فهرست مطالب

جغرافیا و مخاطرات محیطی - پیاپی 5 (بهار 1392)

نشریه جغرافیا و مخاطرات محیطی
پیاپی 5 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کمال امیدوار، سعید الفتی، فریبا اقبالی بابادی، خدیجه مرادی صفحه 1
    در این تحقیق یکی از سنگین ترین بارش های نواحی جنوبغرب و مرکز ایران (11/9/87) طی چهار سال اخیر (1387 تا 1390) که دلیل رخداد آن پدیده سردچال بوده است، هدف این پژوهش این است به واکاوی ترمودینامیکی این بارش بپردازد. ابتدا آمار بارش روزهای بارندگی از سازمان هواشناسی اخذ گردید و نقشه های سطح دریا، سطح 500 هکتوپاسکال، نقشه نم ویژه، نمودار هاف-مولر و تاوایی نسبی برای روزهای مورد مطالعه ترسیم شد. نتایج حاصل از محاسبه شاخص ها نشان داد که میزان ناپایداری در حد قابل توجهی برای ایجاد بارش سنگین بوده است همچنین نقشه نم ویژه بیانگر آن بود در روز بارش شدید نم ویژه از میزان بالایی برخوردار بوده است که از طریق آنتی سیکلون مستقر بر روی عربستان رطوبت دریای سرخ، دریای عرب و خلیج عدن به جنوبغرب و نواحی مرکزی ایران تزریق شده است و رطوبت این بارش را تامین کرده است. میزان قابل توجه تاوایی نسبی نیز حاکی از آن است که موقعیت قرار گیری محور ناوه بر روی خلیج فارس و جنوب عربستان و مقادیر کمیت تاوایی نسبی با یکدیگر منطبق هستند
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: تحلیل ترمودینامیک، سردچال، نواحی جنوبغرب و مرکز، ایران
  • ابوالفضل قنبری، محمد علی سالکی ملکی، معصومه قاسمی صفحه 21

    هدف اصلی این مقاله شناسایی و پهنه بندی محدوده شهر تبریز از نظر میزان آسیب پذیری در مقابل خطر زمین لرزه است. تحقیق حاضر از نظر نوع جز تحقیقات کاربردی- توسعه ای و از نظر روش جز تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. در این راستا ابتدا با استفاده از نظرات کارشناسان رشته های مرتبط با زلزله و رویکردی جامع و سیستمی 15 معیار طبیعی و انسان ساخت موثر در میزان آسیب پذیری شهر در مقابل خطر زمین لرزه شناسایی شد. سپس با استفاده از توابع تحلیلی نرم افزار ARC GIS و مدل های وزن دهی معیار؛ تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و شاخص همپوشانی (OI) و تلفیق این دو مدل و همپوشانی لایه ها که منتج از معیارهای موثر در میزان آسیب پذیری بوده اند، نقشه نهایی که نشان دهنده پهنه بندی آسیب پذیری شهر در مقابل خطر زمین لرزه بود بر اساس دو مدل ذکر شده استخراج شد. نتایج دو مدل شباهت زیادی با هم داشتند با فرق اینکه نواحی با خطر بسیار بالا در مدل تحلیل سلسله مراتبی پراکندگی بیشتری نسبت به مدل شاخص همپوشانی داشته و بیشتر قسمت های شهر در مدل شاخص همپوشانی در پهنه های خطر متوسط قرار دارند. در یک نتیجه گیری کلی می توان گفت شهر تبریز از نظر خطر زمین لرزه وضعیت مطلوبی نداشته و بیشتر قسمت های پر تراکم شهری بخصوص قسمت های شمالی و مرکزی شهر در پهنه های آسیب پذیری و خطر بسیار بالا و بالا قرار دارند.

    کلیدواژگان: زلزله، پهنه بندی، آسیب پذیری، تبریز، AHP، OI
  • عزت نامنی، سلیمان صادقی، رضا دوستان صفحه 37
    خشکسالی، بارش کمتر از متوسط ریزش های جوی سالانه و توزیع ناموزون بارندگی در منطقه می باشد. این پدیده طبیعی، ریشه در نوسانات اقلیمی و گردش عمومی هوا دارد. بزرگی و فراوانی خشکسالی ها در طول زمان الگوهای مشخصی را نشان می دهند که هدف این مطالعه شناسایی این الگوها است. برای انجام این پژوهش، داده های ماهانه بارش برای 9 ماه از سال دردوره آماری 2007-1993مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق به منظور شناسایی خشکسالی ها با استفاده از نرم افزار SPI دوره های 3 ماهه خشک مشخص شد و از بین ماه های خشک خشکسالی های فراگیر در منطقه در مجموع17مورد پدیده خشکسالی شدید بالاتر از1- =SPI خراسان رضوی تعیین گردید. به منظور شناسایی الگوهای سینوپتیکی که موجب خشکسالی می شوند و برای رسیدن به این الگوها برای 17 ماه داده های سطح 500هکتوپاسکال، سطح زمین وتاوایی این دوره از سایت NCEP/NCAR استخراج شد.. در طبقه بندی الگوهای گردش جو از روش تحلیل عاملی و آرایه S استفاده شد. تعداد پنج مولفه اصلی که بیش از 95 درصد کل واریانس داده ها را توجیه می کرد انتخاب گردید در ادامه یافته های تحقیق نشان داد رفتارپرفشار جنب حاره ای، عدم تشکیل ناوه بادهای غربی بر روی دریای مدیترانه و همچنین تشکیل جبهه قطبی در مدار بالا سبب عدم انتقال رطوبت و پایداری هوا در منطقه مورد مطالعه بوده و شرایط خشکسالی در طی ماه های مذکور را فراهم نموده است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، خراسان رضوی، بارش، الگوهای جوی، تحلیل عاملی
  • بهروز محمدی یگانه، محمد ولایی، مهدی چراغی، مهدی چراغی صفحه 55
    دریاچه ها و تالاب ها به عنوان یکی از بارزترین زیبایی های خلقت، مفیدترین و در عین حال آسیب پذیرترین اکوسیستم های طبیعت به شمار می روند، این زیستگاه های حیاتی و متنوع از جمله نظام های حیات بخشی هستند که مطلقا جایگزین ندارند؛ اما هیچ یک از اکوسیستم های جهان به اندازه تالاب ها صدمات ناشی از مخاطرات محیطی و برخوردهای سطحی و کوته فکری بشر را تجربه نکرده اند. هدف تحقیق حاضر، بررسی اثرات کاهش سطح آب دریاچه اورمیه در اقتصاد کشاورزی روستاهای دهستان مرحمت آباد شمالی شهرستان میاندوآب می باشد. نوع تحقیق کاربردی، روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل عاملی و به شیوه تحلیل مولفه های اصلی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق کشاورزان بهره بردار دهستان مرحمت آباد شمالی می باشد. بنابر سر شماری عمومی کشاورزی در سال 1382، کشاورزان بهره بردار این دهستان در این سال برابر با 1437 بهره بردار کشاورز بوده که تعداد 264 کشاورز از طریق فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد، با کاهش سطح آب دریاچه اورمیه و وزش توفان و بادهای شدید بتدریج موجب انتقال نمک به مزارع کشاورزی منطقه شده و منجر به کاهش سطح زیرکشت محصولات کشاورزی، کاهش تولید، شور شدن برخی از اراضی کشاورزی، کاهش سطح آبهای زیر زمینی، از بین رفتن تعدادی از درختان میوه و در نتیجه موجب کاهش تمایل به انجام فعالیت های کشاورزی شده است. علاوه بر این، افزایش هزینه استفاده از ماشین آلات کشاورزی، نبودن شیوه های جدید تولیدی به جهت آگاهی کم، کمبود درآمد و... باعث کاهش اشتغال در بخش کشاورزی در سطح دهستان شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، مخاطرات محیطی، تحلیل عاملی، تالابها
  • برومند صلاحی، مهدی عالی جهان صفحه 73
    بارش های سنگین، همه ساله در ایران و جهان خسارت های شدید جانی و مالی را به بار می آورند. پژوهش حاضر، به منظور بررسی سینوپتیک بارش سنگین 6/99 میلی متری یاسوج در روز 20 اسفند سال 1389 به انجام رسیده است. این پژوهش، با دیدگاه محیطی به گردش جو صورت گرفته که در آن، ابتدا مقدار بارش رخ داده، توسط ایستگاه های زمینی شناسایی شده و سپس با دریافت داده های سطوح فوقانی جو و تحلیل آن ها، علل ریزش این بارش سنگین مشخص گردید. نقشه های مورد استفاده در این پژوهش، نقشه های فشار سطح دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل، ضخامت، جت استریم، تاوایی، پیچانه، وزش رطوبتی و امگا بوده اند. تحلیل نقشه های جوی نشان دادند که در زمان وقوع بارش سنگین مذکور، پرفشارهای قوی بر روی غرب و مرکز چین، شمال شرقی پاکستان و سیبری مستقر شده و با کم فشارهای واقع بر روی سودان، جنوب شرق آسیا و ایسلند شیو شدید پیدا کرده که این اختلاف فشار شدید، باعث ناپایداری هوا شده است. در سطوح فوقانی جو، تشکیل یک بلوکینگ امگایی شکل بر روی سیبری و قرار داشتن ایران در جنوب شرق آن که محل حداکثر جریان چرخندی می باشد، بر شدت ناپایداری ها افزوده است. در زمان رخداد بارش سنگین یاسوج، رودباد جبهه ی قطبی بسیار بزرگی با ضخامت زیاد بر روی ایران استقرار داشته و ضخامت جو نیزبر روی منطقه ی مورد مطالعه، زیاد بوده است. در تمامی ترازهای 500، 600، 700، 850، 925 و 1000 هکتوپاسکال، مقدار پیچانه نیز منفی بوده که سبب ایجاد شرایط کژ فشاری شدیدی شده است. حرکات قائم هوا در ترازهای 500، 600، 700 هکتوپاسکال در بخش های جنوب و جنوب غربی منفی بوده و ضمن تقویت همگرایی و صعود هوا، با تغذیه ی رطوبتی مدیترانه، دریای سرخ و خلیج فارس، مقدار رطوبت لازم برای تولید بارش سنگین را فراهم نموده است.
    کلیدواژگان: تحلیل سینوپتیک، مخاطره اقلیمی، بارش سنگین، یاسوج
  • محمد شریفی کیا، نعمت مال امیری، سیاوش شایان صفحه 91
    شناخت آسیب پذیری جمعیت و گروه های انسانی به عنوان اقدامی ابزاری در راستای پیشگیری از زایش فاجعه مبتنی بر زیستن در نواحی پر خطر مطرح است. تحلیل آسیب پذیری کانون های جمعیتی واقع در عرصه های خطر اقدامی علمی برای فراهم سازی زیر ساخت اطلاعاتی مناسب از درجه و میزان خطرپذیری از رخداد مخاطره است. بر اساس چنین دیدگاهی مسئله تحلیل آسیب پذیری ناشی از مخاطرات ژئومورفولوژیک فرونشست در جنوب شهر تهران مورد توجه قرار گرفته است. بدین منظور در ابتدا با استفاده از تکنیک تداخل سنجی راداری نرخ و دامنه فرونشست در محدوده مورد مطالعه استخراج گردید. سپس برای تولید نقشه فضایی عرصه های پر مخاطره نرخ و دامنه فرونشست به عنوان فاکتور عامل در زایش مخاطره به تحلیل گر سیستم در محیط GIS وارد گردید. نقشه خروجی معرف سلول های واجد ارزش متفاوت از فاکتور زایش مخاطره است. استخراج عرصه متعلق پهنه در معرض مخاطره نشان داد که از مجموع مساحت محدوده 7/12 درصد در پهنه های بسیار پرخطر، 7/14 در عرصه پرخطر،5/15 در عرصه نسبتا پرخطر بیش از نیمی از محدوده (57درصد) در عرصه نسبتا کم خطر قرار گرفته اند. برای ارزیابی میزان خطرپذیری، الگوی توزیع فضایی تاسیسات و ساخت وساز های موجود با نقشه عرصه های در معرض خطر هم نهاد گردید. مبتنی بر این اطلاعات و با استفاده از پیمایش میدانی اقدام به بررسی آسیب پذیری جمعیت، مساکن و تاسیسات موجود در محدوده مورد مطالعه صورت پذیرفت. یافته های تحقیق موید آسیب پذیر بودن اکثر سکونت گاه ها و جمعیت ساکن درآنهاو تاسیسات موجود در محدوده می باشد. همچنین بر اساس پایش های میدانی صورت گرفته مشخص گردید که اکثر ساخت و سازهای موجود در منطقه غیر اصولی بوده که این امر باعث فراهم آوری زیرساخت آسیب پذیری برای مستحدثات در شرایط خطرپذیر است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تکنیک تداخل سنجی راداری، فرونشست، جنوب شهر تهران
  • حسین نگارش، یاسمن یاری صفحه 107
    مدیریت در حوادث غیر منتظره با محور دانایی ترکیبی از علم و هنر و عمل است و برنامه ریزی ابزاری است که ما را از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب می رساند. لذا اولین قدم برای برنامه ریزی صحیح تبیین و شناخت وضعیت موجود می باشد که نیاز به واقع بینی دارد تا خوشبینی، آنچه که امروزه بعنوان مخاطرات طبیعی از آن یاد می شود در برنامه ریزی استان لرستان در کنار توانمندی ها جای میگیرد، عموما نتیجه عملکرد نادرست و ارتباط نامتعادل انسان با طبیعت است، از این رو به کمک مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی مخاطرات محیطی و زیستی در سطح استان شناسایی شد و با بهره گیری از تکنیک SOWT نقاط ضعف، نقاط قوت، تهدیدات و فرصتهای مخاطرات در قالب ماتریس SOWT طراحی شد و با نظرسنجی از 30 نفر از مسئولین عوامل و استراتژی ها رتبه بندی شد. با ترکیب عوامل چهارگانه در تولید استراتژی های (ST،SO،WT،WO)، استراتژی ها بدین شکل رتبه بندی شدند: استراتژی های WTبا میانگین 18/7در رتبه اول، استراتژی های WOبا میانگین 04/7 در رتبه دوم، استراتژی های ST با میانگین 77/6 در رتبه سوم و استراتژی های SO با میانگین 63/6 در رتبه چهارم قرار دارند. نتایج این تحقیق را می توان در مدیریت ریسک و بحران مخاطرات محیطی و زیستی مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، مدیریت بحران، مخاطرات طبیعی، محیط زیست، لرستان
  • سعید ملکی، الیاس مودت صفحه 127
    آسیب پذیری اصطلاحی است جهت نشان دادن میزان و وسعت آسیب و خساراتی که در اثر سوانح طبیعی به جوامع در ابعاد مختلف(اجتماعی، کالبدی-فیزیکی و غیره) وارد آمده است. بنابراین میزان حساسیت محیط در مقابل سوانح، آسیب پذیری آنرا مشخص می کند. در بین سوانح طبیعی زلزله می تواند دامنه وسیعی از خسارات را به خصوص برای مناطق کویری داشته باشد. بنابراین جهت هرجه بیشتر کاهش و جلوگیری از خسارات آن نیازمند مطالعه و بررسی در ابعاد متفاوت می باشد. پژوهش حاضر با ماهیت توسعه ای- کاربردی و روش توصیفی- تحلیلی به بررسی موضوع در شهر یزد پرداخته است. و از آنجا که پیش بینی لرزه ای بر پایه روش های آماری می تواند نتایج قابل قبولی ارائه دهد؛ این پژوهش با بهره گیری از مدل های کمی، TOPSIS و GIS، نرم افزارهای Excel و SPSS به بررسی موضوع پرداخته است. همچنین به منظور کاهش ضریب خطا و تعیین دقیق تر پیش بینی ها، 50 متغیر از شاخص های اجتماعی-کالبدی در تجزیه و تحلیل ها دخیل و مورد ارزیابی قرار داده است. نتایج حاصل از مدل نشان می دهد خسارت ساختمانی در اثر زلزله تا شدت 5 مرکالی تقریبا آسیبی ندارند و یا خیلی ناچیز است. اما اگر میزان شدت زلزله بیشتر از 7 ریشتر باشد بیش از 50 درصد ساختمان های منطقه 2 در معرض آسیب زلزله قرار دارند. و در مدل TOPSIS میانگین آسیب پذیری اجتماعی در مناطق برابر 412/0 درصد بوده که منطقه 2 و 1 به ترتیب با میزان TOPSIS، 642/0 و 183/0 درصد بیشترین و کمترین آسیب پذیری اجتماعی شهر را در در برابر زلزله در مناطق شهر یزد دارا می باشند.
    کلیدواژگان: آسیب، زلزله، مدل و تکنیک، μd، TOPSIS، GIS، شهر یزد
|
  • Kamal Omidvar, Saeed Olfati, Fariba Egbali Babadi, Khadijeh Moradi Page 1
    In this study, one of the heaviest rainfalls in southwest and central areas of Iran (09/11/87) over the last four years (1387 to 1390) because of the occurrence of the phenomenon cut-off low,. The purpose of this study is to explore the thermodynamic it will rain. First days of rain precipitation data were obtained from the meteorological precipitation zonation map was, charts Holf - Moller and relative vorticity for the days of the draw. The results showed that the index the instability of the heavy rainfall was considerably for on the map it was not an especially severe precipitation is not particularly high rates the anti-cyclone over the Arabian moisture settled on the Red Sea, Arabian Sea and Gulf of Aden to the south west and central areas of the injected The supply of humidity and precipitation has. Also suggests that a significant amount of relative vorticity the position of the trough axis over the Persian Gulf and southern Arabia and quantity relative vorticity values are consistent with each other
    Keywords: thermodynamic analysis, cut, off low, parts of southwest, central Iran
  • Abolfazl Ghanbari, Mohammad Ali Salaki Maleki, Masomeh Ghasemi Page 21

    This articles aims to identify and zone of Tabriz district level of vulnerability to earthquake danger. This research is applied and development and it is descriptive and analytical research. For doing so، at first، fifteen effective natural and human made criteria in urban vulnerability to earthquake danger were identified according to experts viewpoints of fields related to earthquake and comprehensive and systemic approach. Then the final map was prepared by using analytical functions of ARC GIS software and scale weighting models، AHP and OI and combination of both models and layers resulted from effective factors. The final map shows vulnerable zones. The results of the models were similar based on OI. According to OI model، most parts of the city are in middle zone. It can be concluded that Tabriz has inappropriate situation from earthquake view point and most of the high crowded parts especially north and central parts are in very high and high vulnerable zones.

    Keywords: Earthquake, Zoning, Vulnerability, AHP, OI
  • Ezzat Namni, Soleyman Sadeghi, Reza Doostan Page 37
    Mountain geosystems are not unusually fragile but they show a greater range of vulnerability to disturbances that human induced than many landscapes. The combination of extreme geomorphic events with exceptional population growth and land use modifications underlies the urgency of better understanding of these interactions for investigating of the effects of drivers of change on landforms and landscapes. The combination of natural and human factors provides conditions for these unstable events within the geomorphic transport processes. The present study focuses on the identification of the Kan watershed topple initiation factors and the susceptibility ratio zonation of this event using fuzzy logical model. The distance to road، distance to lineament، distance to fault، slope، aspect، slope formation، elevation، land cover، cryocl
    Keywords: these unstable
  • Behroz Mohammadiyeghani, Mohammad Valaei, Mahdi Charaghi, Mahdi Charaghi Page 55
    Lakes and ponds are considered as one of the signicant beauties of creation، the most advantageous and of the most vulnerable natural ecosystems in the World at the same time. These Vital and varied environments are of life rules that merely have no replacement: how ever، none of worlds ecosystems havae experienced harms due to environmental Jeopardies، superficial activites، short-sighted and selfish desires of man kind as much as ponds have. This study is aimed to investigate effects of oromiye lake level of water on agricultural economy of villages in Marhamat abad shomali of Miyandoab township. Kind of research is applied one، Method of research is descriptive and analytical، Method of collecting literature and at- firld information and analysis of information has been with factor – analysis and in the method of analyzing of the research were harvesting agriculturals of Marhamat abad shomali county based an a qeneral agricultural census in 1382، harvesting agriculturals in this county in this yrar were 1437 which 264 agriculturals of them were selected by kokran equation as the sample volume. Findings of the research illustrate that with water level decrease in oromiye lake and blowing of storm and strong winds، salt get transferred to agricultural fields and causes reduction of planted fields production decrease، some salted fields، decrease of under ground waters، destruction of some fruit trees and at the end leads to decreased eagerness in agricultural activities. In addition the increased cost in the usage of agricultural devices، unavailability of modern methods of production due to lack of knowledge، shortage of income، etc has lead to decrease of employment in agriculture field in the county.
    Keywords: Rural economy_ponds_environmental Jeopardies_factor – analysis
  • Bromand Salahi, Mehdi Alijahan Page 73
    Yasouj region is one of the areas with high precipitation that every year، semi-heavy and heavy rainfall in this area is great. This study has tried to analyze the data at the upper levels of the atmosphere at sea level، 250، 300، 500، 600، 700، 850، 925، 1000hPa climate، heavy rainfall causes loss Yasouj be identified، dated 11/03/2011. Precipitation is essential not only in human life but also in lives of plants and animals and inseparable part of nature is considered. But this is a natural phenomenon that can be as valuable in the peak value as an important is natural hazard risk to human life، flora and fauna. Torrential rainfall that originates from a sudden event that every year the rate of damaging is too severe to be endured in lives and treasure. Iran is one of the world''s dangerous zones that flood is considered as one of the most dangerous phenomenon all year، severe damage to human lives and property and the nature of the marks، especially in recent years sought to exploit human nature and the potential for environmental damage this event has become one of the biggest risk in Iran.
    Keywords: Synoptic analysis, hazardous weather, heavy rainfall, Yasouj
  • Mohammad Sharifikia, Nemat Malamiri, Sivosh Shayan Page 91
    Introduction
    Vulnerability is a logical effect because of the risk of living in hazardous regions and determines the amount of endurablity of the capacity of risk and regeneration. Vulnerability is a complex phenomenon which includes environmental، political and economic-social divisions. According to subsidence risk generation in settlement areas and constructions in Tehran، the risk due to its morphological effects is trivial and it’s necessary to analyze and grade it. Unfortunately because of the missing of the knowledge about this phenomena by the at risk groups and disability to regulate it، the vulnerability includes a wide range involving economic-social and environmental fundamentals. Knowledge about the amount and range of vulnerability in this region can be a proper data base for managers and agents who are working to regulate، control and prevention of disaster. Study area: The study area includes the lands at high risk of subsidence in southern Tehran The approximate area of 64 square kilometers in area 17، 18، 19، and 20 in Tehran taken And mathematical the Is location of east longitude35̊ 35ʹ22ʺ up to 35̊ 39ʹ 39ʺand north latitude 51̊ 22ʹ 92ʺ up to 51̊ 18ʹ 19ʺ.
    Methods
    These for study were the following Data: - ENVISAT Satellite radar images of the sensor ASAR the 45-day period in the spring and summer of 2011- Optical satellite images from Landsat TM sensor patch 164 Row 35 On 18/07/2010- The survey data collected from field operations with D-GPS- Documents and reports and library resourcesTherefore، by using of interferometry of radar waves، the rate and value of the subsidence in the studied area have been extracted. Then for generation of the map of the high risk areas، rate and value of subsidence، as an effective factor، delivered to analyzer system in GIS environment. The resulted map involves the cells of the different risk generation factor. In order to evaluation of the vulnerability، spatial distribution pattern of the buildings and the map of the vulnerable areas is considered. according to these information and by using of the field studying the vulnerability of the population، houses and buildings placed in the studied area is considered. Result and discussion،
    Conclusion
    Knowledge of population and human groups’ vulnerability as a tool for prevention of expansion of living in hazardous regions is noticeable. Analysis of vulnerability of population centers which are stored in hazardous regions is a scientific action for providing a proper information basis of vulnerable degree of the risk Occurrence. According to such point of view the analysis of the vulnerability due to geomorphological subsidence hazards in the south of Tehran is noticeable. Extraction of the vulnerable areas showed that 12. 7% of the total area is the most vulnerable، 14. 7% of the total area is the vulnerable، 15. 5% of the total area is with a little risk and more than half (57%) of the area placed in the lower risk. the results proved that the most of the settlements and the related populations are vulnerable. The field studying showed that the most of the buildings are non-engineered which causes that the under construction buildings in the risk.
    Keywords: vulnerability, D, INSAR, subsidence, South Tehran
  • Hossein Negaresh, Yasaman Yari Page 107
    A number of destruction and environmental degradation is a function of geographic location، climate and land characteristics، morphology، public attitude toward environment، inefficient management، not updated laws، consumerism and unawareness of the true value of energy resources، incorrect site selection of towns and industries، inefficient distribution systems and the things like these. Creation and distribution of environmental crises in several countries generally is the result of inability to balance between developments، environment low attention to the foundations of sustainable development and environmental justice. Considering that one of the most important indexes of the countries is the rate of their community''s preparedness against various types of natural disasters. Most of the world''s countries pay low attention to emergencies and crises in their development programs. Frequently it is common that development planners and crisis ones work separately and this led to imbalances in the planning of the development and crisis. And only a few countries exist that have comprehensive plans and disaster risk management in their development plans which has been given more attention to preparation phase in them and the most attention is given to phase for coping with crisis. Lorestan geographical location is in the way that is receptive to diversity of climate، precipitation، temperature، humidity، mountains، plains and etc. In the same ratio the variety of plant and animal habitat is compatible to fertility status. Environmental hazards phenomena and environment in Lorestan is a consequence of the phenomenon in Lorestan geographical location and human dynamics. Therefore، in this study، natural hazards and environmental risk and crisis management are analyzed by SOWT technique. For evaluating and managing environmental risks many researchers have tried to study and using different methods.
    Keywords: Risk Management, Environmental crises, Environmental Hazards, Environment, Lorestan, SOWT
  • Saeed Maleki, Elias Mavedat Page 127
    Vulnerability is a term used to show the amount and extent of damage and the losses caused by natural disasters in different communities (social، physical - physical، etc.) is entered. The sensitivity of the environment against the hazards، vulnerabilities it identifies. The vast scope of the damages of natural disasters، especially earthquakes، can be had for desert regions. Therefore in order to prevent further loss and damage needs to be studied in different sizes. A study of nature - a practical and descriptive - analytic study has addressed the issue of Yazd. And the seismic predictions based on statistical methods can give satisfactory results; Study using a quantitative model، µd، TOPSIS and GIS، Excel and SPSS software to examine the issue. Also، in order to reduce the error rate to determine a more accurate forecasts، 50 variables of social indicators - structural analysis and evaluation has been involved. The results show that the µd، model to structural damage in the earthquake of 5 Merkaly almost no or very little damage. However، if more than 7 on the Richter scale of earthquake intensity is more than 50% of the buildings are earthquake-vulnerable zone 2. Social Vulnerability in the districts out of TOPSIS Model 412/0% for the first respectively the second and the 642/0 and 183/0 of the maximum and minimum social vulnerability to disaster areas in the city of Yazd.
    Keywords: damage, earthquake, models, techniques, TOPSIS, GIS, city of Yazd