فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و دوم شماره 5 (پیاپی 188، امرداد 1392)

  • فلسفه
  • تاریخ انتشار: 1392/05/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    در آموزه های دینی سفارش فراوان شده است که در توسل باید از «وسیله» بهره برد و مهم ترین وسیله، تقرب به خدای سبحان، اولیای الهی و انبیا هستند که بالاترین آنها، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می باشند. مومنان خطاکار با توسل به انبیا و اولیای الهی و درخواست شفاعت از ایشان، مورد عفو و گذشت خدای متعال قرار می گیرند.
    ازآنجایی که انسان موجودی به تمامه فقر ذاتی است و همه نعمت های مادی و معنوی که در اختیار دارد، نعمت های خدادادی است، دائما نیازمند اوست و ازاین رو، برای رفع مشکلات زندگی خویش، همواره نیازمند توسل به اولیای الهی است. این نوشتار به تفصیل به این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: توسل، شفاعت، فقر ذاتی، رحمت الهی
  • سیدعابدین بزرگی صفحات 11-27
    اندیشمندان مسلمان که درباره انسان شناسی پژوهش نموده اند، بر این باورند که انسان ها حقیقت و واقعیتی دارند که با کلماتی مانند «من» و «خود» به آن اشاره می نمایند. «من» و «خود»، با اینکه ارزشمندترین شی ء، نزد آنان است، در بسیاری از اوقات مورد غفلت و فراموشی واقع شده، درنتیجه، انسان ها از خود بیگانه می شوند.
    تحقیق حاضر با مدنظر قرار دادن آیات قرآن کریم و بررسی دیدگاه اندیشمندان مسلمان، درصدد تبیین «امکان ازخودبیگانگی» بوده، به این نتیجه رهنمون گردیده است که حقیقت و واقعیت انسان، نفس اوست که ذومراتب می باشد. رشد و تعالی این حقیقت، وابسته به ارتباط داشتن با خدا و توجه به مرتبه عالی آن است؛ به گونه ای که اگر انسان، خدا و یا مرتبه عالی آن را فراموش نماید و با آنها بیگانه شود، از خود بیگانه خواهد بود. از این جهت بسیاری از انسان ها نسبت به خدا و مرتبه عالی نفس بی توجه هستند، نه تنها «امکان ازخودبیگانگی»، بلکه وقوع آن نیز ثابت می شود.
    کلیدواژگان: خود، نفس، مراتب نفس، حلول، ازخودبیگانگی، فراموشی خدا، خسران
  • محمدعلی محیطی اردکان صفحات 29-42
    یکی از بحث های مهمی که ذهن اندیشمندان اسلامی و غربی را به خود مشغول کرده است، مسئله ارتباط علم و دین است. با پیشرفت روزافزون علوم طبیعی و انسانی، سوال های زیادی درباره ارتباط این علوم با دین مطرح می شود. آگاهی از تاریخچه این بحث می تواند نقش بسیار موثری در بررسی موضوع ارتباط علم و دین داشته باشد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، با برشمردن بسترهای چالش زای موضوع علم و دین در جهان غرب و روند تاریخی این بحث تا قرن حاضر، به این نکته دست یافته است که هرچند شروع این بحث در ابتدا به دلایل مختلفی به غرب بازمی گردد، ولی در عالم اسلام از چشم اندازی دیگر و با عنوان «رابطه عقل و دین» مطرح شده است و مسئله رابطه علم و دین به شکلی که در جهان مسیحیت مطرح بوده، نه به عنوان مسئله، بلکه به مثابه موضوعی وارداتی مورد بحث اندیشمندان مسلمان قرار گرفته است. علاوه بر آن، این بحث در جهان اسلام، بیشتر میان علوم انسانی و دین مطرح شده است.
    کلیدواژگان: پیشینه، علم و دین، اسلام، مسیحیت، غرب
  • حمیدرضا ورکشی صفحات 43-56
    نقد و بررسی دیدگاه دیوید هیوم در خصوص «ارزش شناخت»، که قابلیت اعتماد به ادعاهای معرفتی را می سنجد، حایز اهمیت می باشد. در این پژوهش، با مراجعه به آثار و تحقیقات صورت گرفته پیرامون نظریات هیوم، که به اعتقاد تجربه باوران نوین، پدیدآورنده تجربه گرایی نوین می باشد، به این نتیجه رسیدیم که هیوم بر اساس سه اصل شکاکیت، معناداری در تصورات و علیت، در خصوص «ارزش شناخت» فیلسوفی مبناگرا و قایل به نظریه مطابقت است، اما نه به معنای مطابقت اندیشه با واقع، بلکه به معنای «مطابقت اندیشه با انطباع پدیداری»؛ یعنی هر شناختی که به انطباع پدیداری برسد، بر اساس معیارهای «انطباعات حسی» و «حافظه» با آن معامله واقعی می شود. مشکل هیوم در خصوص تصدیق قضایایی است که طبق اعتقاد او، ناظر به نسبتی واقعی در زمان آینده است؛ قضایایی که مبتنی بر رابطه علیت می باشند. این رهیافت معرفتی هیوم در باب معرفت شناسی (غیر از نسبت بین تصورات) منجر به ایده آلیسم معرفت شناختی می گردد که از مبانی نظری نسبیت معرفت دینی می باشد.
    این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی «ارزش شناخت» از دیدگاه هیوم بر اساس حکمت متعالیه را مورد نقد قرار می دهد.
    کلیدواژگان: شناخت، ارزش، ملاک، معیار، علیت، هیوم
  • حسن رهبر، قاسم کاکایی صفحات 57-74
    معرفت شناسان معمولا سه معنا را در مورد معرفت به کار می برند. آشنایی، مهارت و معرفت گزاره ای، سه معنای معرفت را تشکیل می دهند. با وجود این، اکثر معرفت شناسان، معرفت گزاره ای را موضوع فلسفه قلمداد می کنند. این مقاله که به روش اسنادی و کیفی نگاشته شده است، می کوشد ضمن تبیین هریک از معانی معرفت، به بررسی معرفت گزاره ای به طور خاص بپردازد و بر اساس تعریف سنتی معرفت به باور صادق موجه، شروط سه گانه این تعریف و نظرات در باب آنها را مورد کندوکاو قرار دهد. یافته های این پژوهش نشانگر این نکته است که شروط سه گانه با اشکالاتی از منظر برخی معرفت شناسان روبه روست و با وجود اجماع نسبی در باب تعریف معرفت با شروط سه گانه، از زمان گتیه به بعد این تعریف دچار چالش گردید و شروط سه گانه برای تعریف معرفت ناقص پنداشته شد.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، معرفت گزاره ای، باور، صدق، توجیه، نظریه های صدق، نظریه توجیه
  • سیداباذر نبویان صفحات 75-81
    یکی از سوالات مطرح در فلسفه ذهن، چگونگی تبیین وجودشناختی حالات ذهن است. در تبیین این مسئله نظریات جدیدی در فلسفه غرب مطرح شده است که از جمله مهم ترین آنها می توان به رفتارگرایی، این همانی بین ذهن و بدن، کارکردگرایی، و حذف گرایی اشاره کرد. در این میان، جان سرل و دیویدسن قایل به یگانه انگاری غیرتحویلی شده و ذهن را از ویژگی های غیرفیزیکی نفس به شمار آورده اند. هدف از این نوشتار، تبیین نظریه یگانه انگاری غیرتحویلی و نقد آن است که به روش عقلی انجام می گیرد. در پایان مقاله چنین نتیجه گیری شده است که نمی توان اوصاف ذهنی نفس را مادی پنداشت؛ زیرا ادله قایلان به نظریه مزبور تمام نبوده و ادعای آنها را اثبات نمی کند و ازاین رو، فروکاستن حقایق مجرد به اجسام مادی معقول نیست.
    کلیدواژگان: رفتارگرایی، این همانی، کارکردگرایی، حذف گرایی، یگانه انگاری غیرتحویلی
  • محسن فتاحی اردکانی صفحات 83-98
    «ماهیت» و «وجود» از جمله مفاهیم بنیادی و کلیدی در فلسفه می باشد و هر کس اندک آشنایی با متون فلسفی داشته باشد، با این دو مفهوم بیگانه نیست. بی تردید، تبیین مفهوم وجود و ماهیت که جزو اساسی ترین مفاهیم فلسفی است، موجب تبیین بسیاری از مسائل فلسفی خواهد بود که شناخت آنها بر این پایه استوار شده است.
    نوشتار حاضر تحقیقی است به روش کتابخانه ای و مطالعه اسنادی که حول برخی از مباحث عمده در رابطه با چیستی و ماهیت ماهیت پرداخته است. تبیین این مباحث کمک شایانی به تبیین مسئله وجود و اصالت آن، که از دیرباز در میان فلاسفه مورد مناقشه و گفت وگو بوده، خواهد کرد.
    مهم ترین یافته این تحقیق توجه به حمل اولی ذاتی و شایع صناعی، تفاوت میان سالبه المحمول و سالبه حقیقی، توجه به اعتبارات ماهیت برای تبیین و واکاوی اشکال معروف ارتفاع نقیضین در مرتبه ذات ماهیت است.
    کلیدواژگان: وجود، ماهیت، اصیل، اعتباری، حمل اولی، حمل شایع
  • محمدعلی اسماعیلی صفحات 99-116
    تبیین ماهیت حرکت توسطیه و قطعیه و نیز تحقق خارجی آنها، از مسائل مهم در مباحث فلسفی حرکت قلمداد می گردد. ابن سینا برای اولین بار این مسئله را با صراحت مورد توجه قرار داده و معتقد است: آنچه در خارج وجود دارد، همان حرکت توسطیه است و حرکت قطعیه فقط در ذهن وجود دارد. دیدگاه ایشان توسط فخررازی، میرداماد، ملاصدرا، و فلاسفه بعدی مورد نقد قرار گرفت و برخی درصدد توجیه این دیدگاه برآمدند. ملاصدرا معتقد است: حرکت قطعیه در خارج وجود دارد. البته کلمات ایشان در وجود خارجی حرکت توسطیه مضطرب است.
    این نوشتار با هدف تبیین پاسخ دقیق این مسئله با روش توصیفی تحلیلی، به تایید انکار وجود خارجی حرکت توسطیه رهنمون شده و به نقد دیدگاه طرفدار وجود خارجی آن می پردازد.
    کلیدواژگان: حرکت، حرکت توسطیه، حرکت قطعیه، زمان
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    Religious teachings provide many recommendations to use "means" when we seeking access to God. The most important means is nearness to the Glorified God, to God's friends and to prophets the greatest of whom is the Holy Prophet of Islam (peace be upon him and his progeny) stands the highest. God forgives mistaken who seek mediation with God's prophets and friends and turn to them for intercession. Since man is essentially a completely poor creature and the all material and spiritual blessings he has are God-given, he is always in need of God. Therefore, he always needs to seek mediation with God's friends to overcome the problems of life. The present paper sheds light on this issue in detail.
    Keywords: seeking mediation, intercession, essential poverty, divine mercy
  • Sayyed Abedin Bozorgi Pages 11-27
    Muslim thinkers who have investigated anthropology believe that people have a reality and they use such terms as "I" and "self" when they refer to it. Although "I" and "self" are very valuable thing for them, they are often ignored and this causes people to be alienated. The present paper tries to expound the "possibility of alienation" in the light of the Quranic verses and Muslim thinker's view. It concludes that man's reality is represented in his soul which has different stages. The development and transcendence of this reality is contingent upon one's relationship with God and knowledge of its high stage. Therefoe, if man forgets God or its high stage and cuts himself from them, he will be alienated. Since most people do not even think of God and the high stage of soul, not only "the possibility of alienation" but also its recognition are proven.
    Keywords: self, soul, stages of soul, incarnation, alienation, neglecting God, loss
  • Mohammad Ali Mohiti Ardakani Pages 29-42
    The relationship between science and religion is among the most important issues, which has been the special concern of Muslim and western thinkers. As a result of the increasing development of the natural sciences many questions are raised about the relationship of these sciences with religion. An acquaintance with this issue can play a very influential role in examining the relationship between science and religion. Using descriptive-analytical method and taking into account the challenging contexts of the issue of science and religion in the western world and its historical trend until this century, the present paper concludes that although this issue first developed in the West for different reasons, Muslims have dealt with it from a different perspective and under the title of "the relationship between intellect and religion", and the issue of the relationship between science and religion as discussed in Christian world has been dealt with by Muslim thinkers, not as an issue in itself but as an imported one. In addition, this issue is discussed in the Muslim world mostly in terms of the relationship between the human sciences and religion.
    Keywords: background: science, religion, Islam, Christianity, the West
  • Hamid Reza Varkeshi Pages 43-56
    It is important to delve into and criticize David Hume's view on "the value of cognition", which assess reliability to epistemic claims. Referring to the works and research projects done on the views of Hume who is thought by modern empiricists to be the founder of modern empiricism, the present paper comes to the conclusion that, taking into consideration the three principles of skepticism, meaningfulness in conceptions and causality, Hume is a fundamentalist philosopher in terms of "the value of cognition" and he believes in the theory of compatibility but not in the sense of compatibility between thought and reality, but compatibility "between thought and phenomenological impression"; that is, any cognition which reaches phenomenological impression is truly dealt with according to the criteria of "sensational impressions" and "memory". Hume has a problem with the affirmation of propositions, which, according to him, are related to actual relation in the future. These propositions are based on causality. This Hume's epistemic approach to epistemology (except the relationship between conceptions) leads to epistemological idealism which is one of the theoretical foundations of the relativity of religious knowledge. Using an analytical-descriptive method, the present paper criticizes Hume's view about "the value of cognition" in the light of transcendent philosophy.
    Keywords: cognition, value, standard, criterion, causality, Hume
  • Hassan Rahbar, Qasim Kakaii Pages 57-74
    Epistemologists usually assign three meanings to knowledge. Familiarity, skill and propositional (predicate) knowledge constitute three meanings of knowledge. Most epistemologists, however, consider propositional knowledge as the subject of philosophy. Using a library and qualitative method, the present paper tries to shed light on each meaning of knowledge, study propositional knowledge in particular and investigate the three conditions of this definition and the views proposed about them, on the basis of the traditional definition of knowledge of justified true belief. The research findings indicate that some epistemologists consider these three conditions as problematic and that although there has been a relative consensus on the definition of knowledge in terms of these three conditions, it has been challenged and these three conditions has been regarded as imperfect since Gettier's time.
    Keywords: epistemology, predicate (propositional) knowledge, belief, truth, justification, theories of truth, theory of justification
  • Sayyed Abazar Nabawiyan Pages 75-81
    One of the questions discussed in the philosophy of mind is how to ontologically explain the states of mind. New theories have been proposed in the philosophy of West to explain this issue, the most important of which are: behaviorism, the identity of mind and body, functionalism and eliminativism. In the meantime, John Searle and Davidson believe in non-alternative Monism and consider mind as one of the non-physical features of soul. Using intellectual method, the present paper tries to explain and criticize the theory of non-alternative monism by. It concludes that the subjective attributes of soul cannot be considered material because the proofs provided by the proponents of aforementioned theory are incomplete and do not prove their claims. Therefore, reducing abstract realities into material things is not rational.
    Keywords: behaviorism, identity, functionalism, eliminativism, non, alternative monism
  • Muhsen Fattahi Ardekani Pages 83-98
    "Essence" and "existence" are among the fundamental and key concepts in the realm of philosophy, and one who has little familiarity with philosophical texts knows these two concepts. No doubt, explaining these concepts which are among the most basic philosophical concepts helps explain many philosophical questions the knowledge of which is based on this explanation. Using a library and documentary method, the present paper takes a probing look at some main issues related to the nature of essence. Explaining these issues will much help explain the issue of existence and its fundamentality, which has long been discussed and debated among philosophers. The most important findings of this paper are: realizing the essential and primary predication and common technical predication, recognizing the difference between negative attribute and negative real, realizing the aspects of essence to explain and reanalyze the famous forms of negation of two contradictories at the level of entity of essence.
    Keywords: existence, essence, authentic, conventional, primary predication, common predication
  • Mohammad Ali Ismaili Pages 99-116
    Explaining the nature of mediating movement and cutting movement and their external realization are regarded among the important issues in the philosophical discussions of the movement. Avicenna was the first to investigate explicitly. He believes that what exists outside is mediating movement, while cutting movement exists only in mind. Fakhr Razi, Mir Damad, Mulla Sadra and some of the philosophers who followed them criticized Avicenna's view whereas some others tried to justify it. Mulla Sadra believes that the cutting movement exists outside. Of course, his words about the external existence of mediating movement seem to be uncertain. Using a descriptive-analytical method and seeking to offer a precise answer of this question, the present paper supports the idea of negating the external existence of mediating movement and criticizes the view the proponents of its external existence.
    Keywords: movement, mediating movement, cutting movement, time