فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 16 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده لیلا تقوی سنگدهی، بهرام امانی چاکلی صفحه 9
    سید قطب از برجسته ترین رهبران فکری جریان بنیادگرای اخوان المسلمین بود و حسن حنفی از شاخص ترین افراد جریان روشنفکری نومعتزلی به حساب می آید. این دو جریان که در سده بیستم میلادی در مصر شکل گرفتند، در جستجوی راه حل برای معضلات عدیده کشورشان، از جمله مشکلات و مباحث سیاسی، بودند.
    در مقاله حاضر اندیشه های سیاسی سید قطب و حنفی به شیوه -ای توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی نشان می دهد که اندیشه سیاسی سید قطب بر پایه قرائت از دین قرار داشت. او معتقد به تشکیل حکومت اسلامی و گسترش ایدئولوژی اسلامی و ضمنا مخالف استفاده از اندیشه ها و نظام های به عاریت گرفته شده غربی در حکومت اسلامی بود. حنفی نیز بر لزوم تشکیل حکومت اسلامی و گسترش ایدئولوژی اسلامی بر اساس شیوه های تبلیغی - تعلیمی و البته در صورت لزوم بر اساس شیوه های انقلابی اصرار می ورزد. وی برخلاف سید قطب، موافق ارتباط با غرباست و بر استفاده از علوم، فنون و برخی از نظام های غربی به همراه نقد آن ها در کنار میراث اسلامی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: مصر، بنیادگرایی، نومعتزلیان، سید قطب، حسن حنفی
  • جمال خسروی، امیر سجادی صفحه 37
    پرسش از آرای شبه پوزیتیویستی در باب تاریخ که بین حال و گذشته رابطه برقرار می کند و بر بازآفرینی و بازسازی گذشته تاکید می ورزد؛ و طرح دیدگاه های اندیشمندانی همچون ریکور، فوکو و دریدا که منکر دسترسی به امر تاریخی اند و در نتیجه معتقدند که در پژوهش تاریخی چاره ای جز تکیه بر روایت ها نیست؛ از مهم ترین مبحث هایی است که همواره محل مناقشه و مداقه میان متفکران و فلاسفه اجتماعی در دو سده اخیر بوده است. نوشتار پیش رو در صدد است با ارائه و تبیین دیدگاه های مذکور، نسبت این دو دیدگاه با حوزه جامعه شناسی تاریخی را مورد واکاوی قرار دهد و سپس پرسش-هایی به قرار زیر را به بحث بگذارد: 1. اساسا وضعیت در جامعه شناسی تاریخی چگونه است؟ 2.آیا می توان جامعه شناسی تاریخی را به جامعه شناسی زمان حاضر تقلیل داد؟ 3. آیا جامعه شناسی تاریخی قابل تقلیل به روایت های گوناگون تقلیل-پذیر است؟
    کلیدواژگان: جامعه شناسی تاریخی، تبیین های تعمیم، پذیر، روایت های گوناگون، دانیل لیتل، پل ریکور، اپیستمه، میشل فوکو، متافیزیک حضور، ژاک دریدا
  • سید احمد رضا خضری صفحه 61
    مزیدیان یکی از حکومت های شیعی عراق بودند که در فاصله میان سال های 350 تا 545 ه‍.ق برابر با 961 تا 1150م.، بر منطقه حله و پیرامون آن فرمان راندند. آنان که شاخه ای از اعراب بنی اسد به شمار می آمدند، نخست در محلی بین کوفه و هیت استقرار یافتند و روزگار خود را از طریق دام داری و کشاورزی سپری می ساختند؛ تا آن که در دوره معزالدوله بویهی، علی بن مزید تحت حمایت بویهیان توانست حکومت مزیدیان را در نواحی یاد شده پدید آورد. پس از علی، هفت تن دیگر از افراد خاندان مزیدی به حکومت دست یافتند و با فراز و فرودهایی تا سال 545 ه‍.ق بر قلمرو مزیدی فرمان راندند. بی شک بزرگ ترین و مشهورترین حکمران مزیدی، صدقه بن-منصور بود که همزمان با ظهور خاندان سلجوقی، حکومت مزیدیان را در اختیار داشت. وی که امیری هوشمند بود، با استفاده از اختلاف ها و درگیری های بین امرای سلجوقی، شهرهای بصره، کوفه، هیت و تکریت را به زیر فرمان آورد، و شهر حله را بنا نهاد و پایتخت خود را بدانجا منتقل ساخت و آن شهر را پایگاهی برای حمایت بی چون و چرا از عالمان و دانشمندان قرار داد و زمینه گسترش بیش از پیش تمدن اسلامی را فراهم آورد. این مقاله بر آن است که بر اساس روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع، مآخذ و پژوهش های تاریخی، در وهله نخست زمینه ها و چگونگی ظهور حکومت مزیدی را بررسی و در مرحله بعد نقش آن خاندان را در گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی، به ویژه در دو بخش ادبی و علمی، بیان کند، و آن گاه فعالیت های آنان را در راستای گسترش تشیع تبیین نماید.
    کلیدواژگان: مزیدیان، حله، عراق، ادب، دانش و فرهنگ، تمدن اسلامی، تشیع
  • مرتضی دانشیار، علی بیات صفحه 83
    شناخت منابع، مفهوم منبع و شیوه گردآوری اطلاعات در تالیفات تاریخی مسلمانان، از جمله ملزومات پژوهش در زمینه تاریخ نگاری است. گستره این گونه پژوهش ها، رویکردی موردی به مطالعه و بررسی آثار تاریخی را موجب می گردد. تاریخ بیهق از جمله آثار مشهور فارسی در تاریخ محلی ایران است که سرچشمه اطلاعات آن را منابع متنوعی تشکیل می-دهد. پژوهش حاضر، ضمن واکاوی منابع تاریخ بیهق، به نحوه گردآوری و چگونگی بهره گیری مولف از هر یک از منابع و تفسیر وی از منبع تاریخی می پردازد. این پژوهش نشان می دهد که به رغم آن که مولف منابع خود را شنیده ها و کتاب ها دانسته است، منابع متنوع دیگر نیز، همچون باستان شناسی، مشاهدات و اسناد، مورد استفاده وی قرار گرفته اند. لیکن استفاده ناآگاهانه از منابع اخیر، میزان بهره گیری مولف را تا حد ذکر نام و نقل صرف اطلاعات تقلیل داده است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، مفهوم منبع تاریخی، منابع و مآخذ تاریخ بیهق
  • ابوطالب سلطانیان، حسن کهنسال صفحه 101
    ناصر الدین محمد همایون، امپراتور هند، به دلیل ناکامی-های سیاسی درسال 951 ه‍.ق به دربار شاه تهماسب یکم(930-984هق) پناهنده شد. اما مسئله اصلی این است که رفتار مذهبی و سیاسی شاه تهماسب با وی در ایران چگونه بوده است؛ زیرا چگونگی این رفتار بیشتر از دیدگاه یک جریان تاریخ نگاری هندی که متعصب به نظر می رسد، بازتاب یافته و دچار نوعی یکسو نگری شده است. این جریان که تا حدی تاریخ نگاری ایرانی را نیز تحت تاثیر قرار داده، بر این باور است که رفتار شاه تهماسب با همایون در دربار ایران- به دلیل تضادهای مذهبی و سیاسی دودمانی- ناشایسته و حتی خشونت آمیز بوده است. از این رو، این نوشته می کوشد با واکاوی دقیق تر منابع معتبر ایرانی و هندی، به بررسی و ارزیابی چگونگی رفتار شاه تهماسب با همایون و راستی ها و ناراستی های جریان تاریخ نگاری یاد شده را روشن سازد. این پژوهش نشان می دهد که رفتار مذهبی- سیاسی شاه تهماسب به عنوان یک فرمانروای شیعی از یک سو، و از سوی دیگر به دلیل موقعیت سیاسی همایون به عنوان امپراتور هند و متحد ایران، نه تنها نمی توانست تحقیرآمیز باشد، بلکه بسیار صمیمانه بوده و سبب تحکیم بیشتر روابط دو کشور درسال های بعد شده است.
    کلیدواژگان: همایون، شاه تهماسب، پناهندگی، رفتارشاه تهماسب با همایون، جوهر آفتابه چی، تاریخ نگاری
  • ذکرالله محمدی، محمد محمد پور، غلام رضا یوسفی رامندی صفحه 121
    تاریخچه بازار به عنوان یک مقوله اقتصادی و اجتماعی در تاریخ ایران به دوران باستان به ویژه دوره ساسانیان بر می گردد. بازار در دوره ساسانی در کالبد شهری در قسمت شارستان که مرکز اقتصادی شهر به حساب می آمد قرار داشت؛ اما بعد از ورود اسلام، با توجه به کاهش ارزش اقتصادی شارستان و رشد قسمت ربض شهرها، بازارهای ربض دارای اهمیت بیشتری شدند. بازارهای شهرهای مرو، بلخ و نیشابور خراسان نیز که موضوع مورد مطالعه این مقاله است، در دوره اسلامی در ربض شهر واقع بودند. پرسش اصلی این مقاله به صورت زیر است: کارکرد اقتصادی بازارهای مذکور چگونه بوده است؟ فرضیه نخست بدین گونه است: مقوله هایی چون رشد شهرنشینی در منطقه خراسان، تولید محصولات متنوع و مازاد نیاز منطقه ای آن محصولات و به تبع آن رشد تجارت و بازرگانی، به کارکرد اقتصادی بازارها رونق خاصی بخشیده بودند. تحقیق حاضر، علاوه بر پرداختن به عوامل موثر در ایجاد این بازارها، و نیز تبیین کارکرد اقتصادی آن ها در دو سده نخست هجری قمری، از دو نکته اساسی فرهنگی و سیاسی بازارهای آن منطقه نیز به عنوان تکمله بحث پرده بر می دارد: نخست، پیوند مسجدها و مدرسه ها با بازار و به تبع آن سکونت برخی از عالمان در این بازارها و نیز نفوذ برخی نحله های فکری در بازار و در میان تاجران، چهره فرهنگی برخی از این بازارها را منعکس می کند. دوم، مجازات برخی از مجرمان سیاسی در این بازارها نیز موید کارکرد سیاسی آن هاست، و یا زمانی که بازاریان از سوی حکمرانان منطقه مذکور مورد ستم مالی واقع می شدند، نقش موثری در تحولات سیاسی ایفا می کردند؛ به گونه ای که نقش آن ها در قتل قتیبه بن مسلم و نیز روی کار آمدن عباسیان، موید این مطلب است.
    کلیدواژگان: بازار، خراسان، اقتصاد، فرهنگی، بازاریان
  • لیلا نجفیان رضوی صفحه 147
    روایت های متناقض درخصوص مناسبات حسنیان و امامان شیعه، گزارش های موجود از همدلی و روابط نزدیک آنان را به حاشیه رانده و ابعاد مختلف مناسبات ایشان را در پرده ای از ابهام باقی گذارده است. مقاله حاضر بر آن است تا با رویکردی توصیفی- تحلیلی، ابتدا به بررسی چگونگی مناسبات سادات حسنی و امامان شیعه بپردازد و سپس با بررسی برخی از روایت های متون شیعی به پاسخی برای علت وجود روایت های متناقض درخصوص روابط ایشان دست یابد. نتایج این بررسی نشان می دهد با آغاز کوشش حسنیان برای در دست گرفتن قدرت، آنان به تدریج از راهبرد هماهنگ با ائمه در برخورد با طبقه حاکم فاصله گرفته اند و این امر موجب برجسته شدن اختلافات آن ها شده است. بی نتیجه باقی ماندن اختلافات مالی این عموزادگان در برخی دوره ها نیز به این امر دامن زده -است. ضمن آن که شیوه نگارش متون شیعی و بی توجهی به راوی و متن روایت در سده های بعد نیز، سهم بسزایی در بزرگ نمایی اختلاف حسنیان و امامان شیعه داشته است.
    کلیدواژگان: حسنیان، امامان شیعه، امام صادق(ع)
|
  • Seyedeh Leila Taghavi Sangdehi, Bahram Amani Chacoli Page 9
    Seyyed Qutb is the most famous mental leaders in fundamentalist group of Ekhwan ul – Moslemin and Hassan Hanafi is the most important persons of Neomotazilit’s intellectual movement in Egypt. These two currents were formed in Egypt in twentieth century and searched solutions for the many problems of their country, including problems and political issues. In the present paper, The political thoughts of Seyyed Qutb and Hanafi has been studied by descriptive -analytical methods. The study shows that the Seyyed Qutb's political thought was based on Interpretation of religion and believed to stablishment of Islamic government and the spread of Islamic ideology and he was also against the use of foreign ideas and systems of government in the West. Hanafi insists on establishment of islamic government and spread of Islamic ideology based on educational and teaching methods, of course, if necessary, based on a way of revolutionary.He agrees communication with western countries Unlike Seyyed Qutb and insists on the use of science, technology, and some of the western systems with their criticism by focusing on Islamic heritage.
    Keywords: Egypt, Fundamentalism, Neamotazilits, Seyyed Qutb, Hassan Hanafi
  • Jamal Khosravi, Amir Sajjadi Page 37
    Questioning pseudo-positivistic views about history which connects past up to present and insists on reconstructing past, moreover, poseing the views of thinkers like Ricoure, Foucault, Derrida who believe that history is nothing but narrative, have been the most important challenging subjects among the thinkers and the social philosophers for 2 centuries. Considering and regarding the above views, this article explains and connects these challenges to historical sociology. The question are: 1. Basically, how is the condition in historical sociology? 2. Can we reduce historical sociology to present sociology or not? and, 3.Can historical sociology be reduced to different narratives?
    Keywords: Historical, Sociology, Generalized, Explanations, Different Narratives, Daniel Little, Paul Ricoure, Episteme, Michel Foucault, Presence metaphisic, Jacques Derrida
  • Seyyed Ahmad Reza Khezri Page 61
    Mazidians were one of the Shiite rulers in Iraq who governed on Hollah region and its surrounding during the years 350 -515 A.H/967-1150 A.D. They were regarded as a branch of Bani Asad Arabs who first took up position in a place between Kufah and Hit and were elasping their times by means of animal husbandry and farming. Until, during the Buwayhid’s Muez – ud – dauleh era, Ali ben Mazid could estabilish Mazidian government in above – mentioned areas under the protection of Buwayhids. After Ali, seven other men of Mazidians’ house gained access to government and with peaks and valleys, ruled over Mazidian territories. Undoubtedly, Sadaghat ben Mansure was the greatest and the most famous ruler who had Mazidians’ government in his hands, contemporary to the advent of the Seljukid’s dynasty. He, which was an intelligent prince (emir), benefiting from differences and conflicts between the Seljukid princes, conquered Basrah, Kufah, Hit and Takrit cities, built the city of Hollah and transfered his capital there, and put it as a base for unquestioning supporting of the clerics and scientists, and procured ground for more than ago extending of Islamic civilization. The present article, in a descriptive – analytical method and by using resources, sourees and historical researches, for the first instance tries to study the bases and qualities of the Mazidian government advent, afterwards express their part in deployment of Islamic culture and civilization, especially in two literary and scientific fields, and then explanate their activities in the direction of Shiism expansion.
    Keywords: Mazidians, Hollah, Iraq, Literary(Literature), Knowledge, Culture, Islamic Civilization, Shiism
  • Morteza Daneshiar, Ali Baiat Page 83
    For researching in the Muslim historiography, it is essential cognition of resources, sources and methods of intelligence gathering. Due to the wide such research, the case approach is necessary to examine the historical writings. Tarikh-e- Bayhagh is one of the most famous Persian books about local history that its originate of information is variety of sources. This research analyzes Tarikh-i bayhagh's sources. Meanwhile, it notes how the author collected and used any source and his interpretation of historical sources. This study shows, although the author has declared his sources have been books and what he had heard, he has used various other sources such as archeology, observations and documents. But unwittingly use of recent sources, has reduced his usage of the sources and he has merely quoted their names and information.
    Keywords: Historiography, Concept of Historical Resource, Resources of Tarikh, e, Bayhagh
  • Aboutaleb Soltanian, Hasan Kohansal Page 101
    Naser-ed Din Mohammad Humayun took refuge (in 951 A.H.) in Tahmasb court. But the main question is that how was the Tahmasb’s politico-religious behavior towards Humayun; because the quality of this behavior has been reflected by an Indian Sunnite current of historiography that seems fanatic and tendentious. According to this current, Tahmasb’s manner towards Humayun was humiliating and harsh. Therefore, this paper is trying to show- by a comparative study of the Indian and Iranian sources- that the quality of Tahmasb’s behavior and the rightness and non-rightness of that Indian Historiography. Hence, this study shows that Humayun, having a Shiite tendency and because of his political situation as an Indian emperor and an ally of Iran, was respected by Tahmasb in Safavid’s court.
    Keywords: Humayun_Shah Tahmasb_Asylum_Behavior_Jowhar e Aftabechi_Historiography
  • Zekr, Ul, Lah Muhammadi, Mohammad Mohammadpoor, Gholam Reza Yousefi Ramandi Page 121
    Market history as an economical and social phenomenon in Iran’s history goes back to the ancient period specifically Sasanids’ period. In Sasanids’ period, market was located in urban frame in Sharestan which was considered as an economical center of city. But after Islam arrival and reducation of economical importance of Sharestan and growth of cities, these found greater importance. Markets of cities like Balkh, Marv and Neishabur in Khorasan, which is the topic of this study, were located in the cities in Islamic period. The main question is "how was the economical role of mentioned markets?"The first hypothesis is criteria's like growth of city dwelling in Khorasan district, producing different products and surplus of district needs of that product and growth in commercial provided great elegance to economical role of markets. Current study as well as paying to affective factors on creation of these markets and defining their economical role in the two first A.H. centuries, discovers two main cultural and political points of those districts markets to complete the
    Discussion
    First, connection between mosques and schools with market and consequently dwelling of some of Ulamas in these market and the influence of some of thought courses in market, businessmen reflects cultural face of some of these markets. Second, punishment of some of the political activities in these markets emphasis on their political role. When businessmen in bazar were under financial injustice through governors, played more influential roles in political changes.Their role in killing of Ghotabe-ibn-Moslem and governing of the Abbasids is the sign of this concept.
    Keywords: Market(Bazar), Khorasan, Economy, Cultural, Businessmen
  • Leyla Najafian Razavi Page 147
    Abstract: Conflicting narratives about the Hassanids’relations with the Shiite Imams has marginalized the available reports of empathy and their close ties with the Shiite Imams and different aspects of their relations is left ambiguous. The author in his paper that is based on a descriptive - analytical approach, first examines the way of Hassanids’ relations with the Shiite Imams and then by studding some of the narratives of the Shiite texts, tries to achieve an answer for the cause of conflicting narratives about their relations. The results of this study suggest that by starting Hassanids’ efforts to gain power, they gradually have taken away from coordinated strategies with the Imams in dealing with the ruling class and this affair has highlighted the differences between them. Inconclusive financial disagreements between these cousins also has given rise to this matter. While the style of writing in Shiite textbooks, and paying no attention to the narrator and narrative text in subsequent centuries has contributed in magnification of disagreements between Hassanids and Shiite Imams.
    Keywords: Hassanids, Shiite Imams, Imam Sadiq (PBUH)