فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 38 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید صفایی موحد، محمد عطاران صفحات 1-12
    برنامه درسی پنهان در آموزش عالی را می توان شامل قواعد تصریح ناشده ای دانست که برای تکمیل موفقیت آمیز آموزش رسمی ضروری به نظر می رسد. یکی از مهمترین ابعاد آموزش عالی و تحصیلات تکمیلی که با پویایی های خاصی همراه بوده، نقشی اساسی در شکل گیری برنامه درسی پنهان دارد، مرحله انجام پایان نامه است. در این مطالعه، با توجه به پویایی های خاص روابط استاد راهنما دانشجو در انجام این پروژه ها سعی شده است تا معیارهای تصریح نشده ای که دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده علوم ریاضی یکی از دانشگاه های دولتی شهر تهران در انتخاب استاد راهنما مدنظر قرار می دهند، مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحقیق پدیدارشناسی صورت گرفته و ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته و گفتگوهای غیررسمی حاصل از زیست تعاملی با شرکت کنندگان در تحقیق بوده است. بدین منظور، تعداد 9 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد این دانشکده با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و داده های حاصل از آنها با استفاده از روش تحلیل محتوا، تحلیل و مقوله بندی شده اند. بر اساس نتایج این پژوهش، معیارهای انتخاب استاد راهنما در این دانشکده را می توان در پنج مقوله اصلی به شرح زیر طبقه بندی کرد: سبک نظارت پژوهشی، ویژگی های علمی اساتید، ویژگی های شخصیتی آنها، معیار های غیر آکادمیک، محدودیت.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، تحصیلات تکمیلی، استاد راهنما، تجارب دانشجویان، مطالعه کیفی
  • حسن اسلامیان، محمود سعیدی رضوانی، یونس فاتحی صفحات 13-23
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه میزان اثر بخشی روش تدریس بحث گروهی با روش تدریس سخنرانی بر میزان یادگیری و میزان رضایت دانش آموزان از تدریس بوده است. روش پژوهش، نیمه تجربی، با عنایت به استفاده از گروه های دست نخورده (intact) و از نوع دو گروهی (آزمایشی و گواه)و جامعه آماری آن دانش آموزان پایه سوم متوسطه یکی از دبیرستان های شهر شیراز بود که همه دانش آموزان پایه سوم متوسطه (4 کلاس) در نیمسال تحصیلی 90 1389 در درس دین و زندگی در طرح مشارکت داده شده اند و با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در کلاس های گروه آزمایش، روش تدریس بحث گروهی (در گروه های کوچک 5 نفره) و در کلاس های گروه گواه، روش سخنرانی به کار گرفته شد. در پایان تدریس با هردو روش، جهت ارزشیابی میزان یادگیری مطالب درسی، آزمون20 سوالی به صورت چهارگزینه ای ناظر بر محتوای یکی از دروس کتاب به عمل آمد. همچنین در پایان هر روش تدریس و پس از انجام آزمون ارزشیابی یادگیری، پرسشنامه رضایت از تدریس نیز توسط دانش آموزان تکمیل شد. ابزار سنجش میزان رضایت دانش آموزان از تدریس، پرسشنامه محقق ساخته در مقیاس لیکرت بود که مشتمل بر 20 سوال در 4 خرده مقیاس (ایجاد علاقمندی و تشویق به مشارکت در یادگیری، رعایت اصول و مقررات تدریس و یادگیری، مهارت و تسلط مدرس در تدریس و آزمون و ارزشیابی از مطالب درسی) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار در دو سطح توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t مستقل و تحلیل واریانس) استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که 1 میانگین نمرات آزمون ارزشیابی یادگیری از دانش آموزان در روش بحث گروهی به طور معناداری از روش سخنرانی بیشتر بوده است. 2 میانگین نمرات ارزشیابی میزان رضایت دانش آموزان از تدریس در روش بحث گروهی به طور معناداری از روش سخنرانی بیشتر بوده است. 3 میانگین نمرات دانش آموزان رشته علوم تجربی در آزمون ارزشیابی از میزان یادگیری به طور معناداری بالاتر از میانگین نمرات دانش آموزان رشته علوم انسانی بوده است؛ ولی اثر تعاملی معناداری بین رشته و روش وجود نداشته است. همچنین در آزمون ارزشیابی میزان رضایت دانش آموزان از تدریس، بین میانگین نمرات دانش آموزان دو رشته مذکور تفاوت معناداری وجود نداشته است و اثر تعاملی معناداری نیز در این رابطه میان رشته و روش مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: تدریس، سخنرانی، بحث گروهی، یادگیری، رضایت، دانش آموزان سال سوم متوسطه
  • راضیه برزگر، خدیجه علی آبادی صفحات 24-36
    آموزش از اساسی ترین نیازهای بشر است. بدون آموزش، هیچ جامعه ای نمی تواند به بقای خود ادامه دهد. اما آموزش موثر و سودمند نمی تواند با کوشش و خطا صورت گیرد؛ بلکه نیازمند طرح و برنامه است. پژوهش حاضر با توجه به اهمیت و تاثیر الگوهای طراحی آموزشی به ویژه الگوی طراحی گانیه در حوزه فعالیت های آموزشی انجام گرفته، هدف آن بررسی تاثیر مدل طراحی آموزشی گانیه و بریگز بر یادگیری، یادداری و انگیزش پیشرفت تحصیلی درس علوم تجربی دانش آموزان سال سوم راهنمایی است. جامعه آماری پژوهش، همه دانش آموزان دختر پایه سوم راهنمایی شهراهر در سال تحصیلی 91 1390 بود و از این جامعه به طور تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، تعداد دو کلاس 25 نفره انتخاب و یک کلاس به عنوان گروه آزمایش (25 نفر) و کلاس دیگر به عنوان گروه کنترل (25 نفر) در نظر گرفته شد که در مجموع 50 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور سنجش آزمودنی ها، آزمون یادگیری و یادداری و پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی (ISM) (Inventory of School Motivation) مورد استفاده قرار گرفت. ضریب پایایی آزمون یادگیری با استفاده از روش دونیمه کردن 83/0 و ضریب پایایی پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی (ISM) با روش آلفای کرانباخ 81/0 بود. در این پژوهش، گروه آزمایش (25 نفر) به روش مدل طراحی گانیه و گروه کنترل (25 نفر) به شیوه مرسوم آموزش دیدند. پس از جمع آوری داده ها، در تجزیه و تحلیل آنها از شاخص های آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس چند متغیره) استفاده شد و توسط نرم افزار spss مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج نشان داد به کارگیری الگوی گانیه در طراحی آموزشی درس علوم تجربی در مقایسه با شیوه مرسوم باعث افزایش یادگیری و یادداری می شود؛ اما از نظر انگیزش پیشرفت بین دو گروه تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، الگوی گانیه، شیوه مرسوم، یادگیری، یادداری، انگیزش پیشرفت تحصیلی
  • محمد آتشک، رضا نوروززاده، محمد قهرمانی، محمود ابوالقاسمی، مقصود فراستخواه صفحات 37-45
    اهداف پژوهش حاضر، بررسی پیامدهای ناشی از جهانی شدن بر برنامه های درسی آموزش عالی و سازوکارهای آن است. بررسی اسنادی حاکی از آن است که مهمترین پیامدهای جهانی شدن بر برنامه های درسی آموزش عالی عبارتند از: پیشرفت های فناورانه و علمی، دگرگونی های دنیای کار و اشتغال، نابرابری های اجتماعی، توسعه دموکراسی و حقوق بشر، افزایش ارتباطات بین فرهنگی، تجدید نظر در ارزش های معنوی و اخلاقی و آموزش برای زمان عدم قطعیت همچنین تحلیل آزمون t تک نمونه ای پیمایش صورت گرفته با پرسشنامه محقق ساخته که 37 نفر از متخصصان برنامه درسی آموزش عالی به آن پاسخ دادند، حاکی از آن است که برای مواجهه با این پیامدها شایسته است سازوکارهایی چون تاکید بیشتر بر یادگیری زبان انگلیسی، شناخت بیشتر نسبت به فرهنگ و رسوم و آداب سایر ملل، شناخت و تقدیر بیشتر از افراد موثر علمی در حیطه بین الملل، کسب مهارت زندگی با اقوام ملل دیگر، شناخت بیشتر نسبت به پیامدها و نوآوری های علمی جهانی، لزوم گنجاندن برنامه درسی حقوق بشر و دموکراسی، تهیه و تولید محتوای مجازی، تغییر جریان آموزش از تدریس به یادگیری، تغییر جریان آموزش از گروهی به انفرادی، تغییر جریان آموزش از کسب دانش به کسب مهارت، تغییر جریان آموزش از رفتاری به ساختن گرایی، تغییر جریان آموزش از سنتی به مجازی در برنامه های درسی آموزش عالی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، جهانی شدن
  • احمد علی فروغی ابری، محمدحسین یار محمدیان، ندا رجاییان صفحات 46-55
    هدف اصلی در این پژوهش، آسیب شناسی برنامه درسی شیمی در دوره متوسطه با استفاده از تکنیک دلفی در نظر گرفته شد. تحقیق حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری را سرگروه ها و دبیران شیمی شهر اصفهان تشکیل دادند که تعداد آنها 300 نفر بوده که با روش نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم (بر حسب نواحی 6 گانه شهر اصفهان) و با کمک فرمول کوکران 167 نفر انتخاب شده است. پرسشنامه محقق ساخته دارای 23 سوال بسته پاسخ و بر اساس طیف پنج گزینه لیکرت طراحی شد. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش از طریق آزمون فریدمن، t تک متغیره، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نهایت، فرایند تدوین دروس، محتوا، روش، فضای آزمایشگاهی و مشکلات اجرایی به عنوان مهمترین مشکلات برنامه درسی شیمی در دوره متوسطه شناسایی شد که محتوا با میانگین رتبه بندی 86/3 بالاترین و مشکلات اجرایی و فرآیند تدوین دروس با 50/2 پایین ترین رتبه آسیب ها را به خود اختصاص دادند. همچنین کتاب های شیمی مقطع متوسطه شامل مشکلات فراوانی است که یک نگاه آسیب شناسانه به این درس، مسئوولان را موظف می دارد تا در راستای باز بینی مجدد این برنامه گام های اساسی بردارند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، برنامه درسی شیمی، تکنیک دلفی، مقطع متوسطه
  • آناهیت اوجی، رحمت الله مرزوقی صفحات 56-71
    هدف پژوهش، بررسی رابطه بین ویژگی های فردی و تجارب دانشجویان با دستاوردهای آنان از تحصیل در موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی شهر شیراز بود. جامعه تحقیق شامل کلیه دانشجویان سال آخر (3000 نفر) این موسسات در سال تحصیلی 90 1389 بود که 341 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای ساده و بر اساس جدول مورگان، انتخاب شدند. ابزار پژوهش، شامل پرسشنامه تجارب دانشجویان دانشکده (Pace and Kuh، 1998) می شد که پس از محاسبه روایی و کسب ضریب پایایی 91/0 توزیع و داده ها با استفاده از روش آماری رگرسیون چندگانه، آزمون t مستقل و تحلیل واریانس یک سویه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که هر سه بعد تجارب دانشجویان شامل ادراک از کیفیت محیط، کیفیت تلاش و انسجام اجتماعی، به ترتیب پیش بینی کننده معنادار دستاوردهای دانشگاهی آنان است. همچنین بر حسب جنسیت، محل سکونت، رشته تحصیلی، مقطع تحصیلی و معدل تحصیلی، قدرت ابعاد تجارب دانشجویان در پیشبینی دستاوردهای آنان متفاوت است. علاوه بر این، یافته ها نشان دهنده عدم وجود تفاوت معنادار بین میزان تحقق دستاوردهای دانشجویان بر حسب جنسیت، محل سکونت و مقطع تحصیلی آنان و وجود تفاوت معنادار میان میزان تحقق دستاوردهای دانشجویان بر اساس رشته تحصیلی و معدل تحصیلی آنان است.
    کلیدواژگان: تجارب دانشجویان، دستاوردهای دانشگاهی، ویژگی های فردی، موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی
  • سوسن صابر، حسن پاشا شریفی صفحات 72-85
    هدف این پژوهش، پیش بینی ابعاد درگیری تحصیلی، بر اساس سبک های هویت است. روش پژوهش از نوع همبستگی است و داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه سبک هویت وایت، وامپلر و وین (White، Wampler، & Winn، 1998) و خرده مقیاس درگیری تحصیلی در پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری پینتریچ، روزر و دیگروت (Pintrich، Roeser، & DeGroot، 1994) به دست آمده است. نمونه پژوهش شامل 810 دانش آموز دختر پایه اول دبیرستان های دولتی تهران بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با روش رگرسیون چندگانه و به مدل همزمان مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری همه ابعاد درگیری تحصیلی را پیش بینی می کند؛ اما سبک سردرگم/ اجتنابی تنها بعد رفتاری و فراشناختی درگیری تحصیلی را به صورت منفی پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: ابعاد درگیری تحصیلی، سبک هویت اطلاعاتی، سبک هویت هنجاری، سبک هویت سردرگم، اجتنابی
  • حعفر ترک زاده، رضا ناصری جهرمی*، هادی رحمانی صفحات 86-102

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی نیازهای آموزشی اعضای هیات علمی با استفاده از الگوی شغل و شاغل بوده است. جامعه آماری شامل همه اعضای هیات علمی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 90 91 می شود که بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 223 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. نیازهای معیاری با استفاده از الگوی شغل و شاغل شناسایی و با استفاده از روش چند عاملی درونی اولویت بندی شدند. به منظور شناسایی نیازهای آموزشی هنجاری، پرسشنامه ای بر اساس نیازهای معیاری طراحی شد. اعتبار پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل عامل اکتشافی مورد بررسی قرار گرفت. پایایی آزمون با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه گردید که نشان از پایایی بالای این آزمون بود. نتایج حاصل از مقایسه نیازهای آموزشی هنجاری نشان داد که بین نیازهای آموزشی هنجاری اعضای هیات علمی با توجه به مرتبه علمی و سابقه خدمت، تفاوت معنادار وجود دارد. لذا پیشنهاد می شود تا نیازهای آموزشی معیاری شناسایی شده به عنوان مبنای نیازسنجی آموزشی دوره ای اعضای هیات علمی قرار گیرد و بر این اساس، برنامه های آموزشی اختصاصی برای اعضای هیات علمی دارای سنوات خدمتی و مراتب علمی متفاوت طرح ریزی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: مهارت های تدریس، نیاز آموزشی، نیازهای معیاری، نیازهای هنجاری
  • حسین کارشکی، حسین جعفری ثانی، فاطمه ارفع بلوچی صفحات 103-115
    هدف این پژوهش، ارزیابی محتوای برنامه درسی رشته علوم تربیتی گرایش آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی بود. پژوهش حاضر، با روشی توصیفی پیمایشی انجام شد و جامعه آماری آن شامل دانشجویان سال سوم و چهارم رشته علوم تربیتی گرایش آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی، مدیران و مربیان مهدهای کودک شهر مشهد و معلمان مدارس ابتدایی نواحی هفت گانه شهر مشهد است. نمونه انتخابی، در مجموع 83 نفر بودند که شامل 53 نفر از شاغلان آموزش و پرورش پیش دبستانی، معلمان مدارس ابتدایی و نیز 30 نفر از دانشجویان سال سوم و چهارم رشته علوم تربیتی گرایش آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی می شد. برای ارزیابی محتوای برنامه درسی رشته علوم تربیتی، ارزیابی شیوه تدریس اساتید، ارزیابی تناسب محتوای ارائه شده توسط استادان با محتوای برنامه، و اصلاحات و پیشنهادات ارائه شده از 4 پرسشنامه محقق ساخته معتبر استفاده شد و روایی و پایای ابزارها احراز گردید. به منظور تحلیل داده های گردآوری شده شاخص های توصیفی، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون خی دو مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان داد که شرکت کنندگان، کیفیت محتوای برنامه درسی رشته را در سطح متوسط ارزیابی کردند. مربیان مهد در مقایسه با دانشجویان و معلمان مدارس ابتدایی نگرش بهتری در مورد محتوای برنامه درسی رشته دارند. شرکت کنندگان در پژوهش با اعمال اصلاحات پیشنهادی موافق بودند. نتایج آزمون خی دو نیز نمایان ساخت که گروه های مورد مطالعه، جز در 4 مورد، در سایر موارد هیچ اختلاف نظری با یکدیگر نداشته اند. علاوه بر این، نتایج نشان داد که از منظر دانشجویان کیفیت تدریس اساتید (05/0)
    کلیدواژگان: محتوای برنامه درسی، آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی، ارزشیابی، روش تدریس
  • محمد عظیمی، موسی پیری، تقی زوار صفحات 116-128
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه فرسودگی تحصیلی و یادگیری خود تنظیمی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه اردبیل در سال تحصیلی 90 89 است. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی و نمونه پژوهش شامل 379 نفر دانش آموز دختر و پسر بوده که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز میان 162 دبیرستان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها برای سنجش فرسودگی تحصیلی پرسشنامه برسو سال (1997) و برای یادگیری خودتنظیمی پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری سال (1990) و برای عملکرد تحصیلی معدل کل نیمسال اول بوده است. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین ابعاد فرسودگی تحصیلی و عملکرد تحصیلی رابطه منفی و بین یادگیری خودنظم داده و عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر مشاهده شد که نسبت به یادگیری خودنظم داده، فرسودگی تحصیلی بیشترین واریانس عملکرد تحصیلی را پیش بینی می کند. همچنین تحلیل 2 t هتلینگ نشان داد که تفاوت معناداری با مقدارآماره (019/0=P؛27/0=2 t هتلینگ) بین ترکیب سه متغیر وابسته در دو گروه دانش آموزان دختر و پسر وجود دارد. تحلیل های آزمون تی نمونه های مستقل نمایان ساخت که دانش آموزان دختر و پسر تنها در متغیر عملکرد تحصیلی تفاوت معناداری با هم دارند؛ به طوری که میانگین عمکرد تحصیلی دانش آموزان دختر32/17 و میانگین عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر 99/16 است.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، یادگیری خودنظم داده، عملکرد تحصیلی، مدارس متوسطه
  • مهدی ملکی، محسن فرمهینی فراهانی، کوروش اسماعیلی صفحات 129-144
    پژوهش حاضر، با هدف اولویت بندی و مقایسه مولفه های شش گانه ایدئولوژی های برنامه درسی از منظر اعضای هیات علمی دانشکده های علوم تربیتی شهر تهران اجرا شده است. روش پژوهش توصیفی (پیمایشی) و جامعه و نمونه آماری پژوهش برابر بوده است؛ به طوری که شامل کلیه اعضای هیات علمی علوم تربیتی مستقر در دانشکده های علوم تربیتی سطح شهر تهران در سال تحصیلی 90 89 می شود. ازمجموع 95 نفر اعضای هیات علمی حدودا 81 نفرشامل 30 درصد زن و 70 درصد مرد حاضر به همکاری با پژوهشگر شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد ایدئولوژی برنامه درسی «اسکایرو 2008» بود که بر اساس 6 مولفه؛ هدف، تدریس، یادگیری، دانش، فراگیر و ارزشیابی به تعیین 4 نوع ایدئولوژی برنامه درسی (دانش پژوهان علمی، یادگیرنده محور، بازسازی اجتماعی و کارآیی اجتماعی) پرداخته است. سهم هر یک از مولفه ها 4 سوال بود و به منظور تحلیل داده ها از آمار توصیفی فراوانی و درصد و نیز رسم نمودار ایدئولوژی برنامه درسی استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که اعضای هیات علمی گروه های علوم تربیتی دانشگاه های دولتی سطح شهر تهران به مولفه های هدف و تدریس در ایدئولوژی بازسازی اجتماعی و همچنین مولفه های یادگیری، دانش، فراگیر و ارزشیابی در ایدئولوژی یادگیرنده محور قوی ترین گرایش را نشان داده اند. همچنین مولفه های یادگیری و ارزشیابی در ایدئولوژی یادگیرنده محور در بخش قوی ترین گرایش (اولویت اول) و مولفه های هدف و تدریس در ایدئولوژی دانش پژوهان علمی در بخش ضعیف ترین گرایش(اولویت آخر) تنها مولفه هایی بودند که همه اعضای هیات علمی بر روی آن اتفاق نظر داشتند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، مقایسه، مولفه، ایدئولوژی برنامه درسی، هیات علمی
  • نوروز حدادنیا، عباس اناری نژاد، وحید فلاح، سیروس حدادنیا صفحات 145-154
    پژوهش حاضر از نوع شبه تجربی آینده نگر، و با هدف بررسی تاثیر نگرش دانش آموزان به مهارت های معلم و محتوای درسی، در یادگیری آنها بوده است که از 3 آزمایش همزمان تشکیل شده است. برای این منظور، از بین 4200 نفر دانش آموز، با روش خوشه ایتصادفی، مدرسه ای 250 نفری انتخاب و از میان دانش آموزان این مدرسه 120 نفر از آنان سنین 12 تا 16سال به شیوه تصادفی انتخاب گردید. تعیین حجم نمونه از طریق فرمول کوکران و همچنین جدول مورگان صورت گرفت. دانش آموزان به طور تصادفی به 6 گروه 20 نفره تقسیم شدند. سپس هر 2 گروه در یک آزمایش قرار گرفتند. در ابتدا، از همه آنها در شرایط یکسان پیش آزمون به عمل آمد. سپس هر گروه در یک اتاق درس قرار گرفتند و به هر گروه نگرش خاصی القا گردید. پس از آن، یک مطلب درسی واحد جدید برای همه گروه ها درشرایط یکسان تدریس شد. این عمل به کمک فیلم ضبط شده صورت گرفت و بلافاصله از آنها پس آزمون به عمل آمد. برای تهیه سوالات آزمون های معلم ساخته از جدول دو بعدی مشخصات استفاده شد. جهت تعیین روایی از نظرات صاحب نظران و به منظور تعیین پایایی روش های پایایی مصحح و پایایی دو نیمه کردن مورد استفاده قرار گرفت. پس از آن نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه ها بررسی و نمرات نهایی آنها پس از مشاهده فیلم آموزشی محاسبه گردید و از آزمون تی برای مقایسه میانگین نمرات گروه های کنترل و آزمایش هر آزمایش، استفاده شد. نتیجه کلی حاکی از معنادار بودن تفاوت بین دو گروه و موثر بودن نوع نگرش دانش آموزان به معلم و به محتوای مورد تدریس، در یادگیری آنها بود.
    کلیدواژگان: نگرش، یادگیری، اعتماد به معلم، محتوای تدریس، تدریس اثربخش
|
  • Saeid Safaei Movahhed, Mohammad Attaran Pages 1-12
    Hidden curriculum in higher education may be defined as a set of unstated rules which are necessary for completing the formal education successfully. Conducting a dissertation is one of the most important dimensions of postgraduate studies which owns exclusive dynamics and plays a vital part in shaping the hidden curriculum. Considering these exclusive dynamics of research supervision process، I have tried to uncover the hidden norms which influence the postgraduate students of a Mathematics Faculty، when they decide to choose their supervisor. This study is conducted within the qualitative framework، using phenomenology as the method. To collect the needed narrative data، I applied semi-structured interviews، in addition to data extracted from informal talks with the informants. Thus، 9 M. A students from the Faculty of Mathematics were selected using purposeful sampling and the collected data were analyzed and classified by content analysis method. Based on the results، the influential norms can be listed as follow: research supervision style، supervisors'' scientific traits، supervisors'' personality traits، non-academic norms، limitations.
    Keywords: hidden curriculum, postgraduate studies, research supervisor, student's experiences, qualitative research
  • Pages 13-23
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of discussion and lecture teaching methods، on the level of student''s learning and satisfaction in the religion and life lesson in the secondary school students. It was used intact groups and four classes of the third year of secondary school in one of Shiraz schools in 2010-2011 about religion and life courses in the second semester. Two classes were selected as control groups for applying lecture method، and two other classes as experimental groups for applying group discussion method. Furthermore، for assessing student''s level of learning، researcher-structured learning measurement scale was applied and for assessing students’ level of satisfaction، researcher-structured teaching satisfaction questionnaire was applied. The scale was included four dimensions. For analyzing the obtained data، descriptive and inferential statistics were used through SPSS software. The study suggested that the level of students learning at group discussion were significantly higher than lecture method. The level of students learning average at empirical sciences was significantly higher than the students of humanistic sciences average were. However، there was no existence of inter-action effect between field and method. There was no difference between the level of students satisfaction of teaching in the students of the two fields and there was no existence of inter-action effect between the field and method.
    Keywords: Teaching, Group discussion, Lecture, Learning, Satisfaction, Studentschool
  • Pages 24-36
    Education is the most basic human needs. Without education، no society is able to continue to survive. However، effective education cannot be done by trial and error and it requires a design. This study was conducted according to the importance and effectiveness of instructional design models and specially the Gagne model in the field of educational activities on learning، retention and achievement mtivation of experimental sciences courses of the third-grade. Type of research was quasi – experimental with pretest-posttest design with control group. Statistical community of the research was all female students of the third–grade of Ahar in the academic year of 2009-10 by using cluster random sampling method. At first، it was selected a school and then two classes consisting of 25 students as samples and another class for the experimental group (25 students) and also other class as the control group (25 subjects). In order to assess the participants learning، retention and achievement motivation، a questionnaire (ISM) was used. The coefficient of reliability learning test by using the split-half method was 0. 83 and coefficient of reliability achievement motivation by using the questionnaire (ISM) with Cronbach''s alpha method was obtained 0. 81. The method of conduction was the designed educational content (chapters 12، 13 and 14 science books) based on Gagne models for 8 sessions (every session for 45 minutes) and preparation tests، taught experimental group (n = 25) based on Gagne instructional design model and the control group (n = 25) based on the traditional method. After data collection، data analysis were performed by using the parameters of descriptive statistics (mean، standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance، multivariate analysis of variance)، and using SPSS software. The results showed that applying the Gagne instructional design model in the experimental science courses compared with traditional method could increase learning and retention، but there was no significant difference in the achievement motivation between the groups.
    Keywords: Instructional design, Gagne Model, Traditional method, Learning, Retention, Achievement Homeschooling. Curricula. Formal education. school
  • Pages 37-45
    This article aims to study the consequences and mechanisms of globalization on the higher education curriculum. Documentary studies show that the most important consequences of globalization on the higher education curriculum are development in science and technology، changes in labor market and employment، social inequalities، promotion of democracy and human rights، increase in intercultural communication، review of moral and ethical values and education for the time of uncertainty. Furthermore، the analysis of the single survey t-test، which has been done through enquiries prepared by the researcher، was answered by 37 experts in higher education curriculum. It showed that in order to deal with these consequences، the following points should be considered in preparing the higher education curriculum including putting more emphasis on learning English language، to increase one’s knowledge about the culture، customs and traditions of other nations، to know and appreciate the influential people of science in international scope، to increase one''s life skills to be able to coexist with other races from different countries، to expand one’s knowledge about scientific achievements and innovations،to necessitate the inclusion of democracy and human rights in the curriculum، to produce and provide the virtual contents، to change the process of education from teaching to learning، from individual to group training، from increase in knowledge to increase in skill،from behavioral learning to constructional one and from traditional to virtual.
    Keywords: Higher Education, Curriculum, Globalization
  • Ahmad Ali Foroughi Abari, M.H. Yarmohammadian, Neda Rajaiyan Pages 46-55
    The main objective of this study was to investigate the pathology of chemistry curriculum at the high school by using the Delphi technique. The present research was a descriptive study. The statistical population was consisted of the groups of representative and chemical science teachers of Isfahan، with 300 subjects. 167 cases were selected by the random sampling method appropriate to the volume (according to the six different districts of the city in Isfahan) and by the aid of Cochran formula. The questionnaire had 23 closed questions and answers on a five-item Likert scale. The data resulted from the questionnaire was analyzed by mono-variable T-test، Freidman test and multilateral variance analysis. The results showed that the process of organizing، subjects laboratory areas، contents of chemical textbooks، executive problems and teacher’s teaching techniques were identified as the most difficult items containing an average ranking of 3. 86 as the highest and executive problems and the process of organizing with 2. 50 as the worst damage. The results showed that high school chemistry book contains many problems that affected a glance linguistic course and the authorities are bound to a major revision in this regard.
    Keywords: Pathology, Chemistry curriculum, Delphi technique, High school
  • Anahit Owji, Rahmatoolah Marzooghi Pages 56-71
    The purpose of this study was to investigate the relationship between individual characteristics and students’ experiences with their academic gains in Shiraz non-profit higher education institutions. The statistical population was comprised of seniors (3000 students) in these institutions in the academic year of 2010-11. 341 students were selected according to Morgan’s table and by using simple proportional classifications sampling method. The research tool included the college students experiences questionnaire of Pace and Kuh (1998)، which was distributed after calculation of reliability and gaining the validity coefficient of 0. 91. The data was analyzed by using the statistical methods such as multiple regressions، independent t-test and one way ANOVA. The results of research showed that all three dimensions of college students’ experiences including perceptions of quality of environment، quality of effort and social integrations were significant anticipator of their academic gains respectively. In addition، the results indicated that the students’ experiences in anticipating their academic gains differ in terms of their gender، place of residence، field of study، level of education and their grade point average. In addition، the results indicated no significant difference between the academic gains of students by gender، place of residence and level of education and significant difference between their academic gains based on their field of study and grade point average (GPA).
    Keywords: Academic gains, Non, profit higher education institutions, Individual characteristics, Student's experiences
  • Susan Saber, Hasan Pasha Sharifi Pages 72-85
    Aim of this research is predicting dimensions of Academic Engagement by Identity Styles. The method is correlation research and the required data is found by using Identity Style Inventory Sixth Grade (White، Wampler، & Winn، 1998) & subtest of Academic Engagement in Motivational Strategies for Learning Questionnaire (Pintrich، Roeser، & DeGroot، 1994). The sample of research was 810 first grade girl students of Tehran state high schools which selected by random clustered sampling. The data were analyzed by using multivariable regression analyses. Results revealed that the information & normative identity style can predict all dimensions of academic engagement but the diffuse/avoidant style can only predict behavioral and metacognitive dimension of that negatively.
    Keywords: Dimensions of Academic Engagement, Identity Styles of Information, Normative, Diffuse, Avoidant
  • Jafar Torkzadeh, Reza Naseri Jaromi, Hadi Rahmani Pages 86-102

    The purpose of this study was identifying and prioritizing the educational needs of Shiraz University faculty members. Statistical population of this study was consisted of all Shiraz University faculty members at 2011-12 academic year. 223 faculty members were selected with random class sampling method. For identifying the certain training needs، employment and employee analysis model was used and were prioritized by multi-factor method. In order to identify the normative training needs، a questionnaire was used، which was designed based on the identified certain training needs. The validity of normative training needs questionnaire was calculated by exploratory factor analysis method. Total reliability was calculated by Cronbach’s Alpha method equal to 0. 87. The results showed that there was a significant difference between the normative educational needs of the faculty members according to various academic ranks and considering service history. It was suggested that identifying certain training needs as the basis of periodical training needs of the faculty members. Based on this fact، training programs were designed and implemented focused on various academic ranks and service history.

    Keywords: Teaching skills, Training needs, Certain training needs, Normative training needs
  • Hossein Kareshki, Hossein Pages 103-115
    The purpose of this study was evaluating the content of curriculum for education science major education of pre-school and primary school. The present study was done with the survey descriptive method. The population was from the third and the fourth year students of educational science oriented pre-school and school education، administrators and coaches of kindergartens، and teachers of primary schools in seven districts of Mashhad. The research sample was included 83 subjects consisted 53 cases of education practitioners، primary school teachers and 30 subjects of the third and the fourth year students of educational sciences major pre-school and primary education. In order to evaluate the content of curriculum، to evaluate of instructor’s teaching method، to evaluate the appropriateness of providing content by instructors with the program content، provided offers and reforms used by reliable researcher-made questionnaires. In order to analyze the collected data، it was used descriptive indexes، ANOVA and non-parametric Chi-square test. The finding showed that the participation to evaluate quality of course curriculum content in intermediate level. The Results showed that kindergarten teachers compared with elementary school teachers and students to have a better attitude about the content of the curriculum. The results of the chi-square test showed that the studied groups except in four cases of proposed reforms. Other cases have had no disagreements with together. Furthermore، the results showed that from the perspective of the students، the teaching quality of the instructor (F (1، 27) = 0. 14، p > 0. 05) and quality of presenting specialized content by the instructor in evaluation of presenting content in the curriculum field had no effect (F (1، 24) = 0. 075، p > 0. 05).
    Keywords: Curriculum content, Pre, school, school educational science, Evaluation, teaching method
  • Mohammad Azimi, Moosa Piri, Taghi Zavvar Pages 116-128
    The purpose of the present research was to explore the academic performance relationship with self-regulated learning، and academic burnout of Ardabil city high schools in 2010-11. The statistical sample of this research was included 379 high school students (197 boys، 182 girls) of Ardabil city. They were selected by multi-stage cluster sampling method irrespective of their field and year of study. The tools used in this research were three questionnaires: MSLQ، Berso’s academic burnout and average grade of academic semester in 2010-11. The results showed that there was a positive relationship between self-regulated learning and academic performance. However، there was a negative relationship between of academic burnout dimensions and academic performance. The results of multiple regression showed that academic burnout had a better capability in predicting the academic performance in comparison with self-regulated learning and path analysis showed that the academic burnout variable was the only variable، which was able to have a direct influence on the academic performance of students. On the other hand، the results of Hotlling t2 showed that there was a significant difference among the combination of three dependent variables in the two groups of female and male students. For an exact study، independent t-tests were used for all of the variables and the results showed that there was a significant difference between female and male students، just in term of academic performance.
    Keywords: Self, regulated learning, Academic burnout, Academic performance, High schools
  • Mehdi Maleki, Mohsen Farmahini Farahani, Koroush Esmaeili Pages 129-144
    The present study compared the priorities and ideologies of the six components of the curriculum from the perspectives of faculty members of Tehran faculties of educational sciences. Research society was comprised of all of the faculty members in the departments in 2010-11 adopted through census. Among the 95 members، 30% were female and 70% were male. The research was carried out as a descriptive (surveying) study by using standard questionnaire of curriculum ideology of Schiro (2008). The questionnaire focuses on curriculum based on the six factors including purpose، teaching، learning، knowledge، childhood and evaluation (scholar academic ideology، social efficiency ideology، learner-centered ideology and social reconstruction ideology). For data analyzing، frequency and percentage frequency and ideology graph were applied. Findings suggested that، the faculties of educational sciences in Tehran should focus on ideology of social reconstruction and the components of learning، knowledge، learning and assessment of learner-centered ideology. The strongest trends in this regard were learning and assessment the components of learner-centered ideology. The strongest trends (first priority) and components were teaching the ideology of scientific knowledge and the weakest parts of the trends (last priority) were the only components that all faculty members were agreed.
    Keywords: Prioritization, Comparison, Componens Ideology, Curriculum, Faculty
  • Nowruz Hadadnia, Abas Anari Nejad, Vahid Fallah, Sirus Hadadnia Pages 145-154
    This study was a prospective، quasi-experimental research. The aim of the present study was to investigate the effects of students'' attitudes toward the teacher skills and towards the content of the textbook in their learning rate. This study was consisted of three parallel experiments. They were selected from the population of 4،200 students، randomly from a school with 250 students. They were randomly selected 120 students aged from 12 to 16 years. The sample size was determined by using the Morgan Cochran formula. The students were randomly divided into six groups of 20 subjects. Initially، the students were pre-tested. Both groups were taught the same content in the same room. The procedure was recorded by video. They were taken immediately after the test. The questions، which have written by using a two-dimensional table، were used to determine the credibility of the expert. In order to determine the reliability، validity and reliability، the split-half method of reliability was used. The pre-test and post-test scores were studied. The t-test was used in each experiment to compare the mean scores of the experimental and control groups. Differences were significant. Attitudes of the students and teachers to teach the content، the learning was effective.
    Keywords: Perception, Learning, Student attitude, Teachingcontent, Teaching effectiveness