فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1390)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب کاموسی، بهنام رفیعی مهر، اصغر ناصری، صدیقه اولین چهارسوقی صفحه 5

    فناوری ارتباطات خودرویی (CVT) گام بزرگی در عرصه سامانه های حمل ونقل هوشمند(ITS) به حساب می آید. در این فناوری تجهیزاتی بر روی خودروها و محل هایی خاص در کنار جاده نصب می شود که امکان برقراری ارتباط بی سیم خودروها با یکدیگر و نیز بین خودروها و تجهیزات کنار جاده را فراهم می سازد. با استفاده از فناوری هایی مانند ارتباطات اختصاصی برد کوتاه (DSRC) و با مبادله اطلاعات حساسی مانند موقعیت، سرعت و جهت حرکت خودروها تا بردی معین، رانندگان خودروهای مجهز به این فناوری از سطح آگاهی بالاتری در رابطه با حضور سایر خودروها در نزدیکی خود برخوردار می شوند و می توانند با دریافت اطلاعات به موقع، برای مقابله با شرایط خطرناک و پرهیز از ورود به موقعیت های حادثه آفرین، تصمیماتی آگاهانه اتخاذ نمایند. علاوه بر کاربردهای حیاتی ایمنی، این فناوری می تواند تحول مهمی در تحرک پذیری و روان سازی ترافیک نیز بوجود آورد. هم چنین رانندگان با داشتن اطلاعات کافی خواهند توانست نسبت به انتخاب بهتر مسیرها و اصلاح الگوی رانندگی خود اقدام نمایند که نتیجه ی آن کاهش مصرف سوخت و رانندگی سازگارتر با محیط زیست خواهد بود.
    در این مقاله مفاهیم فناوری ارتباطات خودرویی و کاربردهای ایمنی، تحرک پذیری، مسایل زیست محیطی و سایر خدمات آن بررسی شده است.

    کلیدواژگان: فناوری ارتباطات خودرویی، سامانه های حمل و نقل هوشمند، DSRC، کاربردهای ایمنی، تحرک پذیری
  • اصغر ناصری، بهنام رفیعی مهر صفحه 15

    فناوری ارتباطات خودرویی نویدبخش تحولی بزرگ در سامانه های نوین حمل و نقل محسوب می شود. با ادغام فناوری ارتباطات بی سیم و توان بالقوه فناوری اطلاعات، خودروی هوشمندی بوجود خواهد آمد که قادر است دستیار توانمندی برای راننده در پرهیز از موقعیت های خطرناک رانندگی بوده و سبک رانندگی سازگار با محیط زیست را در برابر وی قرار دهد. این مقاله به بررسی مهم ترین فعالیت هایی می پردازد که در زمینه پژوهش و توسعه ارتباطات هوشمند خودرویی در برخی کشورهای جهان انجام شده است. پس از مرور مختصری بر وضعیت پژوهش و توسعه فناوری در سطح جهان، برخی از مهمترین برنامه ها و پروژه های آزمایشی چند کشور دنیا به اختصار بررسی و در پایان نیز جمع بندی از داده های گردآوری شده ارائه می گردد.

    کلیدواژگان: ارتباطات خودرویی، DSRC، ارتباطات بی سیم، V2V، V2I، تجارب جهانی
  • هومن تصدیقی صفحه 29
    پروژه سامانه ارتباطات هوشمند خودرویی، یک پروژه چندذینفعی است. تنوع در خواسته های این ذینفعان، نیازمند انواع گوناگونی از روش های انگیزشی است. به همین دلیل شناسایی و طبقه بندی صحیح آنها در گام اول و سپس تحلیل این ذینفعان و شیوه انگیزش آنها متناسب با نیازمندی ها و توانمندی های آنها، از اهمیت بالایی برخوردار است.
    بسیاری از اوقات به جای شناسایی گروه های ذینفعان، می توان به نمونه هایی از آنها دست یافت، ولی باید بتوان از این مصادیق به دسته بندی های اصلی ذینفعان رسید. در این مقاله، برای شناسایی و دسته بندی ذینفعان، از نمونه هایی از آنها استفاده شده است. ابتدا متخصصان، تعدادی از ذینفعان این پروژه را نام برده، ویژگی های هر یک را تبیین نمودند. سپس به کمک روش های استنباطی، خوشه های ذینفعان و شرحی برای هر یک ارائه گردید. برای دسته بندی نمونه های معرفی شده به خوشه ها، از روش K-Means استفاده گردید. همچنین موازی با این تکنیک کمی، به روش شناسایی و تحلیل زنجیره ارزش به شناسایی و دسته بندی ذینفعان پرداخته شده است. در نهایت، میزان صحت دسته بندی انجام شده از طریق زنجیره ارزش مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: تحلیل ذینفعان، سامانه ارتباطات هوشمند خودرویی، خوشه بندی، تحلیل K، Means
  • محمدرضا میرزاامینی، بهنام رفیعی مهر صفحه 37

    سامانه ارتباطات هوشمند خودرویی، با ایجاد ارتباطی یکپارچه بین خودروها و دستگاه های کنارجاده ای باعث افزایش آگاهی رانندگان از محیط پیرامونی خویش و ارتقای کیفیت سفر می گردد. تجاری سازی موفق هر فناوری جدید و نوآور، نیازمند بررسی و درک درست ابعاد مختلف آن از لحاظ اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و زیست محیطی است. شناسایی و تحلیل درست ذی نفعان، توام با درک پتانسیل اقتصادی آن در قالب الگوی کسب وکار، یکی از مهمترین عوامل کلیدی موفقیت سامانه ارتباطات هوشمند خودرویی است.
    در این مقاله، پس از معرفی تجربیات جهانی در حوزه الگوی کسب وکار این سامانه، سناریوهای مختلف مطرح در این زمینه آورده می شود. به علاوه یک چارچوب کلی برای الگوی کسب وکار سامانه ارتباطات هوشمند خودرویی ارائه و برای یک بخش از مشتریان این سامانه، یعنی رانندگان و سرنشینان خودرو به مثابه مصرف کننده نهایی، الگویی ابتدایی به عنوان نمونه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سامانه ارتباطات هوشمند خودرویی، الگوی کسب وکار، ذی نفعان، کاربردها، ارزش، زنجیره ارزش، سناریو
  • علی اقبالیان، یاسر رشیدی ورنکشی صفحه 49

    در این مقاله به متدولوژی تدوین نقشه راه توسعه فناوری ارتباطات خودرویی در کشور پرداخته می شود. با توجه به پراکنده بودن دانش و شناخت موضوع در کشور، لازم است روشی نظام مند جهت تجمیع، ساختاربخشی و تجزیه و تحلیل این خرده دانش ها برای ترسیم آینده فناوری کشور در زمینه ارتباطات خودرویی بکار گرفته شود. روشی که علاوه بر در نظر گرفتن روندهای فناوری جهانی، به مسائل ویژه حمل و نقل کشور نیز توجه داشته و جهت گیری مناسبی جهت بهبود معضلات ویژه ایران، نظیر مسئله ایمنی جاده ای داشته باشد.
    در این مقاله، در ابتدا به کلیاتی در خصوص تدوین نقشه راه فناوری پرداخته، مزایای آن تشریح و الگوهای عمومی آن شناسایی شده است. همچنین در این بخش یک مدل مفهومی برای توسعه نقشه راه فناوری ارائه شده است. سپس انواع روش های توسعه نقشه راه فناوری شناسایی و بررسی شده است و بر اساس معیارهایی متد پیشنهادی برای پروژه ارتباطات خودرویی ارائه شده است. در بخش آخر روش S-Plan به عنوان روش انتخابی مورد تشریح بیشتر قرار گرفته و خصوصیات و شیوه انجام آن با جزئیات بیشتر ارائه شده است.

    کلیدواژگان: نقشه راه، نقشه راه فناوری، متدولوژی، فناوری ارتباطات خودرویی
  • محمد پوررضا، حبیب رستمی، حمیدرضا عطاییان، بهنام رفیعی مهر صفحه 61

    توسعه ارتباطات خودرویی به عنوان نسل جدید سیستم های هوشمند حمل و نقل و نوک پیکان فناوری در این عرصه، در حال رشد سریع و اجرای پایلوت های متعدد و یا پیاده سازی کامل برخی از کاربردها در کشورهای مختلف است. با توجه به جدید بودن این فناوری و شرایط خاص هر کشور، شناسایی چالش های پیش رو و الزامات بکارگیری این فناوری قبل از اجرا و پیاده سازی طرح در سطح کلان، ضروری است. در این مطالعه بعد از معرفی نتایج تجارب جهانی، الزامات پیاده سازی این سامانه در ایران نیز شناسایی و به طور اجمالی بیان خواهد شد.
    در این مقاله، بر پایه بررسی تجارب جهانی 20 کشور و بیش از 50 پروژه، چالش های متعدد و متنوع و الزامات و راهکارهای کلیدی برای رفع آنها در چهار حوزه کلان فنی، عملیاتی، مدیریتی و قانونی معرفی می گردد. در پایان، نتایج این مطالعه به شناخت 24 الزام و پیش نیاز پیاده سازی سامانه جهت بکارگیری فناوری در ابعاد وسیع در ایران منجر شده است.

    کلیدواژگان: سامانه ارتباطات هوشمند خودرویی، چالش ها، مسایل، الزامات، پیش نیاز
  • زهرا انوری، زینب کاموسی، بهنام رفیعی مهر صفحه 74

    سامانه های حمل و نقل هوشمند (ITS) در حال عرضه نوآوری های متنوعی هستند که می توانند چهره حمل و نقل را تغییر دهند. اما از دیدگاه بسیاری از صاحب نظران جهان، آنچه بزرگترین تاثیر را بر آینده ITS خواهد داشت، فناوری ارتباطات خودرویی است. فناوری بی سیم کارآمد بکارگرفته شده در آن، با استفاده از ارتباطات خودرو با خودرو (V2V) و خودرو با زیرساخت (V2I) قابلیت متحول نمودن ایمنی حمل و نقلی، کاهش ازدحامات ترافیکی و اثرات زیست محیطی بخش حمل و نقل را دارد. پیاده سازی فناوری ارتباطات خودرویی، صرفا تصویری از آینده ITS نیست، بلکه ITS دنیا بر مبنای آن در حال متحول شدن و توسعه است. سازمان های دولتی، پژوهشکده های حمل و نقل و خودروسازان جهان، هم اکنون در حال توسعه این فناوری بوده و پیشرفت هایی واقعی در این راه بدست آورده اند. این پژوهش به بررسی اثر و جایگاه ارتباطات خودرویی در سامانه حمل و نقل هوشمند می پردازد.

    کلیدواژگان: سامانه حمل و نقل هوشمند، فناوری ارتباطات خودرویی، ایمنی، روانی ترافیک
|
  • Z. Kamousi, B. Rafiey Mehr, A. Naseri, S. A. Charsooghi Page 5

    Connected Vehicle Technology (CVT) is a great step in evolution of Intelligent Transportation Systems (ITS). In this technology، some equipments installed in vehicles and road sides exchange critical vehicle data such as position، speed، and direction of movement in a given range with each other، so that the drivers will gain a situational awareness in their vicinity and will be able to make appropriate real-time decisions in an effective manner. In addition to safety and vital applications، this technology can help mobility and reduce traffic congestion. Furthermore، having access to adequate information، the drivers can choose better routes، improve their driving behaviors، and make their trip more fuel-efficient and eco-friendly. This study introduces connected vehicle technology concepts and surveys the relevant applications including safety، mobility، environmental issues etc.

    Keywords: Connected Vehicle Technology, Intelligent Transportation Systems, DSRC, Safety Applications, Mobility
  • A. Naseri, B. Rafiey Mehr Page 15

    Connected Vehicle Technology promises a great revolution in the modern transportation systems. By combining wireless communication technologies and the potential of information technology، an intelligent vehicle is embodied that can serve as a powerful assistant for the driver in avoiding hazardous situations and offering him an eco-friendly driving style. This paper investigates some of the most important research and development activities in the field of connected vehicle technologies around the world. After a brief review of the current research and development efforts in some of the world countries، the most important programs and pilot projects in those countries are investigated briefly. At the end some concluding remarks are extracted from the overall discussion.

    Keywords: Connected Vehicle Technology, DSRC, Wireless Communications, V2V, V2I, Global Initiatives
  • H. Tasdiqi Page 29
    The Connected Vehicle Technology project involves various stakeholders. Since every stakeholder has various concerns and requirements and may have a different idea about the project، we need a variety of motivational methods to involve them effectively. Hence identifying and classifying the project stakeholders properly in the very first step and then analyzing the stakeholders and their motivational methods according to their requirements and capabilities، is a significant task. In the most of the time، identifying all the different groups of stakeholders is difficult while we can have access to some samples of them. In this case we need to make sure that these samples of stakeholders are good representatives of them and will lead us to the key clusters. Therefore in order to identify and classify the stakeholders we''ve made use of their samples in this paper. Experts have mentioned some of the project''s stakeholders and their properties، then the stakeholders and their descriptions have been provided using the deductive methods. In order to classify the mentioned samples k-means approach has been used. Parallel to this quantitative approach، value chain analysis has also been employed for identifying and classifying stakeholders so that the accuracy of clustering could be evaluated and compared using value chain analysis method.
    Keywords: Stakeholders Analysis, Connected Vehicle Technology, Clustering, K, Means Analysis
  • M. Mirzaamini, B. Rafiey Mehr Page 37

    Deploying Connected Vehicle Technology (CVT) will improve the drivers'' total awareness of their surroundings. It can also improve the quality of travelling through an integrated communication between vehicles and road-side units. For commercializing a new and innovative technology successfully، we require a thorough research on different aspects of technology such as policies، culture، and environment. Identifying and analyzing the stakeholders'' properly in conjunction with the accurate conception of the economic potential of stakeholders in a business frame، has been one of the key success factors of every CVT deployment initiative. After introducing the global initiatives regarding business modeling، some relevant scenarios have been investigated. Additionally a general framework for the business modeling of CVT has been proposed. Besides، for one specific part of the system users including drivers and passengers as the final consumers، a basic model was proposed.

    Keywords: CVT, Business Model, Stakeholders, Applications, Value, Value Chain, Scenario
  • A. Eqbalian, Y. Rashidi Page 49

    This paper investigates the methodologies of roadmap development for CVT in Iran. Since the knowledge of CVT roadmap development is not integrated, we required a method to collect structure and analyze this unclassified knowledge in order to define the future of CVT. This method has to consider both global trends and national transportation issues and also provides appropriate approaches to improve the specific issues of the country such as road safety.In this paper the common methods of roadmap development for CVT have been explained, following a description of the advantages of applying a roadmap and the identification of the general patterns. A conceptual model has also been proposed for developing the roadmap of the technology. Then various methods have been identified and investigated, and according to some criteria a method has been proposed for the CVT project. In the end S-plan method as the selected method has been described and the features of this method have been explained in details.

    Keywords: Roadmap, Technology Roadmap, Methodology, CVT
  • M. Pourreza, H. Rostami, H.R. Ateian, B.Rafieymehr Page 61

    Connected Vehicle Technology (CVT) as a new generation of Intelligent Transportation Systems (ITS) is rapidly growing with various pilots in progress. In some countries various applications of this technology has already been implemented. Since this technology is relatively new and each country has its own individual situation، identifying the upcoming challenges and requirements for applying this technology beforehand (i. e. prior to the implementation phase as a nationwide project)، is a critical task that requires special attention. In this study some global initiatives and relevant projects that have been performed in various countries are introduced، afterwards the requirements for implementing this project in Iran have been identified and investigated briefly. Based on the global initiatives performed in 20 countries and more than 50 projects، various challenges، requirements and key approaches for dealing with the relevant issues in 4 main technical، managerial، operational and legal areas have been investigated. According to this study 24 requirements and prerequisites for implementing this project in large-scale and specifically in Iran، have been identified.

    Keywords: CVT, challenges, issues, requirements, prerequisites
  • Z. Anvari, Z. Kamousi, B.Rafiey Mehr Page 74

    Intelligent Transportation Systems (ITS) offer various innovations that can transform transportation systems. According to many experts، the greatest driving force of the ITS evolution will come from the Connected Vehicle Technology (CVT). The effective wireless communications deployed in this technology، has the capability of transforming transportation safety، mobility and also reducing environmental impacts using Vehicle to Vehicle (V2V) and Vehicle to Infrastructure (V2I) communications. Implementing the connected vehicle technology not only provides a futuristic vision for this technology but also transforms the intelligent transportation systems worldwide. The governmental organizations، transportation research centers and car manufacturers are trying to develop this technology and they''ve already achieved some notable achievements. This study investigates the impacts and role of the vehicular communications in intelligent transportation systems.

    Keywords: Intelligent Transportation Systems, Connected Vehicle Technology, Vehicular Communications, Safety, mobility