فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال چهل و سوم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد خالقی دامغانی، مهدی نصر صفحات 3-23
    پدیدارشناسی برجسته ترین گرایش فلسفی قرن بیستم و حتی قرن فعلی است. برخی از مدعیات این نحله فلسفی بنای بسیاری از گرایشات پیشین فلسفی که در علوم انسانی آنها را به کار می بردیم ویران نموده است. ولی متاسفانه شاهد آنیم که پژوهشگران علوم انسانی بدون توجه به انتقادات وارده از جانب پدیدارشناسان بزرگی همچون هایدگر به راه غلط پیشین خود گام گذاشته و دستاوردهای ابطال شده قبلی را همچنان بسط و گسترش می دهند. هدف این نوشتار نشان دادن این موضوع است که پدیدارشناسی هایدگر به عنوان منطقی برسازنده می تواند این نقص بنیادین گرایشات سنت فلسفی غرب را بر طرف ساخته و با طرح انتولوژی بنیادین شیوه هستی دازاین در جهان را مورد واکاوی قرار داده و خلا بسیاری از روش شناسی های معمول در علوم انسانی را پر کرده و باعث شود تا این روش شناسی های از مدعیات پیشین خود مبنی بر دست یافتن به حقیقتی جدید دست بردارند و مداقه بیشتری درباره ماهیت هستی انسان داشته باشند.
    کلیدواژگان: انتولوژی، قصدیت، شهود مقولاتی، امر پیشینی، پدیدارشناسی هرمنوتیک، در، جهان، هستن، فهم، تفسیر، حال یافت، گفتار، پروا، اضطراب
  • کیامرث جهانگیر، مرتضی اسمعیلی صفحات 27-52
    وقوع جنبش های اخیر در اکثر کشورهای خاورمیانه ذهن نویسندگان، روزنامه نگاران و تئوری پردازان در حوزه های سیاسی، اجتماعی، رسانه ای و غیره را به خود مشغول داشته و هر یک از آنان در این روزها از دیدگاهی ویژه به تبیین چرایی و چگونگی این پدیده پرداخته اند. بسیاری از آنان تا دیروز دگرگونی سیاسی در خاورمیانه و شمال آفریقا را تنها رویایی خوشبینانه برای ملت های آن می دانستند و حتی خود مردمان این منطقه در سایه نظام های چندین و چند ساله خودکامه و پدرسالار، چنین بیداری و خیزشی را سرابی بیش نمی پنداشتند. صرفنظر از پرداختن به چرایی وقوع این تحولات در این پژوهش ضمن تمرکز بر کشورهای شمال آفریقا و بررسی کشورهای تونس، مصر و لیبی به دنبال پاسخگویی به این سوال خواهیم بود که آیا بیداری اسلامی در شمال آفریقا پدیده ای جدید و مستقل است و یا برعکس پدیده ای ریشه دار در گذشته می باشد؟ در راستای پرداختن به سوال فوق این فرضیه را راهنمای خود قرار می دهیم که بیداری اسلامی نه تنها پدیده ای جدید در این کشورها نمی باشد بلکه دارای آبشخورها و ریشه هایی عمیق در گذشته می باشد که مهم ترین آن انقلاب اسلامی در ایران بوده است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، کشورهای شمال آفریقا، انقلاب اسلامی ایران، تونس، مصر، لیبی
  • سید محمد علی موسوی، مرضیه جوادی ارجمند صفحات 55-75
    با شکل گیری حزب جمهوری خواه در سال 1854 و جایگزینی آن با حزب ویگ، دو حزب دموکرات و جمهوری خواه دو حزب حاکم بر صحنه سیاسی آمریکا شدند طوری که تاکنون همواره یکی از این دو حزب پیروز انتخابات ریاست جمهوری بوده اند. این مقاله با در نظر گرفتن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در پی یافتن پاسخ به این پرسش است که چرا نظام دو حزبی در آمریکا تا کنون پایدار مانده است. بررسی ساختار سیستم انتخاباتی آمریکا نشان می دهد که خود نظام انتخاباتی حضور احزاب سوم را بسیار دشوار می کند. علاوه بر این موانع دیگری از قبیل کمبود منابع مالی، عدم دسترسی به برگه رای در همه ایالات، موانع فرهنگی و روان شناختی،انعطاف پذیری دو حزب اصلی در جذب ایده های احزاب سوم مهم و تلاش حداکثری آن ها برای حفظ انحصار خود نیز سبب تقویت و پایداری نظام دو حزبی شده است. در این میان نادیده گرفتن و یا نگرش منفی رسانه ها به احزاب سوم و عدم حمایت نخبگان از آن ها نیز سبب غیر مهم جلوه دادن احزاب سوم و به حاشیه راندن آن ها شده است.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، نظام دو حزبی، انتخابات ریاست جمهوری، احزاب سوم، موانع پیروزی
  • محمدجعفر جوادی ارجمند، محمد اکرم عارفی صفحات 77-95
    ساخت قدرت در افغانستان ممیزه کاملا سنتی دارد. بررسی عوامل اجتماعی این ساخت قدرت، هدف این مقاله را تشکیل می دهد. به لحاظ شکل بندی گروه های اجتماعی اشراف، روحانیون و در دهه های اخیر نیروهای جهادی ساختمان بندی اصلی گروه های اجتماعی در افغانستان را تشکیل می دهند. در مقاطعی از تاریخ این کشور مانند دوران شاه آمان الله (1298-1307ه.ش) و محمد ظاهر شاه (1342-1352ه.ش) اقداماتی در جهت توسعه سیاسی انجام گرفت اما به دلیل فقدان زیر ساختها و شتاب زدگی در روند نوسازی، با مقاومت منفی گروه های سنتی اجتماعی رو برو شده است. این اقدامات به نوبه خود توانست زمینه شکل گیری نیروهای تحصیل کرده، روشنفکر، تکنوکرات و بوروکرات را فراهم نماید.
    ساخت قدرت به دلیل نیرومندی گروه های اشراف و روحانیون، ماهیت پیچیده پیدا کرده و دولت نتوانسته شاخص های توسعه یافتگی سیاسی مانند: نهادسازی، عقلانی کردن فرایند تصمیم گیری و افزایش مشارکت سیاسی را به وجود آورد.
    کلیدواژگان: ساختار اجتماعی، ساختار سیاسی، گروه، سنتی، مدرن، اقتدار گرایی، نظام ایلی
  • عباس حاتمی صفحات 97-113
    در حالی که نظریه کارکردی دولت از نظریه های عمده در مطالعه دولت است؛ اما ادبیات مربوط به گونه شناسی تطبیقی نظام های سیاسی از این نظریه بی بهره مانده است. به همین دلیل این مقاله در نظر دارد با بهره گیری از نظریه کارکردی دولت، نوعی گونه شناسی کارکردی و متمایز از نظام های سیاسی ارائه کند. مقاله در گونه شناسی متمایز خود، نظام های سیاسی پوپولیستی، رفاهی و رانتیر را شناسایی می کند که بر کارکردهای توزیعی و بازتوزیعی تاکید بیشتر داشته اند و به همین دلیل آنها را ذیل گونه های فرعی رژیم های توزیعی و بازتوزیعی دسته بندی می کند. از آنجا که روش تطبیقی توجه همزمان به وجوه تشابه و تمایز را ایجاب می کند؛ مقاله پس از تاکید بر این تشابه کارکردی، بر وجوه تمایز این رژیم ها در حوزه های گوناگون متمر کز شده و نشان می دهد که رژیم های سیاسی مزبور برغم اشتراک در کارکرد بازافتراق در وجوه ملازم با همین کارکرد اشتراکی دارند. بدین سان تاکید بر کارکرد نظام های سیاسی به جای تاکید بر ماهیت آنها و همین طور یافتن پایگاه نظری در اقتصاد سیاسی به جای جامعه شناسی سیاسی، گونه شناسی مقاله را از گونه شناسی های رایج تا حد زیادی متمایز می سازد.
    کلیدواژگان: رژیم های توزیعی و بازتوزیعی، دولت رفاهی، دولت رانتیر، دولت پوپولیستی، گونه شناسی کارکردی
  • سید فضل الله موسوی، سید مهدی چهل تنی صفحات 117-136
    در دوران سلطنتقاجارها، انگلیسی ها به علت ضعف دولت ایران، طی قراردادی، حفظ امنیت خلیج فارس و جزایر آن را بر عهده گرفتند. این حاکمیت یکصد و پنجاه سالهمورد مخالفت دولت ایران قرار گرفت. در سال 1336 شمسی در لایحه تقسیمات کشوری، بحرین استان چهاردهم ایران اعلام شد و موجی از مخالفت در کشورهای عربی برانگیخت. شاه به دلیل وابستگی به غرب یکباره تصمیم خود را مبنی بر چشم پوشی از ادعاهای دیرینه ایران نسبت به بحرین اعلام نمود. در 11 مه1970 شورای امنیت سازمان ملل متحد طی قطعنامه 278، بر اساس گزارش هیئت اعزامی به بحرین، تمایل اکثریت اهالی بحرین برای استقلال را اعلام نمود. در این مقاله، وضعیت حاکمیت ایران بر بحرین پیش از جدایی از ایران بررسی شده، وقایع دوره انتقال و ادعای حق تعیین سرنوشت مطرح شده در قطعنامه شورای امنیت، بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، ایران، بحرین، انتخابات آزاد و مردم سالارانه، استعمارزدایی
  • حمیدرضا ملک محمدی، محمد جواد حق شناس صفحات 137-154
    در نوشتار پیش رو فرایند سیاستگذاری مبارزه با فساد اداری در جمهوری اسلامی ایران با دو کشور همسایه (ترکیه و پاکستان) مقایسه شده و از این رهگذر، تلاش شده تا موانع موجود شناسایی و مدل مطلوب سیاستگذاری مبارزه با فساد در ایران ارائه گردد. بر اساس نتایج به دست آمده در حالی که ترکیه سعی کرده است با تقویت بخش خصوصی و نهادینه کردن فعالیت نهادهای جامعه مدنی و احزاب سیاسی رابطه نسبتا مناسبی بین سه بخش دولتی، خصوصی و جامعه مدنی برقرار کند -که نتیجه آن کنترل فساد اداری بوده است در جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به دلایل مختلف این ارتباط به شکل مناسب برقرار نشده است. الگوی مطلوب مبارزه با فساد اداری در این مقاله برگرفته از انگاره «حکمرانی خوب» مبتنی بر همکاری و مشارکت بخش های دولتی، خصوصی و جامعه مدنی در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی- اجتماعی و مدیریتی است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، حکمرانی خوب، فساد اداری، جامعه مدنی، بخش خصوصی
  • صفحات 155-174
    در سال های اخیر مطالعات گوناگونی در خصوص مفهوم هویت ایرانی، و نیز گستره و عمق درک آن در میان نخبگان و توده ها، منتشر شده است. در این میان برخی پژوهشگران ضمن توجه به نقش برجسته ی ایلات و طوایف در تحولات انتقال قدرت در ایران؛ یورش ها، کشمکش ها و آشفتگی مدوام، بی سوادی فراگیر و تنوع شدید اجتماعی و واگرایی و درون گرایی نهادمند ساختار اجتماعی ایلات و طوایف، این جوامع را فاقد آگاهی نسبت به هویت ایرانی خویش قلمداد کرده اند. برخی نیز پای را فراتر نهاده، با اشاره به تنوع وسیع ایلی و طایفه ای، به عنوان یک جامعه موزائیکی، اساسا کل تاریخ سیزده قرن اخیر ایران، تا پیش از جنبش مشروطیت و برآمدن حکومت پهلوی، را فاقد چنین آگاهی برشمرده اند. اما، این مقاله می کوشد با ارجاع به شواهد گوناگون تاریخی، توضیح دهد، که به رغم آنچه گفته شد، چگونه اقوام و ایلات ایران در قالب یک نظام تعلیم و تربیت و تبادل شفاهی فرهنگی، به هویت ایرانی آگاهی می یافتند و خویش را با اسطوره ی ایرانی تعریف می کردند.
    کلیدواژگان: ایلات، طوایف، ایران، هویت، اسطوره، خاطره
  • منصور میراحمدی صفحات 177-196
    آخوند خراسانی، اندیشمندی اصولی است که با نگرشی عقل گرایانه به تامل اجتهادی درباره امر سیاسی می پردازد. مقاله حاضر، با اشاره به بسترهای عینی و فکری اندیشه ورزی فقهی سیاسی وی، تلاش دارد به منطق درونی اندیشه فقهی سیاسی وی راه یافته و از این طریق پیوند فقه و امر سیاسی را نشان دهد. نگارنده به طور مشخص دیدگاه فقهی وی درباره ولایت فقیه و مشروطیت را به مثابه مهم ترین مصادیق امر سیاسی این دوره بررسی کرده و بر این باور است که دیدگاه وی در این باره با نگرش اصولی و فقهی وی سازگاری دارد.
    کلیدواژگان: آخوند خراسانی، فقه، امرسیاسی، ولایت فقیه، مشروطیت
  • حمیرا مشیرزاده، سیده فاطمه هاشمی صفحات 199-215
    در چند دهه گذشته بحران ها و مشکلات زیست محیطی تشدید شده و به مسائلی بدل شده اند که ابعاد جهانی دارند و آثارشان تمام نقاط جهان را دربر می گیرد. در این چارچوب تلاش های جهانی در قالب تدبیر جهانی امور زیست محیطی برای مواجه با این مسائل رشد پیدا کرده است و کنشگران گوناگونی همچون دولت ها، سازمان ملل، اتحادیه اروپا، سازمان های غیرحکومتی، جنبش های اجتماعی و شرکت های فراملی در آن دخیل هستند. در این نوشتار چگونگی نقش آفرینی جنبش های اجتماعی فراملی (به رغم محدودیت منابع قدرت آنها) در تدبیر جهانی امور در ابعاد مختلف آن بررسی می شود.
    کلیدواژگان: محیط زیست، تدبیر جهانی امور، جنبش های فراملی اجتماعی، بسیج منابع، چارچوب بندی، گفتمان، صلح سبز، دوستان زمین
  • عنایت الله یزدانی، مختار شیخ حسینی صفحات 217-235
    بسیاری ازدولت ها خصوصا در جهان سوم با مساله شکل نگرفتن هویت جمعی در قلمرو سیاسی خود مواجه هستند. تکوین یک شعور مشترک بین اعضای این دولت ها که با آن خود را از دولت های دیگر تمییز دهند به تاخیر افتاده است؛ شکل نگرفتن هویت جمعی برای سامان سیاسی دولت ها به حدی مهم است که از آن به عنوان یکی از مهمترین زمینه های ایجاد بحران برای دولت ها یاد می شود.
    عراق از زمان شکل گیری در 1921م تا امروزه یکی از کشورهایی است که با این مشکل روبرو بوده است. ساختار سیاسی و واقعیات اجتماعی، این کشور را به سمتی سوق داده است که از دولت های پادشاهی تا حکومت های دیکتاتوری و حتی در سیستم دموکراتیک امروزی عراق این مشکل یکی از زمینه های بحران زا به شمار می رود. سوال اصلی این پژوهش بررسی عوامل دخیل در شکل گیری بحران هویت در عراق با تاکید بر عراق بعداز 2003م است.
    کلیدواژگان: بحران هویت، عراق، ایالات متحده، طائفه گرایی
  • داود آقایی خواجه پاشا صفحات 237-256
    تروریسم بین الملل به دنبال ایجاد نظام ناامنی دسته جمعی است.اما با وجود تصویب کنوانسیون های متعدد تنبیهی و پیشگیرانه بین المللی در مقابله با تروریسماز سوی شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد، و وضعیت ناموفق کنونی مبارزه با تروریسم بیانگر این واقعیت است که چارچوب سیاسی- حقوقی مبارزه با تروریسم کاملا ناکارآمد بوده است. در این مقاله استدلال می شود که تدوین هرگونه راهبرد منسجم سیاسی- حقوقی مبارزه با تروریسم بین الملل مستلزم اجماع دولت ها و در نظر گرفتن خواسته جمعی ملت ها است. بنابراین هدف اصلی این مقاله تحلیل و تبیین علمی و دقیق راهکارهای پیشنهادی سیاسی- حقوقی مقابله با تروریسم بین الملل به مثابه یک تهدید جهانی است.در این راستا تحلیل و استدلال می شود که موفقیت هرگونه راهبرد جهانی پیشگیرانه و تنبیهی علیه تروریسم مشروط به کاربست نظری و عملی پیش شرط های متعددی از جمله تقدم شناخت علی تروریسم بر مقابله با معلول تروریسم می باشد.
    کلیدواژگان: تروریسم بین الملل، امنیت بین الملل، نهضت های آزادیبخش، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه
|
  • Ahmad Khaleghi Damghani, Mehdi Nasr Pages 3-23
    Phenomenology is the most eminent philosophical school of the past and present century. Some claims of this school has destroyed the construction of lots of the postulates of the tradition of western philosophy، of which we have been using in human sciences. Unfortunately we still see that the researchers in human sciences resort to obsolete theories that Heidegger has proved their falsity. The purpose of this article is to show that in Heidegger’s view، phenomenology as a constitutive logic can eliminate this basic fault in western philosophy. Being and Time as his major work proposes “fundamental ontology” in order to solve the problems of western metaphysics. This articles challenges some methodologies in human sciences who ignore the ontological structure of human Dasein and claim that they can obtain a new truth in humanities. In addition، some of the disagreements between Husserl and Heidegger is going to be worked out and it will be judged in behalf of hermeneutic phenomenology in Heidegger’s point of view.
    Keywords: Ontology, intentionality, categorial intuition, hermeneutic phenomenology, Being, in, the, world, understanding, interpretation, disposedness, Discourse, concern, anxiety
  • Kiamars Jahangir, Morteza Esmaeili Pages 27-52
    The recent events in most of the Middle East countries have engaged the minds of authors، journalists and theorists in political، social، media، etc. and each one of them are considering quality and reasons of this phenomena in particular view. Heretofore، many of them knew the political transformation in the Middle East and North Africa as a dream for their nations and even their people who were under the shadows of permanent authoritarian and patriarchal systems، could not expect such awakening and rise. But suddenly، Fire lies at the heart of region’s people became to headline of many media after the self-immolation of a young Tunisian vegetable seller and his irritant photos were published on websites، blogs and social networks. Regardless of addressing the reasons of these changes، this research will focus on North African countries and analyze Tunisia، Egypt، Libya; and try to answer whether Islamic Awakening in North Africa (Tunisia، Egypt، Libya) is a new and independent phenomena or is rooted in past? In order to answer this question، this hypothesis will be our guide that Islamic Awakening in North Africa not only is a new phenomenon in these countries، but also have deep roots which the most important one is Islamic Revolution of Iran.
    Keywords: Islamic Awakening, North African Countries, Islamic Revolution of Iran, Tunisia, Egypt, Libya
  • Seyed Mohammad Ali Mousavi, Marzieh Javadi Arjmand Pages 55-75
    Since the formation of the Republican Party in 1854 and its replacement with the Whig Party، the Democratic and Republican parties have dominated the political scene of the United States and either of these two parties has won all presidential elections since then. This article intends to find out the reasons why the two-party system has persisted so far in the United States. Looking at the election system in the United States it is shown that this system itself serves as a barrier to the success of third parties. In addition، other barriers such as lack of financial resources، lack of ballot access، cultural and psychological barriers، flexibility of the two major parties in absorbing the important and challenging platform of third parties، and their monopoly over the current US politics boost the two-party system. Meanwhile، lack of media attention to third parties and negative coverage of third party candidates in the media as well as lack of elite support for third parties have contributed to their being considered as unimportant players in the Uni9ted States’ political scene.
    Keywords: United States, two, party system, presidential elections, third parties, barriers to the success of third parties
  • Mohammad Jafar Javadi Arjmand, Mohammad Akram Arefi Pages 77-95
    The formation of power in Afghanistan is affected by the socio-traditional structure of the country. The elite، the spirituals and، in the last decades، the jihadists form the main social structure in Afghanistan. At some periods in the history of this country – like when Shah Amanullah (1298 1307) and Mohammad Zaher Shah (1342 1352) were reigning، efforts were made to introduce some changes in the political structure from tradition to modernity، but because the middle class had not yet grown and the organized social groups had yet to be formed، the innovative efforts could not sustain itself. The reformists’ efforts could only affect a little the formation of new educated clusters such as the intellectuals، the technocrats and the bureaucrats; thus، the political structure became more flexible and sharing at the same rate. The power structure turned into an authoritative entity owing to the supremacy the traditional groups enjoyed. Therefore، the government was not able to initiate indexes of political development like institutionalization، rationalization of decision making process and increase in the political participation.
  • Abbas Hatami Pages 97-113
    Functional theory of state is one of the most important Theories in the study of state، but literature on Comparative typology of political regimes has ignored this theory. Instead، the author in this paper by using of the functional theory of state tries to offer a functional typology of political regimes. Paper in its distinctive typology، identifies Rentier regime، Welfare regime and Populist regime that emphasis on distributive and Redistributive function more than other regimes، so that we call all of them distributive and Redistributive regimes. Since the comparative method requires attention to similarities and differences، the paper emphasizes on functional similarity of these regimes on the one hand، and some their differences on the other hand. Finally، paper concludes that despite this functional similarity، these political regimes have so many different characteristics which partly related to this similar function.
    Keywords: Distributive, Redistributive Regimes, Rentier State, Welfare State, Populist State, Functional Typology
  • Sayed Fazlolah Mousavi, Seyed Mahdi Cheheltani Pages 117-136
    During the Qajar dynasty، due to the weakness of the Iranian government، British government undertakes security of Persian Gulf and its islands. This Sovereignty has been opposed by Iranian government scince one hundred and fifty years ago. In 1336، in accordance to Bill of state divisions، Bahrain called as the fourteenth divisions of Iran and sparked a wave of opposition in Arab countries. Shah، because of his dependency to the west power، declared his decision to ignore Iran longstanding claims to Bahrain. On 11 May 1970 the United Nations Security Council resolution (278)، According to Bahraini expedition، declares that the majority of the population of Bahrain want to be apart from Iran. In this article، statute of Iran sovereignty on Bahrain، transition events and Claims of self-determination will be discussed.
    Keywords: self, determination, Iran, Bahrain, Free, democratic election, Decolonization
  • Hamid Reza Malekmohammadi, Mohammad Javad Haghshenas Pages 137-154
    In this paper the author compares process of anti-corruption policymaking in the Islamic Republic of Iran، Turkey and Pakistan and thereby identify barriers of policymaking. Based on the results، while Turkey has tried to strengthen the private sector and civil society organizations and political parties established a good correlation between public، private and civil society that result was control of corruption. But in the Islamic Republic of Iran and Pakistan، for various reasons، it has not been achieved yet. Desirable model of anti-corruption in this article comes from the notion of good governance in which based on partnership of public، private sectors، and civil society in all aspects of economic، political، cultural - social and management.
    Keywords: Public policy, bureaucratic corruption, good governance, civil society, private sector
  • Sayyed Ataollah Sinaee Pages 155-174
    During recent years، different studies have published about the concept of Iranian identification as well as extensiveness and deepness of its perception among elites and masses. Researchers have pay attention to the outstanding role of tribes and clans at the changes of transition of power in the thirteen centuries ago. But these researchers have considered tribes and clans without any awareness and common perception to Iranian identification. Furthermore، they admit the important role of tribes at attacks، struggles and continual disturbance of history of Iran. Also this role is obvious in expanded illiteracy، tribal intense variety، divergence، introvert of social structure of tribes and clans. Some others، with reference to extended variety in Iran as a mosaic society، overreach and claim that all the history of thirteen centuries ago before constitution movement and emerging Pahlavi government is without awareness. But، this article with the reference to the different historical evidences، in spite of what was said، how tribes and clans of Iran aware of Iranian identification at the form of didactics system، interchange of oral culture and literature. These tribes identify themselves with the Iranian myth.
    Keywords: Tribes, Colons, Iran, Identity, Myth, Memory
  • Mansour Mirahmadi Pages 177-196
    Akhund Khurasani is a jurisprudential thinker، deals with the political issue in a rational approach. Referring to the theoretical and practical contexts of his jurisprudential and political thinking، this essay tries to understand the nature of his jurisprudential and political thought and shows the relationship of jurisprudence and political issue. The author definitely studies his jurisprudential attitude about Velayate Fagheh (a theory of Islamic governance) and Mashrotiyyaht (constitutional movement in Iran) as the main cases of political issues of that era and believes that his attitude in these cases is compatible with his jurisprudential and political approach.
    Keywords: Akhund Khurasani, Jurisprudence, the political issue, Velayate Fagheh, Mashrutiyyat
  • Homeira Moshirzadeh, Seyedeh Fatemeh Hashemi Pages 199-215
    In the last few decades environmental problems such as global warming، climate change and ozone layer depletion have been growing and their global impacts have become a major concern. In this regard، various actors including states، international organizations، NGOs، transnational corporations، European Union، United Nations، and transnational movements have become engaged in the process of transnational environmental policy making. Social movements with direct and indirect measures have become an active participant in global environmental governance. The main functions of these movements are raising public awareness، impacting transnational corporations’ policies in order to promote environmental protection، holding international conferences، and influencing state policies، international organizations and epistemic communities. This article reviews the role of transnational environmental movements in global governance.
    Keywords: Environment, Global Governance, Transnational Movements, Resource Mobilization, Framing, Discourse, Green Peace, Friends of Earth
  • Enayatollah Yazdani, Mokhtar Shiekh Hossieni Pages 217-235
    Some of the states particularly in the Third World are facing with a problem of the failure of their collective identity in the political realm. Indeed، there is no common sense between the members of these states in order to identify their government from others. The failure of collective identity is quiet important which is regarded as a significant factor for creating crisis for such governments. Iraq is one of the countries that from 1921 have been faced such with problem. Political and social realities have led this country to the way that from Monarchic to dictatorship government and even in the nowadays democratic system still Bagdad is facing with this obstacle. The questing is that what are main factors which have caused the identity crisis in Iraq particularly after 2003. This paper has attempted to answer this question.
    Keywords: Identity Crisis, Iraq, United States, Family, oriented
  • Davood Aghai Khajehpasha Pages 237-256
    International terrorism is to create an insecure collective system. But despite the different ratifications of punitive and preventive conventions against terrorism by UN security council and general assembly، the current non successful status of fighting against terrorism show that the legal-politic framework of fighting against terrorism is not efficient. In this paper it is concluded that any edition of coherent legal-politic procedure against international terrorism needs the consensus of the governments and must take into consideration the needs of the nations. So، the goal of this paper is to explain and analyze the suggested legal-politic procedures in fighting against international terrorism as a global threat accurately and scientifically. So، it is concluded that any success of global punitive and preventive procedure against terrorism needs different theoretical and practical pre conditions like the preference of reasoning cognition of terrorism against the effect of terrorism.
    Keywords: International terrorism, International security, Liberation Movement, Human Rights, Humanitarian law