فهرست مطالب

Modern Care Journal
Volume:10 Issue: 1, Mar 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/07/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا ضیغمی، مرجان حقی*، بیژن کبودی، بهزاد بیژنی، محمود علیپور صفحه 1
    زمینه و هدف

    تب، یکی از شایع ترین مشکلات بیماران در بخش های مراقبت های ویژه است. کنترل تب موجب کاهش فعالیت متابولیکی، کاهش نیاز به اکسیژن و در نتیجه کاهش میزان مرگ و میر می شود. روش های فیزیکی کاهش دما می توانند، دمای بدن بیماران را در مدت کوتاهی کاهش دهند اما کارایی و احتمالا عوارض آنها به ویژه در بیماران بدحال یکسان نیست؛ لذا این پژوهش، با هدف مقایسه تاثیر روش خنک سازی فعال با روش تن شویه بر کاهش دمای بدن بیماران تب دار بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.
    روش تحقیق: این پژوهش کارآزمایی بالینی تصادفی، بر روی 57 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه مراکز آموزشی و درمانی شهرهای قزوین و تهران انجام شد. بیماران، با استفاده از روش بلوک بندی تصادفی شده انتخاب و طبقه بندی شدند و در دو گروه تن شویه ساده و خنک سازی فعال قرار گرفتند. نمونه ها سه ساعت تحت مداخله قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر به همراه عامل بین گروهی و تحلیل بقا به روش کاپلان مایر، توسط نرم افزار SPSS (ویرایش 16)، در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین دو گروه از نظر سن، جنس، شاخص سطح بدن و شاخص توده بدنی، تفاوت معنی داری وجود نداشت. پس از سه ساعت مداخله، میانگین و انحراف معیار دما در گروه تن شویه از 21/0 ± 7/38 به 55/0 ± 6/37 درجه سانتی گراد (01/0 P<) و در گروه خنک سازی فعال از 25/0 ± 8/38 به 18/0 ± 1/37 درجه سانتی گراد (01/0 P<) رسید. میانگین دما در گروه خنک سازی فعال، از دقیقه 120 به بعد، به طور معنی داری کمتر از گروه تن شویه بود (01/0 P<). پس از 180 دقیقه مداخله، در همه بیماران گروه خنک سازی فعال، یک درجه کاهش دما رخ داد اما در گروه تن شویه تنها در 65% بیماران یک درجه کاهش دما مشاهده شد (02/0 P<). هر دو روش مداخله مستقل از میزان استامینوفن دریافتی، باعث کاهش معنی دار دمای بدن بیماران شدند (02/0 P<) و استامینوفن دریافتی هیچگونه تاثیر مخدوش کنندگی نداشت.

    نتیجه گیری

    روش تن شویه برای کنترل تب، روش موثری است اما سرعت کاهش دما در این روش کمتر از روش خنک سازی فعال است. استفاده از روش خنک سازی فعال، روش بهتری برای کنترل سریع تب شناخته شد؛ زیرا این روش با سرعت یکنواخت تر و و با کارایی بیشتر نسبت به روش تن شویه، دما را کاهش می دهد و برآورد دقیق تری از نظر زمان رسیدن به پاسخ درمانی مطلوب، برای کادر درمان فراهم می کند.

    کلیدواژگان: تنظیم دمای بدن، تب، بخش مراقبت ویژه
  • الهه خدادادی، شهلا محمدزاده، داود حکمت پو، علیرضا ظهور صفحه 10
    زمینه و هدف
    آریتمی های قلبی، از شایع ترین بیماری های قلبی- عروقی هستند. پیس میکر- به عنوان یکی از روش های درمانی- بسیاری از علائم بیماران را برطرف می نماید. اطلاع از روش های آموزش نوین در مقایسه با روش های سنتی، به مدرسین در خصوص استفاده از روش موثرتر آموزش پرستاران، به منظور ارائه مراقبت صحیح از این بیماران کمک می کند. هدف از این پژوهش، مقایسه تاثیر دو روش آموزش با لوح فشرده و آموزش گروهی بر میزان آگاهی و عملکرد پرستاران در مراقبت از پیس میکر بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه مداخله ای با طرح دوگروهی، 40 پرستار شاغل در بخش های مراقبت قلبی بیمارستان های آموزشی شهر اراک در سال 1391، به روش سرشماری انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آموزش با لوح فشرده و آموزش گروهی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها برای سنجش آگاهی، پرسشنامه و چک لیست ارزیابی عملکرد بود. پرسشنامه و چک لیست، قبل و یک ماه بعد از آموزش توسط پرستاران و پژوهشگر تکمیل گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS (ویرایش 17) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    امتیاز آگاهی در دو روش آموزش با لوح فشرده و آموزش گروهی به ترتیب از 7/4 ± 40/13 و 26/7 ± 10/15 قبل از آموزش به 43/2 ± 85/27 و 25/4 ± 85/25 بعد از آموزش و امتیاز عملکرد از 18/4 ± 40/7 و 16/7 ± 45/10 قبل از آموزش به 45/1 ± 30/27 و 22/3 ± 85/24 بعد از آموزش افزایش یافت. میانگین امتیاز آگاهی و عملکرد واحدهای پژوهش بعد از آموزش، در دو روش به طور معنی داری افزایش یافت (0001/0 ≤ P). تفاوت معنی داری در میزان افزایش آگاهی بین دو روش مشاهده نشد؛ در حالی که در مورد عملکرد، این اختلاف معنی دار بود (0001/0 ≤ P).
    نتیجه گیری
    هر چند دو روش آموزش گروهی و آموزش با لوح فشرده، در ارتقای آگاهی و عملکرد پرستاران موثر بود اما روش لوح فشرده در افزایش عملکرد، موثرتر بود؛ لذا با توجه به مزایای فراوان آن از جمله: به صرفه بودن، امکان رویت فیلم در هر زمان و...، به کارگیری آن در برنامه های آموزشی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پیس میکر مصنوعی، آموزش، پرستاران، آگاهی، عملکرد
  • عصمت نوحی، فریبا برهانی، مرضیه هلال بیرجندی، وحیده احراری خلف صفحه 19
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر تجربه منتورینگ برای دانشجویان پرستاری در آموزش پرستاری معمول شده است. این پژوهش با هدف تاثیر اجرای برنامه Mentorship بر میزان اعتماد بنفس دانشجویان پرستاری در بیمارستان امام رضا (ع) بیرجند در سال 1390اجرا گردید.
    روش تحقیق: این مطالعه نیمه تجربی در دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند انجام گرفت. 60 نفر دانشجویان ترم 4 پرستاری (کارآموز بخش ارتوپدی) بطور تصادفی به دو گروه مساوی 30 نفری (آزمون و کنترل) تقسیم شدند. در گروه آزمون به ازای هر 3 دانشجو، یک دانشجوی ترم 8 پرستاری به عنوان Mentor یا راهنما گذاشته شد، و در گروه کنترل، دانشجویان تنها با حضور مربی و بدون منتور آموزش دیدند. میزان اعتمادبنفس دانشجویان در هر دو گروه، قبل و بعد از کارآموزی با پرسشنامه میزان اعتمادبنفس Montalto با مقیاس لیکرت ارزیابی شد.. جهت تحلیل داده ها و انجام آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، t مستقل، t زوج، کای دو و ضریب همبستگی پیرسون. از نرم افزار spss16 استفاده گردید.
    یافته ها
    با وجود اینکه میزان اعتماد بنفس دانشجویان در هر دو گروه بعد از کارآموزی افزایش یافته است، ولی میانگین نمره اعتماد بنفس در گروه آزمون از گروه کنترل بیشتر بود و بر اساس آزمون t مستقل اختلاف بین میانگین نمره اعتمادبنفس در دو گروه معنی دار بودا(001/0 p <).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از آن است که برنامه منتورشیپ فرصتی برای دانشجویان پرستاری جهت افزایش اعتمادبنفس فراهم می کند، لذا پیشنهاد می شود برنامه ریزان آموزش بالینی از این شیوه که نیاز به هزینه اضافی ندارد به عنوان یک روش آموزشی مکمل و نه یک روش مستقل استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: خودپندار، خودکارآمدی، دانشجویان، پرستاری، صلاحیت بالینی، منتورشیپ
  • احمد نصیری، طیبه امیرآبادی، طوبی کاظمی صفحه 26
    زمینه و هدف
    با وجود گستردگی و تنوع معضلات بیمارانی که تعویض دریچه قلبی داشته اند، لازم است جهت رفع مشکلاتشان آموزشهایی به این بیماران داده شود. از طرفی، تعیین و تامین نیازهای اطلاعاتی می تواند باعث افزایش اثربخشی برنامه آموزش گردد. به همین جهت مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی مدون بر نیازهای اطلاعاتی بیماران پس از تعویض دریچه قلبی انجام شده است.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی تک گروهی که به شیوه پیش و پس آزمون انجام گرفت، 31 بیمار که در طی 3 سال گذشته تحت عمل تعویض دریچه قرار گرفته بودند به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های دموگرافیک و سنجش نیازهای اطلاعاتی قبل از آموزش تکمیل شد و برنامه آموزشی مدون براساس نیازهای اطلاعاتی بیماران طراحی و طی 5 جلسه مستمر آموزش داده شد و یک ماه بعد از مداخله نیز نیازهای اطلاعاتی بررسی گردید و تفاوت سطوح نیازهای اطلاعاتی قبل و پس از مداخله نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 و آزمونهای آماری توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آزمونهای پارامتریک t زوجی و ناپارامتریک ویلکاکسون، من ویتنی و کروسکال والیس م ورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار محتوای پرسشنامه از طریق نظرخواهی افراد متخصص و پایایی آن داده ها از روش آلفای کرونباخ 85/0 تعیین شد.
    یافته ها
    بررسی سطوح نیازهای اطلاعاتی قبل از مداخله نشان داد که در حیطه آگاهی از ماهیت بیماری، 6/80% از بیماران «نیاز اطلاعاتی بالا» داشتند که بعد از مداخله به 5/35% کاهش پیدا کرد. در خصوص آگاهی از داروها 6/51%، رژیم غذایی 2/74%، فعالیت100% و عوارض 8/96% از بیماران قبل از مداخله «نیاز اطلاعاتی بالا» داشتند که بعد از آموزش به ترتیب به 8/25%، 1/58%، 5/93%، 7/67% رسید و نتیجه آزمون ویلکاکسون حاکی از معنادار بودن این اختلاف در تمامی حیطه ها بجز رژیم غذایی بود. میزان تاثیر مداخله در دو جنس و برحسب سن نیز در زمینه های مختلف نیازهای اطلاعاتی مقایسه شد که در برخی از موارد به لحاظ آماری معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد، اجرای برنامه آموزشی بر اساس نیازهای اطلاعاتی، سطوح نیازهای اطلاعاتی و به دنبال آن، احتمال بروز مشکلات را در این گروه از بیماران کم می کند. لذا، پرستاران می بایست برای شروع هر برنامه آموزشی، اقدام به نیازسنجی کرده و سپس برنامه آموزشی را به صورت مدون برای بیماران طراحی و اجرا نمایند
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، آموزش بیماران، ارزیابی نیازها، دریچه مصنوعی قلب
  • تکتم سادات جعفر طباطبایی، حسن احدی، احمد خامسان صفحه 34
    زمینه و هدف
    اضطراب و افسردگی، از جمله معضلات موجود در زندگی انسان ها هستند که تقریبا در بین تمامی گروه های سنی و جنسی قابل مشاهده هستند و خوش بینی، به عنوان راه حلی مناسب، در جهت کاهش آنها به کار می رود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش خوش بینی بر اضطراب و افسردگی دانشجویان انجام شد.
    روش تحقیق: این پژوهش، مطالعه ای نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. از کلیه دانشجویان مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته روان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند، به صورت داوطلبانه، آزمون اضطراب بک و افسردگی بک گرفته شد. 46 نفر دانشجو که هم دارای اضطراب بالاتر از 15 (نمره برش) و هم دارای افسردگی بالاتر از 18 (نمره برش) بودند، انتخاب شدند و به روش تصادفی ساده در دو گروه 23 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. از هر دو گروه، آزمون خوش بینی- بدبینی گرفته شد. برای گروه آزمایش، 7 جلسه 80 دقیقه ای برنامه آموزش های خوش بینی، به صورت هفته ای دو جلسه، توسط محقق برگزار شد، اما برای گروه کنترل هیچگونه آموزشی ارائه نشد؛ سپس در هر دو گروه، پس آزمون اجرا گردید. داده ها پس از جمع آوری، در نرم افزار SPSS (ویرایش 17) وارد شدند و به وسیله آزمون های آماری تی مستقل و تی زوج، در سطح آلفای 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که پس از آموزش خوش بینی، میانگین نمره اضطراب گروه آزمایش از 70/10 ± 74/23 به 51/6 ± 48/11 و میانگین نمره افسردگی گروه هدف از 33/12 ± 70/26 به 61/6 ± 78/8 کاهش یافت (001/0> P)؛ همچنین این آموزش، میانگین خوش بینی افراد را از 72/2 ± 13/13به 96/2 ± 04/15 افزایش داد، اما تاثیر معنی داری بر روی میزان بدبینی افراد نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، به نظر می رسد آموزش های خوش بینی، کمک موثری بر کاهش اضطراب و افسردگی دانشجویان داشته، ولی میانگین نمره بدبینی بعد از مداخله، در گروه مورد از نظر آماری معنی دار نبوده است؛ لذا می توان از این برنامه آموزشی، در مراکز مشاوره دانشجویی برای کاهش اضطراب و افسردگی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آموزش خوشبینی، اضطراب، افسردگی، دانشجویان
  • جاماسب مرادپور، محمدرضا میری*، سمانه علی آبادی، عباس پورصادق صفحه 43
    زمینه و هدف

    تولد یک کودک کم توان ذهنی، به عنوان یک بحران می تواند تاثیرات نامطلوبی بر ساختار و عملکرد خانواده داشته باشد و والدین، به وی‍ژه مادران را تحت تنش های جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی قرار دهد. پژوهش حاضر، با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های خودآگاهی و ابراز وجود مبتنی بر گروه درمانی، بر سازگاری و عزت نفس مادران کودکان کم توان ذهنی شهرکرد در سال 1388 انجام گرفت.
    روش تحقیق: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و کاربردی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود که در سال 1388 انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران کودکان کم توان ذهنی شهرکرد بود که از بین آنها، نمونه ای مشتمل بر 30 نفر، با شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مداخله بر روی آنها صورت گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه سازگاری بل و مقیاس عزت نفس روزنبرگ بود. والدین کودکان به مدت 12 جلسه و هر هفته 2جلسه، تحت آموزش 2 مهارت خودآگاهی و ابراز وجود، از مجموعه مهارت های زندگی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده، به کمک نرم افزار SPSS (ویرایش 15) و آزمون t زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقدار 05/0 P< به عنوان سطح معنی داری تفاوت ها در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آموزش مهارت های خودآگاهی و ابراز وجود، بر سازگاری کلی و مولفه های آن (سازگاری اجتماعی، سازگاری در خانه، سازگاری عاطفی) و نیز عزت نفس مادران کودکان کم توان ذهنی، تاثیر مثبت معنی داری داشته است (001/0 P=).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های خودآگاهی و ابراز وجود، روشی موثر برای افزایش سازگاری و عزت نفس مادران کودکان کم توان ذهنی است.

    کلیدواژگان: خود ارزیابی، هوش هیجانی، خود پندار، جسارت، عقب ماندگی ذهنی
  • لیلی مصلی نژاد، علی دهقانی، اکرم ثناگو صفحه 53
    زمینه و هدف
    تبیین عوامل موثر بر ارتقای کیفیت خدمات بالینی، نیازمند شناسایی عواملی است که با بهبود ارائه خدمات بالینی مرتبط است و در این میان، علاقمندی دانشجویان به بیماران خاص، به عنوان یکی از عوامل مهم در ارائه خدمات بالینی نقش بسزایی دارد؛ لذا تحقیق حاضر با هدف تبیین تجربیات و بررسی علاقمندی دانشجویان به بیماران خاص، با یک رویکرد کیفی طراحی گردید.
    روش تحقیق: این مطالعه یک تحقیق کیفی است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، بر روی گروه منتخبی از کلیه رشته های دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام گردید و طی آن، تجربه دانشجویان و علاقمندی آنها به بیماران خاص، از طریق کار بر روی 5 گروه متمرکز و 20 مصاحبه عمیق ساختاریافته، جمع آوری گردید. داده های پژوهش با روش تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از مجموع 95 کد شناسایی شده، داده ها در 2 بخش مضامین گرایش به بیماران خاص شامل: بیماران غیرقابل پیش بینی، کنکاش در ناشناخته ها، تجربه و خلق مثبت و مضامین عدم گرایش به بیماران شامل: دردمندی، بیمار معترض و بیمار متنفر، را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    عوامل مختلفی باعث می گردد که دانشجویان به بیماران خاص علاقمندی بیشتری داشته باشند. با توجه به این امر، لازم است توجیحات مناسب در خصوص ویژگی های منحصر به فرد رشته های علوم پزشکی به دانشجویان انجام گیرد؛ همچنین لزوم توجه به اصل عدالت در مراقبت از بیماران تاکید می شود. تا با نهادینه شدن معیارهای اخلاق حرفه ای بتوانیم در اجرای حاکمیت بالینی در جامعه موثر باشیم.
    کلیدواژگان: مراقبت از بیمار، پرستاران، دانشجویان پرستاری، روابط پرستار و بیمار، فنون تحقیقی
  • فریده صادقیان، مهدی راعی صفحه 63
    زمینه و هدف
    درد گردن و شانه از ناراحتی های شایع در کاربران کامپیوتر است که ناتوانی، غیبت از کار و هزینه های زیادی را برای افراد و جوامع در بر دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط عوامل جسمانی و روانی سازمانی با دوام درد های گردن و شانه در کاربران کامپیوتر می باشد.
    روش تحقیق: این پژوهش از نوع مطالعات طولی-تحلیلی با 12ماه پیگیری بوده که بر روی کلیه کاربران کامپیوتر دفتری شاغل در دانشگاه های شاهرود (182نفر) انجام شده است. از پرسشنامهCUPID شامل عوامل دموگرافیک، جسمانی و روانی اجتمائی کار جهت جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. در مرحله اول مطالعه، سوالاتی در مورد دردگردن و شانه که بیشتر از یک روز در 12ماه گذشته طول کشیده باشد پرسیده شد اما در مرحله پیگیری(یک سال بعد) سوالات در مورد این دردها در یک ماه گذشته بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات به کمک آزمون های کای دو و رگرسیون لجستیک انجام شد.
    یافته ها
    6/39 درصد از شرکت کنندگان در مطالعه به طور مساوی درد گردن و شانه را در مرحله اول گزارش کردند. که در 7/59 درصد از آنان درد گردن و در 3/51 درصد درد شانه بعد از 12 ماه نیز دوام داشت. بین دوام درد گردن و درد شانه به طور جداگانه با سن، جنسیت و امکان تصمیم گیری در کار ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    دوام گردن درد در کاربران کامپیوتر بعد از یک سال بالاتر از شانه درد بوده و سن، جنسیت زن و امکان تصمیم گیری در کار به عنوان عوامل خطر مرتبط با هر دو درد شناخته شدند.
    کلیدواژگان: گردن درد، شانه درد، بیماریهای شغلی، کاربران کامپیوتر، عوامل خطر
  • نوشین پیمان، زینب جلمبادانی *، حسین ابراهیمی پور، علی وفایی نجار صفحه 74
    زمینه و هدف

    روش نزدیکی منقطع، سهم بالایی از حاملگی های ناخواسته همزمان با استفاده از سایر روش ها را در مرکز بهداشت شماره یک شهرستان مشهد به خود اختصاص می دهد. هدف از این مطالعه، بررسی تجربه زنان در استفاده از روش منقطع پیشگیری از باردای در مراکز بهداشتی و درمانی تحت پوشش مرکز بهداشت شماره یک شهرستان مشهد، به منظور سیاستگذاری و برنامه ریزی جامع تر برنامه های تنظیم خانواده بود.
    روش تحقیق: پژوهش حاضر، یک مطالعه پدیدارشناسی توصیفی است که بر روی 31 نفر از زنان 18 تا 50 سال مراجعه کننده به مرکز بهداشت شماره یک شهرستان مشهد که از روش منقطع پیشگیری از بارداری استفاده می کردند، انجام شد. نمونه ها با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. داده ها پس از ضبط و پیاده سازی، با روش تجزیه و تحلیل محتوایی کلایزی آنالیز شدند.

    یافته ها

    بار روحی و روانی (ترس از روش های پیشگیری به خاطر عوارض، به خاطر نقل قول های غلط آشنایان و حاملگی)، کارآمدی روش منقطع (رسیدن به اوج لذت جنسی، احساس آرامش در خود و همسر بعد از رابطه)، دسترسی آسان (راحت بودن و بی واسطه بودن روش منقطع)، نگرش های مذهبی و سنتی (خواست خداوند، روایت ائمه اطهار، سنت گذشتگان)، بار حمایتی از همسر (علاقه به همسر، ایجاد رضایت بیشتر در همسر، تمایل همسر زوجین به ادامه استفاده از روش منقطع)، ابراز هیجانات (کاهش کشمکش های زناشویی، هیجان بیشتر) و عدم حاملگی ناخواسته (عدم تجربه شکست روش منقطع)، طبقه های استخراج شده در این تحقیق بودند.

    نتیجه گیری

    برنامه های تنظیم خانواده، نمی تواند و نباید درصدد حذف روش منقطع برآید، بلکه باید در جهت کاهش بارداری های ناخواسته ناشی از روش منقطع، مسائلی همچون آموزش در زمینه استفاده درست از این روش، آگاهی از زمان های دارای حداکثر احتمال بارداری در طول سیکل باروری زنان، روش های پیشگیری اضطراری و مشارکت بیشتر مردان در برنامه های تنظیم خانواده مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: پیشگیری از آبستنی، روش های پیشگیری از آبستنی، تنظیم خانواده
  • مرضیه مقرب، حمیدرضا ریاسی، هایده هدایتی، مهسا مقرب صفحه 84
    زمینه و هدف
    کیفیت زندگی کاری ترکیبی از متغیرهای محیط کاری است که بر ارتقای رضایتمندی، جذب و نگهداری و بهبود کیفیت خدمات کارکنان موثر می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت کیفیت زندگی کاری پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی بیرجند صورت گرفت.
    روش تحقیق: مطالعه مقطعی روی 300 پرستار شاغل در بیمارستانهای آموزشی ولیعصر (عج) و امام رضا (ع) بیرجند به روش سرشماری انجام شد. پرسشنامه دو بخشی اطلاعات فردی و کیفیت زندگی کاری بر اساس مدل R.walton (7 قسمتی) حاوی 30 سوال بود و با آزمون- باز آزمون و ضریب همبستگی پیرسون 72/0 و آلفای کرونباخ 65/0 تایید شد. داده ها با نرم افزار SPSS ویرایش 5/15 تجزیه و تحلیل گردید و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون، t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه نتایج ارائه گردید.
    یافته ها
    میانگین کل نمرات کیفیت زندگی کاری پرستاران 77/10 ± 79/40 و بیانگر کیفیت زندگی کاری در حد متوسط می باشد. فراوانی کیفیت زندگی کاری 7% درحد بالا، 7/82% متوسط و 3/10% در حد پایین بدست آمد. کیفیت زندگی کاری با افزایش سن و سابقه کار بیشتر شده و با داشتن نوبت اضافه کاری در ماه کاهش می یابد (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    کیفیت زندگی کاری در سطح متوسط بود و به منظور ارتقای آن به سطح بالا، برگزاری جلسات گروهی برای استفاده از تجربیات پرستاران قدیمی در بخشها و بازنگری در حقوق و مزایای پرستاران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، پرستار، مدل والتون
|
  • R. Zeighami, M. Haghi, B. Kaboudi Page 1
    Background And Aim

    Fever is of the commonest problemsof intensive care unit patients. Fever management reduces metabolic activity and oxygen demand, and thereby mortality will be reduced. Physical methods of temperature reduction can decrease body temperature in a short time, but their effectiveness and side-effects are not the same in different patients especially the highly sick ones. This study compared the effectiveness of active cooling and sponge cooling in decreasing body temperature of febrile patients in intensive care units.

    Materials And Methods

    This randomized clinicaltrialwas done on 57 patientsadmitted to intensive care units of educational-care centers in Qazvin and Tehran. Patients were selected by stratified block randomization and divided into sponge and active cooling groups. Samples were subjected to three hours of intervention. The data were analyzed repeated measurement ANOVA and Kaplan-Meier survival analysis using SPSS software at 0.05.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age, gender, body surface area, and body mass index. After three hours of intervention, the mean and standard deviation of temperature reduced from 38.7 ± 0.21 to 37.6 ± 0.55degrees centigrade in the active cooling group and from 38.8 ± 0.25 to 37.1 ± 0.18 in the sponge cooling group (P<0.01). A fter 120 minutes of intervention, mean temperature in the active cooling group was significantly lower than that of the sponge cooling group (P<0.01). A fter 180 minutes of intervention, 100% of patients in the active cooling group experienced 1 degree cooler body temperature while in the sponge cooling group, only 65% had the same experience (P<0.02). Both methods, irrespective of acetaminophen dose received,reduced body temperature in a significant way (P<0.02), and the acetaminophen dose had no confounding effect.

    Conclusion

    Sponge method is an effective way to control the temperature, but the rate of temperature reduction in this method is less than that of the active method. Active cooling method was considered a better way for the rapid fever control, because this method reduced the temperature with a less fluctuating but faster speed than sponging. Hence, a more accurate estimate for the time to achieve the desired therapeutic response is provided for health providers.

    Keywords: Body Temperature Regulation, Fever, Intensive Care Units
  • Elahe Khodadadi, Shahla Mohammadzadeh, Davood Hekmatpou, Alireza Zohoor Page 10
    Background And Aim
    Cardiac arrhythmia is one of the most common cardio-vascular diseases. Pacemaker, as a curative method in treating patients with arrhythmia,diminishes a lot of their symptoms.Awareness of modern educational methods compared with traditional methods can help instructors to use more effective methods and train more competent nurses so they can provide more proper care for these patients.The aim of this study is to compare the effect of compact disc and group education on nurses’ knowledge and performance regarding pacemaker care.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study with two groups, all 40 nurses working in heart wards of educational hospitals of Arak University of Medical Scienceswere selected and allocated randomlyto two groups of Compact Disc and Group Education. Data collection tools included a questionnaire to assess their knowledgeand a checklist to evaluate their performance. Questionnaires and checklists were completed by nurses and the researcher before and one month after education. Data was analyzed using descriptive and interpretive statistical methods and SPSS version 17.
    Results
    Knowledge scores means in the two methods of CD and group education increased from 13.40 ± 4.7 and 15.10 ± 7.26 before education to 27.85 ± 2.43 and 25.85 ± 4.25 after education. That of performance increased from 7.40 ± 4.18 and 10.45 ± 7.16 before education to 27.30 ± 1.45 and 24.85 ± 3.22 after education.Mean scores of knowledge and performance in the two methods significantly increased after education (P≤0/0001). There was no significant difference between the two methods concerningknowledge scores means, but as for their performance, the difference was significant (P≤0/0001).
    Conclusion
    Although compact disc and group education methods were both effective on nurses’ knowledge and performance, but teaching through compact disc was more effective in increasing performance. Thus, considering its numerous advantages such as its economical efficiency, the possibility to watch included films, etc., it is recommended to use it in educational programs.
    Keywords: Pacemaker, Artificial, Edocation, Nurses, Health Knowledge, Practice
  • E. Nohi, F. Borhani, M. Helalbirjandi, Mrs Vahideh Ahrary Khalaf Page 19
    Introduction
    In recent years, clinical mentorship experiences for nursing students have become popular in nursing education. Peer education can be a useful adjunctive method for clinical skills training The present research was conducted to study the effect of performing mentorship program on self- confidence of nursing students in Imam Reza Hospital of Birjand in 2011.
    Methodology
    The present study was a half-experience in Faculty of Nursing (Islamic Azad University of Birjand).60 students of 4th semester (trainees of department of orthopedics) were randomly divided into two groups (30 students in mentored group and 30 in the non-mentored group). In the mentored group for each 3 students a student of 8th semester was assigned as mentor and in the other group only an instructor was available without any mentor. The data was gathered through self-confidence of (Montalto,2001(questionnaire (10 questions with favorite validity and reliability of 0.85) in both groups, before and after their training. The data was analyzed using spss16 software with statistical procedures paired samples t-test, independent samples t-test and analysis of variance (one-way anova). Data Analysis: Although student, s self-confidence has been high in both models, but there is no significant difference in the non-mentor group. The average of self- confidence score in the mentor group (427/0± 76/3) was higher than the non-mentor group (347/0±33 /3) and it difference was significant)p<0/001).
    Conclusion
    Results of the study indicate mentorship program provides opportunity for 4th semester nursing students to enhance self-confidence. So it is suggested that clinical curriculum designers use this method as a supplementary educational, not independent method since it only needs not any additional expense.
    Keywords: Self Concept, Self Efficacy, Students, Nursing, Clinical Competence, Mentorship
  • Dr Ahmad Nasiri, Taebeh Amirabadi, Dr Tooba Kazemi Page 26
    Background And Aim
    Taking into account the wide variety of problems of patients with heart valve replacement, it stands to reason to educate them to solve their problems. Further, the information needs analysis can increase the effectiveness of educational programs. The present study was performed to determine the impact of a planned educational program on patient's informational needs after heart valve replacement.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental single-group study done with a pre-test and post-test, 31 patients who had undergone valve replacement since 3 years ago participated through the availability manner. Demographic and informational needs analysis questionnaires were completed before the educational program was held. A planned educational program was devised on the basis of patient's informational needs and instructed through 5 successive sessions. One month after the intervention, informational needs were studied, and the difference between levels of informational needs before and after the intervention was analyzed statistically using SPSS software and descriptive statistical tests including mean and standard deviation as well as t-paired parametric and Wilcoxon, Mann Whitney, and Krushall-Wallis non-parametric tests.
    Results
    The results of the study showed that before the intervention 80.6% of patients had "high informational needs" in terms of awareness of the nature of the disease which decreased significantly to 35.5% after the intervention (P = 0.000). Also, 51.6% of patients had high informational needs regarding awareness of drugs, 74.2% regarding nutritional diet, 100% regarding activity, and 96.8% concerning complications which decreased to 25.8%, 58.1%, 93.5%, and 67.7% respectively. Wilcoxon test showed a significant difference in all domains except for the diet. Intervention's effects on both genders and different ages were compared in terms of different domains of informational needs, and the comparison indicated statistical significance in some domains.
    Conclusion
    The results indicate that performing an educational program on the basis of needs analysis decreases such patients’ levels of informational needs and, subsequently, the probability of their problems. Thus, nurses should perform needs analysis before starting an educational program and then design and carry out the program in an organized way.
    Keywords: Health Knowledge, Attitudes, Practice, Patient Education, Needs Assessment, Heart Valve Prosthesis Implantation
  • T. Jafartabatabaee, H. Hasan Ahadi, A. Khamesian Page 34
    Background And Aim
    Anxiety and depression are among serious problems in human's lives which are almost observable among all ages and genders. Optimism is considered as a proper solution to decreasing them both. This paper studied the effects of teaching optimism on university student's anxiety and depression.
    Materials And Methods
    This study was a semi-empirical one with a pre-test, post-test, and a control group. All bachelor and master students of psychology at Birjand Azad University were voluntarily given Beck Anxiety Inventory (BAI) and Beck’s Depression Test. 46 students who had both an anxiety score of above 15 and a depression score of above 18 simultaneously were selected and randomly allocated to 2 experiment and control groups with 23 students in each. Both groups were given positive-negative psychology test. The experiment group received seven 80-minute-long sessions of positive-psychology-training program by the researcher twice a week. The control group received no training. Both groups were later given the post-test. The instrument included Beck’s Anxiety and Depression as well as Seligman’s Optimism-Pessimism. The data were analyzed using SPSS 17, independent t-test, and paired t at α=0.05.
    Results
    After teaching optimism, results indicate, the experiment groups’ anxiety scores average decreased from 23/74±10/70 to 11/48±6/51 and that of their depression, from 26/70±12/33 to 8/78±6/61 which is statistically significant (p<0.001). Besides, the study increased people’s optimism from 13.13±2.72 to 15.04±2.96 but had no significant effect on their pessimism.
    Conclusion
    According to the results, it seems that teaching optimism helps decrease university students’ anxiety and depression; however, the pessimism scores average has not been statistically significant in the experiment group after the intervention. Thus, this educational program can be used in university counseling centers in order to decrease anxiety and depression.
    Keywords: optimism training, Anxiety, Depressive, Students
  • J. Moradpoor, M. Miri, S. Aliabadi, A. Poorsadegh Page 43
    Background And Aim

    Birth of a mentally retarded child could have a negative impact on the structure and function of the family and can subject parents, especially mothers, to physical, psychological, social, and economic tensions. This study investigated the effectiveness of training self-awareness and assertiveness skills based on group therapy on compatibility and self-esteem of mothers of mentally retarded children in Shahrekord in 2009.

    Materials And Methods

    This applied and quasi-experimental study with a pre-test and post-test was conducted in 2009. The population comprised of all mothers of mentally retarded children of Shahrekord. From among them, 30 were selected randomly on whom the intervention was performed. The tools used in this study included Bell adjustment inventory and Rosenberg self-esteem scale. Parents were taught self-awareness and assertiveness skills twice a week and for 12 sessions in all. Data were analyzed by SPSS version 15 and paired t test at the significant level of P <0.05.

    Results

    Results of this study showed that training self-awareness and assertiveness skills had a significantly positive impact on the overall compatibility and its components (i.e., social adjustment, home adjustment, and emotional adjustment) as well as the self-esteem of mothers of mentally retarded children (P=0.001).

    Conclusion

    Training self-awareness and assertiveness skills is an effective method to improve compatibility and self-esteem of mothers of mentally retarded children.

    Keywords: Self evaluation, Emotional Intelligence, Self Concept, Boldness, Mental retardation
  • L. Mossllanejad, A. Dehghani, A. Sanagoo Page 53
    Background And Aim
    An explanation of factors improving the quality of clinical services requires as a prerequisite the identification of factors associated with the elevation of clinical service provision quality. In this line, university student's interest in special patients, as a major factor in clinical service provision, plays an important role. Thus, this study was designed with a qualitative approachto describe experiences of students as well as their interest in special patients.
    Materials And Methods
    This study is a qualitative purposive-sampling study conducted on a selected group of students from all majors available at Jahrom University of Medical Sciences. Data concerning student's experience and the extent of their interest in special patients was collected through 20 deep structured interviews with5 focus groups and were analyzed through content analysis.
    Results
    From among the 95 codes derived, the data could be categorized into 2 themes oftendency towards special patients including“unpredictable cases”, “adventure in the unknown cases”, “patient's experience” and “positive mood” or they could be considered as lack of tendency to special patients including“suffering”, “patients protest”, and “patients’ hate”.
    Conclusion
    Many factors contribute to students’ increasing interest in special patients. Thus, medical students must be given proper justifications regarding the unique features of medical fields of study. Also, justice in treating patients must be emphasized so we can be of a role in establishing clinical governance in society upon the institutionalization of professional ethics criteria.
    Keywords: Patient Care, Nurses, Students, Nursing, Nurse, Patient Relations, Qualitative Research
  • F. Sadeghian, M. Raei Page 63
    Background And Aim
    Neck and shoulders pain are the most prevalent disorders among computer workers that lead to disabilities, sickness absence and financial sequences for individuals and socials. The aim of this study is the survey of relationship between work-related physical and psychosocial factors and persistent neck and shoulders pain among computer office workers.
    Materials And Methods
    We conducted a longitudinal study with 12 months follow-up among all eligible computer office workers at Shahroud universities (182 cases). Data were collected using the CUPID questionnaire includes demographic characteristics, physical, and psychosocial factors at work. At baseline questions were asked about pain in the neck and shoulders (lasting ≥1day in the prior 12 months).At follows up one year later we asked about neck and shoulders pain in the last month. Associations were explored using chi-square and logistic regression.
    Results
    At the base-line of the study 39.6% of participants reported neck and shoulders pain equally. Among them at follow up 59.7% and 51.3% reported persistent neck and shoulders pain respectively. Age, gender and decision latitude at work associated significantly with persistent of both neck and shoulders pain separately.
    Conclusion
    After one year follow up persistent neck pain was upper than shoulder pain. Age, gender and decision latitude at work were identified as related risk factors for both pains.
    Keywords: Neck Pain, Shoulder Pain, Occupational Diseases, Computer Workers, Risk Factors
  • N. Peyman, Z. Jalambadani, H. Ebrahimipur, A. V. Najjar Page 74
    Background And Aim

    Method of withdrawal applied along with another method has a big role in unwanted pregnancies of women visiting County Health Center No. 1 in Mashha d. This paper studies the experiences of using withdrawal by women who visit health and care centers under County Health Center No. 1 of Mashhad in order to contribute to policy-making and have more comprehensive family plans.

    Materials And Methods

    This descriptive phenomenological study was conducted on 31 women visiting Health Center No. 1 in Mashhad aged 18-50 who used withdrawal. The study applied purposive sampling, and the data were analyzed by the 7-step methods developed by Colaizzi.

    Results

    Classes derived from this study included psychological burdon (fear of contraceptive methods because of implification, friend's misconceptions, and pregnancy), efficiency (reach orgasm, relaxation after intercourse), accessibility (convenience and direct interface of the withdrawal method), traditional religious attitudes (God's will, tradition,and narrations from past generations), supportive changes of the spouse (interest in spouse, more satisfaction of the spouse, tendency to continue using withdrawal), expressing emotions (reduction of marital conflict, more excitement), and prevention of unwanted pregnancy(success of withdrawal).

    Conclusion

    Family planning programs cannot and should not eliminate withdrawal method, but they should focus onissues such as educating the correct use of this technique, informing of reproductive cycles in women most likely of pregnancy,emergency contraception methods,and increased participation of men in family planning in order to reduce unwanted pregnancies resulting from withdrawal method.

    Keywords: Contraception, Contraception Behavior, Natural Family Planning Methods
  • Marzieh Mogharab, Hamidreza Reyasi, Hayedeh Hedayati, Mahsa Mogharab Page 84
    Background And Aim
    Work life quality is an outcome of work place variables which plays an effective role in elevating job satisfaction, maintaining nurses, and improving quality of work force services. This study tried to evaluate the quality of work life of nurses working in educational hospitals affiliated to Birjand University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study, and the sample included all the 300 nurses working in Valiasr and Imam Reza educational hospitals. The two-part questionnaire included demographic and work life quality information and was based on Richard Walton's QWL model (7 options) with 30 questions. It was approved of by test-retest method, Pearson coefficient correlation of 0.72, and Cronbach's alpha of 0.65. Data were analyzed using SPSS (version 15.5) and the results were presented by descriptive statistics as well as ANOVA, Pearson correlation and independent t tests.
    Results
    The mean score of nurse's quality of work life was 40.79±10.77 which is at the intermediate level. Work life quality frequency was high for 7%, moderate for 83.8%, and low for 10.3%. Quality of work life increased with age and work experience but decreased with overtime through the month (P < 0.05).
    Conclusion
    Quality of work life was found to be at the intermediate level. To elevate it, group sessions in hospital wards can be recommended so that younger nurses can enjoy the experiences of more experienced nurses. Increase in nurse's salaries and benefits are also suggested.
    Keywords: quality of work life, nurses, Walton's model