فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 6 (بهار 1391)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 6 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرجان بدیعی ازنداهی، عاطفه گل فشان صفحه 9
    سیاست و قدرت بعنوان مفاهیم بنیادی در جغرافیای سیاسی از نقش قاطعی در حفظ، گسترش یا نابودی «زبان» بعنوان یکی از مهمترین متغیرهای فرهنگ و هویت ملی برخوردارند. در حالیکه در گذشته مهمترین کارکرد«زبان» بیان افکار، عقاید و احساسات توسط فد بود، نظریه های جدید زبان شناختی عمدتا بر نقش زبان بعنوان هماهنگ کننده «رفتار اجتماعی» تاکید می کنند. سیطره نفوذ زبان فارسی در معرض سیاست ها و تهاجم قدرت ها در سرزمین های گوناگون مانند آسیای مرکزی بویژه تاجیکستان گسترش یا کاهش یافته است. در این راستا دو حادثه بزرگ تاریخی رخ داده است:بار نخست در سده شانزدهم میلادی پس از جدایی آسیای مرکزی از ایران، و بار دیگر در آغاز سده بیست میلادی پس از جدایی بخارا و سمرقند از خاک تاجیک ها. «ماوراء النهر» یا «ورارود» از سده ها پیش بویژه اندکی پس از جدایی از پیکره ایران ابتدا تحت تاثیر فرهنگی ازبک ها و بعد هم روسیه تزاری و سپس حکومت کمونیستی درآمد و زیرفشارهای آن کشور، مجبور به تغییر خط خود شد. این نکته موجب شد تا نسل جدید تاجیک ها از هویت تاریخی خود باز ماند. گسستن از زبان فارسی و ارتباط نداشتن با آثار ادبی کهن، منجر به بروز نوعی هویت سیال یا بی هویتی برای تاجیک ها شد؛ زیرا به تبع سیاست های استالنیستی برای تغییر نقشه جغرافیای انسانی آسیای مرکزی با هدف حفظ وحدت سیاسی اتحاد شوروی، ویژگی «ملی گرایی» سال ها مفهمومی سیال یافته بود. پس از استقلال، رهبران جمهوری تاجیکستان، بقا و پایه های جدید مشروعیت سیاسی و حفظ قدرت رخود را در بازی با «کارت ملی» دیدند؛ زیرا دو متغیر مهم در جغرافیای انسانی منطقه یعنی «زبان» و «قومیت» مضمون مناسبی برای ملی گرایی آنها فراهم می آورد. از آنجا که نخبگان سابق حززی و رهبران جدید تاجیکستان، بازتاب دهنده گروه بندی های قبیله ای و منطقه ای یک جامعه سنتی نیز بودند، پذیرفتند که باید فرایندی از بیداری مجدد ملی را رهبری کرده و تاریخ و هویت خود را بار دیگر کشف و تعریف کنند. هدف نوشتار حاضر با بهره گیری از روش تحقیق توصیفی تحلیلی این است که زبان فارسی زیر سیاست و قدرت چه تاثیری بر هویت ملی مردم تاجیکستان در طول زمان داشته است؟ نتایج تحقیق نشان می دهند که هر چند زبان فارسی در طی سده ها، از فراز و فرودهایی تحت سیاست ها و قدرت های غالب در آسیای مرکزی برخوردار بوده است، اما همواره نقش قاطعی در شکل بخشی به هویت قومی و ملی تاجیک ها داشته است.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، سیاست و قدرت، هویت می، تاجیکستان
  • محمد حاجی تقی صفحه 27
    موقعیت مهم خراسان در رویدادهای پنج قرن نخستین اسلامی، پژوهشگر این حوزه را درباره مدلول واقعی خراسان در قرون مذکور، به دقت فرا میخواند. اینکه حدود جغرافیایی خراسان، چه تحولاتی به خود دیده است و این تحولات، متاثر از چه حوزه هایی بوده است، مسائلی است که این ایالت در این مقطع از آن، متاثر است. این مقاله، در صدد اثبات این دیدگاه است که حدود جغرافیایی خراسان در دوره مذکور، تابعی از نظام اداری و اوضاع سیاسی این ایالت بوده است و با تغییر این متغیرها، حدود خراسان نیز دچار تحول می شود. بی توجهی محقق تاریخ اسلام به این تحولات، او را در تحلیل تحولات تاریخی خراسان، به درک نادرست از وقایع، دچار می کند. حدود جغرافیایی خراسان در قرن اول و دوم هجری، تابعی از نظام اداری عصر ساسانی است و با شکل گیری سلسله های طاهریان و سامانیان در این ایالت، تحولاتی متناسب با وضعت سیاسی و اداری جدید در خراسان روی می دهد که عمده آن تغییر نظام اداری و استقلال ماوراء النهر از خراسان است. این پژوهش به روش تحقیق تاریخی انجام گرفته است و درصدد نشان دادن تحولات حدود جغرافیایی خراسان و دلایل آن است.
    کلیدواژگان: تغییرات، حدود جغرافیایی، خراسان، قرون نخستین، نظام ارباع
  • مصطفی رشیدی، محمدصادق یحیی پور، حمیدرضا الله یاری بک صفحه 35
    با فروپاشی شوروی، نظام جغرافیایی سیاسی و نیز ساختار معنایی حاکم بر حوزه فرهنگی خراسان بزرگ (قدیم) دچار دگرگونی شد. کنشگران ایرانی نیز قبل از آن، با انقلاب اسلامی 1979، نظام جمهوری اسلامی را بر کشور خود حاکم کرده بودند. بنابراین ساختار و اقتضائات و بازیگران جدیدی در روابط ایران و کشورهای جایگزین خراسان بزرگ ظهور کردند که به تبع این تغییرات، چالش های جدیدی فراروی حکومت جمهوری اسلامی ایران ظهور کرد؛ از این رو، در این مقاله سعی شده است که با رویکردی بر ساخت گرایانه و در چارچوبی جغرافیایی تحت عنوان جغرافیایی بر ساخت گرا، به مسئله پرداخته شود. سوال اساسی در این پژوهش ایناست: سازه های ژئوپلیتیکی چگونه باعث تکوین چالش های فراروی جمهوری اسلامی ایران در منطقه فرهنگی خراسان بزرگ شده اند؟ با توجه به این سوال، هدف مقاله حاضر درک چگونگی بر ساختگی چالش ها به واسطه سازه های ژئوپلیتیکی است. گفتنی است این مقاله با شیوه ای توصیفی تحلیلی نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: برساخت گرایی، جغرافیا، سازه های ژئوپلیتیکی، جمهوری اسلامی ایران، منطقه فرهنگی خراسان بزرگ
  • علیرضا روحی صفحه 51
    در تمدن اسلامی، نهاد آموزشی مدرسه به عنوان عالی ترین مرکز تعلیم و تربیت شناخته می شود. نخستین مدارس، در خراسان پایه گذاری شدند و عصر سلجوقی، یکی از درخشان ترین دوره های ساخت و گسترش نهاد آموزشی مدرسه شناخته می شود. در این دوره ده ها مدرسه توسط دانشمندان و امیران در خراسان ساخته شد. تعصبات مذهبی باعث شد تا برخی مدارس ویژه عده ای خاص از طلاب ساخته شود. اداره مدارس از محل اوقاف بود و عموما علما متولی اوقاف مدارس بوده اند. در مواردی نیز امیران این امر را عهده دار می شدند. تقریبا همه مدارس دارای کتابخانه بوده اند. اهتمام خواجه نظام الملک به ساخت مدارس باعث شد تا از این پس، ساخت مدرسه از وظایف دولت به شمار آید. حمایت های سلطان سنجر از علم، باعث رشد و رونق علمی شد. شکست سنجر از قراختائیان در نبرد قطوان، و یورش وحشیانه غزها، و تعصبات مذهبی بین فرقه های مختلف باعث شد تا ضربات سختی بر روند آموزش و ویرانی مدارس در خراسان عصر سلجوقی وارد آید.
    کلیدواژگان: مدرسه، عصر سلجوقی، دانشمندان، تعلیم و تربیت در خراسان، کتابخانه های مدارس
  • عزت الله عزتی، عابدین قاسمیان، سجاد کریمی پاشاکی صفحه 63
    خراسان بزرگ حدفاصل تمدن های اسلاو، هند، چین و ایران از دیرباز مورد توجه قدرت ها بوده است. اهمیت ارتباط آن به ویژه راه ابریشم، موجب ارتقاء جایگاه ژئوپلیتیک آن می گردید. این منطقه که روزی جزئی از ایران بود امروزه نشانه های فراوانی از تمدن بزرگ ایرانی را با خود همراه دارد. عدم دسترسی به آبهای آزاد (مگر از طریق ایران) منابع ضعیف و جغرافیای فقیر این منطقه، پس از فروپاسی شوروی سابق، در کنار جمعیت قابل توجه آن، موجب برخی مشکلات در کشورهای این منطقه و به تبع آن برای همسایگان می گردد. تحلیل ژئوپلیتیکی این گستره، ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف، تهدیدات و فرصتهای موجود، راهکارهایی را با گرایشهای ژئواکونومی و ژئوکالچر ارائه خواهد نمود. این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش است که ژئوپلیتیک این منطقه چه تبعاتی بر مناطق شرق کشورمان دارد. تنوع قومیتی، سیاست های قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای، فرهنگ پیچیده، پتانسیل ها و ضرورت های اقتصادی، منابع و ترانزیت انرژی، پایین بودن شاخص های توسعه، همگرایی منطقه ای و مواردی از این دست باید مورد توجه قرار گیرند. بی توجهی به خراسان بزرگ علاوه بر محروم ماندن از منفع فراوان این منطقه، جا را برای حضور قدرتمندتر سایرین فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، ژئوپلیتیک، ژئواکونومی، ژئوکالچر، انرژی، امنیت، توسعه
  • عبدالرضا فرجی راد، علیرضا صالحی صفحه 75
    افغانستان به عنوان کشوری محروم از یک دولت کارآمد که بتواند کار ویژه های مورد انتظار از یک دولت مدرن را ایفا نماید، موجب شکل گیری تهدیدات امنیتی و فرهنگی چندگانه فرامرزی شده است. این تهدیدات به دلیل ناتوانی دولت افغانستان در حفظ مرزهای سرزمینی خود و برآورده نمودن استلزامات آن شکل می گیرند و قبل از هر جای دیگر، متوجه کشورهای حوزه خراسان بزرگ می گردند. تهدیداتی که میتوانند منافع حیاتی کشورهای مزبور را به مخاطره بیندازند. بنابراین، این پژوهش در پی آن است تا با روشن نمودن مبحث دولت فرومانده و کاربرد آن در مورد افغانستان، در دو دوره ی قبل و پس از حمله ایالات متحده، تهدیدات امنیتی و فرهنگی منطقه ای که این وضعیت به وجود آورده است را مورد بررسی قرار دهد. در این راستا، ضمن مطالعه ی منابع معتبر فارسی و لاتین موجود، از روش پژوهشی توصیفی- تحلیلی و شیوه ی کتابخانه ای گردآوری داده ها استفاده نموده است. در این پژوهش، سه تهدید عمده یعنی تروریسم، مهاجرت و قاچاق اسلحه و مواد مخدر به عنوان تهدیدات دارای ابعاد امنیتی و فرهنگی منبعث از فروماندگی دولت در افغانستان شناخته می شوند که به واسطه ی وابستگی متقابل امنیتی و فرهنگی در میان کشورهای منطقه به آن ها منتقل می شوند.
    کلیدواژگان: دولت فرومانده، افغانستان، تهدیدات امنیتی و فرهنگی، خراسان بزرگ
  • سید مجتبی میراسکندری صفحه 87
    بهرام چوبین از معدود شخصیت های شاهنامه است کروفر روزگار پهلوانی را با خویشتن به دوران تاریخی می آورد. کسی که بر هرمزدشاه و پس از وی، فرزندش، خسروپرویز، می آشوبد و به زعم بسیاری کارآمدتر از همه مردمان زمان خود است، او در حقیقت رستم زمانه خویش است.
    در اینکه بهرام چوبینه دلاوری بی مانند و جنگجویی کاردان بوده، شکی نیست؛ چرا که همه تواریخ بر این متفق اند؛اما پرسش اینجاست که آیا روایت حکیم توس از او و دلاوری هایش کاملا همسان با مطالبی است که از بهرام چوبینه در اخبار الطوال، تاریخ طبری، غرور اخبار و دیگر منابع آمده است؟
    در این جستار خواهیم کوشید ضمن اشاره ای گذرا به پیشینه تاریخی بهرام چوبینه براساس منابع و مآخذ معتبر، به آنچه روایت فردوسی را بر سایر روایات برتری داده، بپردازیم و شاخصه های حماسی داستان بهرام در شاهنامه را در مقایسه با نمونه های تاریخی آن بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: بهرام چوبین، خسروپرویز، شاهنامه، عناصر حماسه، هرمزد
|
  • Marjan Badie Aznadahi, Atefeh Golafshan Page 9
    Variable “language” is one of the fundamental pillars of identity of any nation or “national identity”. Because The language,is the first and the most effective means of understanding and consensus and the most important constituent of culture and the best transport it from generation to other generation and from community to other community. politics and power as the basic concepts in political geography have crucial role in the preservation or destruction of “language” as one of the most important variable of culture and national identity. At past,While the most important function of "language" was to express thoughts, feelings and opinions by the person,the new linguistic theories mainly are emphasizing on the role of language as coordinator of "Social Behavior". During speaking of history, culture and identity of Iranian territories,have to be used the word "Countries of Iran", for example, territory of Tajikistan as a time not so far away, was part of”one Iran” and has foundations of Iranian original culture nowadays. national identity of Tajiks is influenced more by their cultural and language-namely the Persian language. But from a historical perspective, whatever is important, is the effect of politics and power on reduce and extension of influence of Persian language domination. If we accept that "every great historical event, occurs twice", this incident occurred two times about territory of Persian language: the first time in the sixteenth century AD, after the separation of Central Asia from Iran, and the other time, at the beginning of the twenty century, after separation Bukhara and Samarkand from Tajik territory. Centuries ago,"Mavaraonnahr", or "Vara rud", especially, shortly after separation from the body of Iran, at first, was under influence of the Uzbek’s culture and then tsarist Russia and afterward the communist government culture,and under pressure the communist government, was forced to change his handwriting; this led to the new Tajik generation was stopped of its historical identity. Republic of Tajikistan, the year after year, was affected not “national identity” but “political identity” that the Kremlin dictated to them by politics and power. Rupture from Persian language and lack of associated with the ancient literary, leading to a fluid identity or the loss of identity for the Tajik; Because of Stalinist policies to change the map of human geography in Central Asia with the aim of maintaining the political unity of the Soviet Union, characteristics of "nationalism" has found fluid conception year after year. After independence, the party former elites and the new leaders of Tajikistan, that were reflecting tribal and regional groupings in a traditional society were also, agreed to lead the process of national re-awakening and re-discover on their own identity and to define. They see fit Their survival and the new basis of political legitimacy and their power in the game with the "national card"; Because of two important variables in human geography of region videlicet "language" and "ethnicity", provide a good theme for their "nationalism". The purpose of the present paper, in light of the "language" and "Geography" is how/what Persian language under "policy and power " has effected on the national identity of the people of Tajikistan during the time?
    Keywords: Persian language, politics, power, national identity, Tajikistan
  • Dr.Mohammad Haji Taghi Page 27
    Khorasan’s's strategic position in the events of the first five centuries Islamic, researcher of the field of Khorasan’s real inference in the Middle Ages, convened them carefully. That the geographical Khorasan, what developments has seen and these developments, affected by what has been spheres, is among the issues that the state at this point of it, affected. This article, sought to prove the point of view is that about geographical Khorasan in the period, the problem the administrative and political situation has been the province and with changing the function”, about Khorasan also changes. Disregarding these developments scholar of Islamic history, he analyzes historical developments in Khorasan, a misunderstanding of the facts, will suffer. Geographical limits of the first and second centuries AD in Khorasan, a function of the administrative system of the Sassanid era and the formation and Samanid dynasties Taherian in the state, according to the political situation and new office developments that major changes in the administrative system of Khorasan and Transoxiana independence of Khorasan. This research methods of historical research has been done and sought to give insigne about geographical changes in Khorasan and the reasons for it.
    Keywords: Changes of geography, Khorasan, the medieval system, Arba, Ages first
  • Mostafa Rashidi, Mohammad Sadegh Yahyapour, Hamid Reza Allah Yari Bak Page 35
    With the collapse of the Soviet Union, the geopolitical and cultural sphere of Khorasan semantic structure dominated by large (old)4 was changed. Before also Iranian reactors take forms of it, with the Revolution in 1979, the Islamic Republic of the ruling their country. Thus, the structure and requirements and new players emerged in Iran and Greater Khorasan alternative countries to follow these changes came new challenges facing the Islamic Republic of Iran; Hence, in this article has been trying to approach with the Shi’a structure and geographical context geography acquired under the fundamentalist structure5, the issue to be dealt with. basic question in this research is: how water constructions geopolitical reasons developed upcoming challenges of the Islamic Republic of Iran in a residential area cultural Khorasan’s have been great. Given these questions, the present paper aims to understand how the geopolitical structures are fabricated through challenges. This article is worth mentioning with descriptive analytique method has been written.
    Keywords: On constructivism, geography, geopolitical structures, Islamic Republic of Iran, Greater Khorasan Cultural District
  • Ali Reza Roohi Page 51
    The Islamic civilization, the school education as the most Higher Education and Training Center. The first school was established in Khorasan and the Saljooghi era, one of the most brilliant periods of the construction and expansion of the school is recognized educational institution. the course dozen schools were created by scientists and princes of Khorasan. religious prejudice caused some special schools for a particular students. The schools of the endowments and generally scholars have been responsible for benefices schools have been. In some cases as well as the princes responsible. Almost all of the schools have been a library. (Khaje)Eunuchs Nizam al-Mulk efforts to build schools led to the then government's task is to build the school. Sultan Sanjar supports of science, scientific and economic prosperity. Sanjar defeat at the Battle of Qrakhtayyan Qtvan and Ghz•ha brutal attack, and the cult of religious fanatics led to the destruction of blows hard on the training schools in the Saljooghi era is Khorasan.
    Keywords: School, Saljooghi era, scientists, education in Khorasan, school library
  • Ezat Allah Ezati, Abedin Ghasemian, Sajad Karimi Pashaki Page 63
    The Great Khorasan is between Slave, India, china and Iran civilizations. It was important for powers from long time ago. Its communicational importance especially "Silk Road" has enhanced its geopolitical situation. This region that was a part of Iran in the past has abundant symbols of Iranian great civilization today. Its unavailability to oceans (except by Iran), faint sources and poor geography, in addition noticeable population, has established some problems for region countries and its neighbors after USSR disintegration. Geopolitical analysis of this region considers Strength and weak points, Threats and Opportunities, and it can present some strategies with geo-economics and geocalture tendencies. This Article try to answer this question: What impression do geopolitical changes of this region have to the eastern parts of Iran? Racial variety, regional and ultra-regional powers policies, complex culture, potentials and economical necessities, sources, energy transit, low development Indexes, regional integration and some things like these, should be considered. Inattention to The Great Khorasan, results deprivation from plentiful profits of this region, in addition makes room for more powerful presence of others.
    Keywords: The Great Khorasan, Geopolitics, Geoeconomic, Geocalture, Energy, Security, Development
  • Abdolreza Faraji Rad, Alireza Salehi Page 75
    Afghanistan, lacking an efficient government which can fulfill the expected functions of a modern state, has caused transnational security and cultural threats. These threats are primarily against the neighboring countries especially countries of the Greater Khorasan area. Having clarified failed states issue and its applicability about Afghanistan, before and after U.S attack, this study seeks to analyze its subsequent security and culural threats. To do so, while studying available Latin and Farsi resources, this study has used descriptive-analytical research method and library method. In this study, three main security and cultural threats, including terrorism, immigration, and arms and drugs trafficking, are regarded as subsequent threats of state failure in Afghanistan which are transferred to the neighboring countries through security and cultural interdependence in the countries of the region.
    Keywords: Failed State, Afghanistan, Security, Cultural threats, Greater Khorasan
  • Sayed Mojtaba Mir Eskandari Page 87
    Bahram Chubin of the few characters that karro farr epic heroic era brings with himself into history. Jupiter the king, who, after her son, Khosrow Parviz, chaos and view much more efficient than all the men of his time. In fact, his time is his Rustam. In that “Bahram Chubin bravery Inapproachable and Turgots warrior, there is no doubt; why that Historiae consented to this agreement. The question is whether Hakim Tus tradition of him and his courage completely arises with articles that the “Bahram and other sources. In this غرااخبارا (Tabari history, (Tricked News, اخبارااطواا (Chubin in (News Altval article well try to mention the historical background of Bahram Choobineh Resources authentic narrative of what Ferdowsi has superiority over other accounts, pay and Character in Shahnameh epic story of Bahram compared with historical examples to consider.
    Keywords: Bahram Chubin, Khosrow Parviz, the Shahnameh, epic elements, Hormazd