فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 10 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس مصلی نژاد صفحات 7-23
    حوادث و تحولات سیاسی سال های پس از فروپاشی نظام دوقطبی نشان می-دهد که طیفی گسترده تر از کشورها در معرض براندازی سیاسی قرار گرفته اند. در این فرآیند، الگوهای کنش امنیتی آمریکا با تغییراتی روبه رو شده است. امنیت به منزله ضرورت ساختاری تلقی می شود. بنابراین، موضوع براندازی سیاسی در کشورهایی مانند سوریه را باید به عنوان بخشی از منافع امنیتی آمریکا در منطقه ژئوپولیتیکی خاورمیانه عربی دانست که برای امنیت اسرائیل و اروپا نیز اهمیتی ویژه دارد.
    حوادث بهار و تابستان 2011 در خاورمیانه عربی نشان می دهد که آمریکا از الگوی مصادره تحولات اجتماعی بهره گرفته است. براساس چنین رویکردی، الگوی رفتار آمریکا در مصر و تونس مبتنی بر کنترل بحران بوده است و لذا تغییر زمامداران به جای تغییر ساختار انجام گرفت. رویکرد کارگزاران آمریکایی در عربستان و بحرین نیز براساس مدل حفظ ساختار کارگزار بوده است. اما نگرش عملیاتی آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس در سوریه متفاوت است، به گونه ای که درصدد براندازی سیاسی ساختار حزب بعث و نظام سیاسی رادیکال سوریه هستند.
    برای تحقق این هدف از تاکتیک هایی مانند حقانیت زدایی، مشروعیت-زدایی، هویت سازی و برسازی هویت، بسیج گروه های اجتماعی و ایجاد احساس محرومیت نسبی بهره می گیرند. هریک از تاکتیک های یادشده را می توان بخشی از سیاست امنیتی آمریکا در جهت براندازی سیاسی در سوریه دانست. این رویکرد براساس رهیافت نئولیبرالی مایکل دویل و بر مبنای اندیشه سیاسی دولت دموکراتیک امانوئل کانت تبیین و تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: محرومیت نسبی، براندازی سیاسی، بحران امنیتی، حقانیت زدایی، مشروعیت زدایی، بحران مشارکت، بسیج گروه های اجتماعی، عملیات روانی، تصاعد بحران
  • مهسا ماه پیشانیان صفحات 25-74
    با فروپاشی نظام دوقطبی، مسائل منطقه ای که عمدتا تحت تاثیر روابط آمریکا و شوروی بودند، از اهمیت و ارزشی ویژه برخوردار شدند. با گذار از این نظام تقریبا متصلب، کشورهای جهان امکان یافتند نقش فعال تری به خصوص در سطح منطقه ای ایفا کنند. از آنجا که تئوری های مختلف روابط بین الملل بر جنبه هایی گوناگون از منطقه گرایی تاکید دارند، این مسئله هنوز نواقصی دارد که باید برطرف شود. علاوه بر این، معیارهایی متعدد مانند هم جواری جغرافیایی، وجود مرکزی مالی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و مذهبی، نهادهای منطقه ای و تعامل زیاد اقتصادی برای تعریف این اصطلاح به کار رفته است که خود بر پیچیدگی های مرتبط با منطقه گرایی می افزاید. از سوی دیگر، به رغم تجارب نسبتا موفق همگرایی منطقه ای در برخی مناطق جهان از جمله اروپا و آسیای جنوب شرقی، منطقه خلیج فارس یک استثنا در این زمینه محسوب می شود و تلاش ها در این منطقه برای پیشبرد همگرایی منطقه ای موفقیت آمیز نبوده است. هم چنین به اعتقاد بسیاری ناظران، چشم انداز روشنی در این مورد وجود ندارد.
    در مقاله حاضر پس از بررسی تئوری های مختلف در مورد منطقه گرایی، با ترکیب تئوری سازه انگاری و انتخاب عقلایی، منطقه گرایی در خلیج فارس تحلیل و الگویی مطلوب برای این منطقه بر مبنای الگوی جامعه امنیتی کثرت گرا ارائه می شود. هم چنین ضمن بررسی چالش های موجود سر راه تشکیل چنین جامعه امنیتی کثرت گرا در خلیج فارس راهکارهای مقابله با این چالش ها مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: منطقه گرایی، سازه انگاری، انتخاب عقلانی، هویت جمعی، سرمایه اجتماعی، نهادهای منطقه ای، جامعه امنیتی کثرت گرا، همگرایی و انسجام اسلامی
  • فرج الله قاسمی صفحات 75-99
    نوشتار حاضر تلاشی برای بررسی سیاست گذاری جمهوری اسلامی ایران از منظر آیات قرآن کریم است. مهم ترین مسئله در این زمینه در جمهوری اسلامی ایران چگونگی سیاست گذاری اجتماعی است. از آنجا که شکل گیری انقلاب اسلامی ایران بر مبنای اعتقادات دینی است، سیاست گذاری در این راستا نیز بر مبنای الگوی قرآنی استوار است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، قرآن، همزیستی مسالمت آمیز، آزادی، امنیت، امر به معروف و نهی از منکر، شورا، نفی سبیل
  • ابراهیم متقی، سید حمزه صفوی، سید علی محبوب صفحات 101-118
    امنیت سازی ضرورت راهبردی کشورها در تمام دوران تاریخی است. در هر عصری، شکلی خاص از امنیت سازی مورد توجه بازیگران قرار می گیرد. لذا دوره پس از موج دوم انقلاب صنعتی را عصر نئومرکانتیلیسم می نامند. اما در سال های دهه 1960، در عصر موج سوم انقلاب صنعتی، شکل بندی های امنیت منطقه ای و بین المللی کشورها با تغییر و دگرگونی هایی بنیادین روبه رو شد.
    اصلی ترین نشانه چنین تغییراتی در «کنترل ساختاری» بازیگران و فرآیندهای سیاسی نمود یافته است. به عبارت دیگر، هرگونه تحول راهبردی مربوط به شرایطی است که در راستای امنیت سازی پیچیده قرار گیرد. کشورهای صنعتی غرب از اواخر قرن 19 چنین الگویی را آغاز کردند که هم چنان (2011) ادامه دارد. ضرورت های کنترل ساختاری در امنیت سازی ایجاب می کند مداخله قدرت های بزرگ در امور داخلی کشورها افزایش یابد. بنابراین، واحدهایی مانند جمهوری اسلامی ایران که در فضای مقابله با تهدیدهای بین المللی جهان غرب قرار گرفته اند، نیازمند شناخت الگوهای قدرت یابی و قدرت سازی بازیگران اصلی سیاست بین الملل اند، چون فقط با این روش می توان نیازهای امنیت سازی ایران و کشورهای انقلابی را تامین کرد.
    سوال اصلی این مقاله معطوف این است که با تغییر ساختار اقتصاد جهانی از مرکانتیلیسم به نئومرکانتیلیسم، چه دگرگونی در ماهیت امنیت حاصل خواهد شد؟ در پاسخ به سوال یادشده، این موضوع مطرح می شود که امنیت در ساختار نئومرکانتیلیسم ماهیت غیرمستقیم، غیرابزاری و نرم افزاری پیدا کرده است. در تبیین این مقاله از رهیافت نئولیبرالی امنیت استفاده شده است. طبعا رویکرد تحلیلی نظریه پردازانی مانند جوزف نای و مایکل هورتن از اهمیتی ویژه در این مقاله برخوردار است.
    کلیدواژگان: استعمار، استثمار، کنترل ساختاری، نئومرکانتیلیست، عقلانیت ارتباطی، عقلانیت ابزاری، دانش انقیادی
  • رضا رحمتی صفحات 119-141
    مسئله هژمونی در رشته روابط بین الملل به خصوص در جریان اصلی این رشته (خردگرایی) و تاکید بر اصول معرفت شناختی و هستی شناختی خاص که بسترهای شکل گیری آن غرب سیاسی بوده است، در انقلاب و جمهوری اسلامی به عنوان الگوی ضد هژمون، جلوه های دیگری به خود گرفته و می گیرد. تلاش و تاکید بر ارائه الگو و دستگاه مستقل پژوهشی با استقلال کامل از مدل خردگرایانه آن در علوم اجتماعی و روابط بین الملل معرف عملکرد اسلام گرایانه این مدل است. سوال اصلی مقاله این است که اصول معرفت شناختی الگوی پژوهشی اسلام گرایانه و نقش انقلاب و جمهوری اسلامی ایران در این برنامه پژوهشی چیست؟ طبق فرضیه مقاله، عقیده محوری، خداگرایی و انسان محوری اصول معرفت-شناختی برنامه پژوهشی اسلام گرا هستند و هویت واحد سیاسی که بر مبنای این برنامه پژوهشی بنا شده باشد، هویتی تجدیدنظرطلب بوده و هست، و نگاه امنیتی این واحد سیاسی به ساخت نظام بین الملل نگاهی هویت محور است.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، برنامه پژوهشی، جریان اصلی، معرفت شناسی اسلام، گرایانه، ضد هژمون
  • سعید رضایی صفحات 142-155
    روند تغییر تکنولوژی دفاعی از سیستم های مکانیکی به سامانه های اتمی و سپس سامانه های اطلاعاتی و سامانه های تکنولوژیک و بیوتکنولوژیک و ورود فضا به عنوان بعد چهارم صحنه جنگ و توسعه نانوتکنولوژی در ابعاد مختلف باعث تغییر دیدگاه کارشناسان نظامی نسبت به تکنولوژی دفاعی شده است (McKitrick and etal، 1995). در پی توسعه فناوری های نظامی تعداد کمی نیرو با تکنولوژی برتر بر مناطقی بسیار گسترده سیطره یافته اند و از حجم نیروهای مسلح کاسته شده است. بخشی مهم از این تکنولوژی به سامانه های فضاپایه مربوط است که در عملیات های نظامی در زمینه های مختلف مانند شناسایی عکسی و الکترونیکی، مخابرات، هواشناسی، هدایت، ردیابی، ناوبری، نظارت و کنترل و... مورد استفاده قرار می گیرند. نکته مهم و محوری کاربرد سامانه های فوق نحوه هماهنگی و سازماندهی آنها در قالب یک سامانه فرماندهی و کنترل با طراحی جامع و همه جانبه نگر به منظور ایجاد اشراف اطلاعاتی است که امروز به وضوح کاربردهای عملیاتی آن در خاورمیانه مشاهده می شود. بدیهی است اولین گام به منظور مقابله یا به کارگیری سامانه فوق شناخت این سیستم و زیرمجموعه های آن است. سامانه های اطلاعاتی فضاپایه نقشی بسزا در ایجاد اشراف اطلاعاتی دارند و بدون آنها اهداف اشراف اطلاعاتی محقق نخواهد شد و هم زمان با پیچیده شدن تکنولوژی دفاعی اهمیت بخش فضا در جنگ های آینده افزایش می یابد. سامانه های فضایی ویژگی هایی منحصر به فرد دارند و غالبا در حوزه قوانین حقوق بین الملل قرار نمی گیرند و لذا استفاده از آنها بار حقوقی برای کشور ما به همراه ندارد (گل رو، 1390). لذا در این مقاله سعی شده است مولفه های امنیت ملی از دیدگاه آسیب پذیری از طریق سامانه های هوایی و فضایی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، سامانه های اطلاعاتی، فضا، تکنولوژی دفاعی
  • علی بختیار پور، تقی کاظمی، محمد علی شامانی صفحات 157-174
    سوابق نشان می دهد تحریک جمعیت های آسیب پذیر به خصوص اقوام و مذاهب ساکن استان های مرزی از راهبردهای تاکتیکی دشمنان جمهوری اسلامی ایران به ویژه آمریکا به شمار می آید. لذا بررسی و شناخت اشکال جمعیتی اقوام، طوایف و جایگاه آنها در دفاع سرزمینی کشور اهمیتی فوق العاده دارد. براساس بررسی ها و تحقیقات، هنگام تهاجم احتمالی دشمنان به ویژه آمریکا می توان از قوم عرب خوزستان و پتانسیل ها و فرصت های منطقه در دفاع سرزمینی بهره گرفت و آنان کاملا از سرزمین خود دفاع خواهند کرد. اما برای آمادگی هرچه بیشتر قوم عرب باید اقداماتی توسعه ای در استان خوزستان انجام گیرد و در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، آموزش و پرورش و... اجرایی و عملیاتی شود تا مشکلات اساسی مردم که بعضا ناشی از عملکرد ناصحیح رژیم های گذشته و نیز جنگ تحمیلی بوده است، برطرف گردد و قوم عرب خوزستان با قدرت و توان بیشتر و بدون مشکلات و دغدغه های زندگی از سرزمین خود دفاع کنند.
    کلیدواژگان: دفاع، دفاع سرزمینی، جمعیت، قوم، قومیت گرایی، قومیت، عرب، خوزستان
  • صفحه 175
  • عباس مصلی نژاد صفحه 183
|
  • Mossalanejad Abbas Pages 7-23
    The events and political developments in the years after the collapse of the bipolar system show that a wider range of countries have been subjected to political subversion. In this process, patterns of America’s security action have been changed. Security considers as a structural necessity. Therefore,theme of political subversion in countries like Syria must be considered as a part of America’s security interests in the Arab Middle East geopolitical zone which it also has a special important for security of Europe and Israel. The events of spring and summer 2011 in the Arab Middle East show that America has used model of the confiscation of social evolutions. According to this approach, the pattern of America behavior in Egypt and Tunisia has been based on crisis control and thus change of rulers took place rather than structural change. American agents’ Approach also has been based on Model of preserving Agent- Structure in Saudi Arabia and Bahrain. However, America, France, Germany and Britain security attitude is different in Syria, as though they intend to politically overthrow the Baath artystructure and Syria political radical system. To achieve this end, they use Tactics of deauthorization, delegitimization, identity-building and identity construction, mobilization of social groups and creating a sense of relative deprivation. Each of the tactics mentioned above can be seen as a part of America security policy in order to political subversion in Syria. This approach is analyzed in light of Michael Doyle’s neo-liberal approach and political thought of Immanuel Kant’s democratic government.
    Keywords: Relative deprivation, Political subversion, Security crisis, Deauthorization, Delegitimization, Crisis of participation, Mobilization of social groups, Psychological operation, Escalation of crisis
  • Mahpishanian Mahsa Pages 25-74
    Following the collapse of the bipolar system, regional issues which were mainly influenced by American-Soviet relations became of special importance and value. The transition from an almost rigid system result in more active role the world countries especially at the regional level. Since the various theories of international relations have focused on many aspects of the Regionalism, it still requires removal of its defects. In addition, several criteria including geographic proximity, existence of a financial, economic, political, cultural and religious center, regional institutions and Increased economic interaction have been used for definition of this term that per se increase the complexities associated with Regionalism. On the other hand, in spite of relatively successful experiences about regional integration in some world regions such as Europe and Southeast Asia, the Persian Gulf region regards as an exception in this area, and efforts to promoting regional integration in this region have not been successful. Also many observers believe that there is not a clear outlook in this case. Having examinedthe various theories about Regionalism By combining constructivism and rational choice theory, the present article analyzes Regionalism in the Persian Gulf and within model of pluralistic security community provides a good model for this region. Examining the ongoing challenges for such apluralistic security community in the Persian Gulf, the article endeavors to explain techniques for dealing with these challenges.
    Keywords: Regionalism, Constructivism, Rational choice, Collective identity, Social capital, Regional institutions, Pluralistic security community, Integration, Islamic solidarity
  • Ghasemi Farajollahph.D Pages 75-99
    The present paper is an attempt to examining policy-Making in Islamic Republic of Iran in the verses from the Holy Quran. The main problem for Islamic Republic of Iran is how to do social policy-makingin this field. Since formation of the Islamic Revolution of Iran is based on religious beliefs on, thus policy-making in this regard also is base on the Quranic model.
    Keywords: Policy, Making, Quran, Peaceful coexistence, Freedom, security, Denying sins to the famous (order to goodness, ban from badness), Council (Shura), Denial of way (Denial of domination)
  • Mottaghi Ebrahim , Safavi Seiedhamzeh, Mahbob Seiedali Pages 101-118
    Security building is a strategic necessity for countries in all history. In every age, players attend to special form of security building. Hence, the period after the second wave of the Industrial Revolution is well-known as era of Neo-mercantilism. However, regional and international security formations of Countries faced with fundamental changes during the 1960s i.e. the era of the third wave of the industrial revolution. The most important signs of such changes are “structural control” of playersand political processes. In other words, every strategic evolution is connected to circumstances of the complex security building. The Western industrialized countries started this model in the late 19th century that it has continued as before (2011). Requirements for structural control in security building involve increase of macro powers intervention in the internal affairs of other countries. So, actors such as Islamic Republic of Iran, which has been dealing with international threats from western world, needs to recognize international politics main actors’ patterns of power-finding and power building, because only this way can meet needs of the Revolutionary countries and Iran’s security building.The main question this paper is that: “following changing the global economy structure from mercantilism to neo-mercantilism, what will changes in the nature of security? In response to the question above, suggests that security has found indirect, non-instrumental and software-basednature in the structure of neo-mercantilism. In order to explain this article, we have used neo-liberal approach to security. Naturally, in this article the analytical approach of theorists such as Joseph Nye and Michael Horten is of particular importance.
    Keywords: Colonialism, Exploitation, Structural control, Neo, mercantilism, Communicative rationality, Instrumental rationality, Submissive (Critical) knowledge
  • Rahmati Reza Pages 119-141
    The theme of hegemony in international relations, especially in mainstream of the field (Rationalism) and emphasis on epistemological and ontological principles which had been contexts of its formation in the political west, has seen other faces in Iran’s Islamic Revolution as Anti-hegemony model. Emphasis on presentation of independent research system and model with full independence from the rational model in social science and international relations represents the Islamist performance of this model. The main question of this paper is that what is the epistemological principles of Islamism research program and role of the Islamic revolution and Islamic Republic of Iran in this research program? The central hypothesis of this paper is that principles of Islamist research program consist of belief-oriented,deism and humanism and identity of the political unit which is based on this research program, has been revisionist identity and security attitude of the political unit is identity-oriented attitude to structure of international system.
    Keywords: International Relations, Research program, Mainstream, Islamist Epistemology, Anti, hegemony
  • Rezai Saeed Pages 142-155
    The process of transforming defensive technology from mechanical to atomic systems and then information systems and biotechnological and technological systems and also introducing space as the fourth stage of war area and developing nanotechnology in various aspects have changed attitudes ofmilitary experts towards defensive technology (McKitrick and et al, 1995). Following development of military technologies a few troops (forces) have dominated a lot of regions with high technology and have reduced number of armed forces. Important part of this technology is related to space-based systems, which they are used the military operation in various fields such as image and electronic recognition, telecommunications, meteorology, guidance, tracking, navigation, supervision and control and so on. Important and pivotal usage of these systems is way of coordinating and organizing themwith the framework of a command and control system with a holistic and comprehensive designing in order to establish information domination (total information), whose operational usages nowadays clearly are observable in the Middle East. Obviously the first step for dealing or using these systems isunderstanding the system and its subsets. The space based information systems play an important role in creating information domination and without them, purposes of information domination will not be achieved and at the same time space sector’s role in the future wars will increase, given the complexity of defensive technology. It should be noted that space systems have unique characteristics and often they are not within the rules of international law and so use of them don’t have legal responsibility for our country (Golroo, 1390). Therefore in this paper, components of national security from the perspective of vulnerability through the air and space systems are studiedand analyzed.
    Keywords: National security, Space based information systems, Defensive technology
  • Bakhtiarpour Ali , Kazemi Taghi, Shamani Mohammadali Pages 157-174
    The records show one of the enemies’ tactical strategies (in particular America) against Islamic Republic of Iran is provocation of vulnerable populations, especially ethnic and religious groups residing in the border provinces. Therefore, study on the demographic various aspects of ethnics, tribes and their place in territorial defense of the country have extraordinary importance. On the basis of the studies and researches, the moment that the enemies (in particular America) carry probable invasion out against Iran, we can use Khuzestan Arabs and the potential and opportunities of the region in territorial defense and they completely will defend their territory. But in order to further readiness the Arabs requires developmental actions such as economic, political, social, cultural, educational affairsin Khuzestan province for solving the people fundamental problems that partly arise from incorrect function of the past regimes and the imposed war. Accordingly, Khuzestan Arabs will defend their homeland with more power and without any problems and concerns of life.
    Keywords: Defense, Territorial defense, Population, Ethnicity, Ethnocentrism, Arab, Khuzestan