فهرست مطالب

فقه و مبانی حقوق اسلامی - سال چهل و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال چهل و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالله بهمن پوری، حسین صابری صفحات 1-13
    از جمله مفاهیمی که تاثیر زیادی در آراء فقها دارد، عناوین ضرر و حرج است. آنچه مسلم است این است که انجام فعل ضرری از آنجا که مبعد است، باطل است. اما در مورد صحت انجام فعل حرجی میان فقها اختلاف است؛ برخی آن را با قیاس به ضرر باطل دانسته اند. ادله دیگری نیز برای بطلان ارائه شده است که همگی مبتلا به اشکال است. این نوشتار با نقد ادله قائلین به بطلان فعل حرجی و ناکافی دانستن آن ها با تکیه بر ادله و استدلال های فقها و ارتکاز عقلی، درصدد اثبات صحت انجام فعل حرجی و ارائه ملاک است.
    کلیدواژگان: ضرر، حرج، عزیمت، رخصت، صحت
  • فرزاد پارسا صفحات 15-28
    تقدم و برتری منطوق بر مفهوم، محل إتفاق علما است. همین تقدم سبب شده تا تخصیص عام به وسیله ی مفهوم مخالف، محل خلاف و نزاع باشد. منشا اختلاف، ضعیف بودن تخصیص به وسیله مفهوم مخالف است. اختلاف در این باب، فرع بر پذیرش حجیت مفهوم مخالف است. محل نزاع، دو کلام صادر شده از متکلم واحد یا متکلمانی است که در حکم متکلم واحد هستند. نیز باید مفهوم معارض با عام خود حجت باشد. همچنین نباید دلیلی قوی تر از مفهوم مخالف، مانع تخصیص شود. جمهور، تخصیص را پذیرفته اند؛ با این استدلال که مفهوم مخالف در حکم منطوق است. لکن از این میان، برخی این تخصیص را به منزله ی قیاس و برخی، لفظ می دانند. در مقابل، عده ای چنین تخصصی را نپذیرفته اند؛ با این استدلال که عام، منطوق است و منطوق مقدم بر مفهوم است. برخی هم توقف کرده و قائل به ترجیح نشده اند. دیدگاه جمهور که إعمال هر دو دلیل، یعنی منطوق و مفهوم را در پی دارد، راجح است.
    کلیدواژگان: الفاظ، عام، تخصیص، مفهوم مخالف، اهل سنت
  • بررسی حق فسخ ناشی از تخلف قراردادی در تعهدات مدت دار
    رضا رنجبر صفحات 29-46
    رعایت اصل لزوم قراردادی، رعایت حقوق متعهد و رعایت حقوق متعهدله و توجه به قصد واقعی او از شرط مدت در قرارداد از جمله مواردی است که باید در تعهدات مدت دار مورد ملاحظه قرار گیرد.
    هر چند که وفای به مدلول قرارداد یکی از آرمان های مکاتب حقوقی بوده و آیه شریفه «اوفوا بالعقود» نیز بر آن تاکید دارد، ولی در بعضی موارد، از جمله تخلف یکی از طرفین از اجرای تعهد و وفای به عقد، قائل شدن حق فسخ برای طرف دیگر، ابزار مهمی برای تحقق عدالت است.
    با توجه به مطالب فوق، اولا؛ اگر قبل از اتمام مدت معینه به صورت یقینی روشن شود که متعهد در مدت باقیمانده نمی تواند به تعهد خود جامه ی عمل بپوشاند و به عبارت دیگر، صبرکردن برای مدت باقیمانده، عملی لغو و عبث باشد؛ و ثانیا؛ از این صبرکردن برای متعهدله ضرر تولید می شود، در این صورت، به استناد قواعد مسلم همچون لاضرر و نفی عسر و حرج و سیره عقلا، می توان برای متعهدله حق فسخ قائل شد؛ هرچند که مدت معینه تمام نشده باشد و برخلاف رویه ی قضایی محاکم ایران باشد.
    کلیدواژگان: متعهدله، متعهد، عقد، مدت قراردادی
  • محمدرضا شاهرودی صفحات 47-61
    اخباریان به عنوان شاخه ای از فقهای شیعه با اکثریت ایشان، یعنی اصولیان در اعتبار برخی از منابع استنباط و طرق فهم احکام الله ، اختلاف دارند. از جمله این که آن ها به بی اعتباری فهم انسان های عادی (= غیر معصومین (علیهم السلام)) از ظواهر قرآن، شهرت یافته اند. این پندار ایشان بر دو پایه اساسی متکی است؛ نخست، «روایاتی» که آن ها مدعی تواتر و ظهور آن در عدم حجیت ظواهر قرآن می باشند و دیگری، وجود «تقیید و تخصیص» و ورود «تجوز» به ظاهر اکثر آیات قرآن به گونه ای که آن را از حجیت ساقط می کند.
    تامل در آثار و آراء اخباریان، بیانگر فراگیر نبودن این باور در میان ایشان و اعتقاد آن ها به تقدم کتاب بر دیگر ادله و لزوم انطباق آن با قرآن است و این خود، بهترین دلیل بر اعتقاد اکثریت ایشان همچون دیگر اصولیان بر حجیت ظواهر کتاب، پیش از ورود دلیل روائی محسوب می شود. در این مقاله کوشش شده است، ادله اخباریان بر این دیدگاه گردآوری و مورد نقادی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ظواهر، حجیت، خبر، اصولیان، اخباریان
  • سیده مهدیه فیض اصفهانی صفحات 63-83
    یکی از راه های اثبات آغاز ماه قمری بر طبق روایات اسلامی، بینه بر رویت هلال است. در این باره بحث می شودمی شود که اگر شاهد یا شاهدانی عادل، در منطقه ای هلال را رویت نمودند، شهادت ایشان بر رویت، برای سایر مکلفین، آیا در همه جای زمین قابل تمسک است یا در بخشی از آن؟ منطوق روایات باب صوم، فاقد هرگونه قید مکانی برای حجیتبینه بر رویت هلالبوده و اطلاق لفظی آن ها ثابت است. هرچند که به دلیل کرویت زمین، اطلاق مقامی این روایات منعقد نمی باشد و نمی توان پذیرفت که ماه قمری بصورت همزمان در کل زمین آغاز شود. به همین دلیل، باید ملاکی برای تقسیم بلاد در اثبات حلول ماه نو از میان روایات استخراج نمود. مشهور فقهای امامیه معتقدند که اگر بین محل رویت و محل شهادت، اشتراک یا تقارب افق وجود داشته باشد، می توان به متعلقبینه اخذ کرد و در غیر این صورت، رویت شاهدان کفایت نمی کندمی کند. عمده دلیلی هم که بر اثبات این ادعا می آورند انصراف روایات است. اما حق این است که این انصراف ثابت نیست و این مدعا، به دلیل عدم داشتن پشتوانه روایی و هچنین عدم دقت و ضابطه مندی تعریف قرب و بعد در فتاوای ایشان، قابل قبول نمی باشد. لذا باید به دنبال ملاک و ضابطه ی دیگری برای این تقسیم بود.
    کلیدواژگان: بینه، رویت هلال، ماه قمری، اشتراک افق، اختلاف افق، تقارب، تباعد، وحدت آفاق
  • امیر کیمیا صفحات 85-101
    ثبوت حق حبوه و تعلق بخشی از اموال میت به ولد اکبر به نحو مجانی که موجب حرمان سایر ورثه از آن بخش می گردد، مورد استبعاداتی قرار گرفته و برخی از فقها را به سمت و سوی نظریاتی در نفی مجانیت حبوه سوق داده است. در یکی از این نظریات، حق حبوه در إزاء قضای عبادات فائته ی میت، به ولد اکبر تعلق می گیرد و مجانی و بلاعوض نیست. این در حالی است که ادله ی وجوب قضای عبادات فائته ی میت، مبتلا به ضعف سندی و دلالی می باشد و با اغماض از ضعف شان و بر فرض ثبوت وجوب، ملازمه ای بین عمل به این وجوب و تعلق حبوه مشاهده نمی گردد.
    کلیدواژگان: حبوه، ارث، میت، ولد اکبر، عبادات فائته
  • زین العابدین نجفی صفحات 103-123
    مشهور فقی هان امامیه قا ئل به ممنوعیت مطلق خروج زن از منزل بدون اذن شوهر در غیر انجام واجب هستند. بسیاری از حقو ق دانان به پیروی از قول مشهور همین نظر را برگزیده و گفته اند: خروج زن از منزل بدون اذن شوهر به هر منظوری، روا نیست. در این پژوهش اقوال و ادله ی مساله از آیات، روایات و اصول بررسی شده و اثبات گردیده است که خروج متعارف زن از منزل بدون اذن شوهر با رعایت حق کامجویی شوهر جایز است.
    کلیدواژگان: خروج زن از منزل، اذن شوهر، حق کامجویی شوهر
|
  • Abdollah Bahmanpuri, Hossain Saberi Pages 1-13
    Among concepts influencing jurist’s verdicts notably are harm and hardship. What is for certain is that doing a harmful act is null and void. However، there is a disagreement among jurists as to veraciousness of an act done under hardship. Comparing it with harmful acts، some believe in its annulment. Some other arguments are presented for annulment، but all of them suffer from some problems. Criticizing proofs of those who believe in annulment of acts done under hardship and treating them as inadequate on the one hand and relying on jurists’ argumentations and intellectual confirmation on the other، the present essay intends to prove veraciousness of acts done under hardship and present criterion in this connection.
    Keywords: harm, hardship, obligation, permissibility, veraciousness
  • Farzad Parsa Pages 15-28
    Priority and precedence of the uttered (mantuq) over implicature (mafhum) is a matter of consensus among scholars. The very priority has caused a dispute concerning restriction of a general term by disaccording implicature (mafhum al-mukhalif). The dispute is originated by weakness of restriction by disaccording implicature. Disagreement in this connection is subject to acceptance of authority of disaccording implicature. The matter of dispute is two sentences of one speaker or some speakers who are treated as one. Also، the implicatureopposing its own general must be authorized. Similarly، there must not exist a proof which is stronger that the disaccording implicature and prevents restriction. Majority has accepted restriction، arguing that the disaccording implicature is treated as the uttered; some of them considering that restriction as juristic analogy while others as lexical. On the contrary is the view of those who have not accepted that restriction، arguing that the general is the uttered and the uttered is of priority over the implicature. The third group are those who have not preferred either of the opinions. In the author’s opinion، however، view of the majority which takes both proofs، i. e.، the uttered and the implicature، into consideration is preferable.
    Keywords: terms, general, restriction, disaccording implicature, Sunnis
  • A Survey of the Right to Abrogation Caused by Breach of Contract in Time Obligations
    Reza Ranjbar Pages 29-46
    Professor، Faculty of Law and Political Sciences، Islamic Azad University of Tabriz Abstract Observation of principle of irrevocability of contracts، that of rights of obligor and obligee، and consideration of the latter’s real intention in mentioning the time in the contract are among points to be taken into consideration in time obligations. Although fulfillment of contracts is among causes of legal schools and the Quranic verse “Fulfill the contracts” (5:1) emphasizes that، in some cases، such as one part’s breach of contract and obligation، to grant the other part the right to the abrogation is an important means of actualization of justice. Considering that، should it certainly become clear that the obligor cannot fulfill his obligation in the remaining time and، in other words، should waiting for the remaining time be in vain first، and should such waiting cause harm to the obligee secondly، one could believe in the right to abrogation for the obligee on the basis of such undeniable principles as “there is no harm in Islam،” negation of hardship، and the conduct of the wise – although the remaining time not being expired and that being against Iranian courts jurisprudence.
    Keywords: obligee, obligor, contract, time contract
  • Mohammadreza Shahroudi Pages 47-61
    As a branch of Shi‘a jurists، Akhbaris disagree their majority on the validity of some sources of inferring as well as ways of understanding divine precepts، among which being discrediting ordinary people’s (i. e.، other than the infallible-innocent personalities’) understanding of appearances of the Qur’an. Their opinion is based on two bases: hadiths they claim they are massively reported and are apparent in the lack of authority of appearances of the Qur’an، and occurrence of restriction and qualification as well as figurative usage in the appearances of majority of Qur’anic verses in such a way that they discredits them. Contemplation upon works and views of Akhbaris، however، indicates that such opinion is not held by all of them. On the contrary، they believe in the priority of the Book over other proofs as well as necessity of conformity of other proofs with the Book; and this is the best proof that majority of Akhbaris، like Usulis، believe in the priority of appearances of the Qur’an before consideration of hadiths. The present essay attempts to gather and criticize all Akhbaris’ proofs in this connection.
    Keywords: the holy Quran, appearances, authority, hadith, Usulis, Akhbaris
  • Sayyedeh Mahdiyyeh Faize Esfahani Pages 63-83
    According to Islamic hadiths، one way of proving commencement of lunar month is testimonial evidence (bayyina). It should be discussed in this connection that if some righteous-trustworthy evidence saw the moon in one region، to what spatial extent would their testimony be acceptable? Is it the whole earth or some part of it? Mantuq of hadiths on fasting are restricted by no spatial condition of authority of testimonial evidence of observing moon; that is why they are lexically absolute-although they have no absoluteness of the position in this connection due to sphericity of the earth and it cannot be accepted that lunar month could commence simultaneously in the whole world. That is why one should look for some criteria among hadiths for division of regions in proving the new moon. Shi‘a jurists mostly hold that one can take testimony of the testimonial evidence if the horizon is the same or it is close to where the moon is observed; otherwise، observation of eye witness would not be sufficient. Their chief reason for their claim is diversion (insiraf) of hadiths. The truth، however، is that such diversion is not realized and therefore that claim is not acceptable، because of lack of traditional support as well as not presenting any precise criteria for closeness and farness in their verdicts. That is why one should look for another criterion for such division.
    Keywords: testimonial evi, dence (bayyina), observation of moon, lunar month, commonness of horizon, difference of horizon, closeness, farness, unity of horizons
  • Amir Kimia Pages 85-101
    The right to habwa and peculiarity of some part of properties of the deceased person to his eldest son gratuitously، which prevents other heirs from that part، is criticized by some and caused some jurists to present some opinions announcing negation of habwa being gratuitous. One of such opinions grants the eldest son the right to habwa in return for belatedly performing of missed acts of worship and not being gratuitous. However، proofs of obligation of belatedly performing of missed acts of worship of deceased person suffer from weakness in both the chain of transmitters and the content. It should be noted that should their weakness be ignored and obligation be proved، there would still be no mutual implication between observing that obligation and receiving habwa.
    Keywords: habwa, inheritance, deceased person, eldest son, missed acts of worship, duty, right, countervalue, condition
  • Zainolabedin Najafi Pages 103-123
    Majority of Shi‘a jurists believe in the absolute unlawfulness of woman’s leaving home without permission of the spouse unless for mandatory duties. Following majority’s opinion، a good number of lawyers have maintained that woman’s leaving home without permission of the spouse for any purpose is not allowed. In the present essay، proofs concerning this problem، including Qur’anic verses، hadiths، and principles، are surveyed and it is thereby proved that conventional exit without spouse’s permission، conditional upon observing spouse’s matrimonial right، is lawful.
    Keywords: woman's leaving home, permission of the spouse, spouse's matrimonial right