فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1392)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1392)

  • 142 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدحبیب الله احمدی فروشانی، فریبا یزدخواستی، حمیدرضا عریضی صفحات 7-23
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روان نمایشگری با محتوای معنوی بر شادی، لذت و سلامت روان دانشجویان بود.
    روش
    روش مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه، و جامعه آماری کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه اصفهان به تعداد9620 نفر بود. از میان آن ها 44 نفر به-روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، انتخاب و در دو گروه 22 نفری آزمایش و گواه گمارش شد. هر دو گروه در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه، به پرسشنامه های شادکامی آکسفورد هیلز و آرگایل (2002)، مقیاس خوشکامی اسنیت- همیلتون (1995) و پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی گلدبرگ (1972) پاسخ دادند. برای گروه آزمایش، ده جلسه گروهی 5/1 ساعتی روان نمایشگری با محتوای معنوی دوبار در هفته، اجرا شد اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس و مان ویتنی-یو استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تمام متغیرهای وابسته در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه، ارتقاء معناداری داشت. این نتایج پس از پیگیری یک ماهه نیز تایید شد.
    نتیجه گیری
    از روان نمایشگری با محتوای معنوی می توان به عنوان یک روش مداخلاتی موثر در ارتقاء شادی، لذت و سلامت روان در جمعیت دانشجویان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: روان نمایشگری، سلامت روان، شادی، لذت
  • نفیسه قرایی، جلیل فتح آبادی صفحات 25-40
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر تعیین درجه اثربخشی بازی درمانی عروسکی بر مهارت های اجتماعی کودکان دچار نشانگان داون بود.
    روش
    روش مطالعه حاضر از نوع تک آزمودنی (ABA) و نمونه آماری شامل سه کودک پسر آموزش پذیر دچار نشانگان داون (یک آزمودنی از جلسه ششم از برنامه درمان خارج شد) بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و طی 17 جلسه 35 دقیقه ای آموزش مهارت-های اجتماعی از طریق بازی درمانی عروسکی به آنان ارائه شد. هر یک از کودکان، پیش از آغاز، در حین و پس از پایان مداخله و پس از گذشت 45 روز در مرحله پیگیری ازطریق فهرست بازبینی محقق ساخته مهارت های اجتماعی، هشت بار توسط محقق و چهار بار توسط معلمین مورد مشاهده و ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج در یکی از آزمودنی ها، نشان دهنده افزایش مهارت های اجتماعی در طول مداخله و کاهش مهارت ها (بالاتر از خط پایه) در دوره پیگیری و نشان دهنده افزایش مهارت ها در طول مداخله و مرحله پیگیری، در آزمودنی دیگر بود.
    نتیجه گیری
    بر مبنای نتایج مطالعه حاضر استفاده از روش بازی درمانی عروسکی به عنوان شیوه ای مناسب جهت ارتقای کیفیت مهارت های اجتماعی کودکان دچار نشانگان داون در محیط های آموزشی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بازی درمانی عروسکی، مهارت های اجتماعی، نشانگان داون
  • ارسلان احمدی کانی گلزار، سحر اصغرنژاد، زلیخا قلیزاده صفحات 41-60
    هدف
    هدف مطالعه تعیین میزان اثربخشی درمانگری شناختی رفتاری بر سه عامل پویشی تعارض های وابستگی، خشم و مادری در افسردگی پس از زایمان بود.
    روش
    روش پژوهش شبه تجربی و جامعه آماری شامل 768 مادری بود که در طول یک فصل زایمان کرده بودند و تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان سنندج قرار داشتند که با روش نمونه گیری تصادفی، 64 نفر ار آن ها در دو گروه موازی 32 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند و به پرسشنامه های افسردگی بک (بک، استیر و براون، 1996) و افسردگی پس از زایمان ادینبرگ (کوکس، هالند و ساگوفسکی، 1987) و مصاحبه ساختار یافته اختلالات بالینی محور یک (فرست، اسپیتزر، گی بن و ویلیامز، 2002) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تغییرات در نمره های گروه آزمایش و گواه و حفظ این تغییرات در مرحله پیگیری، 6 ماه بعد از درمان شناختی رفتاری در متغیر تعارض های مادری معنادار و برای تعارض های خشم و وابستگی معنادار نیست.
    نتیجه گیری
    هیجان های خشم و وابستگی تنها با نشانه گرفتن افکار خودکار منفی تغییری نمی کنند و ثبات در هیجانی های بنیادین خشم و وابستگی با طول درمان ممکن است بیشتر حاصل شود. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند برای مراکز بهداشتی- درمانی در درمان افسردگی پس از زایمان قابل استفاده باشد.
    کلیدواژگان: تعارض های خشم، درمانگری شناختی رفتاری، مادری، وابستگی
  • مسعود شریفی، سمیه احمدی، روح الله منصوری سپهر صفحات 61-76
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر شکل نوشتاری و آشنایی افراد با متن بر دو مورد از شاخص های عمده حرکات چشم، یعنی تثبیت چشم و واپسگرد، در حین خواندن متون به-صورت هدفمند و غیرهدفمند بود.
    روش
    روش مطالعه شبه-آزمایشی و جامعه آن حدود 500 دانشجوی دختر کارشناسی روان شناسی دانشگاه شهید بهشتی در سال تحصیلی 92-1391 بود. از بین آن ها 47 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه خواندن هدفمند و غیرهدفمند تقسیم شد. محرک ها چهار متن مختلف به صورت متن آشنا-شکل نوشتاری لوتوس، متن آشنا -شکل نوشتاری خودکار، متن ناآشنا - شکل نوشتاری لوتوس و متن ناآشنا - شکل نوشتاری خودکار بود. حرکات چشم با استفاده از دستگاه پایشگر حرکات چشم اندازه گیری و داده ها با تحلیل واریانس آمیخته تحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل ها، نشان داد اثرات اصلی در مورد تثبیت چشم معنادار است. تعداد تثبیت گروه خواندن غیرهدفمند بیشتر و به علاوه اثر تعاملی گروه و شکل نوشتاری معنادار بود. درکل آزمودنی ها تثبیت بیشتری بر متون ناآشنا و متون دارای شکل نوشتاری معمولی داشتند.
    نتیجه گیری
    در موارد تنظیم متون آموزشی به ویژه در محیط مجازی، استفاده از شکل نوشتاری معمولی باعث جلب دقت بیشتری و یادگیری بهتر می شود. به علاوه، برای متون ناآشنا اثربخشی بیشتری را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: تثبیت، واپسگرد، خواندن، ردیابی حرکات چشم، شکل نوشتاری، متن آشنا، ناآشنا
  • مریم صداقت، سوده رحمانی، راحله محمدی صفحات 77-92
    هدف
    هدف این پژوهش شناسایی وضع موجود فرهنگ تفکر، نیاز به شناخت معلمان و دانش آموزان و شناسایی رابطه بین آن ها در کلاس بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی، پیمایشی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلاس های پایه سوم تا پنجم مدارس ابتدایی دولتی شهر تهران شامل 1240 مدرسه بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چندمرحله ای 52 مدرسه و از هر مدرسه یک کلاس انتخاب شد و با استفاده از سیاهه فرهنگ تفکر محقق ساخته مورد مشاهده قرار گرفت. 209 معلم و 1125 دانش آموز نیز از کلاس های انتخاب شده به ترتیب به مقیاس های نیاز به شناخت بزرگسالان کاسیوپو، پتی و کائو (1984) و کودکان کوکیس، مکفرسون، تپلاک، وست و استانویچ، (2002) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مقدار میانگین های مشاهده شده در تمام مولفه های فرهنگ تفکر، به جز الگودهی تفکر، به طور معناداری از نمره متوسط مقیاس پایین تر است. نیاز به شناخت معلمان در حد متوسط و نیاز به شناخت دانش آموزان به-طور معناداری بالاتر از متوسط بود. بین هیچ یک از مولفه های فرهنگ تفکر با نیاز به شناخت معلمان و دانش آموزان رابطه معناداری به دست نیامد. نتیجه-گیری: سیاست گذاران و برنامه ریزان آموزشی با توجه به اهمیت دوره ابتدایی لازم است برای نهادینه کردن فرهنگ تفکر و پرورش تفکر در دانش آموزان که یکی از مهم ترین اهداف نظام های آموزشی است تدابیری اتخاذ کنند.
    کلیدواژگان: فرهنگ تفکر، کلاس درس، نیاز به شناخت
  • الهام کرمی، هادی بهرامی، علیرضا محمدی آریا، علی اصغر اصغرنژاد فرید، زهرا فخری صفحات 93-110
    هدف
    هدف پژوهش تعیین طرحواره های ناسازگار اولیه و جامعه ستیزی در زنان بی خانمان وابسته به مواد بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری حدود 800 زن بی خانمان وابسته به مواد در مکان های مختلف شهر تهران بود. از میان این مکان ها مرکز گذری خانه خورشید و خوابگاه زنان تولد دوباره و تمام پارک های جنوب شهر تهران انتخاب شدند و به روش دردسترس 60 نفر به خرده مقیاس جامعه ستیزی نسخه دوم تجدید نظر شده پرسشنامه چندوجهی مینه سوتای جیمز بوچر 1989 و نسخه کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ 1998 پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد جامعه ستیزی 73% از زنان بی خانمان وابسته به مواد بالا است و در طرحواره های ناسازگار اولیه در زیرمقیاس های ایثار بالاترین و در وابستگی/ بی کفایتی پایین ترین نمره را دارند. به علاوه طرحواره های انزوای اجتماعی/ بیگانگی با بیشترین و وابستگی/ بی کفایتی با کمترین مقدار می-تواند 35% از واریانس جامعه ستیزی را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت طرحواره های ناسازگار اولیه در بروز اختلال های شخصیت و آسیب های روانی- اجتماعی این زنان، تمرکز بر این طرحواره ها در برنامه های درمانی به منظور ارتقاء سازگاری فردی، روانی، اجتماعی و رفع مشکل های ترک مواد می تواند بسیار مفید و کمک دهنده باشد.
    کلیدواژگان: زنان بی خانمان، جامعه ستیزی، طرحواره های ناسازگار اولیه، وابسته به مواد
  • کیوان کاکابرایی، امید شکری، حسین پورشهریار، صادق تقی لو، مریم باقری صفحات 111-128
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف آزمون روابط فشارهای تحصیلی عینی، تنشگرهای تحصیلی، سبک های مقابله، واکنش ها به تنشگرها و رضامندی تحصیلی انجام شد.
    روش
    روش مطالعه حاضر همبستگی و جامعه آماری 5000 دانشجوی کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه بود که از میان آن ها 300 دانشجوی (150 پسر و 150 دختر) با روش نمونه-گیری چندمرحله ای انتخاب شدند و به متغیرهای عینی تنیدگی (کاریو و هیمان، 2005)، فهرست تنیدگی دوران دانشجویی (گادزلا، 1991)، فهرست مقابله با موقعیت های تنیدگی زا (کوهن، جانگ و استین، 2006) و مقیاس چندبعدی رضایت از زندگی (هبنر، 1994) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از رابطه مثبت فشارهای عینی با تنشگرهای تحصیلی و رابطه تنشگرهای تحصیلی با هیجان-مداری و واکنش ها به تنشگرها و رابطه منفی بین تنشگرهای تحصیلی با مسئله مداری و رضامندی بود. رابطه مسئله مداری با رضامندی مثبت و رابطه هیجان مداری و واکنش ها به تنشگرها با رضامندی منفی بود. مسئله مداری و هیجان مداری میانجی رابطه تنیدگی عینی و ذهنی با واکنش ها به تنشگرها و رضامندی به طورنسبی بودند. متغیرهای چندگانه در الگوی واسطه ای مسئله مداری 31 درصد و در الگوی واسطه ای هیجان مداری 27 درصد از واریانس رضامندی را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر آموزش راهبردهای انطباقی مقابله با تجارب تنیدگی زا از اهمیت و ضرورت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: فشارهای عینی، تنیدگی تحصیلی، سبک های مقابله، رضامندی تحصیلی
  • صفحه 129
|
  • S. H. Ahmadi Forooshany, F. Yazdkhasti *, Hamidreza Oreizi Pages 7-23
    Aim
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of psychodrama with spiritual content on happiness, pleasure and psychological health in students.
    Methods
    In an experimental study with design of pre-test and post-test with control group, from among all of undergraduate studetnst of Universtiy of Isfahan (N=9620), 44 students were selected by random cluster sampling and assigned to one experimental and one control group (n=22 each group). Both of two groups were respond on Oxford happiness questionnaire (Argyle and Hills, 2002), Snaith-Hamilton Pleasure Scale (1993) and General Health Questionnaire, GHQ-28 (Goldberg, 1972) in pretest, post-test and one month follow up. Ten weekly sessions of 1.5 hour duration of psychodrama with spiritual content was administrated to the experimental group, twice a week, but control group did not receive any intervention. Data was analyzed through analysis of variance and Mann-Witney U.
    Results
    Results showed all dependent variables in the experimental group significantly enhanced compared with control group. These results were confirmed after a one month follow up.
    Conclusion
    Psychodrama with spiritual content can use as an efficient intervention to improve happiness, pleasure and psychological health in student population.
    Keywords: happiness, mental health, pleasure, psychodrama
  • N. Gharaei, J. Fathabadi * Pages 25-40
    Aim
    The purpose of this research was to study the effect of puppet play therapy intervention on children's social skills of boys with Down syndrome.
    Method
    The research design of this study was single subject case (ABA). Over 17 sessions with 35 minutes, trained social skills through puppet play therapy in the sample was consisted of three educable boys with Down syndrome were selected by convenience sampling method (one of them didnt continue therapy from 6th session). Each of these children, before beginning the intervention, during the intervention, after the intervention and after 45 days of the end of the intervention (follow-up) were observed and evaluated with checklist designed by researcher of social skills, by researcher in eight steps and by teachers in four steps
    Results
    The results in one subjects, indicate increasing social skills during the intervention and decreasing skills (higher than the base line) during the follow-up. on the other subjects, indicate increased social skills during the intervention and effectiveness stability in follow-up stage.
    Conclusion
    According to the results of this study, the usage of puppet play therapy proposes for quality improvement of social skills in children with Down syndrome in educational environment.
    Keywords: Down syndrome, puppet play therapy, social skills
  • A. Ahmadi Kani Golzar *, S. Asgar Nejad, Z. Golizadeh Pages 41-60
    Aim
    Aim of study was to determine the effectiveness of cognitive - behavioral therapy depends on three factors dynamic: Dependency, Anger and Motherhood conflicts in postpartum depression.
    Methods
    Method was a quasi-experimental study and study population included all of mothers delivery in a season (three months) in Sanandaj health-center that their number was 768, and whit the statistical random sampling, a sample of 64 people including two parallel treatment and control groups (n = 32 in each group) were selected and using the Beck Depression Inventory (Beck, Steer & Brown, 1996) and the Edinburgh Postnatal Depression Scale (Cox, Holden & Sagovsky, 1990) and a Clinical Structured Interview for DSM-IV-TR Axis I Disorders (First, Spitzer, Williams & Gibbon, 2002) were evaluated.
    Results
    Results showed that significant changes in the scores of maternal conflict were observed in post test as compared to pre test and these changes were maintained after six months follow up in the cognitive behavioral group. However no significant changes were found in the scores of anger and dependency.
    Conclusions
    Emotions of anger and dependency do not change only with changes in negative automatic thoughts, and stability in basic emotions of anger and dependency may be achieved with more treatment. The Results of this study can be used for health centers/ medical treatment of postpartum disorder.
    Keywords: anger, cognitive, behavioral therapy, dependency, conflicts
  • M. Sharifi *, S. Ahmadi, R. Mansouri Sepehr Pages 61-76
    Aim
    The purpose of this study was to determine the effect of Font and text-familiarity on two principal indices of eye movements i.e. fixation and revisites while reading texts purposefully and non-purposefully.
    Method
    This study was a quasi experimental one and its population consisted of Shahid Beheshti University undergraduate female students of psychology in the 2012-13 academic year which estimated to be 500 people. Forty five students were selected using convenience sampling and were devided to two groups of purposeful and non-purposeful reading. Stimuli were 4 various texts (familiar text in lotus, familiar text in khodkar, unfamiliar text in lotus, unfamiliar text in khodkar) and eye-tracking device (SMI-RED) was used to measure eye movements. Data were analyzed by mixed ANOVA.
    Results
    Findings showed that all of the main effects were significant. That is, fixation count was more for purposeful reading group and subjects in general, fixated more on unfamiliar texts as well as texts with lotus font. Moreover, the interactive effect of group and font was significant.
    Conclusion
    The findings of this study can be used in the effective graphical arrangement of educational texts, especially in virtual settings.
    Keywords: eye tracking, familiar text, fixation, font, reading, revisit
  • M. Sedaghat *, S. Rahmani, R. Mohamadi Pages 77-92
    Aim
    The purpose of this study was to identify current status of culture of thinking, need for cognition of teachers and students and their relationship between them in classrooms.
    Methods
    Method of This research is descriptive, survey from correlation type. Statistical population include third grade to fifth grade classes of state elementary schools of Tehran. Using a multistage randomized cluster sampling, 52 schools were selected and in each school one class was observed using culture of thinking check list which made by the researchers. Moreover, 209 teachers and 1125 students of selected classes answered respectively to the Cacioppo, Petty & Kao (1984) of adult and Kokis, Macpherson, Toplak, West & Stanovich (2002) of children need for cognition scales.
    Results
    Results indicated mean of all thinking culture components, except modeling thinking, are significantly less than scale mean. Teachers’ need for cognition was at the average level and students’ need for cognition was significantly upper than average level. In addition, there is no significant relation between thinking culture components with teachers’ and students’ need for cognition.
    Conclusion
    According to the importance of elementary school, policy makers and education planners should adopt measures for institutionalizing thinking culture and fostering thinking in students which are one of the most important goals of educational systems.
    Keywords: classroom, culture of thinking, need for cognition
  • E. Karami *, H. Bahrami, A. R. Mohammadi Arya, A. A. Asghar Nezhad Farid, Z. Fakhri Pages 93-110
    Aim
    Aim of study was to determine the early maladaptive schemas and psychopathy in addicted homeless women.
    Method
    Method was correlation and the statistical population about 800 women addicted homeless population in various locations in Tehran. From these, Khane khorshid drop in center and Tavallod Dobareh Hostel and all parks in southern Tehran city were selected and 60 female via available sampling responded to psychopathy Subscale of the second version revised of Minesota Multiphasic Personality inventory of James Butcher, 1989 and short form of Young early maladaptive schemas inventory, 1998.
    Results
    Results indicated that 73 percent of homeless women with substance dependency were high in psychopathy and in early maladaptive schemas; they received higher scores in subscales of self-sacrifice and lowers scores in subscale of dependence and incompetence. In addition, social isolation/ alienation schema with maximum and dependence/ incompatible schema with minimum scores can predict a %35 of the variance of psychopathy.
    Conclusion
    Regarding the importance of maladaptive schemas in outbreaking personality disorders and psychosocial traumas of these women, it would be very useful and helpful to focus on these schemas in therapy programs in order to improve psychosocial, individual adaption and remove the quitting problems.
    Keywords: maladaptive schemas, homeless women, psychopathy, substance dependency
  • K. Kakabaraei, O. Shokri, H. Pourshahriar, S. Taghiloo, M. Bagheri Pages 111-128
    Aim
    The purpose of this study was testing the structural relationships between objective stress, academic stress, coping styles, reactions to stressors and academic satisfaction.
    Methods
    In the correlational study, 300 students (150 male and 150 female) completed the Objective Stress Variables (Kariv & Heiman, 2005), the Student-Life Stress Inventory (Gadzella, 1991), the Coping Inventory for Stressful Situations-Short Form (Cohan, Jang & Stien, 2006), and the Multidimensional Students’ Life Satisfaction Scale (Huebner, 1994).
    Results
    In this model, objective loads with academic stress and academic stress with emotion-oriented coping and reactions to stressors showed a significant positive relationship and the results indicated a significant negative relationship between academic stress with task-oriented coping and academic satisfaction. The results showed significant positive relationship between task-oriented coping and academic satisfaction and significant negative relationship between emotion-oriented coping and reactions to stressors with academic satisfaction. Results indicated that relationship between objective and subjective stressful experiences with reactions to stressors and academic satisfaction by task and emotion-oriented coping styles is mediated partially. In mediating models of task and emotion-oriented coping, model's predictors accounted for 31 and 27 of the variance in academic satisfaction, respectively.
    Conclusion
    These results stress on importance of training for adaptive coping strategies.
    Keywords: academic life satisfaction, academic stress, coping styles, objective pressures