بین تیمار شاهد و شوری 50 میلی مولار اختلاف معنی دار مشاهده گردید. با افزایش سطوح شوری میزان پرولین موجود در اندام هوایی دو رقم افزایش یافت. نتایج این آزمایش نشان داد که هدایت روزنه ای نقش موثری در افزایش عملکرد ماده خشک ارزن نوتریفید در شرایط تنش شوری داشت، و کاهش پتانسیل اسمزی نیز سبب بهتر شدن وضعیت ماده خشک در این گیاه گردید. ارزن نوتریفید از نظر خصوصیات فتوسنتزی نسبت به ارزن باستان برتری داشت.
    کلیدواژگان: ارزن، غلظت کلروفیل، خصوصیات فتوسنتزی، شوری، ماده خشک
|
  • Mahnaz Aghdasi', Sahar Iri, Manijeh Mianabadi Pages 1-12
    The Silybium marianum is the dicotyledonous herbs of the Asteraceae family that is important in medical industry. The biological active compound of Silybium marianum is a mixture of several flavonolignals generally known as silymarin. The purpose of current research is root formation induction in hypocotyls explants in medium culture. The young shoots were cultured on MS medium containing different concentrations of indole-3-butyric (IBA) and Naphtalene acetic acid (NAA). The results indicated that the highest root formation percentage and root length were observed in young shoots which were treated in MS medium supplemented with 0. 1 mg/l IBA and NAA. Then produced roots were transferred to liquid medium. After root growth، roots were subjected to different volumes of medium culture، light and dark treatments and different pH medium. The effect of volumes of culture medium did not showed any significant difference on root growth and silymarin production. Results showed that light treatment induced more silymarin in production compared to dark treatment. Also the culture medium with pH=7 was superior to other pH for silymarin production.
    Keywords: flavonolignan, liquid culture medium, root culture, silymarin, Silybium marianum
  • Leila Shabani, Samaneh Bagheri, Massomeh Ahmadi Khoei, Parisa Heydarizadeh, Mohammad Ali Ebrahimi Pages 13-24
    In this experiment، the effect of the arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) Glomus mosseae and G. etunicatum on root colonization، plant growth and nutrient uptake، chlorophyll content (a، b، total and cartenoid) and carbohy-drate content were studied in six genotypes of mint (Mentha spicata L.) in pots. The AM inoculation significant-ly increased the fresh and dry weight of shoot، chlorophyll content، nutrient content (P، Zn and Mn) of the shoots and roots، and the concentration of carbohydrate in leaves as compared to non-inoculated plants. The present results revealed that mint plants inoculated with AMF (Glomus sp.) would make higher biomass production than non-mycorrhizal mint plants. However، it was found that the response of the plant was dependent on the genotype. Results also showed that inoculation with G. etunicatum proved to be more effective compared to G. mosseae regarding the increase in biomass of mint genotypes.
    Keywords: Carbohydrate, Mentha, Mycorrhiza, Phosphorus
  • Pages 25-40
    In order to Investe spraying by Plant Growth Promoting Bacteria (PGPB) and their metabolits on morphophysio-logical indices، qualitative indices and yield in Hashemi cultivar of rice، an experiment was arranged based on completely randomized block design with four replications in the greenhouse of the faculty of Agricultural Sci-ences in The University of Guilan in 2010. In this research، evaluated treatments consisted of: without spraying and fertilizer (control)، without spraying and use of fertilizer، spraying with P. fluorescens strain 168، spraying with metabolits of P. fluorescens strain 168، inoculation with P. fluorescens strain 168، spraying with P. fluorescens strain 136، spraying with metabolits of P. fluorescens strain 136، inoculation with P. fluorescens strain 136، spraying with P. fluorescens strain 41، spraying with metabolits of P. fluorescens strain 41، inoculation with P. fluorescens strain 41. The results of experiment showed that the effect of different levels of bacteria were significant on quantitative and qualitative indices. Root inoculation with P. fluorescens strain 41 was higher than other treatments in all of the studied indices. However، the spraying with P. fluorescens strain 41 had lower effect than root inoculation with P. fluorescens strain 41 and P. fluorescens strain 136، but its results were better in com-pared with fertilizer and not spraying treatment. Results of spraying effect of metabolits from various bacteria were different that it could prove bacterial regulator effect on plant growth and development. Improvement of nutrient uptake by plant increased dry matter and minerals in plant stems and leaves، and thus increased seed yield. Results showed root inoculation with growth promoting bacteria was more effective compared with their spraying on quantitative and qualitative indices of rice، but they could be used as complementary of root inoculation with PGPR for plant yield improvement.
    Keywords: Pesuodomonas fluorescens, Rice, Root inoculation, Spraying, Yield
  • Pages 41-52
    Sulphur dioxide (SO2) is one of the main air pollutants that can cause imbalance in growth and physiological function of plant in high concentrations. Rhizobium-plant symbiosis can cause increasing in plant resistance to abiotic and biotic stresses in addition to increase growth of plant. In this study، effects of Rhizobium (native and standard strains) on leaf anatomical parameters of alfalfa under different concentrations of SO2 (0، 0. 5، 1، 1. 5 and 2 ppm) were evaluated. The Results showed that inoculation had no effect on the leaf anatomical parame-ters on the alfalfa. High concentrations of SO2 (1، 1. 5 or 2 ppm) caused significantly changes in all of the anatomical indexes in compared to the control plants; however low concentration of SO2 (0. 5 ppm) had no effects on this parameters. Inoculation of alfalfa with two strains of Rhizobium decreased negative effects of high concentrations of SO2 on anatomical indexes. Rhizobium can increase plant resistance and tolerance against abiotic stresses such as air pollution.
    Keywords: alfalfa (Medicago sativa), anatomical indexes, Rhizobium, SO2 pollution
  • Farzin Abdollahi, Leila Jafari, Shohre Gordi Takhti Pages 53-64
    In order to study the effects of GA3 on growth and the biochemical compositions of jujube (Ziziphus spina-christi) leaf، this experiment was conducted in 2011-2012، in department of horticultural science of faculty of agriculture Hormozgan University، Bandar abbas and nursery of Major Natural Recourses Office of Hormozgan province، as a factorial basis on completely randomized design with three replications. Experimental factors were 5 salinity levels (0، 1600، 3200 and 12800 ppm NaCl solutions) and 3 different concentrations of GA3 (0، 100 and 200 mg l-1). Seven weeks after GA3 application، leaf number and area، plant total dry weight، leaf Na+ and K+ concentrations، K+/Na+ and proline content were measured. Results indicated that with increasing NaCl concentrations leaf proline and Na+ were increased and other traits under study were decreased، significantly. Foliar application of GA3 alleviated the negative effects of salinity، so that under salinity conditions with foliar spray of GA3 (200 mg l-1) leaf number and area، total dry weight per plant، leaf K+ concentration and proline content were increased. GA3 reduced Na+ and increased K+ in the leaves which resulted in an increase in leaf K+/Na+. Results of this study revealed that foliar application of GA3 might increase jujube plants adoption to saline conditions via either reduction in Na+ absorption or by accumulation of K+ and proline in leaves.
    Keywords: GA3, Jujube (Ziziphus spina, christi), Proline, Salt stress
  • Masoomeh Modarres, Mehrdad Lahooti., Javad Asili, Mohammad Kafi., Ali Ramezani Pages 65-73
    Salvia leriifolia is a medicinal plant from Lamiaceae family native to Khorasan and Semnan Provinaces. This plant has medicinal properties such as antinociceptive، anti-inflammatory، antidiabetic، antimicrobial and Antioxidant which all have been confirmed by researchers. In this research، callus induction was established for production of phenolic acids. For this purpose، the leaf explants were cultured in MS medium supplemented with 2،4-D (0،1،2،3،4 mgL-1)، KIN (0،0. 3،1mgL-1)، BAP (0،1،2،3،4،5،6 mgL-1) and NAA (0،1،2،3 mgL-1). Accumulation of phenolic acids was measured after 4 weeks of culture by HPLC. Results showed that the best treatments for callus induction and growth were at the BAP5 mgl-1+NAA5mgl-1 and 2، 4- D 3 mgl-1 + KIN1mgl-1. Accumulation of caffeic acid and salvianolic acid B in calli was higher than leaves of Salvia leriifolias. The highest rosmarinic acid concentration was found in the treatment BAP 5mgl-1+NAA5mgl-1 that were about 3 times higher than in leaves.
    Keywords: Salvia leriifolia, Callus, phenolic acids
  • Pages 75-84
    Effect of different salinity levels (0، 50، 100، 150 and 200 mM NaCl) on photosynthetic characteristics and yield of two forage millet cultivars (Nutrifeed and Bastan) were investigated at this experiment. A factorial test based on randomized complete block design was conducted during 2010-2011 growing season in three replica-tions. The results showed that with increasing salinity، dry matter yield، leaf relative water content (RWC) and stomatal conductance were decreased. While، traits such as proline and relative membrane permeability (RMP)، were increased as salinity level increased،. The highest total dry matter in control treatment of Nutrifeed millet (83. 2 g. plant-1) was observed and the lowest was measured in 200 mM in the case of Bastan millet (23. 5 g. plant-1). The Leaves relative water content of Bastan cultivar in the 100، 150 and 200 mM NaCl declined sharply and caused leaf necrosis. There were no significant differences between control، 50 and 100 mM NaCl in photochemical quenching of Nutrifeed cultivar. In Bastan cultivar، a significant difference between control and 50 mM NaCl was abserved. As salinity level increased، the proline in shoots of two cultivars increased. Stomatal conductance had a effective role in increasing the performance of dry matter of nutrifeed millet in salt stress conditions، and osmotic potential decreasing also improved dry matter conditions in this plant. Generally، photosynthetic characteristics of Nutrifeed millet were better than the Bastan millet.
    Keywords: Dry matter, Fluorescence components, Millet, Photosynthesis characters, Salinity