فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال ششم شماره 4 (مهر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهلا معظمی، مهدی وحدانی، پریسا زاده دباغ صفحات 1-16
    با پیشرفت علوم، پیوند اعضا به عنوان یکی از دستاورد های نوین علم پزشکی وارد عرصه ی جامعه شد. پیوند اعضا نیز مانند همه ی علوم جدید در کنار مزیت ها، چالش هایی را نیز برای افراد جامعه به وجود آورد. در همین راستا قانون گذار برای حمایت متقابل از حقوق اعضای جامعه، قوانین و مقرراتی را وضع کرده است. در این مقاله پژوهشگران به بررسی قوانین و مقررات موجود در زمینه ی پیوند اعضا در ایران می پردازند. در همین زمینه به منابع حقوقی پیوند اعضا در ایران به ویژه قانون اساسی، قانون مجازات اسلامی، قوانین و مقررات بهداشتی و پزشکی و اصول اخلاقی و... اشاره خواهیم کرد.در قانون اساسی (به عنوان سرلوحه ی قوانین کشور) اصول 167، 43، 29 و 14 مورد بررسی قرار می گیرد. در قانون مجازات اسلامی به مواد 724، 497، 495، 372 و 158 (به عنوان مهم ترین مواد موجود در قانون مجازات اسلامی در زمینه ی پیوند اعضا) پرداخته می شود. در قوانین و مقررات بهداشتی و پزشکی و اصول اخلاقی به «قانون پیوند اعضای بیماران فوت شده یا بیمارانی که مرگ مغزی آنان مسلم است مصوب 17/1/1379»، «پروتکل تعیین و تایید مرگ مغزی 1379»، «آیین نامه ی اجرایی قانون پیوند اعضای بیماران فوت شده یا بیمارانی که مرگ مغزی آنان مسلم است مصوب 25/2/1381»، «دستورالعمل اهدا و پیوند کلیه از اهدا کنندگان زنده مصوب 29/7/1387»، «بخش نامه ی 13101/س مورخ 9/2/1385 در خصوص اهدا-کنندگان زنده (به غیر از بحث پیوند کلیه از اهدا کننده ی زنده به اتباع بیگانه)»، «منشور حقوق بیماران مصوب 1388» پرداخته ایم. در انتها این نکته بیان می شود که قوانین و مقرراتی که در زمینه ی پیوند اعضا در ایران وجود دارد برای رفع چالش ها و مشکلات موجود کافی نیست.
    کلیدواژگان: منابع حقوقی، پیوند اعضا، مرگ مغزی، ایران
  • انسیه سلیمی، محمد جواد فتحی صفحات 17-28
    اتانازی یا مرگ از روی ترحم یکی از مسائل جدید و چالش برانگیز در حوزه ی حقوق پزشکی است. مقاله ی حاضر با توجه به قانون مجازات 1390 اثبات می کند که در میان انواع اتانازی «اتانازی فعال و غیرداوطلبانه» با احراز شرایط قتل عمد، به موجب بند «الف» ماده ی 291 قانون مزبور مجازات قصاص را به همراه دارد. اما «اتانازی فعال و داوطلبانه» بر مبنای رضایت مجنی علیه قتل عمد نبوده و به موجب ماده ی 366 مجازات کم تری نیز درپی خواهد داشت. در مقابل اتانازی «غیرفعال» که عموما عنصر مادی آن با ترک فعل مسبوق به قانون یا قرارداد همراه است، مشمول ماده ی 296 این قانون و ماده واحده خودداری از کمک به مصدومین می شود. مگر این که به موجب فعل مثبت مادی واقع شود، که هم چون موارد گذشته از مصادیق بند «الف» ماده ی 291 خواهد بود. در پایان نیز پیشنهاد می شود؛ قانون گذار با رویکردی جدید و عنوانی مستقل قتل از روی ترحم را جرم انگاری کرده و باتوجه به مبانی انصاف و عدالت، مجازات کم تری را برای این مجرمان نسبت به قاتلان با انگیزه شرارت مدنظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: قتل از روی ترحم، اتانازی فعال، مرگ با رضایت بیمار
  • عباس یداللهی باغلویی، سید محمد اسدی نژاد * صفحات 29-41

    جانشینی در بارداری یکی از طرق درمان ناباروری بوده که به موجب آن اسپرم و تخمک زوجین در محیط آزمایشگاه لقاح یافته و به رحم زن دیگری به منظور رشد تا پایان دوره ی بارداری منتقل می شود که از این زن تعبیر به مادر جانشین می شود. طفل متولد از این شیوه نیز مانند هر طفل دیگری به موجب ماده ی 1168 قانون مدنی باید تحت حضانت ابوین خود قرار گرفته و این حق و تکلیف ابوین است که از او نگه داری کنند. حال چنان چه مادر جانشین از تحویل کودک به والدین او امتناع کند چه باید کرد؟ به نظر می رسد از مجموع مقررات قانون مدنی در موارد مختلف و مقررات قانون مجازات و قانون مسوولیت مدنی، از یک طرف مادر جانشین ملزم به تحویل طفل به ابوین بوده و از طرف دیگر در صورت نگه داری از طفل، باید از عهده ی هر آسیب یا صدمه ی وارده برآید.

    کلیدواژگان: مادر جانشین، والدین ژنتیکی، رحم جایگزین
  • فاطمه کشمیری، امیرعلی سهراب پور، شروین فرهمند، کامران سلطانی عربشاهی، فرهاد شاهی، نرگس صالح، ماندانا شیرازی صفحات 42-56
    در مسیر درمان یکپارچه و مبتنی بر همکاری، یکی از دغدغه های اصلی در ارائه ی مراقبت سلامت، رعایت ارزش ها و اصول اخلاقی در همکاری های بین حرفه ای است. لذا در این مطالعه تلاش شده است چارچوب توانمندی های اخلاق بین حرفه ای تدوین و در ایران بومی سازی شود. پژوهش حاضر مطالعه ی کیفی است که با استفاده از تکنیک دلفی در دوفاز انجام شد. در فاز اول مطالعه با استفاده از بررسی متون چارچوب اولیه ی توانمندی های اساسی اصول اخلاقی و ارزش های بین حرفه ای تدوین شد و در فاز دوم به منظور روان سنجی و بومی سازی در بافت فرهنگی ایران دو راند دلفی با شرکت 15 تن اعضای هیات علمی و کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی تهران در حرفه های مختلف علوم پزشکی انجام شد و سپس شاخص های روایی محتوایی (CVR،CVI) بررسی و در نهایت چارچوب توانمندی های اخلاق بین حرفه ای بومی سازی شده در ایران تدوین شد. در مطالعه ی حاضر چارچوب اخلاق بین حرفه ای با 12 توانمندی در سه بخش اساسی ارزش های بیمارمحور، توانمندی های اخلاقی بین حرفه ای و ارزش های تیم محور در ایران تدوین و بومی سازی شد. در راستای هدف کاربردی مطالعه و به کارگیری توانمندی ها در کوریکولوم های رشته های مختلف علوم پزشکی، میانگین میزان اهمیت چارچوب توانمندی اخلاق بین حرفه ای بررسی شد و با کسب میانگین بالای 5/4 از 5 در همه ی ابعاد شامل ارزش های بیمارمحور (9/4)، توانمندی های اخلاقی بین حرفه ای (6/4) و ارزش های تیم محور (5/4) بر کاربرد و اهمیت آنان در برنامه های آموزشی تاکید شد. در مجموع، روان سنجی و بومی سازی چارچوب اخلاق بین حرفه ای در ایران تایید شد. بنابراین، چارچوب مذکور ابزاری کاربردی جهت تدوین برنامه های آموزشی و ارزشیابی توانمندی های اخلاق بین حرفه ای در ایران محسوب می شود.
    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، همکاری بین حرفه ای، ارزش های اخلاقی، اخلاق بین حرفه ای
  • منیژه سرشتی، احمد ایزدی صفحات 57-67
    افشای خبر بد موضوعی عاطفی برای پرسنل بهداشتی و درمانی و بیماران است. دیدگاه کلی نسبت به یک تجربه ی مثبت یا منفی در مورد خبرهای بد می تواند در سازگاری و تطبیق بعدی بیمار موثر باشد. این مطالعه با هدف تعیین نگرش پرسنل بهداشتی و درمانی نسبت به مهارت انتقال خبر بد در بخش های زنان و زایمان و نوزادان انجام شده است. این مطالعه ی توصیفی – مقطعی در سال 1391 در شهرکرد انجام شد. نمونه ی پژوهش شامل 70 پرسنل شاغل در بخش های زایمان و مراقبت ویژه ی نوزادان و پرسنل دانشکده ی پرستاری و مامایی با حداقل یک سال سابقه ی کار بالینی بود. نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی محقق ساخته در دو بخش مشخصات دموگرافیک و نگرش سنجی پرسنل بهداشتی و درمانی در مورد افشای خبر بد بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. 2/63 درصد واحدهای پژوهش در زمینه انتقال خبر بد به والدین نگرش مثبت داشتند. 6/77 درصد افراد مورد مطالعه در هنگام انتقال خبر بد با مشکل مواجه شده و 6/92 درصد افراد برگزاری کارگاه در این زمینه را ضروری دانستند. بین محل خدمت و تحصیلات با نگرش پرسنل ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (P<0.0001). بدین مفهوم که افراد شاغل در دانشکده و افراد دارای تحصیلات بالاتر در مقایسه با سایر پرسنل بیش تر نگرش مثبت داشتند. بین وضعیت تاهل، سابقه ی مشکل در انتقال خبر بد، شرکت در کارگاه آموزشی، سابقه ی کار، جنس و سن واحدهای پژوهش و نگرش، ارتباط آماری معنی دار وجود نداشت (P>0.05). اکثر پرسنل نسبت به انتقال سریع اطلاعات (5/76 درصد)، تماس مادر با نوزاد فوت شده (4/57 درصد)، اتاق اختصاصی برای مادران دچار فقدان (4/54 درصد)، ممانعت از تماس سایر بیماران و همراهان با مادر دچار فقدان (6/70 درصد) نگرش منفی داشتند. بیش تر واحدهای پژوهش نسبت به گرفتن تاریخچه بلافاصله بعد از وقوع حادثه (5/51 درصد)، ارتباط بیش تر از معمول با مادر دچار فقدان (4/57 درصد)، اطلاع خبر بد ابتدا به فامیل و اعضای خانواده ی مددجو (3/60 درصد) نگرش مثبت داشتند. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود، آموزش مهارت های ارتباطی در زمینه ی انتقال خبر بد، برای آمادگی هر چه بیش تر پرسنل شاغل در بخش های زنان و نوزادان، در برنامه های آتی آموزش مداوم پزشکی در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گفتن خبر بد، بخش زایمان و نوزادان، پرسنل بهداشتی و درمانی
  • سیداسماعیل مناقب، معصومه حسین پور، فاطمه محرابی صفحات 68-79
    انتقال اخبار ناگوار یک بخش اجتناب ناپذیر حرفه طبابت است. پزشک و بیمار دو طرف این طیف هستند. دیدگاه های متفاوتی در مورد حقیقت گویی و انتقال خبر بد به بیمار در فرهنگ ها و جوامع مختلف وجود دارد. این مطالعه به منظور بررسی دیدگاه بیماران بستری در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی جهرم در مورد چگونگی انتقال خبر بد انجام شده است. این مطالعه از نوع مقطعی - توصیفی بود که در سال 1390 در دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام شد. حجم نمونه برابر با 110 بیمار محاسبه گردید و روش نمونه گیری به روش آسان بود. جامعه ی پژوهش بیماران بخش های داخلی، جراحی، زنان و اتفاقات بستری در بیمارستان مطهری و پیمانیه ی جهرم بودند. معیار ورود بستری بودن در بیمارستان های پیمانیه و مطهری جهرم بود و معیارهای خروج شامل بیماران شدیدا بدحال و بیماران مبتلا به اختلالات روانی- ذهنی بود. پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا توسط کارشناس همکار طرح در اختیار بیماران قرار گرفت اطلاعات پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 در سطح آمار توصیفی و تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.تعداد 110 بیمار در این مطالعه شرکت داشتند. بر اساس تحلیل عاملی سه عامل شامل روش انتقال خبر بد، افراد درگیر در انتقال خبر بد و عامل مکان و زمان به دست آمد. 87 درصد از بیماران با این که همراه بیمار در جریان خبر بد قرار گیرد موافق بودند و 2/63 درصد از بیماران برای انتقال خبر بد بر لزوم انجام این کار در یک اتاق خصوصی و خلوت تاکید داشتند. به ترتیب 2/77 درصد و 5/62 درصد از بیماران بر لزوم وجود مشاور روانپزشکی و مشاور مذهبی تاکید داشتند. 6/91 درصد از بیماران می خواستند تا در مورد علت بیماری اطلاعات کامل به آن ها داده شود. طبق نظر 8/74 درصد از افراد تحت مطالعه، بیماران سرطانی بهتر است نسبت به ابتلا به بیماری سرطان مطلع باشند. این مطالعه نشان داد که در برخی موارد خواسته های بیماران برای چگونگی انتقال با سایر جوامع تفاوت چشم گیر دارد. در انتقال خبر بد باید به تفاوت های فرهنگی و اجتماعی توجه کرد. در کشور ما، خانواده می تواند نقش حمایتی برجسته ای در هنگام انتقال خبر بد به بیمار بازی کند.
    کلیدواژگان: انتقال خبر بد، اخلاق پزشکی، مهارت های ارتباطی، ارتباط پزشک و بیمار، حقیقت گویی
  • حسین ابراهیمی، عبدالحسن کاظمی، محمد اصغری جعفرآبادی، آرزو آزرم * صفحات 80-88

    یکی از پدیده های مهم در اخلاق پرستاری، تنش اخلاقی است. تنش اخلاقی که پرستاران از آن رنج می برند، یکی از شدیدترین مشکلات روان شناختی است. هدف این مطالعه تعیین تنش اخلاقی از دیدگاه پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شمال غرب ایران است. این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است که در آن 418 نفر از پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی در شمال غرب کشور در سال 1391 به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای شرکت نمودند برای جمع آوری داده ها از مقیاس استاندارد تنش اخلاقی (MDS) با روایی بالا استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل نتایج از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) و آمار استنباطی (آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه) استفاده شد.میانگین تنش اخلاقی کلی پرستاران مراکز آموزشی - درمانی شمال غرب کشور 49/148 (انحراف معیار = 93/32) بود و 222 نفر (53 درصد) از پرستاران تنش اخلاقی در سطح شدید داشتند. در بین سه استان، استان زنجان با میانگین 46/152 (انحراف معیار 88/35)، بالاترین میزان تنش اخلاقی و در بین بخش ها، بخش مراقبت های ویژه با میانگین 72/152 (انحراف معیار 36/33) بالاترین میزان تنش اخلاقی را داشت. از بین متغیرهای مشخصات فردی - اجتماعی پرستاران، استان محل خدمت (01/0P<)، تحصیلات (05/0 P<)، نوع نوبت کاری(05/0P<) و وضعیت شغلی (05/0P <) با میزان تنش اخلاقی ارتباط معنی داری داشت.با توجه به تنش اخلاقی بالا در حرفه ی پرستاری، مقابله با تنش اخلاقی توجه زیادی می طلبد. انجام مطالعاتی در مورد عوامل موثر و پیشگویی کننده ی تنش اخلاقی در بخش های مختلف و آموزش در مورد راهکارهای مقابله با آن ضروری است.

    کلیدواژگان: تنش اخلاقی، پرستاری، اخلاق پرستاری
  • سمیه نقی زاده، مهدی ابراهیم پور میرزا رضایی، آزاد رحمانی، حسین رستمی، سهیلا دهقانی صفحات 89-99
    عدم آگاهی کادر درمانی از قوانین و مقررات سقط می تواند سلامت مادران را به خطر بیاندازد و مشکلاتی را برای جامعه ی پزشکی ایجاد کند. هدف مطالعه ی حاضر بررسی دانش و دیدگاه دانشجویان مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و دانشگاه علوم پزشکی تبریز در مورد سقط قانونی و غیرقانونی است. این مطالعه توصیفی – تحلیلی (مقطعی) در سال 1392 بر روی 300 نفر از دانشجویان مامایی دانشکده پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ی چهارقسمتی بود. قسمت اول تا چهارم به ترتیب شامل مشخصات فردی- اجتماعی و آموزشی دانشجویان مامایی، بررسی دانش دانشجویان در مورد قوانین و مقررات سقط جنین در ایران، بررسی دیدگاه دانشجویان در مورد سقط جنین قانونی و غیرقانونی بود. در این مطالعه جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 13 استفاده شد و 05/0 P≤معنی دار در نظر گرفته شد. 7/26 درصد از دانشجویان مامایی در مورد سقط جنین دانش خوب، 7/53 درصد دانش متوسط و 7/19 درصد دانش ضعیف داشتند. 3/89 درصد از دانشجویان نگرش مثبت و 7/10 درصد نگرش منفی نسبت به سقط جنین قانونی داشتند و 3/78 درصد از دانشجویان مخالف سقط غیرقانونی جنین بودند و تنها 65 نفر (7/21 درصد) موافق سقط غیرقانونی بودند. نتایج آزمون T-test نشان داد که بین دانش دانشجویان در مورد سقط جنین (76/0P≤)، دیدگاه دانشجویان در مورد سقط جنین قانونی (44/0P≤) و دیدگاه دانشجویان در مورد سقط جنین غیرقانونی (081/0P ≤) ارتباط آماری معنی داری وجود ندارد. دانش کم دانشجویان مامایی درخصوص قوانین سقط جنین، حتی در کم تر از 20 درصد دانشجویان یک خطر محسوب می شود و می تواند احتمال مواجهه ی این دانشجویان با مشکلات قضایی را در آینده افزایش دهد. بنابراین، توصیه می شود با افزایش سطح دانش دانشجویان مامایی درخصوص موارد مجاز سقط درمانی و قوانین مربوط به آن و نیز مجازات های سقط جنین جنایی، از میزان بروز چنین مشکلات قضایی در آینده کاسته شود.
    کلیدواژگان: سقط جنین قانونی، سقط جنین غیرقانونی، اخلاق پزشکی
|
  • Shahla Moazami, Mehdi Vahdan, Parisa Zadeh Dabbagh Pages 1-16
    With the progress of science، organ transplantation emerged as one of the modern innovations of the medical science. Like other innovations، organ transplantation brings individuals in the society some disadvantages alongside numerous advantages. Legislators have therefore adopted rules and regulations for the mutual support of society members and their rights. In this article the researchers will examine the current regulations on organ transplantation in Iran. Legal sources in Iran، especially the constitution، Islamic criminal law، health and sanitary regulations، moral codes and so on will be referred to in this respect. In the constitution (as epigraph of all laws and regulations within the country)، articles 14، 29، 43، 167 will be examined، and in Islamic criminal law articles 159، 372، 495، 497 and 724 will be discussed as the most significant existing articles on organ transplantation. In relation to the moral codes and medical and sanitary regulations we studied the following: Organ transplantation act of April 5، 2000 about the deceased or patients whose brain death has been confirmed; the protocol on confirmation of brain death، established 2000; executive regulations for transplant from the deceased or patients whose brain death has been confirmed، adopted May 15، 2002; act of renal transplantation and donation from living donors passed on October 20، 2008; executive regulation 13101 approved on April 29، 2006 about living donors (with the exception of transplantation from a living donor to a foreign citizen); and the charter of patient’s rights ratified in 2009. Lastly، it should be mentioned that transplantation laws and regulations that presently exist in Iran appear to be inadequate for the purpose of resolving the current challenges and problems.
    Keywords: legal sources, organ transplantation, brain death, Iran
  • Ensieh Salimi, Mohammad Javad Fathi Pages 17-28
    Euthanasia or mercy killing is a new and challenging topic in medical law. This article examines all types of euthanasia based on the Islamic criminal code of 2011، and demonstrates that active and involuntary euthanasia is murder if conditions exist; the basis for active and voluntary euthanasia، however، is the victim’s consent، so the penalty is less. As the physical element of inactive euthanasia is omission، clause 296 of the criminal code and clause 2 of the penal code on refusing to help the wounded apply. Lastly، it is suggested that legislators criminalize euthanasia with a new approach and independent title، and consider principles of justice to determine less punishment for this type of killing compared to murder with malice aforethought.
    Keywords: mercy killing, active euthanasia, patient's willing
  • Abbas Yadollahi Baghlooei, Seyyed Mohammad Asadinejad Pages 29-41

    Surrogacy is an infertility treatment in which the sperm and egg of couples are mixed in vitro and then transferred to the womb of other woman to grow until the end of pregnancy، and this woman is called the surrogate mother. According to article 1168 of the Iranian civil law، children conceived through surrogacy must remain in custody of their parents like other children، and it is the right and responsibility of the parents to maintain their children. Now what will happen if the surrogate mother refuses to release the baby to his/her parents? Based on the various provisions of the civil law، criminal law and the civil liability act، on the one hand، the surrogate mother is obligated to deliver the baby to the couple، and on the other hand، she will be held liable for any damage or injury to the child should she choose to take custody of the child.

    Keywords: surrogate mother, genetic parents, surrogacy
  • Fatemeh Keshmiri, Amirali Sohrabpou, Shervin Farahmand, Farhad Soltani Arabshahi, Farhad Shah, Narges Saleh, Mandana Shiraz Pages 42-56
    In order to achieve teamwork-based and integrated care، one of the issues in health care is the implementation of ethics and values in teamwork. The aim of this study is to develop the interprofessional collaborative ethics framework. This cross sectional study was conducted in two phases. In phase one، core competencies of the interprofessional collaborative ethics were determined by literature review. In phase two، Delphi rounds of experts were undertaken to validate the competencies and calculate content validity indexes through Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI). The interviews and Delphi rounds identified 12 competencies categorized in three core themes including patient-centered values، interprofessional collaborative ethics، and team-based values. In phase two، based on the mean scores of importance، utility، and clarity، patient center value (4. 9)، interprofessional ethics competencies (4. 6)، and team-based values (4. 5) were determined as essential themes. In conclusion، the validation of the inter-professional ethics framework was found to be acceptable in the Iranian context. Therefore، the framework for teaching and evaluating inter-professional ethical competencies is an applicable tool in the Iranian context.
    Keywords: inter, professional education, ethics, values, teamwork
  • Manijeh Seresht, Ahmad Izadi Pages 57-67
    Breaking bad news emotionally affects both health professionals and patients. Breaking bad news is a sensitive issue for both health care providers and patients. It is generally believed that the patient’s adjustment can be affected by either a positive or a negative experience in this respect. This study aims to determine health care providers’ attitudes toward breaking bad news to parents in NICU and labor wards. This cross-sectional study was conducted in Shahrecord in 2011 with a study sample of 70 health care providers drawn from neonatal intensive care units and labor wards and the department of nursing and midwifery who had had at least one year’s clinical experience. The sampling method was census. Data were collected through a self-administered questionnaire in two sections: demographic information and health care providers’ attitudes toward breaking bad news. Data were analyzed by SPSS software with descriptive and Chi-square and T-student test statistics. Most participants (63. 2%) had a positive attitude toward disclosing bad news to parents. 77. 6% of caregivers faced difficulties in delivering bad news to parents، 92. 6% of them believed that training workshops in this field are necessary. There was a significant statistical relationship between the attitudes of the health care providers and their education level and work place (P < 0. 0001). Health professionals with higher education levels and nursing and midwifery staff had more positive attitudes. There was no significant statistical relationship between the attitudes of the health care providers and their history of difficulties in transferring bad news، workshop trainings، work experience، gender، age and marital status (P > 0. 05). The majority of health professionals had a negative attitude toward immediate disclosure of bad news to parents، mothers holding and seeing their deceased babies، dedicating a special room to perinatal loss mothers with similar problems، and preventing other patients and their families from contacting them. Based on the findings of this study، teaching bad news communication skills to personnel of NICU and labor wards should receive prioritization in future continuing medical education programs in order to best prepare the staff for disclosure of bad news to parents.
    Keywords: attitude, breaking bad news, health care provider, NICU
  • Sayyed Esmaeil Managheb, Masoumeh Hosseinpour, Fatemeh Mehrabi Pages 68-79
    Breaking bad news is an unavoidable part of the medical profession، and doctors and patients stand at the two sides of this function. There are different views about how to break bad news in different cultures and societies. In this study we assessed the viewpoints of hospitalized patients on how to break bad news. This cross sectional study was performed in 2011 at the Jahrom University of Medical Sciences. Sample size of 110 patients was calculated and the method of sampling was simple random sampling. Target population was the hospitalized patients of Peymanyeh and Motahari hospitals in Jahrom. Entry criteria consisted of being admitted to the above hospitals، and exclusion criteria included severely ill patients and patients with mental disorders. A reliable self-administered questionnaire was designed and validated. The questionnaires were completed and returned by 110 patients. Data were analyzed using the SPSS16 software through descriptive analysis. One hundred and ten patients were included in this study. The factor analysis showed three elements: methods of breaking bad news، the people involved in the breaking bad news process، and timing and location. Of participants 78% wanted to be told the bad news while their relatives were present، 63. 2% wanted to be told the bad news in a private and quiet room. Almost all respondents emphasized the need for religious advisors and psychological counselors (77. 2% and 62. 5% respectively). Most of participants (91. 5%) wished to receive all the information about the etiology of their disease، and 74. 8% of them wanted to be told whether their illness was cancer. This study showed that there are different views on how to break bad news in different cultures and societies. Social and cultural differences must be considered in breaking bad news. In our country، patients’ families could have a prominent supporting role in the delivery of bad news to patients.
    Keywords: breaking bad news, medical ethics, communication skills, physician, patient relationship, truth
  • Hossein Ebrahimi, Abdolhassan Kazemi, Mohammad Asghari Jafarabadi, Arezo Azarm Pages 80-88

    One of the most important issues in nursing ethics is moral distress، which is a severe psychological problem among nurses. The purpose of this study was to determine the nurses’ moral distress in the hospitals of the northwest of Iran. This was a cross-sectional study in which 418 nurses were selected by randomized multistep sampling method in the northwest of Iran in 2012. Data collection was done using the moral distress standard scale with high reliability and validity. In order to analyze data، descriptive (mean، standard deviation، frequency and percent) and inferential statistics (independent t-test and one way ANOVA) were used. The mean score of nurses’ moral distress was 148. 49 ± 32. 93، and 222 nurses (53%) suffered from severe moral distress. Of the three provinces under study، Zanjan (152. 46 ± 35. 88) and intensive care units (152. 72 ± 33. 36) had the highest moral distress scores. Among the respondents’ demographic characteristics، province (P < 0. 01)، education (P < 0. 05)، type of shift (P < 0. 05) and job status (P < 0. 05) were significantly related to the level of moral distress experienced by the nurses. Due to the high level of moral distress in the nursing profession، dealing with it requires a lot of attention. Studies on casual and predictive factors in different wards and teaching coping strategies to nurses appear to be necessary in order to address this issue.

    Keywords: ethics, moral distress, nurses, nursing ethics
  • Somayyeh Naghizadeh, Mehdi Ebrahimpour, Azad Rahmani, Hosein Rostami, Soheila Dehgani Pages 89-99
    Lack of knowledge of the medical team about the regulations and laws of abortion can endanger mother’s health and also faces the medical community with serious problems. The aim of this study was assessment of knowledge and viewpoint of midwifery students in Tabriz Azad Islamic University and Tabriz University of Medical Sciences toward abortion. This study is a descriptive study which was conducted in 2013 on 300 midwifery students in Tabriz Islamic Azad University and Faculty of Nursing & Midwifery at Tabriz University of Medical Sciences. A four-part questionnaire was used for gathering data; parts 1 to 4 included the personal، social، educational particulars of midwifery students and studying the students’ knowledge about the I. R. Iran’s regulations and laws regarding abortion، studying the students’ viewpoints toward legal and illegal abortion. Our study showed that 26. 7% of midwifery students have proper knowledge about abortion، the knowledge of 53. 7% of them was in the medium level and 19. 7% of students have weak knowledge toward it. The positive viewpoint toward legal abortion was observed in 89. 3% of the students and 10. 7% of students had negative viewpoint. Our analysis showed that there is no statistically significant difference between students’ knowledge about abortion (P≤0. 76)، students’ viewpoint toward legal abortion (P≤0. 44) and students’ viewpoint toward illegal abortion (P≤0. 081). Although in our study midwifery students’ knowledge about abortion regulations was not sufficient، there is the high probability of their encountering with judicial problems. Therefore، it is recommended to raise the midwifery students’ level of knowledge about the authorized cases of abortion and regulations which may decrease the fines of criminal abortions in the future.
    Keywords: legal abortion, illegal abortion, medical ethics