فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 85 (بهار 1392)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 85 (بهار 1392)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/07/15
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مهدی مدیری صفحه 2

    اطلاعات مواد اصلی تحقیقات علمی، و نتیجه بخش بودن پژوهش در گرو پردازش اطلاعات است.طبیعی است که در اختیار داشتن فناوری و ابزاری با این ابعاد و ویژگی، تحولاتی بنیادین را در عرصه پژوهش های علمی ایجاد کند.
    سامانه های اطلاعات جغرافیایی(GIS)، بستری مناسب را جهت شبیه سازی هر موقعیت و مکان و با توانایی تجزیه وتحلیل در مدل سازی، محیط سه بعدی لازم برای ارزیابی مستمر و ارزشیابی طرح های شهری فراهم می سازد. علاوه بر اطلاعاتی که در تحلیل تاثیر اطلاعات محیطی و سیستم قرار دارند، اطلاعات جغرافیایی دیگری برای گنجاندن در مدل انتخابی سایت با سیستم و متناسب با نوع موضوع ترکیب خواهند شد. به عنوان نمونه اطلاعات مورد نیاز شهرسازی شامل موارد زیر می باشد: عکس های هوایی رقومی و تصاویر ماهواره ای؛ اطلاعات بارندگی و نقاط هم بارش؛ اطلاعات سرزمین های مرطوب و خشک، اطلاعات خاک و نوع مقاوت خاک؛ نقشه آلودگی های رادیولوژیکی، آب، خاک، هوا و...؛ مدل سه بعدی رقومی زمین (DEM)1؛ پوشش گیاهی و گونه شناسی؛ اطلاعات توپوگرافی و شیب منطقه؛ اطلاعات جمعیتی وتراکم جمعیت؛ اطلاعات شبکه دسترسی، اطلاعات رقومی شده تاسیسات و زیرساخت ها؛ وضعیت آبخیز و آبخوان در منطقه (شناسایی مسیل ها و رودخانه ها)؛ وضعیت آب های سطحی و زیرزمینی؛ وضعیت زمین شناسی و ژئوتکتونیک در منطقه؛ اطلاعات گسل های شناسایی شده در منطقه.
    اطلاعات دیگر شامل اطلاعات جدول آب، عمق آب زیر زمینی، جغرافیایی سطح و. .. بر حسب موضوع جهت برنامه ریزی شهری (مکانیابی، طراحی و ساخت) مورد ارزیابی قرار می گیرند.
    پس از جمع آوری اطلاعات ذکر شده، مراحل ذخیره سازی، سازماندهی در نرم افزارهای GIS انجام و بستر پایگاه دادهای فراهم می شود.
    در سامانه های اطلاعات جغرافیایی، اطلاعات فضایی که شامل داده های مکانی و اطلاعات توصیفی هستند به عنوان پوششی برای داده های برداری راستری(سلولی) ذخیره می شوند. خصوصیات هرمدل اطلاعاتی باید قبل از ترکیب درسیستم انتخابی سایت مورد توجه قرارگیرد. ساختار پایگاه اطلاعات جغرافیایی با دو شیوه متفاوت شکل می گیرند:الف) روش لایه بندی اطلاعات و مدل مکانی (رقومی سازی داده ها، روی هم گذاری)؛ب) روش شیءگرا و بر اساس موقعیت مکانی پدیده ها (هوشمند سازی پدیده ها).
    در سیر تحول اتوماسیون از تولید رقومی عناصر گرافیکی و توانایی ترکیب، تجمیع، تنسیق، تصحیح، بارزسازی و به هنگام نمودن به ایجاد پایگاه دادهای مکانی و جغرافیایی و هوشمند سازی اجزا و عناصر گرافیکی دست یافته به طوری که علاوه بر توانایی اطلاعات رقومی، شرایط انتخاب و تصمیم گیری منطقی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: داده های مکانی، پایگاه داده ای مکانی، GIS و پایگاه های داده، آماده سازی داده ها و سازمان پایگاه
  • اصغر ضرابی، مریم رضایی صفحه 13

    در سال های اخیر رشد و گسترش سریع شهرنشینی و افزایش شتابان جمعیت شهری مشکلات بی شماری را برای شهر ها بوجود آورده از جمله تخریب محیط زیست شهری، عدم دسترسی مناسب شهروندان به خدمات شهری، وجود کاربری های شهری ناسازگار با سایر کاربری ها، فقدان عدالت اجتماعی و... در نتیجه لزوم توجه به برنامه ریزی و مدیریت شهری، مطرح شد. به طوریکه الگوهای نوین برنامه ریزی، جنبه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، اکولوژیکی و مدیریتی را مرور و راهبرد توسعه پایدار را در جهت کاهش مشکلات مطرح می کند. هدف این مقاله، بررسی نقش و اهمیت توسعه در جهت کاهش مشکلات شهری، بهره برداری صحیح از منابع عدالت اجتماعی و به تبع آن ارتقاء کیفیت زندگی شهری می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی به صورت اسنادی و با استفاده از روش امتیاز استاندارد شده می باشد.
    در نهایت چنین نتیجه گیری می شود که با اتخاذ راهبرد توسعه پایدار از تخریب محیط زیست، نابرابری های اجتماعی، تخریب و تغییر کاربری اراضی؛ نامتناسب با سایر کاربری ها جلوگیری به عمل می آید و این امر زمینه ایجاد توسعه مناسب شهرها و آسایش شهروندان را فراهم می کند و اولین گام برای تحقق این هدف برنامه ریزی براساس شناخت فضای شهری است.

    کلیدواژگان: پایداری، توسعه پایدار، توسعه پایدار شهری
  • حسین حاتمی نژاد، امین فرجی مولایی صفحه 18

    فضای شهری همواره به عنوان بستری متاثر از فرایندهای مختلف اقتصادی- سیاسی بوده و مکان ظهور پدیده هایی چون بی عدالتی، کمبود بهداشت و درمان، بیکاری، اختلاف طبقاتی و... می باشد، که ریشه در سیاست های اقتصادی دارد. در دوران زندگی بشر، همواره با ظهور مکتب و تفکری خاص محیط زندگی نیز تغییر کرده است. به بیانی دیگر محیط زندگی انسان به نحوی بیانگر اندیشه حاکم بر آن جامعه می باشد. در پشت صحنه، ایدئولوژی حاکم هدایتگر این تحولات می باشد. با توجه به تاثیرات چشم گیر این تفکرات بر محیط شهری لازم است این اندیشه ها بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. در این مقاله تاثیر سیاست نئولیبرالیسم بر فضای شهری با تاکید بر شهرهای انگلستان، مورد بررسی قرار گرفته است. نئولیبرالیسم به عنوان سیاست پیشرو کشورهای صنعتی در دهه 70و80 پا به عرصه نهاد.این تفکر زاییده جهان سرمایه داری است. در اینجا مفهوم جهانی شدن بستری برای این تفکر می باشد. آنچه که نئولیبرالیسم نامیده می شود در انگلستان و امریکا آغاز گردید. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر این تفکر بر روی فضای شهری انگلستان می باشد. روش این پژوهش مبتنی بر روش های توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: نئولیبرالیسم، فضای شهری، سرمایه داری، جهانی شدن، تاچریسم
  • حیدر لطفی، مهدیه مومنی، اعظم زرندی صفحه 25

    امروزه صنعت گردشگری یکی از مهمترین راه های کسب درآمد دولت ها می باشد که سازمان ها و ادارات مربوطه در جهت توسعه بخشیدن به این صنعت تلاش می نمایند. کشور ایران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی دارای پوشش گیاهی وجانوری متنوعی می باشد که می توان با سرمایه گذاری درصنعت توریسم چشم اندازهای زیبایی را برای بینندگان فراهم نمود. یکی از این مناطق پارک ملی کویر است. پارک ملی کویر به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی پتانسیل ارزشمندی برای تبدیل شدن به یکی از قطب های مهم اکوتوریسم دارد. تنوع پوشش گیاهی و حیات جانوری و ریخت های مختلف زمین، آن را به محل ایده آلی برای طبیعت گران بدل نموده است. همچنین وجود بنای معروف قصر بهرام، کاروانسرای عین الرشید وسیستم تامین آب آن بر جاذبه های پارک افزوده است. دو شهرتهران وگرمسار در نزدیکی آن واقع شده است و برای مردمی که بطور روزافزونی خود را محتاج رفتن به دامن طبیعت و بازیابی و بازسازی می بینند این نعمت جایگاه خاصی دارد. آنان که منطقه سیاه کوه و قصربهرام را می شناسند هرگز خاطره شب های پارک ملی با آن آسمان پر ستاره را فراموش نمی کنند. در این مقاله ضمن بررسی امکانات ومحدودیت های منطقه پیشنهاد می شود با همکاری بخش های خصوصی ودولتی ضمن تکمیل راه دسترسی به منطقه، اقداماتی برای گشوده شدن در بر روی گردشگران محیط زیست صورت گیرد، تا علاوه بر توسعه منطقه مذکور موجبات توسعه پایدار درصنعت توریسم کشور فراهم شود و با معرفی بیشترگنجینه نشسته بر لب شط کویر، برتنوع وتعداد علاقمندان به بخش هایی از طبیعت بکر ایران بیا فزاییم.

    کلیدواژگان: گردشگری، گرمسار، پارک ملی کویر، اکوتوریسم، مناطق حفاظت شده، جاذبه های گردشگری
  • زهرا ایزدی صفحه 33

    در سطح کره زمین در دو زیستگاه آبی و خشکی، اکوسیستم های فراوانی یافت می شود. تنها در سطح خشکی ها، 6 اکوسیستم قابل رویت است، که یکی از این اکوسیستم ها، اکوسیستم بیابانی می باشد.
    امروزه، اکوسیستم بیابانی یکی از حساس ترین و شکننده ترین اکوسیستم های سطح زمین می باشد. زیرا این اکوسیستم دارای شرایط حیات می باشد و جانداران از جمله انسان، توانسته اند خود را با این شرایط سازگار کنند و به حیات خود ادامه دهند.
    با توجه به این که وسعت عظیمی از کشور ما را این اکوسیستم به خود اختصاص داده است، بررسی و توجه به آن لازم و ضروری می باشد. زیرا هر ساله به خاطر بی توجهی انسان به این اکوسیستم، جانوران و گیاهان بسیاری از بین می روند و ساکنین هم دست به مهاجرت می زنند.
    بر این اساس در این مقاله به معرفی اکوسیستم بیابانی و بررسی این اکوسیستم، درایران پرداخته شده است تا وضعیت و جایگاه این اکوسیستم در ایران مشخص گردد و گوشزدی بر اهمیت این اکوسیستم در محیط طبیعی ایران باشد و مسئولان را بر آن دارد که با یک برنامه ریزی دقیق، جلوی نابودی این اکوسیستم را بگیرند.

    کلیدواژگان: اکوسیستم، اکوسیستم بیابانی، اکوسیستم بیابانی ایران
  • حمیدرضا وارثی، صدیف اسلامی پرخانی صفحه 40

    رشد و توسعه ناموزون شهرها و سیاست های نادرست شهری در ایران طی چند دهه اخیر، رکود و فرسودگی بافت های قدیمی، به خصوص بافت های مسکونی را به دنبال داشته است. این بافت از شهرها به خاطر واقع شدن در مسیر تحولات اقتصادی اجتماعی و بروز توسعه و ناهماهنگی های شکلی و کاربردی که در پی گسترش فضاهای مجاور حوزه های مسکونی پیش آمده، بیش از پیش تخریب گردیده اند. همچنین، نفوذ کاربری های تجاری، انبارها و کارگاه های صنعتی به عمق بافت و تداخل با محدوده مسکونی سبب انزوای واحدهای مسکونی شده است. این روند چنان ابعاد گسترده ای به خود گرفته است که هویت و حیات مدنی این فضاهای شهری را به عنوان مکانی برای رشد و توسعه انسان زیر سوال برده است. این در حالی است که بافت های قدیمی می توانند بستری لایق و سرزنده برای زندگی شهروندان فراهم آورند. با توجه به مسایلی که بافت های مسکونی قدیمی دچار آن هستند، مرمت و بازسازی این بافت ها بیش از پیش ضرورت پیدا می کند. برخی از مزایایی که مرمت واحدهای مسکونی قدیمی دارند، عبارت هستند از: کاستن از تعداد متقاضیان مسکن، حفظ هویت گذشته شهرها، صرفه جویی در مصالح ساختمانی کشور و کمک به اقتصاد کشور و جلوگیری از بر هم ریختن ارتباطات اجتماعی ساکنان.
    در این مقاله سعی بر این است تا بر ضرورت مرمت محلات و واحدهای مسکونی قدیمی پرداخته شود. روش تحقیق تحلیلی توصیفی است. جهت جمع آوری مطالب و داده های پژوهش از روش های کتابخانه ای و اینترنتی استفاده شده است. هدف از این پژوهش پرداختن به مسایل موجود در بافت های مسکونی و قدیمی شهرهای ایران و همچنین تاکید بر ضرورت مرمت و بازسازی این بافت از شهرها است.

    کلیدواژگان: واحدهای مسکونی، محلات مسکونی، بافت قدیم، فرسودگی، مرمت
  • داراب فتاح پورمریمکی صفحه 47

    شرایط وه جغرافیایی، تنوع اقلیمی به همراه وضعیت خاص توپوگرافی و ژئومورفولوژیکی در سطح ایران بیانگر پتانسیل های بالقوه منحصر به فرد در زمینه اکوتوریسم در کشور است که عمدتا منطبق با گستره طبیعی نواحی جغرافیایی غرب کشور می باشد. این واقعیت در حالی است که گردشگری به طور اعم و گردشگری طبیعی (اکوتوریسم) به طور اخص در کشور، توسعه نیافته است و این بیانگر ظرفیت های گسترده برای توسعه ی اکوتوریسم در سطح کشور می باشد. بنابراین توجه به این موضوع علاوه بر مزیت های مختلف در سطح منطقه ای و ملی مکان تحول نواحی محروم و منزوی غرب کشور که به عنوان حافظان سنتی طبیعت پیرامونی خود ایفای نقش می کنند را نیز ممکن می سازد.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، نواحی غربی کشور، توسعه پایدار، شرایط جغرافیایی، گستره طبیعی
  • مهری اذانی، زهره مهدی زاده، صباح الخیر حاج نبیان صفحه 51

    شهرها متشکل از عناصر و اجزاء و فضاها و عملکردها به عنوان بزرگترین مجموعه آثار انسانی بر کره زمین هستند. امروزه با افزایش جمعیت شهرهای بزرگ و بروز مشکلات ومعضلات ناشی از کمبود فضا در این شهرها، کارشناسان و متخصصین شهرسازی به فکر ایجاد شهرهای جدید برای اسکان سرریز جمعیت شهرها وکاهش مشکلات آن افتاده اند. اما متاسفانه این شهرسازان به یک مساله اساسی یعنی ساکنین شهرها وایجاد هویت که باعث ماندگاری وحس تعلق در آن می شود توجه نکرده و با ایجاد محیط مصنوع و تقلید از «قواعد زیبا شناسی» دیگران زمینه ساز از خودبیگانگی و بحران هویت شده اند. این امر اسکان در شهرهای جدید را با مشکلاتی مواجه کرده خصوصا در ایران برنامه اسکان جمعیت در شهرهای جدید طبق پیش بینی های به عمل آمده، انجام نشده است و مردم تمایلی برای اسکان در آن جز از روی ناچاری ندارند. امروزه این شهرها به محیط های خوابگاهی و فارغ از هرگونه تعاملات اجتماعی وعملکردی تبدیل شده اند. شهرهای جدید نه تنها نتوانستند سرریز جمعیتی شهرهای بزرگ یا مادر شهرها را به خود جذب کنند، بلکه به علت نداشتن هویت و عملکرد تعریف شده ای از جذب مهاجرین نیز بازماندند. هدف از این مقاله ارائه راهکارهایی برای پویا کردن فضاهای شهری جدید وجذب بیشتر جمعیت در آن، و ایجاد محیطی که مردم درآن احساس تعلق، آرامش وامنیت نمایند، می باشد. در این مقاله ازروش تحلیلی - توصیفی استفاده شده و جمع آوری اطلاعات به صورت مطالعه اسنادی وکتابخانه ای انجام شده است. از یافته های این پژوهش می توان به پویا کردن فضاهای عمومی در جهت تقویت روابط اجتماعی- حفظ ویژگی های طبیعی شهر وتقویت تاثیرات آن ها در ساختار کالبدی شهر وایجاد هویت در شهر جدید- تغییر طرح های شهری برای نزدیک کردن مردم و افزایش تعاملات وبرخورد آنها در شهراست.

    کلیدواژگان: شهر، فضای شهری، شهرهای جدید، هویت، طرح های شهری
  • حسن لشکری، هوشنگ قائمی، فاطمه پرک صفحه 57

    اولین پارامتری که می تواند در مطالعه ترسالی و خشکسالی مورد توجه قرار گیرد، بارش است. این پارامتر ارتباط مستقیمی با سامانه های بارشی ورودی به ایران و همچنین منابع رطوبتی که رطوبت را به درون آن ها تزریق می کند، دارد.
    مطالعات انجام شده بر روی سامانه سودانی نشان می دهد که بارش های نیمه جنوبی کشور ارتباط نزدیکی با میزان فعالیت این سامانه در دوره سرد سال دارد و این سامانه در بارش های سیل آسای نیمه جنوبی و جنوب غرب کشور نقش اول را ایفا می کند. بررسی نقشه های همدیدی در روزهای بارشی سنگین و روزهای بارشی اندک نشاندهنده ی دو الگوی متفاوت حاکم در منطقه طی این دو دوره است. در الگوی موج بارشی سنگین، کم فشار سودانی بر روی جنوب غرب دریای سرخ، استقرار یافته است و دامنه آن به صورت مورب از جنوبغرب به سوی شمالشرق امتداد یافته و مناطق جنوبی و جنوبغربی ایران را تحت تاثیر قرار داده است.
    دراین الگو بر روی جنوب شرق شبه جزیره عربستان پرفشار حاکم است و جریانات حاکم بر روی این منطقه رطوبت وگرما را از روی دریای عمان و عرب و از طرف دیگر خلیج عدن و دریای سرخ را به جلو سامانه مذکور تزریق نموده و توسط سیستم سودانی وارد مناطق جنوبی ایران می نماید و به علت عمیق شدن ناوه شرق مدیترانه و ریزش هوای سرد از نواحی عرض های شمالی به پشت سامانه سودانی این سیستم فوق العاده قوی گردیده و به حالت دینامیکی درآمده و بارش سنگین را در منطقه ایجاد کرده است. در الگوی موج بارشی ضعیف، کم فشار سودانی فوق العاده ضعیف عمل کرده است ودامنه آن به صورت شرقی- غربی گسترده شده و دامنه آن از مناطق جنوبی شبه جزیره عربستان عبور کرده است. همچنین در این الگو در مناطق جنوب شرقی شبه جزیره عربستان سیستم چرخندی حاکم است.

    کلیدواژگان: تحلیل همدیدی، کم فشار، پرفشار، سودان، موج بارشی، بارش سنگین، دریای مدیترانه
  • حسین عزیزی صفحه 64

    ژئومورفولوژی علمی است که راهنمای خیلی خوبی برای برنامه ریزی شهری میباشد. نقشه های ژئومورفولوژی نه تنها درباره متغیرهای چشم انداز ایده میدهد بلکه همچنین بطور غیر مستقیمی ارزیابی منابع در یک محیط را آسان میسازد. مقاله حاضر توانایی داده های ماهوارهای در مشخص کردن واحدهای ژئومورفولوژی اصلی در یک منطقه صنعتی شبیه شهر کوربا را نشان میدهد. همچنین قابل مشاهده است که با استفاده از نقشه های ژئومورفولوژی همراه با دیگر اطلاعات مربوط به زمین از قبیل لیتولوژی و ساختارهای ژئولوژی میتوان اهمیت مناطق را مشخص کرد؛ هر یک از مناطق برای نوع ویژه ای از توسعه و برنامه ریزی شهری مناسب است. این مقاله تاکید میکند که چگونه یک دیدگاه ساده شبیه تجمیع منطقی اطلاعات ژئومورفولوژی و ژئولوژیکی میتواند ورودی های با ارزشی برای برنامه ریزی و توسعه شهری فراهم کند.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، کاربری اراضی، لیتولوژی، برنامه ریزی شهری
  • محسن زارع احمد آباد، علی نبی صفحه 68

    گسل نوعی شکست است، که بر اثر وارد آمدن فشار پوسته زمین و جابجایی لایه ها ایجاد می شود و انواع گوناگونی دارد(شایان، 1373: 128). زلزله و فرایندهای متاثر از آن، از جمله مخاطرات گسلی محسوب می شوند.
    منطقه مورد مطالعه، در استان آذربایجان شرقی و در شمال و شمال شرقی شهر تبریز واقع شده که از جنوب و جنوب شرق به دشت تبریز و از شمال به حوضه اصلی آجی چای و منطقه خواجه و شرینجه داغی ختم می شود. به علت فعالیت خفیف سیستم گسلی شمال تبریز، اشکال ژئومورفولوژیک نیز متعاقبا تحت تاثیر این گونه فعالیت ها دچار تحولاتی مانند؛ ریزش دامنه ای و یا لغزش در سطوح و مقیاس های مختلف می شوند. هدف از مطالعه ی این ناحیه، بررسی ژئومورفولوژی گسل3 شمال تبریز که همواره در تعامل طبیعی با شهر تبریز است، می باشد. پرتگاه های4 گسلی با شیب تند5 از مشخصات بارز این محدوده می باشد. مساحت محدوده ی اصلی مطالعاتی 67 کیلومتر مربع و مرتفع ترین نقطه با ارتفاع 1900 متر در ارتفاعات عون ابن علی و در محدوده مرکزی منطقه مورد مطالعه واقع است.
    لازم به ذکر است که ارتفاعات عون ابن علی که مهمترین قسمت مطالعاتی را شامل می شود، بخش شمالی و شمال شرقی دشت تبریز را با جهتی شمال غرب- جنوب شرق و از جنوب شرق باغمیشه تا شمال فرودگاه تبریز، در بر گرفته است. همچنین مطالعات و بررسی های به عمل آمده در قسمت های مختلف این گسل حاکی از وجود آثار ریخت شناختی متعدد ناشی از فعالیت زمین ساختی آن است.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی گسلی، توسعه فیزیکی، شهر تبریز، مخاطرات گسلی
  • تحلیلی بر الگوی توسعه کالبدی - فضایی شهر کرد با استفاده از مدلهای آنتروپی شانون و هلدرن طی سالهای 1385 - 1335
    علی شماعی، فاطمه فدایی صفحه 75

    بررسی های آماری ومیدانی درچند دهه اخیر مشخص می سازد شهرکرد مرکز استان چهار محال و بختیاری ایران دچار توسعه کالبدی- فضایی قابل توجهی شده‫است. بطوری که رشد سالانه جمعیت این ‫شهر طی 50 سال اخیربیش از 6/3درصد و رشد مساحت شهر حدود 5 درصد را نشان می دهد. این رشد فزاینده مساحت و جمعیت که غالبا ناشی از مهاجرت است، مسائلی از قبیل، پیدایش محله های خود رو و بی هویت شهری، تغییر کاربری اراضی کشاورزی به مسکونی، تخریب محیط زیست و افزایش آلودگی های زیست محیطی، کمبود امکانات ‫زیربنایی و توسعه ناموزون شهری... را به دنبال آورده است. هدف این پژوهش تحلیل فضایی کمیت و کیفیت توسعه ناموزون کالبدی شهرکرد طی سال های (1385-1335) است . روش پژوهش توصیفی- تحلیلی، پیمایشی با بهره گیری ‫از مدلهای آنتروپی شانون و هلدرن می باشد . یافته ها و نتایج حاصله مشخص می سازد توسعه کالبدی این شهر طی دوره مورد مطالعه به صورت خطی بوده است. این گسترش خطی قبل از انقلاب اسلامی طی (1355-1335) روندی آرام داشته اما از سال1360به بعد این روند به علت مهاجرت بی رویه روستائیان به شهر، اسکان عشایر، مهاجران دوران جنگ تحمیلی، توسعه کالبدی شهر شتابان با الگوی توسعه خطی در جهت غربی- شرقی شکل گرفته است. نتایج حاصل از مدل آنتروپی شانون که طی سالهای 1385-1375انجام شده، الگوی گسترش خطی شهر را تایید می کند و براساس مدل هلدرن حدود 82 درصد از رشد کالبدی- فضایی شهر در فاصله ‫سالهای 1385-1335 مربوط به رشد جمعیت و 18 درصد مربوط به رشد افقی و اسپرال شهر ‫میباشد. این وضعیت نتیجه عدم نظارت و کنترل مدیران شهری و نداشتن طرح و برنامهای مدون ‫برای توسعه متوازن شهر است.

    کلیدواژگان: تحلیل، توسعه کالبدی، فضایی، شهرکرد، توسعه ناموزون شهری، ل ن، ل رن
  • جمال محمدی، مرضیه حیدری بخش صفحه 87

    رشد شهرنشینی و صنعت بر مبنای فن آوری جدید، امکانات تفریحی فراوانی را برای محیط شهری فراهم آورده است و شهروندان می توانند ساعات زیادی از اوقات فراغت خود را در انواع کلوپ ها، مراکز رایانه ای، باشگاه ها و... بگذرانند. با این وجود به دلیل ماهیت وجودی انسان و انس او با طبیعت، استفاده از محیط های طبیعی، فضای سبز و پارک ها همواره جذاب و دلخواه بوده است. فراهم نمودن زندگی آرام، زیبا و سالم جهت رفاه شهروندان نیازمند تفکر و اندیشه ی خلاق آدمی است. خلق زیبایی، اندیشه ی زیبا می طلبد و اندیشه ی زیبا در فضایی زیبا خلق می گردد. گل های زینتی در گلدان های زیبا، صدای گوش نواز آب، سرسبزی درختان و چمن ها، نیمکت های راحت، تندیس های مناسب و... آرامش را در فضای پارک به ارمغان می آورند و ناهنجاری های شهری جای خود را به آسایش خیال می دهند. برای رسانیدن پارک های شهری به فضاهای مطلوب و به دور از هر گونه تنش و عناصر ناهنجار رعایت اصول و استانداردهایی ضروری به نظر می رسد. استانداردهایی در مورد نیمکت ها، آبخوری ها، روشنایی و... که ما را در رسیدن به اهداف اصلی برنامه ریزی شهری (سلامت، آسایش و زیبایی) کمک می نماید. گر چه فضاهای سبز بنا به موقعیت و اهمیت خود نقشی اساسی در حفظ تعادل ایفا می کنند اما به خودی خود نمی توانند از زیان هایی که فضای بیرون شهری را مورد تهاجم قرار می دهند جلوگیری کنند. با در نظر گرفتن این مساله، روشن است که فضای سبز نمی تواند بدون یک برنامه ریزی کلی، کارایی لازم را علیه آلودگی محیط زیست داشته باشد. متاسفانه در پارک های حاشیه ی زاینده رود مسائل و مواردی به چشم می خورد که پائین تر از سطح استاندارد قرار دارند که از جمله ی آنها می توان به اکثر سرویس های بهداشتی، آبخوری ها، وسایل بازی کودکان و... اشاره داشت.

    کلیدواژگان: فضای سبز، اصفهان، پارک، اوقات فراغت، شهروندان، محیط شهری، امکانات رفاهی، زاینده رود
  • آرمان قیسوندی صفحه 98

    لزوم توجه به منابع طبیعی بعنوان پایه و اساس توسعه زیربناهای اقتصادی در جوامع در حال توسعه (نظیر کشور ما) در سالهای اخیر بسیار نمایان شده است. ضرورت توسعه و مدیریت شایسته در تخصیص امکانات و استفاده از پتانسیلها و دانش بومی مناطق جغرافیای طبیعی از اولویتهای امور مدیریتی کشور به شمار میروند.
    امروزه برنامه ریزی بعنوان موثرترین ابزار مقابله با مشکلات پیچیده و ارائه راهحلهای کلیدی در مدیریت بحران و امر تخصیص امکانات، مورد پذیرش قرار گرفته است. که این امر مستلزم شناخت همه جانبه و کامل از پهنه جغرافیایی مکان مورد بررسی از سویی و تجزیه و تحلیل یکپارچه و همزمان تمامی عوامل موثر در آن مکان میباشد. این شناخت و تجزیه و تحلیل نیازمند بکارگیری سیستمی است که بتواند تمامی خصوصیات مکانی را در بانک اطلاعاتی ذخیره نموده و باتوجه به نیاز برنامه ریز، نمایش خاصی از آنها را در قالب نقشه و جدول اطلاعاتی ارائه نمایند.
    سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)1 در جمع آوری، تجزیه و تحلیل و نمایش بصری اطلاعات مورد نیاز در امر برنامه ریزی، بعنوان یکی از کارآمدترین ابزار برنامه ریزی در چند دهه اخیر در دنیا مطرح شده است. این مقاله بر آن است که به نقش و جایگاه این سیستم اطلاعاتی در امور مختلف مطالعات منابع طبیعی و تاثیرات آن بر توسعه کشور بپردازد.

    کلیدواژگان: تصاویرهوایی، نقش تصاویر، نقشه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، GIS، منابع طبیعی
  • محمد خوش نیت صفحه 102

    بشر از زمانی که پا به صحنه هستی گذاشته تا به امروز، همواره بدنبال یافتن راه هایی بوده که بتواند ضمن فائق آمدن بر امورات و مسائل روزمره زندگی خود برنامه هایی نیز برای آینده خویش پیش بینی نماید تا ضامن تامین آینده اش بوده و به بهترین شکل از امکانات و فضای پیرامونی خود بهره برداری نماید. لذا جهت نیل به اهداف و آمال خود دست به ایجاد ابتکارات و ابداعاتی زده تا به آرزوهایش جامه عمل بپوشاند.
    از آن جمله می توان به اختراع کامپیوتر و به تبع آن اینترنت اشاره نمود که دگرگونی شگرفی را در جهان در پی داشته است.
    آنچه قابل توجه است بهره گیری از این صنعت پیشرفته توسط انسان در دهه اخیر برای استفاده در تفریحات، سرگرمی ها و مقوله جدیدتر آن یعنی«گردشگری» است که امروزه در برنامه های زندگی افراد جایگاهی بس شاخص و قابل توجه را بخود اختصاص داده است و یکی از پردرآمدترین بخش های اقتصادی هر کشوری را تشکیل می دهد.
    در حال حاضر مسئله ای که با آن روبرو هستیم بهره گیری کشورهای مختلف حتی کشورهای کوچک و کم اهمیت در صنعت توریسم با عبور از شیوه های سنتی و قدیمی و برنامه ریزی اهداف کلان اقتصادی در زمینه گردشگری با توجه خاص به فناوری اطلاعات از پدیده گردشگری مجازی یا الکترونیکی «E-TOURISM» جهت جلب و جذب مشتریان خود برای استفاده از سود سرشار حاصل از آن و توسعه و رفاه اقتصادی کشورهای متبوع خود می باشد.
    کشور ما نیز به لحاظ برخورداری از منابع غنی فرهنگی، هنری، تاریخی و اقلیمی پتانسیل های بسیاری را در زمینه جذب گردشگر و توریسم دارد که می توان با برنامه ریزی های هدفمند و معرفی مناسب ظرفیت های موجود در کشور و معرفی قابلیت های توریستی، زمینه های اموری همچون ایجاد اشتغال افراد و شکوفایی اقتصادی را فراهم نمود.
    این مقاله ضمن پرداختن به مفهوم و ماهیت گردشگری الکترونیکی و بررسی اهمیت آن، ابعاد این نوع گردشگری رامورد تاکید قرار می دهد. یافته های مقاله نشان می دهد که ایران با توجه به پتانسیل های فراوان گردشگری و امکانات بی شمار تکنیکی، فنی و نیروی انسانی باید بهترین بهره را از توسعه گردشگری به ویژه گردشگری الکترونیکی برای توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی ببرد.

    کلیدواژگان: گردشگر، توریسم، گردشگری الکترونیک، توسعه پایدار، توسعه اقتصادی
  • شبنم محمودی صفحه 110

    در این مقاله یکی از نظریه های مربوط به تحولات پدیده های زمین یعنی اصل یکنواختی و تقابل این نظریه با نئوکاتاستروف، کاتا ستروف وتکامل به روش اسنادی بیان می گردد.

    کلیدواژگان: اصل یکنواختی، نئوکاتاستروف، کاتاستروف، تکامل
|
  • Mahdi Modiri Page 2

    Information is the main ingredient of scientific research and an efficacious research depends on information processing. Naturally, such a tool and environment with such dimensions and features creates fundamental changes in the realm of scientific researches.
    Geographic information system (GIS) provides an appropriate context for the simulation of any situation and space. It also creates the necessary 3d environment for the constant investigation and evaluation of urban plans with its analytic ability in modelling. Except for data used in the analysis of environmental and systematic information, other geographic information will be integrated into the selected site model according to the subject. As an instance, information necessary for urban management includes:Digital aerial imagery and satellite pictures, precipitation data and isohyet points, information about humid and arid lands, soil and its resistance, map of radiologic pollution, water/soil/weather pollution, digital earth model (DEM), vegetation and typology, topographic information and slope, population information and density, access network information, digitalized information of infrastructure and facilities, the situation of watersheds and aquifers in the area (identifying streams and rivers), ground and underground waters, geologic and geotectonic situation of the area, information related to the known faults in the area.
    Other information like water table information, depth of underground water, geography of surface, etc. are evaluated according to the subject and used in urban planning, locating, designing and constructing.
    After collecting the mentioned information, saving and organizing are performed in GIS environment and data base platform.
    In geographic information systems, spatial data and descriptive information are stored as a coverage for vector and raster data. Features of each information model should be considered before being integrated in the selected site system.
    The structure of geographic information base is constructed in 2 different ways:a) Stratification of information, spatial model of data digitalization, overlapping
    b) Objective method based on spatial position of the phenomena, smartification of the phenomena
    In the process of evolution, automation reached from digital production of graphical elements and the ability to integrate, aggregate, regulate, correct, distinguish and synchronize to create spatial and geographic data base and smartification of the graphic components. So that in addition to the ability of producing digital information, it has the necessary conditions for selection and logical decision making.

    Keywords: Spatial data, spatial data base, GIS, data base, preparing data, base organization
  • Asghar Zarrabi, Maryam Rezaei Page 13

    In recent years, rapid development of urbanism and dramatic increase in urban population have resulted in numerous problems like devastating urban environment, lack of appropriate access to public urban services, incompatibility of urban land uses, lack of social justice, etc. Thus, the necessity of urban planning and management were introduced. So that, new patterns of planning, different social, economic, ecologic and management aspects are reviewed and sustainable development strategies for decreasing problems are proposed. The present article seeks to investigate the importance and role of development in decreasing urban problems, appropriate application of social justice resources and consequently improving the quality of urban life. The study is applied in nature, documentary investigation and standard ranking methods are used.
    Finally, it is concluded that applying sustainable development prevents environmental devastation, social injustice, destroying and changing land uses, incompatibility with other land uses. This will in turn provide the necessary context for appropriate urban development and citizen comfort. Planning based on the urban environment is the first step for the implementation of this goal.

    Keywords: Sustainability, Sustainable development, urban sustainable development
  • Hosseyn Hataminejad, Amin Faraji Page 18

    Urban environment has always been considered a context influenced by different economic-political processes, and a place for the emergence of phenomena like injustice, lack of healthcare, unemployment, class difference, etc. rooted in economic policies. In other words, human environment somehow represent the dominant idea of that society. In the background, dominant ideology guide these changes. Regarding the significant influences of these opinions on urban environment, it is necessary to investigate them. The present study explores the influence of neoliberalism policy on the urban environment focusing on cities in the United Kingdom. Neoliberalism emerged in 1970s and 1980s as a leading policy. This idea was born by the capitalistic world. Here, the concept of globalization is a context for this idea. What is known as neoliberalism first began in the United States of America and the United Kingdom. The present study seeks to investigate the influence of this ideology on British urban space. The research method used is descriptive-analytic.

    Keywords: Neoliberalism, Urban Space, Capitalism, globalization Thatcherism
  • Heydar Lotfi, Mahdiyeh Momeni, Azam Zarandi Page 25

    Today, tourism industry is one the most important ways by which governments can make money and related organizations and offices try to develop this industry. Regarding its particular geographic situation, Iran possess diverse vegetation and animal life which along with an investment on tourism industry can provide beautiful views for visitors. Kavir national park is one of these areas. Due to its particular geographic position, Kavir national park has the potential of turning into an important tourist attraction. Diversity of vegetation, animal life and land forms have changed it into an ideal place for eco-tourists. Moreover, well-known Qasre-Bahram, Ein-ol Rashid caravanserai and its water supplying system have increased the attractions of the park. It is located near Tehran and Garmsar and this is of great value for those people who more than ever need to go into nature and refresh. Those who know Siah-kuh and Qasre-Bahram will never forget the memories of National park nights with that sky full of stars. The present article investigates the opportunities and limitations of the area and suggests completing routes to the area with the cooperation of public and private sections and taking necessary steps to disclose the area for eco-tourists. So that the necessary requirements for developing the area and sustainable development of tourism industry will be provided. Moreover with the introduction of this treasure of the desert, we can increase the number of those interested in the intact nature of Iran.

    Keywords: Tourism, Garmsar, Kavir national park, ecotourism, preserved area, tourist attraction
  • Zahra Izadi Page 33

    Across the earth, many different ecosystems exist in water and land. Six ecosystems are visible just in land, desert ecosystem is one of which.
    Nowadays, desert is one of the most sensitive ecosystems of the world. Since it has the required situation of life and living creatures, so that human beings could adapt themselves with the situations and continue their life.
    Since this ecosystem covers a vast expanse of our country, it is necessary to consider and investigate it. Every year, many animals and plants die and the residents of this ecosystem emigrate due to human negligence.
    In this regard, the present article introduces and investigates desert ecosystem in Iran to clarify its status in the country. It also focuses on the importance of this ecosystem in Iranian natural environment and encourage the authorities to prevent the destruction of this ecosystem.


    Keywords: ecosystem, desert ecosystem, Iran desert ecosystem
  • Hamidreza Varesi, Sadif Eslami Parikhani Page 40


    During the last decades, uneven urban growth and development and wrong urban policies have resulted in the depression of urban textures especially residential textures. This urban texture has been devastated more than ever, due to the socio-economic changes and formal and applied inconsistencies which have happened as a consequence of the development of neighboring residential spaces. Moreover, penetration of business land uses, reservoirs and industrial workplaces into the depth of these texture and its overlap with the residential area have resulted in the isolation of residential blocks. This process has gained such diverse dimensions that question civil identity and life in this urban spaces as a place for human growth and development. While, old textures can provide an appropriate and vital context for the life of citizens. Regarding the issues facing old residential textures, restructuring and renovating these textures will gain more importance. Some of the advantages of renovating old residential blocks include: reducing number of housing applicants, preserving previous urban identity, saving building materials, helping the economy and avoiding any disturbance in social communications of the residences.
    The present article seeks to focus on the necessity of renovating old neighborhoods and residential blocks. Descriptive-analytic research method is used. Library and on-line references were used to collect necessary data and information. The goal of the present article is to consider issues in old and residential urban textures of Iran and to focus on the necessity of renovating and reconstructing these urban textures.

    Keywords: residential blocks, residential neighborhood, old texture, Worn-out texture, renovating
  • Darab Fattahpour, Rural Planning Page 47

    Specific geographic conditions, climatic diversity and special topographic and geomorphic situation of Iran shows unique potentials for ecotourism which is mainly based on the natural extent of geographic areas in western parts of Iran. Yet, tourism and especially nature tourism (eco-tourism) has not been well-developed in this country which shows diverse potentials for the development of ecotourism. Therefore, it is beneficial to consider this issue at local and national level and provide the possibility of changing the poor and isolated areas of western Iran which act as the traditional supporter of their surrounding area.

    Keywords: Ecotourism, western areas of Iran, Sustainable development, geographic situation, natural extent
  • Mehri Azani, Zohreh Mehdizadeh, Sabaholkhair Hajnabian Page 51

    Cities, as the largest collection of human traces, contain different elements, components, spaces, functions. Nowadays with the population increase in large cities and problems caused by limited space in those cities, urban engineers and experts have decided to build new towns to settle population overflow and decrease problems. Yet unfortunately, these urban engineers have ignored a crucial issue which is the city inhabitants and their need to create an identity, to feel survival and attachment. Imitating “aesthetic principles” of others, they have constructed an artificial environment and resulted in alienation and identity crisis. This has caused some problems for the settlement in new towns. Specifically in Iran, population settlement plans in new towns have not been successful and people do not show any tendency for living in these towns unless they do not have any other choice. Today, these cities have turned into a sort of dormitory without any functional and social interaction. New towns not only failed in attracting population overflow of metropolis, but also they failed in attracting emigrants due to lack of a defined identity and function. The present article seeks to provide solutions for dynamizing the environment of new towns, attracting larger population, creating an environment in which people feel comfortable, safe and emotionally attached. Descriptive-analytic method is used and data collection is performed in the form of documentary, secondary research. The findings of the research includes the physical structure of city and creating an identity in new towns, changing urban plans with the aim of bringing people closer and increasing their interactions and encounter.

    Keywords: urban environment, new towns, Identity, urban plans
  • Hasan Lashgari, Hooshang Ghaemi, Fatemeh Parak Page 57

    Precipitation is the first important parameter in studying dry and wet years. It has a direct relation with precipitation systems entering Iran and the sources of humidity which inject humidity into those systems.
    Studies performed on Sudanese system indicate that precipitation in southern parts of the country have a close relation with the activities of this system in cold days of the year and it plays the most important role in heavy rainfalls. Reviewing synoptic maps of high and low precipitation reveals that two different dominating patterns exist in the area. In the high precipitation pattern, Sudanese low pressure is located on the South West of the Red Sea and continues toward North East and influences South and South West of Iran.
    This pattern dominates South East of the Arabian Peninsula. It inject heat and humidity from the Oman Sea and the Arabian Sea on one hand and the Adan Gulf and the Red Sea on the other hand to the mentioned systems. Then, this heat and humidity enters Iran Southern area with the Sudanese system. Due to the deepening of east Mediterranean trough, and the falling of cold weather from eastern latitudes in the Sudanese system, the system becomes extremely powerful and changes into dynamic status, creating a heavy rainfall on the area. In the weak precipitation pattern, Sudanese low pressure system is extremely weak and it crosses the southern areas of the Arabian Peninsula in east-west direction. Moreover in this pattern, a cyclone system covers South Eastern areas of the Arabian Peninsula.

    Keywords: Synoptic analysis, low pressure, high pressure, Sudan, precipitation wave, Heavy precipitation, the Mediterranean Sea
  • Hosseyn Azizi Page 64

    Geomorphology is a very good guide for urban planning. Geomorphologic maps not only propose new ideas regarding the variables of the perspective, but also indirectly facilitate evaluation of resources in an environment. The present article demonstrates the capability of satellite data in identifying main geomorphologic units in an industrial area like Korba city. Moreover, it is possible to identify the importance of the area using geomorphologic maps along with other geo-information like Lithology and geology structures. Each area is appropriate for a special kind of development and urban planning. The present article emphasizes on how a simple perspective like logical accumulation of geomorphologic and geologic information can provide valuable input for urban planning and development.

    Keywords: Geomorphology, lithology, Urban Planning
  • Mohsen Zare Ahmadabad, Ali Nabi Page 68

     

    Fault is a kind of break which happens due to pressure on the crust and following the displacement of layers. It has different forms (Shayan, 1997, P.128).
    The study area is located in Azarbaijan Sharqi, Northern and North Eastern Tabriz. It borders Tabriz plain in South and South East, and Aji chay main basin, Khaje and Shirinje Daghi in North. Due to slight activity of Northern fault system in Tabriz, geomorphologic forms are consequently affected by such activities like landslide in hillside, or landslide in different surfaces and scales. The present article aims to study geomorphology of Northern Tabriz fault which is in constant natural interaction with Tabriz city. Fault line scarps with steep slope is a dominant characteristic of the area. The main area in the study is 67 km2 and the highest point with 1900 m altitude is located in ‘Un ibn ‘Ali elevations and central part of the study area.
    It should be noted that ‘Un ibn ‘Ali elevations which include the most important part of study area cover Northern and North Eastern sections of Tabriz plain, from Baghmishe in South East to Tabriz airport in North with a North West-South East direction. Furthermore, studies and investigations in different parts of this fault indicate the presence of different morphological traces caused by tectonic activities

    Keywords: Fault geomorphology, Physical development, Tabriz city, Fault hazards
  • An Analysis of Physical-Spatial Development Model-case study: Shahrekord
    Ali Shamaei, Fatemeh Fadaei Dehkordi Page 75

    Field studies and statistical investigation indicate that Shahr-e Kord (capital city of Chahar-Mahal va Bakhtiari province) has experienced a significant physical-special development. So that during the last 50 years, its annual population has increased 3.6 percent and the city area has enlarged about 5 percent. This increase in area and population which is mostly due to immigration, has resulted in the emergence of self-growing urban neighborhoods, agricultural land use changing into residential ones, destruction of environment and increasing environmental pollutions, lack of infrastructure and inconsistence urban development, etc. The present article aims to perform spatial analyze on the quality and quantity of inconsistence physical development in Shahr-e Kord during1956-2006. Descriptive-analytic survey and Shannon and Holdern Anthropic models are applied. Results and findings indicate that the city had linear physical development during this time period. Before the revolution (1956-1976), this linear development had a slow trend. Yet, physical development of city have had a dramatic linear trend from 1981 onward due to irregular immigration of villagers to cities, settlement of nomads, refugees in Iran-Iraq war. Results of Shanon entropy model performed during 1996-2006 confirm the linear trend of city development and according to Holdren model around 82 percent of the city physical-spatial growth during 1956-2006 was due to the population increase and 18 percent is related to horizontal and spiral growth of the city. This happened due to lack of control and surveillance by urban managers and a codified program for the consistence development of the city.

    Keywords: Spatial analysis, physical-spatial development, Sharh-e Kord, inconsistence urban development, Shanon model, Holdern model
  • Jamal Mohammadi, Marzieh Heydaribakhsh Page 87

    Growth in urbanism and industry have provided the urban environment with many recreational possibilities and citizens can spend their free time in different clubs, computer game centers, etc. Yet, using natural environment, green space and parks will always be interesting and desirable due to human nature. Providing a quiet, beautiful and healthy life for the citizens need a creative thinking. Creating beauty needs a beautiful mind, which in turn is created in a beautiful space. Decorative flowers in beautiful vases, soft sound of water, green trees and grasses, comfortable benches, appropriate statues create a peaceful space in the park in which urban raucousness is replaced with peace of mind. In order to develop urban parks into appropriate spaces without stress and unnatural elements, some standards and principles seem essential. Considering some standards in building benches, water tanks, lightening, etc. help us in achieving main goals of urban planning (health, tranquility, beauty). Although green spaces play an essential role in maintaining the balance, they cannot prevent damages threatening suburban spaces. Considering this, it is clear that without a general plan green space cannot have the necessary efficiency in reducing environmental pollution. Unfortunately, some items and issues are seen in parks surrounding Zayande Rud whose status is lower than the standard, among which we can refer to most of rest rooms, water tanks, children playing areas, etc.

    Keywords: Green space, Isfahan, park, free time, citizens, urban environment, amenities, Zayande Rud
  • Arman Gheysvandi, Payam-e Noor University Page 98

    Recently, the necessity of considering natural resources as the basis and foundation for the development of economic infrastructure in developing countries (like ours) has become quite clear. The necessity of decent development and management, allocating facilities, using domestic potentials and knowledge of natural geographical spaces are among the priorities of the country management.
    Nowadays, planning has been accepted as the most influential tool in facing complex problems and providing key solutions for managing crisis and allocating facilities. This requires a holistic and complete knowledge of the geographic area on one hand, and integrated, synchronic analysis of all influential elements in that area. This knowledge and analysis needs a system which can store all spatial features in an information bank and represent them according to the needs of the planner in the form of map and information tables.
    Geographic Information System (GIS) has been introduced in the last decades as one the most influential planning tools in collecting, analyzing and representing information visualy. The present article seeks to investigate the status and role of information system in different studies on natural resources and its influences.

    Keywords: Aerial imagery, role of imagery, map, Geographic Information System, GIS, natural resources
  • Mohammad Khoshniyyat Page 102

    Human beings have always sought to find ways for coping with their routine life issues and predict future plans which guarantee their future and enable them to exploit surrounding space in the best possible way. Therefore, they innovated and created new things to accomplish their goals and realize their fantasies.
    We can refer to the invention of computer and subsequently Internet as some of the instances which have caused a wonderful change in the world.
    Now, we face a situation in which different countries, even the small and unimportant ones, have passed traditional and old methods and reached towards planning large-scale economic goals with a special emphasis on information technology and e-tourism to attract customers and exploit its enormous benefits for the economic development of their countries.
    Due to rich cultural, artistic, historical and climatic resources, our country possesses a huge potential in attracting tourists which with a purposeful planning and appropriate introduction of potentials in tourism, can provide the requirements for employment and economic flourishing.
    The present article considers nature and concept of electronic tourism and focuses on different dimensions of this kind of tourism. Results indicate that regarding abundant potentials in tourism and numerous technical, technological and human force possibilities, Iran must use tourism development, especially electronic tourism, to reach economic and social sustainable development.

    Keywords: Tourism, electronic tourism, Sustainable development, Economic Development
  • Shabnam Mahmoodi Page 110

    In the present article, uniformitarianism is discussed as one of the theories related to the changes in geology phenomena. Furthermore, its contrast with neo-catastrophism, catastrophism and evolution will be presented using a documentary method.

    Keywords: Uniformity Principle, neo-catastrophism, catastrophism, evolution