فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی - سال شصت و هشتم شماره 3 (تابستان 1392)

مجله تحقیقات دامپزشکی
سال شصت و هشتم شماره 3 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • شاهرخ رنجبر بهادری، فرزاد آذرهوش صفحات 203-208
    زمینه مطالعه
    جرب قرمز طیور، درمانیسوس گالینه یکی از مهمترین انگل های خارجی طیور پرورشی می باشد که برخی از ترکیبات گیاهی می توانند در کنترل آن موثر باشند.
    هدف
    مطالعه اثرات ضدجرب عصاره های ترکیبات گیاهی دارچین، نعناع و اکالیپتوس.
    روش کار
    در یک مزرعه مرغ تخمگذار با سابقه آلودگی به جرب درمانیسوس گالینه، میزان آلودگی به جرب با استفاده از نصب تله ها و شمارش جرب های جمع آوری شده در آنها، ارزیابی گردید. سپس برخی از قفس های حاوی پرندگان با استفاده از عصاره های دارچین به غلظت 3mg/cm 50/27، نعناع به غلظت 3mg/cm30/28 و اکالیپتوس به غلظت 3mg/cm 63 اسپری شدند. همچنین یک ردیف مشابه از قفس ها نیز به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد. متعاقب درمان انجام گرفته، تله های ساخته شده یک روز و یک هفته پس از انجام اسپری بر روی قفس های مذکور نصب، پس از 24 ساعت جمع آوری و جرب های به دام افتاده در آنها مجددا شمارش گردید. در نهایت میزان اثربخشی ترکیبات گیاهی مورد استفاده تعیین شد.
    نتایج
    در روز اول و یک هفته پس از اسپری عصاره دارچین میزان تاثیر عصاره به ترتیب 97/66% و 91/12% بود. همچنین میزان اثربخشی عصاره اکالیپتوس در روزهای اول و هفتم پس از انجام درمان به ترتیب 85/80% و 14/58% و در مورد عصاره نعناع نیز 19/90% و 24/40% گزارش گردید. بررسی آماری انجام شده اختلاف معنی داری را در تعداد جرب های جمع آوری شده در تله های نصب شده در روز پس از درمان با استفاده از ترکیبات گیاهی و گروه شاهد نشان داد. در صورتی که این تفاوت در تعداد جرب های به دام افتاده در یک هفته پس از انجام اسپری مگر درخصوص عصاره اکالیپتوس معنی دار نبود.
    نتیجه گیری نهایی: کنترل جرب قرمز طیور با استفاده از ترکیبات گیاهی دارچین، نعناع و اکالیپتوس امکان پذیر بوده و جهت حصول نتایج جامع نیاز به تحقیقات تکمیلی در این خصوص وجود دارد.
    کلیدواژگان: درمانیسوس گالینه، اثرات ضدجرب، دارچین، نعناع، اکالیپتوس
  • سمیه نمرودی، امیر رستمی، عباس برین، کیوان مجیدزاده اردبیلی صفحات 209-215
    زمینه مطالعه
    طی سال های اخیر مرگ و میر های دسته جمعی در جمعیت فک های دریای خزر رخ داده و پاتوژن اصلی شناخته شده در این مرگ و میرها ویروس دیستمپر سگ ها (CDV) شناخته شد. علیرغم تکرار این پدیده و حضور تعداد بسیار زیاد لاشه فک های تلف شده در نواحی ساحلی کشورهای دریای خزر، اطلاعات زیادی در خصوص نقش اپیدمیولوژیک این حیوان در بقاء ویروس دیستمپر سگ ها در مناطق ساحلی وجود ندارد.
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه فراوانی نسبی سگ های با تیتر مثبت آنتی بادی ضد ویروس دیستمپر، در سگ های غیر واکسینه روستایی حاشیه ساحلی جنوب شرق دریای خزر، بود.
    روش کار
    طی مدت 2 سال (1389 - 1387) نمونه های سرم، بصورت تصادفی از سگ های روستایی (185 قلاده) جمع آوری شد.
    نتایج
    میزان فراوانی نسبی سگ های با تیتر مثبت آنتی بادی ضد ویروس دیستمپر، رقت سرمی بالاتر از 32/1، در سرم سگ های این ناحیه 6/55(%103 سرم از 185 سرم) بود (61-47 95: CI%)در این مطالعه تفاوتی از نظر میزان فراوانی نسبی سگ های با تیتر مثبت آنتی بادی بین جنس نر و ماده و سنین مختلف مشاهده نشد. همچنین بیشترین میزان فراوانی نسبی سگ های با تیتر مثبت، در فصل زمستان بود.
    نتیجه گیری نهایی: این نتایج بیانگر حضور ویروس در ناحیه بوده و همچنین حاکی از این است که سگ های ناحیه در گذشته در معرض ویروس قرار گرفته اند. این احتمال وجود دارد که درصد بالای تیتر مثبت آنتی بادی در سگ های روستایی ناحیه ناشی از تماس با لاشه فک های تلف شده بر اثر دیستمپر باشد. جمعیت بالای سگ های روستایی در این ناحیه جهت حفظ ویروس در مناطق روستایی کافی بوده و نتایج تحقیق حاکی از آن است که سگ های روستایی می توانند به عنوان مخزن بیماری دیستمپر برای سگ های شهری و گوشتخواران وحشی ناحیه مطرح باشند.
    کلیدواژگان: خنثی سازی سرم، ویروس دیستمپر سگ ها، سگ های روستایی، حاشیه ساحلی دریای خزر، فک دریای خزر
  • سمیه پایروند، سید مصطفی پیغمبری، بهرام شجاعدوست صفحات 217-223
    زمینه مطالعه
    کلی باسیلوز ناشی از اشریشیا کولای یکی از مهم ترین بیماری های عفونی طیور می باشد. درحالیکه تاثیر فاکتورهای حدت اشریشیا کولای در پرنده در تعامل با عوامل تاثیر گذار دیگر می تواند متفاوت باشد، صرف وجود آنها تعیین کننده میزان حدت باکتری برای پرندگان نمی باشد. لذا ضروری است که قدرت بیماریزایی جدایه های اشریشیا کولای بر روی پرندگان حساس آزمایش شود.
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان حدت و مقایسه اثر 3 جدایه اشریشیا کولای جدا شده از کلی باسیلوز طیور در ایران بر روی جوجه های یک روزه با بهره گیری از تست کشندگی بود.
    روش کار
    هفتاد جوجه یک روزه به 3 گروه تیمار 20 قطعه ای و 2 گروه کنترل 5 قطعه ای تقسیم شدند. هر گروه تیمار به یک جدایه اختصاص داده شد و به 4 زیرگروه 5 قطعه ای تقسیم شد. هر جدایه در محیط آبگوشت مایع رشد داده شد و پس از 3 بار شستشو با PBS رقیق سازی شد. سپس میزان mL5/0 از محلول کشت رقیق نشده (حاوی CFU/mL 109 ~ باکتری)، و رقت های 1/0، 01/0 و 001/0 هر کشت به هر کدام یک از جوجه ها در هر زیرگروه 5 قطعه ای از راه زیر جلد در پشت گردن تلقیح شد. به یک گروه کنترل PBS تزریق شد و گروه کنترل منفی نیز چیزی دریافت نکرد. سپس جوجه ها تا 6 روز، هر 12 ساعت کنترل شدند. جوجه های تلف شده در طی 6 روز و همچنین جوجه های زنده مانده کالبدگشایی و از قلب و کبد آنها برای آزمایشات باکتریولوژیک نمونه گیری شد. حدت هر جدایه اشریشیا کولای بر اساس زمان مرگ، مشاهدات آسیب شناسی بارز و یافته های باکتری شناسی امتیاز بندی شد.
    نتایج
    کلیه سویه های اشریشیا کولای مورد بررسی در این مطالعه توانایی ایجاد تلفات و جراحات بارز کلی باسیلوزی را داشتند. تفاوت معنی داری بین جدایه ها از نظر حدت در رقت های مشابه مشاهده نشد اما تفاوت ها با گروه های PBS و کنترل منفی معنی دار بود (05/0“. p) نتیجه گیری نهائی: این مطالعه مشخص نمود که سه جدایه اشریشیا کولای کلی باسیلوز قادر به ایجاد تلفات در جوجه های یک روزه بودند. این یافته ها آگاهی ما را در مورد خصوصیات حدت سه جدایه ایرانی اشریشیا کولای با منشاء کلی باسیلوز طیور افزایش داد.
    کلیدواژگان: اشریشیا کولای، حدت، تست کشندگی، مدل جوجه یک روزه
  • زهره خاکی، ناهید اطیابی، مونا محمد اسماعیل، شهرام جمشیدی، پروانه خضرایی نیا صفحات 225-231
    زمینه مطالعه
    کم خونی یکی از موارد شایعی است که معمولا درمانگاه های دامپزشکی با آن مواجه می باشند.
    هدف
    هدف ازاین تحقیق ارزیابی پارامترهای خونشناسی و بیوشیمی سرم سگ های مبتلا به کم خونی بود واین که به طور کاربردی ارزش اندازه گیری درصد رتیکولوسیت های تصحیح شده نیز نشان داده شود.
    روش کار
    این تحقیق بر روی500 سگ ارجاعی به بیمارستان دام های کوچک دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران انجام گرفت. در این میان 139 سگ مبتلا به کم خونی، دارای هماتوکریت کمتر از37% و20 سگ به ظاهرسالم (گروه کنترل) انتخاب گردیدند.پارامترهای خونشناسی(گلبول های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، MCV، MCHC، RDW، تعداد گلبول های سفید وپلاکت ها، شمارش تفکیکی گلبول های سفید،درصد رتیکولوسیت ها و درصد رتیکولوسیت های تصحیح شده یا (CRP و فاکتورهای بیوشیمی سرم (آهن، فعالیت آلانین آمینو ترانسفراز،کراتی نین، پروتئین تام و گلوکز) اندازه گیری گردید.
    نتایج
    سگ های مبتلا به کم خونی بر اساس MCV و MCHC به سه گروه تقسیم شدند:میکروسیتیک هیپوکرومیک(44/1)%،میکروسیتیک نورموکرومیک (59/21)% و نورموسیتیک نورموکرومیک (97/76.)% سپس نتایج سه گروه و گروه کنترل بوسیله آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون Tukey مقایسه گردید.اندازه گیری پارامترهای خون شناسی نشان داد که RBC، Hb و PCV به طورمعنی داری در کلیه سگ های کم خون کاهش یافته. نتایج نشان می دهد که افزایش RDW گروه میکروسیتیک هیپوکرومیک در مقایسه با کنترل معنی دار می باشد. تغییرات درصد رتیکولوسیت ها در کلیه گروه های مبتلا به کم خونی تفاوت معنی داری با گروه کنترل دارد، اما محاسبه CRP نشان داد که اختلاف معنی دارفقط مابین گروه های نورموسیتیک نورموکرومیک و کنترل مشاهده می گردد. آنالیز واریانس یکطرفه نشان می دهد که آهن سرم در گروه میکروسیتیک هیپوکرومیک و کراتی نین سرم در گروه نورموسیتیک نورموکرومیک به طور معنی داری به ترتیب کاهش و افزایش یافته است.همچنین کاهش پروتئین تام در کلیه گروه ها نسبت به شاهد معنی دار است.سایر پارامترها تغییرات معنی داری را نشان ندادند.
    نتیجه گیری نهایی: پیشنهاد می گردد که در کلیه سگ های مبتلا به کم خونی، علاوه بر CBC، مقادیر CRP ونیز پارامترهای بیوشیمیایی همچون کراتی نین، پروتئین تام، ALT و گلوکزاندازه گیری گردد.
    کلیدواژگان: کم خونی، فقر آهن، درصد رتیکولوسیت های تصحیح شده، سگ
  • اشکان جبلی جوان، مرتضی صابری، عباس جواهری وایقان، سحر غفاری خلیق، هیدخت رضاییان، نرگس نجابت صفحات 233-240
    زمینه مطالعه
    در راستای ارتقاء ماندگاری اکسیداتیو محصولات گوشتی، استفاده از فرم خوراکی افزودنی های طبیعی به خصوص با منشاء گیاهی در حال افزایش می باشد. گیاه آلوئه ورا که قدرت آنتی اکسیدانی آن در مطالعات آزمایشگاهی گذشته به اثبات رسیده است می تواند یک انتخاب مناسب در جهت نیل به این هدف باشد.
    هدف
    این مطالعه به منظور ارزیابی تاثیر خوراکی عصاره ژل آلوئه ورا بر پراکسیداسیون چربی فیله سینه مرغهای گوشتی در مدت نگهداری به حالت منجمد طراحی شده است.
    روش کار
    54 جوجه یک روزه گوشتی در سه گروه شامل گروه دریافت کننده رژیم غذایی پایه به عنوان کنترل و دو گروه تیمار با دریافت mg/kg100 و 300 عصاره متانولی ژل آلوئه ورا در جیره گروه بندی شدند و به مدت 6 هفته با این برنامه غذایی تغذیه شدند. بعد از گذر از این دوره پرورش جوجه ها ذبح و خونگیری شده و فیله های سینه آنها به مدت 9 ماه در oC 20– نگهداری شد. در بازه های زمانی 1، 3، 6 و 9 ماه نگهداری در حالت انجماد میزان پراکسیداسیون لیپید ها با آزمون های شیمیایی (شامل عدد پراکسید و)TBARS و همچنین ارگانولپتیک سنجیده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که جیره حاوی mg/kg300 عصاره متانولی ژل آلوئه ورا با اخذ پارامترهای PV، TBARS و ارگانولپتیک kgTMmeq6/9، mg/kg67/92 و 3/6 در مقایسه با گروه کنترل با PV، TBARS و تست حسی kgTMmeq2/15، mg/kg33/139 و 3 در روز نهایی آزمایش توانست به صورت معنی دار پراکسیداسیون چربی را در گوشت سینه مرغ ها به تاخیر بیندازد (05/0< p).
    نتیجه گیری نهایی: این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی ژل آلوئه ورا می تواند به عنوان یک مکمل غذایی در جیره طیور گوشتی برای جلوگیری از فساد اکسیداتیو گوشت سینه مرغ در حالت انجماد مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مکمل غذایی، عصاره ژل آلوئه ورا، فعالیت آنتی اکسیدانی، گوشت مرغ، نگهداری به حالت انجماد
  • دامون غفرانی طبری، محمد رضوانی*، محمد جواد ضمیری، محمد دادپسند صفحات 241-248
    زمینه مطالعه

    روغن های اسانسی ترکیبات ضدمیکروبی مناسبی هستند، اما در شرایط تغذیه ای یا محیطی نامطلوب اثر بیشتری دارند؛ همچنین، روغن های اسانسی تولید داخل کشور قابل رقابت با نمونه های خارجی هستند.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثر افزودن دو روغن اسانسی ارگواستیم(g/kg5/0، وارداتی) و آنتی بیوفین(g/kg1، ایرانی) بر عملکرد تولید و گوارش پذیری مواد مغذی در جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های بر پایه جو، بدون یا دارای آنزیم بتا–گلوکاناز (g/kg05/0) بود.

    روش کار

    در ابتدای هفته ی دوم پرورش، 192 جوجه گوشتی (مخلوط هر دو جنس)، به شش تیمار (هر تیمار شامل چهار تکرار و هر تکرار شامل هشت جوجه بود) در قالب آزمایش فاکتوریل (3 سطح روغن اسانسی × 2 سطح آنزیم) بر پایه ی طرح کاملا تصادفی، گروه بندی شدند.

    نتایج

    افزودن روغن های اسانسی ارگواستیم و یا آنتی بیوفین به جیره های بر پایه جو، سبب بهبود معنی داری (05/0< p) در ضریب تبدیل خوراک در کل دوره (94/1در برابر 06/2) و وزن نهایی بدن (75/1786 در برابر g37/1591 برای هر پرنده) و گوارش پذیری مواد آلی (27/85 در برابر 10/74%)شد، ولی تفاوتی بین این جیره ها در حضور یا غیاب بتا–گلوکاناز و نیز بین دو روغن اسانسی دیده نشد.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که افزودن روغن های اسانسی به جیره های بر پایه جو، حتی بدون آنزیم، می تواند سبب کاهش اثرات ضدتغذیه ای جو و بهبود عملکرد شود. همچنین، با توجه به نبود تفاوت بین روغن های اسانسی در این پژوهش و از طرفی، کم یاب و پرهزینه بودن روغن های اسانسی خارجی، استفاده از روغن های اسانسی مشابه تولید کشور در سطح به کار رفته، قابل توصیه هستند.

    کلیدواژگان: روغن اسانسی، آنزیم بتا- گلوکاناز، جوجه گوشتی، عملکرد، گوارش پذیری مواد مغذی
  • فرهاد امینی، ارغوان سادات سکوت صفحات 249-255
    زمینه مطالعه
    ماهی جنگجوی سیامی در سال 1909، Betta splendens، Regan یک ماهی آب شیرین بومی مناطق جنوب شرق آسیا می باشد که امروزه در ایران استفاده از آن به عنوان ماهی زینتی متداول شده است.
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه، تعیین کاریوتیپ این ماهی به روش in vivo و نوار بندی Ag-NOR کروموزوم های آن بوده است.
    روش کار
    گسترش های کروموزومی به دو روش چکاندن و له کردن بر روی لام سرد از بافت های خونساز شامل قسمت قدامی کلیه و طحال و همچنین آبشش و بیضه تهیه و به روش رنگ آمیزی گیمسا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، جهت بررسی نوارهای NOR (Nucleolus Organizing Regions) از رنگ آمیزی نیترات نقره بافت های خونساز استفاده شد.
    نتایج
    به طور کلی گسترش های کروموزومی حاصل از بافت های خونساز نسبت به آبشش و بیضه، نتایج بهتری را به همراه داشت. عدد کروموزومی در سلول های دیپلویید در این گونه ماهی 42= n 2 و در سلول های هاپلویید آن 21= n و عدد بازویی آن 68= FN شمارش گردید. 4 جفت نوار مناطق سازمان دهنده هستک (NORs) در گسترش کروموزومی مشاهده گردید. فرمول کروموزومی در این ماهی مشتمل بر 1 جفت کروموزوم متاسنتریک، 3 جفت ساب متاسنتریک، 9 جفت ساب تلوسنتریک (آکروسنتریک) و 8 جفت تلوسنتریک می باشد. فرمول کروموزومی در هردو جنس نر و ماده مشابه بود اما از نظر بررسی کاریوتیپی، کروموزوم جفت 17 در دو جنس هترومورفیک بود و احتمال آن وجود دارد این جفت کروموزومی، کروموزوم های جنسی باشند.
    نتیجه گیری نهایی: تعداد کروموزوم ها n(2) مشابه اما فرمول و تعداد بازوهای کروموزمی (FN) در این بررسی متفاوت از مطالعات پیشین می باشد. همچنین وجود یک جفت کروموزوم متاسنتریک (جفت 1) و یک جفت کروموزوم هترومورفیک (جفت 17) در دو جنس برای اولین بار در این گونه گزارش می شود. در صورتی که کروموزوم های جفت 17 کروموزوم های جنسی باشند، این گونه ماهی احتمالا در دستگاه تعیین جنسیت WZ قرار گرفته که در آن جنس ماده هتروگامتیک (WZ) و جنس نر هوموگامتیک (ZZ) است.
    کلیدواژگان: ماهی جنگجوی سیامی، Betta splendens، کروموزوم، کاریوتیپ، نواربندی Ag، NOR
  • سید جلیل غلامی سید کلایی، نیما شیری، علیرضا میرواقفی، غلامرضا رفیعی، چنگیز مخدومی صفحات 257-267
    زمینه مطالعه
    بچه ماهیان کپور معمولی (1758)Cyprinus carpio، Linnaeus، اغلب به هنگام رهاسازی در مصب رودخانه های حوزه خزری در معرض طیف وسیعی از آفت کش کشاورزی قرار می گیرند.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثرات سه آفت کش مالاتیون، کارباریل و گلایفوزیت بر بچه ماهیان کپور معمولی در سطح کشنده با تعیین (50LC 96 ساعت) و سطوح زیر کشنده با سنجش فعالیت استیل کولین استراز می باشد.
    روش کار
    حد کشندگی آفت کش ها با روش OECD 203.No تعیین گردید. تعداد 300 قطعه بچه ماهی با میانگین وزن g 4/0 ± 2 در سه تیمار (1/0 و 2/0 50LC و گروه کنترل) و سه تکرار برای هر یک از آفت کش ها معرفی شدند. 5، 10 و 15 روز پس از شروع دوره آزمایش، نمونه گیری از سر و بدن ماهی جهت انجام آزمایش آنزیمی انجامو فعالیت کولین استرازی به روش بیوشیمیایی سنجیده شد.
    نتایج
    میزان متوسط غلظت کشنده سموم 50LC گلایفوزیت، مالاتیون و کارباریل در 96 ساعت به ترتیب mg/L75/6، 3/1 و 67/12 بدست آمد. میانگین حد نرمال فعالیت آنزیم کولین استراز بخش های سر و بدن بچه ماهیان کپور معمولی (در گروه شاهد) به ترتیب برابر با 356/1241 و 103/723 میکرو یونیت در دقیقه بر میلی گرم پروتئین محاسبه گردید که بر این اساس فعالیت کولین استرازی سر 7/1 برابر فعالیت این آنزیم در بدن بود. در طی دوره ی آزمایش، مهار فعالیت آنزیم کولین استراز به طور معنی داری (05/0< p) در ماهیان تحت تیمار با هر سه ترکیب نسبت به گروه شاهد مشاهده شد. با این حال، گروه های مسموم با کارباریل و گلایفوزیت، علی رغم کاهش سطحی که نسبت به گروه شاهد در فعالیت کولین استرازی از خود نشان دادند، مهارشدگی کمتری نسبت به تیمارهای مالاتیون داشتند. زمان در مقایسه با غلظت اثر معنی دارتری در مواجهه با انواع آفت کش های مورد بررسی نشان داد.
    نتیجه گیری نهایی: غلظت هایی از آفت کش ها که از نظر آزمون زیست سنجی و کشندگی، غیر موثر و مجاز برای گونه های غیرهدف شناخته می شوند، می توانند باعث بروز پاسخ های آنزیمی و آسیب های زیستی در آنها گردند.
    کلیدواژگان: کپور معمولی، آفت کش های کشاورزی، متوسط غلظت کشنده، فعالیت کولین استرازی
  • فریدون صابری افشار، صالح اسماعیل زاده، حوریه سادات آل محمد، یزدان مظاهری، اصغر رمضانی صفحات 269-277
    زمینه مطالعه
    ارزیابی تغییرات هیستومرفولوژیک میزنای و کلیه متعاقب عمل جراحی تجربی آناستوموزمیزنای.
    هدف
    مقصود از این مطالعه ارزیابی جزئیات بیشتری در مورد مشکلات برخاسته پس از آناستوموز میزنای در سگ ها بود.
    روش کار
    پنج قلاده سگ سالم دورگ با وزنی بین kg 30-15 مورد استفاده قرار گرفتند. بیهوشی به کمک آسپرومازین و تیوپنتال سدیم القاء شده وبا مخلوط هالوتان و اکسیژن در یک سیستم بسته ادامه یافت. پس از ورود به محوطه شکمی از خط وسط، میزنای چپ در نزدیک ناحیه تریگون مثانه بریده شد و بلافاصله آناستوموز به روش انتها به انتها با الگوی بخیه ساده تکی توسط نخ شماره 0/6 پلی دیاکسانون صورت پذیرفت. تمامی حیوانات در روز نودم پس از جراحی آسان کشی شده و میزنای ها و کلیه های مربوط به آنها از نظر ماکروسکوپی و میکروسکوپی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    مشاهدات ظاهری در میزنای ها انسداد را در یک مورد و هیدرویوریتر خفیف را درسه مورد نشان دادند. از نظر میکروسکوپی در میزنای ها، هیپرپلازی (در لایه های بافت پوششی و ماهیچه ای)، فیبروز (در لایه های بافت پارین–زیرمخاط و سروزی) و مراحل مختلف آماس و التیام (در لایه های پارین– زیر مخاط، ماهیچه ای و سروزی) قابل مشاهده بود. مقاطع بافت شناسی در کلیه های مربوطه هیدرونفروز را در یکی از نمونه ها آشکار ساخت.
    نتیجه گیری نهایی: اگرچه انجام آناستوموز میزنای در دام کوچک از نظر تکنیکی مشکل بوده و احتمال انسداد پس از عمل در آن بالاست، ولی در صورت پارگی و آسیب میزنای، برقراری مجدد مسیر میزنای یکی از انتخاب ها برای جراحان دامپزشک می باشد. در مطالعه حاضر علیرغم پاره ای عوارض، آناستوموز در 80 % از حیوانات با موفقیت انجام شده است و مشخصا انجام جراحی ظریف و دقیق برای احتراز از انسداد میزنای الزامی است.
    کلیدواژگان: میزنای، آناستوموز، هیستوپاتولوژی، سگ
  • منصور سیاری، محسن لطفی صفحات 279-286
    زمینه مطالعه
    ارزیابی علائم بالینی و ضایعات پاتولوژیک دردستگاه عصبی مرکزی می تواند در تشخیص بیماری ها دارای اهمیت باشد.
    هدف
    بررسی ضایعات ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک مغزومخچه گاو و گاومیش در کشتارگاه اهواز بود.
    روش کار
    تعداد 724 نمونه مغز و مخچه گاو و 126 مغز و مخچه گاومیش مورد بازرسی قرار گرفت. از این تعداد 37 نمونه از گاو و 9 نمونه گاومیش با ضایعات ظاهری انتخاب شدند. بعد از برش از سطح مقطع و ثبت ضایعات،نمونه ها در فرمالین بافر 10% پایدار شدند و به روش پارافین مقاطع m 7- 5 تهیه و رنگ آمیزی هماتوکسیلین ائوزین انجام شد.
    نتایج
    ضایعات شامل پرخونی و خون ریزی، گاو 8 مورد، گاو میش 9 مورد، رنگدانه،گاو4مورد، کروماتولیز، گاو 4 مورد، گاومیش 2 مورد، گلیوز، گاو 4 مورد، گاومیش 1 مورد، واکوئله شدن ماده سفید، گاو 4 مورد، نکروز،گاو 6مورد،، گاومیش 2 مورد، ادم مغزی،گاو 3مورد، تجمع سلول ها اطراف عروق، گاو 4 مورد، گاومیش 3 مورد، .هیپر پلازی عروق،گاو 3مورد،سنوروس سربرالیس، گاو 3 مورد، آنسفالیت گاو 6 مورد، گاومیش 1 مورد، معدنی شدن، گاو 5 مورد، خون ریزی و پرخونی پرده های مغزی، گاو 10 مورد، گاومیش 9 مورد، ادم پرده های مغزی، گاو 2 مورد، آماس پرده های مغزی گاو 7 مورد، پرخونی و خون ریزی مخچه گاو، 1 مورد، گاومیش 5 مورد، دژنرنسانس لایه ملکولی گاو 2 مورد، دژنرنسانس لایه دانه دار گاو 3 مورد، دژنرنسانس سلول های پورکنژ گاو 4 مورد، گاومیش 1 مورد.
    نتیجه گیری نهایی: در دستگاه عصبی مرکزی دام های به ظاهر سالم ضایعات متعدد مشاهده شده است که فاقد نشانه بالینی است. بنابراین بدلیل اهمیت آنسفالوپاتی هادر گاو و گاومیش ها باید مورد مطالعه بیشتر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مغز، مخچه، گاو، گاومیش
  • افشین رئوفی، آریا بدیعی، فرهاد موسی خانی، زهرا برادران سید صفحات 287-295
    زمینه مطالعه
    دو بیماری اسهال ویروسی گاوان (Bovine viral diarrhea، BVD) و رینوتراکئیت عفونی گاوان (Infectious bovine rhinotracheitis، IBR)، از جمله عوامل تحمیل خسارات اقتصادی قابل توجه در صنعت دامپروری ایران می باشد.
    هدف
    با توجه به فقدان واکسن تولید داخل، ضروری است، اثربخشی واکسن های تجاری وارداتی بررسی شود.
    روش کار
    کارآزمایی شاهددار تصادفی شده و کور با هدف تعیین اثربخشی بالینی واکسن های تجاری غیرفعال ویروس اسهال ویروسی گاوان (Bovine viral diarrhea virus، BVDV) و هرپس ویروس تیپ یک گاوی (1، BHV-1)Bovine herpes virus type در کاهش رخداد تلفات و حذف، بروز بیماری، تولید شیر و پیشگیری از تولد گوساله با عفونت پایدار صورت گرفت. دام ها به دو گروه تیمار (342 راس) و کنترل (351 راس)، به صورت تصادفی کردن نظام مند تخصیص یافتند، تلقیح واکسن های غیرفعال BVDV و 1Intervet-Schering Plough) BHV-) به دام های گروه تیمار صورت گرفت و در یکماه و هفت ماه بعد تکرار شد. به مدت یکسال تمام موارد بیماری، حذف، تولد گوساله های با عفونت پایدار و تولید شیر در دو گروه ثبت و مقایسه گردید. کلیه محاسبات آماری با نرم افزار 20 IBM SPSS statistics انجام شد.
    نتایج
    در ابتدای مطالعه، سن (روز)، تعداد زایش، روزهای شیردهی، میانگین تولید شیر و سطح پادتن BVDV و 1BHV-، اختلاف معنی دار نداشت. هم چنین در طول مدت مطالعه در هیچ یک از پارامترهای مورد بررسی اختلاف معنی دار بین گروه تیمار و شاهد مشاهده نگردید. با این حال برخلاف سال های قبل از شروع مطالعه، بیماری تنفسی به علت 1BHV- و تولد گوساله با عفونت پایدار در گله گزارش نشد.
    نتیجه گیری نهایی: اگرچه کارایی واکسن های مذکور تایید شده بود ولی اثربخشی آنها در مطالعه حاضر اثبات نشد. به منظور واکسینولوژی مبتنی بر شواهد، انجام مطالعات اثربخشی در زمان واردات واکسن ها در کشورهای در حال توسعه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: BVDV، 1BHV، واکسن غیر فعال، اثربخشی بالینی
  • رضا پیله چیان لنگرودی، احمد رضا جباری صفحات 297-304
    زمینه مطالعه
    واکسن براکسی عبارتست از کشت سویه مناسبی از کلستریدیوم سپتیکوم در یک محیط مایع و یا فیلترات آن کشت و یا مشتقات آن که به نحوی غیرفعال شده و سمیت آن از بین رفته ولی ایمنی زائی آن برقرار مانده باشد.
    هدف
    تولید واکسن براکسی با استفاده از محیط کشت غنی شده در فرمانتور.
    روش کار
    دو محیط کشت مرسوم و غنی شده برای کشت کلستریدیوم سپتیکوم سویه» 913CN در ظروف شیشه ای 10 لیتری و در فرمانتور در نظر گرفته شد و هر محیط کشت سه نوبت در هر یک از شرایط مورد بررسی قرار گرفت و مجموعا برای 12 سوسپانسیون باکتریائی به دست آمده کلیه روش های استاندارد تعیین عدم وجود سمیت غیر عادی، توان ایمنی زائی، بی ضرری و MLD انجام شد.
    نتایج
    پس از مقایسه داده ها مشخص گردید که کشت باکتری کلستریدیوم سپتیکوم در محیط کشت غنی شده» بکار رفته در فرمانتور بهترین نتیجه را می دهد زیرا بالاترین توان ایمنی زائی در این شرائط مشاهده شد. استاندراد های بین المللی IU/mL 5/2 را برای توکسین آلفای کلستریدیوم سپتیکوم تعیین کرده اند ولی دراین پژوهش IU/mL 4 بدست آمد.
    نتیجه گیری نهایی: استفاده از محیط کشت غنی شده در فرمانتور برای تولید واکسن براکسی بسیار مناسب است.
    کلیدواژگان: واکسن براکسی، کلستریدیوم سپتیکوم، محیط کشت غنی شده، فرمانتور
  • علی صادقی نسب، امید دزفولیان، علی اصغر بهاری، بهرام دادمهر، پروانه صیفوری، جمال نجفی، مهران جهانشاهی صفحات 305-308
    طی چند روز متوالی، 8 راس تلفات از بره های زیر یکسال سن گله گوسفندی از ناحیه پارک ملی گلستان (استان گلستان) گزارش شد که بنا به ادعای دامدار این بیماری فقط در این بره ها که عمده تغذیه آنها چرای آزاد در ناحیه بلوط خیز و جمع آوری و تعلیف دستی آنها با پاجوش های تازه این درخت بوده، بروز کرده است. نشانه های کالبد گشایی شامل آسیت، هیدروتوراکس، هیدروپریکارد، تجمع مایعات در زیر سروز روده ها، شیردان و مزانتر، کلیه های متورم به همراه نقاط ریز خونریزی در کورتکس آن مشاهده شد. در آسیب شناسی میکروسکوپیک نمونه های کلیه، نفروز توبول ها و گلومرول های کلیوی به همراه کست های هیالن مشاهده شد. نمونه های دستگاه گوارش نیز نکروز مخاطی و ادم زیر مخاط و سروز را نشان می داد. بر اساس اطلاعات اپیدمیولوژیک و سابقه موجود، کالبد گشایی و آسیب شناسی میکروسکوپیک به احتمال بسیار زیاد مسمومیت با بلوط علت بروز تلفات در گله مورد نظر بوده است. به نظر می رسد علت عمده تلفات بره ها، حساسیت وی ژه دام های جوان نسبت به این گیاه و تاکید دامدار بر تعلیف انحصاری آنها با جوانه های این درخت بوده است.
    کلیدواژگان: بلوط، مسمومیت، آسیب شناسی، گوسفند، استان گلستان
|
  • Shahrokh Ranjbar Bahadori, Farzad Azarhoosh Pages 203-208
    Background
    The poultry red mite، Dermanyssus gallinae is the most important ectoparasite in domestic poultry. Some plant preparations have been shown to be an effective acaricide against it.
    Objectives
    The acaricidal effects of cinnamon، mint، and eucalyptus extracts were studied.
    Methods
    Mites were counted in the monitoring traps for the first time in a layer house with a history of D. gallinae problem. Then، some rows of layer house were sprayed using a concentration of 27. 50 mg/Cm3 cinnamon، 28. 30 mg/Cm3 mint، 63 mg/Cm3 eucalyptus extracts and a similar row was used as an untreated control group. Red mite traps made of cardboard were used to assess the mite density during days 1 and 7 after treatment and removed after 24 h. The collected mites were counted and the efficacy against all mite stages (larvae، nymphs and adults) was calculated.
    Results
    Results showed that on day 1 and 7 after the administration of cinnamon extract، efficacy rate was 66. 97% and 12. 91%، respectively. Moreover، efficacy rate on day 1 and 7 was 80. 85% and 58. 14% when treatment was done with eucalyptus extract، 90. 19% and 40. 24% with mint extract. Also، statistical analyses showed significant differences between trapped mites during the first day after plant preparations treatment and control group. But this study did not show significant differences between trapped mites during the firts week after plant extracts treatment with the exception of eucalyptus.
    Conclusions
    It can be concluded that plant preparations can be used for controlling poultry red mite.
    Keywords: Dermanyssus gallinae, acaricide, cinnamon, mint, eucalyptus
  • Somayeh Namroodi, Amir Rostami, Abbas Barin, Keyvan Majidzadeh-Ardebili Pages 209-215
    Background
    Mass mortality of Caspian seal has occurred in recent years and canine distemper virus (CDV) has been identified as the main pathogenic agent in these events. Despite the repetition of this event and the presence of a large number of dead seals in the coastal region of the Caspian Sea، very little is known about the epidemiological role of these animals in canine distemper virus survival in this area.
    Objectives
    In this study the frequency of antibody against CDV in unvaccinated rural dogs in the southeast coastal region of the Caspian Sea (Iran) was evaluated by means of serum neutralization test.
    Methods
    Serum samples (185) were randomly collected from rural dogs from 2008 to 2010.
    Results
    Totally the frequency of positive antibody reaction in animals against CDV was found to be 55. 6% (103/185) in 1/32 dilution (CI%95:47-61). In this study no significant difference in susceptibility was observed between males and females and among different age groups. Moreover، most of the positive cases were observed during the winter.
    Conclusions
    These results indicate that this virus is present in the ecosystem. Furthermore، there is evidence of previous natural exposure to CDV. This high frequency of antibody in serum samples might be because of previous contact with CDV contaminated corpse of Caspian seal. Dogs'' population in rural areas is dense enough to maintain CDV in environment and rural dogs can be a reservoir of infection for urban dogs and wild carnivores.
    Keywords: serum neutralization, canine distemper virus, rural dogs, coastal regions of the Caspian sea, caspian seal
  • Somayyeh Payervand, Seyed Mostafa Peighambari, Bahram Shojadost Pages 217-223
    Background
    Colibacillosis due to Escherichia coli is one of the most important infectious diseases in poultry. While the influence of E. coli virulence factor in birds may differ due to interactions with other influential factors، the sole presence of such factors in E. coli does not determine its pathogenicity. Therefore، it is necessary to test the pathogenic capability of E. coli isolates on susceptible birds.
    Objectives
    The purpose of this study was to determine the virulence of three E. coli isolates from colibacillosis and compare their effects on day-old chicks using a lethality test.
    Methods
    Seventy 1-day-old chicks were divided into 3 treatment groups of 20 chicks and 2 control groups of 5 chicks. Each treatment group was assigned to one E. coli isolate and divided into 4 sub-groups of 5 chicks. The overnight broth culture of each E. coli isolate was washed with PBS three times and diluted. Then، 0. 5 ml of undiluted culture (~109 CFU/mL)، and the dilutions of 0. 1، 0. 01، and 0. 001 of each culture were injected subcutaneously to each of the 5 birds in each subgroup behind the neck. One group of 5 birds was injected by PBS while negative control group did not receive anything. The chicks were monitored every 12 hours for 6 days. The dead chicks during the course of the experiment and all survived ones were necropsied and samples were taken from hearts and livers for bacteriological culture. Virulence of each E. coli isolate was evaluated based on a scoring system developed on death time، gross pathological observations، and bacteriological findings.
    Results
    All E. coli isolates of this study were capable of causing mortalities and producing the lesions typical of colibacillosis. There were no significant differences among the three E. coli isolates in their in vivo virulence abilities but the difference between each of the three E. coli isolates and each of the two control groups was significant (p|||£|0. 05).
    Conclusions
    This study determined that our E. coli isolates were able to cause mortalities in day-old chicks. These findings increased our knowledge on the virulence characteristics of three Iranian E. coli isolates originated from avian colibacillosis.
    Keywords: Escherichia coli, virulence, lethality test, day, old chick model
  • Zohreh Khaki, Nahid Atyabi, Mona Mohammad Esmaeil, Shahram Jamshidi, Parvaneh Khazrai Pages 225-231
    Background
    Anemia is a common disorder in domestic pet animals، usually encounter-ed in veterinary clinics.
    Objectives
    The objective of this study was to evaluate the hematological and serum biochemical parameters of the anemic dogs and to show practically the value of measuring the corrected reticulocyte percentage (CRP).
    Methods
    A survey was conducted on 500 dogs which referred to small animal hospital of the faculty of veterinary medicine of Tehran university. From this population، a group of 139 anemic dogs was selected with PCV less than 37% and 20 healthy dogs as control group. They were examined for the hematological parameters (RBC، Hb، PCV، MCV، MCHC، RDW، WBC، PLT، Dif، reticulocyte percentage and corrected reticulocyte percentage) and serum biochemical factors (Fe، alanine amino transferase activity،creatinine، total protein and glucose).
    Results
    The anemic dogs were divided into 3 anemic groups based on MCV and MCHC: microcytic hypochromic (1. 44%)، microcytic normochromic (21. 59%) and normocytic normochromic (76. 97%). A comparison survey was conducted between the results of the 3 anemic and control groups by one way ANOVA and Tukey test. The measurement of hematological parameters indicated that RBC، Hb and PCV decreased significantly in all anemic dogs. The results showed that RDW of microcytic hypochromic group increased significantly compared to control. The reticulocyte percentage of all anemic groups was significantly different from control group، but calculation of CRP showed there was only significant difference between normocytic-normochromic and control groups. One way ANOVA indicated that serum Fe in microcytic-hypochromic group and serum creatinine in normocytic-normochromic group significantly decreased and increased، respectively. Total protein of all groups is significantly decreased compared to control group. There were no significant changes for the other parameters.
    Conclusions
    Based on the result، it is suggested that CRP and biochemical parameters be measured such as: creatinine، total protein، ALT and glucose in addition to CBC، in all anemic dogs.
    Keywords: anemia, iron deficiency, corrected reticulocyte percentage, dog
  • Ashkan Jebelli Javan, Morteza Saberi, Abbas Javaheri Vayeghan, Sahar Ghaffari Khaligh, Hidokht Rezaian, Narges Nejabat Pages 233-240
    Background
    To improve the oxidative stability of meat products، the use of the dietary form of natural additives، especially those with plant origin is increasing. Aloe vera plant، the in vitro antioxidant effect of which has been previously discussed، is a potential candidate for this purpose.
    Objectives
    This study was designed to evaluate the effects of feed sup-plementation with Aloe vera gel extract on lipid peroxidation of broiler breast fillets during frozen storage.
    Methods
    Fifty-four 1-day old broilers were allocated into three groups (basal diet as control، basal diet supplemented with 100 and 300 mg/kg methanol extract of Aloe vera gel) and fed for 6 weeks. In the term، chicks were slaughtered and their breast fillets were stored at -20°C for 9 months. Lipid peroxidation was assessed after 1، 3، 6 and 9 months of frozen storage using chemical (PV and TBARS) and sensory evaluations.
    Results
    Results indicated that incorporation of 300 mg/kg Aloe vera gel methanol extract in broiler diets caused the delay of lipid peroxidation in raw breast meat (with 9. 6 meq/kg، 92. 67 µg/kg and 6. 3 in PV، TBARS and Sensory evaluations، respectively) in comparison with control sample (with 15. 2 meq/kg، 139. 33 µg/kg and 3 in mentioned evaluations) at the last day of the experiment (p<0. 05).
    Conclusions
    This study showed that methanol extract of Aloe vera gel can be considered as a dietary supplementation substance in chicken diet and can delay the oxidative spoilage of chicken breast fillets during frozen spoilage.
    Keywords: dietary supplementation, Aloe vera gel extract, antioxidant activity, broiler meat, frozen storage
  • Damoon Ghofrani Tabari, Mohammad Rezvani, Mohammad Javad Zamiri, Mohammad Dadpasand Pages 241-248
    Background

    Essential oils (EO) are antimicrobial compounds، but may be beneficial under unfavorable nutritional and environmental conditions. Essential oils produced in Iran are of comparable quality to imported ones.

    Objectives

    The aim of this study was to compare the effects of Orego-Stim (Essential oil based on Oregano; 0. 5 g/kg; imported) and Anti-Biophin (Essential oil based on Thyme; 1 g/kg; local) essential oils on performance and precaecal digestibility of nutrients in broiler chicks fed barley-corn based diets with and without b-glucanase (0. 05 g/kg).

    Methods

    At the beginning of the second week of rearing period، 192 chicks of mixed sex were allotted into six groups of four replicates with eight chicks per replicate according to a 2×3 factorial experiment arranged as a completely randomized design.

    Results

    Inclusion of Orego-Stim or Anti-Biophin in barley based diets caused a significant (p<0. 05) improvement in total feed conversion، final body weight and nutrients digestibility، without a significant effect of b-glucanase addition to the diets. The type of essential oils (imported vs. local) did not affect the measured characteristics.

    Conclusions

    Feeding broiler chicks with barley based diets، supplemented with essential oils، decreased the anti-nutritional effects of barley grains in these diets and improved broiler performance، without the need to supplement the barley-based diets with b-glucanase. Because of the lack of any significant difference between the imported and locally-produced essential oils، and the higher cost and scarcity of the imported EO، domestic products such as Anti-Biophin at recommended levels can replace the imported ones.

    Keywords: broiler chicks, essential oils, glucanase, nutrients digestibility, performance
  • Farhad Amini, Arghavan Sadat Sokoot Pages 249-255
    Background
    Siamese fighting fish (Betta splendens، Regan، 1909) is a freshwater fish native to southeast Asia that has attracted considerable attention in Iran as an ornamental fish.
    Objectives
    The purpose of this research was karyotyping of this fish by in vivo method as well as its Ag-NOR chromosomal banding.
    Methods
    Chromosomal spreads were obtained from hematopoietic (head kidney and spleen)، gill and testicular tissues by splash and squash (stamping) methods on cold slides، which were then stained by 25% Giemsa. In addition، sequential staining nucleolus organizer regions (NORs) were performed by Ag-NO3 staining.
    Results
    Chromosome number in diploid and haploid cells in this species were counted 2n=42 and n=21، respectively. Fundamental number was NF=68. 4 pairs of NORs which were found in methaphase plates. Chromosomal formula consisted of 1 pair of metacentric، 3 pairs of submetacentric، 9 pairs of subtelocentric (acrocentric) and 8 pairs of telocentric chromosomes. The chromosomal formula was similar in both sexes، however، comparing male and female karyotypes، the chromosome pair number 17 was heteromorphic.
    Conclusions
    In this study، the number of chromosomes (2n) was similar but chromosomal formula and arm number (FN) were different from those in the previous studies. Metacentric chromosomes (pair 1) and presence of a pair of heteromorphic chromosomes in the two sexes (pair 17) are reported in this species for the first time. In the case that chromosomes pair 17 are sex chromosomes، a WZ sex determination system can be suggested for this species where females are heterogametic (WZ) and males are homogametic (ZZ) sexes.
    Keywords: Siamese fighting fish, Betta splendens, chromosome, karyotype, NOR, banding
  • Seyed Jalil Gholami Seyedkolaei, Nima Shiri, Alireza Mirvaghefi, Gholamreza Rafiee, Changiz Makhdomi Pages 257-267
    Background
    Common carp (Cyprinus carpio) fishes during release into the rivers estuary of the Caspian southern basin are generally exposed to a broad spectrum of agri-cultural pesticides.
    Objectives
    The objective of this study was to investigate the effects of three agricultural pesticides including Malathion، Carbaryle and Glyphosate on C. carpio in lethal level by determining LC50 96h and sub-lethal levels via cholinesterase (ChE) activity.
    Methods
    The median lethal concentration using a standard method which is called OECD No. 203 (1992)، was measured. About 300 fingerlings with average weight of 2. 0 ± 0. 4 g were randomly selected and were then exposed to each pesticide in three treatments (0. 1، 0. 2 LC50 96h and negative control) in three replications. 5، 10 and 15 days after the test period، sampling from the head and body of fishes was carried out. The ChE activity was assayed with biochemical method described by Ellman.
    Results
    The LC50 96h for three glyphosate، malathion and carbaryle pesticides were obtained as 6. 75، 1. 3 and 12. 67 mg/L، respectively. The mean values of ChE for both head and body under control conditions were found 1241. 356 and 723. 103 mU/min/mg protein، respectively. Therefore، the ChE activity of head was 1. 7 times more than the body. During the test period، inhibition activitiy of ChE was significantly observed in the fishes treated by any of three components in comparison with control (p<0. 05). The ChE inhibition potential by carbaryle and glyphosate was lower than malathion as compared with control. The exposure time concentration exhibited a significant effect compared to the fishes treated by the investigated pesticide types.
    Conclusions
    The used pesticide concentrations for non-target species which were ineffective and permissible according to the lethality bioassay test can lead to their enzyme responses and bio-damages.
    Keywords: common carp (Cyprinus carpio), agricultural pesticides, LC50, cholinesterase activity
  • Fereidoon Saberi Afshar, Saleh Esmaeilzadeh, Horieh Sadat Alemohammad, Yazdan Mazaheri, Asghar Ramazani Pages 269-277
    Background
    To determine histomorphological changes of ureter and kidney following experimental ureteral anastomosis.
    Objectives
    The aim of this study was to evaluate more details about complications arising from ureteral anastomosis in dogs.
    Methods
    Five healthy mongrel dogs weighing between 15-30 kg were used. Anesthesia was induced by acepromazine and thiopenthal sodium and maintained by halothane in oxygen in a closed circuit. After midline celiotomy، left ureter near trigon area was incised and immediately end to end anastomosis was performed in simple interrupted pattern by using polydiaxanon 6/0. All animals were euthanized at day 90 after operation and the ureters and their related kidneys were evaluated both macroscopically and microscopically.
    Results
    The gross observations of the ureters showed obstruction (one case) and mild hydroureter (three cases). Microscopically، hyperplasia (in epithelial and muscularis layers)، fibrosis (lamina properia-submucosa and serosal layers) and different phases of inflammation and repair (in lamina properia-submucosa، muscularis and serosal layers) were observed in the ureters. Histological sections in the related kidneys revealed hydronephrosis in one case.
    Conclusions
    Although ureteral anastomosis is technically difficult in small animals and has a high rate of postoperative obstruction، in case of transected or damaged ureter، ureteral reanastomosis is one of the options for veterinary surgeons. In the present study، in spite of some complications، the anastomosis has been performed successfully in 80 percent of animals and certainly meticulous surgery is mandatory to prevent ureteral obstruction.
    Keywords: ureter, anastomosis, histopathology, dog
  • Mansur Sayyari, Mohsen Lotfi Pages 279-286
    Background
    Evaluation of clinical signs and pathological lesions could be very important for recognition of nervous system diseases in cattle and buffaloes.
    Objectives
    This study was carried out to understand the nature of pathological conditions affecting brain of cattle and buffaloes in an abattoir study.
    Methods
    46 samples out of 850 samples (37 cattle، 9 buffaloes) which showed various macroscopic lesions were collected for detailed examination. The specimens were ginned processed through routine method for paraffin embedding section (5-7micron)، stained by haematoxilyin and eosin method.
    Results
    Congestion and hemorrhage (8 cows، 9 buffaloes); pigmentation (4 cows); chromatolysis (4 cows، 2 buffaloes); gliosis (4 cows، 1 buffalo); vacuolization of the white matter (4 cows); necrosis (6 cattles، 2 buffaloes); cerebellum edema (3 cows); perivascular cuffing (4 cows، 3 buffaloes); blood vessels hyperplasia (3 cows); coenurus cerebralis (3 cows); encephalitis (9 cattle، 1 buffalo); mineralization (5 cows); meningeal hemorrhage and congestion (10 cows، 9 buffaloes); meningeal edema (2 cows); meningitis (7 cows); cerebral congestion and hemorrhage (1cow، 5 buffaloes); degeneration of molecular layer (2 cows); degeneration of granular layer (3 cows) Purkinje cells degeneration (cows 4، 1 buffalo).
    Conclusions
    Multiple lesions in the central nervous system have been observed in apparently healthy animals without clinical signs. Considering the importance of ruminants encephalopathy and comparing these results can be a basis for further study.
    Keywords: brain, cerebellum, cattle, buffalo
  • Afshin Raoofi, Arya Badiei, Farhad Moosakhani, Zahra Baradaran Seyed Pages 287-295
    Background
    Bovine viral diarrhea (BVD) and infectious bovine rhinotracheitis (IBR) are two of the most important diseases responsible for major economic losses in the Iranian dairy industry. Since there are not in-house vaccines، the evaluations of the effectiveness of imported commercial vaccines are imperative.
    Objectives
    The purpose of the present study was to assess the clinical effectiveness of commercial inactivated Bovine viral diarrhea virus (BVDV) and Bovine herpes virus type 1 (BHV-1) vaccines to reduce the occurrence of culling and diseases، as well as their impact on milk production and prevention of birth of calves persistently infected (PI) with BVDV.
    Methods
    A blind randomized controlled trial was performed. Animals were assigned to treatment (n=342) and control (n=351) groups by systematic randomization. Animals in the treatment group were inoculated with inactivated BVDV and BHV-1 vaccines (Intervet-Schering Plough). One and seven months later، vaccination was repeated. Over a one-year period، the incidence of disease، death and culling، birth of PI calves and milk production were recorded and compared. All statistical analyses were done with IBM SPSS statistics 20 software.
    Results
    At the start of the study، the two groups showed no significant differences in the means of age (day)، parities، days in milk، milk production and preexisting antibodies of BVDV and BHV-1. In addition، significant difference was not observed between treatment and control groups during the period of study. Unlike previous years، there were no reports of BHV-1 respiratory disease and birth of PI calves in the herd as a whole.
    Conclusions
    Although the efficacies of the mentioned vaccines were approved previously، effectiveness was not augmented in our study. Evidence-based Vaccinology in the developing countries should be performed by implementation of effectiveness studies.
    Keywords: BVDV, BHV, 1, inactivated vaccine, clinical effectiveness
  • Reza Pilehchian Langroudi, Ahmad Reza Jabari Pages 297-304
    Background
    Braxy vaccine، a culture of a suitable strain or strains of Clostridium septicum in a fluid medium، its filtrate or derivatives، will be inactivated so that it produces its immunogenic activity without toxicity.
    Objectives
    Production of C. septicum vaccine (Braxy vaccine) using enriched culture media in fermenter.
    Methods
    Conventional and enriched culture media were used for growing C. septicum (CN913) vaccinal strain in both 10 liter glass bottle and fermenter، in a triplicate manner. All twelve experiments were inspected to ensure compliance with the requirements of the vaccine international standards for minimum lethal dose (MLD)، sterility، freedom of abnormal toxicity، safety and potency tests.
    Results
    Results showed that the culture of C. septicum in fermenter using enriched culture media is the best. Based on international standards، 2. 5IU/mL was determined for C. septicum alpha toxin potency test، but in this study 4IU/mL was obtained.
    Conclusions
    Using enriched culture media in fermenter is suitable for braxy vaccine production.
    Keywords: braxy, Clostridium septicum, enriched culture media, fermenter
  • Ali Sadeghi-Nasab, Omid Dezfoliyan, Aliasghar Bahari, Bahram Dadmehr, Seifouri Parvaneh, Jamal Najafi, Mehran Jahanshahi Pages 305-308
    Within a few consecutive days، 8 cases of lambs'' mortality were reported from the Golestan National Park area (Golestan province). According to the farmer''s claims، the disease has occurred only in less than one year old lambs whose major feeding was free grazing in the oak rich areas and also collected and manually feeding with new and fresh buds of this tree. Ascites، hydrothorax، hydropericarditis، intestine، abomasum and mesenteric subserosal accumulation of fluid، and swelling of the kidney with cortex hemorrhage was observed in necropsy. Microscopic pathology revealed tubular and glomerular nephritis with tubular hyaline casts and mucosal necrosis with submucosal and serosal edema of GI specimens. Based on available epidemiological data، macro and microscopic pathology، oak poisoning is the most likely cause of mortality in this flock. It seems the major cause of mortality is the high sensitivity of these young animals and furthermore، the farmers insistence on feeding them the fresh buds of this tree.
    Keywords: oak, poisoning, pathology, sheep