فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست - پیاپی 7 (بهار 1392)

فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست
پیاپی 7 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مصطفی خضری، بهاره غفاری اکبری صفحه 5
    کارخانه های تولید پنبه هیدروفیل از پنبه خام و تولید انواع گازهای بهداشتی از پارچه از صنایعی هستند که مصرف آب در آن ها بسیار بالا می باشد؛ بنابراین بازیافت آب، استفاده دوباره از آن و در کل کمینه سازی مصرف آب در این واحدها اهمیت خاصی دارد. در راستای تحقیق عملی در این راستا یکی از صنایع داخلی مرتبط به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. کمینه سازی مصرف آب در صنایع مختلف در داخل و خارج کشور مورد تحقیق قرار گرفته ولی بیش تر کارهای انجام شده در زمینه ی پنبه، مربوط به کمینه سازی مصرف آن در تولید پنبه خام بوده است. نتایج تحقیق نشان داد که کمینه سازی مصرف آب به روش های بازچرخش و استفاده دوباره در این صنعت بسیار موفقیت آمیز می باشد به طوری که می تواند حدود 65درصد آب مصرف شده را پس از ذخیره سازی و هوادهی آن برای مدت 10ساعت دوباره به چرخه تولید برگرداند. در کل، کارخانه سه مصرف عمده ی آب دارد که به بخش های تولید پنبه بهداشتی، بخش تولید گاز بهداشتی و استریل و مصارف عمومی تقسیم بندی می شوند. در این واحد صنعتی در بخش تولید گاز استریل، روزانه 40لیتر بر هر کیلوگرم پارچه و در بخش تولید پنبه هیدروفیل 43لیتر بر هر کیلوگرم پنبه، آب مصرف می شود؛ سایر مصارف شامل مصارف عمومی مانند مصارف کارکنان، رستوران، سیستم بویلر و چیلر و مصارف تاسیساتی به میزان 20لیتر بر کیلوگرم می باشند. با توجه به کیفیت موردنیاز آب در هر مرحله، می توان پساب بعضی از واحدها را به عنوان آب خام در دیگر واحدها مورد استفاده قرار داد و با این کار میزان نیاز به آب خام از 103لیتر بر کیلوگرم به 34لیتر بر کیلوگرم کاهش پیدا می کند، بدون این که نقصانی در کیفیت تولید به وجود بیاید.
    کلیدواژگان: حلاجی پنبه، استمپینگ، بازچرخش پساب، استفاده دوباره، پنبه هیدروفیل
  • فاطمه حسنی، داریوش جرس، مینا شهیدی شکیب صفحه 13
    توسعه پایدار، اغلب به «پایداری زیست محیطی» تعبیر شده است که توجه را به جنبه اکولوژیکی که اساس زندگی تمامی گونه های زمین را فراهم می کند، جلب می نماید. توسعه شاخص های پایداری توجه فزاینده ای را در سطح ملی و بین المللی به خود جلب کرده است. مطالعات عددی بسیاری به همراه تحلیل های مفصل انجام شده است. این مطالعات اطلاعات مهمی را درباره شاخص های پایداری و نتایج ارزیابی مربوطه فراهم نموده اند. در این تحقیق شاخص های پایداری در بخش هوا و تغییر اقلیم در سال های 1387، 1388، 1389 بررسی شده و بر اساس داده های موجود در مصرف انرژی و آلودگی ناشی از این مصرف مقادیر شاخص محاسبه گردیده است. در این راستا میزان انتشار آلاینده های هوا از جمله CO، CO2، NOX، SOX، HC، PM10 و آلدئی ها و همچنین مقادیر کل مصرف سوخت بر حسب هزار مترمکعب در سال و شدت مصرف سوخت بر حسب ترازنامه های انرژی در سال های 1387تا1389 ارائه شده است. بر اساس محاسبات صورت گرفته، نتایج مقادیر محاسبه شاخص آلاینده های هوای کشور از سال های 1387 تا 1389، روند کاهش در میزان انتشار شاخصCO، NOX و SO2 و افزایش در میزان انتشار CO2، PM10 و آلدئیدها را نشان می دهد. در مواردی که روند کاهشی در میزان شاخص ها مشاهده می گردد، مراتب مرتبط با قانون مصوب هدفمندی یارانه ها بوده که منجر به کاهش مصرف سوخت به دلیل اقزایش قیمت سوخت از سوی مصرف کنندگان می باشد. افزایش مقادیر دی اکسید کربن و ذرات معلق نیز مربوط به افزایش تعداد خودروهای در حال تردد در سطح شهرهای کشور می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های پایداری، تغییر اقلیم، آلودگی هوا، پایداری، انرژی
  • محمدحسن صادقی روش صفحه 23
    شناخت شاخص های موثر در بیابان زدایی و تعیین سطوح توسعه یافتگی این شاخص ها در واحدهای مطالعاتی به منظور کاهش نابرابری های منطقه ای و تنظیم برنامه های مناسب توسعه ای، متناسب با شرایط و امکانات هر منطقه ضرورتی اجتناب ناپذیر است. بدین منظور این پژوهش با هدف تعیین سطوح توسعه یافتگی شاخص های بیابان زدایی با استفاده از مدل موریس در سطح شهرستان های استان یزد انجام پذیرفت؛ همچنین با بهره گیری از شاخص ویلیامسون به تعیین میزان اختلاف و پراکندگی شاخص ها در سطح شهرستان ها پرداخته شد و درنهایت نتایج سطح بندی شهرستان ها بر مبنای کل شاخص ها در قالب نقشه ی پهنه بندی توسعه یافتگی ارائه شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که شهرستان های اردکان، طبس و بافق به ترتیب با درجه توسعه یافتگی 45/66، 92/64 و 05/59 از وضعیت مناسبی برخوردارند و شهرستان های یزد، تفت و مهریز از محروم ترین شهرستان ها از این نظر می باشند؛ بنابراین پیشنهاد شد که درفرآیند بودجه بندی و برنامه ریزی توسعه ی آتی شهرستان ها از نظر بیابان زدایی، نتایج و رتبه بندی بدست آمده مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شاخص های بیابان زدایی، مدل موریس، شاخص ویلیامسون، یزد
  • حسن کریم زادگان، سید محمد شبیری، فاطمه شریعتی، یاسر ریاضی، حسین میبودی صفحه 35
    رویکرد مجوزهای قابل تجارت در حفظ تنوع زیستی هنوز به صورت عملی در ایران اجرا نشده است و این مطالعه در پی توجه به این رویکرد در کشور می باشد. در این مقاله، با توجه به جریان یک طرفه آب رودخانه لنگرود، از نظریه تجارت آلودگی و سیستم نسبت – تجارت (TRS)و رابطه استریتر- فلپس استفاده شده است. کارایی مدل پیشنهادی با استفاده از اطلاعات کمی و کیفی رودخانه لنگرود واقع در شهرستان لنگرود در استان گیلان ارزیابی شده است. این مطالعه نشان داد که اجرای برنامه تجارت آلودگی بین واحدهای صنعتی آلاینده رودخانه شامل کشتارگاه سنتی دام و واحد دباغی در حفظ تنوع زیستی موثر می باشد. خرید و فروش مجوزها به قیمت توافقی برابر 20میلیون ریال (2012) به ازای هر تن با آلودگی تعیین شد. قبل از اجرای برنامه تجارت آلودگی، میزان جمعیت ماهی شاه کولی در رودخانه لنگرود در سال 1391 نسبت به سال 1386، از 405هزار قطعه به 66هزار قطعه رسیده که 71/83درصد کاهش نشان می دهد. میزان اکسیژن محلول (DO) در رودخانه قبل از اجرای رویکرد مجوزهای قابل تجارت به علت ورود فاضلاب واحد دباغی صفر بود و سبب مرگ و میر ماهی شاه کولی می شد. با اجرای رویکرد به شکل شبیه سازی شده، میزان اکسیژن محلول (DO) در آب رودخانه لنگرود به یک میلی گرم بر لیتر (mg/l) رسیده، که برای حفظ تنوع زیستی در مسیر این رودخانه مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: ماهی شاه کولی، تجارت آلودگی، تنوع زیستی، رابطه استریتر فلپس
  • فریده مهدوی، سید حسین هاشمی، جعفر کامبوزیا، علی آزموده صفحه 49
    رودخانه ها همواره به عنوان منابع مهم تامین آب آشامیدنی و کشاورزی مورد توجه جوامع انسانی قرار گرفته اند. امروزه بر همگان ثابت شده است که کیفیت آب علاوه بر کمیت آن دارای اهمیت زیادی می باشد. کیفیت آب های سطحی در هر منطقه تا حد زیادی به ماهیت و وسعتی از فعالیت های صنعتی، کشاورزی و دیگر فعالیت های انسانی در حوزه بستگی دارد. ارزیابی کیفیت آب می تواند به عنوان اساس تصمیم گیری های مدیریتی برای کاهش و به حداقل رساندن خطرات زیستی و بهینه سازی عملیات اصلاحی به شمار رود. بنابراین در این مقاله، از روش وزن دهی انتروپی برای تدوین شاخص کیفیت آب رودخانه جاجرود واقع در شهرستان شمیرانات استفاده شد. در این مطالعه برای ارزیابی اطلاعات و داده های 14متغیر کیفی ماهانه آب برای یک دوره 10ساله (1380- 1389) استفاده شد. قبل از شروع تجزیه و تحلیل داده ها، روابط بین پارامترها با استفاده از همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفت. سپس با تشکیل ماتریسی از داده های استاندارد، وزن هر پارامتر تعیین و مهم ترین پارامترهای اثرگذار بر رودخانه جاجرود تعیین شدند. در پایان، بهترین و پایین ترین ایستگاه ها از نظرکیفیت آب با استفاده از دو روش شاخص کیفیت آنتروپی و شاخص کیفیت منابع آب ایران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با توجه به تفاوت پارامترهای وزن دهی شده در دو شاخص کیفی موردنظر، میزان رتبه و وزن متغیرها نیز متفاوت است. مقایسه نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که بهترین و بدترین ایستگاه ها از نظر کیفیت آب در دو شاخص کیفیت انتروپی و شاخص کیفیت منابع آب ایران نیز با کمی اغماض مشابه هستند؛ همچنین نتایج برآمده از این مطالعه نشان داد که روش شاخص کیفیت آب، ابزاری موثر برای ارزیابی وضعیت آب است.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت آب، وزن دهی انتروپی، کیفیت آب، رودخانه جاجرود
  • سعادت اسفندیاری، امان محمد کمالی، سعید باقری صفحه 61
    پژوهش در زمینه رابطه بین آلاینده های هوا و عوامل هواشناسی، می-تواند اطلاعات مهمی را درباره آلودگی هوا فراهم کند. در این پژوهش، تاثیر عوامل هواشناسی بارش، رطوبت نسبی، ساعات آفتابی، بیشینه سرعت باد، میانگین، بیشینه و کمینه دما روی غلظت دی-اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن و ازن با استفاده از مدل رگرسیون خطی بررسی شد. یافته ها نشان داد که مقادیر بارش تنها روی غلظت دی اکسید نیتروژن تاثیر منفی دارد؛ همچنین بین رطوبت نسبی و غلظت دی اکسید گوگرد همبستگی مثبت وجود داشت در حالی که یک رابطه معکوس بین رطوبت نسبی و غلظت دی اکسید نیتروژن و ازن مشاهده شد. ساعات آفتابی تاثیر افزایشی روی غلظت ازن و اثر کاهشی روی مقادیر دو آلاینده دیگر داشتند. از سوی دیگر، بیشینه سرعت باد همبستگی منفی معنی داری با مقادیر دی اکسید گوگرد و دی اکسید نیتروژن نشان داد. میانگین، بیشینه و کمینه دمای هوا، همبستگی مثبتی با غلظت ازن بروز داد؛ اما غلظت های دی اکسید گوگرد و دی-اکسید نیتروژن را کاهش می داد. یافته ها نشان داد که ضریب همبستگی غلظت دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن و ازن با عوامل هواشناسی به ترتیب برابر 154/0، 177/0 و 595/0 بود. در بین این سه آلاینده، غلظت ازن وابستگی بیش تری به وضعیت آب و هوایی نشان داد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، عوامل هواشناسی، دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن، ازن
  • مصطفی عراقی، نوید سعیدی رضوانی، اسماعیل صالحی صفحه 71
    مبانی اصولی استراتژی پسماندهای هر کشور را سیاست و برنامه ریزی در زمینه عناصر مختلف مدیریتی مانند فرهنگ و آموزش، سیستم های ذخیره سازی، جمع آوری، حمل و دفن مواد به ویژه مواردی همچون تولید کم تر (minimization) و مسئله همیشه مهم بازیافت از مبدا تولید را تشکیل می دهد که باید به صورت فن آوری مناسب (Appropriate technology) با توجه به محیط زیست هر کشور مدنظر قرار گیرد. این پژوهش نیز در زمینه میزان مشارکت شهروندان در جداسازی پسماند از مبدا و برنامه ریزی مدیریتی مسئولان برای جداسازی پسماند از مبدا در منطقه 16 پرداخته است. روش مورد استفاده در این پژوهش، پیمایش (از نوع کمی و کیفی) و مطالعه اسنادی (سند چشم انداز توسعه راهبردی منطقه 16) می باشد. جامعه آماری همان گونه که در پژوهش آورده شد، شهروندان ساکن و شاغل در منطقه هستند و حجم نمونه نیز با توجه به عدد به دست آمده از فرمول کوکران 384 است که در کل عدد 400را برای جلوگیری از خطاهای احتمالی پژوهش در نظر گرفته شد. نوع نمونه گیری نیز به صورت تصادفی منظم بود. در این پژوهش میزان مشارکت شهروندان، نقش آموزش به شهروندان، اطلاع رسانی و در نظر گرفتن تبلیغات و امکانات از سوی مسئولین برای تشویق شهروندان برای مشارکت آن ها در امر جداسازی پسماند از مبدا به عنوان فرضیات پژوهش بررسی شدند. هر 6 فرضیه ای که در پژوهش مطرح شده تایید شدند. درنهایتنیز به ارائه راه حل برای مشارکت بیش تر شهروندان و برنامه ریزی مدیریتی برای پیشرفت در جداسازی پسماند از مبدا پرداخته شد.
    کلیدواژگان: پسماند، مدیریت مواد زائد، مدیریت شهری، توسعه پایدار شهر، مشارکت شهروندان، آموزش شهروندان
|
  • Seyed Mostafa Khezri, Bahareh Ghafari Page 5
    Among all industries hydrophilic cotton from raw cotton and all type of medical gauze from textile productions have high water consumption. Due to this reason water recycles and reuse in these industries and generally water usage minimization in these units have especial importance. For practical research in this context one of domestic industry has been selected as a case study. Water usage minimization in other industries have been investigated in different countries, but nearly all these researches are related to minimization of water consumption in raw cotton production. Results showed that minimization of water consumption whit recycle and reuse method in these industries are very successful, to the extent of water can be saved about 65 percent after and simple aeration and reservation for 10 hours and recycling in to production recycle. Usually in these industries three types of consumption exist: one for hydrophilic cotton production, next for medical gauze and last for general consumption. In selected industry for medical gauze production and hydrophilic cotton, the amounts of water consumption are 40 lit/kg and 43 lit/kg respectively. And the remaining is about 20 lit/kg for other consumption, such as boiler, chiller, restaurant, personal and … consumption. Regarding water quality needed for every stage of production. The wastewater of some units can be used as fresh water for other units, by this method the total consumption of this factory can be reduced to 1/3 of total of it, without damaging quality of factory production.
    Keywords: Cotton beating, Stamping, Wastewater recycle, Reuse, Hydrophilic cotton
  • Fatemeh Hassani, Dariush Jaras, Mina Shahidi Shakib Page 13
    Recognition effective desertification indices and determine development levels of these indices in study units Is inevitable to reduce regional Inequalities and line up Development of appropriate programs, Appropriate with conditions and opportunities in each region. The aim of this research was determination of development levels of desertification indices using Morris model, Yazd province cities. Also, the difference and variation of indices in cities level were determined using Williamson index. Finally, the results of cities ranking were presented based on total indices as map of development zoning. The results showed that the cities of Ardakan, Tabas, Bafgh have appropriate condition with development degree of 66.45, 64.92 and 59.05 respectively; and Yazd, Taft and Mehriz are the most deprived cities in this respect. Therefore, it is recommended that the obtained results and the ranking can be used in budgeting process and future development planning of the cities in terms of desertification.
    Keywords: Sustainable Development, Desertification Indices, Morris Model, Williamson Index, Yazd
  • Mohammad Hasan Sadeghi Ravesh Page 23
    Recognition effective desertification indices and determine development levels of these indices in study units Is inevitable to reduce regional Inequalities and line up Development of appropriate programs, Appropriate with conditions and opportunities in each region. The aim of this research was determination of development levels of desertification indices using Morris model, Yazd province cities. Also, the difference and variation of indices in cities level were determined using Williamson index. Finally, the results of cities ranking were presented based on total indices as map of development zoning. The results showed that the cities of Ardakan, Tabas, Bafgh have appropriate condition with development degree of 66.45, 64.92 and 59.05 respectively; and Yazd, Taft and Mehriz are the most deprived cities in this respect. Therefore, it is recommended that the obtained results and the ranking can be used in budgeting process and future development planning of the cities in terms of desertification.
    Keywords: Sustainable Development, Desertification Indices, Morris Model, Williamson Index, Yazd
  • Hasan Karimzadegan, Seyed Mohammad Shobeiri, Fatemeh Shariati, Yaser Riyazi, Hossein Meiboudi Page 35
    Emissions trading are a new, economically-driven method of environmental management in catchment basins. In this paper, pollution trade theory, the Trading-Ratio System (TRS), and the Streeter-Phelps equation have been used. A system trade model was designed only for one type of pollution. Performance of the proposed model using both quantitative and qualitative data of the Langerud, a unidirectional river located in the town of Langerud in Iran’s Guilan Province, has been evaluated. In the present case study, in practicing pollution trading programs between two emissions units of traditional lives tocks laughter rand tanning and sales units, a licensing agreement returned 20 million rials per ton for determined pollution. Before pollution-trading programs, Chalcalburnus chalcoides population in the Langerud River declined from 2008 to 2012 from450, 000 to 66, 000 fish, an 83.71 % reduction. The dissolved oxygen (DO) rate in the river before the introduction of pollution trading programs was zero because of entering wastewater of from the tannery plant, leading to the die off in Chalcalburnus chalcoides. Using the pollution trading programs, the DO rate in the waters of the Langerud River reached 2mg/l, creating a suitable habitat for Chalcalburnus chalcoides.
    Keywords: Chalcalburnus chalcoides, Pollution trade, Biodiversity, Streeter, Phelps equation
  • Farideh Mahdavi, Seyed Hossien Hashemi, Jafar Kambouzia, Ali Azmoodeh Page 49
    Therefore in order to provide a clear image of current situation of collection throughout district 1 of Tehran municipality, all required statistics and information about collection and analysis of wastes disposal were applied by the use of field studies. In order to present a proposal for Solid Wastes management of municipality, we applied WAGS software with 40 major parameters and 14 indirect parameters for further calculations. Then according to the data, it was possible to specify time interval of wastes collection, coming & going of trucks to & from disposal place equal to 112 minutes, compressed volume of garbage equal to 3.5 cubic meters, functions of trucks in collection & transfer of wastes to burring place. It had an output and useful life span of 11 years at district. The required number of vehicles between 2010 up to 2024 will be between 60 to 200 5-tons vehicles according to the estimations of this software. In case of any replacement %25 of vehicles due to have wider streets at districts 7, 2 and 10, there will be a reduction in the number of vehicles between the years 2010 up to 2024 from 59 to 186 systems. In case of a complete recycling of disposals of the mentioned district, there is an increase rate from 39 systems to 130 systems accordingly. Regarding worker ship force also it is estimated to need 120 to 400 workers between 2010 up to 2024 then in case of any reduction in number of forces into half amount there is a reduction in budget from 29547,88 million Rials to 14773,94 million Rials. The most effective factor on required budget is collection of Municipality disposals of district 1 and separation of recyclable dry wastes at origin. Therefore with regard to %94 required budget, it is anticipated to have a reduction in required budget for supplying of collection machinery from 1808979,04 to 1174862 million Rials. It has been anticipated to have relevant costs of repairs and maintenance of collecting machinery for a sum of 29900,48 million Rials up to the end of 2020 which is %1.6 of total required budget. In order to make better current situation, any training courses for personnel and for better collection of disposals and legalization of citizens duties and responsibilities and mayors will have great importance role in reduction of costs and increasing the quality of disposals collection.
    Keywords: Optimization of waste management, collection, transport, WAGS
  • Saadat Esfandiari, Aman Mohammad Kamali, Saeid Bagheri Page 61
    The studies of the relationship between air pollutants and meteorogical factors can provide important information about air pollution. In this study, the effect of meteorological factors such as precipitation, relative humidity, sunshine hours, maximum wind speed, average, maximum and minimum temperatures on the concentration of sulfur dioxide, nitrogen dioxide and ozone were investigated by using linear regression model.The results showed that the amount of precipitation has a negative effect only on the concentration of nitrogen dioxide. Also, there was a positive correlation between relative humidity and sulfur dioxide concentration, whereas an inverse relationship was observed between relative humidity and concentration of nitrogen dioxide and ozone. Sunshine hours had an additive effect on the ozone concentration and the reduction effect on the levels of two other pollutants. On the other hand, maximum wind speed showed significant negative correlation with values of Sulfur dioxide and nitrogen dioxide respectively. Average, maximum and minimum air temperature was positively correlated with concentrations of ozone, but reduced the concentrations of sulfur dioxide and nitrogen dioxide. The results showed that correlation coefficient of sulfur dioxide, nitrogen dioxide and ozone concentration with meteorological factors was in order 0.154, 0.177 and 0.595.Among these pollutants, ozone concentration showed more dependent on weather conditions.
    Keywords: air pollution, meteorogical factors, sulfur dioxide, nitrogen dioxide, ozon
  • Mostafa Eraghi, Navid Saeedi Rezvani, Esmail Salehi Page 71
    Principles & strategies of the country's waste management are made by the policies and planning elements such as culture, education, systems, storage, collection, transportation and disposal, and particularly involving less production (minimization) and the always important source of recovery form the basis of appropriate technology (Appropriate technology)which according to each country's environment must be considered. The research is on the field of citizen participation in source separation of waste management and authority planning for the source separation of waste in region 16. The methods used in this research is survey (quantitative and qualitative) and attributive study (Strategic Development Plan for Zone 16). Static community as said in this research is citizenship of the zone and considering the Cochran formula the sampling volume is 384 which totally is considered 400for prevention of probable errors of the research. Sampling method adopted for this research is systematic random sampling. In this study, the level of citizen participation, the role of citizen training, informing and considering the possibilities of advertising by the authorities to encourage citizens’ participation in the separation of waste from the source of this research was considered. The hypothesis of this research has been to all six were approved. At the end the solution is presented for more citizen participation and managing plan to achieve progress in source separation of waste.
    Keywords: Waste, waste management, urban management, sustainable urban development, citizen participation, citizen education