فهرست مطالب

راهبردهای آموزش در علوم پزشکی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1392)

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه خوش سیما، محمد مهدی سالاری، سید داوود تدریسی، محمد دانشمندی، سودابه مهدی زاده صفحات 129-134
    اهداف
    وجود انواع متفاوت آموزش الکترونیک این سئوال را مطرح می کند که کدامیک در آموزش نوین موثرتر است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه سطح یادگیری پرستاران به دو روش نرم افزار چندرسانه ای و تحت وب در آموزش مراقبت های پرستاری عوامل شیمیایی در یکی از مراکز درمانی نیروهای مسلح شهر تهران بود.
    روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی و دوگروهی در سال 1391 در پرستاران شاغل در یکی از بیمارستان های نیروهای مسلح شهر تهران انجام شد و 66 پرستار به روش مبتنی بر هدف انتخاب و دو گروه تحت وب و نرم افزار چندرسانه ای تقسیم شدند. محتوای آموزش، پرسش نامه ارزیابی سطح آموزش با 35 سئوال چهارگزینه ای و 8 ایستگاه آزمون بالینی عینی ساختارمند برای سنجش حیطه عملکردی دو گروه آموزش توسط محقق تدوین شد. یک گروه با لوح فشرده آموزشی و گروه دیگر تحت وب طی دو هفته آموزش دیدند. بعد از جمع آوری، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های T زوجی و T مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف میانگین پیش آزمون بین دو گروه معنی دار نبود. نمره پس آزمون 1 در هر دو گروه افزایش معنی داری نسبت به پیش آزمون داشت ولی در پس آزمون 2 افت اندکی در هر دو گروه مشاهده شد. تفاوت میانگین امتیاز بین دو گروه در ایستگاه های 1، 2 و 4 غیرمعنی دار ولی در ایستگاه های 3، 5، 6، 7 و 8 معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    آموزش به دو روش تحت وب و بسته های نرم افزاری چندرسانه ای تقریبا به طور یکسان بر سطح یادگیری پرستاران تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: مراقبت های پرستاری، حوادث شیمیایی، وب سایت، چندرسانه ای، آموزش از راه دور
  • غلام حسین علیشیری، اسفندیار آزاد مرز آبادی، سید مرتضی حسینی، هنگامه فجرک، رضا نوری صفحات 135-139
    اهداف
    تعیین میزان موفقیت در رسیدن به اهداف آموزشی از راه های ارزشیابی مدرسان است که معمولا توسط دانشجویان صورت می گیرد تا هم سبب بهبود کیفیت آموزش شود و هم در تصمیم گیری مدیریتی مورد توجه قرار گیرد. پس فرم های ارزشیابی مدرسان توسط دانشجویان باید مورد توافق مدرسان و دانشجویان باشد. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه دیدگاه اعضای هیات علمی و دانشجویان درباره سئوال های ارزشیابی دروس نظری اساتید بود.
    روش ها
    این مطالعه تحلیلی- مقطعی در اعضای هیات علمی و دانشجویان یکی از دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران در سال تحصیلی 91-1390 انجام شد و 129 نفر عضو هیات علمی به صورت در دسترس و 120 دانشجو به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ای محقق ساخته دارای دو بخش داده های جمعیت شناختی مدرسان و گویه های پیشنهادی برای فرم ارزشیابی دانشجویان از مدرسان بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T مستقل با کمک نرم افزار آماری SPSS 18 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز مناسب بودن سئوال ها از نظر مدرسان 1/8±0/73 (100-50) و از نظر دانشجویان 9/26±7/61 (100-5) بود (001/0>p). بالاترین وزن از نظر مدرسان مربوط به گویه «میزان علاقه استاد به تدریس و فعالیت در رفع مشکلات علمی دانشجو» و از نظر دانشجویان مربوط به گویه «میزان تسلط استاد بر موضوع درس» بود.
    نتیجه گیری
    اعضای هیات علمی و دانشجویان خواستار اعمال تغییراتی در اولویت بندی و سهم نمره ارزشیابی هر سئوال در فرم های جاری ارزشیابی مدرسان در دروس نظری هستند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، مدرسان، دانشجویان، دروس نظری
  • فایق یوسفی، سوگند حبیبی، مونا محمدخانی صفحات 141-145
    اهداف
    اضطراب امتحان پدیده ای شایع میان دانشجویان است و از مشکلات نظام آموزشی محسوب می شود. با توجه به تاثیر زیاد اضطراب و پیامدهای منفی آن، منابع اضطراب و اثرات آن باید شناسایی شوند. این مطالعه با هدف تعیین میزان اضطراب امتحان بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان و عوامل مرتبط با آن انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی طی سال های 1391 و 1392 در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد و 520 دانشجو با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه اضطراب امتحان بود که دارای 24 سئوال است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 16 و با کمک آزمون مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    176 دختر (0/50%) و 62 پسر (6/39%) مبتلا به اضطراب امتحان شدید و 153 دختر (5/43%) و 93 پسر (4/55%) مبتلا به اضطراب امتحان خفیف بودند (01/0 p <). 246 دانشجو (3/47%) اضطراب امتحان خفیف، 36 دانشجو (9/6%) اضطراب امتحان متوسط و 238 دانشجو (8/45%) اضطراب امتحان شدید داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان اضطراب امتحان در میان دانشجویان رشته های مختلف پزشکی نسبتا زیاد و در دانشجویان دختر بیشتر از پسران است.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، دانشجویان، عوامل مرتبط
  • سمیه نصیرزاده صفحات 147-151
    اهداف
    امروزه به کارگیری گسترده تکنولوژی های نو و در نتیجه نیاز به آموزش و هزینه بیشتر، مراکز آموزشی و اقتصادی را بر آن داشته تا به استفاده از راهکارهای نوین آموزشی روی آورند. یکی از این راهکارها، آموزش الکترونیکی است. مدیریت دانش درصدد افزایش ظرفیت پردازش داده و اطلاعات با کمک نوآوری و خلاقیت انسانی است. این مقاله با هدف بررسی تاثیر پیاده سازی مدل مدیریت دانش نوناکا و تاکوچی بر فرآیند یاددهی/یادگیری دانشجویان در درس روان شناسی انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش نیمه آزمایشی در نیمسال اول تحصیلی 91-1390 در دانشجویان دانشکده روان شناسی دانشگاه علامه طباطبایی انجام شد و 36 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته و پرسش نامه محقق ساخته برای بررسی انگیزه پیشرفت تحصیلی دانشجویان بود. نتایج پژوهش با استفاده از آزمون T مستقل و در قالب نرم افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمره پیش آزمون دو گروه اختلاف معنی داری نداشت و نمره پس آزمون گروه آزمایش به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل بالاتر بود. بین میانگین نمرات دو گروه آزمایش (89/20 ± 77/195) و کنترل (78/19±33/182) در انگیزه پیشرفت تحصیلی تفاوت معنی داری مشاهده شد (04/0=p).
    نتیجه گیری
    آموزش الکترونیک مبتنی بر مدل مدیریت دانش نوناکا و تاکوچی بر انگیزه پیشرفت تحصیلی دانشجویان موثر است.
  • رسول فانی خیاوی، علی ایوبیان*، کاظم بنی هاشم، ایمان کریمی، محمدکریم بهادری صفحات 153-158
    اهداف

    از آنجا که ارزشیابی پیشرفت تحصیلی از مهم ترین فعالیت های آموزشی مدرسان و مربیان است، این فرآیند باید در سراسر دوره آموزش جریان داشته باشد. مدرسان دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی موظف هستند که در ارزشیابی از آموخته های دانشجویان، اصول علمی را رعایت کنند. هدف این پژوهش شناسایی و تعیین میزان پایبندی مدرسان دانشگاه های آزاد اسلامی نسبت به اصول علمی طراحی آزمون های پیشرفت تحصیلی بود.

    روش ها

    پژوهش توصیفی حاضر در جامعه آماری امتحانات دروس ارایه شده در واحدهای دانشگاه های آزاد اسلامی استان اردبیل در پایان نیمسال اول سال تحصیلی 90-1389 انجام شد. 48 نمونه به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته شامل دو بخش متغیرهای جمعیت شناختی و 32 سئوال در 5 حیطه های محتوی، بودجه بندی، توانایی پاسخدهی دانشجویان، طراحی از آسان به مشکل و زمانبندی سئوالات بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 19 و آزمون های T مستقل، همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین میزان پایبندی به رعایت اصول علمی طراحی سئوالات آزمون پیشرفت تحصیلی و سطح مدرک تحصیلی، جنسیت و ارتباط درس با تخصص ارتباط معنی داری مشاهده نشد (05/0<p). نوع استخدام بر میزان پایبندی به رعایت اصول علمی طراحی سئوالات آزمون پیشرفت تحصیلی اثر معنی دار داشت و اعضای رسمی هیات علمی طراحی بهتری داشتند. میانگین امتیاز رعایت اصول علمی در حیطه زمانبندی سئوالات (65/0±08/4) بیشتر از بقیه حیطه ها بود.

    نتیجه گیری

    مدرسان دانشگاه آزاد اسلامی به رعایت اصول علمی طراحی آزمون های سنجش پیشرفت تحصیلی پایبندی زیاد دارند.

    کلیدواژگان: پایبندی، یادگیری، آزمون های پیشرفت تحصیلی، دانشگاه
  • حمیدرضا ابراهیمی فخار، داود حکمت پو صفحات 159-164
    اهداف
    محدودیت های آموزش بر بالین بیمار، نیاز به بازنگری روش های آموزشی را بیشتر نموده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش روش های مختلف تزریقات به روش شبیه سازی با بیمارنما بر میزان یادگیری و اضطراب دانشجویان گروه پزشکی انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی در 179 دانشجوی دارای واحد تزریقات گروه پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1389 که به روش سرشماری انتخاب شدند انجام شد. از پرسش نامه جمعیت شناختی، آزمون اضطراب سنج بک و چک لیست عملکرد تزریقات برای جمع آوری داده ها استفاده شد. پس از ارایه دروس نظری و عملی برای کل نمونه ها، دانشجویان به صورت تصادفی به دو گروه 87نفری شاهد و آزمایش تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت آموزش اضافی با بیمارنما قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 17 و آزمون های T مستقل و همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین میزان مهارت انجام تزریقات در گروه آزمایش 7/4±4/72 و در گروه شاهد 1/6±1/58 بود (0001/0>p). میانگین میزان اضطراب در زمان انجام تزریقات در گروه آزمایش 9/2±3/9 و در گروه شاهد 3/7±8/16 بود (0001/0>p). با افزایش میزان یادگیری در گروه آزمایش، میزان رضایت مندی نیز به طور معنی داری بیشتر شد.
    نتیجه گیری
    روش آموزش تزریقات به صورت تلفیقی با بیمارنما علاوه بر افزایش میانگین یادگیری و کاهش اضطراب حین انجام انواع تزریقات، میزان رضایت مندی دانشجویان گروه های مختلف پزشکی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش، اضطراب، بیمارنما، تزریقات
  • راضیه آقابابایی، رضا هویدا، سعید رجایی پور صفحات 165-169
    اهداف
    اندیشه های کنونی پیرامون پویایی محیطی و سازمان های حیاتی، ظهور سازمان های کوانتومی را به همراه داشته است. نقش رهبری در این سازمان های تغییریافته، حفظ تعادل بین تنش و نظم است. این پژوهش با هدف تحلیل راهبردهای رهبری مثبت گرا و ارتباط آن با میزان کاربست مولفه های سازمان کوانتومی انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- همبستگی در کلیه 575 عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان طی سال های 1391 و 1392 انجام شد و 101 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. از پرسش نامه های رهبری مثبت گرا و سازمان کوانتومی برای گردآوری داده ها استفاده شد. از نرم افزار آماری SPSS 15 و آزمون های همبستگی پیرسون، T تک نمونه ای، رگرسیون گام به گام و تحلیل واریانس یک طرفه برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    بالاترین میانگین در راهبردهای رهبری مثبت گرا مربوط به جو مثبت (31/0±97/3) و در مولفه های سازمان کوانتومی مربوط به تفکر جمعی (32/0±90/3) بود. از میان راهبردهای رهبری مثبت گرا، «جو مثبت» (21/3-=t؛ 002/0=p) و «معنی گرایی مثبت» (72/4=t؛ 0001/0=p) قابلیت پیش بینی سازمان کوانتومی را داشتند.
    نتیجه گیری
    میانگین راهبردهای رهبری مثبت گرا و مولفه های سازمان کوانتومی در دانشگاه اصفهان در حد نسبتا مطلوب است. بین راهبردهای رهبری مثبت گرا و مولفه های سازمان کوانتومی رابطه مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: دانشگاه، رهبری مثبت گرا، سازمان کوانتومی
  • آرام تیرگر، موسی یمین فیروز صفحات 171-175
    اهداف
    سواد اطلاعاتی مجموعه ای از مهارت ها و توانایی ها برای جست وجو، ارزیابی و استفاده موثر از اطلاعات است. امروزه حجم عظیمی از اطلاعات در محیط دیجیتال منتشر می شود که ضرورت استفاده از اطلاعات الکترونیک را اجتناب ناپذیر می سازد. هدف این پژوهش، ارزیابی سواد اطلاعاتی و مطالعه اثربخشی یک اقدام مداخله ای به صورت کارگاه نظری- عملی در دانشجویان تازه وارد دانشگاه علوم پزشکی بابل بود.
    روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی در کلیه دانشجویان تازه وارد دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال تحصیلی 91-1390 که برای شرکت در کارگاه آموزشی کتابخانه مرکزی دانشگاه ابراز علاقه کرده بودند انجام شد و 50 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. به منظور جمع آوری داده های موردنظر پرسش نامه محقق ساخته ای مشتمل بر سه بخش اطلاعات فردی، آگاهی های مرتبط با فعالیت کتابخانه ها و سطح سواد اطلاعاتی طراحی شد. برای پردازش داده ها از نرم افزار آماری SPSS 16 و آزمون های آماری T زوجی و ویلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سطح سواد اطلاعاتی دانشجویان قبل از آموزش 98/0±82/0 بود که بعد از آموزش به 60/2±76/4 افزایش یافت (008/0=p). تنها 9 دانشجو (18%) پیش از آموزش با خدمات کتابخانه های دانشگاهی آشنا بودند که این تعداد بعد از آموزش به 38 نفر (76%) رسید (001/0=p).
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی از طریق آموزش کتابخانه ای در سواد اطلاعاتی دانشجویان تازه وارد به دانشگاه موثر و موجب افزایش آن است.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، تحصیل، پزشکی، مطالعات مداخله ای
  • معصومه دل آرام، فرانک صفدری ده چشمه، شایسته بناییان، افسانه کاظمیان، منیژه سرشتی، زیبا رئیسی، فریبا آصفی صفحات 177-182
    اهداف
    استفاده از نظرات دانشجویان سال آخر در مورد مهارت های فراگرفته طی تحصیل، می تواند در تقویت نقاط قوت و برطرف کردن نقاط ضعف آموزش مفید باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی خودارزیابی دانشجویان سال آخر رشته مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد از توانایی در انجام مهارت های عملی انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در دانشجویان مامایی مقطع کارشناسی پیوسته دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در نیم سال دوم تحصیلی 89-1388 و نیمسال دوم تحصیلی 90-1389 که در آستانه شرکت در امتحان نهایی قرار داشتند انجام شد و همه 47 دانشجو مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات فرم ارزیابی مهارت های عملی در حیطه ها بیماری های زنان، بارداری و زایمان، بهداشت مادر و کودک، نوزادان و اصول و فنون پرستاری و مامایی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 و آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    3/78% دانشجویان از گروه مامایی، 1/76% از دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد و 6/82% از رشته رشته مامایی رضایت داشتند. ارزیابی 61% دانشجویان از توانایی خود در مبحث بارداری و زایمان، 60% در مبحث بیماری های زنان، 54% در مبحث اصول و فنون پرستاری و مامایی، 41% در مبحث بهداشت مادر و کودک و 33% در مبحث نوزادان زیاد بود. دانشجویان مامایی خود را در انجام زایمان بریچ، انجام زایمان چندقلو و گذاشتن IUD اساسا فاقد مهارت دانستند.
    نتیجه گیری
    دانشجویان مامایی مهارت خود را در مباحث بارداری و زایمان، بیماری های زنان و اصول و فنون پرستاری و مامایی را در حد متوسط و در مباحث بهداشت مادر و کودک و نوزادان کمتر از حد متوسط ارزیابی می کنند.
    کلیدواژگان: خودارزیابی، دانشجویان، مامایی، مهارت عملی
  • رضا علی نوروزی، امین چراغیان رادی*، کمال نصرتی هشی، سیدمحسن عزیزی صفحات 183-187
    اهداف

    افت تحصیلی زمانی اتفاق می افتد که فاصله قابل توجهی بین استعداد بالقوه و توان بالفعل افراد در فعالیت های درسی و پیشرفت تحصیلی ایجاد شود. این پژوهش با هدف بررسی و شناخت عوامل فردی، اجتماعی، خانوادگی و آموزشی موثر بر افت تحصیلی از دیدگاه دانشجویان انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش پیمایشی در دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای مشغول به تحصیل در دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 91-1390 انجام شد. 373 دانشجو با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و تعداد 357 پرسش نامه تکمیل شده جمع آوری و بررسی شد. ابزار پژوهش پرسش نامه محقق ساخته دارای 4 مولفه فردی، خانوادگی، اجتماعی و آموزشی و 40 گویه بود که براساس طیف لیکرت از کاملا مخالفم (1 امتیاز) تا کاملا موافقم (5 امتیاز) درجه بندی شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار SPSS 16 و آزمون T تک نمونه ای استفاده شد.

    یافته ها

    از دیدگاه دانشجویان، میانگین امتیاز تاثیر عوامل فردی بر افت تحصیلی 47/2±16/4، میانگین امتیاز تاثیر عوامل خانوادگی بر افت تحصیلی 30/3±75/3، میانگین امتیاز تاثیر عوامل اجتماعی بر افت تحصیلی 68/3±74/3 و میانگین امتیاز تاثیر عوامل آموزشی بر افت تحصیلی 96/3±83/3 بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی و آموزشی از دیدگاه دانشجویان بر میزات افت تحصیلی موثر است.

    کلیدواژگان: افت تحصیلی، فردی، اجتماعی، خانوادگی، آموزش
|
  • Khoshsima S., Salari M.M., Tadrisi S.D., Daneshmandi M., Mahdizade S Pages 129-134
    Aims
    It is a question that among all different types of electronic learning which one will be more effective in modern education. The aim of this study was to compare the learning level of nurses by multimedia software and web based methods in teaching nurses care in chemical accidents in one of the Tehran city armed forces hospitals.
    Methods
    This quasi-experimental two-grouped study was performed in 2012 in nurses of one of the armed force hospitals of Tehran city. And 66 nurses were selected purposively and were randomly divided into multimedia software and web based groups. Education content، level of education evaluation questionnaire with 35 quadruple questions and 8 Objective Structural clinical examination (OSCE) stations for evaluating practical skills of two groups’ members were designed by the researcher. One group was trained by multimedia and one group received education under web. After collecting، data was analyzed by SPSS 16 software and paired and independent T tests.
    Results
    The difference of pretests scores was not significant between two groups. The score of posttest 1 were increased in both groups but there were a little drop in posttest 2 scores in both groups. The average scores’ differences were non-significant between two groups in stations 1، 2 and 4 but significant in stations 3، 5، 6، 7 and 8.
    Conclusion
    Multimedia and web based learning methods have the same effect on learning levels of nurses.
    Keywords: Nursing Cares, Chemical Accidents, Multimedia, Website, Distance Learning
  • Alishiri Gh.H., Azad Marzabadi E., Hosseini S.M., Fajrak H., Nouri R Pages 135-139
    Aims
    Determining the rate of success in achieving the training goals is one of the evaluation methods of teachers that often take place by students to lead to both a better quality of education and to be noticed in management decision. So، the teachers’ evaluation forms must be agreed by both students and teachers. The goal of this study was to compare the views of students and teachers about the theoretical lessons evaluation questions.
    Methods
    This analytical cross-sectional study has been done in faculty members and students of one of the medical universities of Tehran city in 2011-12 academic years and 129 faculty members and 120 students have been selected by accessible and simple sampling methods، respectively. The researcher-made device of data collecting was a two-part questionnaire consisted of teachers’ demographic data and suggested items for students’ evaluation of teachers form. The data were analyzed by independent T test and SPSS 18 software.
    Results
    The average of questions properness score was 73. 0±8. 1 (50-100) from teachers viewpoint and was 61. 7±26. 9 (5-100) from students viewpoint (p<0. 001). The highest weight from the teachers’ viewpoint related to the “rate of teachers’ interest and his activities to solve the students’ scientific problems” and from the students’ viewpoint related to “rate of teachers’ authority to the subject”.
    Conclusion
    Academic staffs and students request for some changes in priorities and proportion of evaluation score for each question in current forms of teachers’ evaluation at theoretical lessons.
    Keywords: Evaluation, Teachers, Students, Theoretical Lessons
  • Yousefi F., Habibi S., Mohammadkhani M Pages 141-145
    Aims
    Test-anxiety is a common phenomenon among university students and is a problem of educational system. According to high influences of anxiety and its negative consequences، the sources and their effects must be recognized. This study aimed to determine the rate of test-anxiety among students of Kurdistan University of Medical Sciences and its related factors.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in students of Kurdistan University of Medical Sciences during 2012 and 2013 and 520 students were selected by convenience sampling method. The instrument of data gathering was Test-Anxiety Inventory includes 24 questions. Data was analyzed using SPSS 16 software and Chi-square test.
    Results
    176 girls (50. 0%) and 62 boys (39. 6%) had severe test-anxiety and 153 girls (42. 5%) and 93 boys (55. 4%) had mild test-anxiety (p<0. 01). 246 students (47. 3%) had mild test-anxiety، 36 students (6. 9%) had moderate test-anxiety and 238 students (45. 8%) had severe test-anxiety.
    Conclusion
    The rate of test-anxiety is relatively high among students of different medical courses and it is more in girl students than boys.
    Keywords: Test, Anxiety, University Students, Gender
  • Nasirzade S Pages 147-151
    Aims
    Nowadays، the widespread use of new technologies and the need for more education and expense، force the educational and economical centers to use the new educational approaches. One of these approaches is e-learning. Knowledge management seeks to increase the information processing capacity through innovation and creative power of human beings. This paper aimed to investigate the effect of Nonaka & Takeuchi knowledge management model implementation on teaching/learning process in psychology course.
    Methods
    This quasi-experimental study was done in the first semester 0f 2011-2012 in students of Allameh Tabatabai University، College of Psychology and 36 students were selected by random sampling method. Data were collected by the researcher-made achievement test and a questionnaire to assess the students'' motivation for academic success. Independent T-test and SPSS 18 software were used to analyze the data.
    Results
    The two groups showed no significant difference in pretest scores but the posttest score of the experimental group was significantly higher than the control group. Academic success motivation score of experimental (195. 77±20. 89) and control (182. 33±19. 78) groups showed a significant difference (p=0. 04).
    Conclusion
    E-learning based on Nonaka & Takeuchi knowledge management model is effective on university students’ achievement.
    Keywords: Electronic Learning, Knowledge Management, Nonaka, Takuchy Model, Learning
  • Fani Khayavi R., Ayoubian A., Banihashem K., Karimi I., Bahadori M.K Pages 153-158
    Aims

    Since the evaluation of educational progression is of the most important educational activities of teachers and trainers، this process must flow all over the education period. Teachers of universities and high education organizations are required to hold scientific principles in assessment of student learning. The purpose of this study was to identify and determine the level of Islamic Azad University Teachers’ adherence to scientific principles of designing academic progression tests.

    Methods

    The current descriptive research was performed in statistical society of the examinations of presented courses of Islamic Azad University of Ardebil province’s units by the end of the first semester of 2010-2011 academic years. 48 samples were selected by using stratified random sampling method. Data were collected via a researcher-made questionnaire consisted of two parts of demographic variables and 32 questions in 5 areas of content، budgeting، student s’ ability to answer the questions، designing from easy to difficult and timing. Data were analyzed by SPSS 19 software and independent T، ANOVA and Pearson correlation tests.

    Results

    No significant relation was seen between the level of adherence to scientific principles of designing academic progression tests and teachers’ position، gender and expert relation to the taught course (p>0. 05). Employment type was significantly effective on adherence to scientific principles of designing academic progression tests and faculty members had better designing. Average of scientific principles holding score was more in question timing (4. 08±0. 65) than other areas.

    Conclusion

    Islamic Azad University Teachers have high adherence to scientific principles of designing academic progression tests.

    Keywords: Learning, Education, University
  • Ebrahimi Fakhar H.R., Hekmatpou D Pages 159-164
    Aims
    Limitations in clinical learning have increased the need to review learning methods. This study was performed by with the goal of evaluation of the effect of different injection methods teaching by simulation with simulated patient on learning and anxiety level of medical students.
    Methods
    This quasi-experimental study was done in 179 students of injection course of Arak University of Medical Sciences in 2010 that were selected based on census method. Demographic questionnaire، Beck anxiety test and the checklist of injection status were used to gather data. After theoretical and practical education of all students، they randomly allocated into two intervention and control groups (n=87). Intervention group was taken under extra education with standardized patients. Data were analyzed using SPSS 17 software and independent T and Spearman correlation tests.
    Results
    The mean of injection skills rate of students was 72. 4±4. 7 in educational group and 58. 1±6. 1 in control group (p<0. 0001). The mean of students’ anxiety levels during the injection was 9. 3±2. 9 in educational group and 16. 8±7. 3 in control group (p<0. 0001). Increasing the learning level in educational group led to significant increasing of satisfaction rate.
    Conclusion
    Assimilation the education of injection skills with simulated patient despite of increasing the mean of learning and decreasing the anxiety levels during injections، increases medical students’ satisfaction level.
    Keywords: Education, Anxiety, Simulated Patient, Injections
  • Aghababayi R., Hoveyda R., Rajayipour S Pages 165-169
    Aims
    Current ideas about the environment dynamicity and biological organizations، led to the emergence of quantum organizations. The leadership role in these changed organizations is holding the balance between tension and discipline. The purpose of this research was to analyze the positive leadership strategies and its relationship with the application of quantum organization’s components.
    Methods
    This descriptive-correlative research was done in all 575 faculty members of Isfahan University during 2012 and 2013 and 101 samples were selected by stratified random sampling method. To collect data، positive leadership and quantum organization questionnaire s were used. SPSS 15 statistical software and Pearson correlation، one sample T-test، stepwise regression and one way ANOVA tests were used to analyze the data.
    Results
    The highest mean score in positive leadership strategies related to positive climate (3. 97±0. 31) and in components of quantum organization related to together thinking (3. 90±0. 32). Among the positive leadership strategies، positive climate (t=-3. 21; p=0. 002) and positive meaning (t=4. 72; p=0. 0001) had the ability to predict quantum organization.
    Conclusion
    the mean of positive leadership strategies and components of quantum organization is relatively desirable in university of Isfahan. There is a positive relationship between positive leadership strategies and quantum organization components.
    Keywords: University, Positive Leadership, Quantum Organization
  • Tirgar A., Yaminfirooz M Pages 171-175
    Aims
    Information literacy is a set of skills and abilities for effective information search، evaluation and use. Vast volume of information is published in digital environment that make the necessity of electronic information usage inevitable. This research aimed to evaluate the information literacy and study the effectiveness of an intervention as a theoretical-practical information literacy workshop among newcomer students of Babol University of Medical Sciences.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted among all newcomer students of Babol University of Medical Sciences who interested in participating in the workshop held in the central library in the academic year of 2011-2012. Among them، 50 students were selected by simple random sampling method. For data collection، a researcher-made questionnaire was designed with 3 sections including demographic information، familiarity with library activities and services، and information literacy level. Paired T and Wilcoxon tests were applied for data analysis in SPSS 16 software.
    Results
    The mean of students’ information literacy level was 0. 82±0. 98 before training which was increased to 4. 76±2. 60 after training (p=0. 008). Only 9 students (18%) were familiar with library activities before training which was increased to 38 students (76%) after training (p=0. 001).
    Conclusion
    Educational intervention through library education affects newcomer students’ information literacy and increases it.
    Keywords: Informational Literacy, Education, Medicine, Intervention Studies
  • Delaram M., Safdari Dahcheshme F., Banayian Sh., Kazemian A., Sereshti M., Raeisi Z., Asefi F Pages 177-182
    Aims
    Use of senior students’ viewpoints about the learned skills during education، can help to reinforcment the strenght and eliminating the weakness points of education. The current study was carried out with the purpose of evaluating the self-assessment of senior midwifery students of Shahrekord University of Medical Sciences from their abilities in practical skills.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out in undergraduate midwifery students who were ready for the final exam in second semester of 2009-10 and second semester of 2010-11 academic years in Shahrekord University of Medical Sciences and all of 47 students were studied. Data were collected by practical skills assessment form in areas of gynecology، obstetrics، maternal and child health، infants and fundamentals of nursing and midwifery. SPSS 16 software and descriptive statistics were used to analyse the data.
    Results
    78. 3% of students were satisfied from midwifery group، 76. 1% from Shahrekord University of Medical Sciences and 82. 6% from midwifery field. The assessment of 61% of students was high of their abilities in obstetrics area، 60% in gynecologic area، 54% in fundamentals of nursing and midwifery area، 41% in maternal and child health area and 33% in infants area. The midwifery students considered themselves essentially unskilled in doing of breech delivery، multiple delivery and inserting the intra uterine device (IUD).
    Conclusion
    The midwifery students assessed their skills as moderate in areas of obstetrics، gynecology and fundamentals of nursing and midwifery and Less than moderate in areas of maternal and child health and infants.
    Keywords: Self, Assessment, Students, Midwifery, Practical Skill
  • Nowrozi R.A., Cheraghian Radi A., Nosrati Heshi K., Azizi S.M Pages 183-187
    Aims

    Academic drop occurs when there is a considerable distance between potential aptitudes and de facto capacities of individuals in educational activities and development. This study was conducted with the aim of verifying and identifying personal، social and educational factors effective on academic drop from university students’ viewpoint.

    Method

    This traverse study was conducted for bachelor، master and doctorate students engaging in education in Esfahan University in academic year of 2011-12. 373 students were selected by random sampling method and 357 completed questionnaires were gathered and evaluated. Study tool was a researcher-made questionnaire having four personal، familial، social and educational factors and consisting 40 items which was graded based on Likert spectrum from completely disagree (1 score) to completely agree (5 scores). SPSS 16 software and one-sample T test were used to analyze the data.

    Results

    The mean score of the effect of personal factors on academic drop was 4. 26±2. 47، the mean score of the effect of familial factors on academic drop was 3. 75±3. 30، the mean score of the effect of social factors on academic drop was 3. 74±3. 68 and the mean score of the effect of educational factors on academic drop was 3. 83±3. 96 from the students’ viewpoint (p<0. 05).

    Conclusion

    Personal، familial، social and educational factors are effective on academic drop from students’ viewpoint.

    Keywords: Academic Drop, Individual, Social, Familial, Educational