فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 12 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد میرمحمدی*، محمد رحیمیان، طاهره جلالی خان آبادی صفحه 15
    سازمان های معاصر به کارکنانی نیاز دارند که از نظر روان شناختی با کارشان ارتباط برقرار کنند، فعال باشند و به استانداردهای بالای عملکرد دست یابند، کسانی که پرانرژی باشند و خود را وقف کار کنند، چنین افرادی درگیر و دلبسته کارشان هستند. هدف این پژوهش بررسی رابطه رهبری اصیل و دلبستگی شغلی باتوجه به نقش اعتماد است. جامعه آماری این پژوهش را 120 نفر از کارشناسان و اعضای هیئت علمی پژوهشگاه اندیشه و فرهنگ اسلامی تشکیل می دهند. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه و نمونه ای متشکل از 83 نفر به روش تصادفی جمع آوری شده است و همچنین روایی محتوا و سازه پژوهش با استفاده از نظرات خبرگان و تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید واقع شد و پایایی هر 3 متغیر پژوهش از طریق آلفای کرونباخ نیز تایید شد. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد، اعتماد بین فردی به عنوان متغیر میانجی اثر کامل در رابطه بین رهبری اصیل و دلبستگی شغلی دارد. به عبارت دیگر، رهبری اصیل از طریق اعتماد بین فردی، میزان دلبستگی شغلی کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهد. نتایج کاربردی در پایان ذکر شده است.
    کلیدواژگان: رهبری اصیل، دلبستگی شغلی، اعتماد، مدل معادلات ساختاری
  • بهروز دری، سید محمد اعرابی، علیرضا مقدم* صفحه 35
    هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی استراتژیک و اقتضایی برای پرورش مدیران است. این پژوهش با به کارگیری رویکرد ترکیبی در جمع آوری اطلاعات به بررسی رابطه میان برنامه های پرورش مدیران با استراتژی سازمان، ساختار روابط واحد وظیفه ای که مدیر در آن مشغول به کار است و روش های انجام کار (تکنولوژی) در آن واحد پرداخته است. برای تبیین نظری مدل از تئوری نقاط مرجع استراتژیک استفاده شد. این پژوهش با مشارکت 180 نفر از مدیران عالی و میانی سازمان های برتر ایرانی (بر اساس نتایج هشتمین جایزه ملی بهره وری و تعالی سازمانی) به عنوان نمونه آماری انجام شد. نتایج تحلیل مسیر مدل پژوهش را تایید کرد. یافته ها حاکی از آن است که می توان انواع برنامه های پرورش مدیران را بر اساس هدف و شیوه پرورش به چهار گونه برنامه های پرورش مهارتی، دانشی، انگیزشی و نگرشی دسته بندی کرد. اگرچه در اغلب موارد، گونه های برنامه های پرورش مدیران با گونه های متناظر استراتژی سازمان، ساختار سازمانی و تکنولوژی رابطه معنا داری دارند، فقط هماهنگی استراتژی سازمان و ساختار سازمانی با برنامه های پرورش مدیران بر مبنای تئوری نقاط مرجع استراتژیک توانسته بر عملکرد مدیران موثر باشد.
    کلیدواژگان: پرورش منابع انسانی، پرورش مدیران سازمان محور، فردمحور، شایستگی های رفتاری، شغلی، هماهنگی استراتژیک، نقاط مرجع استراتژیک، عملکرد مدیران
  • عبدالرضا بیگی نیا*، سعید صفری، علی مرشدی زاد، عبدالمجید پولادرگ صفحه 65
    این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی شاخص های حکمرانی خوب با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، انجام شد. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشکده های حقوق و علوم سیاسی؛ مدیریت و اقتصاد دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، شهید بهشتی، تربیت مدرس، امام صادق (ع) و شاهد (560 =N) بود. نمونه آماری پژوهش (84 =n) بر اساس فرمول نمونه گیری از جامعه محدود (کوکران) برآورد شد. پس از تعیین حجم نمونه پژوهش، انتخاب اعضای نمونه به صورت طبقه ای متناسب با حجم انجام شد. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته، استفاده شد. مبتنی بر هدف اصلی پژوهش که اولویت بندی شاخصه های حکمرانی خوب بود، نتیجه به دست آمده از پژوهش نشان داد که شاخصه استقلال دستگاه قضایی در بین بیست و چهار شاخص مورد بررسی، با اهمیت ترین شاخص در دستیابی به حکمرانی خوب است. سپس شاخص های مشارکت مردم در تصمیم گیری، تقویت احزاب، تمرکززدایی، گسترش سازمان های غیردولتی و سایر شاخص ها پژوهش، به عنوان مهمترین شاخص ها به ترتیب اولویت در دستیابی به حکمرانی خوب شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، اولویت بندی شاخص های حکمرانی خوب، تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • عسل آغاز*، امین هاشمی صفحه 87
    هدف از این مقاله آن است که به این سوال پاسخ داده شود که آیا ویژگی های شخصیتی کارکنان می-تواند بر احساس هویت آنان نسبت به سازمان تاثیر بگذارد؟ روش این پژوهش پیمایش و ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است که با عنایت به پرسشنامه پنج عاملی گلدبرگ؛ پرسشنامه هویت سازمانی چنی و مدل بسط یافته هویت سازمانی مائل و اشفرث طراحی گردید. جامعه آماری این پژوهش کارکنان وزارت علوم هستند. نتایج نشان می دهند به طور کلی ویژگی های شخصیتی بر احساس هویت کارکنان نسبت به سازمان تاثیر دارد؛ و در مورد مدل بسط یافته هویت سازمانی می توان این گونه اذعان داشت که ویژگی های شخصیتی با عدم هویت و هویت خنثی رابطه منفی و با هویت دوگانه ارتباط چندانی ندارد. همچنین بر اساس این پژوهش، این گونه به نظر می رسد که افراد دارای ویژگی برون گرایی و سازگاری احساس هویت بیشتری دارند و روان رنجورها هویت پایینی داشته و بیشتر یا دارای عدم هویت یا هویت خنثی یا هویت دوگانه هستند. در نهایت می توان گفت ویژگی های شخصیتی هرچند می توانند بر احساس هویت کارکنان موثر باشند اما به نظر می رسد که این امر می تواند از طریق یک عامل میانجی تحت عنوان تناسب ویژگی های شخصیتی با شغل، گروه یا سازمانی که فرد در آن مشغول به کار است حاصل گردد. همچنین لازم است به نقش قدرت هنجارهای گروهی و سازمانی در شکل-دهی شخصیت افراد نیز توجه شود.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، مدل بسط یافته هویت سازمانی، مدل پنج عاملی شخصیت
  • محمدرضا ذبیحی، سیما ساغروانی* صفحه 107
    پژوهش حاضر به بررسی ارتباط میان هوش معنوی و تعهد سازمانی کارکنان می پردازد. در سال های اخیر، مفهوم هوش معنوی به عنوان مفهومی نوظهور، در عرصه علوم انسانی مورد توجه قرار گرفته است و مطالعه آن در کنار مفاهیمی محوری، همچون تعهد سازمانی، می تواند پاسخگوی بسیاری از ابهامات در حوزه علم رفتار سازمانی باشد. در نگاه اول، ممکن است که واژه هوش معنوی آشنا به نظر برسد و با مفهوم معنویت اشتباه گرفته شود؛ اما این مفهوم نگاه جدیدی به معنویت داشته و آن را از زاویه هوش، مورد توجه قرار می دهد. در این پژوهش، برای نخستین بار، تاثیر هوش معنوی بر تعهد سازمانی کارکنان، به عنوان یکی از مهمترین شاخصه های رفتار سازمانی، مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا کارکنان شرکت گاز استان خراسان رضوی، به عنوان جامعه آماری مورد مطالعه قرار گرفتند و یافته های حاصل از پژوهش که با استفاده از پرسشنامه های استاندارد شد؛ همبستگی مثبت و معناداری را میان هوش معنوی و تعهد عاطفی کارکنان، نشان داد. وجود این ارتباط مثبت و معنادار می تواند رهنمودی مهم برای سیاست گذاران فراهم آورد و آنان را در جهت رشد و ارتقإ هوش معنوی نیروهای کار، رهنمون سازد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش، تعهد سازمانی، تعهد مستمر، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری
  • محمدحسین پورکاظمی، اصغر ابوالحسنی هستیانی، ابوالقاسم اثنی عشری، قهرمان عبدلی، عبدالعزیز مراددرویش* صفحه 127
    در این مقاله با ارایه یک الگو بر اساس مبانی تصمیم گیری چندمعیاره، چگونگی کنش متقابل دولت، کارگران (نیروی کار) و کارفرما (سرمایه گذاران) با یکدیگر در دوره دولت نهم بررسی می شود. مساله مطرح آن است که هر یک از بخش های یادشده استراتژی هایی را دارند، دولت نرخ رشد بیشتر، نرخ تورم کمتر، مالیات بیشتر و اشتغال بیشتر، کارفرمایان دسترسی به شرایط کسب و کار بهتر، استخدام نیروی کار ارزان و راحت، دسترسی به منابع مالی ارزان و راحت و پرداخت مالیات کمتر و کارگران نیز دریافت دستمزد بالاتر، حفظ اشتغال، قرارگرفتن زیر پوشش امکانات تامین اجتماعی بهتر و مطمئن تر و برخورداری از تسهیلات رفاهی - توزیع درآمدی را مدنظر داشته اند. با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل شبکه ای و بر اساس نظرات خبرگان ابتدا اولویت هر یک از استراتژی های فوق تعیین شد و سپس استراتژی بهینه هر سه را در هر یک از موارد فوق تعیین کردیم. مثلا اولویت اول دولت نهم دستیابی به رشد بیشتر، کارفرمایان دسترسی به شرایط کسب و کار بهتر و برای کارگران دستمزد بیشتر بود، درحالی که استراتژی بهینه آن ها به ترتیب نرخ بیکاری کمتر، دسترسی به شرایط کسب و کار بهتر و حفظ اشتغال بود.
    کلیدواژگان: فرایند تحلیل سلسله مراتبی، فرایند تحلیل شبکه ای، ایران، کارگر، کارفرما، دولت
  • محبوبه عارفی*، صالح رشید حاجی خواجه لو، عقیل ابوچناری صفحه 147
    دانشگاه ها مانند سایر سازمان ها به منظور انجام اثربخش وظایف و ارتقای کیفیت خود به کارکنانی نیاز دارند که فراتر از تعهدات نقش رسمی و منافع فردی، رفتار کنند که این رفتارها در مبانی نظری رفتار سازمانی، با عنوان رفتار شهروندی سازمانی مفهوم سازی شده است. یکی از عوامل موثر در بروز یا بهبود رفتار شهروندی سازمانی کارکنان، رهبری تحولی است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی جایگاه رهبری تحولی در دانشگاه و نقش آن در بهبود رفتار شهروندی سازمانی کارکنان انجام شد. بدین منظور، کلیه کارکنان دانشکده ها و پژوهشکده های دانشگاه شهید بهشتی به عنوان جامعه آماری انتخاب شد. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی 103 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند که پس از توزیع پرسشنامه بین آن ها، 85 پرسشنامه قابل استفاده بود. برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های رهبری تحولی (بس و آولیو،1997) و رفتار شهروندی سازمانی (اورگان و کانوسکی،1996) به کار گرفته شدند. یافته ها نشان دادند که جایگاه رهبری تحولی و رفتار شهروندی سازمانی کارکنان در دانشگاه مورد مطالعه، بالاتر از سطح متوسط است. همچنین ضریب همبستگی نشان داد بین رهبری تحولی و ابعاد آن با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد. با تحلیل رگرسیون چندگانه این نتیجه حاصل شد که بعد ترغیب ذهنی، پیش بینی کننده قوی برای بهبود رفتار شهروندی سازمانی کارکنان بوده است.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری تحولی، رفتارشهروندی سازمانی
|
  • Seyed Mohammadmirmohammadi *, Mohammadrahimian, Taherehjalalikhanabadi Page 15
    Contemporary organizations need employees who are psychologically connected to their work; who are proactive and committed to high quality performance standards. They need employees who feel energetic and dedicated, i.e., who are engaged with their work. The aim of this study is to investigate the relationship of authentic leadership and job engagement regarding themoderating role of trust. The population is consisting of 120 expertsof Islamic research institute for culture and thought. Based on random sampling 83 experts were selected and data were collected through questionnaire. The result extracted by Spss and lisrel. Construct and content validity were examined by checking experts’ idea and confirmatory factor analysis. Cronbach’s alpha was used for measuring reliability of 3 variables. The results showed that interpersonal trust, as a moderator variable, has a complete effect on the relationship between authentic leadership and job engagement. On the other words, authentic leadership changes followers’ job engagement by interpersonal trust.Practical implications are discussed in the end.
    Keywords: Authentic leadership, Job engagement, Trust, SEM
  • Behrouzdorri, Seyyed Mohammad Aarabi, Alirezamoghaddam* Page 35
    The purpose of this paper is to validate conceptual frameworks for strategic and contingencies management development (MD). Based on The mixed (quantitative and qualitative) method, this research explains the relationship between MD programs and organization strategies, functional unit's structures and technology of services. To explain the model, we applied strategic reference points (SRP) theory. Sample of 180 senior managers from the top Iranian organizations (base on EFQM reward in Iran) contributes to this research. Path analysis approved the research model. Results identify four types of MD programs based on goals and methods of MD: Skill base MD, Knowledge base MD, Motivation base MD and Intuition base MD. Findings show the significant relation between types of MD programs and organization strategies, functional unit's structures and technology of services. But manager’s performance only affected by the alignment of strategy and structure with MD programs base on (strategic reference points) SRP.
    Keywords: Human resource development, Organizational, based, Personal, based Development, job, Behavioral competencies, strategic alignment, Strategic reference points (SRP)
  • Abdolreza Beygi Nia *, Saeid Safari, Ali Morshedizad, Abdolmajid Pooladrag Page 65
    The purpose of this study is to identify and rank the indicators of Good Governance throughAnalytical Hierarchy Process (AHP) technique. All members of faculties of Law and Political Science, Management and Economics in Tehranpublic universities, are regarded as population. Using the formula of limited sampling of society (N=560), sample of this study (n=84) is determined.Data were collected from the self- built questionnaire. Since the questionnaire of this research has hierarchical design, all factors are weighed together, so the questionnaire has high validity. Reliability of these questionnaires is obtained through the calculated rate of conflict. Analysis method was used in the research is analysis hierarchical process (AHP). The results show that“independence of the Judiciary” is most important elements in achieving good governanceamong twenty-four indexes listed. Then the indexes of participation in decision making, strengthening political parties,decentralization, development of NGOs and other indexes are listed.
    Keywords: Good governance, Civilsociety, Judicialreform, Economicreform, Administrative reform, Disciplined financial management, Analytical hierarchy process technique
  • Asalaghaz*, Amin Hashemi Page 87
    The purpose of this study is to investigate the influence of personality traits on the expanded model of organizational identification; so that the following question isaddressed empirically: “can personality traits explain why somepeople identify strongly with their organization more than others?” The population of this survey included employees of the Iranian Ministryof Science, Research and Technology. The research method adopted in this study was survey and the main tool for data collection was questionnaire. The results indicated that there were significant positive relationship between personality and organizational identification, significant negative relationship among personality, disidentification and neutral identification, and no relationship between personality and ambivalent identification. It was also found that highly extrovert employees with agreeableness traits, identified with their organization more than those with neuroticism trait, and neurotic employees felt more disidentification, neutral, or ambivalent identification.
    Keywords: Personality, expanded model of organizational identification, big five model
  • Mohammad Reza Zabihi, Simasaghravani* Page 107
    The purpose of this article is to survey the relationship between spiritual intelligence and organizational commitment. In the recent years, the concept of spiritual intelligence have considered as one of the newest concepts in human science field, so that this concept can answer most of our questions regarding institutional behavior. The concept ofspiritualintelligence may be confusing with spirituality. Whereas this concept attended to spirituality from intelligence viewpoint. In this research, for the first time, the influence of spiritual intelligence on organizational commitment has studied. So KhorasanRazavi Gas company employees were chosen as population and to gathering information, questionnaire was used. Then data gathered was analyzed with SPSS software. The findings showed that there is a positive and significant relationship between spiritual intelligence and affective commitment. This finding can leads us in decision making regarding organizational commitment considering spiritual intelligence.
    Keywords: Spiritual Intelligence, Intelligence, Organizational commitment, Affective commitment, Continuance commitment, Normative commitment
  • Mohammad Hoseinpourkazemi, Asgharabolhasani Hastiani, Abolghasemasnaashari, Ghahramanabdoli, Abdolazizmoraddarvish* Page 127
    The purpose of this paper is to introduce a model based on principles of multi-criteria decision making, and also analyze the interaction of government, personnel (work force) and employers (investors) to each other in the ninth government. The main point is that, all of the sections above take strategies into consideration. Government considers higher growth rate, lower inflation rate, higher taxes and more employment, better business conditions for employers, using inexpensive and convenient labors, access to low-priced financial resources and paying lower taxes and also higher salary for workers, employment maintenance, better and safe social security and welfare facilities and distribution of income. In doing so, First, the priority of the strategies determined separatelyby using the network and hierarchy analysis and experts opinions, and then their optimum strategies specified. For instance, the first priority of ninth government included reaching higher growth, better business conditions for employers and higher salary for workers, Although, their optimum strategies included lower unemployment rate, better business conditions and employment maintenance respectively.
    Keywords: Analytic Hierarchy Process, Analytic Network Process, Iran, Worker, Employer, Governomonet
  • Mahbubeharefi *, Saleh Rashid Haji Khajeh Loo, Aghilaboochenari Page 147
    Uiversities as other organizations,In order to effective performance,need the employees who behaveover the formal role duties. These behaviors in organizational behavior literature have conceptualized asorganizational citizenship Behavior. One of the essential factors in emerging and improvingtheorganizational citizenship behavior is transformational leadership. In this respect, this study was conducted with purpose of studying the status of transformationalleadership in University of Shahid Beheshtiand exploring the its role in improving organizational citizenship behavior of employees. To this end, all staff of faculties and departments of the ShahidBeheshti University are considered as populationand 103 members were selected as sample trough stratified randomly.For data collection, the quetionnaires of organizational citizenship behavior (Bass &Avolio, 1997) andtransformational leadership (Organ & Konovsky,1996)were used. Findings indicate that the status of transformationalleadership and organizational citizenship behavior in University is above average. Also, correlation coefficients showed significant relationship between transformational leadership and its dimensions with organizational citizenship behavior of employees. Multiple regression analysis indicates that “intellectual stimulation” component had predictive power the organizational citizenship behavior of employees.
    Keywords: Leadership, Transformational Leadership, Organizational Citizenship Behavior