فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سعیده اسکندری، جعفر اولادی قادیکلایی، حمید جلیلوند، محمدرضا سراجیان صفحات 203-217
    ین تحقیق با هدف پیش بینی آتش سوزی های آینده با استفاده از مدل سازی خطر آتش سوزی در جنگل های بخش سه نکا- ظالمرود انجام شد. به منظور مدل سازی خطر آتش سوزی از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی برای وزن دهی به عوامل موثر در آتش سوزی استفاده شد و بعد نقشه مربوط به هر عامل برای قابلیت یابی مناطق خطر آتش سوزی تهیه شد. عوامل مورد استفاده شامل 4 معیار اصلی و 17 زیرمعیار بود. معیارهای اصلی شامل معیارهای توپوگرافی، معیارهای بیولوژیکی، معیارهای اقلیمی و معیارهای انسان ساخت بود. برای تهیه نقشه تمام این عوامل از مدل رقومی ارتفاع منطقه و اطلاعات موجود در شرکت سهامی نکاچوب استفاده شد. همچنین نقشه آتش سوزی های گذشته با استفاده از اطلاعات موجود در شرکت سهامی نکاچوب و بعضا نقشه برداری محیط لکه های آتش سوزی در عرصه با سیستم موقعیت یاب جهانی تهیه شد. برای وزن دهی به عوامل موثر در آتش سوزی با تحلیل سلسله مراتبی فازی، از مقیاس های زبانی برای بیان درجه اهمیت عوامل و نتایج ارزیابی پرسشنامه های توزیع شده بین متخصصان آتش سوزی در عرصه های منابع طبیعی استفاده شد. سپس نسبت سازگاری هر معیار برای بررسی صحت وزن معیارها محاسبه شد. نتایج نشان داد که وزن نهایی معیارهای انسان ساخت، بیولوژیکی، اقلیمی و توپوگرافی در قابلیت خطر آتش سوزی به ترتیب برابر با 301/0، 2595/0، 2315/0 و 208/0 است. پس از بدست آوردن وزن هر معیار و زیرمعیار با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی، مدل خطر آتش سوزی در جنگل های منطقه ارائه شد؛ سپس نقشه مربوط به تمام عوامل موثر در آتش سوزی (17 زیرمعیار) با استفاده از روش فازی در محیط GIS استانداردسازی و مقادیر ارزش های پیکسلی هر نقشه بین 0 تا 1 ارزش گذاری شد. درنهایت با استفاده از مدل بدست آمده ابتدا نقشه معیارهای اصلی (از ادغام وزنی زیرمعیارهای هر معیار) و بعد نقشه نهایی خطر آتش سوزی جنگل های منطقه (از ادغام وزنی نقشه 4 معیار اصلی) تهیه شد. در پایان نقشه خطر آتش سوزی جنگل های منطقه در 5 طبقه ارائه شد. نتایج نشان داد که مناطق پرخطر آتش سوزی در نقشه قابلیت خطر تهیه شده با مناطق آتش سوزی های گذشته تطابق زیادی داشته که نشان دهنده اعتبار و صحت بالای مدل ساخته شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی فازی، معیارهای بیولوژیکی، توپوگرافی، اقلیمی و انسان ساخت، مدل رقومی ارتفاع
  • آزاده زرع کار، بهاره کاظمی زمانی، ساره قربانی، مریم عاشق معلا، حمیدرضا جعفری صفحات 218-230
    آتش سوزی در جنگل ها و مراتع باعث نابودی بخش عظیمی از منابع طبیعی می شود. از آنجا که عوامل متعددی در وقوع حریق نقش دارند، پیش بینی دقیق زمان و مکان وقوع آتش سوزی امری دشوار است اما با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی می توان به صورت مکاندار، نقاط دارای خطر بالای آتش سوزی را شناسایی کرده و نظارت بیشتری بر آنها داشت. هدف این پژوهش، تهیه نقشه قابلیت آتش سوزی با استفاده از لایه های اطلاعاتی متعدد ازجمله توپوگرافی، اقلیم، پوشش گیاهی و عوامل اقتصادی- اجتماعی است. بخشی از جنگل های استان گیلان به دلیل تراکم بالای پوشش گیاهی و سابقه وقوع آتش سوزی های متعدد به عنوان منطقه مورد مطالعه در این پژوهش انتخاب شدند. از آنجا که تمام عوامل تاثیرگذار، به یک نسبت در وقوع و گسترش حریق نقش ندارند، از الگوهای چندمعیاره به منظور رتبه دهی این عوامل استفاده شد. تحلیل سلسله مراتبی فازی شیوه مورد استفاده در این مطالعه به منظور در نظر گرفتن عدم قطعیت ها و وزن دهی به معیارها بین 0 تا 1 بوده است. پس از محاسبه اوزان فازی و اعمال آنها بر نقشه های رستری عوامل تاثیرگذار، در نهایت تمامی لایه های اطلاعاتی وزن دار در سامانه اطلاعات جغرافیایی با یکدیگر تلفیق شدند. به منظور بررسی دقت روش بکارگرفته شده، نقشه نهایی خطر آتش سوزی با لایه دیگری که دربرگیرنده مناطق با بیشترین فراوانی وقوع حریق طی پنج سال اخیر بود، مورد مقایسه قرار گرفت. طی این گام مشاهده شد که 66 درصد از کل نقاط بحرانی حریق با مناطق دارای خطر آتش سوزی زیاد و خیلی زیاد همپوشانی دارند که این امر بیانگر قابلیت بالای روش مطالعاتی جهت برآورد قابلیت آتش سوزی جنگل است. با توجه به نتایج، مجاورت به جاده ها و مناطق مسکونی از عوامل اصلی هستند که حتی عوامل توپوگرافیک را تحت تاثیر قرار می دهند و نقش بارزی در وقوع حریق و در نتیجه تخریب جنگل ها دارند.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت، تحلیل سلسه مراتبی فازی، نقاط بحرانی، قابلیت آتش سوزی، توپوگرافی، اقلیم، پوشش گیاهی
  • سودابه گراوند، نبی الله یارعلی، حمد الله صادقی کاجی صفحات 231-242

    هدف از تعیین الگوی پراکنش مکانی آتش سوزی، کمی کردن برخی از ویژگی های رژیم آتش سوزی است. در این مطالعه آنالیز توزیع و تعیین الگوی پراکنش آتش سوزی های رخ داده، طی 5 سال گذشته در عرصه های طبیعی استان لرستان بررسی شد. بررسی توزیع نقاط با توجه به کاربری های مختلف و عوامل فیزیوگرافی انجام گردید. برای تعیین الگوی پراکنش نقاط از سه روش کوادرات، نزدیکترین همسایه و K رایپلی و برای تعیین مناطق پرخطر از روش کرنل استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین فراوانی آتش سوزی در طبقه ارتفاعی 1700-1300 متر، شیب های بین 20 -10 درصد و جهت های جنوب و جنوب غربی رخ داده است. بیشترین وقوع آتش سوزی در کاربری جنگل با تاج پوشش متوسط (36٪) و مرتع با تاج پوشش متوسط (25٪) مشاهده شد. نتایج آنالیز الگوی نقاط در هر سه روش، وجود الگوی کپه ای را تایید می کند. با توجه به اینکه روش K رایپلی تصویر بهتری از الگوی نقاط در مقیاس های مختلف نشان می دهد، نتایج نشان داد که استفاده از این روش نسبت به دو روش دیگر در تعیین الگوی پراکنش نقاط آتش سوزی برتری دارد. در نهایت با استفاده از روش کرنل نقشه خطر تراکم آتش بدست آمد؛ که می تواند به عنوان راهنمایی در مدیریت مناطق پر خطر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، الگوی پراکنش مکانی، نقشه خطر، لرستان
  • حسن پوربابایی، طاهره حقگوی صفحات 243-255

    به منظور ارزیابی تنوع گونه های درختی در رابطه با عوامل فیزیوگرافیک (ارتفاع از سطح دریا، جهت دامنه و شیب)، پارک جنگلی کندلات به مساحت 85/614 هکتار در جنوب شرق شهرستان رشت مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نقشه های شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا به همراه تیپ های غالب منطقه در سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) تهیه و بعد با تلفیق نقشه های مذکور، 18 واحد همگن به وجود آمد. با توجه به همگن بودن واحد ها از نظر شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا و تیپ گیاهی، بدون در نظر گرفتن مساحت واحد ها، پنج قطعه نمونه در هر واحد رویشی به صورت تصادفی برداشت شد. در هر قطعه نمونه 10 آری، قطر برابر سینه گونه های درختی اندازه گیری و نوع گونه ها ثبت شد. در مجموع 17 گونه درختی متعلق به 12 خانواده شناسایی شد. نتایج آنالیز واریانس یکطرفه و مقایسات چند دامنه دانکن نشان داد که تاثیر جهت دامنه بر تنوع گونه ای و یکنواختی معنی دار است و جهت های جنوبی تنوع و یکنواختی بالاتری داشتند، درحالی که تاثیر جهت دامنه بر غنا معنی دار نبود. همچنین اثر ارتفاع از سطح دریا بر تنوع و غنا معنی دار بود و ارتفاعات بالاتر تنوع و غنای بیشتری داشتند، درحالی که تفاوت معنی داری از نظر یکنواختی مشاهده نشد. بنابراین اثر شیب بر تنوع، غنا و یکنواختی معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: غنا، یکنواختی، ارتفاع از سطح دریا، جهت دامنه، شیب، تیپ گیاهی، اطلاعات جغرافیائی
  • غلامرضا گودرزی، علیرضا مدیر رحمتی، فاطمه احمدلو صفحات 256-267

    تحقیق حاضر با هدف انتخاب و معرفی کلن های پر محصول و سازگار صنوبر در ایستگاه تحقیقات منابع طبیعی مرحوم مهندس یونسی (خسبیجان- اراک) در سال 1376 اجرا شده است. به همین منظور تعداد 14 کلن صنوبر تاج باز از گونه های Populus deltoides، Populus alba، Populus euramericana و Populus nigra که در خزانه سلکسیون برتری خود را نشان داده بودند در طرح سازگاری برای یک دوره هشت ساله در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در فواصل کاشت 4 x4 متر برای آزمایش سازگاری بررسی شدند. در پایان هر فصل رویش، مشخصه های قطر برابر سینه، ارتفاع کل، موجودی حجمی، میانگین رویش قطری و ارتفاعی و حجمی، مقاومت به آفات، کیفیت تنه و کیفیت تاج اندازه گیری گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که مشخصه های مورد بررسی بجز رویش قطری و ارتفاعی، اختلاف آماری معنی داری را نشان دادند. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که کلن P.e.vernirubensis بیشترین مقدار قطر برابر سینه، ارتفاع، موجودی حجمی و رویش حجمی را داشته است. به طوری که بیشترین مقدار مقاومت به آفات در کلن های P.e.vernirubensis و P.a.45.77، درصد کیفیت تنه در P.a.45.77 و کیفیت تاج در P.e.triplo مشاهده شد. البته کمترین ارتفاع، موجودی حجمی، میانگین رویش حجمی، مقاومت به آفات، درصد کیفیت تنه و درصد کیفیت تاج در P.n.72.8 وجود داشت. کلن های P.e.vernirubensis، P.d.69.55، P.e.214، P.e.455 و P.e.triplo به ترتیب با 5/19، 5/18، 23/18، 13/17 و 46/16 مترمکعب در هکتار و در سال به عنوان کلن های سازگار صنوبر با تولید زیاد چوب و کلن های P.n.72.6، P.n.72.10، P.d.missouriensis، P.d.73.51 و P.n.72.8 به عنوان ارقام ناموفق صنوبر معرفی شدند.

    کلیدواژگان: قطر برابر سینه، ارتفاع کل، کیفیت تنه و تاج، مقاومت به آفات، رویش حجمی
  • فتحعلی نوری، یحیی خداکرمی، احمد همتی، علیرضا مدیر رحمتی، علی نوری صفحات 268-276

    به منظور دستیابی به کلن های پرمحصول و سازگار با شرایط آب و هوایی استان و معرفی آنها جهت کشت و تولید انبوه، تعداد 10 کلن دورگ طبیعی صنوبر (P.deltoides 69/55xP. euramericana)، که از سال 1363 از سطح صنوبرکاری های شمال کشور جمع آوری شده بودند، از یک تا 10 نام گذاری شده و مورد آزمایش قرار گرفتند. بررسی در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و فواصل کاشت 4 در 4 متر در ایستگاه تحقیقات مهرگان انجام گردید. در طول دوره آزمایش، مبارزه با علف های هرز بصورت دستی و آبیاری به روش جوی و پشته انجام شد. در پایان هر فصل رویشی، صفات رویشی قطر برابر سینه و ارتفاع کل درختان اندازه گیری شد. همچنین رویش جاری قطر، رویش جاری ارتفاع، حجم تولیدی درهکتار و متوسط حجم تولیدی درهتکار محاسبه گردید. تجزیه واریانس ساده برای صفات ارتفاع، قطر و میزان حجم در هکتار درختان و تجزیه واریانس مرکب برای ارتفاع، قطر، حجم در هکتار و میزان رویش جاری سالیانه انجام پذیرفت و کلن ها براساس میانگین صفات گروه بندی گردیدند. نتایج بررسی نشان داد که از بین کلن های دورگ طبیعی مورد بررسی کلن های P.deltoides 63/10، P. deltoides 63/8، P. deltoides 63/9 و P. deltoides 63/7 با مقدار تولید به ترتیب 40/18، 41/16، 38/16 و33/14 مترمکعب در هکتار بیشترین تولید را داشتند، بنابراین جهت کشت انبوه و توسعه در استان قابل توصیه می باشند.

    کلیدواژگان: قطر، ارتفاع، رویش جاری، حجم، سازگار، تولید چوب در هکتار
  • ندا قربان زاده، علی صالحی*، احسان کهنه صفحات 277-285

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کلن ها و گونه های مختلف صنوبر بر خاک تحت پوشش و اختلاف آنها از نظر میزان عناصر غذایی در لاشبرگ انجام شد. نمونه برداری خاک و لاشبرگ بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار 18 ساله با فاصله کاشت 4×4 متر شامل کلن ها و گونه هایPopulus euramericana triplo، ،Populus deltoides 69/55، Populus deltoides 63/51 euramericana 45/51 Populus و گونه Populus caspica به عنوان شاهد و بومی منطقه انجام شد. کربن آلی، نیتروژن کل، فسفر و پتاسیم در لاشبرگ و خاک (عمق 20-0 سانتی متر) گونه های ذکر شده اندازه گیری شد. همچنین مشخصه های کمی درختان شامل ارتفاع، قطر برابر سینه و قطر تاج اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که به غیر از پتاسیم، کلیه عناصر اندازه گیری شده در خاک دارای اختلاف معنی داری در سطح 95 درصد هستند. مقایسه میانگین عناصر غذایی در لاشبرگ گونه ها و کلن ها نشان داد که بیشترین مقدار عناصر غذایی اندازه گیری شده در کلن Populus deltoides 63/51 و کمترین آن در گونه Populus caspica وجود داشت. همچنین کلن Populus deltoides 63/51 از بیشترین قطر برابر سینه، قطر تاج و ارتفاع در بین تیمارها برخوردار بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که کلن Populus deltoides 63/51 علاوه بر رشد مناسب، اثرهای مثبتی بر میزان عناصر غذایی خاک دارد. تاثیرگذاری مثبت کلن Populus deltoides 63/51 بر عناصر غذایی موجود در خاک می تواند ناشی از کمیت و کیفیت بهتر لاشبرگ های تولید شده این کلن نسبت به دیگر گونه ها و کلن های تحقیق شده در این تحقیق باشد.

    کلیدواژگان: کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، ارتفاع، قطر تنه و تاج
  • نسترن پولادی، محمد امیر دلاور، احمد گلچین، عبدالله موسوی کوپر صفحات 286-299

    از آنجا که نوع پوشش گیاهی بر ذخیره کربن آلی خاک و خصوصیات کیفی خاک تاثیر بسزایی دارد، بنابراین به منظور بررسی این تاثیر دو منطقه با جنگلکاری 14 ساله خالص صنوبر و توسکا، هرکدام در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی صنوبر صفرابسته استان گیلان مطالعه شد. برای نیل به اهداف این تحقیق در هر تکرار نیمرخ های خاک حفر و خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی در آنها مطابق روش های استاندارد مطالعه و اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد وزن مخصوص ظاهری، رس قابل انتشار، میانگین وزنی قطر خاکدانه، مقدار کربوهیدرات ها و مقدار فسفر در دو جنگلکاری دارای تفاوت معنی داری در سطح یک درصد بودند. در عمق دوم (7 تا 15 سانتی متر) جنگلکاری صنوبر خاکدانه های 4-2 میلی متر و در جنگلکاری توسکا خاکدانه های 8-6 میلی متر حداکثر مقدار کربن آلی را دارا بودند. در عمق سوم (15 تا 45 سانتی متر) جنگلکاری توسکا تفاوتی بین درصد کربن آلی در خاکدانه ها با اندازه مختلف دیده نشد، درحالی که در جنگلکاری صنوبر درصد کربن آلی در خاکدانه های 8-6 میلی متر حداکثر بود. مقدار ذخیره کربن در عمق اول (صفر تا 15 سانتی متر) جنگلکاری صنوبر و توسکا به ترتیب 23/1277 و 7/1477 تن در هکتار بود که تفاوت معنی داری در سطح یک درصد نشان داد. تنفس میکروبی در هر دو جنگلکاری در عمق اول تفاوت معنی داری در سطح پنج درصد داشت. یافته های این تحقیق نشان داد که نوع پوشش گیاهی تاثیر زیادی بر ذخیره کربن در خاک داشته و از این طریق خصوصیات کیفی خاک را کنترل می کند. البته جنگلکاری توسکا در مقایسه با صنوبر باعث تجمع کربن آلی بیشتری در سطح خاک گردید.

    کلیدواژگان: تنفس میکروبی، کربوهیدرات، وزن مخصوص ظاهری، قطر خاکدانه، رس، فسفر
  • محمد خسروشاهی صفحات 300-315
    جنگل کاری با گونه سمر (Prosopis Juliflora) به منظور تثبیت ماسه های روان در نواحی ساحلی جنوب کشور سطح وسیعی از ماسه زارهای استانهای ساحلی را تبدیل به جنگلهایی سرسبز با تراکم و تاج پوشش نسبتا انبوه کرده است. حفاظت از سطحی چنین گسترده و توسعه بیشتر آن نیازمند شناختی همه جانبه از ویژگی های آن به ویژه نیاز آبی این گونه گیاهیست. در این تحقیق نیاز آبی گونه سمر با استفاده از معادله تلفیقی پنمن-مان تیث-فائو و روش WUCOLS III (Water Use Classifications of Landscape Species) برای هشت ناحیه رویشی از اهواز تا چابهار تعیین گردید. دو پارامتر مهم و اساسی برای محاسبه نیاز آبی هر گونه گیاهی، شامل تبخیر و تعرق مرجع و ضریب گیاهی است. تبخیر و تعرق مرجع با استفاده از معادله تلفیقی پنمن-مان تیث-فائو با کاربرد برنامه نرم افزاری Cropwat.8 انجام شد و برای محاسبه ضریب گیاهی از روش WUCOLS III استفاده گردید. در روش مذکور به جای ضریب گیاهی از ضریب دیگری به نام ضریب منظر یا عرصه (Landscape Coefficient) استفاده می شود که از طریق سه فاکتور گونه گیاهی، تراکم گیاهی و میکرو اقلیم تعیین می شود. برای محاسبه تبخیر و تعرق مرجع داده های اقلیمی مورد نیاز از نزدیکترین ایستگاه به عرصه های جنگلکاری شده با گونه سمر تهیه شد. وضعیت بافت خاک و عمق ریشه دوانی برای بوته های یکساله و یا دو ساله در عرصه های نهالکاری از طریق حفر پروفیل خاکشناسی بررسی و انجام شد. فنولوژی گونه مورد نظر از طریق منابع و مطالعات موجود تهیه گردید. پس از تکمیل اطلاعات و محاسبه تبخیر و تعرق مرجع (ET0) و ضریب منظر، نیاز آبی گونه سمر برای هشت ناحیه مورد مطالعه محاسبه گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که دشت آزادگان با 255 میلیمتر در طول هفت ماه از سال، بیشترین و چابهار با 174 میلیمتر در طول نه ماه از سال، کمترین مقدار را برای آبیاری تکمیلی نیاز دارد. البته بیشترین و کمترین مقدار آب ماهانه مورد نیاز آبیاری تکمیلی در دشت آزادگان 52 میلیمتر برای ماه جولای و 9 میلیمتر برای ماه آوریل است. همین مورد برای چابهار به ترتیب 29 و 5 میلیمتر برای ماه می و مارس برآورد شده است. در بندرعباس بیشترین و کمترین مقدار آب مورد نیاز به ترتیب 33 و 12 میلیمتر برای ماه جون و نوامبر است. این موضوع نشان می دهد که میزان آب مورد نیاز برای آبیاری گونه سمر در مناطق رویشی مشابه و ماه های مختلف سال متفاوت است، درحالی که در بخش های اجرایی تاکنون کمتر به آن توجه شده است.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق مرجع، ضریب گیاهی، کراپ وات، ضریب منظر، معادله تلفیقی پنمن، مان تیث، فائو
  • یوسف عسکری*، محمود زبیری، هرمز سهرابی صفحات 316-328

    استفاده از روش های نمونه برداری فاصله ای در مدیریت جنگل های زاگرس کاربرد گسترده ای دارد. در تحقیق حاضر، برآورد ویژگی های کمی روش های نمونه برداری نزدیکترین فرد، نزدیکترین همسایه، دومین نزدیکترین همسایه، روش ترکیبی و نقطه مشترک مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. روش نمونه برداری نزدیکترین فرد با برآورد کننده های Morisita، Byth & Ripley و Cottam et al. و روش نزدیکترین همسایه با برآورد کننده های Byth & Ripley و دو برآورد کننده Cottam & Curtis1 و Cottam & Curtis2 نیز مورد بررسی قرار گرفت. موقعیت کل درختان و درختچه های یک قطعه جنگل به مساحت 53 هکتار واقع در شهرستان اردل استان چهارمحال و بختیاری ثبت گردید. با داشتن مقدار واقعی تعداد درختان در هکتار و درصد تاج پوشش و همچنین میزان برآوردی آنها، اریبی در هر تکرار به دست آمد. اختلاف مقدار اریبی با مقدار واقعی (برای آزمون اریبی) با آزمون t تک نمونه ای و تجزیه واریانس با آزمون گیمز هاول بررسی گردید. نتایج بدست آمده از ارزیابی برآورد تعداد در هکتار نشان می دهد که، اختلاف میانگین ها فقط در روش نزدیکترین همسایه با برآورد کننده Cottam & Curtis1 معنی دار نمی باشد و در سایر روش ها اختلاف معنی دار است. در محاسبه درصد تاج پوشش نیز، اختلاف میانگین ها فقط در دو روش دومین نزدیکترین همسایه و روش ترکیبی معنی دار نیست و در سایر روش ها معنی دار می باشد. بر اساس نتایج این تحقیق پیشنهاد می شود که برای برآورد تعداد در هکتار از روشCottam & Curtis1 و برای برآورد درصد تاج پوشش از روش های نمونه برداری ترکیبی و دومین نزدیکترین همسایه استفاده شود.

    کلیدواژگان: نزدیکترین فرد، نزدیکترین همسایه، دومین نزدیکترین همسایه، روش ترکیبی و نقطه مشترک
  • مهدی حیدری، حسن پوربابایی، علی صالحی، امید اسماعیل زاده صفحات 329-343

    شناسایی تغییرات حاصل از تخریب و روش های مختلف مدیریت بر منابع طبیعی می تواند به مدیران و برنامه ریزان کمک کند تا نتایج حاصل از تغییر کاربری اراضی، تخریب و مدیریت را شناسایی کرده و برای مواجه با آنها آماده باشند. در تحقیق حاضر سه منطقه در جنگل های بلوط با شرایط دخالت و مدیریت متفاوت در شهرستان ایلام شامل مدیریت حفاظتی پنج ساله، مدیریت حفاظتی 20 ساله و بدون مدیریت یا تخریب شده در غرب ایران انتخاب شد. با استفاده از روش سیستماتیک- تصادفی در هر منطقه تعداد 50 قطعه نمونه 100 متر مربعی برداشت شد. سپس در مرکز هر قطعه نمونه اصلی سه نمونه خاک از عمق 0 تا 30 سانتی متری برداشت و در نهایت یک نمونه ترکیبی به عنوان نمونه خاک آن قطعه نمونه به آزمایشگاه منتقل شد. در این بررسی از روش خوشه بندی دو مرحله ای استفاده شد تا مهمترین عوامل موثر و مشترک بین هر خوشه از قطعات نمونه بر اساس اهمیت و نیز جهت اثر آنها مشخص و به عبارتی دیگر اثر مدیریت حفاظتی کوتاه مدت و بلند مدت در مقایسه با تخریب بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی تعیین شود. نتایج نشان داد که پایین بودن مقدار ماده آلی و ازت آمونیمی و بالا بودن وزن مخصوص ظاهری و شوری مهمترین نشانه های مشترک منطقه تخریب شده هستند. در منطقه مدیریت حفاظتی پنج ساله پایین بودن ماده آلی و ازت کل و بالا بودن ازت نیتراته مهمترین نشانه های مشترک خاک پس از پنج سال مدیریت هستند. همچنین در منطقه مدیریت حفاظتی20 ساله، بالا بودن ازت آمونیمی، رس و فسفر قابل جذب، ماده آلی و ازت کل و پایین بودن آهک خصوصیات بارز مشترک هستند. به طورکلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ماده آلی، وزن مخصوص ظاهری و ازت شاخص های مناسبی در ارزیابی تاثیر مدیریت بر اکوسیستم جنگلی بلوط غرب براساس خصوصیات فیزیکی- شیمیایی خاک محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: ماده آلی، ازت آمونیمی، وزن مخصوص ظاهری، هدایت الکتریکی، رس، فسفر
  • محمدباقر خدایی، علی اقتصادی، ابراهیم برانی صفحات 344-356

    این تحقیق در جنگل های تحت پوشش شرکت جنگل شفارود طی سال85 تا 89 با استفاده از برگهای تکمیل شده و فرم گزارش حادثه، مورد مطالعه قرارگرفت. نتایج تحقیق در طی دوره مورد مطالعه نشان داد که شیوع حوادث از سال 1385 تا 1387 با سیر صعودی که اوج آن در سال1387 با 29/45 مورد در هزار بوده، از سال 1388 تا پایان سال 1389 سیر نزولی طی نموده به 71/25 مورد در هزار کاهش یافت. کمترین ضریب حادثه مربوط به سال 89 تقریبا با 11 حادثه در یک میلیون ساعت کار و بیشترین حادثه مربوط به سال 87 یعنی 20 حادثه در یک میلیون ساعت کار بود. بررسی محل های وقوع حادثه نشان داد که 46 درصد حادثه درحوزه مرکزی و 27 درصد در حوزه شفارود، 13 درصد در حوزه شاندرمن، 7 درصد در حوزه جلگه ای و 7 درصد در حوزه اسالم بود. بیشترین شغل مورد حادثه در واحد بهره برداری جنگل به ترتیب شامل رانندگان، اره موتورچی و چوکربند و در واحدهای خدمات پشتیبانی شامل جوشکار و مکانیک و در واحدهای احیاء و توسعه شامل قرقبان بود. بررسی نتایج علل حادثه نشان داد که 43 درصد از حوادث در اثر ضربه خوردن با وسایل مختلف و 22 درصد ناشی از تصادم و 12 درصد در اثر افتادن و10 درصد در اثر سقوط از بلندی و 9 درصد بر اثر فشار و تقلای بیش از حد و بقیه عوامل سهم کمتری را به خود اختصاص دادند. بعضی از اعضای بدن نسبت به سایر اعضا بیشتر در معرض خطر قرارداشتند که شامل دست، چشم، صورت، کمر و ستون فقرات و پا به ترتیب 41 و 21 و 19 و 18 و 15 مورد بوده است. به منظور پیشگیری از حوادث، بکارگیری لوازم حفاظت فردی وهمچنین استفاده از ماشین آلات و ابزار کار استاندارد، به عنوان اقدام اساسی ایمنی باعث کاهش جراحات و تامین شرایط ایمن برای کارگران خواهدشد.

    کلیدواژگان: ضریب حادثه، پرسشنامه، گزارش حادثه، شغل، علل حادثه، اعضای بدن
  • حسین سردابی، محمدحسن صالحه شوشتری، شهرام بانج شفیعی، علی اشرف جعفری، نوشین طغرایی، آناهیتا شریعت، محمدحسن عصاره صفحات 357-372

    درختان به عنوان عناصر زنده در اکوسیستم قادر هستند از طریق تنفس و جذب از طریق ریشه و همچنین فتوسنتز و سایر اعمال حیاتی، بخشی از مواد آلاینده را به مواد غیر مضر تبدیل نمایند و بخشی از آن را نیز در درون بافتهای خود ذخیره کرده و از تراکم و شدت آنها در هوا و خاک بکاهند. هدف از این تحقیق بررسی قابلیت اکالیپتوسها در جذب آلاینده هاست. در این تحقیق ابتدا پنج محل اجرای طرح در مناطق آلوده استانهای خوزستان و بوشهر شناسایی و انتخاب شدند و در مرکز آنها نمونه برداری خاک از سه عمق مختلف انجام شد. آزمایش خاکشناسی علاوه بر نه عنصر سنگین، شامل 12 خصوصیت فیزیکی و شیمیایی بود. گونه های اکالیپتوس مورد آزمایش عبارت بودند از: E. camaldulensis، E. camaldulensis 9616، E. microtheca و E. sargentii که در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار کاشته شده بودند. قبل از نمونه برداری برگها، از هر کرت سه درخت نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. نمونه برداری برگ در چهار جهت جغرافیایی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های تجزیه واریانس و آزمون یک طرفه دانکن و توسط برنامه های کامپیوتری Excell و SAS انجام شد. بهترین عرصه های تحقیقاتی از نظر جذب آلاینده ها در توده های کاشته شده اکالیپتوس، به ترتیب اهمیت عبارتند از: دزفول، عیسوند، شوشتر، کرخه و کاکی. بهترین عملکرد گونه ها با توجه به عرصه تحقیقاتی مربوطه عبارت بودند از:1- گونه E. microtheca در کرخه و شوشتر در درجه اول و در دزفول و عیسوند در درجه دوم2- E. camaldulesis 96163- E. camaldulensis و E. sargentii

    کلیدواژگان: اکالیپتوس، عناصر سنگین، خاک، تجزیه گیاهی، آلایندهای نفتی، جنگلکاری
  • حسن جهانبازی گوجانی، سید محمد حسینی نصر، خسرو ثاقب طالبی، سید محمد حجتی صفحه 373

    بادام وحشی یکی از گونه های درختچه ای مهم و با دامنه اکولوژیک وسیع در ایران است. پدیده تغییر اقلیم و خشکی و اثر آن بر اکوسیستم های جنگلی، همچنین وضعیت نامناسب اکوسیستم جنگلی زاگرس و ضرورت استفاده از گونه های درختچه ای موجب توجه به این گونه در جنگلکاری ها شده است. آگاهی از تاثیر عوامل رویشگاهی در تحمل تنش های محیطی موجب موفقیت بیشتر برنامه های اجرایی احیای جنگل ها خواهد شد. برای دستیابی به اثر عامل رویشگاهی ارتفاع از سطح دریا بر مقاومت به خشکی چهارگونه بادام وحشی شامل A. arabica، A. scoparia، A. haussknechtii، Amygdalus eleagnifolia بذر این گونه ها از سه کلاسه ارتفاعی شامل 1600 تا1800، 1800 تا 2000 و بالاتر از 2000 متر از سطح دریا در رویشگاه کره بس جمع آوری و پس از تیمار در کیسه های نایلونی کشت و نهال ها پس از دو ماه و با استفاده از پلی اتیلن گلیکول (6000PEG) و با چهار سطح خشکی شامل شاهد، 4/0-، 8/0- و 2/1- مگاپاسکال با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار (هر تکرار 5 نهال)، تحت آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد با تشدید تنش خشکی ناشی از افزایش غلظت PEG در آب آبیاری از طول نهال، طول اندام هوایی و وزن تر و خشک نهال ها کاسته شده و بر وزن تر ریشه افزوده شده بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که از بین عناصر ماکرو، با اعمال تیمارهای خشکی بر مقادیر نیتروژن و کلسیم با کاهش فشار اسمزی افزوده شد و کمترین اندازه این عناصر در نهال های تیمار شاهد اندازه گیری شد. همچنین نتایج نشان داد که از بین کلاسه های ارتفاعی، نهال های کلاسه ارتفاعی پایین (1600 تا 1800 متر بالاتر از سطح دریا) بیشترین مقادیر عامل های رویشی و در مقابل، نهال های حاصل از بذر پایه های مادری ارتفاعات فوقانی (بالاتر از 2000 متر) کمترین مقادیر را نشان دادند. البته از میان گونه های مورد تحقیق گونه A. arabicaتحت تنش خشکی بیشترین مقادیر عامل های رویشی را نشان داد و به نظر می رسد که کمتر تحت تاثیر خشکی قرار گرفته بود، در نتیجه مقاومترین گونه به شرایط خشکی بود.

    کلیدواژگان: زاگرس، نیتروژن، کلسیم، ریشه، اندام هوایی، وزن خشک و تر
|
  • S. Eskandari, J. Oladi Ghadikolaei, H. Jalilvand, M. R. Saradjian Pages 203-217
    The aim of the study was to predict future fires at District Three of Neka-Zalemroud Forests، using fire risk modeling. Fuzzy Analytical Hierarchy (AHP) method was used to weight the effective fire factors، then map of each factor was developed for modeling sites with fire risk. The fire factors consisted of four major criteria and 17 sub-criteria. The major criteria consisted of topographical، biological، climatical and human factors. The maps of these factors were developed، using DEM and existing data in Neka Corporation Company. In addition، the past fires map was generated، using existing data in the Company and mapping fire patches perimeter by GPS. Verbal scales and results of distributed questionnaires among forest fire experts were used to weight the effective fire factors، using fuzzy AHP. Then relation consistency of each criterion was calculated، in order to investigate accuracy of criteria weight. Results showed that final weight of human، biological، climatical and topographical factors in forest fire risk potential were 0. 301، 0. 2595، 0. 2315 and 0. 208، respectively. Local fire risk model was presented، using weight of each criterion and sub-criterion، based on fuzzy AHP. Then map of effective fire factors (17 sub-criteria) was standardized، using fuzzy membership command in GIS and the pixel values of each map were scaled between 0 and 1. Finally، at first major criteria map (using weighted overlay of sub-criteria maps of each criterion) then fire risk map (using weighted overlay of four major criteria maps) was developed، using fire risk model equation. Overall، fire risk map was presented at five classes. Results showed that the sites with high fire risk on the developed map of fire risk potential are highly in accordance with the sites with past fire records which shows the high validation and accuracy of the developed model.
    Keywords: Fuzzy AHP, topographic, biologic, climatic, human factors, DEM
  • Zarekar A., Kazemi Zamani B., Ghorbani S., Ashegh Moalla M., Jafari H Pages 218-230
    Fire in forests and rangelands degrades vast part of natural resources. Although predicting the exact time and location of fire occurrence is a difficult task due to various parameters affecting wildfires، but application of Geographical Information System enables us to identify and control areas with high fire potential. The purpose of this study was to achieve a fire hazard map، developed by integrating several data layers such as topography، climate، vegetation cover and socio- economical factors. Some forest sites of Guilan province of I. R. Iran were selected for the study project due to their high cover density and their frequent fire occurrence history. Because the fire influencing parameters do not affect fie occurrence and distribution equally، a multi criteria method was used to grade them. The Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) was used to consider uncertainties and to weight the criteria within 0 and 1 values. After calculating the Fuzzy weights and allocating them to the raster maps of the influencing parameters، finally the weighted informational layers were integrated and overlaid in the GIS. To assess accuracy of the applied method، the final fire hazard map was compared to further layer consisting of areas with high fire frequency during the last five years. Results showed that 66% of the hazard fire points were completely overlaid on sites with high and vey high fire risk، which reveals the capability of the study method in predicting forest fire potential. Furthermore، short distance between forests، roads and residential areas، identified as the main factors affecting fire occurrence and forest degradation more than the topographical parameters.
    Keywords: Topography, Climate, Vegetation Cover, Fuzzy Analytical Hierarchy Process, uncertainties, fire potential
  • Soodabeh Garavand, Nabiollah Yaralli, Hamdolla Sadeghi Pages 231-242

    uantification of wild fire characteristics is believed to be the main purpose of spotting fire spatial distribution. In the current study، we detected distribution pattern of all main fire events in the natural areas of Lorestan province over past six years. To do that، physiographic factors as well as applied features were come into consideration. Quadrat Analysis، Nearest Neighbor Analysis and Ripley''s K function were applied for distribution allocation of fire spots and Kernel Estimation was used to outline areas with high fire risk. The highest fire frequencies were detected on the southern and south-western aspects with 1300-1700 meter above sea level elevation، and on 10-20% slopes. Forests with average coverage (36%) and rangelands with average coverage (25%) were affected most by the wild fires. All three distribution analysis methods (best elucidated by Ripley''s K function at different map scales)، showed a clumped pattern for fire spreading behavior in the province. Finally، based on Kernel Estimation function، a fire hazard map was produced، which would be a proper guide in natural area management.

    Keywords: fire, spatial distribution pattern, risk map, Lorestan
  • H. Pourbabaei, T. Haghgooy Pages 243-255

    In order to identify the diversity of tree species in relation to physiographic factors (elevation، aspect and slope)، the Kandelat Forest Park with an area of 614. 85 hectare was surveyed، where is located southeast of Rasht city. For this reason، maps of slope، aspect، elevation and dominant vegetation types were provided، using GIS technology. As a result، 18 homogeneous units were obtained by layering the mentioned maps. In each homogeneous unit، five sample plots، and totally 90 plots were randomly located. The trees at each plot were found and their diameter at breast height (dbh) was measured. Overall، 17 tree species belonging to 16 genera and 12 families were identified. Result revealed that aspect had significant effect on diversity and evenness of the tree species. Species diversity and evenness on south aspect were significantly more than the other aspects. In addition، elevation had significant effect on diversity and species diversity and richness were greater at high elevations. There was not significant effect of slope aspect on tree''s species diversity، richness and evenness.

    Keywords: richness, evenness, elevation, aspect, slope, vegetation type, GIS
  • G.R. Goodarzi, A.R. Modir, Rahmati, F. Ahmadloo Pages 256-267

    The present trial was carried out in Yonesi Experimental Station at Khosbijan local area of Markazi Province of Iran in 1997 in order to select and introduce the most adaptable and productive poplar clones. For this reason، 14 clones of four open crown Populus species، including: P. deltoides، P. alba، P. euramericana and P. nigra which have been selected from a previous selection nursery trial as most promising clones، were planted under the randomized complete blocks statistical design with three replications at 4 x 4 m. spacing for eight year period. Poplar characteristics، including diameter at breast height (dbh)، total height، volume per hectare، mean of diameter، height and volume increment، resistance to pests and stem-crown quality were measured annually، end of growth period. Variance analysis results demonstrated that there were significant differences between the poplar clones in respect to their characteristics، except diameter and height increment. Duncan test results indicated that P. e. vernirubensis achieved the highest mean dbh، total height، volume per hectare and volume increment، P. e. vernirubensis and P. a. 45. 77 achieved the highest resistance to pests، the best stem quality belonged to P. a. 45. 77 and the greatest crown quality belonged to P. e. triplo. The lowest variables of total height، volume per hectare، volume increment، resistance to pests and stem-crown quality were observed in P. n. 72. 8. P. e. vernirubensis، P. d. 69. 55، P. e. 214، P. e. 455 and P. e. triplo were distinguished as the most promising clones due to their vital wood production)19. 45، 18. 5، 18. 23، 17. 13 and 16. 46 m3/ha/year، respectively) whereas P. n. 72. 6، P. n. 72. 10، P. d. missouriensis، P. d. 73. 51 and P. n. 72. 8 were introduced as the lowest adaptable and productive clones.

    Keywords: Diameter at Breast height, total height, stem, crown quality, resistance to pests, Volume increment
  • Noorif., Khodakramiy., Hamatia., Modir Rahmati, A.R., Noori, A Pages 268-276

    Kermanshah is one of the most important provinces of I. R. Iran for poplar plantation and wood production. Ten natural hybrid clones (half-sib) of P. deltoids 69/55 x P. euramericana were selected in 1994 from different poplar plantations at Caspian region of the country and were planted in Mehregan Research Station، in order to identify the most productive and adaptable clones to local climate and introduce them to people for mass wood production. The clones were numbered as follows: Populus deltoides 63/1 to Populus deltoides 63/10. The trial wad conducted under the randomized complete blocks design with three replications and at 44 m. spacing. During the experimental period، weeding was done manually and irrigation was performed with the weather and stack method. At the end of each growing season، diameter at breast height (dbh) and stem total height were measured. Furthermore، annual diameter and height growth increment، volume per hectare and average volume per hectare were calculated. ANOVA was performed for height، diameter and volume per hectare and Combined analysis of variance was made for height، diameter، volume per hectare and annual growth increment. The clones were grouped according to their average growth characteristics. Results showed that the clones: Populus deltoides 63/10، P. deltoides 63/8، P. deltoides 63/9 and P. deltoides 63/7 (18. 4، 16. 4، 16. 38 and 14. 33 m3/ha، respectively) were the most productive ones and are recommended for high extent plantation at Kermanshah province.

    Keywords: Diameter, height, volume, growth increment, adapted, wood production
  • N. Ghorbanzadeh, A. Salehi, E. Kahneh Pages 277-285

    The aim of the study was to investigate the effects of different species and clones of poplar on beneath soil properties and their differences in amount of nutrient elements in their litters. Soil (0-20 cm depth) and litter sampling was made under the randomized complete blocks design with three replicates and five treatments of 18 year old poplar species and clones، including four exotics; Populus euramericana triplo، Populus deltoides 69/55، Populus deltoides 63/51، Populus euramericana 45/51 and one native: Populus caspica (control) planted at 4 x 4 m. spacing. The measured soil and litter chemical properties consisted of: Organic carbon، total nitrogen، phosphorus and potassium. The measured poplar characteristics consisted of: total height، stem diameter at breast height (dbh) and crown diameter. Results showed that there were significant differences (ρ<0. 05) between the poplar species and clones in respect to the soil and litter chemical properties، except potassium in soil. Furthermore، the highest and the lowest amount of nutrient elements in the litter belonged to P. d. 63. 51 and P. caspica، respectively and Populus deltoides 63/51 achieved the greatest stem and crown diameter and total height. It can be concluded that Populus deltoides 63/51 in addition to its proper growth، has a positive effects on soil nutrients due to its better litter quantity and quality production in comparison to the other species and clones.

    Keywords: Organic carbon, nitrogen, phosphorus, potassium, height, stem, crown diameter
  • N.Puladi, M.A.Delavar, A.Golchin, A.Mosavi Koper Pages 286-299

    Since plantation has a major impact on carbon sequestration and soil quality، two sites with alder and poplar covers at three-replications in Safrabasteh Research Poplar Station at Guilan province of Iran were selected in order to investigate these effects. At each site، morphological، physical and chemical soil properties were studied upon standard laboratory methods. The results showed that bulk density، dispersible clay، wet aggregate stability measured as mean weight diameter، carbohydrates and amount of phosphor were significantly different among sites (p<0. 01). While in the second depth (7-15cm) of both cover aggregates with 2-4 cm and 6-8 cm size have the maximum amount of carbon respectively، in third depth (15-45cm) there was no differences among alder cover but maximum amount in 6-8 cm aggregates in poplar cover. The amount of sequestered carbon in organic layer in poplar and alder covers were 1277. 23 and 1477. 70 ton/ha respectively which had significant different (p<0. 01). Microbial respiration in both cover had significant different in 0-15 cm depth (p<0. 05) too. The findings of this research indicate that plantation has major impact on carbon sequestration and thereby controls quality indicators of soils. Alder plantation is more effective in accumulation of organic carbon in soil compared with a poplar plantation.

    Keywords: Microbial respiration, Carbohydrate, bulk density, clay, aggregate diameter, phosphor
  • Mohammad Khosroshahi Pages 300-315
    Forest plantation with Prosopis juliflora at southern coastal provinces of Islamic Republic of Iran for sandy dune stabilization، transferred the region to green forests with relatively high stand and crown cover density. Conservation and development of such wide extant area، requires advanced knowledge and information of this species، particularly its water requirement. In this study، water requirement of P. juliflora at eight sites of the region، started from Ahwaz and ended in Chabahar cities، was determined، using together Cropwat 8- FAO Penman-Monteith and WUCOLS III methods. Two important parameters for calculating water requirement for each plant species are: the reference evapotranspiration and crop coefficient. The reference evapotranspiration and crop coefficient were calculated using the mentioned methods، respectively. In recent method، instead of using crop coefficient، landscape coefficient was applied which is usually calculated by considering three factors، including plant species، plant density and micro-climate. The required climatical data for calculating the reference evapotranspiration were obtained from the nearest stations to the P. juliflora plantations. Soil profiles were applied at the forest plantations sites in order to study soil texture and root depth of one or two year old seedlings. The species phenology was defined، using the available references and information. After collecting the required data and calculating the reference evapotranspiration (ETO) and the landscape coefficient، water requirements for P. juliflora at the eight sites were calculated. Results showed that the highest and the lowest required supplement irrigation belonged to the sites Dasht-e Azadegan (255 mm for seven months of a year) and Chahbahar (174 mm for nine months of a year)، respectively. The maximum and the minimum required monthly supplement irrigations for Dasht-e- Azadegan were 52 and 9 mm at July and April، respectively، whereas for Chahbahar were 29 and 5 mm at May and March، respectively and for Bandar Abbas site were 33 and 12 mm in June and November، respectively. It might be concluded that the required supplement irrigation for P. juliflora differs due to variation in site characteristics and variation in months of the year، but unfortunately there was less attention and consideration to that fact by the executive organizations of the country.
    Keywords: Reference evapotranspiration, crop coefficient, Landscap coefficient, Cropwat 8, FAO Penman, Monteith
  • Y. Askari, M. Zobeiri, H. Sohrabi Pages 316-328

    Distance sampling methods are extensively used for forests management of Zagros region of Iran. In the present study، estimation of quantitative characteristics of sampling methods، including individual، nearest neighbor، second nearest neighbor، compound and joint point، were studied and compared. The individual sampling method was examined، using the estimators of Morisita، Byth & Ripley and Cottam et al. and the nearest neighbor method was assessed، using the estimators of Byth & Ripley and two predictors of Cottam & Curtis1 and Cottam & Curtis2. Location of total trees and shrubs of a 53 hectare forest stand at Ardal city of Chaharmahal and Bakhtiari Province was recorded. Having the actual trees density and canopy cover percentage، as well as their estimated values، the bias of each replication was obtained. Difference between the bias and the actual values (for bias test) by one-sample t-test method and analysis of variance by Games Howell test، were studied. The results showed that the differences between the distance sampling methods in respect to mean trees density per hectare were significant، except for the nearest neighbor method، using the Cottam & Curtis1 estimator، which was not significant، whereas in respect to mean canopy cover percentage، the differences were significant، except for the second-nearest neighbor and the combined methods. According to the results of this study، it is suggested to use the Cottam & Curtis1 method for estimating the density and to use the compound sampling and the second nearest neighbor methods for estimating the canopy cover percentage.

    Keywords: individual, nearest neighbor, second nearest neighbor, compound, joint point
  • M. Heydari, H.Poorbabaei, A. Salehi, O. Esmaaelzade Pages 329-343

    Identify and explore the changes caused by various methods of management and degradation on natural resources might help managers to identify the influence of land use change، degradation and management and be ready to deal with them. Three Oak forest sites were selected، including five and 20 year conservative managed and non-managed or highly disturbed sites in Ilam city، at west of I. R. Iran. Systematic-random sampling method (100  200 m.) was applied to collect data from 50 plots of 100 m2 area within each site. Three soil samples were made at 0–30 cm depth from center of each sampling plot، using soil auger. The samples were mixed to obtain one composite sample for laboratory analysis. Two-step cluster method was used to identify the most effective factors related to each cluster of sample plots، based on their importance and direction of effects. In other words، to identify effects of the short and long term conservation management methods in comparison to the degraded sites on chemical and physical soil properties. Results showed that lower amount of organic matter and ammonium nitrogen and higher amount of bulk density and EC are the most important and common indicators of the unmanaged or degraded sites. The most common and important indicators of the 5-year protected sites were lower amount of organic matter and total nitrogen and higher level of ammonium nitrogen، Whereas in the 20-year protected site were higher amounts of ammonium nitrogen، clay، available phosphorus، total nitrogen and organic matter and lower amount of lime. Overall، the results of this study showed that organic matter، bulk density and nitrogen are the appropriate indicators for assessment of effects of management on west oak forest ecosystems of Iran.

    Keywords: organic matter, ammonium nitrogen, bulk density, EC, clay, available phosphorus
  • M.B. Khodaei, A. Eghtesadi, E. Barrani Pages 344-356

    This research was done in forests under the Shafaroud Forest Company in Guilan province of I. R. Iran during 2006 to 2010، using questionnaires and incident report forms. Results showed that incidence of accidents increased from 2006 to 2008 (45. 29 cases per thousand) and decreased from 2009 to 2010 (25. 71 cases per thousand). The Lowest and the highest values of the accident coefficient were 11 (2010) and 20 (2008) cases per million، respectively. The percentage of accident incident locations at central، Shafaroud، Shanderman، lowlands and Asalem sites were 46، 27، 13، 7 and 7، respectively. The greatest job accidents at forest logging units، related to drivers، chainsaw worker، and chokeman، at support service units related to welder and mechanic، and at restoration and development units related to forest guard. Results showed that main causes of the events are due to striking different things (43%)، accidents (22%)، falling (12%)، falling from high object (10%)، high extent stress and action (9%) and other factors (4%). Some of the organs are subject to more risks than the others، including hand، eye، face، back، spinal column and leg (41، 21، 19، 18 and 15 cases، respectively). Application of personal protective equipments as main safety effort and standard machinery and working equipments in order to prevent accidents، can reduce injuries and provide safe conditions for workers.

    Keywords: incident report form, analysis of the experience, incidence of accident, incident location, business units, job
  • H. Sardabi, M.H. Saleheh Shoushtari, Sh. Banj Shafiei, A.A. Jafari, N. Toghraie, A. Shariat, M.H. Assareh Pages 357-372

    Trees as alive components of an ecosystem are able to convert some of the environment contaminants to unharmful substances and store some of them in their tissues and reduce their density and intensity in the air and soil by breath، root absorption and photosynthesis and other biotic functions. Trees function in such condition is completely related to environmental and habitat circumstances and their physiological potential. At beginning، five research sites at Khuzestan and Bushehr provinces were selected among the contaminated area by the Gulf War. At each site، soil sampling was made from three levels of depth (0-20، 20-40 and 40-60 cm). Soil physical and chemical characteristics test was made to measure nine metal elements and 12 other soil properties. The eucalypt species consisted of: E. camaldulensis، E. camaldulensis 9616، E. microtheca and E. sargentii which were planted under the Randomized Complete Blocks statistical design with three replicates. Before sampling the trees for determining the contaminant elements. Three individual trees were selected at each plot per one replicate to make sampling for leaf (four specimens per tree at four mean geographical directions). The data were analyzed under the variance analysis and Duncan test programs، using Excel and SAS computer soft wares. Overall، amount of the contaminants in different sites and at three levels of depth was not significantly different. The best eucalypt species and the best sites for absorbing the contaminants in their leaves are respectively as follows: 1- E. camaldulensis، E. microtheca، E. sargentii and E. camaldulensis 96162- Dezful، Isvand، Shooshtar، Karkheh and Kaki. The species which made the best performance in relation to their site interaction are respectively as follows: 1- E. microtheca firstly at Karkheh and shooshtar sites and secondly at Dezful and Isvand sites. 2- E. camaldulensis 96163- E. camaldulensis and E. sargentii.

    Keywords: Eucalyptus, heavy metals, soil, plant analysis, oil contaminants, forest plantation
  • Hassan Jahanbazy Goujani, Seyyed Mohammad Hosseini Nasr, Khosro Sagheb, Talebi, Seyyed Mohammad Hojjati Page 373

    Almond is one of the major shrub species with high ecological extent in Iran. Impact of climate change and drought stress on forest ecosystems، as well as the unsuitable conditions of Zagros forest ecosystem and importance of planting shrub species at such ecosystems، have brought the attentions to use the wild almond species in forest plantation programs. Awareness of the impact of habitat factors on tolerance to environmental stresses will guarantee success of most of the forest rehabilitation programs. For this reason، seeds of four wild almonds، including Amygdalus arabica، A. scoparia، A. haussknechtii and A. eleagnifolia، were collected from three altitude levels، including: 1600-1800، 1800-2000 and more than 2000 m. above sea level at Karebas site; (Chaharmahal and Bakhtiari province)، west of Iran. After cold stratification، the seeds were sown in nylon bags. Two months later، the seedlings were treated by four levels of drought stress (control، -0. 4، -0. 8 and -1. 2 MPa) induced by application of Polyethylene Glycol 6000 in irrigation water، using the factorial experiment under the completely randomized design with three replications (five seedlings per each replicate). Results showed that drought stress significantly reduced seedlings growth characteristics، including total height، shoot height and shoot wet and dry weight، except root wet weight which was increased. Furthermore it increased seedling''s nitrogen and calcium content، while the minimum levels belonged to control treatment. In addition، the seedlings from the lowest (1600-1800 m. a. s. l.) and the highest (above 2000 m a. s. l.) altitude origin، provided the highest and the lowest growth values، respectively. Overall، Amygdalus arabica showed the highest resistance to drought levels among the other species، due to its greatest growth values at these hard circumstances.

    Keywords: Zagros, nitrogen, calcium, root, shoot, dry, wet weight