فهرست مطالب

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد آرمین، جواد مصلحی صفحه 1
    به منظور بررسی واکنش عملکرد و اجزای عملکرد نخود رقم هاشم به زمان و مقدار مصرف اسید هیومیک، در سال‎ 1390 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در سه تکرار در شهرستان‎ بردستان انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل زمان محلول‎پاشی در سه سطح (سه برگی، گل دهی و غلاف دهی) و مقدار محلول‎پاشی اسید هیومیک در چهار سطح (0، 2، 4 و 6 لیتر در هکتار) بود. در این آزمایش از اسید هیومیک 8 درصد با نام تجاری هیومکس که دارای 80% اسید هیومیک، 5% اکسید پتاسیم و 15% اسید فلویک بود استفاده شد. واکنش عملکرد و اجزای عملکرد به زمان محلول‎پاشی متفاوت بود. محلول‎پاشی در زمان گل دهی بیشترین اثر را بر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد اقتصادی و بیولوژیکی داشت، در حالی که محلول‎پاشی در زمان رویشی بیشترین اثر را بر ارتفاع نهایی و تعداد شاخه جانبی داشت. با افزایش مقدار اسید هیومیک، کلیه خصوصیات مورد بررسی به جز تعداد شاخه جانبی افزایش یافت. بیشترین تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد اقتصادی و بیولوژیکی در محلول‎پاشی اسید هیومیک به مقدار شش لیتر در هکتار بدست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که محلول‎پاشی در زمان غلاف دهی به مقدار شش لیتر در هکتار جهت حصول عملکرد اقتصادی مطلوب قابل توصیه می‎باشد.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، محلول‎پاشی، نخود، غلاف در بوته، دانه در غلاف
  • مجتبی احمدی، سید افشین سجادی، نبی الله نعمتی، محمد برزعلی صفحه 11
    به منظور ارزیابی اثرات کود اولیه نیتروژن و علف‎کش پس رویشی بر کنترل علف های هرز پنبه در آغاز فصل، تحقیقی در سال 1387 در گرگان انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. فاکتور اول روش مدیریت علف های هرز بود که شامل چهار سطح استفاده زود هنگام از مخلوط علف‎کش پس رویشی Methazole + Envoc (250+750 سی سی در هکتار) در مرحله اولیه رشد گیاهچه پنبه (ارتفاع بوته 10-9 سانتی‎متر) و استفاده دیرهنگام از آن (ارتفاع بوته 20-15 سانتی‎متر) و تیمار وجین دستی زودهنگام و دیرهنگام در فصل رشد و فاکتور دوم شامل چهار سطح کود اولیه اوره نیتروژن از منبع در مقادیر صفر، 50، 100 و150 درصد مقدار توصیه شده 175 کیلوگرم در هکتار بود. بیشترین فراوانی نسبی مربوط به علف های هرز تاج خروس، پیچک صحرایی و بندواش بود (به‎ترتیب برابر 41، 39 و 39 درصد). هم‎چنین خارخسک، دم روباهی باریک و کیسه کشیش کمترین فراوانی نسبی داشتند. نتایج آزمایش نشان داد که وجین و مصرف دیر هنگام علف‎کش در مقایسه با سایر سطوح روش های کنترل علف هرز بیشترین مقدار وزن خشک علف های هرز را 10 روز پس از اعمال کنترل علف های هرز و یک ماه پس از اعمال تیمار مدیریت علف‎های هرز دارا بود. در این مطالعه با افزایش میزان کود اولیه نیتروژن از منبع اوره بر مقدار وزن خشک علف های هرز 10 روز پس از اعمال روش های کنترل علف هرز افزوده شد و از میزان وزن خشک علف های هرز یک ماه پس از اعمال روش های کنترل علف هرز در سطوح مختلف توصیه کودی کاسته شد.
    کلیدواژگان: کود اولیه نیتروژن، اوره، مدیریت علف های هرز، پنبه، کنترل مکانیکی، کنترل شیمیایی
  • فرهاد آهک پز، فرزاد آهک پز، رقیه دستبری صفحه 21
    این مطالعه به منظور ارزیابی تیپ رشد 259 ژنوتیپ جو موجود در آزمایش‎های مقایسه عملکرد دیم ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه و بررسی ارتباط آن با برخی صفات زراعی (تعداد روز از کاشت تا ظهور سنبله و رسیدگی فیزیولوژیکی دانه، دوره پر شدن دانه، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه)، طی دو سال زراعی 1385-1383 انجام شد. ژنوتیپ‎های مورد بررسی بر اساس عادت های رشدی زمستانه (با فراوانی16/62%)، بینابین (با فراوانی44/15%) و بهاره (با فراوانی4/22%) تقسیم بندی شدند. آزمایش بصورت طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج مقایسات میانگین به روش t تعدیل شده (t) نشان داد که بین ژنوتیپ‎های با عادت رشد زمستانه و بینابین و هم‎چنین بین ژنوتیپ های زمستانه با بهاره از نظر عملکرد دانه در سطح احتمال 1% آماری وجود دارد، ولی تفاوت عملکرد دانه بین ژنوتیپ‎های با عادت رشد بینابین و بهاره معنی‎دار نبود. بیشترین میانگین عملکرد دانه متعلق به ژنوتیپ‎های بهاره (2893 کیلوگرم در هکتار) بود. ضریب همبستگی معنی‎دار و منفی بین عادت رشد با صفات عملکرد دانه و وزن هزار دانه و عملکرد با وزن هزاردانه در ارقام بهاره مشاهده شد. هم‎چنین ضرایب همبستگی بین عادت رشد با صفات تاریخ ظهور سنبله، تاریخ رسیدگی فیزیولوژیکی و ارتفاع بوته منفی و معنی‎دار بدست آمد که نشان‎دهنده پابلندی و دیررسی ژنوتیپ‎های بهاره بود. وجود همبستگی مثبت و معنی‎دار بین عملکرد دانه با ارتفاع بوته (531/0 =r) حاکی از بالا بودن عملکرد دانه در ژنوتیپ‎های پا بلند در شرایط خشکی پایان فصل رشد شایع در منطقه بود.
    کلیدواژگان: تیپ رشد، شرایط دیم سردسیر، عملکرد دانه، جو دیم
  • مجید پوریوسف، سیدعلی رزاقی فرد، خلیل جمشیدی صفحه 31
    به منظور بررسی تاثیر دور آبیاری و زمان برداشت بر صفات اگرومورفولوژیک آنیسون(Pimpinella anisum L.) آزمایشی در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فواصل آبیاری در سه سطح شامل 7، 12 و 17 روز در کرت‎های اصلی و زمان برداشت در سه سطح شامل برداشت در مرحله خمیری نرم (مومی شدن)، خمیری سفت و رسیدگی کامل در کرت‎های فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که اثر فواصل آبیاری بر اکثر صفات مورد بررسی شامل تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چترک شاخه اصلی، تعداد دانه در چترک شاخه فرعی، تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد چترک در چتر شاخه اصلی، ارتفاع بوته، زیست توده و عملکرد دانه آنیسون معنی‎دار بود. با افزایش فاصله آبیاری از 7 روز به 17 روز اکثر صفات مورد بررسی به طور معنی‎دار کاهش یافتند، به طوری‎که بیشترین عملکرد دانه (07/636 کیلوگرم در هکتار) و زیست توده (89/1845 کیلوگرم در هکتار) آنیسون از فاصله آبیاری 7 روز و کمترین میزان صفت مذکور از فاصله آبیاری 17 روز بدست آمد. زمان برداشت نیز اثر معنی‎داری فقط بر صفات تعداد دانه در چترک شاخه فرعی، عملکرد دانه و زیست توده داشت. با تاخیر در برداشت از مرحله خمیری سفت تا رسیدگی کامل، تعداد دانه در چترک شاخه فرعی، عملکرد دانه و زیست توده بطور معنی‎داری کاهش یافتند، به طوری که بیشترین عملکرد دانه (15/474 کیلوگرم در هکتار) و زیست توده (33/1474 کیلوگرم در هکتار) آنیسون از برداشت در مرحله خمیری سفت و کمترین میزان صفات مذکور از برداشت در مرحله خمیری نرم حاصل شد. در مجموع برای تولید عملکرد قابل قبول در آنیسون، فاصله آبیاری 7 روز و برداشت در مرحله خمیری سفت به عنوان بهترین ترکیب تیماری برای شرایط آب و هوایی زنجان پیشنهاد می‎شود.
    کلیدواژگان: آنیسون، فواصل آبیاری، زمان برداشت، صفات مورفولوژیک
  • سیده مریم شهیدی، سلیمان جمشیدی، محمد ترابی صفحه 55
    سیب زمینی از جمله گیاهانی است که سالیانه خسارت عمده ای بر اثر بیماری پوسیدگی غده ناشی از باکتری Dikerya chrysanthemi در انبار به آن وارد می شود. در این پژوهش به منظور استفاده از شیوه سازگار با طبیعت و کم خطر در مدیریت این بیماری گیاهی بر پایه خواص ضد میکروبی گلسنگ، پنج گونه گلسنگ شامل Pleopsidium gobiensis، Ramalina sinensis، Parmelina tiliacea، Anaptychia setifera، Lecanora argopholis از منطقه ارسباران جمع آوری شده و با سه نوع حلال متانول، دی اتیل اتر و استون عصاره گیری شد. اثر بازدارندگی این عصاره ها با روش های انتشار دیسک و حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی در آزمایشگاه و نیز در انبار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد کهعصاره استونی Pleospidium gobiensisبا ایجاد هاله 9/7 میلی متری و عصاره دی اتیل اتری گلسنگ Parmelina tiliacea با هاله 6/6 میلی متری، با حداقل غلظت بازدارنده و کشنده 54/0 و 09/1 میلی گرم بر میلی‎متر، موثرترین تیمارهای گلسنگی بودند و اثر آن‎ها حتی از شاهد استرپتومایسین بهتر بود. در مجموع، گلسنگ های P. tiliacea و P. gobiensis بیشترین اثر بازدارندگی را بر رشد باکتری مورد مطالعه در آزمایشگاه داشتند. بررسی انباری با آغشته کردن غده های سیب زمینی با عصاره های منتخب گلسنگ قبل یا بعد از مایه زنی با باکتری D. chrysanthemi نشان داد که تمامی تیمار ها توانایی پیشگیری و معالجه کنندگی در برابر باکتری را داشتند و توانستند درصد قابل توجهی از سیب زمینی را از آسیب باکتری بیماری‎زا محافظت نمایند. عصاره استونی گلسنگ R. sinensis که بعد از مایه زنی باکتری Dikerya chrysanthemi به کار برده شد از بیشترین فعالیت بازدارندگی باکتری در شرایط انباری برخوردار بود، به طوری که 91 درصد غده های سیب زمینی را از آسیب باکتری محافظت نمود.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد باکتریایی، عصاره گلسنگی، آنتی بیوتیک، پوسیدگی باکتریایی سیب زمینی
  • ابراهیم عباسی سیه جانی، فرهاد فرح وش، حمدالله کاظمی اربط، محمد باقر خورشیدی بنام صفحه 67
    به منظور ارزیابی سطوح مختلف تنش خشکی طی مرحله زایشی بر خصوصیات مورفولوژیک و زراعی هیبرید روغنی ایروفلور آفتابگردان، آزمایشی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز اجرا شد. تیمار دور آبیاری در پنج سطح (50، 100، 150، 200 و 250 میلی متر از تشتک تبخیر کلاس A) اعمال شد. نتایج نشان داد که عملکرد دانه در 100، 150، 200 و 250 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر نسبت به تیمار شاهد (آبیاری پس از 50 میلی متر) به ترتیب 25%، 29%، 42% و 51% کاهش نشان داد. همچنین نتایج نشان داد که درصد کاهش عملکرد روغن درسطوح 100، 150، 200 و 250 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر نسبت به آبیاری پس از 50 میلی متر تبخیر (شاهد) به ترتیب 30%، 36%، 54% و 62% بود. افزایش شدت تنش آب باعث کاهش معنی دار قطر طبق، وزن صد دانه، وزن مغز دانه، تعداد دانه پر در طبق، بیوماس کل، شاخص میزان کلروفیل، شاخص سطح برگ، محتوای رطوبت نسبی و درصد روغن و افزایش درصد پوکی دانه و مقاومت روزنه ای گردید. با توجه به نتایج این تحقیق، رقم ایروفلور بسیار حساس به تنش خشکی بوده و هر گونه تاخیر در آبیاری منجر به کاهش عملکرد از طریق کاهش وزن صد دانه و تعداد دانه پر (مهم ترین اجزای عملکرد دانه در آفتابگردان) می گردد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تنش خشکی، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه، عملکرد روغن
  • بهرام میرشکاری صفحه 77
    به منظور تعیین تاثیر تلقیح بذر با کودهای بیولوژیک ازتوباکتر، سوپر نیتروپلاس و سوپر نیترو بر عملکرد غده سه رقم سیب‎زمینی، آزمایشی در تبریز به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سال‎ زراعی 86-1385 انجام شد. فاکتور اول (A) شامل سه رقم سیب‎زمینی آگریا، ساتینا و کوزیما و فاکتور دوم (B) شامل تلقیح غده بذری با کودهای بیولوژیک ازتوباکتر، سوپر نیترو، سوپر نیتروپلاس و شاهد بدون تلقیح بود. نتایج نشان داد که در صورت تلقیح بذر با کودهای بیولوژیک ازتوباکتر، سوپر نیتروپلاس و سوپر نیترو، کاهشی به‎ترتیب معادل 34، 28 و 26 درصد در تعداد غده های با قطر کمتر از 40 میلی‎متر حاصل می شود. استفاده از ازتوباکتر باعث بهبود درصد غده ‎های با قطر بزرگ‎تر از 60 میلی‎متر در هر سه رقم سیب‎زمینی شد. تیمارهای دارای بیشترین تعداد غده در هر بوته از متوسط وزن غده کمتری بعد از شاهد برخوردار بودند. عملکرد بیولوژیک از 5/22 تن در هکتار در شاهد با افزایشی معادل 18، 14و 12 درصد به ترتیب در سطوح تلقیح بذر با ازتوباکتر، سوپر نیتروپلاس و سوپر نیترو تغییر یافت. با در نظر گرفتن اندازه غده ها، در سه رقم سیب‎زمینی آگریا، ساتینا و کوزیما از عملکرد کل به ترتیب حدود 79، 75 و 78 درصد در حالت تلقیح بذر با ازتوباکتر، 63، 73 و 76 درصد در حالت تلقیح بذر با سوپر نیتروپلاس و 74، 66 و 73 درصد در حالت تلقیح بذر با سوپر نیترو به غده های مناسب برای استفاده بذری یا خوراکی اختصاص داشت، در حالی که این ارقام در شاهد به ترتیب حدود 49، 41 و 45 درصد بودند. بنابراین با توجه به نتایج این آزمایش، توصیه می‎شود که بذور سیب‎زمینی قبل از کاشت با کودهای بیولوژیک تلقیح شوند.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، تلقیح بذر، سوپر نیترو، سوپر نیتروپلاس، سیب‎زمینی، عملکرد بیولوژیک
|
  • Mohammad Armin, Javad Moslehi Page 1
    Yield and yield components response of chickpea to time and different levels of humic acid foliar application was studied in Bardaskan (northeast Iran) in 2011. experiment was carried out as factorial based on a complete randomized block design with three replications. Factors were foliar application time of humic acid at three levels (three leaf, flowering and poding stages), and different levels of humic acid concentrations (0, 2, 4 and 6 Lit.ha-1). Humic acid 8% was used with Humax trade name containing 80% humic acid, 5% potassium oxide and 15% fulvic acid. Yield and yield components response were different to foliar application time. Foliar application at flowering stage had the greatest effect on pod number per plant, seed number per plant, economic yield and biological yield, while foliar application at three leaf stage had the highest effect on plant height and lateral branches number in plant. Increasing humic acid level increased all parameters, except lateral branches number in plant. The highest pod number per plant, seed number per plant, economic yield and biological yield was obtained at 6 lit.ha-1 humic acid concentration. Overall, the result of this experiment showed that 6 lit.ha-1 humic acid application at poding stage can be recommended to achieve optimal economic performance.
    Keywords: Humic acid, Foliar application, Chickpea, yield
  • Afshin Sajjadi, Mojtaba Ahmadi, Mohammad Barzali, Nabiollah Nemati Page 11
    A filed experiment was conducted to determine the effects of urea starter fertilizer and post emergence herbicide effects on weed interference in early season cotton production and some agronomic traits of cotton plants in Gorgan region (northeast Iran) in 2008. Experiment was carried out as factorial based on a randomized complete block design with four replications. First factor was weed management at four levels including early post emergence application of Methazole + Envoc in early cotton growth, late post emergence application of Methazole + Envoc in 15-20 cm cotton plant height period, early hand weeding and late hand weeding in cotton growth season, and four levels of starter fertilizer as the second factor were 0, 50, 100 and 150 percent of recommended dosage of urea starter fertilizer (175 kg.ha-1), respectively. Planted cotton cultivar was Siokra, one of commercial verities in Golestan province. Late hand weeding and late herbicide application resulted in the highest amounts of whole weed biomass 10 day after weed control (W1) and a month after weed control (W2). Increasing urea starter fertilizer level increased weed biomass 10 day after weed control, but decreased it a month after weed control.
    Keywords: urea starter fertilizer, weed management, Cotton, Gossypium hirsutum, Nitrogen, Mechanical control, Chemical Control
  • Farhad Ahakpaz, Farzad Ahakpaz, Roghieh Dastbari Page 21
    In order to evaluate the effect of growth habit on agronomic traits such as days to heading and physiological maturity, grain filling period, plant height, 1000 kernel weight and grain yield, an experiment was conducted as randomize complete block design with three replications with 259 barley genotypes at Maragheh dryland agricultural research station during 2004–2006. Based on the growth habit, genotypes were grouped as winter type (62.16%), facultative type (15.44%) and spring type (22.4%). Comparison of means for grain yield showed that there were high significant differences between winter with facultative and winter with spring types, but it was not significant between facultative and spring types. Spring-type genotypes had the highest grain yield mean with 2893 Kg ha-1. The existence of negative correlation between growth habit and grain yield and 1000 kernel weight showed that spring type genotypes had high yield and 1000 kernel weight. There were also negative correlation between growth habit and days to heading, maturity and plant height indicating that spring type genotypes had high height and late maturity. High positive correlation between grain yield and plant height showed that genotypes with high plant height had higher grain yield under drought condition.
    Keywords: growth habit, cold dryland condition, Grain yield, rainfed barley
  • Majid Pouryousef, Sayed Ali Razzaghi Fard, Khalil Jamshidi Page 31
    In order to investigate the effect of irrigation interval and harvesting time on agro-morphological traits of anise (Pimpinella anisum L.) a field experiment was conducted at College of Agriculture, University of Zanjan in the spring of 2011. The experiment was conducted as split plot based on a randomized complete block design with three replications. Main Factor was irrigation interval at three levels including every 7, 12 and 17 days irrigation and three harvesting times including harvesting at soft dough (waxy), hard dough and full maturity stages were assigned to the sub plots. The results indicated that the effect of irrigation intervals on majority of measured traits including number of umbrella in plant, number of seeds in main branch umbellet, number of seeds in sub branch umbellet, number of sub­-­branches in plant, number of umbellets in main branch umbrella, plant height, grain yield and biomass was significant. Majority of measured traits significantly decreased with increment in irrigation interval from 7 to 17 days. So, the highest biomass (1845.89 kg.ha-1) and grain yield (636.07 kg.ha-1) were obtained in 7 days irrigation interval and the lowest amount of the mentioned traits was observed in 17 days irrigation interval. Harvesting time had significant effect on some of traits including number of seeds in sub­-branch umbellet, biomass and grain yield. With delay in harvesting time from hard dough to full maturity stage, number of seeds in sub­-­branch umbellet, biomass and grain yield decreased, significantly. So, the highest biomass (1474.33 kg.ha-1) and grain yield (474.15 kg.ha-1) were obtained in hard dough stage and the lowest amount of the mentioned traits were obtained in soft dough stage.
    Keywords: anise, Irrigation intervals, harvesting time, Morphological traits
  • Seyedeh Maryam Shahidi, Soleiman Jamshidi, Mohammad Torabi Page 55
    Potato is one of the important vegetables which is tremendously getting damaged by Dikerya chrysanthemi causing soft rot during storage. In order to utilize lichens antibacterial potential to the disease management, five lichen species collected from Arasbaran region including Pleopsidium gobiensis, Ramalina sinensis, Parmelina tiliacea, Anaptychia setifera and Lecanora argopholis were extracted using ethanol, acetone and diethyl ether as solvents and bioassayed in laboratory condition by disc diffusion, minimal inhibitory and bactericidal concentration (MIC and MBC) methods. Pleopsidium gobiensis methanolic extract and Parmelina tiliace diethyletherextract were the most effective treatments against the bacterium with 7.9 and 6.6 mm of inhibition zone and 0.54 and 1.09 mg/ml of MIC and MBC, respectively. They were even more effective than Streptomycin which were used as positive controls. On the whole, P. tiliacea and P. gobiensis had the highest inhibitory effects on bacterial growth. In storage condition, spraying injured potato tubers with bacterial suspensionbefore or after selected lichens separate inoculations showed that all lichen treatments had protective and curative potential effects on bacteria, being able to save significant part of potato tubers from bacterial damage in comparison to the control. The most effective treatment was diethyl ether extract of R. sinensis applied after bacterial inoculation which could protect 91% of potato tubers from bacterial damage.
    Keywords: antibacterial activity, lichen extract, Antibiotic, potato bacterial rot
  • Ebrahim Abbasi Seyahjani, Farhad Farhvash, Hamdohllah Kazemi Arbat, Mohammad Bagher Khorshidi Benam Page 67
    To investigate the effect of water stress on Euroflour hybrid of sunflower, an experiment was conducted in research field of Tabriz Branch, Islamic Azad University. Experiment was carried out as a randomized complete block design with three replications. Water stress levels were irrigation after 50, 100, 150, 200 and 250 mm evaporation from class A pan. Based on the results, grain yield decreased 25%, 29%, 42% and 51% at irrigation after 100, 150, 200 and 250 mm evaporation traetments in comparison to the control (irrigation after 50 mm evaporation), respectively. Besides, oil yield percentage reduced up to 30%, 36%, 54% and 62% at irrigation after 100, 150, 200 and 250 mm evaporation treatments compared to the control, respectively.Increasing water stress decreased head diameter, 100 seed weight, seed kernel weight, number of filled seeds per head, biomass, chlorophyll content, leaf area index, relative water content, and oil percentage. Water deficit, on the other hand, increased seed hollowness and stomatal resistance. So, Euroflour is a susceptible sunflower cultivar to water deficit and any delayed irrigation will decrease yield through decreasing 100 seed weight and number of filled seeds per head which are the most important components of grain yield in sunflower.
    Keywords: Drought, leaf area index, Oil yield, Seed Yield, Sunflower
  • Bahram Mirshekari Page 77
    In order to study the effect of tuber inoculation with Azotobacter, super nitro-plus and super nitro biofertilizers on tuber yield of three potato cultivars (Agria, Satina and Kozima) in cold-semi-arid conditions, a factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design in Tabriz, Iran. Results revealed that the tuber bio-fertilization with Azotobacter, super nitro-plus and super nitro caused a decrease of 34%, 28% and 26% in the tubers with diameter of smaller than 40 mm, respectively. bio-fertilization with Azotobacter increased the tubers percentage with diameter of greater than 60 mm in the three studied potato cultivars. Treatments with higher tuber number per plant showed lower tuber weight after the control. Biologic yield of potato was 22.5 t.ha-1 in the control and increased up to 18%, 14% and 12% in tuber bio-fertilization with Azotobacter, super nitro-plus and super nitro, respectively. Based on the results, 79%, 75% and 78% of tuber yield in biofertilized seeds with Azotobacter were suitable for seed or edible tuber production in Agria, Satina and Kozima cultivars, respectively. These values were 63%, 73% and 76% in biofertilized seeds with super nitro-plus, 74%, 66% and 73% in biofertilized seeds with super nitro, and 49%, 41% and 45% in the control, respectively. In conclusion, it is recommended that potato farmers biofertilize potato tubers before planting in cold-semi-arid regions.
    Keywords: Azotobacter, Biologic yield, Potato, Seed inoculation, super nitro, super nitro, plus