فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 49 (بهار و تابستان 1392)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 49 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه علی پور صفحه 5
    میل و گرایش انسان به عبادت، ناشی از نیاز او به معشوق حقیقی و همراه با شوقی درونی است. از سوی دیگر در متون دینی بر تکلیف بودن اعمال عبادی تصریح شده است. مسئله این است که بر اساس اندیشه ابن سینا در مورد فلسفه و حقیقت عبادت، چه رابطه ای میان شوق به عبادت و تکلیف بودن آن وجود دارد.
    بر اساس مبانی فلسفی ابن سینا حقیقت عبادت، ادراک و شناخت خداوند است؛ به گونه ای که تاملات فلسفی فی نفسه گونه ای عبادت به شمار می رود. ابن سینا در خصوص رابطه لذت و عبادت از نوعی مساوقت میان این دو سخن می͏گوید. او لذت را مانند ادراک، دارای مراتب چهارگانه حسی، تخیلی، وهمی و عقلی می داند که کامل ترین آن ادراک عقلی است و لذت عقلی بر لذت حسی رجحان دارد؛ زیرا متلذذ عقلی بر متلذذ حسی رجحان دارد. اوج ادراک عقلی، مرتبه ادراک و معرفت حق تعالی است و التذاذ در این مرتبه با طاعت و عبودیت حق تعالی و تفکر در اوصاف الهی حاصل می شود.
    از نظر ابن سینا عبادت ذو مراتب است؛ بدین نحو که پوسته و صورت عبادت تکلیف است و مغز و لب آن شوق و لذت عقلی است. برای کسانی که به لذات حسی و غیرعقلی اشتغال دارند و از لذات عقلی غافل هستند، تکلیف بودن عمل عبادی موجب مشقت است. در راهکاری که ابن سینا ارائه می دهد، تکلیف ساقط نیست و انسان با عمل به تکلیف عبادی از پوسته به مغز می رود و باید این لایه ها را رفت و تکرار کرد تا از لایه های سطحی عبادت به مغز و لب آن رسید.
    کلیدواژگان: فلسفه عبادت، لذت عقلی، تکلیف عبادی، کمال انسان، ابن سینا
  • راضیه بیرونی کاشانی، خسرو باقری نوع پرست، فاطمه زیباکلام منفرد صفحه 23
    بررسی عناصر منطقی در اخلاق اجتماعی از موضوعاتی است که ابن سینا از طریق تبیین گزاره های اخلاقی و تحلیل محتوای آن انجام داده است. وی، اجتماع را خاستگاه اخلاقیات معرفی می کند و آن را به منزله بستری که اخلاقیات از آن بر می خیزد و سپس در همان بستر فضایل اخلاقی استوار می شود، معرفی می کند. در این بین منطق را به منزله ابزاری برای بررسی و استواری این امور در اختیار می گذارد. مسئله اصلی در این تحقیق آن است که چگونه ابن سینا در تعیین سعادت اخلاقی هم به جنبه های عقلانی و هم به جنبه های اجتماعی اخلاق توجه کرده است. در راستای حل این مساله ابن سینا برای تعیین حدود عقلانیت و عقلایی بودن، دین را به منزله چارچوب قوانین معرفی و با تحلیل گزاره های اخلاقی در مشهورات جدلی، خاستگاه های متفاوتی برای اخلاق در نظر دارد. ضمن این که بر این اساس، علاوه بر سازگاری با دین، معیار ارزیابی منطقی برای اصول اخلاقی معرفی می کند؛ زیرا وی با مشخص کردن جایگاه گزاره های اخلاقی در منطق، و تعیین ارزش یقین آوری گزاره ها، معیار ارزیابی آن ها را نیز از همان حوزه ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، منطق، گزاره های اخلاقی، تصورات، مشهورات، سعادت اخلاقی، شریعت، اجتماع
  • مهناز کهندانی تفرشی صفحه 43
    یکی از موضوعات مهم در اندیشه اسلامی، بحث امتناع یا جواز اعاده معدوم است. حکمای اسلامی برخلاف برخی از متکلمان، بر محال بودن اعاده معدوم متفق اند. و مساله اصلی در این مقاله آن است که به رغم اتفاق حکما بر امتناع اعاده، اختلاف مبنایی بین حکمت سینوی و حکمت صدرایی در تحلیل این موضوع چیست. در حل این مساله باید متذکر شد که اساس و محور در بحث اعاده معدوم، موضوع تشخص و این همانی است که در فلسفه ابن سینا تحلیل مناسبی از آن ارائه نشده است؛ زیرا مدار تشخص ماهیت و عوارض ماهوی قلمداد شده است. به دلیل همین نقصان، در بحث اعاده معدوم نمی توان بنابر حکمت مشاء تفسیر مناسبی ارائه داد، همان طور که شیخ الرئیس نتوانست تشخص موضوع در حرکت جوهری را تحلیل کند و به نفی آن رای داد. در مقابل، با طرح اصالت وجود و محور قرار دادن آن در تشخص در فلسفه صدرایی معلوم می شود که به رغم تغییر کلی ماهیت، تشخص موجود سیال و متحرک حفظ می شود و در صورت قطع این پیوستگی وجودی، بازگشت ماهیت به معنای اعاده امر معدوم نیست.
    با توجه به ارتباط موضوع با بحث حرکت جوهری، و این که انعدام تنها در جهان طبیعت و در جریان حرکت قابل تصور است، جایگاه مبحث اعاده معدوم، بایستی از قسمت کلیات مباحث وجود خارج شود و در ردیف سایر مباحث حرکت و در ادامه مبحث حرکت جوهری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اعاده معدوم، تشخص، اصالت وجود، اصالت ماهیت، حرکت جوهری، ابن سینا، ملاصدرا
  • حدیث رجبی صفحه 57
    مفاد براهین وجودی، از تقریر آنسلم گرفته تا تقاریر متاخر آن در فلسفه اسلامی، نوعا عبارت از استیفاء حقیقت وجود بالفعل واجب الوجود از نفس مفهوم آن است. موضوع این مقاله بررسی و نقد این براهین نیست بلکه مسئله اصلی آن است که چگونه می توان از مفهوم وجود، وجود واجب الوجود را اثبات کرد. نهایتا به دست می آید که هر گونه تلاش برای دفاع از این براهین ناموفق بوده و ناچار باید از فرض یک موجود بالفعل، وجود واجب الوجود را اثبات کرد که این ویژگی تنها در برهان وجوب و امکان ابن سینا موجود است و براهین وجودی بدون ابتناء به آن راهی برای خروج از مفهوم وجود و اثبات وجود عینی ندارند، چه رسد به اثبات وجود واجب تعالی.
    برهان وجوب و امکان ابن سینا با فرض یک موجود ما و استعانت از نفی سفسطه، دور و تسلسل، وجود بالفعل واجب الوجود را اثبات می نماید و در عین حال خاستگاه براهین وجودی است بدون آن که از قبیل آن ها به شمار آید. نهایتا با تحلیل فلسفی کیفیت درک مفهوم وجود و ابتناء اخذ آن بر ادراک حسی، می توان ادراک آن را نشانه ای بر تحقق موجود محسوس بالفعل دانست و از این نقطه با انضمام برهان وجوب و امکان ابن سینا به آن، وجود بالفعل واجب الوجود را استیفاء کرد.
    کلیدواژگان: اثبات واجب الوجود بالذات، برهان صدیقین، برهان وجودی، برهان وجوب و امکان، مفهوم وجود، ابن سینا
  • مرضیه صادقی صفحه 79
    مسئله͏ شر یکی از مهم͏ترین مسائل کلامی در ادیان و حوزه͏ دین پژوهی است. اهمیت موضوع از آن جهت است که ناظر به اصل باورهای دینی یعنی اثبات وجود خدا و صفات اوست و به نحوی به آموزه های دینی جرح و نقد وارد می کند؛ اما در واقع این مسئله مشتمل بر شبهه͏ ناسازگاری دو ایده͏ یعنی وجود خدا و وجود شر در عالم است به طوری که می توان ادعا کرد گزاره های خدا وجود دارد، و شر وجود دارد، از نظر منطقی سازگار نیستند. مگر این که دست از اطلاق صفات خدا برداشت و به تقیید و تحدید صفات خدا قائل شد و برای جهان، دیدگاه دوئالیستی یعنی دو خالق خیر و شر در نظر گرفت. در این راستا، راه حل͏های سه حکیم مسلمان یعنی ابن سینا، شیخ اشراق و ملاصدرا به عنوان بزرگ͏ترین فیلسوفان اسلامی مورد بررسی و تحلیل قرار می͏گیرد. هر یک از این سه فیلسوف سهم عظیمی در پاسخ به شبهه داشته اند. از این͏رو این مقاله در صدد بررسی این مسئله است که راه͏حل͏های این سه فیلسوف چه اشتراکات و تفاوت͏هایی دارد. نهایتا با توجه به مبنای فکری آن͏ها به دست می͏آید که عدمی بودن شر و مقصود بالعرض بودن آن، جزء مولفه های بنیادین سه دیدگاه است.
    کلیدواژگان: خیر، شر حقیقی، شر نسبی، عالم طبیعت، تضاد و تزاحم، ابن سینا، سهروردی، ملاصدرا
  • عین الله خادمی صفحه 97
    ابن سینا و سهروردی هر کدام در آثار مختلف خویش، درباره وضعیت نفوس انسانی پس از مرگ از حیث سعادت و شقاوت به بحث پرداخته اند. در مجموع نحوه مواجهه این دو با این مسئله را از جهت صوری می توان در دو مدل عرضه کرد. آن͏ها در برخی آثارشان بدون ارائه طبقه بندی منظمی درباره این مسئله بحث کرده͏اند و در برخی دیگر از آثارشان طبقه بندی منظمی ارائه داده͏اند. ابن سینا در المبدا و المعاد طبقه بندی سه گانه و در رساله فی السعاده طبقه بندی چهارگانه و در الاشارات و التنبی هات طبقه بندی پنج گانه ای از وضعیت این نفوس ارائه داده است. سهروردی نیز در برخی از آثارش بدون ارائه طبقه بندی منظم، به بحث درباره این مسئله پرداخته و در برخی دیگر از آثارش طبقه بندی دوگانه، برخی طبقه بندی سه گانه و بعضی تقسیم چهارگانه و پاره ای دیگر طبقه بندی پنج گانه و در نهایت طبقه بندی شش گانه ای ارائه داده است.
    از این͏رو مقاله در صدد بررسی وجوه اشتراک و افتراق دیدگاه ابن سینا و سهروردی در مورد این طبقه بندی است. با تحلیل دیدگاه این دو حکیم درمی یابیم که از برخی جهات همچون اصول و مبانی، ارائه نظریه با مدل صوری واحد و توجه به سعادت عقلی، میان این دو حکیم تشابه وجود دارد. بر عکس از جهات ذیل میان دو حکیم تمایز وجود دارد: 1 تاکید پررنگ تر ابن سینا بر سعادت عقلی؛ 2 به رسمیت شناختن سعادت حسی از سوی ابن سینا؛ 3 طرح مسئله تعلق نفوس به اجرام فلکی به صورت صریح از سوی شیخ اشراق؛ 4 تمایز روش شناختی دو حکیم در حل مسئله.
    کلیدواژگان: نفس، بدن، سعادت، شقاوت، حیات پس از مرگ، ابن سینا، سهروردی
  • محمد جواد رضایی، محمود هدایت افزا صفحه 117
    ابن سینا و سهروردی به ترتیب نمایندگان بزرگ فلسفه مشاء و حکمت اشراق در تفکر اسلامی به شمار می روند. این دو بر سر مباحث مختلفی اختلاف نظر دارند که یکی از آن ها، نزاع ایشان بر سر «هیولای اولی» به عنوان امری فاقد فعلیت و صرف قابلیت است. با مراجعه به کتب فلسفی به ویژه آثار ناظر به حکمت سینوی مشاهده می شود که حداکثر سه برهان در اثبات هیولای اولی در تالیفات بوعلی موجود است که نتیجه آن، قول به ترکیب جسم از ماده و صورت جسمیه است. صاحب حکمه الاشراق، یکی از این براهین را به هیچ انگاشته و دو برهان دیگر را مورد نقد جدی قرار داده و جسم را فاقد هیولا و صرف اتصال جوهری دانسته است؛ اما همو در کتاب تلویحات، تحت تاثیر آراء حکمای اسماعیلیه و إخوان الصفا، به وجود هیولا در اجسام رای می دهد.
    مسئله اصلی در این مقاله رفع تعارض از سخنان سهروردی در خصوص هیولا و واقعی جلوه دادن اختلاف او با ابن سینا است. در این راستا برخی آرای اندیشمندان معاصر نیز مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: هیولای اولی، قوه و فعل، فصل و وصل، تخلخل و تکاثف، ابن سینا، سهروردی
  • سهیلا محسنی نژاد ترجمه: مینا عربی، دکتر فاطمه ملایم، زهرا سلامی، الهه مسیح خواه _ صفحه 139
|
  • Fatemeh Alipour Page 5
    The tendency of man towards worship results from his need to his true beloved and there should be a desire within it; on the other hand, religious texts have specified strongly on the obligatory character of devotional practices. The question is that on the basis of Ibn Sina’s idea on philosophy and the nature of worship what relation exists between a desire to worship with its obligatory character?On the basis of Ibn Sina’s philosophical foundations the nature and truth of worship is the perception and recognition of God; so that the philosophical reflections in – itself is considered as a kind of worship. On the relation of pleasure and worship Ibn Sina speaks of a kind of coneomitance between these two concepts. He considers pleasure, like perception, as having of fourfold sensual, imaginative, illusory and rational degrees, which the most complete of it is rational perception and rational preference has preference over the sensual pleasure, because the person seeking rational preference has preference over the person who seeks sensual pleasure. Rational perception is the stage of perception and knowledge of God most high and seeking pleasure in this stage is obtained through obedience and worship of God most high and reflection on divine attributes.On Ibn Sina’s view worship has different orders; so that the crust and form of worship is obligation and its gist and kernel is the very strong desire and rational pleasure and for those who are engaged in non-rational and sensual pleasures and ignore rational pleasure. The obligatory character of components of devotional practice brings about hardship; for they should turn their attention from sensual pleasure to rational pleasure. In the strategy that Ibn Sina offers,obligation is not removed and human being by practicing religious obligation goes from crust to kernel and likewise one should go beyond layers and repeat it so that one leave behind the superficial layers of worship and attain to the kernel of it.
    Keywords: philosophy of worship, rational pleasure, devotional obligation, perfection of man, Ibn Sina
  • Razieh Birooni Kashani, Khosrow Bagheri, Fatemeh Zibakalam Page 23
    Examining the logical elements in the social ethics is among the subjects that Ibn Sina has done through the explanation of ethical statements and analysis of its content. He presents society as the origin of the morality and he introduces society as a background which morality derives from it and then in the same background moral virtues are groonded. In the meantime he introduces logic as an instrument for the study and grounding these affairs. The main issue in this study is to determine the moral happiness Ibn Sina pays attention to both in its rational aspects and to its ethical aspects which includes social ethics and regulates the relation of individuals in society and with each others. To specify the limits of rationality and being rational, he presents religion as the framework of law making and by an analysis of moral statements in generally accepted opinions under the topic of dialectics considers different origins for morality. Incidentally, on this basis beside the compatibility with religion, he introduces a criterion of logical appraisal for morality. For by determining the place of moral statements in logic and specifying the value of statement which have categorizal certainty, he presents the criterion for their appraisal from the same area.
    Keywords: Ibn Sina, logic, moral statements, concepts, general, accepted opinions, moral happiness, religious law, society
  • Mahnaz Kohandani Tafreshi Page 43
    One of the important subjects in Islamic thought is the discussion about the impossibility or permission of restoration of non-being. The main issue in the present article is that unlike some theologians, Islamic philosophers are in agreement on the impossibility of the restoration of non-being. By reviewing the problem and the consideration of its place it is known that despite agreement among philosophers on the restoration, there is a fundamental disagreement between Avicenian and Sudrian philosophy in the analysis of it. It has to be noted that the basis and focus in the discussion of restoration of non-being is the subject of individuation and indentity which in the philosophy of Ibn Sina there is no proper analysis of it; because essence was considered the orbit of individuation and essential properties. For this same reason, on the basis of peripatetic philosophy an appropriate interpretation can not be offered of the restoration of non-being. As Shaykh al-Rais could not analyse the individuation of object in substantial movement and voted against it. On the contrary, by setting forth the principality of existence and making it the centre of individuation in Sadrian philosophy it is clear that despite general changing of essence, individuation of fluid and moving being is preserved and in ease this existential connection is broken, restoration of essence is not the same as the restoration of non-being. Given the relation of the subject with substantial movement, and that annihilation is only conceivable in the world of nature and in the course of movement, the place of the topic of the restoration of non-being should be left from the section on general topics of being and be placed alongside the other topics of movement and following the topic of substantial movement.
    Keywords: restoration of non, being, individuation, principality of being, substantial movement, Ibn Sina, Mulla Sadra
  • Hadith Rajabi Page 57
    The substance of ontological arguments, from Anselm’s version to its later versions in Islamic philosophy, is typically based on reclamation of the nature of actual existence of necessary being from its very concept. The research topic in the present article is not to criticize the above mentioned reasoning, but to prove the necessary being in itself from concept of being. We have come to the conclution that any attempt in order to prove or defend these arguments has been unsuccessful. Therefore, it is inevitable that we should by the assumption of an actual being to prove the existence of a necessary being which this characteristic is only implicit. Ibn Sina’s argument of necessity and possibility and ontological argument without building on it have no way of escaping from the concept of existence and proving the objective existence, let alone proving the existence of the necessary most high. The necessary and possibility of Ibn Sina by assumption of some being and with the help of negating sophistry and vicious circle tries to improve the actual existence of necessary being and is the origin of ontological argument, not an argument beside them. Finally, by philosophical analysis of the quality of perciving the concept of being and building it on sensual perception, it can be understood as a sign of the actualization of actual sensible being and from this point by annexing Ibn Sina’s necessity and possibility to it the actual existence can be reclaimed.
    Keywords: proving the necessary being in, itself, argument of truthful ones, ontological argument, argument of necessity, possibility, concept of being, Ibn Sina
  • Marziyeh Sadeghi Page 79
    The problem of evil is one of the most important problems in religions and in the area of religious studies. The importance of the subject derives from the fact that it rests on the basis and principle of religious belifs, i.e. proving the existence of God and his attributes and in a way it undermines the religious teachings. But in fact this problem rests on the misgiving of incompatibility of two religious idea that is the existence of god and the existence of evil in the world so that it can be claimed that the statements “God exists” and “evil exists” logically are not compatible. Unless we set aside the absoluteness of God’s attributes and belive in the limitation and restriction of it is attributes and accept a dualistic view, that is believe in two creators of good and evil for the world. In the present article the solutions of three Muslim philosophers i.e. Ibn Sina, Shaykh Ishraq and Mulla Sadra as the greatest philosophers in Islamic philosophy is studied and analyzed. It should be said that each of these three philosophers has had a great part in replying to this misgiving so that their rational analysis has no precedent in Greek philosophy. Given their intellectual background it follows that the privation of evil and its accidental intention is the fundamental constitutive part of these three views.
    Keywords: good, true evil, relative evil, world of nature, conflict, contradiction, Ibn Sina, Suhrawardi, Mulla Sadra
  • Einolah Khademi Page 97
    Ibn Sina and suhrawardi each in their different works have discussed the status of human souls after death in respect of happiness and wickedness. On the whole, approach of Ibn Sina to this problem in a formal way can be presented in two models. In some of his works he has discussed the problem without any systematic classificatory presentation, and in some of his other works he has presented a systematic classification. In his “Al-Mabda wal Ma,ad” he has presented a threefold classification and in the treatise “Fi al Saada” a fourfold classification and in “al-Isharat wal-tanbihat” a fivefold classification of the status of souls.Likewise Suhrawardi in some of his works without presenting a systematic classification has discussed this problem and in some of his other works he has presented a double classification, in some a threefold classification and in some a fourfold division and in some others a fivefold classification and finally a six fold classification. The differences and similarities of Ibn Sina and Suhrawardi, s point of view on the above mentioned classification is studied in the present article.By an analysis of the viewpoint of these two philosophers we find that in some respects such as principles and foundations presenting a theory with a single formal model and paying attention to rational happiness there is similarity between the two philosophers. On the contrary in view of following respects there are distinctions between these two philosophers. 1-Ibn-Sina’s strong emphasis on rational happiness; 2- recognition of sensual happiness on the part of Ibn-Sina; 3- setting forth the problem of soul belonging to heavenly bodies in an explicit way on the part of Shaykh Ishraq; and 4- methodological distinction of these two philosophers in solving the problem.
    Keywords: soul, body, happiness, wickedness, life after death, Ibn Sina, Suhrawardi
  • Mohammad Javad Rezaei, Mahmood Hedayat Afza Page 117
    Ibn Sina and Suhrawardi as representatives of peripatetic and Ishraqi schools have disagreements over different topics which the most serious of them is dispute over “prime matter “as something which lacks actuality and is mere receptibility. By reference to philosophical books -in particular those relating to Avecennian wisdom- it can be observed that at most three arguments in proving the prime matter from Ibn Sina’s works is observable that its results is a belief in the composition of body from matter of bodily form. The author of Hikmat-al- Ishraq considers one of these arguments as nothing and criticizes the other two arguments seriously and regards the body as lacking prime matter and is mere substantial connection; but he in his “Talvihat” under the influence of the ideas of Ismaili sage and Ikhwan-al safa subscribes to the existence of prime matter in bodies.Following this dual reaction, these questions can be raised: is Suhrawardi in agreement with Ibn Sina in Talvihat, but disagrees with him in Hikmat-Al Ishraq? Is his dispute with Ibn Sina on this problem a literal disagreement? The purpose of this reaserch is to present the differences of opinion between Suhrawardi and Ibn Sina, remove controvercy from Suhrawardi's point of view regarding prime matter.On this basis some ideas of contemporary thinkers are studied and criticized.
    Keywords: prime matter, body, pontentiality, actuality, disjunction, conjunction, permeation, condensation, Ibn Sina, Suhrawardi