فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 97 (تابستان 1392)

مجله نامه مفید
پیاپی 97 (تابستان 1392)

  • حقوق تطبیقی
  • 168 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ولی رستمی، احمد رنجبر صفحه 3
    در هر مطالعه حقوقی راجع به نهادهای سیاسی آنچه در درجه اول اهمیت قرار دارد، بررسی نقش و کارکرد ساختارهای رسمی چونان پدیده ای حقوقی در متن آرایش نیروهای اجتماعی در جامعه سیاسی است، تا بلکه بتوان از شمای مفروض نظام سیاسی، آن گونه که در قانون (اساسی) توصیف شده، در پرتو متغیرهای بیرونی به توصیف و تبیین شکل و کارکرد نظام سیاسی واقعا موجود دست یافت. بنابراین پیش از هر بحث حقوقی راجع به جایگاه و نقش روسای جمهور ابتدائا باید مجموعه عوامل نهادی و غیرنهادی، فردی و اجتماعی که در توصیف و تبیین عینی یا علمی موضوع نقش دارند را از هم بازشناخت. متغیرهای مزبور در تبیین یافته ها و داده های موجود راجع به جایگاه و مصادیق نقش هایی که روسای جمهور در رژیم های سیاسی مختلف (از جمله رئیس جمهوری اسلامی ایران) رسما یا عملا برعهده دارند، به ما کمک می کند. در این میان بررسی عوامل و متغیرهایی همچون نحوه انتخاب روسای جمهور، موقعیت رسمی و جایگاه قانونی آن ها، وظایف و در عین حال مسئولیت ها و مصونیت هایی که روسای جمهور از آن برخوردارند می تواند به نوبه خود ما را در شناخت کارکردها و نقش های منصب ریاست جمهوری در نظام های مختلف یاری دهد.
    کلیدواژگان: رئیس جمهور، جمهوری ریاستی، جمهوری نیمه ریاستی، جمهوری پارلمانی
  • سید مجتبی واعظی صفحه 25
    در نظام های مبتنی بر دوگانگی قضایی و کلیه نظام هایی که قاضی ویژه و متمایز از قاضی عادی برای دعاوی اداری پیش بینی نموده اند همواره مسئله نحوه تعیین صلاحیت و تشخیص دعاوی قابل طرح در نزد هر یک از دو قاضی، یکی از مهم ترین مسائل بوده است. تشخیص معیار معتبر برای تعیین قاضی صالح صرفا مبتنی بر اراده مقنن نبوده و قاضی باید با توجه به مبانی و اقتضائات نظام حقوقی متبوع خود به جستجوی معیار یا معیارهای متناسب برخیزد. در این نوشتار با ارائه دسته بندی نوینی از معیارهای صلاحیت قاضی اداری در نظام های حقوقی مختلف، ضمن مطالعه ای انتقادی نشان داده ایم که قاضی ایرانی به چه دلایلی، چه نوع معیارهایی را پذیرفته است.
    معیارهای تعیین صلاحیت به دو دسته قضایی و اداری تقسیم گردیده است در دسته معیارهای اداری به معیارهای ماهیت وسیله، ماهیت هدف، ماهیت رابطه و ماهیت خطای اداره پرداخته شده و در دسته معیارهای قضایی به معیار ماهیت خواسته، ماهیت رسیدگی قضایی، شخصیت خواهان و شخصیت خوانده پرداخته شده است. در ایران با عنایت به فلسفه تاسیس دیوان عدالت اداری، عمدتا معیارهای قضایی مورد استفاده واقع شده است که البته استفاده بیش از حد از معیار مذکور و بی توجهی به سایر جهات دعوای اداری، موضوع نقد این مقاله قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قاضی عادی، قاضی اداری، صلاحیت، خطای اداری، دیوان عدالت اداری
  • محمد حبیبی مجنده صفحه 47
    شاید در نگاه نخست ارتباطی آن هم از نوع هم افزایی و حمایت و پشتیبانی متقابل میان کپی رایت یا حقوق پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری و آزادی بیان وجود نداشته باشد. اما تامل بیشتر حاکی از وجود چنین نسبت و رابطه ای است. نوشته حاضر تلاش دارد به بررسی تعامل مثبت میان این دو حوزه حقوقی بپردازد. به باور نگارنده کپی رایت و آزادی بیان می توانند یار و پشتیبان یکدیگر باشند و به وجوه مختلف به تعمیق و تقویت هم کمک کنند. کپی رایت با اعطای حق هایی انحصاری به رشد کمی و کیفی آثار ادبی و هنری کمک می کند و به این ترتیب بازارچه ای از اندیشه ها و اطلاعات پدید می آورد تا کسانی که در صدد برخورداری از آزادی بیان هستند با دسترسی به تنوعی از اندیشه ها و اطلاعات به شکل دهی نقطه نظرات و بیان آن ها بپردازند. از سوی دیگر کپی رایت به توانمندسازی جامعه پدیدآورندگان آثار خلاق فکری مدد می رساند و آنان را از وابستگی به دولت می رهاند. آزادی بیان هم زمینه شکوفایی تفکر خلاق را فراهم می آورد و ترس ناشی از سانسور و پیگرد ناروا را از میان می برد. در بررسی این موضوع نخست به نکاتی کلیدی در باب کپی رایت و آزادی بیان اشاره می شود و آنگاه وجوه تعامل و هم افزایی آن دو به بحث نهاده می شود.
    کلیدواژگان: کپی رایت، آزادی بیان، مالکیت فکری، حقوق بشر
  • محمود باقری، مرضیه خلیلی صفحه 67
    ورود پدیده های فکری به زندگی بشر باعث طرح سوالاتی در این زمینه گردیده است. مهم ترین این سوالات رژیم حمایتی مناسب برای حمایت از اموال فکری می باشد. نظریه غالب پذیرفته شده برای حمایت از این اموال، اعطای حقوق انحصاری مالکیت فکری می باشد. با این حال برخی از نظریه پردازان قائل به استفاده از نظام های دیگری برای حمایت از اموال فکری بوده و بر این اساس به طرح «نظریات جایگزین مالکیت فکری» پرداخته اند. برخی از این نظریات جایگزین با توجه به آنکه حقوق مالکیت ادبی و هنری قادر به حل معضل نسخه برداری های بدون مجوز نبوده است، اجرای سازوکارهایی را در این حوزه در عرض نظام مالکیت فکری ضروری دانسته اند. اما برخی دیگر حذف نظام مالکیت فکری و جایگزینی نظام دیگری را پیشنهاد کرده اند که می توان از آن ها به نظریه های جایگزین در معنای خاص یعنی نظام پاداش تعبیر کرد. هدف ما در این نوشتار بررسی هر یک از این نظریات جایگزین می باشد.
    کلیدواژگان: نظام انحصاری مالکیت فکری، نظریه های جایگزین مالکیت فکری، نظریه های جایگزین در عرض نظام مالکیت فکری، پاداش در نظام حقوقی سوسیالیستی، انحصار در نظام حقوقی اقتصاد بازار
  • سیدمصطفی محقق داماد، رسول احمدی فر صفحه 89
    در قانون مدنی ایران، تسلیم اثری در انتقال مالکیت ندارد و تنها اثر آن انتقال ضمان معاوضی است (ماده 387 ق.م). بند 1 ماده 362 ق.م عقد بیع را مطلقا ناقل مالکیت می داند. در بیع کلی فی الذمه به لحاظ فقدان مبیع خارجی در زمان انعقاد قرارداد، مالکیت هیچ کالای خارجی به مشتری منتقل نمی شود و مشتری صرفا مالک مبیع به شکل کلی و در ذمه بایع می شود. به این خاطر ممکن است فرض انتقال مالکیت مبیع کلی فی الذمه با تسلیم مطرح شود. در حالی که طرفین می توانند به شکل توافقی قبل از تسلیم، کالای موضوع قرارداد را در خارج معین نمایند. در این صورت کالایی که تخصیص خورده متعلق به مشتری است و می تواند بدون اجازه بایع در آن تصرف نماید. در نتیجه آنچه ناقل مالکیت است، مشخص کردن کالا در رابطه قراردادی طرفین (تخصیص و تعیین) است و نه تسلیم. اگر تا زمان تسلیم، کالا تعیین نشده و به قرارداد اختصاص نخورده باشد و با تسلیم این تخصیص و تعیین اتفاق افتد، تسلیم کاشف از نقل ملکیت کالایی است که به قرارداد اختصاص داده می شود. به این خاطر اثر تسلیم در این نوع بیع، انتقال ضمان معاوضی و کاشفیتی است که در انتقال مالکیت دارد. در حقوق مصر در کنار انتقال ضمان معاوضی، اگر تسلیم ناظر به تسلیم مبیع کلی فی الذمه باشد و قبل از تسلیم، مبیع برای مشتری افراز نشده باشد، در این صورت تسلیم به خاطر اینکه باعث افراز می شود ناقل مالکیت است. در حقوق انگلستان، تسلیم ناقل ریسک نیست. تسلیم ناقل مالکیت هم نیست، مگر اینکه تسلیم مخصص مبیع کلی فی الذمه باشد. در کنوانسیون بیع بین المللی کالا مسئله انتقال مالکیت به حقوق ملی ارجاع شده است.
    کلیدواژگان: بیع کلی فی الذمه، تسلیم، اثر تسلیم، اثر تسلیم در بیع کلی فی الذمه، انتقال مالکیت مبیع کلی فی الذمه
  • نعمت الله الفت صفحه 105
    عقل تنها مدرک مورد توافق همه انسان هاست وحجیت آن، فی الجمله مورد قبول همه مکاتب فکری بشری و الهی است. بنابراین آنچه در بحث حقوق قراردادها به ویژه در مورد ضمانت اجرای نقض قرارداد، نیاز به بررسی دارد، حجیت عقل و بنای عقلاء نیست، لذا سعی بر آن است تا بررسی شود آن چیزی که به عنوان قاعده و حکم عقل در باب ضمانت اجرای نقض قرارداد پذیرفته شده است، مدرک عقل هست یا نیست؟
    از نظر نگارنده دو نظریه پیشبینی نقض قرارداد و نقض کارآمد که امروز درباره ضمانت اجرای نقض قرارداد؛ کاهش و یا جبران خسارات نقض قراردادی مورد اقبال بسیاری از نظام های حقوقی واقع شده است، از مدرکات عقل آدمی است و بنای عقلاء برآن مستقر است و عرف موجود در معاملات تجاری، بهترین گواه بر صدق این مدعا است.
    کلیدواژگان: عقل، بنای عقلاء، نقض قرارداد، پیش بینی نقض قرارداد، نقض کارآمد
  • صادق شریعتی نسب صفحه 125
    مسئولیت های محض مواردی هستند که برای تحقق، به برخی از ارکان عادی مسئولیت نیازی ندارند. در حقوق کیفری هرگاه بی نیاز از احراز رکن روانی جرم باشیم، با مسئولیتی محض مواجهیم. ماهیت چنین جرمی مبهم است و مصادیق آن نیز به گونه ای منظم گردآوری نشده. همچنین، به معیاری برای تشخیص نیاز دارد و اقسام پراکنده آن، قواعدی عمومی می طلبد. با این حال در حقوق داخلی و خارجی می توان مصادیقی از این جرائم را یافت. معیار تشخیص آن ها را باید مجموعه ای منعطف از سه معیار «ننگ»، «اهمیت»، و «ماهیت کیفری یا انضباطی» جرم دانست. چون همه مصادیق «جرائم محض» از یک قسم نیستند، باید قواعد عمومی آن ها را دسته بندی کرد. در این زمینه، پنچ گروه از جرائم با اهداف و کارکردهای متفاوت قابل شناسایی است: جرائم مبتنی بر اتلاف؛ سبب اقوی از مباشر؛ فرض ابطال ناپذیر تقصیر؛ فرض ابطال پذیر تقصیر؛ و جرائم رفتاری.
    کلیدواژگان: مسئولیت محض، مسئولیت کیفری محض، جرم محض، تقصیر، عوامل رافع مسئولیت
  • محمد صالحی مازندرانی، حانیه ذاکری نیا صفحه 145
    شرکت های چند ملیتی که به منظور گسترش فعالیت خود در سراسر جهان و سرمایه گذاری در قطب های صنعتی کشورهای رو به رشد و استفاده از امکانات این گونه کشورها، در کشورهای مختلف و متعدد اقدام به تاسیس شرکت های فرعی می نمایند، پس از جنگ جهانی دوم گسترش چشمگیری یافتند. رایج ترین الگوی ساختاری برای یک تشکیلات چند ملیتی الگوی «هرمی» است که در آن، یک شرکت مادر در راس هرم قرار می گیرد و شرکت های زیر مجموعه، تحت مالکیت و کنترل شرکت مادر تشکیل می شوند. در شرکت های چند ملیتی، شرکت مادر (اصلی) تابعیت کشور محل ثبت خود؛ و شرکت های فرعی نیز هر کدام تابعیت کشور محل ثبت خود را دارند. شرکت چند ملیتی در قبال خسارات وارده به اشخاص ثالث، حسب امر، مسئولیت مدنی و کیفری دارد. همچنین درهم تنیده بودن مدیریت شرکت های فرعی و شرکت مادر، و قرار گرفتن شرکت فرعی در سلسله مراتب اداری و مدیریتی هرم تشکیلات، لزوم مسئولیت شرکت مادر در قبال اقدامات شرکت های فرعی را اقتضاء دارد.
    کلیدواژگان: شرکت چند ملیتی (فراملی)، شخصیت حقوقی، اقامتگاه و تابعیت، مسئولیت مدنی و کیفری
|
  • Vali Rostami, Ahmad Ranjbar Page 3
    In any legal study on political institutions, what has priority is to examine the role and functions of the official structures as legal phenomena in the context of social forces in political society so that, through studying the political regime as described in the constitution in the light of external variables, the political regime as actually exists could be explored. Thus before embarking on any legal study on the status and functions of the presidency, a distinction must be recognized between institutional factors and non-institutional ones, individual elements and social ones that play a role in the scientific study. These variables help us illustrate existing data and findings on status and the functions the president has, officially or actually, in different political regimes (including the president of the Islamic Republic of Iran). Amongst these, factors such as how to elect the president, the official status of president, presidential powers as well as duties and immunities, in turn, may contribute to understanding the office of the presidency in different presidential regimes.
    Keywords: President, Presidential Regimes, Semi Presidential, Semi Parliamentary
  • Seyed Mojtaba Vaezi Page 25
    In systems of judicial duality and all legal systems that are experiencing a special judge for the administrative cases, the issue of e determining the scope of jurisdiction is always important. This question is not only dependent on the will of the legislator but the judge must also seek the appropriate criteria considering the foundations and requirements of his/her legal system.In this article, by offering a new classification of criteria for the competence of administrative courts in several countries, and by a critical study, we show that the Iranian administrative judge may adopt which criteria by which reasons.We present two types of criteria: judicial criteria and administrative criteria. Administrative criteria are related to method, aim, or administrative wrong and the quality of the relationship between government and citizen. Judicial criteria are considered to consist of the nature of remedy sought, nature of the judicial proceedings and personality of the parties.In France interests of justice rather than administrative criteria are adopted while in Iran jurisdictional criteria are followed. In our opinion, the Iranian judge must not overuse a single type criterion.
    Keywords: Ordinary Judge, Administrative Judge, Competence, Administrative Wrong, Court of Administrative Justice
  • Mohammad Habibi Mojandeh Page 47
    At first glance it may seem there is no mutual supportive relationship between copyright or rights of the authors of literary and artistic works, on one hand, and freedom of expression on the other. On deeper analysis, however, there are areas of such mutual support. This article attempts to examine these areas. The author is of the opinion that copyright and freedom of expression help and support each other in various ways. Copyright contributes to increase the production of literary and artistic works through granting exclusive rights to the authors and in so doing, creates a marketplace of ideas and information to be available to those who intend to exercise freedom of expression and thus allows them to have access to a variety of ideas and information in order to form their own points of views and express them. On the other hand, copyright empowers the community of authors and helps free them from being dependent on the state. Freedom of expression, in its turn, creates suitable environment for flourishing creative activities and removes the shadow of censorship and undue prosecution. In examining the issue, the article first deals with some key points in copyright and freedom of expression and then explores the ways of mutual support.
    Keywords: Copyright, Freedom of Expression, Intellectual Property, Human Rights
  • Mahmood Bagheri, Marzieh Khalili Page 67
    The emergence of the intellectual property rights in the social life has posed various questions. The most important question concerns the appropriate legal regime for protection of intellectual property rights. The prevailing view for protection of intellectual property rights has been the idea of grating the exclusive privileges to the owner of such properties. Nevertheless, some authors have proposed alternative mechanisms and have come up with the idea of alternative protection of intellectual property rights. Given that in the field of copyright there has been no remedy for unauthorized copying of works of arts, a solution have been sought to tackle this problem. However, some have radical views that the regime of exclusive rights for the owner of intellectual property rights has to be abandoned altogether and should be replaced by an alternative regime in a specific sense, i.e. the regime of reward. The current paper is seeking to examine these alternative views.
    Keywords: Exclusive Intellectual Property Rights, Alternative Theories of Protection of Intellectual Property Rights, Grants, Patents, Copyrights, Trademarks
  • Seyyed Mostafa Mohaghegh Damad, Rasoul Ahmadi Far Page 89
    In Iranian Civil Code, delivery of goods has no effect on ownership and its effect is limited to risk transfer (Article 387 I. C. C.). In paragraph 1 of Article 362, on sales contracts, Iranian legislator indicates, with regards to ownership transfer, that in generic goods sales, due to lack of tangible general goods, ownership will not transfer to buyer. If seller has a undertaken to provide general goods to buyer, it can be assumed that ownership of goods will transfer upon delivery to buyer. A portion of the contract may contain an agreement to define the goods that are subject of the contract before delivery. In this case, the goods assigned to buyer belong to him and buyer may take possession of goods without seller's permission. As a consequence, the defining and assigning of goods in such contracts will indicate ownership transfer rather than delivery. If in the time of delivery, goods were not assigned and defined as a specific contract, delivery will be poof of ownership. In such sales and risk transfer, delivery will indicate (establish) ownership transfer.In Egyptian Law, in addition to risk transfer, delivery establishes ownership transfer even though no assignment has been occurred.In English law, delivery will not establish risk transfer nor ownership transfer unless the generic goods are assigned prior to or during delivery. In CISG, the issue of ownership transfer is referred to national law.
    Keywords: Sale of Generic Goods, Delivery, Delivery Effect, Delivery Effect in the Sale of Generic Goods, Ownership Transfer in the Case of Generic Goods
  • Nematollah Olfat Page 105
    Reason is the sole agreed upon evidence whose authority is generally accepted by all human and divine schools of thought. Therefore, what is in need of study in contract law is not whether reason and the practice of the sage are sources of law specially as regards remedies for the breach of contract but rather the issue is whether what is suggested as the rule of reason in the area of remedies is actually understood by reason.The author argues that the two theories of anticipatory breach and efficient breach that are accepted by many legal systems in the field of contract remedies, mitigation or reduction of damages, are achievements of human reason and established by practice of the sage and best evidenced by the current usage in commercial transactions.
    Keywords: Reason, Practice Of The Sage, Breach Of Contract, Anticipation Of Breach, Efficient Breach
  • Sadegh Shariatinasab Page 125
    Strict liabilities are needless of some normal liability elements. In criminal law sometimes mens rea is not necessary. Crimes including such liability are called “Strict liability crimes”. The nature of these crimes is ambiguous and even their cases are mentioned in a systematic way. Moreover a criterion is required for them and their general principles must be organized. In this essay a list of some cases of these crimes both in foreign and domestic law is offered. The author argues that the criterion must be a combination of the crime’s “stigma”, “importance”, and “criminal” or “regulatory” nature. Because of the variety of strict liability crimes their general principles must be classified. Five groups of these crimes are distinguishable: crimes based on destruction; stronger cause; refutable fault presumption (res ipsa loquitur); irrefutable fault presumption and; conduct crimes.
    Keywords: Strict Liability, Strict Criminal Liability, Strict Crime, Fault, Excuses
  • Mohammad Salehi Mazandarani, Hanieh Zakerinia Page 145
    Multinational Corporations (MNCs) establish subsidiary companies in various countries to expand their operation all over the world, and to invest in industrial areas of developing countries. MNCs have gained increasing importance and expansion after the Second World War. The most common structural model for a multinational enterprise is the pyramid one. In this model, a parent company is placed at the head of pyramid, and subsidiaries are owned and controlled by the parent company. In MNCs the Parent company and also each subsidiary has the nationality of its registrar country. MNCs have civil and criminal responsibility for damages to third parties. The interconnected management of subsidiaries and the parent company, and the fact that subsidiaries are controlled by parent company determine the responsibility of the parent company for subsidiary companie's operations.
    Keywords: Multinational Corporations (Transnational), Legal Entity, Domicile, Nationality, Civil, Criminal Responsibility