فهرست مطالب

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه ابطحی، سید محمد مهدی قبولی درافشان، سعید محسنی صفحات 1-22
    در برخی از نظام های حقوقی برای حمایت از پدیدآورنده برخی آثار هنری، از «حق تعقیب» یا «حق بر بازفروش اثر» سخن به میان آمده است. لیکن حق مزبور در حقوق ایران شناسایی نشده است. در نظام های حقوقی فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپا، حق تعقیب حقی است که برای پدیدآورنده برخی از آثار هنری نسبت به منافع حاصل از فرو شهای بعدی اثر پذیرفته شده است. به موجب این حق، پدیدآورنده می تواند درصدی از ثمن بازفرو شهای اثر پس از انتقال اولیه را دریافت کند. این حق که مبتنی بر ملاحظات منصفانه است، ناظر به آثار هنری اصلی است که با اولین فروش از دایره اختیارات پدیدآورنده خارج می شوند. حق تعقیب قابل اسقاط و توقیف نبوده، به صورت ارادی قابل انتقال نیست، لیکن در اثر فوت به ورثه پدیدآورنده منتقل می شود. تعهد پرداخت حق تعقیب بسته به مورد بر عهده فروشنده، خریدار و یا واسطه های فروش است.
    کلیدواژگان: اثر هنری، انتقال ارادی، انتقال قهری، پدیدآورنده، حق بر بازفروش، حق تعقیب
  • سید ابراهیم امینی صفحات 23-39
    در این مقاله مقررات مربوط به روش پرداخت ثمن در حقوق ایران، اصول قراردادهای تجاری بین المللی و کنوانسیون بیع بین المللی کالا مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفته و مشخص شده است که نوآوری ها و اختراعات و اکتشافات در عرصه های گوناگون، یکنواخت سازی قواعد حقوقی را در کشورهای مختلف ایجاب می کند تا نادانی نسبت به قوانین کشورهای دیگر، مشکلی در روابط حقوقی سریع، مطمئن و توام با اعتماد شهروندان کشورها با یکدیگر ایجاد نکند. رعایت این قاعده در روش پرداخت ثمن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. روش پرداخت ثمن متاثر از اسناد تجاری رایج و ابزارهای پرداخت است که در همه کش ورها مورد شناسایی قرار گرفته است. این فرضیه که مقررات روش پرداخت ثمن در حقوق ایران در بیشتر موارد با مقررات بین المللی هماهنگ، و در موارد دارای اختلاف، هماهنگ سازی امکا نپذیر است، در این پژوهش به اثبات رسیده است.
    کلیدواژگان: انتقال وجوه، پول پرداخت، حواله بانکی، روش پرداخت ثمن، نرخ تسعیر
  • مجید بنایی اسکویی صفحات 41-61
    تعذر مالی در انجام قرارداد هنگامی مطرح می ش ود که اجرای قرارداد به سبب ناتوانی مالی متعهد ناشی از علل خارجی و غیرقابل انتساب به طرفین قرارداد، غیرممکن می گردد. در صورت وقوع تعذر مالی، بر مبنای مقررات موجود، با رعایت شرایطی فسخ قرارداد از سوی متعهدله ممکن است؛ در حالی که به نظر می رسد امکان تعدیل قرارداد را نباید به کلی از نظر دور داشت. در این مقاله سعی خواهد شد ضمن بیان چگونگی اعمال خیار فسخ، دلایل تعدیل قرارداد تا حد ممکن بررسی شود.
    کلیدواژگان: تسلیم، خیار و تعدیل قرارداد، تعذر، تعهد
  • سعید حبیبا، علیرضا صالحی فر صفحات 63-98
    این سوال که حقوق مسئولیت مدنی چگونه می بایست جان انسا نها را ارزشگذاری نماید، همواره ذهن اندیشمندان حقوقی را به خود مشغول ساخته است. در پاسخ به این پرسش نظام حقوقی آمریکا به دو شیوه سعی در جبران غرامات وارده به اشخاص دارد: 1. از طریق حقوق مسئولیت مدنی) Tort law (که مطابق نظر دادگاه، با تاکید بر فردگرایی به صدم هدیده غرامت داده می شود؛ 2. از طریق مقررات مدونی که نهادهای تخصصی دارای قدرت قانونگذاری به یاری مطالعات و بررسی هایی وضع می کنند که بر بازارهای عالم واقع انجام می دهند) Regulatory Policy (. در نظام حقوقی ما، در سوانح منجر به فوت به همه آسیب دیدگان «وارثان آنها» قیمتی مقطوع، معادل نرخ دیه، پرداخت می شود. هدف از انجام این پژوهش واکاوی این روش ها با اتخاذ رویکردی تطبیقی و بیان پیشنهاداتی مناسب برای اصلاح قوانین و مقررات کشور ما با بهره گیری از تجارب حقوقی آمریکاست.
    کلیدواژگان: ارزش حیات مبتنی بر آمار) VSL (، تمایل به پرداخت) WTP (، حقوق مسئولیت مدنی، دیه، مطالعه تطبیقی، نهادهای مستقل قانونگذاری آمریکا
  • محمدرضا دشتی، عباس کریمی صفحات 99-115
    در قانون آیین دادرسی مدنی 1379 شمسی که ارجاع امر به داوری از طریق شرط ضمن عقد و قرارداد مستقل داوری پیش بینی شده است، حکم صریحی در مورد نوع قرارداد داوری وجود ندارد؛ این در حالی است که قانون مدنی اصل را بر رضایی بودن عقود قرار داده است. در مقابل قانون داوری تجاری بین المللی به لزوم کتبی بودن قرارداد داوری اشاره دارد. بر اساس قانون داوری تجاری بین المللی، قراردادهای داوری که تحت حکومت این قانون قرار می گیرند، باید به صورت کتبی تنظیم گردند. در وضعیت فعلی حقوق ایران، می توان قرارداد داوری داخلی را از جمله عقود رضایی دانست، اما با توجه به مزیت شکل گرایی در حفظ و قوام قراردادها، به نظر می رسد که حکم قانون داوری تجاری بین المللی با اهداف داوری سازگارتر است و اصلاح قانون آیین دادرسی مدنی در این زمینه ضروری می نماید، زیرا چنانچه لازم باشد دستگاه قضایی وقت خود را به بررسی وجود یا عدم وجود قرارداد شفاهی داوری اختصاص دهد، به نفع طرفین دعوا و نیز نظام قضایی است که از ابتدا قرارداد داوری نادیده گرفته شده و دعوای اصلی در مراجع قضایی مورد رسیدگی قرار گیرد. آموزه های حقوق تطبیقی نیز بر پذیرش چنین راه حلی تاکید دارند.
    کلیدواژگان: داوری، قرارداد داوری، قرارداد تشریفاتی، قرارداد رضایی، موافقت نامه داوری، قانون داوری تجاری بین المللی
  • محمدحسین وکیلی مقدم، عبدالحسین شیروی صفحات 117-135
    جهانی سازی و افزایش فعالیت نهادهای غیردولتی در سطح جهانی در کنار پدیده هایی چون افزایش مهاجرت و استفاده از شبکه های ارتباطی جهان شمول، موجب ایجاد مفاهیم جدیدی در علم حقوق شده است که با رویکرد سنتی آن چندان منطبق نیست. «حقوق غیردولتی» از مهم ترین این مفاهیم است که مبنای آن ضرورت مداخله نهادهای غیردولتی در فرآیند حقوق سازی است. پیروان اعتبار حقوق غیردولتی با استناد به ناکارآمدی انحصار دولت در تدوین و وضع ضوابط حقوقی و مبتنی بر تحلیل شرایط عملی موجود، مزایای متعددی برای حقوق غیردولتی عنوان می نمایند. در مقابل پیروان حقوق دولتی نیز با طرح اشکالاتی مبتنی بر فلسفه حقوق، مداخله دولت را از ویژگی های ذاتی حقوق و نقطه تمایز آن از سایر آموزه های رفتاری می دانند. در این مقاله تلاش شده است با تبیین مفهوم و مبانی حقوق غیردولتی و دلایل موافقان و مخالفان اعتبار آن، جایگاه ضوابط غیردولتی در جهان معاصر مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تکثرگرایی حقوقی، جهانیسازی حقوق، ضمانت اجرای فراحقوقی، فعالان غیردولتی حقوق، قانونگذاران خصوصی
  • محمود کاظمی، نسرین طباطبایی حصاری صفحات 137-154
    امکان دستیابی به اطلاعات دقیق و قابل اعتماد در خصوص املاک و اطلاع از «وضعیت حقوقی» آنها به هنگام معامله، از اهمیت فو قالعاده ای برخوردار است. به گونه ای که اشخاصی که در صدد تملک یک ملک هستند، وقت و هزینه زیادی را صرف کسب اطلاعات درباره آن م یکنند. اما همیشه این تلاش ها به نتیجه نمی رسد و ممکن است منتقل الیه با شخصی مواجه شود که در واقع مالک ملک مورد انتقال نبوده و یا معاملات معارضی نسبت به ملک انجام داده باشد. رفع این مشکل، یکی از مبانی ایجاد نظام های ثبتی است؛ به این معنا که نظام ثبتی باید امکان اطلاع رسانی سریع و دقیق در خصوص وضعیت حقوقی املاک را به اشخاص ذ ینفع فراهم کند و به این وسیله زمینه بروز بسیاری از تعارضات را از بین ببرد و امکان حمایت از حقوق ثبت شده منتق لالیه را در برابر معاملات ثبت نشده معارض نسبت به ملک مورد معامله فراهم کند. این کارکرد نظام ثبتی در اطلاع رسانی و حمایت از اشخاص ثالث از راه رفع تعارض، با عنوان «حق دسترسی به اطلاعات» مطرح می گردد که محدوده آن را باید قانو نگذار تعیین کند. البته باید به گون های عمل کرد که سبب هتکحریم خصوصی اشخاص نشود؛ به این معنا که هم امکان حمایت از اشخاص ثالث فراهم شود و هم تعرض به حریم خصوصی اشخاص صورت نگیرد. در این مقاله این کارکرد نظام ثبتی مورد بررسی قرار م یگیرد.
    کلیدواژگان: اشخاص ثالث و نظام ثبت املاک، حق دسترسی به اطلاعات، کارکرد اطلا عرسانی و حمایتی نظام ثبت املاک، محدوده حق دسترسی به اطلاعات، وضعیت حقوقی املاک
  • حسین کاویار، همایون مافی صفحات 155-175
    بعد از اینکه دادگاه صلاحیت خود را برای استماع دعوی احراز کرد، قسمت ماهوی دادرسی آغاز می شود. هرگاه دعوای مطرح شده دارای عامل (یا عوامل) بین المللی باشد، تعیین قانون حاکم اجتناب ناپذیر است. خصوصیت «بین المللی بودن» دعاوی قراردادهای تجاری الکترونیکی در قیاس با دعاوی تجاری بین المللی معمولی پیچیدگی بیشتری دارد. محیط اینترنت چالش ها و تغییراتی را در زمینه قانون حاکم بر قراردادهای منعقد شده در این فضا به وجود آورده است و با محیط فیزیکی تفاوت های فنی و حقوقی دارد. در این پژوهش قصد پاسخ به این سوال را داریم که در یک اختلاف ناشی از قرارداد تجاری الکترونیکی، چه قانونی حاکم است و تاثیر اراده طرفین در تعیین این قانون تا چه میزان است؟ با وجود اهمیت این موضوع، بحث تعیین قانون حاکم بر قراردادهای الکترونیکی منعقد شده در فضای مجازی اینترنت در ادبیات حقوقی ما چندان مورد توجه قرار نگرفته است. لذا این مقاله درصدد است تا با ملاحظه جدیدترین اسناد بین المللی و قوانین داخلی، به بررسی تطبیقی - تحلیلی رویکرد حقوق اتحادیه اروپا، آمریکا و همچنین ایران در خصوص تعیین قانون حاکم در قراردادهای الکترونیکی بپردازد.
    کلیدواژگان: قانون حاکم، حل اختلافات، قرارداد الکترونیکی، قانون نزدیک ترین ارتباط، بررسی تطبیقی
|
  • Fatemeh Abtahi, Sayyed Mohammad Mahdi Ghaboli Dorafeshan, Aeed Mohseni Pages 1-22
    some legal systems have identified the special rights as «droit de suite» or «resale royalty right» for the protection of creators of works of graphic or plastic art. But this right is not recognized in the Iranian legal system. This research has tried to explain various aspects of the resale right by examing the legal systems of France، the UK and Europe Union. Resale right enables author of an original work of art to claim a portion of the price for which a work is resold. This right is based on equitable considerations and includes original artwork that has passed out of artists hands after the first sale. it is an inalienable and unwaivable right، in fact the right is not assignable but after death، passes with the author''s estate. the royalty According with Conditions could paid by the seller or buyer or intermediaries art market professionals.
    Keywords: creators, droit de suite, legal transfer, resale right, artwork, Voluntary transfer
  • Seyed Ebrahim Amini Pages 23-39
    It has been tried to compare the “price payment method” in Iranian Law with “Principles of International Commercial Contracts” and “Convention on Contracts for International Sale of Goods Vienna، 1980” in this study. Different law regulations in various countries should be unified in order to extend rapid and insured trusted law relations among the nations and people all over the world because of innovations، discoveries، and inventions in various fields. Considering this fact is of high importance in “price payment method”. Price payment method is affected by current commercial contracts and payment tools. In this study، it has been proved that the price payment method in Iranian Law stands in the same line with international regulations، and if it does not، it is possible to harmonize the differences.
    Keywords: 'Price Payment Method', Transfer of Price', Payment Money', Rate of Exchange', Bank Draft'
  • Majid Banaeioskoei Pages 41-61
    The financial performance impossible of the contract set forth because of the financial inability of one who undertake stems from external factors and attributing to the contracting parties is impossible. In the event of financial impossibility the present procedures (based on existing regulation) the possibility of the contract termination، the obligee is in compliance with the conditions، while it seems quite possible to modify the contract should be considered. Impossibility is committed relationship with his or her obligations fulfilled by simply not applicable due to external factors. In this article، we will try to apply the circumstance of the express option to survey to some extent the reasons for the contract adjustment. Key lexicons: obligation، delivery، impossibility of performance، option and modification (adjustment).
    Keywords: obligation, delivery, impossibility of performance, option, modification (adjustment)
  • Saeed Habiba, Alirez Salehifar Pages 63-98
    This enigma that “How should tort law assign monetary values to human lives?” has preoccupied many legal scholars. In responding this question، two independent bodies of law try to redress the personal injuries in the united states; 1-tort law، in which the courts use a case-specific numbers to assess damages، making individual differences crucial and 2-regulatory policy، that relies on a uniform and fixed values، extracted directly from The surveying the real-world markets and workplace risks. In terms of Iran، in fatal tort cases، all victims (that is their heirs) will be paid the same amount، which is based upon the Islamic doctrine of Diye –Mulct or Blood Money. The main goal of this paper is to consider these methods by adopting a comparative approach; I will argue that our law can learn from the Americans experience in this respect and finally، I will propose some suggestions for reforms.
    Keywords: Comparative Study, Tort law, the Value of Statistical Life (VSL), Diye (Mulct or Blood Money), Regulatory Agencies of the United States, Willingness To Pay (WTP)
  • Mohammadreza Dashti, Abbas Karimi Pages 99-115
    In the civil procedures act 1379 the act reference of Arbitration is stipulated in agreement and arbitration clause due to no exact order of Arbitration contract class. However، the civil law relies on the basis of Consensual contracts. In contrast، the international commercial law relies on the Arbitration contract as written form. According to the international commercial law، the Arbitration contract is administered under this act and must be in writing form. In current legal conditions of Iran، the national Arbitration contract is known as consensual but the benefits of the formalism is the compatibility of the international commercial law with goals of judgment and the amendment of the civil procedures law seems necessary because، if necessary، the courts dedicates to investigate the existence or non-existence of the unwritten contract that is concordant to the parties and the law system that firstly neglected the Arbitration contract and the major
    Keywords: Arbitration contract, special contract, consensual contract, Arbitration agreement, international commercial Arbitration law
  • Mohammad Hosein Vakili Moghadam, Adbolhossein Shiravi Pages 117-135
    This article outlines the questionable role of non-state law that is based on globalization and rise of private law making. Proponents of non-state law believe that there are numerous private legislators which make legal rules that govern large groups. The article examines troubled concept of non-state law and its shortcomings and benefits. It considers non-state law by theoretical and empirical analysis. The findings of the study confirm that nowadays، in spite of all critical comments، the importance and currency of legal pluralism is undeniable. It is true to say that Flexibility، Compatibility with circumstances and efficiency are obvious reasons for preferring non-state law.
    Keywords: legal pluralism, Private legislators, non, state actors, Legal Globalization, Non Legal Sanctions
  • Mahmoud Kazemi, Nasrin Tabatabai Hesari Pages 137-154
    Access to exact and reliable information about the land and knowledge of legal situation of land during of transaction is very important. The person that wants acquire a land، he spends charges for achieving of information but sometimes these efforts don’t result to consequence and it is possible that transferee confronts whit person who isn’t owner or who does opponent transactions. Omission of this difficulty is one of basis of creation of land registration systems. Registration system must prepare possibility of protection of transferee ̉s registered rights against unregistered transactions. This system must prepare possibility of rapid and exact achieving to legal situation of land for interested persons. This role of land registration system، including informing and protective features، is named “right of access to information” that its limitation is determined by act but this function must be operated via does not breach of right to privacy.
    Keywords: Third parties, land registration system, right of access to information, legal situation of land, informing, protective features of land registration system
  • Hossein Kaviar, Homayoun Mafi Pages 155-175
    The character of cosmopolitanism in e-commerce disputes is much more complicated than in normal international transactions. Internet environment has created challenges and changes about the governing law of contracts in this space. This cyber space has technical and legal differences in compared with physical environment. In this paper، we intend to answer this question that in dispute arising from an electronic commercial contract، what law governs and efficacy of parties will in determination of this law what to extent is? Despite the importance of this issue، discussion of the law governing electronic contracts concluded on the Internet and cyberspace in our legal literature has been little attention. In this research، with considering the latest international and domestic documents، we survey the competent law in e-contracts concluded on the internet space with a comparative and analytical approach in USA، EU and Iran legal systems.
    Keywords: Competent Law, Dispute Resolution, E, Contract, Most Closely Connected Law, Comparative Study