فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و نهم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/19
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سمیه طایفه علی اکبرخانی، علیرضا طلایی، محمدرضا فتاحی مقدم صفحات 405-421
    پسته به دلیل ویژگی دو پایه بودن و هتروزیگوسی بالا، تنوع ژنتیکی نسبتا بالایی دارد و مغز آن حاوی پروتئین و مواد معدنی است. در این پژوهش 40 ژنوتیپ نر و ماده پسته از منطقه فیض آباد خراسان با استفاده از صفات مورفولوژیکی، فنولوژیکی و ترکیبات شیمیایی مغز (25 ژنوتیپ ماده) مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفت هایی چون تاج پوش درخت، رشد سالیانه، تراکم جوانه مرکب و زمان ایجاد گل آذین و برگ با داشتن ضریب تغییرات بالا، بیشترین تنوع را نشان دادند. همبستگی های مثبت و منفی بین صفات اندازه گیری شده وجود داشت که بعضی از آن ها از جمله همبستگی های مربوط به صفات فنولوژیکی با صفات مربوط به میوه، جوانه و گل قابل توجه بود. میزان پروتئین مغز در ژنوتیپ ها 2/16 تا 8/32 درصد و چربی 45 تا 57 درصد برآورد شد که بیشترین مقدار چربی در پسته گرمه ریز 1 بود. حداکثر مقدار فسفر و آهن نیز به ترتیب 73/0 درصد و ppm 4/62 بود که بیشترین مقدار آهن در ژنوتیپ 24 و بیشترین مقدار فسفر در ژنوتیپ 19 بود. تجزیه خوشه ایداده های مورفولوژیکی ژنوتیپ های ماده را به هفت گروه و ژنوتیپ های نر را به دو گروه تقسیم کرد. در بین ژنوتیپ های ماده، تعدادی از ژنوتیپ ها چون بادامی سفید1، سفید صابونی 2، گرمه سیاه و قرمز زودرس بر اساس صفاتی چون اندازه، خندانی، درصد پروتئین و درصد چربی مغز برتری نسبی داشتند.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ های نر و ماده، صفات مورفولوژیکی، درصد پروتئین و چربی مغز
  • علی مومنی، صدیقه موسی نژاد صفحات 423-441
    به منظور مطالعه ساختار ژنتیکی مقاومت ارقام برنج در مقابل بیماری بلاست، آزمایشی با استفاده از پنج رقم برنج طارم اهلمی، دمسیاه، ندا، دشت و سان هوان ژان-2 در قالب طرح دیالل یک طرفه انجام شد. ده تلاقی حاصل به همراه والدین آن ها، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار برای اجزای مقاومت به بیماری بلاست شامل تعداد لکه اسپورزا، اندازه لکه و سطح آلوده برگ در گلخانه با استفاده از چهار نژاد قارچ عامل بیماری به طور جداگانه ارزیابی شدند. تجزیه واریانس تفاوت های معنی داری را برای کلیه صفات در ارقام والدینی نشان داد. تجزیه ترکیب پذیری صفات مختلف براساس روش دوم و مدل مختلط B گریفینگ حاکی از وجود تفاوت های معنی دار واریانس های ترکیب پذیری عمومی و خصوصی برای این صفات بود. در اغلب صفات میزان واریانس ترکیب پذیری عمومی بر ترکیب پذیری خصوصی برتری داشت که حاکی از برتری اثر افزایشی ژنی بر نوع غیر افزایشی آن در کنترل این دسته از صفات بود. ارقام ندا، دشت و سان هوان ژان-2 ترکیب پذیری عمومی خوبی برای اجزای مختلف مقاومت نشان دادند. اغلب تلاقی های بین ارقام حساس و مقاوم دارای ترکیب پذیری خصوصی معنی داری در جهت افزایش مقاومت بودند. تجزیه و تحلیل ژنتیکی به روش هیمن همچنین حاکی از اهمیت دو اثر افزایشی و غیرافزایشی ژنی در کنترل مقاومت در مقابل نژادهای عامل بیماری بود و توزیع متقارنی از ژن های غالب و مغلوب با اثر ژنی غالبیت و غالبیت ناقص وجود داشت.
    کلیدواژگان: برنج، بیماری بلاست، اجزای مقاومت، ترکیب پذیری، اثر ژنی، وراثت پذیری
  • فرهاد صادقی، حمید دهقانی، گودرز نجفیان، مصطفی آقایی سربرزه صفحات 443-465
    به منظور برآورد عمل ژن ها و وراثت پذیری صفات مرتبط با کیفیت نانوایی در گندم نان از تلاقی های دای آلل کامل شش رقم گندم تجاری به نام های اترک، اروند، زرین، کرج-3، MV-17 و نوید استفاده شد. برای تهیه مواد ژنتیکی آمیزش های دو طرفه بین والدین در سال زراعی 89-1388 و آزمایش اصلی در یک طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 90-1389 درایستگاه تحقیقاتی ماهی دشت کرمانشاه انجام شد. صفات مرتبط با کیفیت نانوایی یادداشت برداری و به روش دی آلل دیپلوئیدی و تریپلوئیدی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تجزیه واریانس داده ها، اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ برای صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد نشان داد. نتایج تجزیه و تحلیل گرافیکی نشان داد سهم اثر افزایشی ژن ها در کنترل بیشتر صفات مرتبط با کیفیت نانوایی بیش از سهم اثر غیرافزایشی است. بیشترین و کمترین میزان وراثت پذیری خصوصی به صفت شاخص سختی دانه و عدد فالینگ به ترتیب با 79 درصد و 31 درصد تعلق گرفت. واریانس افزایشی وابسته به جنین و اندوسپرم برای صفات درصد پروتئین دانه، سختی بذر، درصد جذب آب آرد، درصد گلوتن تر و شاخص گلوتن مشابه واریانس افزایشی به روش هیمن بود. اثر مادری به روش هیمن برای صفات مرتبط با کیفیت نانوایی همانند روش تجزیه تریپلوئیدی معنی دار بود. با توجه به این که سهم اثر افزایشی در کنترل وزن هزار دانه، درصد پروتئین دانه، درصد رطوبت دانه، سختی بذر و حجم نان بیشتر و مقدار توارث پذیری خصوصی این صفات نیز بالا بود، برای بهبود آن ها می توان از روش های اصلاحی مبتنی بر گزینش استفاده کرد. صفات درصد جذب آب آرد، شاخص گلوتن و عدد فالینگ تحت تاثیر اثر افزایشی و غیرافزایشی بودند که همراه با روش گزینش می توان از تلاقی والدین مناسب و گزینش با تاخیر بهره جست.
    کلیدواژگان: گندم نان، تجزیه و تحلیل گرافیکی هیمن، خواص نانوایی، تلاقی دی آلل، عمل ژن، وراثت پذیری
  • راضیه ربیعی، فرنگیس قنواتی * صفحات 467-481

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در کلکسیون اسپرس بانک ژن گیاهی ملی ایران، تعداد 137 جمعیت اسپرس زراعی (Onobrychis altissima Grossh.) در قالب طرح آگمنت با 3 شاهد در سال 1388 در مزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج کاشته شدند. محاسبات آماری مشتمل بر برآورد پارامترهای میانگین، انحراف معیار، ضریب تغییرات صفات، شاخص شانون، محاسبات ضرایب همبستگی و دسته بندی خوشه ایانجام شد. نتایج تنوع قابل توجهی در صفات مورد مطالعه نشان داد. صفت نسبت برگ به ساقه در مقایسه با سایر صفات برای تشخیص جمعیت ها تنوع پذیرتر و صفات طول و عرض نیام از تنوع کمتری برخوردار بودند. دو صفت وزن صد دانه و ارتفاع گیاه در 50% گلدهی همبستگی مثبت و معنی داری را نشان دادند. تجزیه خوشه ایبراساس صفات اندازه گیری شده با استفاده از روش وارد، 137 جمعیت را در شش گروه قرارداد. تنوع ژنتیکی جمعیت ها با پراکندگی جغرافیایی آن ها مطابقت نداشت. با توجه به درصد انحراف میانگین از میانگین کل، جمعیت های موجود در کلاستر دوم به علت میزان بالای شاخص نسبت برگ به ساقه نسبت به میانگین کل حائز اهمیت بودند و می توانند برای افزایش پروتئین و کیفیت علوفه اسپرس در برنامه های به نژادی مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اسپرس، تجزیه خوشه ای، تنوع ژنتیکی، صفات زراعی و مورفولوژیکی، همبستگی
  • سیما دامیار، داراب حسنی، طاهره پروانه صفحات 483-501
    سیب های گوشت قرمز به دلیل دارا بودن مقادیر قابل توجه موادآنتی اکسیدانت، رنگ جدید و بازارپسندی در سال های اخیر درکشورهای مختلف مورد مطالعه قرار گرفته اند. در این پژوهش خصوصیات شش ژنوتیپ سیب گوشت قرمز بومی (Malus pumila) موجود در ایستگاه تحقیقاتی کمال شهر به همراه سه ژنوتیپ شناسائی شده از اطراف شهرستان شاهرود، از نظر صفات مورفولوژیکی، فنولوژیکی، پومولوژیکی، خصوصیات فیزیکو شیمیائی میوه و چشائی در سال های 1389 و 1390 بررسی شدند. بر اساس نتایج، ژنوتیپ GH-R با425 سانتی مترو ژنوتیپ H-GH3 با 305 سانتی متر به ترتیب بیشترین و کمترین ارتفاع را داشتند. بیشترین و کمترین سطح مقطع تنه وشعاع گسترش تاج درخت نیز متعلق به همین دو ژنوتیپ بود. از نظر خصوصیات گلدهی، بیشترین طول دوره گلدهی در ژنوتیپ های B-R وGH-R به مدت 22- 20 روز مشاهده شد. ژنوتیپ T3 با 9/4 سانتی متر بیشترین اندازه قطرگل راداشت. از نظر خصوصیات میوه، ژنوتیپ SH-10 با میانگین 06/89 گرم وزن، 33/5 سانتی متر طول و 18/6 سانتی متر قطر میوه بیشترین و ژنوتیپB3 با 49/19 گرم وزن، 12/3 سانتی متر طول و 60/2 سانتی متر قطر میوه کمترین میزان این صفات را داشتند. بیشترین میزان سفتی بافت میوه در ژنوتیپ B3 به میزان 22/6 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و کمترین آن در ژنوتیپ H-GH به میزان 11/3 کیلوگرم بر سانتی متر مربع مشاهده شد. از نظر شکل میوه به جز ژنوتیپ SH-10که میوه مخروطی داشت، سایر ژنوتیپ ها دارای میوه کروی شکل بودند. رنگ گوشت میوه در سه ژنوتیپ GH-R، B-R و B3 در مرحله رسیدگی کاملا قرمز تیره و در سایر ژنوتیپ ها از قرمز روشن تا صورتی کمرنگ در اطراف برچه یا زیر پوست میوه متغیر بود. از نظر خصوصیات چشایی، ژنوتیپ های GH-R و B-R طعم ملس و قابلیت پذیرش خوبی داشتند و می توانند به صورت تازه خوری یا در صنایع فراوری به کار برده شوند.
    کلیدواژگان: سیب، ژنوتیپ های گوشت قرمز، صفات مورفولوژیک، گلدهی، خصوصیات میوه
  • خداداد مصطفوی، محمد ضابط صفحات 503-518
    به منظور مطالعه ژنتیکی عملکرد و برخی صفات زراعی در گندم نان از بای پلات داده های دای آلل استفاده شد. والدین شامل ارقام گاسکوژن، قدس، گاسپارد، پیشتاز، البرز، طوس و سرداری و دورگ های اصلی حاصل از تلاقی آن ها طی دو سال زراعی (88 – 1387 و 89 – 1388) با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج ارزیابی شدند. تجزیه واریانس تنوع معنی داری را بین ژنوتیپ ها برای تمامی صفات مورد بررسی نشان داد. برای ارزیابی پتانسیل ارقام از روش گرافیکی GGE bi-plot استفاده شد. صفات مورد بررسی شامل عملکرد دانه در کرت، وزن سنبله، وزن صد دانه، تعداد پنجه بارور، طول سنبله، طول ریشک، طول پدانکل و ارتفاع بوته بودند. ترکیب پذیری عمومی و خصوصی برای تمامی صفات در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. برای عملکرد دانه رقم گاسکوژن بهترین ترکیب شونده عمومی بود، هیبریدهای گاسکوژن × گاسپارد و قدس × پیشتاز دارای بالاترین ترکیب پذیری خصوصی بودند. این نتایج با روش گرافیکی بای پلات نیز تایید شد. در مجموع رقم گاسپارد و سرداری بهترین تسترها برای عملکرد دانه تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: گندم نان، دای آلل، ترکیب پذیری، بای پلات
  • حامد دولتی بانه، رحیم عبدالهی، محمد اصلان پور صفحات 519-533
    به منظور ارزیابی تنوع صفات مورفولوژیک تعدادی از ژنوتیپ های انگور وحشی در دو ناحیه جنگلی سردشت و پیرانشهر و بررسی ارتباط آن ها با انگور محلی (رقم زراعی رشه) این مطالعه در سال های 1388 و 1389 انجام شد. در سال اول و بر اساس جنسیت گل، بوته های وحشی انگور شناسایی و پلاک کوبی شدند و در همان مناطق نیز از باغات دیم چندین بوته انگور محلی رشه مشخص شد. در مراحل مختلف فنولوژیکی و بر اساس توصیف نامه بانک ژن جهانی برای انگور، صفات مرتبط با نقطه رشد انتهایی، شاخه جوان، برگ جوان، برگ بالغ و میوه در تمامی بوته های انتخاب شده اندازه گیری و ثبت شدند. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ های انگور وحشی تفاوت زیادی بین صفات گیاه شناسی وجود داشت. فراوانی پایه های ماده نسبت به نر به صورت 3 به 13 بود. بیشتر نقاط رشد انتهایی ژنوتیپ های بررسی شده دارای تراکم کرک خوابیده زیاد و پهنک برگ سه لوبی بود. بر اساس تجزیه کلاستر، تمامی ژنوتیپ های انگور وحشی و رقم زراعی رشه در سه گروه مختلف قرار گرفتند. گروه اول تنها شامل ژنوتیپ PR1 (از پیرانشهر)، گروه دوم شامل تمام ژنوتیپ های انگور وحشی سردشت و پیرانشهر و گروه سوم تنها شامل رقم زراعی رشه بود. در این گروه بندی تشابه بالایی بین ژنوتیپ های GH7، GH5، GH3، GH6، PR8، PR3، PR4، PR5 و PR8 مشاهده شد. انگور رشه تشابه بسیار کمی با انگورهای وحشی مورد مطالعه نشان داد.
    کلیدواژگان: رقم زراعی، ژنوتیپ های وحشی، ارتباط ژنتیکی
  • سعید نواب پور صفحات 535-549
    به منظور مطالعه تاثیر سطوح تنش خشکی بر گیاه کلزا آزمایشی در شرایط گلخانه انجام شد. بذر رقم فالکون در بستر سبک کاشته و پس از بهاره سازی به گلخانه تحقیقاتی منتقل شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار انجام شد. سطوح تیمار خشکی شامل 6-، 4-، 2-، 1- و 5/0- بار بر حسب مقدار آب مورد نیاز در تکرارهای هر تیمار محاسبه شد. نمونه برداری برای محاسبه شاخص بیوشیمیایی TBARM و میزان کلروفیل به صورت ماهانه و تکراردار انجام شد. نمونه برداری تصادفی و تکراردار برای انجام مطالعات مولکولی و بررسی بیان ژن ها نیز در زمان حداکثر رشد رویشی انجام شد. صفات مورفولوژیک مورد بررسی تعداد برگ، سطح برگ، روز تا گلدهی و وضعیت ظاهری بودند. نتایج نشان داد با افزایش میزان تنش خشکی اغلب صفات مورفولوژیک افت قابل توجهی داشتند. میزان کلروفیل نیز وضعیت مشابهی را داشت، در مقابل شاخص TBARM (شاخص اکسیداسیون سلولی) با افزایش میزان تنش افزایش چشمگیری نشان داد. تیمار تنش خشکی 5/0- بار موجب افت معنی داری در میزان صفات و بیان ژن های فتوسنتزی نشد. کاهش معنی دار میزان صفات، افزایش شاخص TBARM و تغییرات جهت دار بیان ژن ها در تنش 2- بار تشدید شد. فعالیت اغلب ژن های القای تحمل به خشکی در تیمار 1- بار بیشتر شد و با تشدید تنش خشکی افزایش یافت. انطباق قابل توجهی بین واکنش صفات زراعی، شاخص های بیوشیمیایی و روند تغییرات بیان ژن ها در پاسخ به سطوح تنش خشکی ملاحظه شد.
    کلیدواژگان: کلزا، بیان ژن، تنش خشکی، کلروفیل، شاخص اکسیداسیون سلولی
  • مهرزاد احمدی، جواد مظفری، سونا حسین آوا، عبدالله محمدی صفحات 551-565
    به منظور تهیه شناسه یا بارکد ژنتیکی ارقام تجاری فندق ایران، بیست و هشت اصله درخت از ده رقم کلکسیون فندق با استفاده از ده جفت آغازگرهای ریز ماهواره ای (SSR) انگشت نگاری D NA شدند. در مجموع 63 آلل با میانگین 3/6 آلل در هر مکان ژنی تکثیر شد. تعداد آلل ها در هر مکانSSR مورد آزمون بین 5 تا 10 متغیر بود. بیشترین آلل مشاهده شده مربوط به مکان ژنی CAT-B107 با 10 آلل بود. میانگین محتوای اطلاعات چند شکلی 70/0 محاسبه شد که نشان از وجود تنوع ژنتیکی قابل ملاحظه ای بین ارقام فندق کشور بود. در تجزیه خوشه ایکه بر مبنای الگوی چند شکلی DNA آلل های SSR انجام شد، رقم شیروانی به طور جداگانه در یک شاخه مستقل و سایر ارقام در شاخه دیگر شامل پنج گروه قرار گرفتند. بر این اساس کلیه ارقام مورد بررسی به جز دو رقم پشمینه و گرچه از هم متمایز شدند. اگرچه برای تمایز این ارقام تنها چهار جفت آغازگر SSR کافی بود ولی افزایش آن تا 14 جفت آغازگر نیز نتوانست این دو رقم را از هم متمایز کند. با توجه به تکثیر غیر جنسی فندق و محل جمع آوری دو رقم پشمینه و گرچه، احتمال این که این دو رقم در واقع یک ژنوتیپ باشند زیاد است. براساس بارکد ژنتیکی به دست آمده، اصالت ژنتیکی همه درختان مربوط به ارقام مورد بررسی به جز یک درخت از هر یک از ارقام تابستانه، شصتک، محلی کرج و رسمی تایید شد. توصیه می شود نتایج این تحقیق در تولید و گواهی نهال فندق و ثبت ارقام آن مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فندق، نشانگر های SSR، بار کد ژنتیکی، تجزیه خوشه ای، شناسائی ژنتیکی
  • فریدون عجم گرد، علی اصغر زینانلو صفحات 567-579
    به منظور بررسی سازگاری ارقام مختلف زیتون در شمال خوزستان، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 21 رقم و سه تکرار انجام شد. بررسی گلدهی ارقام نشان داد که درصد گل های کامل در ارقام مختلف متفاوت است و ارقام X-S با 20 درصد کمترین و دوابلی با 100% بیشترین گل کامل در خوشه را داشتند. اثر رقم بر کلیه صفات کمی در سطح 1% معنی دار بود. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مرکب داده های سال های 1386 تا 1388، اثر سال بر عملکرد میوه و عملکرد روغن در هر درخت در سطح 5% معنی دار بود و ارقام کنسروالیا با 7549، محزم ابوسطل با 6769، کرونائیکی با 6232 و X-D با 4022 کیلوگرم در هکتار بالاترین عملکرد میوه را داشتند. مقایسه میانگین درصد روغن در ارقام نشان داد که رقم X-S با 1/18 بالاترین و رقم والانولیا با 13/3 پائین ترین درصد روغن در ماده تر را داشتند و با توجه به عملکرد و درصد روغن، ارقام کنسروالیا با 723، X-D با 404، آمیگدالولیا با 396 و X-S با 373 کیلوگرم، بالاترین عملکرد روغن در هکتار را داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان رقم کنسروالیا را به دلیل عملکرد بالا و کیفیت کنسرو به عنوان یک رقم دومنظوره برای باغ های تجاری زیتون در استان خوزستان پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: زیتون، ارقام، عملکرد، کیفیت میوه، درصد روغن
  • شکیبا شاهمرادی، محمدرضا چایی چی، جواد مظفری*، داریوش مظاهری، فرزاد شریف زاده صفحات 581-600

    خواب بذر نقش اساسی در سازگاری اکولوژیکی گونه های وحشی گیاهان از جمله جو وحشی (Hordeum spontaneum) دارد. در این آزمایش 192 اکوتیپ جو وحشی از کلکسیون جو بانک ژن گیاهی ملی ایران(NPGBI) که از مناطق جغرافیایی مختلف ایران از جمله مناطق خشک و کویری و مناطق معتدل جمع آوری شده اند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات زراعی، فنولوژیک و مورفولوژیک اکوتیپ ها در شرایط مزرعه و آزمایشگاه اندازه گیری شد. پس از برداشت و شش ماه نگهداری بذرها در دمای 5 درجه سانتی گراد، میزان خواب بذر و شاخص جوانه زنی در اکوتیپ ها بررسی شد. ارزیابی خواب بذر در اکوتیپ های بومی اقلیم های مختلف نشان داد که میزان آن در اکوتیپ های مناطق بیابانی و بیابانی سرد (به ترتیب 6/77% و 7/83%)، به طور معنی داری بالاتر از اکوتیپ های مناطق استپی سرد (6/45%) بود. مقایسه میانگین صفت شاخص جوانه زنی نشان دهنده مقادیر بالاتر این صفت در بذر اکوتیپ های اقلیم استپی سرد نسبت به سه اقلیم دیگر بود. مطالعه ارتباط خواب بذر با دیگر صفات مورفولوژیک، نشان دهنده وجود همبستگی معنی داری بین این صفت و برخی از صفات کیفی مانند رنگ گلوم، رنگ دانه و رنگ ریشک بود، به طوری که درصد خواب بذر در اکوتیپ های دارای رنگ دانه، گلوم و ریشک تیره تر بیشتر بود.

  • احمد نادری، حسین اکبری مقدم، خلیل محمودی صفحات 601-616
    شش لاین پیشرفته گندم نان و 9لاین پرمحصول گزینش شده از جمعیت Seri/Babax همراه با رقم تجارتی چمران به عنوان شاهد در دو سال زراعی 90-1388 در ایستگاه های منطقه گرم جنوب ایران بررسی شدند. در هر ایستگاه دو آزمایش مستقل شامل آبیاری کامل تا زمان رسیدگی و تنش خشکی انتهائی، و هر یک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تحمل ژنوتیپ ها به تنش خشکی انتهائی با استفاده از پانزده شاخص ارزیابی شد. نتایج نشان داد که اثر ساده و متقابل مرکب دوگانه و سه گانه عوامل آزمایشی برای عملکرد دانه در هر دو شرایط معنی دار بودند. عملکرد دانه رقم چمران در شرایط آبیاری کامل و تنش خشکی پایان فصل به ترتیب 6056 و5109کیلوگرم در هکتار و میانگین کل عملکرد دانه در این دو شرایط به ترتیب 6006 و4667کیلوگرم در هکتار بود. در شرایط آبیاری کامل، بالاترین عملکرد دانه با 6376کیلوگرم در هکتار به لاین شماره 9 تعلق داشت. در شرایط تنش خشکی پایان فصل، عملکرد دانه هیچ یک از لاین از عملکرد دانه رقم چمران بالاتر نبود. به جز برخی موارد، دسته بندی ژنوتیپ ها با استفاده از معیارهای حساسیت و تحمل به گروه بندی یکسان ژنوتیپ ها منجر نشد و فقط بر اساس شاخص تحمل به تنش تغییر یافته (MSTI) و شاخص عملکرد (YI)، ژنوتیپ های مورد بررسی به نحو کاراتری تفکیک شدند. با توجه به نتایج این تحقیق لاین های شماره 4، 9 و12 به ترتیب با عملکرد دانه 6337، 6376 و 6242 کیلوگرم درهکتار در شرایط بدون محدودیت آب و 4730، 4781 و 4785 کیلوگرم در هکتار در شرایط تنش کمبود آب انتهای فصل، دارای تحمل نسبی به تنش خشکی بودند. با توجه به شدت تنش در این تحقیق (22/0 = SI)، به نظر می رسد ژنوتیپ های گزینش شده در شرایط بدون محدودیت آب، در شرایط تنش ملایم کمبود آب نیز عملکرد بالاتری نسبت به سایر ژنوتیپ ها داشته باشند.
    کلیدواژگان: گندم، تنش خشکی، عملکرد دانه، شاخص های تحمل به خشکی
  • خشنود علیزاد دیزج، علیرضا فخرواعظی، جواد لامعی، سرحد بهرامی، الیاس نیستانی، اکبر شعبانی، حمید محمودی، جلیل اصغری میدانی، حسین مصطفایی، محمدعلی دری صفحات 617-619
  • ابراهیم هزارجریبی، سامیه رئیسی، حمیدرضا بابایی صفحات 621-622
|
  • S. Tayefeh Aliakbarkhani, A. Talaie, M. R. Fatahi Moghaddam Pages 405-421
    Pistachio with dioecious and heterozygous nature has a high genetic diversity and its kernel contains essential proteins and minerals. In this study، morphological and phonological traits of 40 male and female genotypes، as well as kernel chemical components of 25 female genotypes from Feizabad region of Khorasan were evaluated. Results showed that some characteristics such as tree canopy، annual growth، winter bud density and time of flowering and leaf bud burst had high coefficients of variation. There were positive and negative correlations among studied traits that some of them such as correlation of phenological traits with fruits، buds and flower attributes was remarkable. Kernel protein and lipid contents of genotypes were 16. 2 - 32. 1% and 45 – 75%، respectively، that the highest amount of lipids was in Garmeh Riz 1 genotype. The highest Fe concentration was 62. 4 ppm in Genotype 24 and the highest P contents was 0. 73% in Genotype 19. The cluster analysis of morphological data divided the female genotypes into seven groups and the male genotypes into two groups. Among the female genotypes، Badami Sefid 1، Sefid Sabuni 2، Garme Siah and Ghermez Zoodras were the best genotypes in point of split shells، size of nut and protein and lipids contents of kernel.
    Keywords: Pistachio, male, female genotypes, morphological traits, kernel protein, lipids
  • A. Moumeni, S. Mosa Nejad Pages 423-441
    To study genetic architecture of resistance of rice to blast disease، five diverse rice cultivars viz. Neda، Dasht، Domsiah، SHZ-2 and Ahlami tarom were selected and all cross combinations were made among them (a half-diallel). All genotypes including ten F1 together with their five parents، were evaluated in RCBD with three replications for components of resistance to blast in Rice Research Institute of Iran in Rasht and Amol during 2005-2007. Analysis of variance showed that there were significant differences among all rice cultivars and their cross combinations for all traits. Combining ability analysis based on Method II and Model Mixed B (Griffing) revealed that mean of squares for GCA and SCA were significantly different، hence both additive and non-additive components of genetic variance were important in controlling of traits. For most of traits additive components were predominant. Cultivars Neda، Dasht and SHZ-2 were good combiner for increasing resistance to blast disease. Most of combinations showed high significant SCA for components of resistance. Genetic analysis through Hayman`s method also proved the results obtained via Griffing’s method.
    Keywords: Rice, blast disease, resistance components, combining ability, gene action, heritability
  • F. Sadeghi, H. Dehghani, G. Najafian, M. Aghaee Sarbarzeh Pages 443-465
    Gene action and heritability of bread making quality characteristics for six bread wheat cultivars (Arvand، Atrak، Zarrin، Karaj-3، MV-17 and Navid) were studied in a 6×6 full-diallel cross. All crosses among the parents were made in 2009-2010 cropping season. Parents and their hybrids were grown in a randomized complete block design with three replications in research field of Mahidasht station، Kermanshah، Iran، in 2010-2011 cropping season. The bread making quality attributes were recorded and analyzed by Jinks and Hayman’s method. Analysis of variance of data showed significant differences (P<0. 01) among the genotypes for all studied traits. Results of graphical analysis based on Hayman’s method showed the prevalence of additive effect over the non-additive effect for all traits. The highest and lowest heritability of traits belonged to kernel hardness index and falling number which was 79% and 31% respectively. Embryo and endosperm additive variances for grain protein content، kernel hardness، water absorption، wet gluten and gluten index were similar to Hyman’s method. Mother’s effects in triploid’s method and Hyman’s method for baking quality traits were similar and significant. The additive and non additive gene actions were also observed. Considering the significant role of additive effects on control of 1000 grain weight، seed protein content، moisture content of grain، grain hardness and bread volume، therefore they can be improved in breeding programs via selection procedures.
    Keywords: Bread wheat, baking characteristics, Hayman's graphical analysis, diallel analysis, gene action, heritability
  • R. Rabiee, F. Ghanavati Pages 467-481

    To determine the genetic variation in gene bank sainfoin collection، 137 populations of Onobrychis altissima together with three populations as control were planted in augmented design in the experimental field of Seed and Plant Improvement Institute، Karaj، Iran in 2009. Statistical parameters including mean، standard deviation، coefficient of variance، Shannon index، correlation coefficients and cluster analysis were calculated for different traits of the populations. The results showed a considerable variation in the studied traits. Leaf/stem ratio was the most useful trait for distinction of populations from each other in comparison with pod length and pod width. Hundred seed weight and plant height at 50% flowering had a positive and significant correlation. Using Ward s method for Cluster analysis، populations were divided into six sub-clusters، but no relationship was found between genetic variation of populations and their geographical distribution. The populations of second cluster are important due to high leaf/stem ratio، so they can be used in breeding program for high protein and forage quality.

    Keywords: Sainfoin, cluster analysis, genetic variation, agronomic, morphological traits, correlation
  • S. Damyar, D. Hassani, T. Parvaneh Pages 483-501
    Recently، red-fleshed apple genotypes have been widely studied due to their high antioxidant level and good marketing traits. In the present study، six red-fleshed apple genotypes planted in Kamalshar Research Station، Karaj، Iran and three genotypes collected from Shahrood were studied for morphological، phenological، pomological، physicochemical traits and organoleptic characteristics during 2010 and 2011. Based on the results، genotype GH-R had the highest and H-GH3 the lowest tree height (425 and 305 cm، respectively). The highest trunk and scaffold cross areas were also observed in these genotypes. Regarding phenological traits، the longest flowering period (20-22 days) was observed in genotypes B-R and GH-R. Genotype T3 had the highest flower diameter (4. 9 cm). The highest fruit weight، length and diameter was observed in genotype SH-10 (89. 06 g، 5. 33 cm and 6. 18 cm، respectively) and the lowest in B3 (19. 49 g، 3. 12 cm and 2. 60 cm، respectively). The highest fruit firmness was detected in genotype B3 (6. 22 kgcm-2) and the lowest in H-GH (3. 11 kgcm-2). Except SH-10 which had conical fruits، other genotypes had spherical fruits. At ripening stage، genotypes B3، B-R and GH-R had dark red flesh، while in other genotypes، flesh color was pink or red observed only around carpel. Genotypes B-R and GH-R had favorable taste and acceptability، therefore could be used as table fruit or for processing.
    Keywords: Apple, red, fleshed, genotypes, morphological traits, flowering, fruit characteristics
  • K. Mostafavi, M. Zabet Pages 503-518
    To study the genetics of yield and some agronomic traits in bread wheat، the bi-plot of diallel data was used. Parents (Gascogne، Ghods، Gaspard، Pishtaz، Alborz، Toos and Sardari) and their crosses (without reciprocal crosses) were investigated for two cropping seasons (2009- 2010 and 2010- 2011) using a randomized complete block design with three replications in research field of Islamic Azad University، Karaj Branch. Average over years was used for analysis. Analysis of variances indicated significant differences among genotypes for all traits. For evaluation of cultivars genetic potential، the GGE bi-plot graphical method was used. The measured traits were grain yield per plot، spike weight، 1000 kernel weight، fertile tiller number، spike length، awn length، peduncle length and plant height. General and specific combining ability for all traits were significant. Gascogne was the best general combiner and the Gascogne × Gaspard and Ghods × Pishtaz had the highest SCA. These results were confirmed by the biplot analysis. Alvand cultivar was the best tester for 1000 kernel weight. Gaspard and Sardari cultivars were the best testers for grain yield.
    Keywords: Bread wheat, diallel, combining ability, biplot
  • H. Doulati Baneh, R. Abdollahi, M. Aslanpour Pages 519-533
    To evaluate the variation in morphological traits of some wild grape genotypes in Sardasht and Piranshahr forests and their relationship with Rasha grape cultivar، this research was conducted. In the first year wild grapevine genotypes were identified and marked by plaques based on the sexuality of flowers. In the same regions some plants of Rasha cultivar in vinegards were also marked. In different phenological stages، based on global gene bank descriptor for grape، different traits related to growth end point، young stem، young leaves، mature leaves and fruit were measured and recorded. Results showed differences between various traits in wild genotypes. The frequency ratio of female accessions to male grapes was 3:13. Based on cluster analysis، all genotypes of wild and cultivated Rasha grape were divided into three groups. The first group consisted of genotype PR1 from Piranshahr، in the second group all wild grape genotypes of Piranshahr and Sardasht and in the third group only cultivated Rasha cultivar were located. In this clustering، the high similarity was observed between GH7 and GH5، GH3 and GH6 and PR8، PR3 and PR4، PR5، and PR8، respectively. Rasha cultivar showed very little similarity with the wild grapes.
    Keywords: Grapevine, cultivate grape, wild grape genotypes, genetic relationship
  • S. Navabpour Pages 535-549
    To study the effects of drought stress treatments on rapessed، an experiment was carried out in greenhouse using a randomized complete block design with five replications. Seeds of Falcon cultivar were sown on light filler and transferred into the greenhouse after vernalization. Drought stress treatments were -0. 5، -1، -2، -4 and -6 bar which applied by using equivalent water. To measure the amount of chlorophyll and TABARM (oxidative index at cellular level)، leaf samples were collected monthly. Leaf sample were also collected at maximum vegetative growth for molecular studies and gene expression interpretation. Traits such as leaf number، leaf area، days to 50% flowering and phenotypic appearance were recorded in each treatment. Based on the results، amount of most traits decreased significantly by increasing drought intensity. Chlorophyll amount reflected also the same pattern. There was no visible difference between the effects of control treatment and -0. 5 bar on gronomic traits and level of gene expression، whereas deterioration of traits and increase of TABARM were severe in -2 bar drought treatment which coincided with gene expression alteration. The activity of most drought stress related resistance genes started in -1 bar and increased by increase of drought stress intensity. A synchronization between alteration of traits، biochemical indices and gene expression in response to drought stress was detected in this investigation.
    Keywords: Rapeseed, gene expression, drought stress, chlorophyll, cell oxidative index
  • M. Ahmadi, J. Mozafari, S. Hosseinava, A. Mohammadi Pages 551-565
    The simple sequence repeat (SSR) markers were used for developing genetic identification barcode for of 28 trees of 10 Iranian commercial cultivars of hazelnut. A total of 63 alleles with an average of 6. 3 alleles at each locus were amplified. The number of alleles per SSR locus ranged between five to 10 alleles. The highest member of alleles was observed for SSR locus CAT-B107 with 10 alleles. The average polymorphic information content (PIC) was estimated as 0. 70، which indicated a high degree of genetic variation in Iranian hazelnut cultivars. Cluster analysis based on the profile of SSR alleles، separated cv Shirvani from all other cultivars، whereas the other cultivars were placed into five different groups under one clade. Based on DNA polymorphism of these alleles all cultivars were distinct from each other، except cultivars Pashmineh and Gercheh. Although only four primer pairs were sufficient to distinguish cultivars examined in this study from each other، the two cultivars Pashmine and Gercheh showed no genetic difference even with the use of 14 primers. Therefore considering the asexual multiplication of hazelnut and similarity of origin of these two cultivars، the probability of having one genotype for these two is high. Based on these results genetic identity and true to typness of clones belonging to all cultivars، except for one tree of each cultivars Tabestsneh، Shastak، Mahali Karaj and Rasmi were confirmed and their genetic identification barcode was developed. This will facilitate not only for the plant certification but also for the protection of hazelnut cultivars registered in Iran.
    Keywords: Hazelnut, SSR markers, genetic characterization, genetic barcode, cluster analysis
  • F. Ajamgard Pages 567-579
    In order to assess the adaptability of olive cultivars in Northern Khuzestan، an experiment was conducted as a complete randomized block design with 21 cultivars in three replications. Study of flowering of cultivars showed that X-S and Doebli cultivars had 20% (lowest) and 100% (highest) complete flowers، respectively. Results of analysis of variance for quantitative traits showed that cultivar had a significant effect on all studied traits (P ≤ 0. 01). Results of combined analysis (2007-2009) also showed that the effect of year on fruit yield and oil yield/tree was significant (P ≤ 0. 05). Considering the yield and size of trees in different cultivars، the highest fruit yield was achieved in cultivars Conservalia (7549 kgha-1)، Mahzam Abu-Satl (6769 kgha-1)، Kronaieki (6239 kgha-1) and X-D (4022 kgha-1) respectively. Cultivar X-S had the highest and Valanolia had the lowest oil content /fresh weight (18. 1 and 3. 1%، respectively). Based on yield، oil content and size of trees، the highest oil yield /ha was achieved in Conservalia (723 kgha-1)، X-D (404 kgha-1)، Amigdafolia (396 kgha-1) and X-S (373 kgha-1) respectively. Based these results، Conservalia could be suggested as a double purpose cultivar in commercial olive orchards in Khuzestan due to its high yield and good conserving quality.
    Keywords: Olive, cultivars, yield, fruit quality, oil percentage
  • S. Shahmoradi, M. R. Chaeichi, J. Mozafari, D. Mazaheri, F. Sharifzadeh Pages 581-600

    Seed dormancy has a critical role in ecological adaptation of wild plant species such as Hordeum spontaneum، a wild relative of barley. In this study، 192 ecotypes of Hordeum spontaneum maintained in National Plant Gene Bank of Iran (NPGBI) originating from different climatic zones of the country were evaluated. Morphological، phenological and physiological traits were recorded in the field. After harvest، the seeds were kept at 5°C for six months then were evaluated for seed dormancy. Evaluation of seed dormancy in different ecotypes of wild barley indicated that، seed dormancy was significantly higher in ecotypes of desert and cold desert climates (77. 6% and 83. 7% respectively) compared to ecotypes originating from cold steppe climates (45. 6%). The germination index was higher in cold steppe ecotypes (2. 08) than ecolypes of other climates. Correlation of seed dormancy and some qualitative traits such as glum color، grain color and awn color was significant. In this study the seed dormancy was higher in ecotypes with darker color glum، grain and awn.

    Keywords: Wild barley, seed dormancy, genetic diversity, ecological adaptation
  • A. Naderi, H. Akbari Moghaddam, K. Mahmoodi Pages 601-616
    Six bread wheat advanced lines and nine lines selected from Seri/Babax population with Chamran cultivar as the cheek were evaluated in three locations in two cropping seasons (2009-2011). Two separate experiments including optimum irrigation until physiological maturity and terminal drought stress were applied in each location using complete randomized block design with three replications. Drought stress tolerance of the genotypes to were evaluated by 15 indices. Results showed that simple and multiple effects of experimental factors were significantly different under well-watered and terminal drought stress conditions. Grain yields of Chamran cultivar were 6056 kgha-1 and 5109 Kgha-1 and the grand mean of grain yield were 6006 kgha-1 and 4667 kgha-1 under well-watered and terminal drought stress conditions، respectively. The highest grain yield was obtained from line No. 9 with 6376 kgha-1 under optimum condition. None of genotypes yielded more grain than Chamran cultivar under terminal drought stress. Except in a few instances، there were no similar genotypes grouping based on susceptibility and tolerance criteria used in this research. Modified stress tolerance (MSTI) and yield index (YI) efficiently distinguished better the genotypes. According to the results of this study lines No. 4، 9 and 12 with 6337، 6376 and 6242 kgha-1 grain yield under optimum condition and with 4730، 4781 and 4785 kgha-1 grain yield under terminal drought stress showed higher drought tolerance than the other genotypes. Considering the stress intensity (SI = 0. 22) of this study، it seems that high yielding genotypes selected under optimum condition، will also produce higher grain yield under terminal drought stress condition.
    Keywords: Wheat, drought stress, grain yield, drought stress tolerance indices
  • K. Alizadeh Dizaj, A. Fakhrevaezi, J. Lameie, S. Bahrami, E. Neyestani, A. Shaabani, H. Mahmoodi, J. Asghari Meidani, H. Mostafaee, M. A. Dorri Pages 617-619
    Introduction of a suitable vetch as winter crop in cold drylands of Iran is highly important. Line VP-2670 with origin of Turkey was selected from ICARDA nursery during 2002 and was evaluated along with other selected lines and local checks over nine years in different stations and on-farm conditions. VP-2670 with mean 3500 kgha-1 dry biomass over environments، high stability and protein content higher than local check cultivars was introduced officially in Iran in April 2012 and named Golsefid as a winter crop for cold and semi-cold dryland areas of Iran.
    Keywords: Wheat, drought stress, grain yield, drought stress tolerance indices
  • E. Hezarjaribi, S. Raeisi, H. R. Babaei Pages 621-622
    Katoul is a new soybeam cultivar originated from a genotype named D. P. X. 3589 imported from the United States of American in 1990. This genotype was examined together with other soybean genotypes and check cultivars in different preliminary and advanced yield traits in Gorgan and other research stations during 1999-2002. The mean seed yield of D. P. X. 3589 in all these experiments was 3333 kgha-1 which was 748 kgha-1 higher than the yield of check cultivar Gorgan 3. In farmer`s fields it also produced 3397 kgha-1 seed yield، 839 kgha-1 more than the check cultivar. In experimental trials and farmer`s fields، D. P. X. 3589 was relatively resistant to charcoal rot disease and soybean cyst nematode. This genotype shows a good standing for lodging and shattering and is suitable for mechanized harvesting due to poding in higher nodes of stem and also homogeneity of plants at harvesting time. The other feature of this genotype is a high rate of compensatory in environmental stresses with producing further flowers. D. P. X. 3589 was officially registered in Iran by the National Cultivar Release Committee of Agricultural Research، Education and Extension Organization in October 2010 and named Katoul، for cultivation in Golestan province of Iran.