فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا روغنی، مهدی ابزری، ایرج سلطانی صفحه 3
    روند کنونی ارزیابی عملکرد در داخل سازمان ها با الهام از مدیریت عملکرد پا را فراتر نهاده و در آن جدای از ارزیابی عملکرد به تعیین میزان شایستگی و لیاقت، قابلیت رشد و ارتقا و ترفیع نیز توجه شده است. اولویت سازمان های کنونی، تعیین هرچه مطلوب تر شاخص های مورد ارزیابی و دقت در تخصیص امتیاز به آن هاست. پژوهش حاضر به شناسایی شاخص های کلیدی سنجش عملکرد افراد برای پرداخت پاداش (شرکت ساتها) و ارائه الگوی مناسب می پردازد. ابتدا با بهره گیری از نتایج پژوهش های صورت گرفته توسط متخصصین، خبرگان صنعت و پژوهشگران علوم مدیریت، این معیارها وشاخص ها تعیین شد، اعتبار پرسشنامه ها بر اساس روش آلفای کرونباخ بررسی گردید که حاکی از پایایی بالای ابزار اندازه گیری بود و سپس با بررسی میدانی و نظرسنجی از جامعه آماری پژوهش که 121 نفر از کارکنان شرکت ساتها بوده اند و به کمک نرم افزار SPSS داده ها بررسی گردیدند و معیارها و شاخص های مذکور تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان دادند در شاخص های عمومی عملکرد فردی عامل مهارت های ادراکی بیشترین امتیاز با میانگین 01/4 را داشته که شامل سه شاخص استقبال از ایده های جدید، طرح های پیشنهادی موثر برای سازمان و توانایی فکر کردن و بروز خلاقیت و عامل مدیریت عملکرد کمترین امتیاز را با میانگین 61/3 با پنج شاخص به خود اختصاص داده اند. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده، در هر واحد سازمانی شاخص های عملکرد اختصاصی شناسایی و رتبه بندی گردید که به عنوان مثال در واحد تولید شاخص های میزان تسلط به اطلاعات و تخصص مربوطه با میانگین 13/4 و نحوه استفاده از ابزارها و دستگاه ها با میانگین 89/3 و میزان دقت در تولید محصولات با میانگین 89/3 بیشترین امتیاز را در نظرسنجی کسب نمودند. در مجموع با توجه به نتایج بدست آمده الگویی در خصوص نظام پاداش مبتنی بر عملکرد فردی مشتمل بر پنج جدول که در هر کدام 15 شاخص عمومی عملکرد فردی و 5 شاخص اختصاصی عملکرد فردی بر اساس واحد سازمانی مربوطه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، ارزیابی عملکرد، انگیزش، نظام پاداش، شاخص عملکرد فردی
  • عادل صلواتی، حاجی ویسی، بیژن خزدوزی، کاوه حسنی صفحه 25
    راز موفقیت شرکت های عصر اطلاعات در سرمایه گذاری و مدیریت بر روی دارایی های معنوی است. از این رو، روش ارزیابی متوازن (BSC) ابزاری موثر و تایید شده در پاسخ به نیاز ما پا به عرصه گذاشت تا با ترجمه ی دارایی های نامشهود به ارزش واقعی برای همه افراد ذی نفع یک سازمان، به سازمان ها اجازه دهد تا راهبردهای متمایزکننده خود را با موفقیت پیاده کنند. هدف از این پژوهش ارزیابی عملکرد امور مالیاتی شهر سنندج بر اساس کارت امتیازی بود. در این پژوهش مدلی مبتنی بر نقشه راهبردی کاپلان و نورتون در سازمان های دولتی و غیر انتفاعی طراحی شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و با توجه به روش اجرا، توصیفی- پیمایشی است. در این پژوهش، برای تحلیل میزان رعایت هر یک از چهار منظر سیستم کارت امتیازی متوازن در امور مالیاتی شهر سنندج، با توجه به مستندات، آمار واقعی و هم چنین از پرسش نامه در قالب مقیاس پنج رتبه ای لیکرت استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل داده های هر چهار فرضیه نشان داد که فرضیه اول (منظر مالی) و فرضیه دوم (منظر مودیان) مورد تایید قرار گرفتند و فرضیه سوم (منظر فرایندهای داخلی) و فرضیه چهارم (منظر رشد و یادگیری) تایید نشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، دارایی های مشهود، شاخص
  • حسن قلاوندی، رقیه بهشتی راد، علیرضا قلعه ای صفحه 49
    پژوهش حاضر به بررسی وضعیت کیفیت خدمات آموزشی بر اساس مدل سروکوال از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه ارومیه پرداخته است. در این مطالعه با استفاده از روش پژوهش توصیفی از نوع هم بستگی، 200 نفر از دانشجویان با توجه به دانشکده محل خدمتT به صورت طبقه ای متناسب با حجم هر یک از دانشکده ها به طور تصادفی انتخاب شدند. از پرسش نامه استاندارد سروکوال شامل ابعاد پنج گانه کیفیت خدمات آموزشی، برای جمع آوری داده های پژوهش استفاده شد. داده های پژوهش پس از جمع آوری بر اساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از آزمون T مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین عوامل محسوس، قابلیت اطمینان، پاسخ گویی، تضمین و همدلی ادراک شده و مورد انتظار دانشجویان تفاوت معنا داری وجود دارد. انتظارات دانشجویان فراتر از درک آنها از وضعیت موجود است و در هیچ یک از ابعاد کیفیت خدمات، انتظارات آنها برآورده نشده است. هم چنین بین متغیرهای جمعیت شناختی به استثنای مقاطع تحصیلی در جنسیت، گروه تحصیلی و دانشکده محل تحصیل دانشجویان، تفاوت معنا-داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، خدمات آموزشی، مدل سروکوال، رضایت مندی، دانشگاه ارومیه
  • محبوبه قربانی، مهدی حقیقی، ایمان محمدعلی تجریشی، آرش رسته مقدم صفحه 67
    گرچه در مورد مفهوم تعهد سازمانی و رابطه آن با سایر متغیرها، پژوهش های متعددی انجام گرفته است لکن هوش معنوی به عنوان عاملی اثرگذار بر رفتار فردی، اجتماعی و به تبع آن رفتار سازمانی، طی سال های اخیر در ادبیات سازمان و مدیریت مطرح شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش معنوی و تعهد سازمانی انجام گرفته است. بر این اساس ضمن مرور ادبیات نظری، متغیرهای مربوط و مقیاس سنجش آن ها، چارچوب کلی مطالعه شکل گرفت. استراتژی این پژوهش زمینه یابی (پیمایشی) از نوع هم بستگی، ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد شده تعهد سازمانی (Mayer & Allen، 1984، 342) و هوش معنوی (Smith، 2005) است. نتایج تحلیل داده ها که از طریق آزمون همبستگی اسپیرمن محاسبه شده است، حاکی از آن است که از بین ابعاد ده گانه هوش معنوی به ترتیب توجه به مکان های مذهبی و متولیان آن، تجربه های معنوی، اعتقاد به مفاهیم مذهبی و احساس هدف مندی در دنیا، دارای بیشترین هم بستگی با تعهد سازمانی است (p<0/05) هم چنین، فرضیه اصلی پژوهش که به بررسی رابطه بین تعهد سازمانی و هوش معنوی می پردازد، باقی مانده و بیشترین رابطه هم بستگی مرتبط با رابطه هوش معنوی و تعهد عاطفی است. نوآوری پژوهش حاضر در اعتباریابی پرسشنامه هوش معنوی و بررسی رابطه هوش معنوی و تعهد سازمانی است تا جایی که پژوهشگران اطلاع دارند تاکنون مطالعه ای در مورد ارتباط آن ها انجام نشده است.
    کلیدواژگان: معنویت، تعهد سازمانی، هوش معنوی، هوش هیجانی، دین
  • مرضیه خیرمند، حسین لطفی، اکبر اعتباریان صفحه 93
    هدف از این پژوهش تعیین ارتباط بین مهارت های مدیریتی (شامل مهارت های فنی، انسانی، ادراکی و سیاسی) و کارایی (بر اساس شاخص های مربوط) شعبه های بانک کشاورزی استان اصفهان و روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی از شاخه میدانی بود. جامعه آماری را مدیران گروه و قسمت از 36 شعبه اصلی و مرکزی، شامل 125 مدیر گروه و 104 مدیر قسمت تشکیل می داد که از آن میان 99 نفر به شیوه ی تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ای محقق ساخته با 40 سئوال بسته پاسخ بود که ضریب پایایی آن از طریق شاخص آلفای کرونباخ 97/0به دست آمد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس یکطرفه در آمار استنباطی و میانگین، انحراف معیار و فراوانی در آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که رابطه معناداری (05/0 P) بین مهارت های مدیریتی (769/0r=)، مهارت های فنی (470/0r=)، مهارت های انسانی (736/0r=)، مهارت های ادراکی (441/0r=) و مهارت های سیاسی (743/0r=) وجود داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که 55 % کارایی شعب با مهارت های سیاسی قابل تبیین بود که این مقدار با تاثیرگذاری مهارت های انسانی به 65 % ارتقا می یافت. نتایج همچنین نشان داد که در زمینه ی مهارت های مدیریتی با توجه به سطوح تحصیلات و سوابق خدمت، تفاوتی میان نظرات افراد نمونه وجود نداشت ولی با توجه به محل خدمت، تفاوت هایی مشاهده شد: مدیران شعب درجه اول، مهارت های ادراکی بیشتر و مدیران شعب درجه چهار، مهارت های سیاسی بیشتر داشتند.
    کلیدواژگان: مهارت های مدیریتی، مهارت های فنی، مهارت های انسانی، مهارت های ادراکی، مهارت های سیاسی، کارایی
  • ابراهیم عباسی، عزیز رشیدی صفحه 121
    هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر اجرای دوره های آموزشی کارکنان سازمان تامین اجتماعی در استان آذربایجان غربی طی سال های 1386-1388 است. برای این منظور پس از اعمال چند متغیر کنترل و بر اساس روش غربالگری نمونه ای 50 نفره از کارکنان شرکت کننده (161 نفر) از شش شعبه استان مورد مطالعه این پژوهش قرار گرفتند. بر اساس اهداف دوره های آموزشی تاثیر پنج دوره آموزشی روی شش شاخص عملکرد کارکنان بررسی شد. نتایج روش اندازه های تکراری و آزمون های چند متغیره، آزمون ماچولی و آزمون تحلیل واریانس نشان داد که اجرای دوره آموزشی نحوه محاسبه پرونده های مطالباتی تاثیر معناداری بر کاهش تعداد پرونده های ارجاعی به هیئت های بدوی نداشته است، اما تاثیر معناداری بر کاهش تعداد اصلاح بدهی های دستی پرونده های مطالباتی کارگاه ها داشته است. اجرای دوره آموزشی بخش نامه چهار جدید حقوقی، باعث افزایش ابلاغ های واقعی اوراق مطالباتی، اجرای دوره آموزشی نحوه شناسایی بیمه شدگان، باعث کاهش تعداد شماره بیمه های موقت بیمه شدگان، اجرای دوره آموزشی نحوه نام نویسی اولیه، باعث کاهش نقص اطلاعات هویتی بیمه شدگان و اجرای دوره آموزشی شناسایی کارگاه های جدید، باعث افزایش شناسایی تعداد کارگاه-های جدید شده است.
    کلیدواژگان: سازمان تامین اجتماعی، متغیرهای آموزش، عملکرد، اثربخشی آموزش، دوره های آموزشی
  • امین نیک پور، علیرضا منظری توکلی، مهدی رجایی نژاد صفحه 145
    سواد اطلاعاتی هنری پایه است، نقش فعال و حیاتی در انجام امور اجتماعی دارد و یک چارچوب فکری و عقلانی برای فهم، بازیابی، ارزیابی و استفاده از اطلاعات است. هم چنین می تواند به مهارت هایی که فرد آموخته و یا به فرایند آموزشی که از طریق آن فرد یاد می گیرد در محیط پیچیده و در حال رشد سریع اطلاعات، چگونه از اطلاعات به طور موثر و کارآمد استفاده کند، اطلاق شود. به طور کلی فردی با سواد اطلاعاتی نقش مهمی در افزایش اثربخشی بهره وری سازمان دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سواد اطلاعاتی کارکنان و اثربخشی سازمانی در سازمان های دولتی شهر کرمان است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی و همبستگی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان سازمان های دولتی شهر کرمان تشکیل می دهند. نمونه گیری به روش طبقه ای منظم بوده و تعداد 322 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های سواد اطلاعاتی و اثربخشی سازمانی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین سواد اطلاعاتی کارکنان و شاخص های آن یعنی تشخیص نیاز اطلاعاتی، مکان یابی اطلاعات، ارزیابی اطلاعات، استفاده موثر از اطلاعات و اثربخشی سازمانی، رابطه ای معنادار وجود دارد (P<0/001).
    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی، مکان یابی اطلاعات، ارزیابی اطلاعات، استفاده موثر از اطلاعات، اثربخشی سازمانی
|
  • Alireza Roghani, Mehdi Abzari, Iraj Soltani Page 3
    The current performance evaluation process are inspired by performance management within the organizations to take a step further in a way to the factors such as competency, merit, capacity for improvement and promotion are supposed to be taken into account the in addition to performance evaluation itself. Nowadays, the organizations prefer to set more accurate criteria for performance evaluation with the aim of the rating precision as an organizational priority. This study tries to identify the key criteria for evaluating employees’ performance to make a reliable model for reward payment. First, the criteria were formulated on the basis of the previous researches conducted by experts, industry professionals and management scholars. Later, the reliability of the questionnaires was verified by Cronbach's alpha methods which indicated a high the reliability of the measurement tool. Field study and opinion survey data collected from the statistical population of the research, composed of 121 employees the SATHA Corporation, were analyzed by the use of SPSS software, to bring about the criteria for performance evaluation. The result demonstrated that the factor of perceptive skills exceeded other factors within the general criteria for individual performance with the highest score, i.e. 4.01 in average. This factor included three criteria of ‘welcoming new ideas’ ‘proposing effective plans to the organization’, ‘creativity and ability to think out new ideas’. Moreover, the performance management factor, with its five criteria, had the lowest score among other factors. Moreover, according to the results, the specific performance criteria were identified and rated for any department of the organization. For example, the professional know-how with the average score of 4.13, tools and gadgets handling skills with the average score of 3.89, and finally, production precision level with the average score of 3.89 got the highest scores in the production department. In the end, according to findings, an individual performance-based reward system was recommended. It was composed of 5 tables with 15 general criteria for individual performance as well as 5 specialized criteria for individual performance according to the departments concerned.
    Keywords: Performance Management, Performance Evaluation, Motivation, Reward System, Individual Performance Criteria
  • Adel Salavati, Haji Veissi, Bijan Khazdouzi, Kaveh Hassani Page 25
    The secret of corporate success in the information era depends on investing and managing spiritual assets. Therefore, Balanced Scorecard (BSC) is an effective and verified tool to the real value in a way to let the organization beneficiaries to execute their excelling strategies with success. This article tries to assess the taxation affairs of Sanandaj city on the basis of balanced scorecard. In this research, a model was formulated according to the strategic Kaplan and Norton map for public and non-profitable organizations. Real statistics and a questionnaire were used in the framework 5-rank Likert scale in order to analyze the extent to which the four balanced scorecard system perspectives were considered in Sanandaj taxation affairs. All four hypotheses were tested and the data were analyzed to show that the 1st hypothesis (financial perspective) as well as the 2nd one (taxpayer's perspective) were confirmed while the 3rd and 4th hypotheses (internal perspective and growth/learning perspective, respectively) were rejected.
    Keywords: Performance Evaluation, Balanced Scorecard, Invisible Assets, Criteria
  • Hassan Ghalavandi, Roghayeh Beheshtirad, Alireza Ghaleei Page 49
    This article has tried to study the quality of educational services in the University of Urmia on the basis of SERVQUAL model from the perspectives of postgraduate students. This study uses descriptive research method (correlation type). A number of 200 students are selected through stratified random method, proportionate to the volumes of the faculties concerned. The standard SERVQUAL questionnaire containing five-scale service quality dimensions was used for data collection. Later, the data were analyzed based on research hypotheses, using independent T-test and one-way variance analysis. The results indicated that there is a significant difference between, the perceived factors of tangibles, reliability, responsiveness, assurance and empathy and the ones expected by the students. Expectations of students are beyond their perception from status quo and their expectations are not met as far as any service elements were concerned. Furthermore, no significant difference was observed among demographic variables, except for academic level in gender, academic department and local faculty of students.
    Keywords: Quality, Educational Services, SERVQUAL Model, Student, University of Urmia
  • Mahboubeh Ghorbani, Mehdi Haghighi, Iman Mohammdali Tajrishi, Arash Rasteh, Moghadam Page 67
    Numerous studies have been conducted on the concept of organizational commitment and its relationship with various variables, but spiritual intelligence has just recently been notified in the scientific literature although it is an influencing factor in individual and social manners and consequently in the organizational behavior. This research tries to study the mutual relationship between spiritual intelligence and organizational commitment. Accordingly, in addition to reviewing the related theoretical literature, the relevant variables, their measurement scales as well as the overall framework of the study was formulated. Research strategy is based on survey and correlation methods. The data gathering tool is a standardized questionnaire on organizational commitment (Mayer & Allen, 1984) and spiritual intelligence (smith, 2005). Data analysis through Spearman's correlation test demonstrated that from among ten aspects of spiritual intelligence, four factors namely, attending religious places, spiritual experiences, religious beliefs and a purposeful way of life respectively have the highest correlation with organizational commitment. Moreover, the hypothesis of the research that assumes a relationship between spiritual intelligence and organizational commitment was analyzed and it was indicated that the spiritual intelligence and is most connected to emotional commitment. This study was novel in dual ways: first, the validation of spiritual intelligence questionnaire and second, surveying a new subject, i.e. the relationship between spiritual intelligence and organizational commitment. The article ends with applied recommendations for future researches.
    Keywords: Spirituality, Organizational Commitment, Spiritual Intelligence, Emotional Intelligence, Religion
  • Marziyeh Kheirmand, Hossein Lotfi, Akbar Etebarian Page 93
    This article tries to study the relationship of management skills (including technical, human, conceptual, and political) with efficiency of Keshavarazi (Agriculture) Bank branches in Isfahan (according to the criteria concerned). The research uses a descriptive, survey-type field study method. The statistical population included heads of the groups and department managers from 36 main and central branches, composed of 125 heads of the groups and 104 department managers from among whom 99 people were selected according to stratified random method. Data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting 40 closed-answer questions, of which the reliability coefficient was calculated to be 97 percent through Alfa-Cronbach test. The collected data were analyzed by correlation coefficient test, regression analysis and one-way variance analysis in inferential statistics in addition to average, standard deviation and frequency in descriptive statistics. The results showed that there was a meaningful relationship, i.e. p≤0.05, among management skills (r=0.769), technical skills (r= 0.470), human skills (r=0.736) and conceptual skills (r=0.441) and political skills (r=0.743). Multiple regression analysis indicated that 55 percent of efficiency in the bank branches could be explained by political skills, promoted to 65 percent through the effects of human skills. Moreover, demographic variables, namely education and employment background did not cause any significant differences; yet a significant difference observable in regard with the service location in analyzing the answers to the questionnaires, i.e. the managers of the first class branches enjoyed more conceptual skills while the 4th class branch managers possessed more political skills.
    Keywords: Management Skills, Technical Skills, Human Skills, Conceptual Skills, Political Skills, Efficiency
  • Ebrahim Abbasi, Aziz Rashidi Page 121
    Purpose of this study is to investigate the effects of implementing job training courses on the employees of the Social Security Organization of west Azarbaijan Province during 2007-2009. For such a purpose, a sample of 50 employees was selected from among 161 employees of 6 branches of the organization in the province via sample screening and controlling the variables. Researchers tried to measure the impact of effect of 5 training courses on 6 criteria of employees’ performance according to the goals of the courses. Results of the ‘repeated measurement’ method and ‘multivariate tests’, Mauchly's ‘test of sphericity’, ‘within-subject effects test’, and ‘variance analysis’ showed that implementing a training course on ‘credit claims calculation’ did not have a significant effect on reducing the number of cases referred to the preliminary executive committees; yet, it had a significant effect on reducing the number of hand debts of the workshops’ credit cases. The implementation of a training course on the subject of a new legal circular increased the real number of credit claim memos. A training course on ‘How to Identify the Insured’ decreased the number of provisional insurances. A training course on ‘How to make an initial registration of the Insured’ decreased mistakes about the personal identity information of the insured. Finally, implementing a training course on ‘Identification Methods of New Workshops for Insurance’ led to more workshop identification cases.
    Keywords: Social Security Organization, Training Variables, Performance, Effectiveness of Training, Training Courses
  • Amin Nikpour, Alireza Manzari, Tavakkoli, Mehdi Rajaei, Nejad Page 145
    Information literacy is a basic skill, playing a significantly vital and active role in social activities while being considered as a mental and intellectual framework for realizing, recovery, retrieval, assessment and using the information. Information literacy refers to the skills an individual has learned or the learning process through which he learns to efficiently use information in a complicated and ever-growing information environment. Generally speaking, an information literate employee assumes an important role in increasing the effectiveness and productivity of an organization. This article tries to study the relationship between employees’ information literacy and organizational effectiveness in public organizations of the city of Kerman. This study is a correlation and descriptive research, conducted through the survey method. Statistical population of the research is composed of the official employees of Kerman's public organizations. A number of 322 individuals were selected through ordered stratified sampling method. The inferential and descriptive statistical methods were used in order to analyze the data. Meanwhile, the questionnaires on information literacy and organizational effectiveness were made as a means of data collection. The findings of research indicate that there is a significant relationship between employees’ information literacy criteria (namely, recognition of information needs, information routing, data evaluation, effective use of information) and organizational effectiveness.
    Keywords: Recognition of Information Needs, Information Routing, Data Evaluation, Effective Use of Information, Organizational Effectiveness