فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال دهم شماره 3 (امرداد و شهریور 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • خسرو رضایی، غفار محمدی، ایمان میرزا جانی، جواد حدادنیا صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    هوشمند سازی سیستم های بازدارنده ی سوانح رانندگی می تواند در به حداقل رساندن مرگ و میر ناشی از تصادفات موثر باشد. یکی از عوامل منجر به مرگ که سهم عمده ای را در ایجاد تصادفات به خود اختصاص داده، خطاهای انسانی است. خستگی در حین رانندگی از مواردی است که سبب ایجاد خطا و کاهش دقت در کنترل وسیله نقلیه می شود.
    روش بررسی
    با تکیه بر تکنیک های پردازش تصاویر ویدیویی، علائم خستگی و خواب آلودگی چهره فرد در زمان رانندگی آشکار شده است. سیستم در گام نخست با تصویربرداری از صورت شخص توسط یک دوربین، دنباله های ویدویی با نرخ 15 فریم بر ثانیه دریافت نموده و با تبدیل فریم ها از فضای RGB به فضاهای YCbCr و HSV، ناحیه چهره از سایر بخش ها جداسازی می شود. در گام بعدی، در یک فاصله زمانی با تکیه بر آستانه گذاری و معادلات تقارن چهره انسان، باز یا بسته بودن چشم ها تعیین شده و در نهایت با استفاده از روش کلاسترینگ K-means، تکرر خمیازه شناسایی خواهد شد. در مرحله ارزیابی، با پیاده سازی الگوریتم بر دنباله های ویدیویی ضبط شده تحت شرایط واقعی در فضای شهری و برون شهری و مقایسه با روش های چون Visual Information و Monitoring Driver Vigilance، عملکرد مناسب تری حاصل آمد.
    یافته ها
    با آزمایش سیستم برای مجموعه ای از 5949 فریم ویدیویی گوناگون، دقت میانگین 06/93% و نرخ آشکارسازی (DR) برابر با 78/90% نتیجه شد.
    نتیجه گیری
    دقت بالا در جداسازی، نرخ ناچیز خطا در اعلام هشدار و سرعت مناسب پردازش داده های ورودی، سیستم را از سایر روش های مشابه متمایز می سازد. بهره گیری از این سیستم، در به حداقل رساندن سطح تصادفات ناشی از خستگی رانندگان موثرخواهد بود.
    کلیدواژگان: خستگی راننده، HSV، پردازش تصاویر ویدیویی، جداسازی ناحیه چهره وکلاسه گذار K، means
  • احسان رفیعی منش، هما لطفی، رضا طاهری، فرزانه رحیم پور صفحات 12-19
    زمینه و هدف
    معاینات شاغلین یکی از الزامات نظام مراقبت سلامت شغلی و جزء سطح دوم پیشگیری از بیماری ها می باشد. هدف از این مطالعه تعیین شیوع بیماری های عمومی و احتمالا شغلی و همچنین بررسی نقش معاینات بدو استخدام در تشخیص زودرس بیماری های شاغلین مراجعه کننده به مرکز طب کار در مشهد می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی بر 3248 نفر از مراجعین مرکز طب کار شهید قدسی انجام شد. در این مطالعه افراد توسط پزشک معاینه گشته و بر حسب مواجهات، تست های پاراکینیک مورد نیاز درخواست شد. سپس از افرادی که مشکلی در این تست ها داشتند، از مطلع یا غیر مطلع بودنشان سوال می شد. در نهایت کلیه ی این اطلاعات در فرم استاندارد چهار برگه ثبت شده و وارد نرم افزار SPSS version 18 گشت و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه9/81% از افراد، مرد و 1/18% زن بودند. میانگین سن مراجعین و میانگین BMI به ترتیب18/31، 7/22 بود. 9/20% از افراد سابقه استعمال دخانیات داشتند. شایع ترین بیماری ها در این مطالعه به ترتیب دیس لیپیدمی (افزایش کلسترول 3/34% و تری گلیسیرید 6/14%)، کاهش بینایی (9/22%) و سپس کاهش شنوایی (21%) تعیین گردید. افراد مبتلا به کاهش شنوایی حسی- عصبی، کاهش حدت بینایی و هایپر لیپیدمی به ترتیب 6/84%، 6/64% و7/87% ازبیماری خود اطلاعی نداشتند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که اغلب افراد مبتلا از بیماری خود مطلع نبودند بنابراین معاینات بدو استخدام و ادواری در شناسایی زودرس بیماری های شاغلین می تواند کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: نظام مراقبت سلامت شغلی، غربالگری، معاینات شغلی
  • محمود شمسی، محسن شمس، اکبر نیلی پور طباطبایی صفحات 20-28
    زمینه و هدف
    در طراحی مداخلات اصلاح رفتار، شناسایی و تحلیل مخاطبان جایگاه ویژه ای دارد. هدف از این مطالعه، سنجش نگرش و رفتار کارکنان ایستگاه های در حال ساخت مترو در شهر اصفهان در زمینه ی استفاده از وسایل ایمنی و حفاظت فردی، شامل است تا از نتایج آن در طراحی مداخله برای ترغیب آنان به استفاده از این وسایل در محیط کار استفاده شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی مقطعی- تحلیلی، با مراجعه به کلیه ی کارکنان دو ایستگاه در حال ساخت مترو در شهر اصفهان که بالغ بر 44 نفر بودند، پرسشنامه ی سنجش وضعیت نگرش و رفتارهای خودگزارشی در زمینه ی استفاده از وسایل ایمنی و حفاظت فردی تکمیل و رفتار واقعی آنان نیز با استفاده از چک لیست و به طور نامحسوس توسط افراد آموزش دیده بررسی شد.
    یافته ها
    نگرش کارکنان در زمینه استفاده از وسایل ایمنی و حفاظت فردی، نسبتا مطلوب بود و بیشتر کارکنان گزارش کردند که همیشه یا بیشتر اوقات از وسایل ایمنی و حفاظت فردی استفاده می کنند؛ با این حال، ثبت رفتارهای مشاهده ای گروه هدف نشان داد که استفاده از وسایل ایمنی و حفاظت فردی توسط کارکنان مطلوب نیست. استفاده از کلاه ایمنی، لباس مخصوص کار و ماسک کمترین موارد استفاده را داشت.
    نتیجه گیری
    نگرش مطلوب کارکنان نسبت به رفتار استفاده از وسایل ایمنی و حفاظت فردی و قضاوت مثبت آنان از رفتار خود، همیشه با انجام رفتار درست آنان همراه نیست و استفاده از مداخلات اختصاصی و مبتنی بر تحلیل رفتاری اثر بخش، که براساس تحلیل مخاطب و به ویژه تعیین وضعیت آگاهی، نگرش، رفتار خودگزارشی و رفتار واقعی آن ها طراحی می شود، ضروری خواهد بود.
    کلیدواژگان: وسایل ایمنی و حفاظت فردی، نگرش، رفتار، تحلیل مخاطب
  • رسول یاراحمدی، فاطمه ابارشی، مهناز صلحی، حمید حقانی صفحات 29-36
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی- عضلانی (MSDs) از دلایل عمده بروز ناتوانی کارگران، افزایش غرامت های پرداختی و کاهش بهره وری در کشورهای صنعتی و در حال توسعه می باشند. بر اساس گزارش آمار دفتر کار آمریکا در سال 2010 اختلالات اسکلتی- عضلانی 29 درصد از جراحات و بیماری هایی که باعث غیبت از کار می شود را به خود اختصاص داده است. هدف از مطالعه ی حاضرتعیین نقش کارایی پاسخ درک شده به عنوان یکی از ارکان تئوری انگیزش محافظت در کاهش ریسک فاکتورهای ارگونومیکی در یکی از صنایع تولیدی است.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی، 158 نفر از کارگران یک صنعت مونتاژ مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور ارزیابی وضعیت ارگونومیکی ایستگاه های کاری از روش Quick Exposure Check استفاده شد. همچنین جمع آوری اطلاعات در مورد کارایی پاسخ درک شده از طریق مصاحبه اختصاصی با کارگران و به وسیله پرسشنامه طرح شده بر اساس تئوری انگیزش محافظت انجام شد. جهت بررسی روایی پرسشنامه مقادیر Content Validity Index و Content Validity Ratio محاسبه شد و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از ارزیابی به روش QEC نشان داد که 38% و 8/36% از افراد به ترتیب در سطح خطر متوسط و بالا قرار گرفتند. همچنین میان کارایی پاسخ درک شده کارگران با نمره ی QEC و سطح اقدامات کنترلی همبستگی منفی معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی منفی میان کارآمدی پاسخ درک شده با نمره QEC و سطح اقدامات کنترلی، طراحی برنامه های آموزشی مبتنی بر تئوری انگیزش محافظت در جهت تقویت اعتقاد کارگران به کارآمدی رعایت اصول ارگونومیک در جهت کاهش ریسک فاکتورهای ارگونومیک مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: ریسک فاکتورهای ارگونومیکی، کارایی پاسخ درک شده، تئوری انگیزش محافظت
  • مرضیه عباسی نیا، محمدرضا منظم، مهدی قاسم خانی، خسرو صادق نیت، حبیب آقایی، مهدی اصغری، فاروق محمدیان صفحات 37-44
    زمینه و هدف
    خواب یکی از مهم ترین سیکل های شبانه روزی و یک الگوی پیچیده ی زیست شناختی است. خواب برای حفظ تعادل و توازون جسمانی و روانی انسان لازم است و اختلال خواب اغلب نشانه ی اولیه یک بیماری روانی است. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه اختلالات خواب در کارگران شیفت های کاری ثابت و در گردش شاغل در یک صنعت خودرو سازی انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه که به صورت توصیفی – تحلیلی انجام گرفت تعداد 120 نفر از کارگران شاغل در یک صنعت خودروسازی در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد نمونه ها با استفاده از نمونه گیری ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش 3 پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، شاخص شدت بی خوابی و خواب آلودگی اپورث بودند. داده های این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمرات شاخص شدت بی خوابی در شیفت شب و در شیفت صبح به ترتیب 6 ± 3/16 و 5 ± 55/12 می باشد. نتایج آزمون تی نشان داد که شاخص شدت بی خوابی در مجردها نسبت به متاهلین بیشتر می باشد (004/0 = P). مقایسه میانگین نمرات خواب آلودگی با استفاده از آزمون تی در دو شیفت شب و صبح حاکی از بیشتر بودن میانگین امتیازات در شیفت شب نسبت به شیفت صبح بوده و این اختلاف از نظر آماری معنا داراست (048/0 =p).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر شیوع بالای بی خوابی و خواب آلودگی را در کارگران این صنعت حیاتی کشور نشان داد، که این نتایج می تواند بسیار نگران کننده بوده و بر کیفیت کار آن ها و بروز حوادث تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: اختلال خواب، خواب آلودگی، بی خوابی، نوبت کاری، صنعت خودرو سازی
  • اکرم جعفری رودبندی، ناصر هاشمی نژاد، معصومه صادقی، محمدرضا بانشی، سعیده حاجی مقصودی، اعظم رستگاری صفحات 45-51
    زمینه و هدف
    «سیرکادین» تغییرات شبانه روزی فعالیت های رفتاری و سوخت و ساز موجودات زنده است. بدن انسان دارای قابلیت های متفاوت رفتاری در طی شبانه روز می باشد که هر 24 ساعت تکرار می شوند. هدف از این مطالعه تعیین روایی و پایایی پرسشنامه 11 سوالی نوع سیرکادین، متناسب با شاغلین روزکار و نوبت کار جامعه ایرانی است.
    روش بررسی
    ترجمه و تطابق فرهنگی پرسشنامه طبق روش استاندارد ترجمه و باز ترجمه انجام شد. جهت تعیین روایی محتوا از نظرات 10 نفر از اساتید اهل فن استفاده گردید. در این مطالعه 30 پرستار نوبت کار و 30 کارمند روزکار دانشگاه علوم پزشکی کرمان اقدام به تکمیل پرسشنامه نمودند. برای بررسی پایایی از آلفای کرونباخ و برای تایید روایی سازه پرسشنامه از تحلیل عاملی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Lisrel 8.8 و spss18 انجام شد.
    یافته ها
    پرسشنامه CTI دارای دو حیطه ثبات ریتم سیرکادین و دامنه ریتم سیرکادین است. پایایی کل پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 76/0 محاسبه گردید. آلفای کرونباخ دو حیطه ثبات و دامنه ریتم سیرکادین در پرستاران نوبت کار به ترتیب70/0 و 82/0 و مقدار این شاخص در شاغلین روزکار دانشگاه به ترتیب مساوی 75/0 و78/0 بدست آمد. شاخص کیسر 79/0بدست آمد که بیان گر شرایط مناسب برای اجرای تحلیل عاملی می باشد؛ همچنین مقدار کای- دو کرویت بارتلت (p-value< 0.0001) بدست آمده است که نشانگر همبستگی موجود بین متغیرهای مورد مطالعه می باشد. تحلیل مولفه های اصلی با دوران واریماکس انجام شد که با در نظر گرفتن یک مدل دو عاملی، 3/54 درصد از واریانس کل توسط دو عامل تبیین شد که 51/39 درصد به عامل اول و 82/14 درصد به عامل دوم اختصاص داشت.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسشنامه CTI ابزاری روا و پایا جهت تعیین نوع سیرکادین می باشد
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، روایی، پایایی، پرسشنامه نوع سیرکاردین
  • ناهید حاتم، ویدا کشتکاران، مریم محمدپور، عظیمه قربانپور صفحات 52-60
    زمینه و هدف
    تعارض بین کار و خانواده زمانی رخ می دهدکه افراد مجبور باشند نقش های متعددی ازقبیل شغلی، همسری و والدی راهم زمان انجام دهند. این تعارض پیامدهای منفی همچون غیبت ازکار،افزایش جابجایی شغلی،کاهش عملکرد را به دنبال دارد. ازطرفی ماهیت مشاغل بیمارستانی به گونه ای است که با استرس زیادی همراه است ودراکثربخش ها نوبت کاری وجود دارد و دارندگان این مشاغل با احتمال بیشتری درمعرض این تعارض قراردارند. لذا هدف این مطالعه بررسی و مقایسه میزان تعارض کار خانواده درک شده در بین کارکنان بخش های بالینی و غیر بالینی در بیمارستان می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه پژوهشی توصیفی- تحلیلی است، که به روش کمی و به صورت مقطعی انجام شده است. جامعه ی پژوهش، کارکنان متاهل شاغل در مرکز آموزشی درمانی شهید فقیهی شیراز بودند. گرداوری داده ها از طریق پرسشنامه تعارض کار-خانواده Field(2002) انجام شد. روایی پرسشنامه توسط کارشناسان مربوطه مورد تایید قرارگرفته و پایایی آن نیز با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. جهت تحلیل داده ها نیز آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تی به کار رفت.
    یافته ها
    براساس نتایج مطالعه حاضر تعارض کار- خانواده درک شده بین کارکنان بخش های مختلف بیمارستان به طور معنی داری متفاوت بود. (001/0 P<) به نحوی که درکارکنان بخش های بالینی بیش از کارکنان بخش های غیر بالینی (اداری و پشتیبانی) بود. همچنین میزان تعارض کار- خانواده در زنان بیشتر از مردان بود (001/0 P<).
    نتیجه گیری
    می توان گفت گروه هایی که بیش ازسایرین در بیمارستان در معرض تعارض کار- خانواده هستند، کارکنان بخش های بالینی و پرسنل زن می باشند، لذا توصیه می شود برنامه ریزان و مسئولان باتمرکز بیشتر بر این گروه ها و با وضع قوانین و اجرای برنامه های حمایتی تعارض کار – خانواده را در کارکنان و به ویژه این گروه ها کاهش دهند.
    کلیدواژگان: تضاد کار، خانواده، بخش اداری، بخش پشتیبانی، بخش بالینی
  • مسعود نقاب، اسماعیل سلیمانی، عبدالرضا رجایی فرد صفحات 61-68
    زمینه و هدف
    هگزان نرمال به طور وسیع در تولید چسبها، لاکها، رنگها، پلاستیک و محصولات لاستیکی به مصرف میرسد. بنابراین در محیط های صنعتی پتانسیل زیادی برای مواجهه با این حلال سمی وجود دارد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی مواجهه با هگزان نرمال و تعیین ارتباط میان این مواجهه با غلظت ادراری 5،2- هگزان دیون آزاد بود.
    روش بررسی
    تعداد 38 کارگر مرد از 7 کارگاه تولید کفش مورد مطالعه قرار گرفتند. مواجهه فردی کارگران با هگزان نرمال و تراکم 5،2- هگزان دیون آزاد در ادرار تعیین مقدار شده و داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین زمانی مواجهه (TWA) کارگران با هگزان نرمال و میانگین غلظت ادراری 5،2- هگزان دیون آزاد به ترتیب mg/m3 8/76 و mg/l 23/0 بدست آمد. رابطه خطی معنا داری بین میانگین زمانی مواجهه با هگزان نرمال و مقادیر ادراری 5،2- هگزان دیون بدست آمد (815/0 =r). غلظت ادراری 5،2- هگزان دیون در کارگرانی که دستکش نمی پوشیدند به شکل معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان میدهند که میانگین مواجهه کارگران با هگزان نرمال و مقادیر ادراری 5،2- هگزان دیون در آنان از حدود مجاز توصیه شده برای این ماده شیمیایی فراتر نیست. علاوه بر آن، این یافته ها شواهد بیشتری در تایید این نظریه که 5،2- هگزان دیون آزاد یک شاخص مناسب در پایش زیستی کارگرانی که با هگزان نرمال مواجهه دارند می باشد فراهم نموده است. بالاخره، تلویحا از این نتایج استنباط می شود که مواجهه پوستی نقش مهمی در جذب کلی هگزان نرمال در بدن انسان دارد.
    کلیدواژگان: کارگاه تولید کفش، هگزان نرمال، پایش هوا، 2، 5، هگزان دیون، پایش بیولوژیک
  • سمیه تاج دینان، داود افشاری * صفحات 69-77
    زمینه و هدف

    توسعه صنایع و به کارگیری روش های نوین جهت افزایش تولید سبب شد که موضوع خطاهای انسانی شکل جدی تری به خود بگیرد. بدین منظور استفاده از روش های شناسایی خطای انسانی و به دنبال آن اتخاذ راه کارهایی که بتوان به آنالیز خطای انسانی پرداخته و احتمال وقوع وشدت آن ها را کاهش داد، بحث اصلی محافل علمی و صنعتی شده است. علاوه بر آن می توان در نظر داشت که با روش های مختلف، شناسایی خطای انسانی، ارزشیابی و کنترل آن ها با دقت بهتری صورت می گیرد و این فرآیند سه مرحله ای هدف تحقیق می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه اپیدمیولو ژ یک توصیفی با استفاده از دو روش SHERPA و HET، به شناسایی خطاهای انسانی در اتاق کنترل دستگاه انکویلرکارخانه شماره 3 شرکت لوله سازی اهواز پرداخته شده است. در این مطالعه به کارگیری دو روش، به عبارتی دو دیدگاه شناسایی خطاهای انسانی صورت گرفته است. بدین منظور علاوه بر تکمیل پرسشنامه های مربوط به دو روش، مصاحبه با اپراتورهای کارخانه و مسئول ساخت و ریاست کارخانه صورت گرفت.

    یافته ها

    اغلب خطاهای صورت گرفته واحتمالی در اتاق کنترل مربوط به خطاهای عملکردی می باشد که در سطوح مختلف فراموشی، انجام به شکل ناقص، و زود یا دیر عمل کردن به وظیفه می باشد.

    نتیجه گیری

    در واحد کنترل بیشترین درصد خطا به خطای عملکردی اختصاص یافته است. به علاوه استفاده ی هم زمان از دو روش به شکل مکمل کمک بزرگی به شناسایی خطاها می کند.

    کلیدواژگان: خطای انسانی٬ اپراتور دستگاه انکویلر٬روشSHERPA و HET
  • علیرضا چوبینه، هادی دانشمندی، افشین فلاح پور، هدی رحیمی فرد صفحات 78-88
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی-عضلانی (MSDs)، یکی از عوامل شایع آسیب های شغلی است که به طور عمده در کمر، گردن و اندام های فوقانی نمایان می شود. این مطالعه با هدف تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و ارزیابی ارگونومیک خطر ابتلا به این اختلالات در کارکنان یک شرکت پتروشیمی صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه 327 نفر از کارکنان شاغل در یک شرکت پتروشیمی با حداقل یک سال سابقه کار در واحدهای دفتری و عملیاتی مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه کارکنان دفتری و عملیاتی به علت ماهیت متفاوت کار به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند. در مشاغل دفتری ابزار گردآوری داده ها عبارت بودند از پرسشنامه ی ویژگی های دموگرافیک، پرسشنامه ی نوردیک برای تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و چک لیست ارزیابی ارگونومیک محیط های کار دفتری. در مشاغل عملیاتی ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ی ویژگی های دموگرافیک، پرسشنامه ی نوردیک و روش QEC برای ارزیابی ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی بودند. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS (Ver. 16.0) و با استفاده از آزمون های Mann-Whitney U Chi-square، و نسبت برتری انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن و سابقه کار افراد مورد مطالعه به ترتیب برابر با 63/6 ± 2/32 و 01/4 ± 53/5 سال به دست آمد. شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارکنان دفتری 1/68 درصد و در کارکنان عملیاتی 6/46 درصد تعیین شد. نتایج نشان دادند که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در نواحی گردن، پشت، کمر و زانو در کارکنان دفتری به طور معنی داری بیشتر از افراد عملیاتی است. در ارزیابی بوسیله ی چک لیست ارگونومی در کارکنان دفتری کمترین مقدار شاخص مربوط به میانگین شاخص پوسچر و ایستگاه کار به دست آمد. این بدان معناست که در اقدامات اصلاحی در مشاغل دفتری بهبود پوسچر کار می بایست در اولویت قرار گیرد. در ارزیابی به روش QEC، 4/38 درصد از کارکنان عملیاتی در سطح اولویت اقدام اصلاحی 1، 2/19 درصد در سطح اولویت اقدام اصلاحی 2، 5/31 درصد در سطح اولویت اقدام اصلاحی 3 و 11% در سطح اولویت اقدام اصلاحی 4 قرار گرفتند. در مجموع 5/42% از موارد سطح ریسک بالا و بسیار بالا بوده که نشان دهنده مخاطره آمیز بودن شرایط و نیاز به اصلاحات در مشاغل عملیاتی می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، مجموعه ای از اقدامات اصلاحی انجام گرفت.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در نواحی مختلف بدن در کارکنان دفتری نسبت به کارکنان عملیاتی به طور معنی داری بیشتر است. در بهبود شرایط کار و اقدامات اصلاحی در افراد مورد مطالعه، توجه به ریسک فاکتورهای نواحی کمر، گردن، پشت، زانو، شانه و مچ دست به علت شیوع بالا در این نواحی اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، پرسشنامه نوردیک، چک لیست ارگونومی، QEC
|
  • Pages 1-11
    Background And Aims
    Developing intelligent systems to prevent car accidents can be very effective in minimizing accident death toll. One of the factors which play an important role in accidents is the human errors. Fatigue driving is one of the cases that can cause errors and reduce accuracy in contorlling the vehicle.
    Methods
    The signs of fatigue and sleepiness while driving is revealed based on video processing techniques. In this model، the person’s face is filmed by a camera in the first step by receiving 15fps video sequence. Then، the images are transformed from RGB space into YCbCr and HSV spaces. The face area is separated from other parts. That the eyes are open or closed in a specific time interval is determined by focusing on thresholding and equations concerning the symmetry of human faces a finally using K-means Clustering، the frequency of yawning is identified. In the evaluation phase، the implementation of the algorithm on video sequences recorded under real conditions in urban and suburban areas and compared with methods such as Visual Information and Monitoring Driver Vigilance، better performance was achieved.
    Results
    The proposed system has been implemented on different video sequences with average accuracy of 93. 18% and detection rate (DR) of 92. 71% out of total 5900 image frames.
    Conclusion
    High accuracy in segmentation، low error rate and quick processing of input data distinguishes this system from similar ones. This system can minimize the number of accidents caused by drivers’ fatigue
    Keywords: driver fatigue, HSV, video processing, Face segmentation, K, means clustering
  • Ehsan Rafeemanesh, Homa Lotfi, Reza Taheri, Farzaneh Rahimpour Pages 12-19
    Background And Aims
    Employee examinations are one of the components of occupational health surveillance and the second level of disease prevention. The aim of this study is to determine the prevalence of general and likely occupational diseases among workers referred to an occupational medicine center in Mashhad and the role of theses examinations in early diagnosis of diseases.
    Methods
    This descriptive study was done on the 3248 participants were referred to Shahid Ghodsi occupational medicine center. In this study، subjects were examined by a general physician and based on their exposure para- clinical tests were requested. Then the people who had an abnormality in these tests، were asked about their awareness or unawareness. Finally، all the information was recorded in the standard examinations form and data were analyzed using SPSS software version 18.
    Results
    In this study 81. 9% of participants were male and18. 1%were female. The mean of age and BMI was 31. 18 and 22. 7 respectively. The20. 9% of the subjects had a history of smoking. In this study، the most common diseases were dyslipidemia (34. 3% cholesterol and 14. 6% triglyceride elevation)، visual acuity reduction (22. 9%) and hearing loss (21%). The 84. 6% of participants with sensor neural hearing loss، 64. 6% of participants with visual acuity reduction and 87. 7% of participants with hyperlilipidemia were unaware of their disease.
    Conclusion
    The findings of this study show that most of participants were unaware of their disease، so pre employment examinations is effective in early detection of diseases of workers
    Keywords: Occupational health surveillance, screening, occupational examinations
  • Mahmoud Shamsi, Mohsen Shams, Akbar Nilipour Tabatabaei Pages 20-28
    Background And Aims
    Audience analysis has important role in designing behavior change interventions. In this study، we aimed to measure attitudes and behaviors related to usage of personal protective equipment (PPE) to design an intervention for persuading employees to use PPE in their work settings.
    Methods
    In this cross-sectional analytical study، an attitude and self- reported behaviors questionnaire and an observational checklist were used to measure the attitudes and behaviors related to usage of PPE in all 44 employees. Then، the collected data were analyzed.
    Results
    Labors have relatively desired attitudes toward using PPE. Most labors reported that they always or usually had used PPE while working. During observation، we explore that PPE usage was not good at all and some PPE like safety helmets، masks and safety clothes were used less by them.
    Conclusion
    Regardless of having desired attitude and self-reported behaviors، people might have risky behaviors. So، we must notice to virtual behaviors and their causes to have a successful program. Identifying and analyzing audience is necessary to design an effective behavior change intervention.
    Keywords: Personal Protective Equipments, Attitude, Behaviors, Audience Analysis
  • Rasoul Yarahmadi, Fatemeh Abareshi, Mahnaz Solhi, Hamid Haghani Pages 29-36
    Background And Aims
    Musculoskeletal disorders (MSDs) are the most important causes of workers disabilities، increasing compensations and reducing productivity in developed and developing countries. According bureau of labor statistics in 2010، 29 percent of injuries and musculoskeletal disorders are diseases that cause absence from work. The objective of this study is determining the role of response efficacy as one of the component of protection motivation theory to reduce ergonomic risk factors in one of manufacturing industries.
    Methods
    In this cross-sectional analytical study 158 workers of an assembly industry were studied. In order to assess the ergonomic work stations. Quick Exposure Check method was used. The data gathered via exclusive interviews with selected workers using the questionnaire designed based on protection motivation theory and were analyzed. Content Validity Index and Content Validity Ratio values were calculated for validity and reliability was obtained by using Cronbach''s alpha coefficient.
    Results
    Results of the assessment to the QEC method showed that 37. 97% and36. 71% respectively of those at moderate and high risk groups. Also there was a significant negative correlation between response efficacy and QEC scores and action level
    Conclusion
    Regarding negative significant correlation between self efficacy and QEC scores and action levels، designing educational program based on Protection Motivation Theory to decrease ergonomic risk factors is recommended.
    Keywords: Ergonomic Risk Factors, Response efficacy, Protection Motivation Theory
  • Marzieh Abbasinia, Mohammadreza Monazzam, Mehdi Ghasemkhani, Khosro Sadeghniat, Habib Aghaee, Mehdi Asghari, Farugh Mohammadian Pages 37-44
    Background And Aims
    Sleep is one of the most important day and night cycles and a complex biological pattern. It is necessary for humans physical and mental balance as sleep disturbance is often an early sign of mental illness. The purpose of this study is to survey and comparison of sleep disorders in shift workers of an automotive industry.
    Methods
    This descriptive- analytical study has been conducted on 120 workers in an automobile manufacturing industry located in Tehran. Samples are selected using simple sampling. Data collection was included three questionnaires، demographic data، Insomnia Severity Index and Epworth Sleepiness Scale. The research data were analyzed using SPSS software.
    Results
    Insomnia Severity Index scores 16. 3 on the night shift with a standard deviation of 6 and 12. 55 in the morning with a standard deviation of 5. T-test results showed that the severity of insomnia is higher in unmarried than married individuals (P =. 004). Comparison scores on the night and morning shifts، using t- test، show that the average sleepiness scores in night shift is higher than morning shift، and is statistically significant (P =. 048).
    Conclusion
    The results of this study indicated the high incidence of insomnia and sleepiness in workers in this vital industry. These results can be disturbing and may affect the quality of work and accident rates
    Keywords: Sleep disturbance, drowsiness, insomnia, shift work, automobile industry
  • A. Jafari Roodbandi, N. Hasheminejad, M. Sadeghi, M.R. Baneshi, S. Haji Maghsoudi, A. Rastegari Pages 45-51
    Background And Aims
    «circadian» is the changes of behavioral and metabolic activity during day and night in living organisms. The human body has circadian rhythm too، which is repeated every 24 hours. The aim of this study is to determine the validity and reliability of the 11Q of CTI questionnaire، according to Iranian workers society.
    Methods
    Translation and cultural adaptation of CTI questionnaire was performed according to standard methods of Translate & Back translate. The content validity was done using the opinions of 10 experts. In this study، 30 rotating shift worker (SW) nurses and 30 employees of Day worker (DW) from Kerman University of Medical Sciences completed their questionnaire. To check the reliability the Cronbach''s alpha was used followed by factor analysis to confirm the validity of the questionnaire. Data analysis was performed using the Lisrel 8. 8 and spss18 software.
    Results
    The questionnaire contains two domains: Rhythm stability of circadian and rhythm amplitude of circadian. Overall reliability of the questionnaire using Cronbach''s alpha was calculated 0. 76. Cronbach''s alpha for amplitude and stability of rhythm for rotating nurse shift worker (SW) respectively was 0. 70 and 0. 82. Values of Cronbach’s alpha index for two domains were equal to 0. 75 and 0. 78 in day workers (DW) employees. The Kaiser index was 0. 79، which indicates good conditions for the factor analysis. Chai-Square of Bartlett''s test obtained (p-value< 0. 0001) Shows the correlation between variables. Principal component analysis was performed with Varimax rotation analysis. With considering a two-factor model، 54. 3% of the total variance was explained by two factors، the 39. 51percentage was assigned with the first factor and 14. 82% for the second factor.
    Conclusion
    The Persian version of the CTI questionnaire can be used as a valid and reliable tool for determining the type circadian
    Keywords: factor structure, validity, reliability, circadian type inventory
  • Nahid Hatam, Vida Keshtkaran, Maryam Mohamadpour, Azime Ghorbanian Pages 52-60
    Background And Aims
    Work-Family Conflict (WFC) occurs when People may have to do several roles such as employment، spousal and parenting at the same time. This conflict leads to negative outputs such as work absence and increased turnover. The purpose of this research is to study and compare the work-family conflict in clinical and non-clinical (supportive and administrative departments) staffs of a hospital.
    Methods
    This research is a descriptive-analytical study that has been done by quantitative and cross-sectional method. The community of the study was married workers of Shahid Faghihi hospital in Shiraz City. The main data collection tool was a questionnaire I. In order to measure work- family conflict Field (2002) questionnaire was used. The validity has been approved by relevant experts and its reliability has been confirmed with Cronbach’s alpha. For statistical analysis one-way ANOVA and t-test were used.
    Results
    Work-Family Conflict has been significantly different between Clinical and Non-Clinical staffs of hospital (P ≤0. 001) and it was perceived that in Clinical staff was more than Non-Clinical staffs (administrative and support). In addition، perception of all four dimensions of conflict، by various staffs has had a significant difference (P ≤0. 001). The Work-Family Conflict was perceived among women and men differently and women perceived more conflict (P ≤0. 001)
    Conclusion
    Based on the findings of this study it can be concluded that clinical and female staffs are faced with work-family conflict more than the others in hospital. Therefore it is recommended that the responsible authorities should stay focused on these groups providing appropriate legislations and supporting programs to reduce work family conflict among staffs particularly in such groups.
    Keywords: work, family conflict, administrative department, supportive department, clinical department
  • Masoud Neghab, Esmaeil Soleimani, Abdolreza Rajaeifard Pages 61-68
    Background And Aims
    n-hexane is widely used in the production of glues، lacquers، paints، plastic، and rubber products. Therefore، a significant potential for exposure to this toxic solvent exists in industrial settings. This study was carried out to assess the exposure to n-hexane and to determine the correlation between this exposure and urinary concentration of free 2،5-hexanedione (2،5-HD).
    Methods
    Thirty-eight male workers from 7 shoe making workshops were studied. Individual exposure of workers to n-hexane and urinary concentration of 2،5-HD among them were determined. Data were analyzed using the SPSS/PC statistical package version 16. 0.
    Results
    The calculated time-weighted average (TWA) of exposure to n-hexane and the average urinary concentration of free 2،5-HD were estimated to be 78. 6 mg/m3 and 0. 23 mg/l، respectively. A significant correlation (r = 0. 815) was found between time-weighted average of exposures to n-hexane and urinary levels of free 2،5-HD. Significantly higher urinary concentrations of 2،5-HD detected in subjects who did not wear gloves.
    Conclusions
    Workers’ average exposure to n-hexane and the levels of 2،5-HD in their urine did not exceed the current recommended TLV-TWA and BEI for this chemical. Additionally، they provide further evidence in favor of the notion that free 2،5-HD is an appropriate indicator for biological monitoring of workers exposed to n-hexane. Finally، it is implied that dermal exposure also plays an important role in the overall absorption of n-hexane by the human body
    Keywords: shoe making, n, hexane, personal air monitoring, biological monitoring, 2, 5, hexanedione
  • Somye Tajdinan, D. Afshari Pages 69-77
    Background And Aims

    industrial development and application of new methods to improve production resulted human errors to be considered more seriously. With this intention، the use of human error identification techniques followed by application of remedy to analysis human errors and decrease of their occurrence probability and criticality became main discussion of scientific and industrial meetings. In addition it can be noticed that by different techniques، human error identification، evaluation and control are performed by better precision and this three-step process is the purpose of this study.

    Methods

    In this descriptive epidemiological study by using both methods of SHERPA and HET human errors has been detected in the Ancoiler device control room of number 3 factory of Ahwaz Pipe Mill. This study is conducted with the application of two techniques in order to obtain two viewpoints for human error identification. With this intention work sheets of two techniques were completed followed by interview with Ancoiler operator and construction director and factory director.

    Results

    The most occurred and likely to occur errors in this unit are related to operating errors occurred at different levels of forgetfulness، poor effort، and mistiming the task.

    Conclusion

    In the control unit the high percentage of errors is allocated to action error. Further the application of two complementary techniques simultaneously can assist to identify errors greatly.

    Keywords: Human error, SHERPA, method HET, operator of InAncoiler
  • Alireza Choobineh, Hadi Daneshmandi, Afshin Fallahpoor, Hoda Rahimi Fard Pages 78-88
    Background And Aims
    Musculoskeletal disorders (MSDs) are one of the most common causes of occupational injuries that appear in back، neck and upper limb mainly. This study was conducted with the objectives of determination of prevalence rate of MSDs and ergonomics assessment of the risk of MSDs in workers of a petrochemical company.
    Methods
    In this study، 327 randomly selected workers in a petrochemical compan y with at least one year work experience in office and operational units participated. O ffice and operational staff were studied separately d ue to different nature of their works. In office jobs، data were gathered using demographic questionnaire، Nordic musculoskeletal disorders questionnaire (NMQ) and ergonomics checklist for assessment of working conditions. In operation jobs، demographic questionnaire، NMQ and QEC method were applied to collect the required data. Data were analyzed using statistical tests including t-test، Chi-square and test of proportion by SPSS software (Version 16. 0).
    Results
    Means of age and job tenure of study subjects were found to be 32. 2±6. 63 and 5. 53±4. 01 years، respectively. Prevalence rates of MSDs in office and operation staff were 68. 1 % and 46. 6%، respectively. The r esults showed that the prevalence of musculoskeletal disorders in neck، back، low back and knees in the office staff were significantly higher than those of operational workers. Working condition assessment by the checklist in office staff revealed that the lowest index wa s related to posture and workstation. This means that in the corrective program improving working posture should be considered as a priority. The results of assessment of physical exposure to musculoskeletal risks by QEC technique among operational workers showed that in 38. 4% of workers studied، the level of exposure to musculoskeletal risks was in Action L evel (AC) 1، 19. 2 % in AC 2، 31. 5 % in AC 3 and 11% in AC 4. Totally، in 42. 5% of workers studied، the level of exposure to musculoskeletal risks was high or very high. This indicated that the jobs and working conditions in the operational units were conducive for developing MSDs and needed corrections. Based on the results، some interventional measures were implemented.
    Conclusions
    The prevalence of musculoskeletal in the office staff wa s significantly higher than that of operational subjects. In working conditions improvement، taking risk factors of lower back، neck، upper back، knee، shoulder and wrist into consideration seemed essential.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Nordic questionnaire, Ergonomic checklist, QEC