فهرست مطالب

پیاورد سلامت - سال هفتم شماره 4 (مهر و آبان 1392)

مجله پیاورد سلامت
سال هفتم شماره 4 (مهر و آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی کاهویی، حسن بابامحمدی صفحات 262-277
    زمینه و هدف
    مدل پذیرش فناوری اطلاعات، مزایای درک شده و راحتی استفاده از فناوری توسط کاربران نهایی، برای مقاصد خاص را پیش بینی می کند. هدف از این مطالعه درک پذیرش سیستم های اطلاعات بالینی توسط کارکنان پرستاری بر اساس مدل پذیرش فناوری اطلاعات است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی روی 316 نفر از پرستاران بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی و سازمان تامین اجتماعی سمنان انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها یک پرسشنامه روا و پایا بود. داده ها بوسیله آمارهای توصیفی و آزمون های من ویتنی و مجذور تی تحلیل شدند.
    یافته ها
    73 درصد پرستاران موافق بودند که سیستم اطلاعات پرستاری اطلاعات صحیح در اختیار آنها می گذارد. 7/55 درصد پرستاران سیستم اطلاعاتی را پذیرفته بودند. یافته ها نشان داد پرستاران مرد بیش از زن ها سیستم اطلاعات بالینی را پذیرفته بودند (50/0 p<). همچنین پذیرش فناوری اطلاعات در پرستارانی که نسبت به وظایف خود در قبال برنامه رایانه ای آگاهی داشتند یا آنهایی که از اهداف برنامه رایانه ای مطلع بودند، بیشتر بود (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    بیشتر پرستاران سیستم اطلاعات بالینی را در کار روزانه ی خود پذیرفته بودند، اما لازم است موضوعاتی همانند رایانه های ناکافی، طراحی محتوی، مشکلات توانمندی سیستم، مهارت و دانش رایانه ای پرستاران مورد بررسی جدی قرار گیرد. مداخلات متعددی درحیطه های فنی و فردی از قبیل افزایش دانش فناوری اطلاعات پرستاران، فرهنگ تیمی، موقعیت سازمانی، همکاری درون تیمی، به روز نمودن و ارتقای شبکه باید انجام شود.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، فناوری اطلاعات بالینی، پرستاران
  • حسین درگاهی، فردین امیری، مهسا اکبری، رضا دهقان صفحات 278-286
    زمینه و هدف
    برنامه نظام پیشنهادات کارکنان برنامه ای است که جهت تشویق ایده ها و پیشنهادات ارائه شده توسط کارکنان طراحی شده است. استقرار این نظام نیاز به آمادگی سازمانی قبلی دارد. لذا هدف از انجام این پژوهش تعیین میزان آمادگی سازمانی جهت استقرار نظام پیشنهادات کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1391 در دانشگاه علوم پزشکی تهران اجرا شد. جامعه پژوهش را کلیه کارکنان ستادی تشکیل می دادند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 165 نفر بعنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته در حیطه های فرهنگی، ساختاری و فردی بود. این پرسشنامه از نظر پایایی و روایی به تایید رسید. ضریب پاسخ دهی برابر 92 درصد بدست آمد. از نرم افزار SPSS برای بیان نتایج توصیفی و از آزمون های Freidman و Anova برای بیان نتایج تحلیلی استفاده شد.
    یافته ها
    اکثریت کارکنان اعتقاد دارند که برای استقرار نظام پیشنهادات در دانشگاه، آمادگی فردی و فرهنگی وجود دارد. در صورتی که این آمادگی از نظر ساختاری دیده نمی شود.
    نتیجه گیری
    آمادگی مطلوب فرهنگی و فردی جهت استقرار نظام پیشنهادات در دانشگاه علوم پزشکی تهران وجود دارد. اگر چه، آمادگی از نظر ساختاری در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. لذا پیشنهاد می شود اصلاحات لازم در ساختار سازمانی دانشگاه در خصوص استقرار موثر نظام پیشنهادات به عمل آید.
    کلیدواژگان: نظام پیشنهادات کارکنان، آمادگی سازمانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • محمدهیوا عبدخدا، مریم احمدی، آغافاطمه حسینی، اسماعیل پریخانی، اکرم فرهادی صفحات 287-298
    زمینه و هدف
    به رغم تمام مزیت های ذاتی فناوری اطلاعات در بخش سلامت، هنوز بکارگیری آن با مقاومت کارکنان در برابر پذیرش فناوری اطلاعات همراه است. هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات توسط کارکنان بخش مدارک پزشکی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران بر اساس مدل پذیرش فناوری در سال 1390 بود.
    روش بررسی
    پیمایشی از نوع توصیفی – تحلیلی بود. جامعه پژوهش 363 نفر کارکنان بخش مدارک پزشکی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که 123 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن به تایید رسید. داده ها پس از گردآوری و ورود به کامپیوتر توسط نرم افزار آماری SPSS و روش های توصیفی و استنباطی و آزمون رو- اسپیرمن تحلیل شدند.
    یافته ها
    ارتباط مستقیم و مثبتی بین برداشت ذهنی از سهولت استفاده (PEOU) با نگرش کارکنان نسبت به فناوری اطلاعات و میزان استفاده واقعی از آن وجود دارد(14/0 = R و05/0 = P؛ 36/0 = R و05/0 = P). همچنین برداشت ذهنی از مفیدبودن فناوری اطلاعات (PU) بر متغیرهای نگرش کارکنان نسبت به فناوری اطلاعات و میزان استفاده واقعی آن ها از فناوری اطلاعات تاثیر مستقیم و معنی داری دارد(22/0 = R و05/0 = P؛ 37/0 = R و05/0 = P).
    نتیجه گیری
    برداشت ذهنی از سودمندی استفاده و برداشت ذهنی از سهولت استفاده از فناوری اطلاعات، فاکتورهای تعیین کننده در پذیرش فناوری اطلاعات از سوی کارکنان بخش مدارک پزشکی هستند. لذا پیشنهاد می شود در پیاده سازی سیستم های فناوری اطلاعات در این بخش دو اصل بالا مدنظر تیم های برنامه ریزی و پیاده سازی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدل پذیرش فناوری، مدارک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • محمود بیگلر، پیوند باستانی، سودابه وطن خواه صفحات 299-311
    زمینه و هدف
    در نقشه نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران در افق 1404، تولیت و ارائه خدمات سلامت بعنوان مهمترین حوزه ها مطرح شده اند، این پژوهش به بررسی مهمترین چالش های تولیتی نظام آموزش پزشکی کشور از دیدگاه صاحبان فرایند آموزش پرداخته است.
    روش بررسی
    پژوهش کیفی حاضر به روش تحلیل ساختار و تحلیل درون مایه به گردآوری دیدگاه جمعی اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور پرداخته است. داده ها از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند جمع آوری شد و به منظور افزایش مقبولیت آن از 4 معیار روش لینکن و گوبا استفاده گردید. در نهایت درون مایه ها توسط افراد با تجربه در زمینه تحقیقات کیفی که دارای تضاد منافع با موضوع نبودند، استخراج شد.
    یافته ها
    از میان 24 عضو هیات علمی مورد مصاحبه، 7 نفر زن و 17 نفر مرد و از نظر مرتبه علمی، 5 نفر استاد، 8 نفر دانشیار، 9 نفر استادیار و 2 نفر مربی بودند. یافته های حاصل از مصاحبه ها در قالب سه محور اصلی تولیت در نظام سلامت به صورت درون مایه های اصلی و فرعی طبقه بندی گردیده به طوریکه در هر محور به ترتیب دو، دو و پنج درون مایه اصلی شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که چالش های استخراج شده از مصاحبه های حاضر در زمره مداخلات ضروری هستند که برای دستیابی به کارکردهای تولیتی نظام سلامت و به تبع آن آموزش پزشکی، ضروری شمرده شده اند، لازم است ضمن توجه دقیقتر به آنها، نسبت به طراحی راهکارهای عملی و اجرایی اقدام گردد.
    کلیدواژگان: تولیت، نظام سلامت، آموزش پزشکی
  • مصطفی لنگری زاده، الهه گوزلی، فرحناز صدوقی صفحات 312-324
    زمینه و هدف
    توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات موجب تحولات عظیمی در حوزه های مختلف شده است.
    مدارک پزشکی الکترونیکی سیستمی با ارزش جهت دسترسی به اطلاعات بیمار در بیمارستان ها می باشد. هدف پژوهش، بررسی و مقایسه وضعیت بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از نظر فنی، سازمانی و قانونی جهت استقرار سیستم مذکور بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی تحلیلی بوده و جامعه پژوهش 98 نفر از مدیران ارشد و میانی بود. در این مطالعه از روش سرشماری استفاده و جامعه پژوهش به عنوان نمونه پژوهش در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه دو قسمتی آگاهی و استانداردهای مورد نیاز جهت اجرای سیستم بود. روایی و پایایی پرسشنامه ارزیابی و داده ها از طریق SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    از بین پنج بیمارستان مورد مطالعه، آگاهی افراد جامعه پژوهش در حد متوسط بود. از لحاظ وجود الزامات، تفاوت معنی داری بین میانگین امتیازات استقرار مدارک پزشکی الکترونیکی از نظر مجموع سه متغیر بین بیمارستان «د» با بقیه بیمارستان ها می باشد و سایر بیمارستان ها با هم اختلاف معنی داری ندارند.
    نتیجه گیری
    از بین پنج بیمارستان مورد مطالعه، سه بیمارستان «الف»، «ج» و «ب» دارای آمادگی مناسب برای استقرار مدارک پزشکی الکترونیکی می باشند و دو بیمارستان دیگر آمادگی لازم را نداشتند. این در حالی است که پیاده سازی مدارک پزشکی الکترونیکی کیفیت خدمات سلامت، ایمنی بیمار و سرعت رسیدگی به بیماران را افزایش داده و منجر به کاهش هزینه های سلامت می شود، از این رو پیشنهاد می گردد بیمارستان ها جهت استقرار سیستم، اقدامات لازم را انجام دهند.
    کلیدواژگان: مدارک پزشکی الکترونیکی، بیمارستان های آموزشی، خدمات بهداشتی
  • آزاده احمدزاده قصاب، مجید حیدری، محمدعلی عباسی مقدم صفحات 325-336
    زمینه و هدف
    انگیزش و رضایت نیروی انسانی از مهمترین متغیرها در حیطه رفتار سازمانی به حساب می آید و به سبب ارتباط نیرومندی که بین این دو متغیر با میزان بهره وری سازمان وجود دارد، لازم است هنگام طراحی مجدد مشاغل با نگاه تازه ای به ویژگی های شغلی به عنوان عامل افزاینده خشنودی و عملکرد کارکنان نگریست. هدف این مطالعه تعیین توان بالقوه انگیزشی مشاغل و بررسی ارتباط آن با رضایت شغلی در کارکنان ستادی معاونتهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران بود.
    روش بررسی
    نوع مطالعه مقطعی و به روش توصیفی- تحلیلی بود. جامعه مورد مطالعه کارکنان حوزه ی ستادی معاونتهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند و نمونه ای 70 نفری به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای سه قسمتی بود که با انجام مطالعه پایلوت و با استفاده از آلفای کرونباخ تایید شد. آزمونهای مورد استفاده T-test و آزمون همبستگی پیرسون بود.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که مشاغل جامعه مورد مطالعه از تنوع مهارت، ماهیت شغلی، اهمیت شغلی و توان بالقوه انگیزشی برخوردار است و از ابعاد استقلال شغلی و بازخورد برخوردار نمی باشند. همچنین بین توان بالقوه انگیزشی و ابعاد آن با رضایت شغلی ارتباط معنی دار وجود داشت(05/0 P <).
    نتیجه گیری
    از آنجایی که ویژگی های شغلی نقش زیادی بر رضایت شغلی دارند می توان در طراحی مجدد مشاغل جهت افزایش رضایت شغلی این مدل را به کار گرفت.
    کلیدواژگان: رضایت از کار، دانشگاه علوم پزشکی تهران، انگیزش در کار، انگیزش، مدل ویژگی های شغلی
  • سعید کریمی، کمال قلی پور، آیان کردی، نجمه بهمن زیاری، آزاد شکری صفحات 337-353
    زمینه و هدف
    اعتباربخشی یکی از ابزارهای ارزشیابی سیستمهای بهداشتی درمانی به خصوص بیمارستانها می باشد که در ایران نیز یکی از اولویتهای وزارت بهداشت می باشد. هدف از این مطالعه بررسی جوانب تاثیرگذار اعتباربخشی بر ارائه خدمات سلامت در بیمارستانها از دیدگاه صاحبنظران در این زمینه بود.
    روش بررسی
    این مطالعه کیفی با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده و نظرات 12 نفر از صاحبنظران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در زمینه اعتباربخشی بیمارستان در سال 1391 جمع آوری گردید. بدین ترتیب که پس از انجام هر مصاحبه پیاده سازی مطالب به صورت نوشتاری انجام گردید، سپس با استفاده از تحلیل محتوا به تقلیل داده های حاصل از مصاحبه پرداخته و به آن ساختار و نظام داده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های مطالعه در نهایت 10 موضوع اصلی و 72 موضوع فرعی شناسایی گردید. موضوعات اصلی شامل لزوم، اولویت اجرایی و مکانیزم تاثیر اعتباربخشی، تاثیر اعتباربخشی بر کیفیت خدمات و عملکرد سازمانی، رضایت بیماران و تعهد کاری و رضایت شغلی کارکنان، عوامل کاهنده تاثیر اعتباربخشی، عوامل مخدوشگر در زمینه تاثیر اعتباربخشی و همچنین پیشنهادات اجرایی در جهت پیاده سازی برنامه اعتباربخشی در ایران بودند.
    نتیجه گیری
    اعتباربخشی می تواند از طریق بسترسازی، انتخاب متناسب مدل اعتباربخشی، توجیه ذینفعان درخصوص لزوم اعتباربخشی، پایش مستمر، ایجاد سیستمهای اطلاعاتی مناسب، شفاف سازی اطلاعات و با تغییر نگرش کلی سازمان به درستی اجرا گردد و تاثیرات مثبتی در راستای دستیابی به اهداف بیمارستان و ارتقای کیفیت خدمات داشته باشد.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، ارائه خدمات، مطالعه کیفی، مصاحبه نیمه ساختار یافته
  • امیر اشکان نصیری پور، بهرام دلگشایی، روح الله کلهر، محمد زکریا کیایی، الهام شاه بهرامی، سید سعید طباطبایی صفحات 354-365
    زمینه و هدف
    اثربخشی و موفقیت یک سازمان به عملکرد کارکنان و به میزان تفاهم بین مدیران و کارکنان در اولویت بندی انواع مختلف انگیزاننده های شغلی بستگی دارد. این مطالعه به منظور تعیین عوامل موثر بر رضایت شغلی کارکنان بیمارستان های آموزشی شهر قزوین براساس نظریه هرزبرگ انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - تحلیلی بود. جهت انجام این پژوهش 110 نفر از کارکنان به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که از چهار قسمت تشکیل شده بود. برای تعیین میزان اهمیت هر یک از عوامل بهداشتی و انگیزشی موثر بر عملکرد کارکنان از مقیاس پنج درجه ای لیکرت استفاده شد.
    یافته ها
    عوامل امنیت شغلی با میانگین نمره 39/4، حقوق و دستمزد مناسب با میانگین نمره 38/4 از نمره 5 در زمره عوامل بهداشتی و عوامل احساس مسئولیت در کار با میانگین نمره 38/4، مورد علاقه بودن کار با میانگین نمره 38/4 از نمره 5 در زمره عوامل انگیزشی به ترتیب در اولویت قرار گرفتند. 8/70 درصد از کارکنان دو عامل حقوق و دستمزد و امنیت شغلی را مهمترین عوامل بازدارنده در بهبود عملکرد کارکنان می دانستند.
    نتیجه گیری
    توجه و برنامه ریزی جهت تامین عوامل حقوق و دستمزد مناسب و امنیت شغلی به عنوان عوامل بهداشتی و احساس مسئولیت در کار و احساس موفقیت در کار به عنوان عوامل انگیزشی، بیش از هر عامل دیگری می تواند در بهبود عملکرد کارکنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: عوامل انگیزشی، عوامل بهداشتی، تئوری هرزبرگ، بیمارستانهای قزوین
  • مسعود محمدی، سیدجواد قاضی میرسعید، علیرضا نوروزی صفحات 366-375
    زمینه و هدف
    الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی(اف.آر.بی.آر.) در سازماندهی منابع علوم پزشکی مورد توجه می باشد و روابط اثر به اثر به عنوان یکی از انواع روابط کتابشناختی موجود در این الگو معرفی شده است. این مطالعه به بررسی توزیع پراکندگی روابط اثر به اثر در حوزه های موضوعی علوم پزشکی بر اساس الگوی اف.آر.بی.آر. در میان منابع فارسی منتشر شده در فاصله سال های 1385-1389 حوزه علوم پزشکی می پردازد.
    روش بررسی
    روش پژوهش پیمایشی توصیفی است. داده ها با جستجوی پیشرفته فهرست پیوسته کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران به دست آمد. برای تعین حوزه های علوم پزشکی، از دو رده بندی دیویی و کنگره استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل 2007 استفاده شد. نتایج با استفاده از آمار توصیفی، در قالب جداول و نمودارها ارائه شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بر طبق رده بندی دیویی حوزه موضوعی بیماری ها بیش ترین روابط کتابشناختی را دارد و حوزه موضوعی پزشکی تجربی دارای کم ترین تعداد فراوانی است و بر اساس رده بندی کنگره حوزه موضوعی پزشکی داخلی دارای بیش ترین و حوزه های موضوعی گیاه شناسی پزشکی جایگزین و کایروپراکتیک دارای کم ترین روابط کتابشناختی بودند.
    نتیجه گیری
    توزیع پراکندگی روابط اثر به اثر بر اساس دو رده بندی دیویی و کنگره ناهمگون است. هرچند نتایج ناهمگونی در ظاهر به دست آمده است، اما با توجه به این که معیارهای طبقه بندی علوم پزشکی در این دو رده بندی متفاوت است، این تفاوت را نمی توان به حساب اختلاف در فراوانی روابط کتابشناختی موضوع های علوم پزشکی گذاشت.
    کلیدواژگان: اف، آر، بی، آر، _ روابط کتابشناختی اثر به اثر، رده بندی دهدهی دیویی، رده بندی کنگره
|
  • Mehdi Kahouei, Hassan Babamohamadi Pages 262-277
    Background And Aim
    Information technology acceptance model predicts acceptance based on end-users'' perceived usefulness and ease of use of technology for a specific purpose. The aim of this study is to understand nursing staff’s adoption of clinical information systems based on information technology acceptance model.
    Materials And Methods
    This descriptive- analytic study was conducted on 316 nurses in hospitals affiliated with Semnan University of Medical Sciences (SUMS) and those affiliated with the Social Security Organization (SSO). The data collection tool was a valid and reliable questionnaire. The d ata were analyzed by descriptive statistics، Mann-Whitney and chi-square tests.
    Results
    Some 73 % of nurses agreed that the nursing information system provides them with correct information. Besides، 55. 7% of nurses had accepted the information system. The results showed that male nurses had admitted clinical information systems more than female ones (P<0. 05). Moreover، nurses who were aware of their duties towards the computer program or those who were aware of the goals of computer applications had adopted information technology more (P <0. 05).
    Conclusion
    Most of the nurses had accepted the clinical information system in their daily work. However، issues such as inadequate number of computers، content design، system c apability problems، and nurses'' computer skills and knowledge should be seriously examined. Moreover، several interventions should be planned and developed in technical and individual areas such as enhancement of nurses'' IT knowledge، teamwork culture، organizational position، team cooperation، and updating and upgrading the network.
    Keywords: Factors, Information Technology Acceptance, Clinical Setting, Nurses
  • Hossein Dargahi, Fardin Amiri, Mahsa Akbari, Reza Dehghan Pages 278-286
    Background And Aim
    Employees suggestion plan (ESP) is designed to encourage and improve employees’ participation in developmental planning. The establishment of this system needs cultural، individual and structural preparedness. This study is aimed to determine organizational preparedness in Tehran University of Medical Sciences (TUMS).
    Materials And Methods
    This research was a cross-sectional، descriptive and analytical study conducted in TUMS headquarters in Tehran، Iran. The heterogeneous sample of this study consisted of 155 employees. They were asked to fill out a researcher-made questionnaire to assess their attitude towards organizational preparedness for ESP establishment. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed. The data were analyzed by SPSS، and descriptive results were presented. The data were also analyzed by Friedman and ANOVA statistical methods.
    Results
    Most of the employees had a positive attitude towards the existence of individual and cultural preparedness for ESP establishment in TUMS. However، they believed the desired structural preparedness for this process did not exist.
    Conclusion
    The desired organizational preparedness for ESP establishment exists in TUMS، although structural preparedness is not desirable. Therefore، it is suggested that necessary modifications should be made in TUMS organizational structure for effective ESP implementation.
    Keywords: Employees Suggestion Plan, Organizational Preparedness, Tehran University of Medical Sciences (TUMS)
  • Mohammadhiwa Abdekhoda, Maryam Ahmadi, Agha Fateme Hossini, Esmail Prikhani, Akram Farhadi Pages 287-298
    Background And Aim
    Despite all inherent advantages of information technology in health sector، its implementation still faces many problems. One of the most important barriers is people’s resistance. This study was carried out to survey the factors affecting the acceptance of information technology by Health Information Management (HIM) staff of Tehran University of Medical Sciences (TUMS) hospitals based on Technology Acceptance Model (TAM) in 2011.
    Materials And Methods
    It is a descriptive-analytical survey. The population of the study consisted of the HIM staff (363 members) of TUMS hospitals. As the sample، 123 employees were selected. The data gathering tool was a questionnaire the validity and reliability of which were confirmed. The data were collected and analyzed by SPSS software، descriptive statistical methods and Spearman Test.
    Results
    The results showed that there was a positive direct relationship between perceived ease of use (PEOU) on the one hand and the staff’s attitude and their application of IT on the other hand (R=0. 14، P= 0. 05; R=0. 36، P=0. 05). Also، perceived usefulness (PU) had a significant direct effect on the staff’s attitude and their application of IT (R=0. 22، P= 0. 05; R=0. 37، P=0. 05).
    Conclusion
    Perceived ease of use (PEOU) and perceived usefulness (PU) are the factors affecting the acceptance of information technology by the HIM staff of TUMS hospitals. Therefore، it is suggested that the above two principles be considered when designing and implementing the IT systems.
    Keywords: Information Technology, Technology Acceptance Model, Health Information Management, Tehran University of Medical Sciences
  • Mahmoud Biglar, Peivand Bastani, Soudabeh Vatan Khah Pages 299-311
    Background And Aim
    Stewardship and delivery of health services are considered as the most important areas in the healthcare system of the Islamic Republic of Iran in 1404. This study was conducted to investigate the main challenges in medical education stewardship because of its importance in the management and leadership of education from the viewpoint of education process providers.
    Materials And Methods
    This qualitative research was conducted using thematic and framework analyses to obtain the collective view of faculty members of Medical Sciences Universities in Iran. The data were collected applying deep semi-structured interviews. To increase the acceptability of the study، four criteria of Lincoln and Gupta were used. Codes، categories and themes were extracted by expert researchers of qualitative studies who had no conflict of interests with the topic.
    Results
    Of the 24 faculty members interviewed، 7 were females and 17 were males. They comprised 5 full professors، 8 associate professors، 9 assistant professors and 2 lecturers. The findings of the interviews were categorized in three main lines of stewardship in health system in the form of main and sub themes so that there were 2، 2 and 5 main themes in each line، respectively.
    Conclusion
    Since many of the challenges extracted from the present interviews are considered as essential interventions for achieving the stewardship functions of health system – and، as a result، medical education –، it is important to pay more attention to these challenges and at the same time conduct more complete studies to get more practicable solutions to these problems.
    Keywords: Stewardship, Health System, Medical Education
  • Mostafa Langarizadeh, Elahe Gozali, Farahnaz Sadoughi Pages 312-324
    Background And Aim
    Development of information and communication technology has led to enormous changes in different areas. Electronic medical records system is valuable to access patient data in hospitals. This study aimed to investigate and compare the educational hospitals of Uemia University of Medical Sciences in case of technical، organizational and legal to establish the system.
    Materials And Methods
    The study was a descriptive cross-sectional study. The study population consisted of 98 senior and central managers. In this study population census was used and the entire population were considered as the sample. A questionnaire was used for data collection، which included two sections in order to determine the level of research community awareness and to analyze the standards related requirements for the implementation of the system. Validity and reliability were assessed and the data was analyzed by SPSS.
    Results
    Sample awareness in 5 hospitals of this study was moderate. In terms of requirements، there was a significant difference between the means of Electronic Medical Records in terms of three variables between hospitals «D» and the rest of the hospitals. And no significant difference was seen among other hospitals.
    Conclusion
    Three hospitals، «a»، «c» and «b»، among five studied hospitals are in preparation for the deployment of electronic medical records. Other two hospitals were not prepared. However، the implementation of electronic medical records، increases health care quality، patient safety and patient care and also decreases health costs. So it is suggested that hospitals do necessary efforts to establish EMR.
    Keywords: Electronic Medical Records, Educational Health Hospitals, Health Services
  • Azadeh Ahmadzadeh Ghasab, Majid Heydari, Mohammad Ali Abbasi Moghaddam Pages 325-336
    Background And Aim
    Motivation and satisfaction of manpower are the most important variables in the field of organizational behavior and because of the strong relationship between these two variables with the job and organization productivity، it’s necessary to look job characteristics as increasing factor of employee satisfaction and performance in redesigning jobs. The objective of this study was determining motivating potential score (MPS) of the jobs and survey the relation between MPS and job satisfaction in staff employees of educational and research deputy of TUMS (Tehran University of Medical Science).
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional and descriptive-analytical study. The research context was to staff employee of education and research deputy of TUMS. Sampling frame of the study was simple random sampling. Data collection method was a questionnaire. Reliability of the questionnaire was ascertained with pilot study with and confirm with Cranach''s Alpha. T-test and Pearson correlation were the analytical methods.
    Results
    The results showed the jobs of the study population have skill variety، task identity، task significance and potential motivation but haven''t job authority and feedback. The findings showed there was significant relation between motivating potential power and its dimensions with the job satisfaction (P<0. 05).
    Conclusion
    The job characteristic have great impact on the job satisfaction so this model can be used for redesigning the jobs to increase job satisfaction.
    Keywords: Job Satisfaction, Tehran University of Medical Sciences, Job Motivation, Motivation, Job Characteristic Model
  • Saeed Karimi, Kamal Gholipour, Ayan Kordi, Najmeh Bahmanziari, Azad Shokri Pages 337-353
    Background And Aim
    Accreditation is one of the evaluating health care organization tools especially in hospitals and is also one of the priorities of Ministry of Health in Iran. The aim of this study was to examine the impact of accreditation on health service delivery in hospitals from perspective views of experts.
    Materials And Methods
    This qualitative study was conducted by semi-structured interviews and opinions of 12 experts at Isfahan University of Medical Science in the field of hospital accreditation in 2012. After transcription of each interview، content analyses was used to minimize and structuring qualitative data.
    Results
    According to this study، 10 main theme and 72 sub- themes were identified. Main themes included: Necessity، implementations priorities and mechanisms of Accreditation effect، accreditation impact on service quality and organizational performance، patient satisfaction، commitment and job satisfaction of staff، reducing factors the impact of accreditation، confounder factors the effect of accreditation and the executive proposals in order to implement accreditation program in Iran.
    Conclusion
    Accreditation could be properly implemented through setting Conditions، selecting the appropriate accreditation model، justify stakeholders about the necessity of accreditation، monitoring، establishment of appropriate information systems، information transparency and changing the general attitude of the organization. It would take positive effects to achieve hospital goals and improve the quality of services.
    Keywords: Accreditation, Service Delivery, Qualitative Study, Semi, Structured Interview
  • Amir Ashkan Nasiripour, Bahram Delgoshaie, Rohollah Kalhor, Mohammad Zakaria Kiaei, Elham Shahbahrami, Seyed Saeed Tabatabaee Pages 354-365
    Background And Aim
    The Effectiveness and success of an organization depends on two factors; one is the employees’ Performances and the other is the level of understanding between managers and employees in prioritize of different job motivators. The aim of this study was to determine factors that affect staffs’ performances in Qazvin teaching hospitals based on the Herzberg’s theory.
    Materials And Methods
    This research was a descriptive study. To achieve the main aim of this study، one hundred and ten employees were selected through a multi- stage sampling method. In this study، for data collection a self-report questionnaire was used. The five-point Likert scale was used to determine the degree of importance of any hygiene and multinational''s factors affecting the performance of the employees.
    Results
    Among hygiene factors، the prevailing place was for Job security with an average 4/39 and then followed by a suitable salary with an average 4/38 of 5 scores. Among multinational''s factors، job responsibility with an average 4/38 and job interest with an average 4/38 were placed as the most important factors in employees’ performance. %70/8 employees mentioned that two factors of suitable salary and job security are the most important obstacle for improvement of employee’s performance.
    Conclusion
    The data of this study reveals that، Attention and Planning in providing proper salary and job security as hygiene factors and sense of responsibility and success as motivational factors، may play a more effective role in improving employees’ performance than any other factors.
    Keywords: Motivating Factors, Hygiene Factors, Herzberg Theory, Qazvin
  • Masoud Mohammadi, Seyed Javad Ghazi Mir Saeed, Alireza Noruzi Pages 366-375
    Background And Aim
    FRBR is one of the models considered in cataloging and work-to-work relationships are introduced as types of bibliographic relationships present in this model. This study examines the distribution of dispersion relationships in medical subject areas based on FRBR model in Persian medical sources published from 2006 to 2010.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive survey. Data were obtained from Iranian OPAC (online public access catalog). To determine the areas of medical sciences، both LC (Library of Congress) and Dewey Classifications were applied. For data analysis، Excel 2007 was used. Using descriptive statistics، the researcher presented the results in the form of tables and graphs.
    Results
    According to Dewey Classification، ‘diseases’ was the subject area having the highest number of bibliographic relationships and the lowest frequency belonged to ‘experimental medicine’. The analysis based on LC Classification، however، showed that ‘internal medicine’ had the highest number of bibliographic relationships; Botanic، Thomsonian، Eclectic Medicine، Chiropractic and Alternative medicine subject matters had the lowest bibliographic relationships.
    Conclusion
    Distribution of work-to-work bibliographic relationships in Persian medical sources based on Dewey and LC Classifications is heterogeneous. Despite the obtained apparently heterogeneous results، such a difference cannot be due to differences in the frequency of bibliographic relationships of medical topics because the classification criteria of medical sciences are different in these two systems.
    Keywords: FRBR, Work, To, Work Bibliographic Relationships, Dewey Decimal Classification (DDC), LC Classification