فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 77، پاییز 1391)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 77، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد باقر پارسا پور، وحید فقیهی محمدی صفحات 1-22
    امروزه گسترش رو به تزاید روابط تجاری در عرصه بین المللی و عدم امکان بررسی تمامی اجزا و شروط موجود در هر قرارداد، معامله کنندگان را ناگزیر از تهیه فرم های یکسانی کرده است که دربردارنده شروط و قیود قراردادی است. استفاده از فرم های مزبور زمانی ایجاد مشکل می کند که طرفین بدون توجه به تعارض شروط مندرج در فرم ها، قرارداد را اجرا کنند. در چنین وضعیتی این پرسش مطرح می شود که آیا می توان قرارداد را تشکیل یافته قلمداد کرد؟ و در فرض مثبت بودن پاسخ، قرارداد بر مبنای قیود و شروط کدام یک از فرم ها منعقد شده است؟ درخصوص این پدیده که به نبرد فرم ها معروف شده است کنوانسیون بیع بین المللی کالا مقرره صریحی ندارد. مفسران هم در این باره که آیا می توان از مقررات آن حکم این مساله را استنباط کرد اتفاق نظر ندارند. در حقوق ایران نیز قانونگذار در این باره ساکت است. به نظر می رسد که با توجه به عدم پذیرش قبول مغایر به عنوان یک ایجاب جدید و متقابل و عدم تشکیل قرارداد، اصولا بحث درباره تعیین این که کدام یک از فرم ها مشخص کننده شروط حاکم بر قرارداد است موضوعا منتفی است. بالطبع در این صورت روابط طرفین براساس قواعد عمومی قراردادهاراجع به معاملات فاسد قابل تحلیل خواهد بود.
    کلیدواژگان: قبولی مغایر، نبرد فرم ها، قاعده شلیک نهایی، قاعده تصویر آینه، قاعده دور انداختن
  • محمد جلالی، محمدقاسم تنگستانی صفحات 23-50
    حق اعتصاب، به عنوان یک حق بنیادین جهت مطالبات قانونی مستخدمان، نقش مهمی را در تنظیم روابط کار در چند دهه اخیر، به خود اختصاص داده است. اهمیت این امر، بخصوص در مورد کارمندان بخش عمومی، با عنایت به حساسیت های سازمانی و کارکردی این بخش، دو چندان می شود. درک این پدیده حقوقی، مستلزم شناخت کارمندان بخش عمومی و تبیین رویکردهای کلی ناظر بر شناسایی و تنظیم این حق است. رویکرد فرانسوی، بر شناسایی و تضمین این حق در مورد کارمندان مذکور، البته با وضع محدودیت ها و بعضا ممنوعیت هایی نظر دارد؛ حال آن که رویکرد انگلیسی، بر نفی و انکار ماهیت حق بنیاد آن استوار است.
    با عنایت به خلا حقوقی در مورد حق اعتصاب کارمندان بخش عمومی در نظام حقوقی ایران، با بررسی و تحلیل هریک از رویکردهای فوق و آثاری که اتخاذ آن ها بر تنظیم حق اعتصاب کارمندان دارد، به انتخاب الگوی میانه و متعادل مبادرت می کنیم.
    کلیدواژگان: حق اعتصاب کارمندان بخش عمومی، حق فردی و منفعت عمومی، اصل استمرار خدمات عمومی، ایده تعادل
  • حمایت از نهاد نمونه اشیای مفید به منظور تکمیل نظام حق اختراع
    سعید حبیبا، حمیدرضا شاه بابای صفحات 51-74
    اصلاح و تکمیل قوانین نشان دهنده پویایی نظام حقوقی است. قانون حمایت از اختراعات 1386 بابی جدید در حمایت از مالکیت صنعتی گشود. با وجود گام های بسیار مثبتی که در تدوین این قانون برداشته شده است معایبی نیز وجود دارد که چشم پوشی وعدم رفع آن ها توسعه علمی کشور را دچار اختلال خواهد کرد. از جمله مهم ترین این کاستی هاعدم حمایت از اختراعات کوچک است. در این مقاله، ضمن تشریح این نقایص، نهادی تحت عنوان نظام مکمل پیشنهاد شده است که علاوه بر پوشش اختراعات کوچک دارای مزایای غیر قابل انکاری است که به تکمیل نظام حق اختراع و رفع نقایص نظام کنونی کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: نهاد مکمل نمونه اشیای مفید، اختراعات کوچک، نظام حق اختراع
  • سید مهدی دادمرزی، سید مصطفی محقق داماد صفحات 75-98
    در این مقاله با روشن کردن مفهوم ماهیت اعمال حقوقی به طور کلی و ثمره عملی داشتن این گونه بحث ها، زمینه لازم برای بحث از تعریف و ماهیت نکاح به عنوان یک امر اعتباری، علیرغم نداشتن جنس و فصل حقیقی فراهم آمده است. آنگاه با رویکردی مقایسه ای ضمن پرداختن به تعریف نکاح در فقه، حقوق موضوعه ایران، چند کشور اسلامی و حقوق موضوعه کشورهای غربی به ویژه آمریکا تلاش کرده ایم عناصر ذاتی به کار رفته در مفهوم نکاح را به اجمال شناسایی کنیم. سپس تحلیل های ارائه شده در تبیین تفصیلی شالوده نکاح را از مناظر یاد شده در قالب های قرارداد، موقعیت، نهاد، سبکی برای زندگی و عبادت گزارش کرده، فواید عملی بحث را در مجموعه احکام مترتبه ویا قابل ترتب بر نکاح، براساس ماهیت مختار خود از آن که ملهم از قرآن کریم و عبادت دانستن نکاح است، بیان و ماده ای را در تعریف نکاح برای درج در قانون مدنی ایران پیشنهاد کرده ایم.
    کلیدواژگان: نکاح، موقعیت، نهاد، عبادت، میثاق
  • علی طهماسبی صفحات 99-122
    «حق» فردی دارای مصادیق گوناگونی از جمله حق اساسی است که افراد به اعتبار انسان بودن خود از آن برخوردارند. در متون حقوقی کلاسیک، کارکرد این حقوق را در رابطه دولت فرد دیده، آن را اهرمی برای حمایت از فرد در برابر دولت می دانند. این کارکرد سنتی حقوق بنیادین «اثر عمودی» خوانده می شود. مدتی است گرایش جدیدی در حقوق بعضی کشورها از جمله آلمان، هلند و انگلستان شکل گرفته که درصدد گسترش قلمرو این حق ها به تمام گرایش های حقوق از جمله روابط تحت حاکمیت حقوق خصوصی است. از این جریان، عمدتا به «اثر افقی حق های اساسی» یا «اساسی سازی حقوق خصوصی» تعبیر می شود. در روابط خصوصی این حقوق ممکن است بدون پوشیدن جامه حقوق خصوصی مستقیما مورد استناد قرار گیرند یا تفسیر عبارات کلی مثل اخلاق حسنه، نظم عمومی، حسن نیت و غیره دروازه ورود آن ها به حقوق خصوصی باشد. حسن شیوه اخیر در حفظ حقوق خصوصی و کمرنگ کردن نگرانی های مربوط به از بین رفتن استقلال آن است.
    کلیدواژگان: حقوق خصوصی، اثر عمودی، اثر افقی، اساسی سازی، حق بنیادین
  • محمد عیسایی تفرشی صفحات 123-126
    در حقوق شرکت های تجاری، ادغام قانونی یا واقعی شرکت های سهامی عبارت است از کنترل یک، دو یا چند شرکت سهامی توسط یک شرکت سهامی دیگر، به نحوی که با تحقق آن شرکت یا شرکت های سهامی ادغام شونده، بدون این که تصفیه شوند منحل و محو می شوند و حقوق و تعهدات آن ها به شرکت سهامی بازمانده یا جدید منتقل می شود و شرکت سهامی بازمانده یا جدید، قائم مقام شرکت های سهامی محو شده می شود.
    با توجه به ماهیت خاص ادغام قانونی و تفاوت اصول آن با اصول عام حاکم بر قرارداد ها، فقط در موارد منصوص می توان از این تاسیس حقوقی استفاده کرد و احکام پیش بینی شده در ماده 105 قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران برای ادغام شرکت های تجاری، از جمله شرکت های سهامی کافی نیست و ضروری است قانونگذار ما با تدوین مقررات جامع، راه را برای ادغام قانونی (واقعی) کلیه شرکت های تجاری هموار کند.
    در حقوق ایران و انگلیس، تعریف ادغام قانونی (واقعی) یکسان است. در حقوق انگلیس، انواع ادغام قانونی (واقعی) عبارت است از: ادغام ساده و ادغام ترکیبی. در حقوق ایران، انواع ادغام قانونی (واقعی) عبارت است از: ادغام یکجانبه و ادغام دو یا چند جانبه که این تقسیم بندی به ترتیب با ادغام ساده و ادغام ترکیبی در حقوق انگلیس، سازگار است.
    کلیدواژگان: ادغام قانونی یا واقعی، ادغام عملی، ادغام ساده، ادغام یکجانبه، ادغام ترکیبی، ادغام دویا چند جانبه
  • سید محمد تقی قبولی درافشان، سید محمد هادی قبولی درافشان صفحات 147-162
    قانون مدنی به تقلید از حقوق اروپایی و برخلاف نظر فقهای امامیه، معاوضه را در شمار عقود معین ذکر کرده و بدون این که ملاک و معیاری را برای تشخیص معاوضه و بیع ارائه دهد، این دو عمل حقوقی را به پیروی از فقه امامی تعریف کرده است. مشابهت نزدیک اعمال حقوقی یاد شده نباید موجب ایجاد این تصور گردد که قواعد یکسانی بر این دو عقد حاکم است. به همین دلیل هم احکام خاص بیع، مانند خیار مجلس، خیار غبن و مانند آن، در معاوضه جاری نیست. در حقوق انگلیس نیز بین بیع و معاوضه تفکیک شده و معیارهایی برای تمایز آن دو ارائه گردیده است. جستار حاضر، عهده دار بیان معیارهای ارائه شده در حقوق ایران و انگلیس برای تشخیص بیع و معاوضه بوده، در نهایت معیارهای حقوق ایران مبنی بر مراجعه به قصد طرفین (معیار شخصی) و در صورت عدم احراز قصد آن ها مراجعه به عرف (معیار نوعی) را جهت ایجاد یکپارچگی بین آرای مختلف، مناسب تر دانسته است.
    کلیدواژگان: بیع، معاوضه، معیار تشخیص بیع، معیار تشخیص معاوضه
|
  • Mohammad Bagher Parsapour, Vahid Faghihi Mohammadi Pages 1-22
    Nowadays، due to the ever-increasing trade arrangements in international arena and the impossibility of reviewing all terms and conditions of each contract، traders are left with no choice but to use standard forms، which are inclusive of contractual terms and provisions. It is problematic to use such forms when the parties go on to perform the contract، disregarding the discrepancies existent in the forms. The question arises now is that whether such a contract can be deemed concluded? In case the answer is affirmative، one should see based on whose form’s terms and conditions the contract should be entered into? CISG has no explicit provision with respect to this phenomenon known as “battle of forms”. Scholars are in disagreement as to whether one can infer the answer from the CISG’s provisions. Iranian law is also silent in this connection. Apparently، considering that a non-conforming acceptance is not looked at as a new or a counter-offer and whereas no contract has been concluded، it is negated to decide that the terms of which form prevail. Obviously، in such a situation، the relations of the parties are regulated and analyzed by recourse to the general principles of contracts regarding null and void agreements.
    Keywords: Non, conforming acceptance, Battle of forms, Last shot rule, Mirror image rule, Knock, out rule
  • Mohammad Jalali, Mohammad Ghasem Tangestani Pages 23-50
    The “Right to Strike”، as a fundamental right for demanding the legal claims of employees has maintained an important role in regulating the labour relations in the last decades. Importance of this fact، especially about the public sector servants with attention to organic sensitivity and function of this section، becomes multiple. Recognition of this legal phenomenon requires understanding the public sector servants، and illustrating the general approaches about recognition and regulation of this right. French approach is based on recognition and ensuring of this right about the mentioned servants with some restrictions and prohibitionsi، while English approach is based on denying the right natured of this right. With attention to legal vacuum of public sector servants’ right to strike in Iran، in this paper، we are going to investigate and analyze each of the mentioned approaches and theirs affects on regulating of the servants’ right to strike، and then select a dominant approach.
    Keywords: The servant's right to strike in public Sector, Individual right, public interest, The principle of continuity of public services, The idea of balance
  • Protection of Utility Model for Supplement of Patent System
    Saeed Habiba, Hamidreza Shahbabai Pages 51-74
    Amendment and supplement of acts show dynamism of the legal system. Patent Protection Act 1386 (2007) opened new landscapes toward the protection of industrial property. Although many positive steps have been taken in its codification، the law suffers from some disadvantages to which ignorance will impair scientific development of the country. Among the most important defects is lack of production of small inventions. In this article، by describing these defects، an entity has been suggested as a supplement system. In addition to covering small inventions، the system has undeniable advantages، which will help to supplement and eliminate imperfections of the current system
    Keywords: Supplement system, Utility models, Petty patent, Patent system
  • Seyed Mahdi Dadmarzi, Seyed Mostafa Mohaghegh Damad Pages 75-98
    In this paper، we clarify the nature of the legal acts in general، and the practical results of this discussion. Then we provide the context for a comparative discussion of the definition and nature of marriage in Islamic jurisprudence، Iranian law، some Islamic countries’ laws، and some western countries’ Laws، especially the United States، to show the essential elements used in the context of marriage. In this regard، we introduce a different model that represents the essence of marriage as a contract، status، institution، personal choice and finally، worship. The practical benefits of our selected Quran model in concerned with the set of rules governing marriage، have been taken in our attention. Recently، we have offered a new definition for marriage that seems to be proper for Iranian legal system.
    Keywords: Marriage, Status, Institution, Worship, Covenant
  • Ali Tahmasebi Pages 99-122
    The subjective right has various meanings، including constitutional right، which individuals have just for being human. In traditional legal texts، it is considered that these rights are applicable in state-itizen relation، and it is believed that in the unequal relations between the state and citizens، “constitutional rights” is a device to protect individuals against strong party and limit the state’s power so that people’s rights would not be violated. This classical function of constitutional rights is called “vertical effect”. Currently، there has been forming a new tendency in the legal literature of some countries such as Germany، England and Netherlands that is going to spread the domain of constitutional rights and applying it in private relations. This phenomena is mainly named “horizontal effect” of constitutional rights or constitutionalization of the private law. These rights may be directly invoked in adjudicating private disputes or enter the private law through interpreting it’s general clauses such as good morals، public order، good faith، etc. The advantage of the latter one is that the private law remains independent، and concerns in relation to its disappearance would be diluted.
    Keywords: Private law, Vertical effect, Horizontal effect, Constitutionalization, Fundamental right
  • Mohammad Issaei Tafreshi Pages 123-126
    Under company law، the term “statutory (actual) merger” in its broad sense is meant that one، two or more corporations، especially stock corporations، are controlled by a single corporation. Stock corporations can control other stock corporation (s) in three ways: merger، purchase of stock، and purchase of assets. The first type is named “actual merger”، and when it takes effect، the separate existence of merged stock corporation (s) ceases to exist، and the survivor or new corporation will be the successor of the merged corporations. In the second and third types، which are generally referred to it as “acquisition”، the separate existence of merged stock corporation (s) continues after conclusion of the contract. In the light of the special nature of statutory merger، and the established principles therein، which are contrary to the general principles applied to usual agreements and contracts، only those principles can be adopted in the prescribed cases. Also the rules and principles named in the Article 105 of the 5th developing Act are not enough. Thus، it is necessary for legislature to enact complete regulations applicable to actual merger; as it did in cooperative companies، so as to extend such rules to all types of corporations. The definition of “Statutory (actual) merger” is the same in Iranian and English laws. It contains simple merger and combined merger in English law the statutory (actual) merger is unilateral merger and bilateral or multilateral merger in Iranian law; this category is compatible with the simple merger and complex merger in English law.
    Keywords: Statutory (actual) merger, Acquisition, Simple merger, Consolidation or amalgamation
  • Sayyed Mohammad Taqi Qabuli Dorafshan, Sayyed Mohammad Hadi Qabuli Dorafshan Pages 147-162
    Civil law considers barter as certain contracts while it offers no criterion for differing barter and selling، which is unlike of jurists’ opinions. These two concepts are really near together but they should not be considered as one because there are not the same rules on them. For example، specific sentences of selling concept like fraud option، assembly option and etc. Can not be seen in barter. In The English Legal System، the concepts of barter and selling are separated، and some criteria for differing them are offered. This research paper tries to explain the criteria in The Iranian and English Legal Systems. Finally، it was found that the criteria of Iranian Legal System are based on the referring to the parties’ intention (personal criterion)، and if it is impossible، referring to the custom (public criterion) is the most appropriate to make a harmony between the different concepts.
    Keywords: Selling, barter, Criteria for differing selling, Criteria for differing barter