فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و ششم شماره 1 (بهار 1392)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و ششم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مونا نظری، رقیه ذوالفقاری، پیام فیاض صفحات 1-14
    تولید ترکیبات ثانویه در برابر تنش های محیطی به عنوان سدی دفاعی است. این موارد عمدتا ترکیبات فنولی از جمله اسیدهای فنولی، تانن ها و لیگنین هستند. در تحقیق حاضر، سه گونه بلوط زاگرس (برودار، دارمازو و وی ول) تحت تنش خشکی آزمایش شد. برای این منظور، نهال ها بدون اینکه در گلدان مطالعه ای انجام شود و در شرایط کاملا یکسان و در فضای باز کاشته شدند. سپس، زمانی که نهال ها چهارماهه بودند، آبیاری قطع شد تا خاک گلدان ها به تدریج به ظرفیت مزرعه ای 70% (تیمار ضعیف)، 50% (تیمار متوسط) و 30% (تیمار شدید) طی پانزده روز رسیدند. پس از برداشت نهال ها در هر مرحله از آزمایش، ذی توده کل و میزان ترکیبات ثانویه مختلف (فنول کل، تانن کل، تانن متراکم) برگ نهال ها اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی، میزان ذی توده را به طور معنی داری کاهش داد. نتایج ترکیبات ثانویه مختلف در گونه های مختلف نیز نشان داد که تنها تانن کل گونه بلوط ایرانی در معرض تنش خشکی ضعیف با کنترل تفاوت معنی داری داشت. همچنین در تنش خشکی شدید نیز تانن متراکم و فنول کل نسبت به کنترل در هر سه گونه تغییر افزایشی غیرمعنی دار داشت؛ اما میزان تانن کل تحت تنش خشکی شدید نسبت به کنترل تنها در گونه برودار به طور قابل توجهی بیشتر بود. همچنین درصد زنده مانی گونه برودار نیز از دو گونه دیگر بالاتر بود؛ بنابراین، به نظر می رسد که یکی از مکانیسم های موثر در مقاومت به خشکی افزایش میزان تانن کل باشد که در گونه برودار مشاهده شد و سبب حفظ زنده مانی بالاتر در این گونه شد.
    کلیدواژگان: بلوط، ترکیبات ثانویه، تنش خشکی، ذی توده
  • نجمه نجات، رضا مستوفی زاده قلمفرسا، حسین صادقی، شاهرخ زندپارسا، سید رشید فلاح شمسی صفحات 15-26
    کنار (Ziziphus spina-christi) درختی جنگلی است که در نواحی خشک و نیمه خشک آسیا و افریقا رشد می کند و بومیان به طور گسترده از میوه ها، برگ ها، پوست، و چوب آن استفاده می کنند. از سال 1387 مرگ تعداد زیادی از نهال های کنار با علایم پوسیدگی در ریشه در نهالستان های کازرون و لامرد در استان فارس مشاهده شد. عامل بیماری ضمن حمله به ریشه ها سبب تغییر رنگ و نکروز پوست داخلی و چوب در محل طوقه می شود. با کشت بافت های تغییر رنگ یافته (ریشه و طوقه) روی محیط کشت عصاره سیب زمینی آگار جدایه های قارچ Fusarium oxysporumجدا شد و بیماری زایی گونه فوق با استفاده از اصول کخ به اثبات رسید. از آنجا که کنار در مناطق خشک نهال کاری می شود و بیماری مرگ نهال ناشی از پوسیدگی ریشه نیز در این مناطق شایع است، برهم کنش تنش خشکی و عامل بیماری زا در آلودگی ریشه های این گیاهان مطالعه و بررسی شد. به منظور بررسی اثر متقابل سطوح مختلف تنش خشکی و عامل بیماری زا، مطالعه ای به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار شامل تیمار های دور آبیاری (دو، سه، پنج، و هشت روزه) و قارچ F. oxysporum تحت شرایط گلخانه انجام گرفت و برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیک نهال ها، مانند ارتفاع، تعداد برگ، و طول و پهنای برگ، بررسی شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان می دهد که عکس العمل رشدی کنار در مقایسه با تنش های خشکی اعمال شده به سطوح خشکی بستگی دارد. همچنین، کاهش ارتفاع و تعداد برگ در هر گیاه در برهم کنش F. oxysporum و تنش خشکی بیش از 50 درصد مشاهده شد.
    کلیدواژگان: کنار، Fusarium oxysporum، پوسیدگی ریشه، بوته میری، تنش خشکی
  • سیده پریسا باتوبه، رضا اخوان، مهدی پورهاشمی، هادی کیادلیری صفحات 27-38
    جنگل های ناحیه رویشی زاگرس امروزه به علت قطع بی رویه و چرای مفرط غالبا به حالت مخروبه درآمده اند، ولی با این حال هنوز می توان مناطقی را یافت که به دلایل گوناگونی، چون دور از دسترس بودن یا مقدس بودن، کمتر تخریب شده اند. از این مناطق می توان به عنوان مناطق شاهد یا الگو در مدیریت و برنامه ریزی سایر مناطق جنگلی استفاده کرد. در این پژوهش به نحوه پراکنش درختان در سطح افق (الگوی مکانی)، که از ویژگی های شاخص توده های جنگلی است، و نیز تعیین حداقل سطح مناسب برای بررسی آن، پرداخته شده است. بدین منظور سه سطح یک هکتاری جنگلی به ابعاد 100 100 متر در سه منطقه کمتر دخالت شده (قبرستان) در اطراف شهرستان مریوان انتخاب شدند که گونه غالب آن ها برودار بود. در داخل هر یک از این سطوح یک هکتاری، سه سطح مربع شکل دیگر به ترتیب با مساحت های 25/0، 5/0، و 75/0 هکتار به صورت تودرتو اجرا شد. سپس، موقعیت مکانی کلیه درختان در داخل قطعات یک هکتاری به روش فاصله آزیموت تعیین و الگوی پراکنش مکانی درختان با استفاده از تابع K رایپلی به تفکیک قطعات مختلف بررسی شد. نتایج نشان داد که الگوی پراکنش مکانی درختان جز برای سطح 25/0 هکتار، کپه ای، و حداقل سطح مناسب برای این بررسی، 5/0 هکتار است.
    کلیدواژگان: الگوی مکانی، حداقل سطح مناسب، زاگرس، تابع K رایپلی، توده کمتر دخالت شده، مریوان
  • محمد عواطفی همت، تقی شامخی، محمود زبیری، داوودرضا عرب، محمود قاضی طباطبایی صفحات 39-54
    مدل های ذهنی چارچوب های مرجعی اند که افراد بر اساس آن ها جهان را تاویل و تفسیر می کنند. در این مقاله مدل های ذهنی دو گروه اصلی از ذی نفعان جنگل، یعنی 1. کارشناسان سازمان جنگل ها و 2. دامداران محلی در حوزه آبخیز شماره 35 جنگل های شمال، درمورد علل تخریب جنگل بررسی شده است. داده های لازم از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته با اعضای هر یک از دو گروه مذکور به دست آمده است. نتایج مصاحبه ها در قالب رهیافت پویایی های سیستم مفهوم سازی شده و مدل های ذهنی هر یک از دو گروه به صورت نمودارهای علت و معلولی به دست آمده است. بررسی مدل های ذهنی این دو گروه نشان دهنده این است: هر یک از دو گروه مذکور، دیگری را عامل تخریب جنگل می داند و ارتباطی بین فعالیت های خود و تخریب جنگل و جایی برای تجدید نظر در اقدامات خود متصور نیست. کارشناسان سازمان جنگل ها، فعالیت های طرح های جنگلداری، از جمله بهره برداری را در راستای بهبود کمیت و کیفیت توده، و فعالیت های دامداری سنتی را سبب تخریب جنگل می دانند. دامداران محلی نیز فعالیت های مجریان طرح های جنگلداری در قالب بهره برداری از جنگل را عامل تخریب جنگل می دانند و ارتباطی بین حضور دام در جنگل و تخریب آن قائل نیستند. برگزاری دوره های آموزشی در زمینه اهداف طرح های جنگلداری، برای روستاییان و دامداران و ارتقای ظرفیت و توان کار کردن با مدل های ذهنی مبتنی بر سیاست ها و تصمیم گیری ها، برای کارشناسان اداره جنگل ها در ایجاد فضای مساعد برای درک اهداف و اولویت های هر یک از دو گروه ذی نفع و بهبود مدل های ذهنی آن ها می تواند در رسیدن به درک مشترکی از هدف مدیریت جنگل سودمند باشد.
    کلیدواژگان: مدل های ذهنی، پویایی های سیستم، نمودارهای علت و معلولی، بازخور، تخریب جنگل، لیره سر
  • رامین نقدی، امیر حسین فیروزان، جواد ترکمن، جابر حسینی، اسماعیل قجر، عقیل مرادمند جلالی صفحات 55-68
    در این تحقیق تاثیر دپوی گرده بینه در افزایش طول و عرض ترک های مقطع گرده بینه و تاثیر تیمارهای S کوبی و پارافین در جلوگیری از افزایش طول و عرض ترک های مقطع گرده بینه گونه های راش، ممرز، و توسکا بررسی شده است. بدین منظور، به طور تصادفی، از هر گونه، 75 گرده بینه انتخاب شد، که 25 گرده بینه به تیمار S کوبی، 25 گرده بینه به تیمار پارافین، و 25 گرده بینه برجامانده به تیمار شاهد اختصاص داده شد. طول و عرض ترک های اصلی مقاطع گرده بینه در دو مرحله با فاصله زمانی 20 روز به کمک کولیس اندازه گیری شد. برای آنالیز نتایج از طرح تصادفی و آزمون t جفتی، و برای مقایسه میانگین ها در سطح 5 درصد از آزمون دانت T3، استفاده شده است. نتایج نشان داد، که در بین سه گونه، حساسیت راش به افزایش طول و عرض ترک از همه بیشتر، و گونه توسکا از همه کمتر، و تاثیر S کوبی در جلوگیری از افزایش طول و عرض ترک از تیمار پارافین بیشتر است و در اکثر موارد تفاوت معنی داری بین دو مرحله برداشت در طول و عرض ترک ها مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: تیمار S، پارافین، طول ترک، عرض ترک، دپو، گرده بینه
  • رضا اولادی، حامد متینی بهزاد، زهرا شریفی، عباس معصومی صفحات 69-81
    بررسی و مقایسه آناتومی چوب و مرفولوژی الیاف درختان اوجا رشد یافته در مناطق گوناگون جغرافیایی علاوه بر معرفی ویژگی های بافت چوبی این گونه برای دسته بندی و تمایز بین آنها، به فهم چگونگی تغییرات آناتومی چوب این گونه در پاسخ به شرایط مختلف اقلیمی کمک خواهد کرد. در این پژوهش برخی ویژگی های آناتومی چوب و الیاف درختان اوجا (Ulmus carpinifolia Borkh.) بومی ایران در دو منطقه گرگان و کمیجان (استان مرکزی) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که درختان این دو رویشگاه در عین پیروی از ویژگی های کلی و بارز آناتومی چوب جنس نارون، دارای مشخصه های منحصربه فردی نیز می باشند که برخی از آنها مانند وجود ضخامت مارپیچی ظریف در برخی آوندهای چوب بهاره نمونه های کمیجان و اشعه های جوش خورده در نمونه های گرگان برای نخستین بار است که در مورد این گونه گزارش می شود. علاوه بر این، نمونه های کمیجان دارای حلقه های رویشی نازک تری بوده و در آوندهای این نمونه ها تیل دیده می شد درحالیکه این ویژگی در نمونه های گرگان وجود نداشت. تعدادی از اختلافات مشاهده شده بین ویژگی های آناتومی چوب درختان این دو منطقه – بخصوص ویژگی های مرتبط با آوندها- به اقلیم خشک و سردتر رویشگاه کمیجان نسبت داده شد ولی تفسیر دیگر تمایزها نیاز به پژوهش های مستقل دیگری دارد.
    کلیدواژگان: آناتومی چوب، اقلیم، اوجا، کمیجان، گرگان، نارون
  • مهدی نادی، علی خلیلی، کامبیز پورطهماسی، جواد بذرافشان صفحات 83-95
    دانش اقلیم شناسی درختی با مطالعه ارتباط بین متغیر های اقلیمی و حلقه های درخت به بازسازی اقلیم گذشته می پردازد که پیش نیاز بسیاری از مطالعات کشاورزی و منابع طبیعی است. اصولا درختان مناطق مرتفع حساسیت بیشتری به تغییرات آب و هوایی دارند، اما متاسفانه در مناطق مرتفع جنگلی، نظیر منطقه چهارباغ گرگان (منطقه مطالعاتی) هیچ ایستگاه هواشناسی ای وجود ندارد. برای رفع این مشکل، در این تحقیق روش های مختلف درون یابی داده های دما و بارندگی در منطقه مورد مطالعه با یکدیگر مقایسه و بهترین روش درون یابی مشخص شد. سپس، با استفاده از روش برتر، متغیر های دما و بارندگی ما هانه طی دوره آماری 19822006 در سایت های نمونه برداری حلقه های درخت برای دو گونه ارس و بلوط محاسبه شد. در نهایت، همبستگی بین داده های سالانه عرض حلقه های درختان ارس و با بلوط متغیر های دما و بارندگی ما هانه، شاخص بارندگی استاندارد (SPI)، و شاخص اکتشاف خشکسالی (RDI)، ارزیابی شدند. نتایج نشان داد در بین روش های مختلف درون یابی، روش گرادیان خطی سه بعدی و روش هیبرید خطی و غیر خطی به ترتیب بهترین روش های درون یابی دما و بارندگی اند. تحلیل ضرایب همبستگی نشان داد که موثرترین عامل های هواشناسی بر رشد درختان بلوط، اثر مثبت شاخص SPI یک ماهه ماه ژوئن و اثر منفی دمای متوسط ماه مارس فصل رویش است. در مورد درختان ارس، بارندگی ماه ژوئیه فصل رویش و دمای متوسط ماه سپتامبر قبل از فصل رویش بر رشد درختان اثر منفی دارند.
    کلیدواژگان: اقلیم شناسی درختی، تحلیل همبستگی، درون یابی، منطقه مرتفع جنگلی چهارباغ گرگان، SPI، RDI
  • نوشین طغرایی، مهدی یزدی، مائده فدایی خجسته صفحات 97-107
    از ناحیه قشلاق، با سن تریاس بالایی ژوراسیک میانی، نمونه برداری شد. در این ناحیه از تنه درختان ایستاده و نیز قطعات پراکنده چوب های فسیل نمونه هایی به تعداد سیزده گرده بینه و قطعاتی از تنه و ریشه به محل آزمایشگاه منتقل شدند که پس از برش و تهیه مقاطع میکروسکوپی، بررسی شدند. ساختمان چوب های بررسی شده همگی مشابه بازدانگان و از نوع Pycnoxylic Tracheidoxyl Homoxylous، یعنی چوب هایی اند که استوانه مرکزی چوبی در آن ها توسط پره های چوبی پهن تکه تکه نشده است. حد دوایر رویشی در اکثر چوب ها نامشخص است و نیز کانال رزین تقریبا در هیچ یک از چوب ها وجود ندارد. حداقل دو جنس مجزا را می توان تشخیص داد که یکی از آن ها قبلا از کرمان گزارش شده است. به سبب وجود بقایای چوب یا برگ گیاهانی مانند دم اسب ها، سرخس ها، گینکو ها، مخروطیان، و به خصوص Scytophyllum، سن طبقات واجد فسیل های چوب در قشلاق، تریاس پسین، تخمین زده شده است.
    کلیدواژگان: آناتومی چوب، البرز، ایران، چوب فسیل، دیرینه شناسی گیاهی
  • مجید عزیزی، رفعت دهقان کروکی، علیرضا رکن الدین افتخاری، مهدی فائزی پور صفحات 109-124
    با توجه به هدایت منابع محدود به سوی صنایع اولویت دار، مطالعه در زمینه مزیت کشور در تولیدات صنعتی امری ضروری است. نظر به اینکه استان قم نیز با دارا بودن شرایط خاص به عنوان یک قطب در زمینه صنایع چوبی محسوب می شود، اولویت بندی صنایع چوب و کاغذ این استان امری مفید است. رسیدن به این هدف مستلزم طی دو مرحله است: در مرحله اول سلسله مراتبی از شاخص ها که دارای پنج شاخص اصلی با عناوین اقتصادیمالی، نیازهای زیرساختی، مواد و محصول، فنی انسانی، اجتماعیوفرهنگی هستند، طراحی و با استفاده از روش AHP وزن دهی و سپس رتبه بندی می شوند. در مرحله دوم گزینه ها با استفاده از روش TOPSIS و با در نظر گرفتن وزن شاخص ها اولویت بندی می شود. از بین شاخص ها، شاخص اقتصادی و مالی با وزن 28/0 دارای بیشترین اهمیت است و به دنبال آن شاخص های نیازهای زیرساختی، مواد و محصول، فنی و انسانی و اجتماعی و فرهنگی، به ترتیب قرار می گیرند. همچنین نتایج اولویت بندی زیرشاخص ها نشان می دهد که زیرشاخص جذب سرمایه گذاری با وزن 11/0 دارای بیشترین اهمیت است. سپس، گزینه ها اولویت بندی می شوند که در نتیجه این اولویت بندی، گزینه سایر2 انواع مبلمان چوبی، بالاترین اولویت و گزینه کاغذ چاپ و تحریر و کاغذ روزنامه، پایین ترین اولویت را به دست می آورد.
    کلیدواژگان: استان قم، اولویت بندی، صنایع چوب و کاغذ، TOPSIS، FDM، AHP
  • نجمه موسوی، نورالدین نظرنژاد*، مجید ذبیح زاده صفحات 125-133

    بازیافت کاغذ با وجود مزیت ها و پتانسیل ها با کاهش ویژگی های کیفیتی همراه است. این تحقیق به منظور استفاده بهینه از کارتن های کنگره ای کهنه در بازیافت کاغذ و بهبود کیفیت کاغذهای بازیافتی انجام گرفت. افزودن نشاسته کاتیونی به خمیر کاغذ بازیافتی، موجب احیای پیوند های از دست رفته خمیر کاغذ می شود و در نتیجه خواص مقاومتی کاغذهای ساخته شده را تا حد خمیر کاغذ بکر ارتقا می دهد. نشاسته ها با توجه به منبع استخراجی شان آثار متفاوتی دارند. در این بررسی، از نشاسته کاتیونی سیب زمینی و گندم، هر یک در 4 سطح 0، 5/0، 1، و 5/1 درصد، به همراه 4/0 درصد آلوم به عنوان خنثی کننده آشغال های آنیونی استفاده گردید. کاغذ دست ساز با جرم پایه 120 گرم بر متر مربع ساخته و وی‍ژگی های مقاومتی آن اندازه گیری شد. میزان جذب دو نوع نشاسته بر روی خمیرکاغذ نیز با استفاده از روش اسید فنول محاسبه گردید. نتایج مشخص کرد که مصرف 5/1 درصد نشاسته سیب زمینی و 1 درصد نشاسته گندم تاثیر بهینه ای بر افزایش مقاومت کاغذهای حاصله داشته است. در مقایسه بین دو نوع نشاسته سیب زمینی و نشاسته گندم نیز نشاسته گندم عملکرد بهتری داشته است. نمودار جذب دو نشاسته نیز نشان داد که نشاسته سیب زمینی جذب و ماندگاری بیشتری بر روی خمیرکاغذ داشته است.

    کلیدواژگان: بازیافت، جذب نشاسته، شیمی پایانه تر، کارتن های کنگره ای کهنه (OCC)، نشاسته کاتیونی
|
  • Mona Nazari, Roghayeh Zolfaghari, Payam Fayyaz Pages 1-14
    Climate change is defined as long term and irreversible changes in the climatic behavior of a region. Many studies have been conducted in different regions of the world on climate change. The results of these studies show considerable changes in climatic factors especially in precipitation and temperature. In this research، the trend of changes in annual and seasonal rainfall and temperature in 24 synoptic stations over a 50-year data period (1956-2005) was investigated in Iran. The Mann- Kendall test and linear regression technique were used to analyze the trend of changes in climatic factors. The results showed both increasing and decreasing trends in annual rainfall at various regions of Iran. Annual rainfall in northern slopes of Alborz and western slopes of the Zagros Mountain as well as in eastern and southeast parts of Iran had a decreasing trend while in the central of Iran the trend of changes was increasing. In southern region of Iran the rainfall had an increasing trend. The results also showed that temperature in most of the studied stations over the considered period was increasing. The highest and lowest changes in temperature were seen in the mean temperature of summer and winter، respectively. Ahwaz and Khorramabad stations had a decreasing trend and over all seasons would go toward more cooling. The temperature trend in Oromiye was decreasing in autumn and summer while Shahrekord and Bandar abbas had the same trend in summer and winter.
    Keywords: climate change, Iran, linear regression, Mann, Kendall test, trend
  • Najmeh Nejat, Reza Mostowfizadeh Ghalamfarsa, Hosein Sadeghi, Shahrokh Zand-Parsa, Seyed Rashid Fallah Shamsi Pages 15-26
    Christ thorn (Ziziphus spina-christi) is a forest tree species that grows wild in the arid and semiarid areas of Asia and Africa where rural populations intensively use its fruits، leaves، bark، and wood. The death of a large number of seedlings with root rot symptoms has been observed since 2008 in Kazerunand Lamer nurseries in Fars Provience of Iran. Necrosis of internal skin and crown were also detected in the infected plants. Some isolates of Fusarium oxysporum were recovered through plating the infected tissues on the PDA medium which were found to be pathogenic on the Christ thorn seedlings through Kock’s postulate. Since Christ thornis cultivated in the arid areas and damping-off of the seedlings is a common disease in these areas، the present study was conducted to study the co-effects of water stress and the pathogen on the plant seedlings. The effects of F. oxysporum infection and the levels of irrigation frequencies (every 2، 3، 5 and 8 days) was studied through using a factorial experiment that was arranged in a randomized complete block design with four replications. Some morpho-physiological features of the seedlings such as height، leaf number، leaf height، and width were measured. The results of this experiment indicated that the growth response of Christ thorn to drought stress depends on the levels of irrigation applied. Compared to the unstressed control، the interaction of F. oxysporum and water stress reduced the seedling height and leaf numbers up to more than 50%.
    Keywords: Christ thorn, damping off, drought stress, Fusarium oxysporum, root rot
  • Parisa Batoubeh, Reza Akhavan, Mahdi Pourhashemi, Hadi Kia-Daliri Pages 27-38
    Nowadays، the Zagros forests are being destroyed due to over pollarding and overgrazing of the trees. However، some less-disturbed and wild regions can be found in these forests that have not been destroyed due to being un-accessible or being a holy place. These regions can be used as a suitable standard for planning and managing the other forest areas. In this study، we investigated one of the indicator characteristics of the forest stands، i. e.، spatial patterns of trees، and determined the suitable plot size to study it. For this purpose، 3 one-hectare (100 m × 100 m) nested plots with areas of. 25،. 5، and. 75 of ha in less-disturbed stands were selected. Coordinates of all trees were determined using azimuth-distance method، and the spatial point pattern was analyzed through Ripleyls K- function for each nested plots، individually. The results showed that the spatial patterns of the trees in all nested plots، except for the. 25 ha، were clustered، and the minimum plot size to study the spatial patterns in such forest stands was. 5 hectare.
    Keywords: less, disturbed stand, plot size, Ripley's K, function, Spatial pattern, Zagros
  • Mohammad A. Hemmat, Taghi Shamekhi, Mahmoud Zobeiry, Davood Reza Arab, Mahmoud Ghazi Tabatabaei Pages 39-54
    Mental models are the reference frame works in which people interpret the world around them. In this paper، mental models of two main stakeholder groups (forestry experts in Forest، Rangeland، and Watershed Organization and the local herders of Lire-Sar watershed) were analyzed in the context of forest degradation. The required data have been obtained through semi-structured interviews with individual members of each group. The results were conceptualized in the system dynamics approach and the cause and effect diagram of each groups were derived. The results of the mental models diagraming of the two groups show that each group blames the other group for the degradation process and they are not expected to revise their actions. Organizing training courses about the goals and objectives of the forestry projects for the local herders and villagers، and improving the forestry organization experts capacity and capability in dealing with the mental models that are based on the policies and decision makings، would be useful in creating a proper atmosphere for these two groups to understand the priorities and objectives of each other.
    Keywords: cause, effect diagram, feedback, forest degradation, mental model, system dynamics
  • Ramin Naghdi, Amir Hosin Firozan, Javad Torkaman, Jaber Hosini, Ismael Ghajar, Aghil Moradmand Jalali Pages 55-68
    In the paper، the influence of duration of decking on increasing the length and width of end checks and the role of paraffin and anti-checking iron treatments in preventing these changes were investigated. The logs of tree species of Fagus Orientalis، Carpinus Betulus، and Alnus Subcordata that are of the most common species in the northern forest of Iran were chosen for present study. To carry out the sampling process، 75 logs of each species were selected which 25 logs were assigned to metal treatment، 25 logs to paraffin treatment، and 25 logs to control samples. Length and width of main checks on the cross section of logs then were measured in two levels with 20 days time intervals using caulis. The randomly design، Student›s T and Dunnett T3 tests were applied for mean comparisons at the level of 0. 05 percent error. The results showed that in the most cases، treatment S had positive effects on the quality of logs. Among three investigated species Fagus Orientalis was the most sensitive species and Carpinus Betulus was the most flexible one that positively reflected to the anti-checking iron. In addition، paraffin treatment had no significant effect on the dimensions of the checks on the studied species.
    Keywords: anti, checking iron, check length, check width, landing, log, paraffin treatment
  • Reza Oladi, Hamed Matini Behzad, Zahra Sharifi, Abbas Masoumi Pages 69-81
    Studying and comparing the wood anatomy and fiber morphology of the Field Elm trees that grow in different sites، along with assisting us in the identification and grouping of the Ulmus spp. will help us understand the reaction of these species to different climatic factors. In this study، some wood anatomical characteristics and fiber morphology of Gorgan and Komijan native Field Elms (Ulmus carpinifolia Borkh.) were investigated. The results showed that although these trees exhibit some outlined features of Ulmus spp. they also have unique properties (i. e. delicate spiral thickening in the earlywood vessels of Komijan or fused rays in Gorgan samples) which have not been reported for these species so far. Moreover، the Komijan samples had pronounced narrower tree rings and tyloses in the vessels while this feature was almost absent in Gorgan samples. Some of these differences – especially vessel related features- were linked to the colder and drier climate of Komijan but in order to have a better understanding of the other observed dissimilarities، more studies need to be conducted.
    Keywords: climate, field elm, Gorgan, Komijan, Ulmus, wood anatomy
  • Mehdi Nadi, Ali Khalili, Kambiz Pourtahmasi, Javad Bazrafshan Pages 83-95
    The dendroclimatology science reconstructs the past climates through studying the relationship between climatic indices and tree rings which is a pre-requisite of agricultural and natural resources studies. Basically، the tree species of highland regions are more sensitive to the climatic conditions. Unfortunately، in the highland forest regions like Chaharbagh، Gorgan (case study) there is nometeorological station. In order to solve this problem، in this study various interpolation methods of temperature and precipitation data from the area understudy were compared and the best methods were determined. Then، through using the best interpolation methods، monthly temperature and precipitation variables in the period 1982-2006 were calculated in the tree ring sampling points for two tree species (i. e.، Juniperus polycarpus and Quercus macranthera). Finally the correlation between yearly tree rings and monthly temperature and precipitation، Standardized Drought Index (SPI)، and Reconnaissance Drought Index (RDI) were evaluated. The results show that among various interpolation methods the 3D linear gradient and linear and nonlinear hybrid methods are the best interpolation methods for temperature and precipitation، respectively. Correlation coefficient analyses showed that the effective meteorological factors on the growth of Quercus macranthera trees are the positive effect of the SPI of June and the negative effect of the March temperature. The July precipitation and the pre-growth September temperature have a negative effect on the growth of the Juniperus polycarpus trees.
    Keywords: Chaharbagh Gorgan Forestry high land region, correlation analysis, dendroclimatology, Iinterpolation, SPI, RDI
  • Nooshin Toghraie, Mehdi Yazdi Pages 97-107
    Wood samples of upper Triassic–middle Jurassic were collected from eastern Alborz، Gheshlagh coalmines. These samples were collected from trunks and roots of the remaining standing trees and some scattered timbers. Thirteen samples were transferred to the lab and were investigated after being prepared in the form of thin layers and sections. All of the materials were identified as Gymnosperm-like woods of pycnoxylic tracheidoxyl Homoxylous type. These are kinds of fossil woods in which the woody cylinder is not dissected by the thick parenchymatous woodrays (so-called manoxylic woods). Almost in all samples (but one) the growth ring boundaries were not distinct and there was no resin canal. One can identify at least two genera، one of which was reported previously in Kerman. Based on the wood remnants and the leaves of the plants such as Scytophyllum، Equisetes، Ferns، Ginkgos، and also Coniferes، the age of Gheshlagh is assumed Triassic.
    Keywords: Alborz, fossil wood, Iran, paleobotany, wood anatomy
  • Majid Azizi, Rafat Dehghan Krooki, Alireza Rokneddin Eftekhari, Mahdi Faezipour Pages 109-124
    With regard to the importance of the conduction of limit resources to the superior industries، study on the country’s priorities in the industrial areas and products is essential. Considering the fact that Qom province has special conditions، this provincecan be consideredas a wood centerin the wood industry in which prioritizing the wood and paper industries is essential. To reach this goal two stepsare needed to be taken، the first step is to design a hierarchy based on five major groups of criteria which are financial & economical، infrastructure، material & product، technical & man force، and social & cultural. The weight of the indicators was established by Analytical Hierarchy Process. In the second step، based on the criteria weighing values، alternatives have been ranked through TOPSIS. The results showed that financial and economical criterion as a major group has the highest priority with. 28 weighing value and investment attraction as a sub criterion has a weighing value of. 11. Besides، the results of the alternatives ranking showed that the other types of wood furniture alternative gain the maximum priority and the printing، writing، and newspaper papers gains the minimum priority.
    Keywords: AHP, FDM, priority, Qom province, TOPSIS, wood, paper industries
  • Najmeh Mosavi, Noore-Aldin Nazarnezhad, Majid Zabihzadeh Pages 125-133

    The recycled paper undergoes a decrease in qualitative features in spite of its advantages and potentials. This research was carried out in order for the optimum employment of old corrugated cartons in recycling paper and improving the quality of the recycled paper. Adding cationic starch to the recycled pulp causes the reduction of the lost bonding in the pulp. It accordingly increases the strength properties of the produced paper up to the quality level of the virgin pulp. Starches differ in their effects on the basis of their sources of extraction. In this study، the cationic starches of potatoes and wheat، each at four different levels (0%، 0. 5%. 1% and 1. 5% with 0. 4% alum) were used as the neutralizers of anionic trash. Hand sheets with a grammage of 120) g/m2) were made and their strength properties were measured. Moreover، the absorption rates of two kinds of starch on the pulp were calculated using the Acid-Phenol Method. The results indicated that the use of 1. 5% of potato starch and 1% of wheat starch had an optimum effect in increasing the strength of the produced paper. Concerning the comparison of these two types of starch، the potato starch was more effective that the wheat starch. The absorption diagram of these two kinds of starch also revealed that the potato starch showed a greater absorption and retention on the pulp.

    Keywords: cationic starch, OCC recycling, starch adsorbtion, wet end strength