فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 6 (تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 6 (تابستان 1392)

  • 120 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ساسان مهرانی، غلامرضا کرمی، زهرا طاهری صفحات 4-19
    این نوشتار به پنج اثر مهم در حوزه تئوری های دستوری حسابداری پرداخته است: مک نیل (1939)، پیتون و لیتلتون (1940)، لیتلتون (1953)، چمبرز (1966) و ایجیری (1975). در این بررسی، خواهیم دید که بین این تئوری پردازان توافقی از باب مفروضات اساسی و نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان وجود نداشته و این عدم توافق، به توصیه های متفاوتی در مورد شناخت و اندازه گیری انجامیده است. همچنین خواهیم دید بسیاری از ایده هایی که امروزه محال و دست نیافتنی به نظر می رسند، توسط این تئوری پردازان ارائه شده اند. مقاله حاضر در پایان به بررسی سیمای امروزین حسابداری در سایه این تئوری ها می پردازد.
    کلیدواژگان: تئوری دستوری حسابداری، شناخت و اندازه گیری حسابداری
  • مهدی عربصالحی، علیرضا رهروی دستجردی صفحات 20-31
    هدف این مقاله، ارائه ی مدلی برای تعیین احتمال وجود بحران مالی در شرکت می باشد، تا بتوان با استفاده از مدل مزبور، وضعیت مالی شرکت ها و همچنین موضوع تداوم فعالیت آنها را بررسی کرده و در تصمیم گیری های اقتصادی از آن ها استفاده کرد. جامعه ی آماری متشکل از دو گروه شرکت شامل 30 شرکت دارای بحران و 60 شرکت فاقد بحران است. تعدادی از مهمترین متغیرهای هشدار مالی بین این دو جامعه مقایسه شده و متغیرهایی که بین این دو گروه، از نظر آماری، تفاوت معناداری داشته باشند، برای برازش یک مدل جهت محاسبه ی احتمال بحران مالی، انتخاب خواهند شد. سپس با استفاده از الگوی لاجیت، مدلی برازش می شود که توانایی محاسبه ی بحران مالی را تا 96 درصد دارا می باشد.
    کلیدواژگان: ورشکستگی مالی، بحران مالی، الگوی لاجیت
  • سعید جبارزاده کنگرلویی، بیتا دهقان خانقاهی صفحات 32-47
    پیش ینی جریان های نقدی و تغییرات آن به عنوان رویدادی اقتصادی، از دیرباز مورد علاقه سرمایه گذاران، مدیران، تحلیل گران مالی، اعتباردهندگان و پژوهش گران بوده است. این توجه ناشی از استفاده از جریان-های نقدی در مدل های ارزشیابی سهام، ارزیابی توان پرداخت (سود سهام، بهره و سایر تعهدات)، ارزیابی ریسک، ارزیابی عملکرد واحد اقتصادی و مباشرت مدیریت، ارزیابی نحوه انتخاب روش های حسابداری توسط مدیریت می باشد. حال اگر بتوان جریان های نقدی را به نحو مناسبی پیش بینی کرد، بخش قابل توجهی از نیازهای اطلاعاتی مرتبط با جریان های نقدی تامین خواهد شد. در این پژوهش، نقش اقلام تعهدی حسابداری در پیش بینی جریان های نقدی آتی مورد بررسی قرار می گیرد. نمونه آماری پژوهش شامل 74 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1382 تا 1389 می باشد. در این راستا دو فرضیه تدوین و به منظور آزمون فرضیه های پژوهش تحلیل رگرسیون چندگانه بکار گرفته شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که با افزودن اقلام تعهدی حسابداری به مدل جریان های نقدی جاری، قدرت پیش بینی جریان های نقدی آتی افزایش یافته و همچنین قدرت توضیحی اقلام تعهدی حسابداری در پیش بینی جریان های نقدی آتی، در شرایط وجود دستکاری اقلام حسابداری کاهش می-یابد.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی حسابداری، جریان های نقدی عملیاتی، بورس اوراق بهادار تهران
  • مریم کاظمی تربقان، حسام الدین قاسمی، علیرضا دلیری، منیژه غلامرضایی صفحات 48-63
    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل اثرگذار بر گرایش کارآفرینان به جوامع الکترونیکی صورت پذیرفت. این پژوهش به لحاظ شیوه گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. در این تحقیق نقش عوامل بررسی شده، در بین 335 نفر از کارآفرینان عضو شبکه های اجتماعی با روش پیمایشی آزمون شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. روایی پرسشنامه با نظر متخصصان مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده گردید و میزان 89% بدست آمد. در این تحقیق پس از مطالعه نظریات گوناگون در زمینه ارتباطات و حوزه های مختلف جامعه شناسی، چهار فرضیه برای بررسی مد نظر قرار گرفت که پس از تکمیل پرسشنامه ها و انجام آزمون های آماری هرچهار فرضیه تایید شدند. در پایان مشخص شد میزان دسترسی به اینترنت، میزان تعاملات اجتماعی، میزان گرایش به گروه های اجتماعی و میزان اعتماد اجتماعی، عوامل تاثیرگذار بر گرایش کارآفرینان به جوامع الکترونیکی می باشد.
    کلیدواژگان: کارآفرینان، اینترنت، جوامع الکترونیکی، جوامع مجازی
  • محمد سیرانی، احمد سلطان آبادی صفحات 64-79
    اهداف این تحقیق ارزیابی میزان رعایت استانداردهای حسابداری و شناسایی رابطه آن با متغیرهای سودآوری شرکت، اندازه شرکت، عمر شرکت و مدت حضورشرکت در بورس برای سال های 88و89 بر روی 58شرکت عضو می باشد. برای ارزیابی میزان رعایت استانداردهای حسابداری از گزارش های حسابرسی و همچنین برای ارزیابی متغیرسودآوری از نرخ بازده حقوق صاحبان سهام و لگاریتم طبیعی فروش سالانه شرکت به عنوان جایگزینی برای متغیر اندازه شرکت استفاده شده است. برای بررسی رابطه بین متغیرها از رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که اولا استانداردهای حسابداری ایران در شرکتهای مورد بررسی در سطح بالایی و بطورمیانگین 95/0 رعایت شده اندو ثانیا، متغیرهای اندازه شرکت و مدت حضور شرکت در بورس و عمرشرکت تاثیر معناداری بر میزان رعایت استانداردهای حسابداری در هردو سال مورد بررسی ندارنداما متغیر سودآوری شرکت تاثیر معنادارو مستقیم بر میزان رعایت استانداردهای حسابداری در هردو سال مورد بررسی داشته است.
    کلیدواژگان: استانداردهای حسابداری، سودآوری، اندازه شرکت، مدت حضور شرکت در بورس، عمر شرکت
  • محمد علی باقرپور ولاشانی، مصطفی جهانبانی، سمیه ظفرزاده صفحات 80-101
    حسابرسی داخلی نقش مهمی در کارائی و اثربخشی سیستم کنترل داخلی سازمان ها ایفا می نماید. حسابرسی داخلی باید اطلاعات صحیحی را در رابطه با اثربخشی مدیریت ریسک و کنترل های داخلی شامل پیروی از قوانین و مقررات سازمانی به مدیریت ارائه نماید. در حال حاضر، انواع مختلف حسابرسی داخلی وجود داشته که عمدتا روش هایی از قبیل آزمون معاملات، آزمون صحت و قابلیت اتکاء دفاتر حسابداری و گزارشات مالی، صحت، قابلیت اتکاء و به موقع بودن گزارشات کنترلی و آزمون رعایت الزامات قانونی و مقرراتی را پذیرفته و اجرا می نمایند. با این حال، هیچ کدام از آن ها در رابطه با جنبه کیفی مدیریت سازمانی به ویژه مدیریت ریسک اظهارنظری ارائه نمی نمایند. بنابراین، نیاز به تعریف مجدد حسابرسی داخلی و تعیین حوزه های جدید برای آن احساس شده به نحوی که از پذیرش ابزارهای مدرن مدیریت ریسک، کفایت و اثربخشی این ابزارها و همچنین کمک به واحدهای سازمانی برای کاهش ریسک ها اطمینان حاصل شود. این تغییر در توجه و تمرکز حسابرسی داخلی از طریق اصلاح نگرش به حسابرسی و تبدیل آن به حسابرسی مبتنی بر ریسک امکان پذیر می باشد. با توجه به این امر و همچنین عدم پیاده سازی و بکارگیری حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک در ایران، هدف اصلی این پژوهش ارائه مدلی جامع و عملی برای پیاده سازی و بکارگیری حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک در شرکت ها و سازمان های ایرانی می باشد. مدل مذکور بر اساس مبانی تئوریک ارائه شده در منابع علمی و پژوهش مربوطه و تجربه حرفه ای مولفان و با در نظر گرفتن شرایط و وضعیت خاص شرکت های ایرانی طراحی گردیده است. همچنین، مدل طراحی شده در یکی از سازمان های بزرگ ایرانی پیاده سازی و اجرا گردیده که این امر بر ارزش و قابلیت پیاده سازی و اجرای آن می افزاید.
    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، کنترل داخلی، مدیریت ریسک، حاکمیت شرکتی
  • نرجس کمالی کرمانی، محمدحسین بصیرزاده، محسن زردکوهی، محمد دل آرام، عبدالحسین طالبی نجف آبادی صفحات 102-112
    جامعه همواره از حسابرسان انتظار داشته است که تقلب های موجود در صورت های مالی را کشف کنند. در طول تاریخ، حرفه ی حسابرسی در ابتدا هدف اولیه و اساسی اش، کشف تقلب بوده، به تدریج این مسئولیت را انکار نموده است، اما با توجه به رسوایی های سالهای اخیر در حرفه حسابداری و حسابرسی، در پاسخ به فشار جامعه و دولتمردان، حرفه دوباره مسئولیت هایی را در کشف تقلب پذیرفته است و سعی کرده تا فرآیند ارزیابی خود از ریسک تقلب را بهبود بخشد. از جمله مواردی که در این زمینه به حسابرسان کمک شایانی می کند استفاده از ابزار کمکی تصمیم گیری است. این ابزار در واقع مسیر درست ارزیابی را به حسابرسان نشان می دهد.
    با توجه به عدم تمایل حسابرسان به استفاده از این ابزار، در این تحقیق ما به دنبال تعیین موثرترین عامل از بین عوامل اندازه شرکت صاحبکار، اعتماد به توانایی، سودمندی ابزار کمکی، فشار حرفه بر استفاده از ابزار کمکی در ارزیابی ریسک تقلب هستیم تا با یافتن عامل مورد نظر، از مسئولین بخواهیم به آن بیشتر توجه کرده و با درنظر گرفتن میزان تاثیر سایر عوامل سعی کنند میزان استفاده از این ابزار را در جهت بهبود فرآیند ارزیابی ریسک تقلب افزایش دهند. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل حسابرسان مستقل شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی خصوصی در دو استان اصفهان و تهران می باشد که از میان آنان، افرادی به عنوان نمونه به طور تصادفی انتخاب شده اند. به منظور محاسبه تعداد نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که حجم نمونه ی مورد نظر 100 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده حاصل از پرسشنامه از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شده است.طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق، اثر عوامل بر میزان استفاده از ابزار کمکی از راست به چپ افزایش می یابد:فشار حرفه، اندازه شرکت صاحبکار، سودمندی حاصل شده، اعتماد به توانایی.
    کلیدواژگان: ابزار کمکی تصمیم گیری، فشار حرفه، سودمندی ابزار کمکی، تقلب مدیریت
|
  • Sasan Mehrani, Golamreza Karami, Zahra Taheri Pages 4-19
    This paper reviews five important works on normative accounting theory: MacNeal (1939), Paton and Littleton (1940), Littleton (1953), Chambers (1966), and Ijiri (1975). It shows that there is not agreement among these theorists on basic assumptions and information needs of the users. This lack of agreement leads to different recognition and measurement proposals. This paper also shows that many of the ideas in accounting that seemed to be novel were anticipated by these early theorists. Finally, it assesses the present accounting practice in the light of these theories.
    Keywords: Normative accounting theory, accounting recognition, measurement
  • Dr. Mehdi Arabsalehi, Alireza Rahrovi Dastjerdi Pages 20-31
    The aim of this paper is to provide a model for determining the possibility of financial crisis of a company. The model may help the user to investigate the company financial crisis and its going concern to make logical economic decisions. Target sample includes two groups of companies: 30 companies which are involved in financial crisis and 60 companies which are not involved in financial crisis. A number of important financial warning variables were compared between the two groups and variables that had a statistically significant difference were selected to fit a model to calculate the probability of financial crisis. Then, using the logit method, a model was fitted that has the ability to predict the crisis to 96 percent.
    Keywords: Financial bankruptcy, Financial Crisis, Logit model
  • Saeid Jabbarzadeh Kangarluei, Bita Dehghan Khanghahi Pages 32-47
    The prediction of future cash flows and its changes as economic events, long has favored capital investors, managers, financial analysts, creditors and the researchers. The attention is Because of the application of cash flows in the stock assessment models, evaluate solvency (dividends, interest and other liabilities), risk assessment, evaluation of economic performance and stewardship of management and how to choose the methods of accounting by management. So if the cash flows can be predicted, will provide a suitably major portion of the information needs related to cash flow.This study investigates the role of accounting accruals for the prediction of future cash flows. Study sample included 74 listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE) during 2003 to 2010. In this regard, two hypotheses formulated and to test research hypotheses, multiple regression analysis was used. Findings show that with the addition of accounting accruals to current cash flow model, the power to predict future cash flows increases and also the explanatory power of accounting accruals in the prediction of future cash flows in the presence of accounting items manipulation reduces.
    Keywords: Accruals, Operating Cash Flows, Tehran Stock Exchange
  • Maryam Kazemi Torbaghan, Hesameddin Ghasemi, Alireza Daliri Pages 48-63
    The main purpose of this survey was to Factors influencing Entrepreneurs tends to Electronic Communities.The research method of the study was analytical- explanatory research. This survey research examines the role of factors among 335 entrepreneurs who have Join the social network. A questionnaire was used to collect the data. A pilot study was conducted to establish reliability of the instrument. Cronbach alpha's coefficient for the main sector of questionnaire was 0.89.This study was conducted using questionnaire survey and four hypotheses for the study was considered after reading various theories in various areas of communication and sociology which all were confirmed after completing the questionnaire and statistical tests. It was found at the end that factors such as access to the Internet, the amount of social interaction, the tendency to social groups, and levels of social trust influence the Entrepreneurs’ tendency to virtual social networks.
    Keywords: Entrepreneurs, Internet, Electronic Communities, Virtual Communities
  • Mohammad Sayrani, Ahmad Soltanabadi Pages 64-79
    The aims of this research are: assessment of the accounting standards observance extent in companies listed in Tehran Stock Exchange and its relation with the company's profitability variables, the firm's size, the firm's age and the duration of presence in stock market for years 2010 and 2011 on 58 member companies. Auditing reports have been used for assessment of the accounting standards observance extent and also for evaluation of profitability variable, ROE and annual sales natural logarithm, have been used as a replacement for firm's size variable. To study the relationship between variables, multivariable regression has been used. The received results of this research show that firstly, the accounting standards of Iran has been observed at high levels and in average 95%, in the subject surveyed companies and secondly, the variables of the firm's size and duration of the firm's presence in the stock market and the firm's age has had no significant effect in the both two surveyed years but the variable of company's profitability has had a direct significant effect on the accounting standards observance extent in both two years.
    Keywords: Accounting standards, profitability, firm's size, duration of presence in stock market, firm's age
  • Mohammad Ali Bagherpour Velashani, Mostafa Jahanbani, Somayyeh Zafarzadeh Pages 80-101
    Internal auditing plays an important role in the efficiency and effectiveness of internal control system in organizations. Internal auditing should provide correct information to management about effectiveness of risk management and internal controls including compliance with organizational laws and regulations. At this time, there are different types of internal auditing which primarily accept and apply procedures such as testing transactions, testing accuracy and reliability of accounting books and financial reports, the accuracy, reliability and timeliness of control reports and testing compliance with legal and regulatory requirements. However, none of these offer an opinion about qualitative aspects of organizational management, especially risk management. Therefore, it is necessary to redefine internal auditing and to determine the new scopes for it in order to ensure from adoption of modern risk management tools, adequacy and effectiveness of these tools and also helping organizational units to reduce risks. These changes in focus and attention of internal auditing are possible by revision in attitudes to audit and changing it to risk-based internal auditing. Regarding this matter and also the lack of using risk-based internal auditing in Iran, the main purpose of this study is to provide a comprehensive and practical model for implementing and using risk-based internal auditing in Iranian companies and organizations. This model is designed based on theoretical principles presented in the literature and relevant research as well as professional experience of the authors and with considering special situation and conditions of Iranian companies. Also, this designed model was implemented in one of the large Iranian organizations, which increases the value and applicability of the model.
  • Narjes Kamali Kermani, Mohammad Hossein Basirzadeh, Mohsen Zardkoohi, Mohammad Delaram, Abdolhossein Talebi Najafabadi Pages 102-112
    Auditors are always expected by the society to detect fraud in the financial statements. This was traditionally the first and foremost concern of auditing, but this was neglected over time. Due to scandals in recent years in the fields of auditing and accounting, and as a reaction to pressures from the society and the government, this concern has been revitalized and fraud risk assessment process has been improved. This has been achieved considerably by decision aids, which guide auditors in their enterprise.With a view to auditors’ reluctance in using these aids, this study aims to determine the most effective factor – including the firm size, confidence in one’s ability, decision aids effectiveness, professional pressures – on management fraud risk assessment in order to call for authorities’ attention towards it and further encourage them to enhance the effectiveness of decision aids on this process by considering other important factors. The population in this study consists of independent auditing practitioners in private auditing firms and institutions in the two provinces of Tehran and Isfahan, from which a random sample of individuals has been selected. The size of this sample, 100 people, was determined through Cochran model. In order to analyze the data collected from questionnaires, Pearson coefficient and regression were used.According to the results of this study, the given factors rise in importance respectively:Professional pressures, firm size, decision aids effectiveness, confidence in one’s ability.
    Keywords: Decision Aids, Professional Pressures, Decision Aids Effectiveness, Management Fraud