فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 12 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اصغر افتخاری، علی شبستانی صفحات 5-35
    امروزه پدید تروریسم به یکی از مهم ترین دغدغه های امنیتی ملت ها و دولت ها در سراسر جهان تبدیل شده است. رواج پدیده تروریسم منحصر به منطقه و یا دولت های خاصی نیست، بلکه از کشورهای کوچک، کمتر توسعه یافته تا بزرگترین قدرت های دنیا به نحوی با این معضل امنیتی مواجه هستند. همگام با اوج گیری فعالیت های تروریستی، تمهیدات بین المللی نیز برای مقابله با آن افزایش یافت، اما به رغم تمام قوانین و تمهیدات بین-المللی برای مقابله با آن، جامعه بین الملل هنوز نتوانسته با این پدیده به طور جامع و مانع برخورد کند و جهان را از لوث وجود تروریست هایی که خون هزاران انسان بی گناه را هدر می دهند، پاک نماید.
    به طور تقریبی می توان گفت از زمان شکل گیری جامعه بین الملل و درک لزوم مقابله با تروریسم، کشورها و جامعه بین الملل سه راهبرد را در روند مبارزه با تروریسم در پیش گرفته اند که هریک از این سه راهبرد موفقیت هایی را در پیش داشته است، اما هیچ کدام قادر مقابله ریشه ای با پدیده تروریسم نبوده است و در بلندمدت نتوانسته از دست زدن به اقدامات تروریستی جلوگیری کند که این مطالعه در پی آن است تا ابعاد راهبرد جمهوری اسلامی ایران در مقابله با تروریسم را در طی سه دهه اخیر تبیین نماید.
    از این رو، یافته های این پژوهش که با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و تکیه بر داده های عینی- تاریخی و استفاده از منابع کتابخانه ای و فضای مجازی (الکترونیک) صورت پذیرفته، نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهایی که پدیده تروریسم با امنیت آن پیوند خورده و به شکل دوگانه ای از تروریسم آسیب دیده است؛ در عین حالی که از ابزارهای نظامی و تاکتیکی (زودبازده) برای مقابله با مظاهر تروریسم بهره گرفته است درصدد خشکاندن ریشه های تروریسم و مقابله با عوامل به وجود آورنده اقدامات تروریستی (دیربازده) بوده و برای مقابله با تروریسم سیاست های ویژه ای را اتخاذ کرده است و اقدامات متعددی را انجام داده است، و این امر نشان دهنده آن است که جمهوری اسلامی ایران در زمینه مقابله با تروریسم دارای راهبردی مشخص بوده است.
    کلیدواژگان: تروریسم، راهبرد، مقابله با تروریسم، جمهوری اسلامی ایران
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی، سید رحمان موسوی صفحات 37-66
    مصرف بالا و نیاز روزافزون اتحادیه اروپا به انرژی به علت کمبود منابع انرژی به خصوص نفت و گاز طبیعی و به تبع آن نیاز این اتحادیه به واردات انرژی به خصوص از روسیه به عنوان بزرگ ترین دارنده منابع گاز طبیعی جهان موجب شده است که مسکو به منظور استفاده از انرژی به عنوان ابزاری برای اجرای اهداف مد نظر خود در حوزه سیاسی و اقتصادی تلاش روزافزون کند. چون این موضوع می تواند پیامدهای درازمدت امنیتی برای اتحادیه اروپا در برداشته باشد، این مقاله به ارزیابی شاخصه های راهبرد انرژی روسیه در قبال اتحادیه اروپا می پردازد. سوال اصلی پژوهش آن است که روسیه از چه راهبردهایی در حوزه انرژی در قبال اتحادیه اروپا استفاده می کند و هدف این کشور از اعمال این سیاست ها چیست؟ پاسخ موقت به این سوال، به عنوان فرضیه پژوهش، آن است که روسیه با تشدید کنترل بر بخش انرژی و شرکت های نفت و گاز طبیعی، کنترل انحصاری تقاضا و عرضه انرژی، عدم تصویب پیمان منشور انرژی و... نبض تپنده اقتصاد غرب و منابع انرژی را در دست می گیرد و با وابستگی بیشتر اتحادیه اروپا، خود را به منبع انحصاری تامین انرژی آن تبدیل می کند.
    کلیدواژگان: انرژی (نفت و گاز طبیعی)، امنیت انرژی، روسیه، امنیت اتحادیه اروپا، راهبرد، عرضه و تقاضای انرژی
  • حسین شریفی طرازکوهی، مارال آذری صفحات 67-95
    گسترش استخدام و حضور شرکت های نظامی و امنیتی خصوصی به عنوان عوامل خصوصی نوظهور در مخاصمات مسلحانه و جرایم ارتکابی این شرکتها موجب افزایش نگرانی درباره چالش های ناشی از این استخدام شده است. آنچه در این میان ضرورت می یابد، احراز مسئولیت دولتهای مرتبط با شرکت های نظامی و امنیتی خصوصی متخلف بر اساس پیشنویس طرح مسئولیت دولتها و سایر قواعد حقوق بین الملل و تبیین و شفافسازی تعهدات بین المللی این دولت ها، به ویژه مراعات و تضمین حقوق بین الملل بشردوستانه در زمان اجرای عملیات و هنگام ارائه سایر اشکال خدمات توسط این شرکتها به منظور محدود کردن هرچه بیشتر تخلفات و نقض قواعد حقوق بین الملل بشردوستانه است.
    کلیدواژگان: شرکت های نظامی و امنیتی خصوصی، مسئولیت بین المللی دولت ها، حقوق بین الملل بشردوستانه
  • جواد شعرباف صفحات 97-123
    بررسی هزینه های نظامی کشورهای عضو یک محیط امنیتی موضوع پژوهش های بسیاری بوده است. این مقاله به موضوع هزینه های نظامی جمهوری اسلامی و مقایسه آن با کشورهای عضو محیط امنیتی می پردازد. فرضیه مقاله آن است که هزینه های نظامی ایران در مقایسه با کشورهای منطقه که خطری هم آنها را تهدید نمی کند بسیار اندک است و باید متناسب با نیازهای امنیتی افزایش یابد. به دلایل متعدد مانند لزوم بازسازی نظامی پس از جنگ تحمیلی، لزوم تبدیل یا از رده خارج کردن تجهیزات قدیمی و فرسوده باقی مانده از زمان شاه، تهدیدهای بسیاری که متوجه نظام جمهوری اسلامی بوده است، جنگ تحمیلی هشت ساله با عراق و تهدیدهای مشرف به جنگ طالبان در افغانستان، حملات نظامی آمریکا به دو کشور همسایه و اشغال آنها توسط نیروهای بین المللی، افزایش چشمگیر تهدیدهای رژیم صهیونیستی، مسابقه تسلیحاتی رایج در منطقه خلیج فارس و نگرانی های متعدد در محیط امنیتی هزینه های نظامی ایران بسیار کمتر از میزان مورد نیاز در موارد مشابه است.
    کلیدواژگان: هزینه های نظامی، محیط امنیتی، مسابقه تسلیحاتی، خاورمیانه، خلیج فارس
  • نجفعلی شهبازی، بهروز صادقی عمروآبادی، سید علیرضا عزیز موسوی صفحات 125-143
    شناسایی عوامل و عناصر تامین امنیت اجتماعی و احساس ایمنی از پیش شرطهای اساسی برای برنامه ریزی به منظور ارتقای سطح امنیت اجتماعی است و نقش زیادی در برنامه ریزی های راهبردی دولتها دارد.
    در این مقاله با تدوین مدلی تجربی مبنی بر عوامل اقتصادی موثر بر امنیت اجتماعی و با استفاده از یک مدل اقتصادسنجی و روش OLS آثار عوامل موثر اقتصادی بر امنیت اجتماعی در ایران در دوره زمانی 1353 تا 1388 تحلیل میشود. از متغیرجرایم به عنوان شاخص نبود امنیت اجتماعی استفاده شده است و عوامل اقتصادی عبارتاند از: شاخص فلاکت (مجموع دو شاخص تورم و بیکاری)، رشد تولید ناخالص ملی و ضریب جینی و شاخص اعتماد که آثار آنها بر متغیر وابسته تحقیق معنادار بوده است.
    نتایج مدل تخمینی نشان می دهد شاخص های سهم اقتصاد ایران در تولید جهانی و رشد درآمد سرانه بر میزان جرایم اثر منفی و معنادار داشته اند. آثار سه شاخص ضریب جینی، شاخص فلاکت (مجموع دو شاخص میزان بیکاری و تورم) و شاخص اعتماد با یک وقفه نیز مثبت و معنادار بوده است و با افزایش شکاف درآمدی (ضریب جینی)، بیکاری و تورم (فلاکت) و کاهش اعتماد مردم در کشور، میزان جرایم افزایش می یابد و در نتیجه از امنیت اجتماعی کاسته می شود.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، جرایم، تورم، بیکاری، رشد تولید ناخالص ملی سرانه
  • جواد جمالی صفحات 145-170
    بخشی وسیع از منازعات بین المللی تحت عنوان به اصطلاح «مبارزه با تروریسم» به زنجیرهای از خشونت های متوالی دامن زده است که در آینده قابل پیش بینی پایانی برای آن متصور نیست. قسمتی از این جبهه جهانی را گروه های رادیکال جهادگر تشکیل می دهند که اهداف و آرمانهای ایدئولوژیک خود را با ابزار و روش های خشونت محور پیگیری میکنند. در این راستا، مسئله مهم علل توسل افراطگرایی (القاعده، طالبان و...) به رفتارهای بسیار خشن و اصرار بر تداوم آن است.
    این پژوهش در پاسخ به سوال یادشده، برخلاف رویکردهای غالب در مطالعه افراط گرایی که عمدتا به علل تثبیتی و ثانویه آن شامل فقر، جهل و... می پردازند، درصدد احصای مبانی اولیه و مقوم افراطگرایی یعنی ایدئولوژی، هویت و... با کاربست شاخصه هایی از «نظریه سازه انگاری» برآمده است. بر این اساس، در مباحث نظری پیش رو، ضمن بررسی آموزه های رفتاری القاعده و طالبان، مدل تحلیل رفتاری آنها نیز ارائه میشود.
    کلیدواژگان: افراط گرایی، سازه انگاری، هویت، القاعده، طالبان، جهادگرایی
  • تقی کاظمی تاری صفحات 171-186
    به منظور بررسی تاثیر زمینه های تاریخی، فرهنگی و اجتماعی ایران بر همگرایی پیروان ادیان مختلف به ویژه ارمنی ها ابتدا ادبیات تحقیق مطرح و سپس یافته های موضوع (عوامل همگرایی پیروان ادیان مختلف در ایران) بررسی شد که شامل موقعیت جغرافیایی ایران به عنوان گذرگاه تاریخی و نقش آن در پذیرش پیروان ادیان مختلف؛ اشتراکات تاریخی، فرهنگی و نژادی ارمنی ها با ایرانی ها و وفاداری ارمنی ها به سرزمین و حکمرانان ایرانی از ایران باستان تا عصر حاضر و تقویت پذیرش آنان در ایران؛ دلایل سیاسی، اقتصادی و بازرگانی پذیرش ارمنی ها در ایران؛ و انعطاف پذیری دینی ایرانیان قبل از اسلام و پس از اسلام در قبال پیروان سایر ادیان می شود. پس از تجزیه و تحلیل موضوع این نتیجه حاصل شد که پایداری فراگیری اجتماعی ملی در جامعه ایران بهمناسبات دولت ملی با اقلیت های دینی مذهبی کشور و نیز به کم و کیف روابط ادیان و مذاهب با یکدیگر متکی بوده است. از این منظر، افزایش تراکم و قرینگی روابط میان ادیان، به ویژه در سه حوزه تعاملی تاریخی، فرهنگی و اجتماعی از یک سو می تواند سبب فراگیری اجتماع ملی شود و پیروان سایر ادیان به خصوص ارمنی ها را در عضویت اجتماع ملی قرار دهد و از سوی دیگر، با تعمیق تعلقات و وفاداری اقلیت ها و پیروان سایر ادیان به ویژه ارمنی ها به اجتماع ملی، ثبات و پایداری اجتماع ملی را تضمین کند. اصلاح مناسبات بین ادیان یا افزایش تراکم و قرینگی روابط ادیان با یکدیگر اساسی ترین گام اجتماعی برای تضمین یکپارچگی ملی است.
    کلیدواژگان: ادیان، اقلیت ها، ارمنی ها، مذاهب و ایران باستان
  • صفحه 189
  • اصغر افتخاری، علی شبستانی صفحه 195
|
  • Eftekhari Asghar , Shabestani Ali Pages 5-35
    Nowadays, phenomenon of terrorism has become one of the most important nation’s and government’s security concerns of around the world. Broadening phenomenon of terrorism isn’t confined to the specific region or governments, but all states from micro and less developed countries to great powers face the security problem in some way. With the escalation of terrorist activities, international measures increased for combating it, but despite all of international laws and measures for combating it, in order to cleaning the world from presence of terrorists that they have killed thousands of innocent human beings bloodily, international community hasn’t been successful to combat with this phenomenon completely yet. Up to now, approximately, the international community has performed three strategies in process of combating terrorism, but despite minimal victories and achievements of these strategies, none of them hasn’t battled with phenomenon of terrorism undamentally aimed at preventing terrorist actions in long-term. This study tries to explain dimensions of Islamic Republic of Iran’s counter-terrorism strategy over the past three decades. Hence, the findings of this research which base on descriptive-analytical method and objective-historical data and using library resources and cyberspace (e), show the Islamic Republic of Iran as one of the countries where the phenomenon of terrorism has become linked with its international and national security and has been damaged from terrorism doubly, meanwhile has used the military and tactical tools (short-term outcome) to deal with manifestations of terrorism, and as sought delimitating the roots of the factors causing terrorist acts (long-term outcome) and has carried out special policies and actions for counter-terrorism measures. This indicates that the Islamic Republic of Iran’ counter-terrorism strategy has been explicated.
    Keywords: Terrorism, Strategy, Counter, terrorism, Islamic Republic of Iran
  • Dehghani Firoozabadi Seyed Jalal , Mousavi Seyed Rahman Pages 37-66
    Due to the high consumption and the growing need for energy in European Union and shortage of energy resources, especially natural oil and gas in it and consequently need for the EU energy imports, especially from Russia as the largest holder of world natural gas resources and given Moscow’s increasing efforts for using energy as a tool for implementing the desired objectives in the economic and political fields and the longterm security potential consequences for Europe’s Union, the main purpose of the paper is to evaluate Russia’s energy strategy indicators toward European Union. Accordingly, the main question of the research is what is energy strategy of Russia toward European Union and what is purpose of applying these policies? Provisional answer to this question, as the research hypothesis, is that the Russian Federation was able to took beating pulse of the Western economy and energy resources in hand with use of different strategies toward European Union such as intensification of control over the energy sector and natural oil and gas companies; exclusive control of energy demand and supply; refusal to ratification of the Energy Charter Treaty and … consequently it become the exclusive source of energy provision through Europe Union’ more dependent to it.
    Keywords: Energy (natural oil, gas), Energy Security, Russia, Security of European Union, Strategy, Supply, Demand of Energy
  • Sharifi Tarazkoohi Hossein , Azari Maral Pages 67-95
    The expansion of recruitment and presence of Private military and security companies as emerging private factors in armed conflicts and crimes committed by these individuals have given rise to increasing concern about the challenges arising from this. What will be the necessity, is to establish responsibility of states connected to violator Private military and security companies based on the draft plan the responsibility of states and other rules of international law and explanation and transparent-building of the states’ international obligations, especially protecting and ensuring humanitarian international law during the time of carrying out operations and providing other forms of military and security services by Private military and security companies in order to further limitation of breaches and violation the rules of humanitarian international law
    Keywords: Private military, security companies, International Responsibility of States, International Humanitarian Law
  • Sherbaf Javad Pages 97-123
    The review of military expenditures has been subject of many researches in member states to a security environment. This article addresses subject of Islamic Republic’s military expenses and compares it with member states to a security environment. The hypothesis is that Iran’s military expenses are little compared with the region countries that they aren’t threatened and it must be increased in relation with security needs. The Iran’s military expenditures are much less than the amount required in similar cases as a result of various reasons such as: necessity of military reconstruction after the imposed war; necessity of changing or sensing out old and eroded equipments left over from the Shah; ongoing threats of the Islamic Republic; the eight-year imposed war against Iraq and threats from Taliban regime in Afghanistan; America’s military attacks towards two neighbor countries and their occupation by US-led forces, Dramatic increase in threats from the Zionist regime; The existing arms race in the Persian Gulf and the various concerns in the security environment.
    Keywords: Military Expenditures, Security Environment, Arms Race, Middle East, Persian Gulf
  • Shahbazi Najaf, Ali, Sadeghi Amroabadi Behrooz, Aziz Mosavi Seyeed Ali Reza Pages 125-143
    One of the fundamental preconditions for social security improvements is identification of elements of social security and safety feeling that plays a remarkable role in states’ strategic planning. This article analyzes the effects of effective economic factors on social security in Iran between time periods 1353 to 1388 through formulating an empirical model based on economic factors affecting the social security and using an econometric model and the OLS method. Also this paper has used crimes variable as an indicator of lack of social security, and economic factors comprise: misery index (sum of both inflationand unemployment index), GDP growth and gini coefficient and confidence index that their effects have been meaningful on the dependent variable. The results of the estimated model show that indicators ofIran’s economy share in the global production and growth in per capita income have had negative effect on crime rates. The effects of three indicators, Gini coefficient index, misery index (sum of both unemployment and inflation index) and the confidence index- with a pause -, has been positive and meaningful too. This means that the crimes rate has increased and accordingly social security will be decreased as a result of increasing gap of income (Gini coefficient), unemployment and inflation (misery) and reduction of public confidence in the country.
    Keywords: Social Security, Crimes, Inflation, Unemployment, GDP growth per capita
  • Javad Jamali Pages 145-170
    The large part of the international conflicts that currently is underway under name of the so-called “war on terrorism”, has aggravated chain of continuous violences which there is no end to it in the foreseeable future. A part of the world front comprises Jihadist radical groups that seek their own ideological goals and ideals through violent tools and techniques. In this regard, important problem is causes of resorting to extremism (al-Qaeda, Taliban, etc.) to very aggressive behaviors andits persistence on its continuation. In answer to question of this research, unlike the dominant approaches in the study on extremism, which primarily address to investigate of causes of its stabilizing and secondary i.e. poverty and ignorance and etc., try to extradite basic and effective foundations of extremism i.e. ideology and identity and etc by indicators of constructivist theory.Accordingly, I evaluate al-Qaeda’s and the Taliban’s behavioral doctrines and introduce their behavioral -analytical model
    Keywords: Extremism, Constructivism, Identity, Al, Qaeda, Taliban, Jihadism
  • Kazemi Tari Taghi Pages 171-186
    This article examines effect of historical, cultural and social contexts on the integration of different religions followers, especially the Armenians in Iran. So, first, we raise the search literature and then the search findings (factors of integration of different religious followers in Iran), are analyzed including: 1) Iran’s geographic location as a history passageway and its role in the acceptance of different religions followers;2) historical, cultural, and ethnic common characteristics among Armeniansand Iranians and Armenians’ loyalty towards the land and Iranian rulers from ancient Persia to the present and promoting their acceptance in Iran; 3) political, economic and commercial causes in accepting Armenians in Iran; 4) Iranian religious flexibility whether in pre-Islam period or after Islam period towards the followers of other religions. Eventually, following analysis of the subject, this article has concluded that sustainability of national social comprehensiveness in Iranian society relies on, on the one hand, the national government relations with country denominational- religious minorities and on the other hand, quality and quantity of religions and denominations relations with each other. From this perspective, increasing accumulation and symmetric relations between religions, especially in three historical, cultural and social interactive areas, on the one hand is able to cause national social comprehensiveness and join followers of other religions, especially the Armenians, to the national community and on the other hand, ensuring stability and sustainability of national community through deepening of minorities’ belongings and loyalties and followers of other religions, especially the Armenian. The most basic social step to ensuring national consolidation is modification of inter-religious relations or increasing accumulation and symmetry of relations between religions.
    Keywords: Religions, Minorities, Armenians, Denominations, ancient Iran (Persia)