فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 15 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریبا نجفی علیشاه، احمد گلچین، محمود محبی صفحات 1-14
    کمبود منابع آب و تنش خشکی یکی از مهم ترین مشکلات تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان، نظیر ایران، است. استفاده از برخی مواد افزودنی مانند پلیمرهای سوپرجاذب (هیدروژل) می تواند به حفظ و ذخیره رطوبت در خاک و استفاده بهینه از منابع محدود آب کمک نماید. در این تحقیق، تاثیر چهار سطح پلیمر سوپرجاذب آکوسورب (صفر، 2، 4 و 8 گرم در کیلوگرم خاک) و سه دور آبیاری (3، 6 و 9 روز) بر شاخص های رشد، میزان عملکرد و راندمان مصرف آب در گیاه خیار سبز گلخانه ای رقم نگار مورد بررسی گرفت. نتایج نشان داد که میزان عملکرد و شاخص های رشد خیار سبز تحت تاثیر مصرف هیدروژل قرار گرفت و به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت. هم چنین، میزان مصرف آب با طولانی تر شدن دور آبیاری به طور معنی داری در تمامی تیمارها کاهش یافت. با مصرف 2 گرم پلیمر سوپرجاذب در هر کیلوگرم خاک و دور آبیاری 6 روز، بیشترین مقدار عملکرد (3/196 گرم در بوته) حاصل گردید. هر چند مصرف هیدروژل به طور معنی داری میزان مصرف آب را افزایش داد، ولی مصرف 2 گرم هیدروژل در کیلوگرم خاک موجب افزایش معنی دار کارایی مصرف آب (0/17 گرم خیار سبز تولید شده به ازای هر لیتر آب) گردید.
    کلیدواژگان: هیدروژل، دور آبیاری، طول شاخه اصلی، درصد ماده خشک
  • غلام رضا گوهری، محمد باقر حسن پور اقدم، محمدرضا دادپور، مهدی شیردل صفحات 15-24
    تولید انبوه گیاهان دارویی در شرایط هیدروپونیک، بخصوص در خاک های شور، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به منظور بررسی اثر متقابل تنش شوری و محلول پاشی روی در شرایط کشت هیدروپونیک گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.) یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو سطح شوری (صفر و 50 میلی مولار کلرید سدیم) و سه سطح محلول پاشی روی (صفر، 100 و 200 میلی گرم بر لیتر) با سه تکرار به اجرا در آمد. برخی از صفات زراعی از قبیل ارتفاع، سطح برگ، وزن تر و خشک برگ، ساقه و کل گیاه، شاخص کلروفیل، شاخص برداشت و عملکرد وزن خشک برگ در متر مربع اندازه گیری شدند. بعد از اسانس گیری، عملکرد اسانس با توجه به محتوای آن در گیاه محاسبه گردید. نتایج نشان داد که اعمال تنش شوری موجب کاهش معنی دار اغلب صفات رشدی و نیز محتوای اسانس می شود. برخلاف تصور، کاربرد روی نه تنها تاثیری در کاهش آثار منفی شوری نداشت، بلکه در گیاهان فاقد تنش شوری نیز اختلاف معنی داری بین تیمار ها مشاهده نگردید. بیشترین مقادیر اسانس و عملکرد در گیاهان تیمار کنترل به دست آمد. لذا، چنین نتیجه گیری می شود که در شرایط کشت هیدروپونیک، ریحان به شوری 50 میلی مولار حساس بوده و کاربرد روی تا غلظت 200 میلی گرم بر لیتر تاثیری در کاهش اثر منفی شوری نداشت. بنابراین، محلول غذایی شاهد از نظر میزان روی برای شرایط تنش شوری مناسب است.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، کشت هیدروپونیک، حساسیت به شوری
  • کامران میرزاشاهی، شهرام کیانی، سید حسین محمودی نژاد دزفولی صفحات 25-35
    در شمال خوزستان، با سطح زیرکشتی معادل 245 هکتار گل رز، 36% گل بریده رز کشور در خارج از فصل تولید می-شود. به منظور ارزیابی وضعیت تغذیه ای رز و آگاهی از مشکلات مربوطه، از 34 مرکز تولید رز گلخانه ای بازدید به عمل آمد و نمونه های آب، خاک، برگ و گل تهیه گردید. به دنبال آن، فاکتورهای مورد نظر شامل ویژگی های شیمیایی آب آبیاری، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، غلظت عناصر غذایی برگ و شاخص های کیفی گل اندازه گیری شد. سپس بر اساس شاخص های کیفی گل، جامعه نمونه برداری شده به دو گروه رزکاری های با کیفیت گل بالا و پایین تقسیم شده و غلظت عناصر غذایی برگ و شاخص های کیفی گل در هر دو گروه بر اساس آزمون t مورد مقایسه آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که کلاس آب آبیاری مورد استفاده در مزارع تولیدی، C2S1 بوده و مشکلی از لحاظ شوری و سدیم ندارد. متوسط هدایت الکتریکی و پ- هاش خاک های تحت کشت رز به ترتیب 16/1 دسی زیمنس بر متر و 7/7 به دست آمد. مصرف بی رویه کودهای فسفاته منجر به افزایش فسفر قابل استفاده خاک تا حد 2/28 میلی گرم در کیلوگرم شده است. در حالی که عدم استفاده از کودهای پتاسه و کشت و کار مداوم منجر به کاهش پتاسیم قابل استفاده خاک تا حد 120 میلی گرم در کیلوگرم شده که این مسئله باعث افت شاخص های کیفی رز در منطقه گردیده است. میانگین غلظت عناصر کم مصرف قابل استفاده خاک (آهن، منگنز، روی و مس) به ترتیب 9/7، 5/4، 5/1 و 1/2 میلی گرم در کیلوگرم خاک بود که همگی، بجز منگنز، در حد مطلوب می باشند. نتایج نشان داد که در گروه رزکاری های با کیفیت گل بالا، غلظت پتاسیم برگ، وزن تر گل، طول جام گل و قطر جام گل به طور معنی داری در سطح 1% بیشتر از مقادیر این شاخص ها در گروه رزکاری های با کیفیت گل پایین بود. غلظت سایر عناصر غذایی در دو گروه تفاوت معنی داری با هم نداشت.
    کلیدواژگان: شاخص های کیفی، عناصر کم مصرف، گیاهان زینتی
  • شیرین هفت برادران، امیرحسین خوشگفتارمنش، مجید افیونی صفحات 37-49
    کمبود روی در انسان را که عموما به علت کمبود روی قابل استفاده در رژیم های غذایی بروز می کند، می توان با افزایش غلظت روی قابل جذب در محیط رشد گیاه برطرف نمود. ترشحات ریشه و اسیدهای آلی ناشی از تجزیه مواد آلی بر قابلیت جذب روی موثرند. بنابراین، هدف این آزمایش آبکشت، بررسی اثر برخی اسید های آلی بر جذب و انتقال روی در دو رقم گندم با روی- کارایی مختلف بود. دو سطح روی (10 و 100 میکرومولار)، شش اسید آلی (اسیدهای کربوکسیلیک طبیعی سیتریک، تارتاریک، اگزالیک، سالیسیلیک، EDTA و آمینواسید ال- متیونین) و ارقام گندم کویر (روی- ناکارآمد) و بک کراس روشن (روی- کارآمد) انتخاب شد. نتایج نشان داد که قابلیت جذب گونه های آزاد و کمپلکسی روی کاملا متفاوت بود. در رقم کویر، فعالیت Zn2+ در محلول غذایی با وزن خشک اندام هوایی همبستگی منفی و با غلظت روی اندام هوایی همبستگی مثبت داشت؛ در حالی که گونه کمپلکسی روی روند عکس داشت. در بک-کراس روشن، نتایج برعکس کویر بود. پاسخ ارقام گندم به اسیدهای آلی نیز متفاوت بود. تیمار EDTA، در رقم کویر کمترین و در بک کراس روشن بیشترین غلظت روی اندام هوایی (به ترتیب 8/18 و 5/99 میلی گرم در کیلوگرم) را داشت. اسید تارتاریک و اسید سیتریک در رقم کویر کمترین (به ترتیب 7/26 و 6/58 میلی گرم در کیلوگرم) و در رقم بک کراس روشن بیشترین غلظت روی ریشه (اسید تارتاریک 2/83 و اسید سیتریک 1/98 میلی گرم در کیلوگرم) را به همراه داشتند. فعالیت آنزیم کاتالاز در هر دو رقم گندم با غلظت روی ریشه رابطه عکس داشت. بر اساس نتایج این پژوهش، تفاوت پاسخ ارقام مختلف گندم به اسیدهای آلی به سازوکارهای خاص هر گیاه در مورد روی-کارایی مربوط می شود.
    کلیدواژگان: اسیدهای آلی، ترشحات ریشه، رقم بک کراس روشن، رقم کویر، عناصر کم مصرف
  • حمیدرضا متقیان، علیرضا حسین پور، فایز رئیسی، جهانگرد محمدی صفحات 51-64
    مس از عناصر ضروری برای گیاهان است. با این حال، تعیین عصاره گیر مناسب مس در خاک های آهکی تیمار شده با لجن فاضلاب کمتر مورد توجه قرار داشته است. این پژوهش با هدف ارزیابی چند روش عصاره گیری در برآورد مس قابل استفاده در 10 خاک آهکی تیمار نشده و تیمار شده با لجن فاضلاب زیر کشت گندم در شرایط گلخانه ای انجام شد. مس قابل استفاده با 7 روش عصاره گیری (DTPA-TEA، DTPA-AB، مهلیچ 1، مهلیچ 2، مهلیچ 3، HCl 1/0 نرمال و کلرید کلسیم 01/0 مولار) پس از یک ماه خواباندن خاک ها، تعیین شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار مس در خاک های تیمار نشده و تیمار شده با لجن فاضلاب با استفاده از روش مهلیچ 3 و کمترین مقدار آن با استفاده از روش کلرید کلسیم 01/0 مولار عصاره گیری شد. در بین عصاره گیرهای مورد استفاده در خاک های تیمار نشده، مس عصاره گیری شده با DTPA -AB بیشترین همبستگی را با غلظت مس اندام هوایی گندم (**95/0r=) داشت. همچنین در خاک های تیمار شده، غلظت مس اندام هوایی همبستگی معنی داری با مس عصاره گیری شده با روش های DTPA -AB و مهلیچ 3 داشت. با وارد کردن متغیرهای رس و شن در مدل های رگرسیون، برآورد پاسخ گیاه گندم بهبود یافت. نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره گیرهای مناسب برآورد کننده مس قابل استفاده خاک برای گندم در خاک های تیمار نشده و تیمار شده با لجن فاضلاب، DTPA -AB و مهلیچ 3 بودند.
    کلیدواژگان: قابلیت عصاره گیری، قابلیت استفاده زیستی، پاسخ گیاه
  • مریم سادات موسوی دستنایی، حسین خادمی صفحات 65-75
    از کانی های میکایی (از جمله فلوگوپیت) با نام های تجاری مختلف به عنوان بستر گیاهان گلخانه ای استفاده می شود. این مطالعه با هدف بررسی نقش اندازه ذرات کانی فلوگوپیت در رهاسازی و امکان تامین پتاسیم در شرایط گلخانه ای انجام شد. مطالعه در قالب طرح کاملا تصادفی با کشت یونجه در بسترهای حاوی مخلوط شن کوارتزی و چهار اندازه مختلف فلوگوپیت، به همراه تیمار شاهد، تحت دو نوع محلول غذایی (پتاسیم دار و بدون پتاسیم) با سه تکرار در یک دوره شش ماهه انجام شد. در طول دوره کشت، چهار برداشت از اندام هوایی انجام شد و در پایان دوره کشت، بخش هوایی و ریشه گیاه جدا و غلظت پتاسیم آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در شرایط تغذیه ای بدون پتاسیم، بیشترین غلظت و جذب پتاسیم در اندام هوایی و ریشه گیاهان در بستر حاوی کوچکترین اندازه کانی به دست آمد. با کوچکتر شدن اندازه کانی، شرایط برای هوازدگی لایه های محبوس کننده پتاسیم فراهم تر می شود و کانی با سرعت بیشتری پتاسیم خود را آزاد نموده و در دسترس گیاه قرار می دهد. لذا، در صورتی که هدف تامین طولانی مدت پتاسیم باشد، استفاده از کانی با اندازه درشت مطلوب خواهد بود. در مقابل، در شرایطی که تامین سریع پتاسیم مد نظر باشد، اندازه ریز مناسب است.
    کلیدواژگان: میکا، رهاسازی پتاسیم، اندازه ذرات، یونجه
  • زهرا صابری، امیرحسین خوشگفتارمنش، محمود کلباسی، مصطفی مبلی، مریم حقیقی * صفحات 77-87

    به منظور بررسی تاثیر برخی از بسترهای کشت بر جذب و غلظت عناصر غذایی در گوجه فرنگی گیلاسی (Lycopersicon esculentum var. Cerasiforme)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار و دو بوته در هر گلدان در سیستم کشت هیدروپونیک باز اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل پرلیت- ورمیکولیت 50:50 درصد حجمی، پرلیت- زئولیت 50:50 درصد، پرلیت 100 درصد، شلتوک 100 درصد، شلتوک- ورمیکولیت 50:50 درصد، شلتوک- زئولیت 50:50 درصد، پرلیت- شلتوک- ورمیکولیت 5/37: 5/37: 25 درصد، پرلیت- شلتوک- زئولیت 5/37: 5/37: 25 درصد و کوکوپیت 100 درصد بود. نتایج اندازه گیری عناصر بسترها نشان داد که بیشترین غلظت پتاسیم در کوکوپیت و زئولیت بود و کلسیم در بستر زئولیت، منیزیم در کوکوپیت، منگنز در شلتوک، مس در ورمیکولیت، روی در کوکوپیت و آهن در ورمیکولیت بیشترین مقدار را داشتند. بیشترین غلظت پتاسیم و منیزیم شاخساره گوجه فرنگی در تیمار کوکوپیت و بیشترین غلظت کلسیم در بستر ورمیکولیت بود. رابطه معنی داری بین غلظت عناصر غذایی مختلف، به غیر از پتاسیم، در بسترهای کشت و مقدار جذب آن توسط گیاه وجود نداشت. به طور کلی، بیشترین جذب عناصر غذایی توسط گوجه فرنگی گیلاسی در بستر حاوی مخلوطی از پرلیت و ورمیکولیت به دست آمد، که احتمالا به خاطر شرایط بهینه رشد ریشه ها، مخصوصا تخلخل زیاد و قدرت نگهداری آب و عناصر غذایی است.

    کلیدواژگان: پرلیت، ورمیکولیت، زئولیت، کوکوپیت، شلتوک
  • سید هادی نورانی*، محسن کافی، علی محبوب خمامی صفحات 89-99

    این پژوهش به منظور بررسی استفاده از کمپوست تهیه شده از ضایعات حاصل از هرس برگ و خوشه فاقد میوه نخل خرما به عنوان بستر کشت در پنج سطح (نسبت های صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد حجمی کمپوست ضایعات نخل جایگزین پیت) و تیمار شاهد پیت- پرلیت (4: 1) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و سه تکرار برای پرورش گیاه زینتی دیفن باخیا به اجرا در آمد. ویژگی های شیمیایی و بیولوژیک کمپوست ضایعات نخل و فیزیکو- شیمیایی بسترهای کشت در ابتدا و شاخص های رشدی بعد از یک دوره هفت ماهه مورد ارزیابی و اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نسبت کربن به نیتروژن (18C/N=) و آزمون جوانه زنی (25/71%) بیانگر بلوغ و پایداری کمپوست ضایعات نخل می باشد. همچنین، میزان عناصر غذایی، پ- هاش و هدایت الکتریکی کمپوست بیش از پیت بود. ویژگی های فیزیکو- شیمیایی بسترهای کشت نشان داد که نسبت 75% کمپوست جایگزین پیت در دامنه ایده آل قرار دارد. ارزیابی شاخص های رشدی از قبیل ارتفاع گیاه، قطر ساقه، وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن تر ریشه نشان می دهد که بیشترین و کمترین میزان رشد به ترتیب از 75% و 100% جایگزینی کمپوست ضایعات نخل به جای پیت به دست آمد. به طور کلی، کمپوست ضایعات نخل، بستر مناسبی برای پرورش دیفن باخیا بوده و تا نسبت 75% می تواند جایگزین پیت وارداتی در ترکیب پیت– پرلیت شود.

    کلیدواژگان: بستر کشت بدون خاک، پیت ماس، شاخص های رشد
  • الهام سمیعیانی، حسین انصاری، مجید عزیزی، سید مجید هاشمی نیا، یحیی سلاح ورزی صفحات 101-110
    امروزه مدیریت تنش در فضاهای سبز از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر کم-آبیاری تنظیم شده در چهار سطح (25، 50، 75 و 100 درصد نیاز آبی چمن) بر سنجه های بیوشیمیایی چهار گونه گیاه پوششی چمن لولیوم پرنه (Lolium perenne)، پتنتیلا (Potentilla)، شبدر سفید (Trifolium repens) و فرانکینیا (Frankenia) برای استفاده در فضای سبز، با سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که گونه فرانکینیا بیشترین محتوای پرولین (84/0 میلی گرم در گرم وزن تر) و کمترین میزان کلروفیل (9/15 میلی گرم در گرم وزن تر)، تیمار آبی 75% تنش، بیشترین میزان پرولین (84/0 میلی گرم در گرم وزن تر) و تیمار شاهد بیشترین محتوای کلروفیل (6/32 میلی گرم در گرم وزن تر) را داشتند. در ارتباط با قندهای کل محلول، گونه های لولیوم پرنه و شبدر سفید به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر (54/1 و 79/0 میلی گرم در گرم وزن تر) را به خود اختصاص دادند. همچنین، گونه شبدر سفید بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی (05/75%) را از خود نشان داد. در مجموع، کم آبیاری تنظیم شده بر خصوصیات بیوشیمیایی گیاهان مورد مطالعه موثر بود. اما استفاده از آن تا مرز ورود خسارت به گیاه، از راهکارهای مدیریتی مهم جهت کاهش مصرف آب در فضای سبز می باشد.
    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، قندهای کل محلول، محتوای پرولین، محتوای کلروفیل
  • گلنوش مدنی، سیروس قبادی، بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی، مجید طالبی، احد یامچی صفحات 111-123
    توت فرنگی یکی از محصولات مهم باغبانی است که به دلیل دارا بودن مقادیر قابل ملاحظه مواد معدنی، انواع ویتامین ها، عطر و طعم، و متابولیت های ثانویه مقبولیت زیاد بین مصرف کنندگان دارد. معمول ترین روش ازدیاد توت فرنگی استفاده از ساقه رونده می باشد. اما تعداد گیاهچه حاصل محدود است. از نظر تولید انبوه و هم چنین انتقال ژن، بهینه سازی روش های کشت بافت توت فرنگی (Fragaria X ananassa Duch.) بسیار حائزاهمیت است. در این پژوهش، باززایی رقم سلوا با استفاده از ریزنمونه های برگ، هیپوکوتیل و مریستم در محیط کشت دارای ترکیبات مختلف مورد بررسی قرار گرفت. از بین این ریزنمونه ها، نوک ساقه (shoot tip) در محیط کشت MS دارای 2 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینو پورین (BAP) و 2 میلی گرم در لیتر ایندول استیک اسید (IAA) و هیپوکوتیل در محیط کشت MS دارای تنظیم کننده های رشد توفوردی (2،4-D)، BAP و تیدیازورون (TDZ) به ترتیب به میزان 01/0، 1/0 و 1 میلی گرم در لیتر به صورت مستقیم (بدون تشکیل فاز حد واسط کالوس) باززا گردید. هم چنین هیپوکوتیل روی محیط کشت دارای 2 میلی گرم در لیتر BAP به صورت غیرمستقیم باززا شد. ریزنمونه های برگی این رقم تجارتی در این پژوهش باززا نشدند. به کارگیری زغال فعال در کشت بافت این گیاه نه تنها مشکل ترشح مواد فنولی در محیط کشت را برطرف نمود، بلکه رشد بهتر ریزنمونه ها را نیز به دنبال داشت.
    کلیدواژگان: کشت بافت، نوک ساقه، هیپوکوتیل، کالوس، زغال فعال
|
  • F. Najafi Alishah, A. Golchin, M. Mohebi Pages 1-14
    Lack of sufficient water resources and drought stress is one of the main problems for crop production in arid and semi-arid regions of the world، such as Iran. The use of water absorbing polymers (hydrogels) improves water retention capacity of soils and can lead to optimal use of the restricted water resources. In this research، the effects of four levels of Aquasorb water-absorbing polymer (0، 2، 4، and 8 grams Aquasorb per kg of soil) and three irrigation frequencies (3، 6 and 9 day intervals) on growth indices، yield and water use efficiency (WUE) of greenhouse cucumber، cultivar Negar، were investigated. The results showed that yield and growth indices of the cucumber were affected by the application of hydrogel and increased as compared with control. Also، water consumption by cucumber decreased significantly as the irrigation interval increased. The highest yield (196. 3 g/plant) was obtained when the hydrogel was used at the rate of 2 g/kg of soil and irrigation interval was 6 days. Although the use of hydrogel increased water consumption of the cucumber، but its application at the rate of 2 g/kg soil significantly increased WUE (17. 0 g/L) of this plant.
    Keywords: Hydrogel, Irrigation frequency, Length of main stem, Dry matter percentage
  • Gh. Gohari, M. B. Hassanpouraghdam, M. R. Dadpour, M. Shirdel Pages 15-24
    Mass production of medicinal and aromatic plants under hydroponic systems and especially in areas with saline soils is very important. An experiment was conducted to evaluate the interaction of salinity stress and foliar application of zinc (Zn) on hydroponically-grown basil (Ocimum basilicum L.). The factorial experiment was arranged as randomized complete blocks design، with two salinity levels (0 and 50 mM NaCl) and three Zn levels (0، 100 and 200 mg/L as ZnSO4،7H2O) and three replications. Some growth characteristics such as height، leaf surface area، fresh and dry weight of leaves، stem and whole plant، chlorophyll index، harvest index and yield of dry leaves per m2 were measured. After extraction of essential oil، the oil yield was calculated based on oil content in the plant. The results showed that salinity stress adversely affected all growth characteristics as well as essential oil content and yield. Despite the generally accepted hypothesis، Zn application not only had no impact on reducing the negative effects of salinity، but also showed no significant difference between the control plants (no salinity). The highest essential oil content and yield were recorded for control plants. Therefore، it is concluded that under the hydroponics system، basil is sensitive to 50 mM salinity، and Zn foliar application up to 200 mg/L had no positive impact on the reduction of negative effects of salinity. Thus، control nutrient solution has appropriate amount of Zn for salinity stress conditions.
    Keywords: Medicinal plants, Hydroponics, Sensitivity to salinity
  • K. Mirzashahi, Sh. Kiani, S. H. Mahmoodi Nezhad Dezfully Pages 25-35
    North Khuzestan، with 245 ha under rose flower cultivation، produces 36% of out-season، cut-flower roses of Iran. In order to evaluate the nutritional status of rose farms and their problems، 34 rose flower greenhouses were inspected and samples of irrigation water، soil، leaf and flower were taken. Chemical characteristics of irrigation water، physico-chemical characteristics of soils، leaf mineral concentrations and qualitative indices of flowers were determined. Based on these qualitative indices، the sampled rose farms were divided into two groups: rose farms with high quality and low quality flowers. Leaf mineral concentrations and qualitative indices of flowers of both groups were compared based on t test. The results showed that the irrigation water was in class C2S1، which has no salinity and sodium problems. Average electrical conductivity and pH of the soils under rose cultivation was 1. 16 dS/m and 7. 7، respectively. Improper application of phosphorous fertilizers by farmers has resulted to an increase in available phosphorus content of soils up to 28. 2 mg/kg. While، lack of potassium fertilizers and continuous cultivation has resulted in reduction of available potassium in studied soils to 120 mg/kg، and this problem has lowered the qualitative indices of rose flowers in the region. Average concentration of available micronutrients (including Fe، Mn، Zn and Cu) was 7. 9، 4. 5، 1. 5 and 2. 1 mg/kg، respectively، which all were at optimum level، except Mn، for rose flower production. The results revealed that there was a significant increase (P<0. 01) in potassium concentration of leaf، fresh weight of flower، length and diameter of flower in high-quality flower farms as compared to low-quality flower farms. Concentrations of other leaf nutrients were not significantly different in the two groups.
    Keywords: Qualitative indices, Micronutrients, Ornamental plants
  • Sh. Haftbaradaran, A. H. Khoshgoftarmanesh, M. Afyuni Pages 37-49
    Zinc (Zn) deficiency in human، which results from diets low in bioavailable zinc، could be eliminated by increasing readily plant-available Zn in soil. Root exudates and organic acids released during decomposition of soil organic matter can affect the availability of Zn. Thus، this hydroponic experiment was conducted to investigate the effect of some chelates on Zn uptake and translocation in two wheat genotypes with different zinc-efficiency. Two wheat genotypes (Triticum aestivum L. Back Cross Rowshan as zinc-efficient and Kavir as zinc-inefficient) were exposed to two levels of zinc (10 and 100 µM) and six different carboxylic acids (citric، tartaric، oxalic، salicylic، ethylenediamin tetraacetic acid and L-methionine). Results showed that uptake capability of free and complexed species of Zn were completely different. Zn2+ activity in nutrient solution had negative correlation with shoot dry weight and positive correlation with shoot zinc concentration in Kavir genotype، while complexed species had opposite results. Back Cross Rowshan genotype showed opposite results in comparison with Kavir genotype. The response of wheat genotypes to different organic acids varied. EDTA treatment caused the lowest shoot zinc concentration in Kavir genotype (18. 8 mg/kg)، while the Back Cross Rowshan genotype had highest concentration (99. 5 mg/kg). Tartaric acid and citric acid caused the lowest root Zn concentration in the Kavir genotype (26. 7 and 58. 6 mg/kg، respectively)، while the highest content was observed in the Back Cross Rowshan genotype (83. 2 and 98. 1 mg/kg، respectively). Catalase activity had inverse relationship with root Zn concentration in both genotypes. According to the results of this research، different responses of the wheat genotypes to organic acids are related to different mechanisms of zinc-efficiency in genotypes.
    Keywords: Organic acids, Root exudates, Back Cross Rowshan genotype, Kavir genotype, Micronutrients
  • H. R. Motaghian, A. R. Hosseinpour, F. Raeisi, J. Mohammadi Pages 51-64
    Copper (Cu) is an essential micronutrient for plants. However، determination of a suitable extractant of Cu in sewage sludge-amended calcareous soils has seldom been attended. The aim of this research was evaluating several extractants to predict available Cu in 10 untreated and sewage sludge-treated calcareous soils in greenhouse under wheat cultivation. After 1 month incubation، available Cu of soils was determined using 7 chemical procedures (DTPA-TEA، AB-DTPA، Mehlich 1، Mehlich 2، Mehlich 3، 0. 1 N HCl and 0. 01 M CaCl2). Results showed that Mehlich 3 and 0. 01 M CaCl2 extracted the highest and the lowest concentration of Cu، respectively، in untreated and treated soils. In untreated soils، the highest significant correlation (r=0. 95**) was between extracted Cu using AB-DTPA with concentration of Cu in wheat shoots. In addition، in sewage sludge-amended soils، the correlation between extracted Cu using AB-DTPA and Mehlich 3 and concentration of Cu in wheat shoots was significant. Prediction of wheat response was improved after addition of clay and sand parameters in regression models. The results showed that proper extraction procedures for available Cu to wheat in untreated and sewage sludge-treated calcareous soils were AB-DTPA and Mehlich 3.
    Keywords: Extractability, Bioavailability, Plant response
  • M. S. Mousavi Dastenaei, H. Khademi Pages 65-75
    Micaceous minerals، including phlogopite، are frequently used as the growth medium with different commercial names for greenhouse plants. The objective of this investigation was to understand the effect of phlogopite size on the release and supply of potassium (K) under greenhouse conditions. A pot experiment was carried out with a completely randomized design using factorial arrangement and 3 replications. Treatments consisted of 4 particle sizes of phlogopite and a control، as well as 2 types of nutrient solution (with/without K). Alfalfa was the test plant which was grown on a mixture of sand and phlogopite for a period of 6 months. During the growing period، shoot was harvested 4 times and the root was collected at the end of the experiment and their K concentration was measured. Under the K-free nutrient solution، the K concentration and total uptake was highest in pots containing the smallest phlogopite size. As the size of mineral decreases، the conditions for mineral weathering seem to become more favorable and therefore، mica releases its K more quickly. Therefore، if the long term K supply is important، coarse-sized phlogopite should be used. In contrast، fine-grained phlogopite is suitable when K is to be supplied very quickly.
    Keywords: Mica, Potassium release, Mineral size, Alfalfa
  • Z. Saeri, A. H. Khoshgoftarmanesh, M. Kalbasi, M. Mobli, M. Haghighi Pages 77-87

    In order to investigate the effect of some substrates on uptake and concentration of nutrients in cherry tomato (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Cerasiforne)، this non-recycling soilless culture experiment was carried out as a completely randomized blocks design with 9 treatments and four replicates، with two plants in each pot. Treatments included perlite-vermiculite 50:50 %v، perlit-zeolite 50:50 %، perlite 100%، rice husk 100%، rice husk-vermiculite 50:50 %، rice husk-zeolite 50:50 %، perlite-rice husk-vermiculite 37. 5:37. 5:25 %، perlite-rice husk-zeolite 37. 5:37. 5:25 %، and cocopeat 100%. Results of the analysis of nutrients in the substrates showed that cocopeat and zeolite had the greatest concentration of potassium (K). The highest concentration of calcium (Ca) was found in zeolite medium، magnesium (Mg) in cocopeat، manganese (Mn) in rice husk، copper (Cu) in vermiculite، zinc (Zn) in cocopeat and iron (Fe) in vermiculite. The highest concentration of K and Mg in shoots of tomato plants was found in cocopeat، while plants in the vermiculite medium had the highest Ca concentration in their shoots. No significant relationship was found between concentrations of measured nutrients، except for K، in the substrates and their uptake by plants. In general، the highest nutrients uptake by cherry tomato plants was found in the medium containing a mixture of perlite and vermiculite، which is probably due to optimum root growth conditions، particularly high porosity and high ability for retention of water and nutrients.

    Keywords: Perlite, Vermiculite, Zeolite, Cocopeat, Rice husk
  • S. H. Nourani, M. Kafi, A. Mahboub Pages 89-99

    This research was conducted in order to investigate the possibility of using palm wastes compost as substrate for cultivation of Dieffebnbachia amoena at five levels (ratio of 0، 25، 50، 75 and 100% v/v as substitute for peat) and peat: perlite (4:1) treatment as control، as a randomized complete blocks design with three replications. Chemical and biological properties of palm wastes compost، physico-chemical characteristics of growth media and growth indices after 7 months were evaluated and measured. Results showed that carbon to nitrogen ratio (C/N=18) and germination test (71. 25%) indicated that the palm wastes compost is mature and stable. Nutrients content، pH and electrical conductivity of compost was higher than peat. The physico-chemical characteristics of substrates showed that 75% compost ratio was in the ideal range. Evaluation of the growth indices such as plant height، stem diameter، fresh and dry weight of shoots، and fresh weight of roots shows that the highest and the least growth rate was obtained from 75% and 100% compost treatments، respectively. In general، palm wastes compost is a suitable substrate for growth of Dieffenbachia and could be replaced up to 75% with imported peat in peat-perlite mediums.

    Keywords: Soilless substrate, Peat moss, Growth indices
  • E. Samieiani, H. Ansari, M. Azizi, S. M. Hashemi, Nia, Y. Salahvarzi Pages 101-110
    Nowadays، stress management is considered to be very important in landscapes. The present research was conducted to investigate the effects of regulated deficit irrigation at 4 levels (25، 50، 75 and 100% of lawn irrigation requirement) on some biochemical indices of four groundcover plants (Lolium perenne، Potentilla spp، Trifolium repens and Frankinia spp) to be used in landscapes، with 3 replications. Results showed that Frankinia spp had the highest proline content (0. 84 mg/g fresh weight) and the lowest chlorophyll content (15. 9 mg/g fresh weight)، the 75% stress treatment had the highest proline content (0. 84 mg/g fresh weight) and control treatment had the highest chlorophyll content (32. 6 mg/g fresh weight). For total carbohydrates، the highest and the lowest amounts (1. 54 and 0. 79 mg/g fresh weight) belong to Lolium perenne and Trifolium repens، respectively. Also، among the species، Trifolium repens showed the highest antioxidant activity (75. 05%). In general، regulated deficit irrigation affected different biochemical characteristics of the examined groundcover plants significantly. But، applying it up to the damaging point for landscape plants can be an important management strategy for reduction of water consumption in green spaces.
    Keywords: Antioxidant activity, Total carbohydrates, Proline content, Chlorophyll content
  • G. Madani, S. Ghobadi, B. E. Sayed-Tabatabaei, M. Talebi, A. Yamchi Pages 111-123
    Strawberry (Fragaria× ananassa L.) is an important horticultural product that is highly acceptable because of its desirable taste، flavor، mineral elements، vitamins and secondary metabolites. Conventionally، strawberries are vegetatively propagated by runners arising from axillary buds on the plant crown. Plant propagation through runner produces a limited number of propagules. In the view of mass propagation and transformation، it is highly desirable to optimize methods of rapid، efficient and large scale multiplication of Fragaria X ananassa Duch. through tissue culture. In present study، developing an effective protocol for regeneration of strawberry cv. Selva، different explants (leaf disk، shoot tips and hypocotyls) and media modifications were examined. The best response towards shoot induction was observed on shoot tip explants cultured on MS medium supplemented with 2 mg/l of BAP and IAA. Direct shoots emerged from hypocotyls grown on MS medium supplemented by 2،4-D، BAP and TDZ at 0. 01، 0. 1 and 1 mg/l respectively. Indirect shoot regeneration was produced from hypocotyls on MS medium containing 2 mg/l of BAP. Using activated charcoal enhanced explants proliferation on culture media due to decreasing the toxic metabolites، phenolic exudation and adsorption of inhibitory compounds.
    Keywords: Tissue culture, Shoot tip, Hypocotyl, Callus, Activated charcoal