فهرست مطالب

Islamic Dental Association of IRAN - Volume:25 Issue: 3, 2013

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:25 Issue: 3, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/08/08
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حجت الاسلام محمد سروش محلاتی صفحات 201-205
  • مهکامه مشفقی، آیسان غزنوی، مجتبی محسنی، سیما نیک نشان * صفحات 206-210
    زمینه و هدف

    رادیوگرافی پانورامیک، رادیوگرافی انتخابی قبل از جراحی دندانهای عقل نهفته است، اما در مورد توانایی این رادیوگرافی در تعیین ارتباط ریشه مولر سوم و کانال دندانی تحتانی اختلاف نظر وجود دارد. هدف از این مطالعه، ارزیابی توانایی رادیوگرافی پانورامیک در تعیین رابطه ریشه مولر سوم فک پایین با کانال دنتوآلوئولار (IAN) می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه که با روش Diagnostic accuracy انجام شد، صد نمونه رادیوگرافی پانورامیک به وسیله پنج دستیار جراحی فک و صورت مورد بررسی قرار گرفت. آنان دیدگاه های پیش از جراحی خود را در ارتباط با مورفولوژی ریشه و رابطه دندان مولر سوم با کانال آلوئولار تحتانی در تصویر پانورامیک ارائه دادند و نظرات فوق با یافته های پس از جراحی مقایسه گردید. در این مطالعه از آنالیز آماری تکرارپذیری کاپا و Weighted kappa، استفاده شده است.

    یافته ها

    از بین صد نمونه مورد مطالعه، در 88 نمونه در مرحله جراحی ارتباط با کانال مشاهده نشد، در حالی که در 12 نمونه این ارتباط مشاهده گردید. حساسیت تشخیصی رادیوگرافی پانورامیک 3/83%، ویژگی 83%، ارزش اخباری مثبت 40% و ارزش اخباری منفی آن 3/97% برآورد گردید. میزان Accuracy کلی نیز 85% محاسبه گردید. ضریب تکرارپذیری کاپا، 61% و ضریب Weighted kappa، 79% محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    رادیوگرافی پانورامیک همچنان می تواند به عنوان در دسترسترین و قابل اعتمادترین روش مورد استفاده قرار می گیرد، زیرا با توجه به ارزش اخباری منفی آن می تواند در صورت ارتباط ریشه دندان با کانال آلوئولار تحتانی با دقت 3/97% آن را نشان دهد. ارزش رادیوگرافی پانورامیک در تعیین نوع ریشه ها پایین است.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، عصب آلوئولار تحتانی، مولر سوم
  • سیدجلال پورهاشمی، محمد جواد خرازی فرد، زهرا بنی عامری *، آیلار حسن زاده صفحات 211-214
    زمینه و هدف
    توانایی دیاگنودنت برای تشخیص پوسیدگی های اکلوزالی زیر سیلنت و تکرارپذیری آن برای محققان مورد سوال است. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات اعداد دیاگنودنت قبل و بعد از انجام فیشور سیلنت اپک و نیز تعیین تکرارپذیری دیاگنودنت در تشخیص پوسیدگی های زیر سیلنت می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 42 دندان پره مولر و مولر سوم خارج شده سالم انسانی انتخاب شدند و دو مشاهده گر عمیقترین پیت اکلوزالی دندانها را با دستگاه دیاگنودنت Pen ساخت کارخانه Kavo (آلمان) مورد ارزیابی قرار دادند. بعد از یک هفته مجددا همین عمل توسط دو مشاهده گر فوق برای تعیین تکرارپذیری دیاگنودنت صورت پذیرفت. ارزیابی با دیاگنودنت بعد از اچینگ و بعد از فیشورسیلنت نیز صورت گرفت. نتایج ثبت و با استفاده از فرمول رگرسیون خطی و نرم افزار SPSS ویرایش 5/11 آنالیز گردید.
    یافته ها
    میزان تکرارپذیری روش دیاگنودنت برای مشاهده گر اول 49/75% و برای مشاهده گر دوم 56/77% بود. میانگین اعداد دیاگنودنت بعد از اچینگ و بعد از فیشورسیلنت تراپی به ترتیب در حدود 28 واحد و شش واحد افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    دیاگنودنت از تکرارپذیری بالایی برخوردار می باشد و همین امر این دستگاه را برای مانیتورینگ پوسیدگی ها مناسب می سازد، اما به علت تحت تاثیر قرار گرفتن دیاگنودنت توسط سیلنت اپک، به عنوان تنها وسیله کاربردی جهت تشخیص پوسیدگی های زیرسیلنت کارایی ندارد.
    کلیدواژگان: فیشورسیلنت، پوسیدگیهای اکلوزالی، لیزر فلورسنس، دیاگنودنت
  • احمدرضا طلایی پور، شیرین سخدری، مهندس منصور جعفری زاده، مریم میرزایی *، سحر طالبی، مازیار طلایی پور صفحات 215-221
    زمینه و هدف
    به دلیل استفاده وسیع از رادیوگرافی لترال سفالومتری به ویژه در درمان ارتودنسی و جراحی ارتوگناتیک، تهیه رادیوگرافی هایی با بهترین کیفیت بصری به همراه کمترین دوز دریافتی به بیماران و پزشکان اهمیت ویژه ای دارد. بنابراین هدف از این مطالعه مقایسه دوز جذبی حاصل از رادیوگرافی خارج دهانی لترال سفالومتری Conventional و Digital در ارگان ها و نواحی حساس در ناحیه سر و گردن می باشد.
    روش بررسی
    جهت انجام این مطالعه تجربی از نوع Cross-over از RANDO phantom سازمان انرژی اتمی و دوزیمترهای ترمولومینسانس TLD استفاده شد. دوزیمترهای TLD به شکل قرص به قطر 5/4 میلی متر و ضخامت 9/0 میلی متر و از نوع LiF: Mg، Cu، P (GR-200) بودند. دوز جذبی غدد تیروئید، پاروتید، هیپوفیز، تحت فکی، مغز استخوان راموس، عدسی چشم سمت راست و چپ فانتوم اندازه گیری گردید. در مجموع از فانتوم شصت بار رادیوگرافی تهیه شد. فانتوم سی بار با دستگاه کانونشنال (CRANEX Tome، Soredex) و سی بار با دستگاه دیجیتال (CRANEX D، Soredex) با عوامل تابشی پیشنهادی دستگاه تحت تابش قرار گرفت. 69 عدد دوزیمتر جهت تخمین دوز اندامها استفاده گردید که نه عدد از آنها جهت برآورد اشعه زمینه ای بود. از آزمون آماری T-test جهت تحلیل آماری استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین دوز جذبی اندامها در روش کانونشنال 005/0 ± 04/0 میلی سیورت و در تکنیک دیجیتال 002/0 ± 01/0 میلی سیورت می باشد و میزان اختلاف دوز جذبی در تمامی ارگان های هدف به جز غده تیروئید (08/0= P) در بین دو روش Conventional و Digital از لحاظ آماری معنی دار بوده است. (01/0= P)
    نتیجه گیری
    به کارگیری سیستم تصویربرداری لترال سفالومتری دیجیتال کاهش دوز چشمگیری را در مقایسه با سیستم کانونشنال فیلم-صفحه نتیجه می دهد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی لترال سفالومتری، دوز جذبی، رادیوگرافی کانونشنال، رادیوگرافی دیجیتال
  • سمیرا شاه سیاه، محمد یزدی زاده، سحر جلالی *، منصور جعفرزاده، پژمان پوراکبرجهاندیده، زینب بوذرجمهری صفحات 222-228
    زمینه و هدف
    Mineral Trioxide Aggregate:MTA دارای موفقیتهای کلینیکی بسیار زیادی به عنوان ماده پر کننده در انتهای کانال است، روش معمولی استفاده از MTA جهت ایجاد سد آپیکال در دو جلسه انجام می شود. هدف مطالعه بررسی امکان پر کردن کامل کانال ریشه توسط گوتا پرکا و سیلر AH26 بلافاصله بعد از قرار دادن پلاک MTA سخت نشده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی 88 دندان تک ریشه انتخاب شدند. بعد از آماده سازی به دو گروه چهل تایی تقسیم و چهار دندان به عنوان گروه کنترل مثبت و چهار دندان نیز به عنوان کنترل منفی در نظر گرفته شد. در گروه اول پس از قرار دادن پلاگ آپیکال MTA نمونه ها به مدت 2 4 ساعت در سرم فیزیولوژی نگهداری و سپس توسط گوتاپرکا و سیلر AH26 پر شدند. در گروه دوم بلافاصله پس از قرار دادن MTA پر کردن ریشه کامل شد. در گروه کنترل مثبت، دندانها خالی باقی ماندند و در گروه کنترل منفی پر کردگی با گوتاپرکا و سیلر صورت گرفت. پس از آن نمونه ها در متیلن بلو 1% غوطه ور شده و در اسید نیتریک 5 % دمنیرالیزه گردید و در متیل سالسیلات شفاف شدند. نفوذ رنگ با استریومیکروسکوپ بر حسب میکرومتر اندازه گیری گردید. از آزمون T-test برای آنالیز استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نفوذ رنگ در گروه اول 7813 میکرومتر و در گروه دوم 9152 میکرومتر بود. طبق آنالیز آمار T-test در گروه دوم به طور معنی داری میزان ریزنشت بیشتر از گروه اول بود. (05/0 < P)
    نتیجه گیری
    MTA برای سخت شدن نهایی باید به مدت کافی در معرض رطوبت قرار گیرد و پرکردگی نهایی ریشه باید پس از سخت شدن نهایی MTA صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آپکسیفیکیشن، MTA، ریزنشت
  • مریم زارع جهرمی، محمدحسین فتحی، سعید ضمیران صفحات 229-235
    زمینه و هدف
    اینسترومنت های نیکل - تیتانیوم چرخشی، جزء مهمی از وسایل اندودنتیک هستند و بررسی و مقایسه میزان پاکسازی کانال ریشه توسط این وسایل اهمیت ویژه ای دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی مقایسه ای میزان تشکیل لایه اسمیر و دبری ایجاد شده توسط چهار سیستم چرخشی Mtwo، RaCe، Biorace و ProTaper می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی ابتدا صدوبیست کانال مزیوباکال دندان مولر اول دائمی فک پایین خارج شده انسان با انحنای 10-20 درجه و طول کارکرد 19 میلی متر انتخاب شد. پس از تهیه حفره دسترسی کانال ها به چهار گروه سی تایی تقسیم شده، با استفاده از سیستم های چرخشی مذکور و طبق توصیه کارخانه سازنده آماده سازی شدند. بین هر فایل از محلول هیپوکلریت 2/5% جهت شستشو کانال استفاده شد. سپس با استفاده از میکروسکوپ الکترونی میزان لایه اسمیر و دبری بر اساس طبقه بندی Schafer و Schlingemann توسط دو اندودنتیست تعیین شد. نتایج با آزمون های Kruskal- Wallis و Dunn آنالیز شدند.
    یافته ها
    تولید لایه اسمیر و دبری توسط فایل های Mtwo نسبت به سایر فایل ها کمتر بوده و این تفاوت با Biorace معنادار بود. (05/0 P <) سیستم RaCe نتایج بهتری نسبت به Biorace و ProTaper داشت ولی اختلاف آنها معنادار نبود. بیشترین میزان تولید اسمیر مربوط به سیستم Biorace و بیشترین میزان تولید دبری مربوط به سیستم ProTaper بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که فایل های چرخشی Mtwo نسبت به Biorace کاهش قابل ملاحظه ای در تولید لایه اسمیر و دبری دارد.
    کلیدواژگان: لایه اسمیر، آماده سازی کانال ریشه، میکروسکوپ الکترونی
  • امید توکل، احسان فرجود، ونوس مرتضوی، مهرو وجدانی صفحات 236-242
    زمینه و هدف
    گرچه مطالعاتی در رابطه با تاثیر امواج مایکروویو بر خصوصیات فیزیکی چند نوع آکریل انجام شده است ولی با توجه به عرضه آکریل های جدید گرماپخت و سرماپخت و استقبال از آکریل های سرماپخت به دلیل کاهش اعوجاج در بیس دنچر، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر ضدعفونی کردن با میکروویو بر ثبات ابعادی و استحکام خمشی دو نوع آکریل جدید گرماپخت (ایوکلار) و سرماپخت (فوچوراچن) انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، نمونه های آکریل ایوکلار و فوچوراجن از یک مدل مشابه با فک بالای بی دندان تهیه گردید. در روی مدل سه عدد نقاط مرجع، دو عدد در خلف و یک نقطه در جلو بر روی قوس بی دندانی در نظر گرفته شد که برای اندازه گیری ثبات ابعادی در بعد قدامی، خلفی و نیز در بعد کراس، آرچ از آنها استفاده گردید. ده نمونه از هر آکریل ضدعفونی نشد و ده نمونه از آنها، دوبار تحت پرتوتابی با قدرت ششصد وات و به مدت سه دقیقه در میکروویو قرار گرفتند. فواصل بین نقاط مرجع با دستگاه Profile projector بررسی شدند. برای بررسی استحکام خمشی از مولد فلزی به ابعاد 3/3×10×64 میلی متر برای تهیه نمونه های رزینی استفاده گردید. همانند نمونه های تست ثبات ابعادی ده نمونه از هر آکریل بدون ضد عفونی کردن و ده نمونه بعد از ضد عفونی، تحت تست 3-Point Bending قرار گرفت. مقایسه داده ها و بررسی آماری به وسیله تست Mann-Whitney انجام شد.
    یافته ها
    میانگین تفاوت ابعاد در دو بعد قدامی-خلفی و نیز کراس-آرچ نشان داد که دو سیکل ضدعفونی کردن آکریل های ایوکلار و فوچوراجن تاثیر معنی داری را در ثبات ابعادی این دو آکریل ایجاد نمی کند (017/0 P >). میانگین و انحراف معیار استحکام خمشی آکریل فوچوراجن قبل و بعد از ضدعفونی کردن به ترتیب 80/16 ± 86/76 و 48/8 ± 18/70 و برای آکریل ایوکلار به ترتیب 23/12 ± 92/85 و 59/6 ± 91/81 بود. دو سیکل ضدعفونی با میکروویو تاثیر معنی داری بر استحکام خمشی دو نوع آکریل مورد مطالعه ایجاد نکرد (05/0 P >).
    نتیجه گیری
    دو دوره ضدعفونی با میکروویو اثر منفی بر ثبات ابعادی و استحکام خمشی آکریل های مورد استفاده در این مطالعه نداشت.
    کلیدواژگان: رزین آکریلی، ضدعفونی، میک
  • هاله حشمت، سپیده بانوا، پریسا زرندی، فواد فرجی * صفحات 243-249
    زمینه و هدف

    حلالیت از ویژگی های منفی مواد دندانی است که منجر به از دست رفتن ساختار سمان ها و کاهش دوام رستوریشن می گردد. هدف از این مطالعه ارزیابی حلالیت و جذب آب رزین مدیفاید گلاس آینومر FujiCem و رزین سلف ادهزیو GCem در آب و اسید می باشد.

    روش بررسی

    برای انجام این مطالعه تجربی، از هر دو نوع سمان، پنج دیسک برای حلالیت در اسید لاکتیک و پنج دیسک برای حلالیت و جذب آب تهیه شد. نمونه ها به مدت هفت روز در آب مقطر غوطه ور شدند و بلافاصله بعد از این مدت وزن گردیدند (m2). پس از آن دیسک ها دوباره به دسیکاتور منتقل شدند تا به وزن ثابت m3 رسیدند. با استفاده از فرمول میزان حلالیت و جذب آب محاسبه گردید.
    برای بررسی میزان حلالیت در اسید نمونه ها به مدت 24 ساعت در اسید لاکتیک نگهداری شدند. نتایج با استفاده از آزمون آماری t مستقل بررسی گردیدند.

    یافته ها

    میزان حلالیت در آب مقطر برای FujiCem، 0001/0 ± 0000139/0 و GCem، 000005/0 ± 0000016/0 میکروگرم در میلی مترمکعب (480/0 P =) و همچنین میزان جذب آب برای FujiCem، 000234/0 ± 0000197/0 و GCem، 00004/0 ± 0000025/0 بود. (001/0 > P) نتیجه میزان حلالیت در اسید برای FujiCem، 0016/0 ± 0059414/0 و برای GCem، 0016/0 ± 0039115/0 میکروگرم در میلی متر مکعب بود. (348/0 = P).

    نتیجه گیری

    میزان حلالیت در آب و اسید دو ماده مورد مطالعه تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. اما سمان رزین مدیفاید گلاس آینومر Fuji Cem جذب آب بیشتری از سمان رزینی سلف ادهزیو GCem داشت.

    کلیدواژگان: حلالیت در اسید، حلالیت در آب، جذب آب، رزین مدیفاید گلاس آینومر، سمان رزینی
  • سید محمدرضا نبوی زاده، فریبرز معظمی، مهدی صدیق شمسی*، زهرا امامی صفحات 250-255
    زمینه و هدف

    برای قراردادن سیلر در کانال ریشه از روش های مختلفی استفاده می شود. به همین منظور هدف از این مطالعه مقایسه درصد حباب ایجاد شده به دنبال پرکردن کانال ریشه ها با گوتاپرکا و سیلر AH26 با چهار روش مختلف قراردهی سیلر در کانال می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی پنجاه دندان پری مولر دوم پایین به روش Stepback آماده شد. دندانها به چهار گروه ده تایی و یک گروه کنترل بر اساس نحوه قرارگیری سیلر در کانال تقسیم شدند. بعد از گذاشتن سیلر و پر کردن کانال با روش تراکم جانبی، نمونه ها در مقاطع عرضی با فواصل سه میلی متر برش داده شدند و سپس برشها با میکروسکوپ دیجیتال با بزرگنمایی صد و پنجاه برابر جهت تعیین وجود حباب در یک سومهای آپیکال، میانی و کرونال مورد ارزیابی واقع شدند. از آزمونهای آماری Kruskal Wallis و Bonferroni برای مقایسه درصد حبابها استفاده گردید.

    یافته ها

    در هیچ یک از یک سومها و به طور کلی در نمونه های به دست آمده از تمامی سطح مقاطع در هر گروه بین چهار روش مختلف قراردهی سیلر در کانال تفاوت معناداری دیده نشد. (276/0= P)

    نتیجه گیری

    در بررسی تمامی سطح مقاطع روی هم رفته تفاوتی از لحاظ درصد حباب بین چهار روش مختلف قرار دهی سیلر در کانال دیده نمی شود.

    کلیدواژگان: جستجوی حباب، میکروسکوپ دیجیتال، روش های قرار دهی سیلر
  • سپیده بانوا، محمد صفایی یزدی، محمود صفایی یزدی صفحات 256-262
    مقدمه
    پوسیدگی های عمیق معمولا دندانپزشکان را با مشکل ترمیم این گونه دندانها بدون بروز اکسپوژر پالپ روبرو می کند که جهت جلوگیری از اکسپوژر و نیاز به درمان ریشه، معمولا پالپ کپینگ غیرمستقیم صورت می گیرد. روش محافظه کارانه برداشت مرحله ای پوسیدگی (SE) می تواند ضمن کاهش خطر بروز اکسپوژر و حفظ حیات دندان از نیاز به درمان ریشه ممانعت کند. آگاهی از این روش درمانی در جامعه ایران که با میزان پوسیدگی بالایی روبروست می تواند بسیار سودمند و جامعه نگر باشد.
    معرفی مورد: بیماری 23 ساله با سه دندان دارای پوسیدگی عمیق مراجعه کرد. علائم دندانها در پاسخ به تست های حرارتی و دق طبیعی بود. به دلیل احتمال بروز اکسپوژر پالپ دندان در صورت برداشت کامل پوسیدگی به روش معمول، روش SE برای برداشت پوسیدگی ها به کار رفت. از سه سمان مختلف (کلسیم هیدروکساید، MTA و CEM cement) برای پوشاندن پوسیدگی باقیمانده استفاده شد. حفرات با گلاس آینومر نوع ترمیمی دندانهای خلفی (Fuji 9، GC، USA) ترمیم شدند. دندانهای درمان شده در ماه اول به صورت هفتگی و پس از آن هر شش ماه تا سی ماه از نظر علائم کلینیکی و رادیوگرافیک بررسی شدند. پیگیری سی ماهه هیچ گونه، حساسیت به سرما، دق، درد خودبه خود شبانه، علائم پالپیت غیرقابل برگشت و یا نیاز به درمان ریشه را نشان نداد که می تواند نشانگر موفقیت درمان باشد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج این گزارش می توان از برتری های روش Stepwise excavation نسبت به برداشت کامل پوسیدگی در مواردی که پوسیدگی عمیق بدون علامت پالپی غیرقابل برگشت وجود دارد، به ویژه در بیماران با ریسک بالای پوسیدگی و شرایط اقتصادی پایین بهره برد ولی همچنان نیاز به پیگیری روش یک مرحله ای در طولانی مدت و توجه به علائم کلینیکی و رادیوگرافی وجود دارد.
    کلیدواژگان: Stepwise Excavation، لاینر، کلسیم هیدروکساید، MTA - CEM cement، اکسپوژر پالپ، برداشت پوسیدگی
  • سیما نیک نشان، فاط ایرانلو، سوده ساریخانی، مهکامه مشفقی * صفحات 263-268
    زمینه و هدف

    استفاده از رادیوگرافی های پانورامیک در برخی موارد در مقایسه با سایر روش های رادیوگرافی راحت تر و با میزان کمتری همراه است، هر چند این روش در موارد خاصی هم دارای نقصان می باشد. با توجه به اهمیت رادیوگرافی در دندانپزشکی، مطالعه حاضر با هدف تعیین همخوانی تجویز رادیوگرافی پانورامیک با اصول FDA در دندانپزشکان عمومی شهر تهران در سال 89-1390 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، پانصد دندانپزشک عمومی به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب و با استفاده از پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه شامل متغیرهای زمینه ای و 27 سوال مرتبط با تجویز یا عدم تجویز رادیوگرافی پانورامیک بود. پاسخهای دندانپزشکان در مورد هر عامل به صورت «قویا باعث تجویز می شود»، «احتمالا باعث تجویز می شود»، «اثری در تجویز ندارد»، «احتمالا مانع از تجویز می شود» و «قویا مانع از تجویز می شود» جمع آوری و به صورت توصیفی بررسی شدند. برای بررسی اثر متغیرهای مختلف بر پاسخهای دندانپزشکان به عوامل ذکر شده از آزمون Binary logistic regression با متد enter استفاده شد.

    یافته ها

    0/44% از نمونه ها زن و 0/56% مرد و میانگین سنی نمونه ها 84/36 سال بود. با توجه به نتایج آنالیز رگرسیون در موارد نگرانی از سرطان زایی اشعه، بهداشت خوب، ارزیابی روند رشد و تکامل قبل از شش سالگی رادیوگرافی پانورامیک تجویز می شد که در این موارد با اصول FDA همخوانی ندارد. همچنین در بررسی اولیه وضعیت پریودنتال، بهداشت ضعیف، دردهای منتشر، تعییین ارتفاع کرست در قدام و بارداری، پانورامیک تجویز می شد که در این موارد کاملا همسویی با اصول FDA مشاهده می شود. (05/0 < P)

    نتیجه گیری

    سهولت کاربرد پانورامیک در 5/55% موارد موجب تجویز پانورامیک، بود و در دسترس بودن پانورامیک علت تجویز 6/47% دندانپزشکان است که در برخی موارد با اصول FDA همخوانی دارد و در سایر موارد عدم هماهنگی با اصول FDA وجود دارد.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، دندانپزشکان عمومی، اصول اف دی آ
  • پروین میرزاکوچکی بروجنی، مهرداد برکتین، پریسا فتاحی، عاطفه فاطمی، لعیا زهرایی، آلاء شرفی، فرید فاضلی صفحات 269-274
    زمینه و هدف
    کامپوزیت رزین ها برای کامل شدن پلی مریزاسیون نیاز به زمان دارند که معمولا پس از 24 ساعت به حداکثر خود می رسد. از طرفی بلافاصله پس از ترمیم، جذب آب منجر به انبساط هیگروسکوپیک کامپوزیت رزین ها می شود که در اغلب موارد بعد از یک هفته به تعادل می رسد. با توجه به تاثیر گذار بودن این موارد بر ریزنشت ترمیمهای کامپوزیتی، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر زمان پرداخت نهایی بر میانگین ریزنشت ترمیمهای کامپوزیت می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی شصت دندان پره مولر سالم انسان انتخاب شد. یک حفره استاندارد Cl V با عمق 5/1 میلی متر، عرض سه میلی متر و طول دو میلی متر در سطح باکال هر دندان تعبیه و به صورت لایه لایه با کامپوزیت رزین ترمیم شدند و پس از آن دندانها به چهار گروه تقسیم شدند. دندانهای گروه اول بلافاصله بعد از ترمیم، گروه دوم 15 دقیقه بعد از ترمیم، گروه سوم بعد از 24 ساعت و گروه چهارم پس از یک هفته نگهداری در آب مقطر 37 درجه سانتی گراد پرداخت شدند. نمونه های هر گروه تحت تاثیر پانصد سیکل حرارتی قرار گرفتند. در ادامه دندانها توسط موم چسب و لاک ناخن پوشانده و به مدت 24 ساعت در محلول فوشین 2% قرار گرفتند. نمونه ها متعاقبا شسته و هر نمونه توسط دیسک به دو نیمه تقسیم شد و هر دو نیمه برای بررسی میزان نفوذ رنگ در زیر استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 28 x مشاهده شدند و برای هر نمونه، مقطعی که درجه ریزنشت بیشتری داشت در نظر گرفته شد. از تست Kruskal Wallis و پس آزمون Man Whitney با درجه اطمینان 1/99% برای آنالیز داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    کمترین میانگین ریزنشت مربوط به دندانهای گروه سوم در لبه اکلوزال بود و بیشترین میانگین ریزنشت مربوط به دندانهای گروه دوم در لبه اکلوزال و ژنژیوال دیده شد و بین چهار گروه در لبه اکلوزال اختلاف آماری معنادار دیده شد. (009/0 < P) اما در لبه ژنژیوالی اختلاف معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که زمان انجام پرداخت نهایی بر میانگین ریزنشت ترمیمهای کامپوزیت لبه مینایی موثر است و بهترین زمان برای آن 24 ساعت بعد از ترمیم می باشد، در حالی که در لبه عاجی تاثیری نشان نداد.
    کلیدواژگان: رزین های کامپوزیتی، صیقل دندان، نشت دندان
  • زهرا جابری انصاری، مهندس حمید خلیلی، محمد علی کشاورز ترک، مانوشا امیری سیاوشانی * صفحات 275-280
    زمینه و هدف

    در ساخت مواد جدید دندانپزشکی، پیش بینی دوام آنها از اهمیت خاصی برخوردار است و دستگاه چرخه حرارتی می تواند برای این پیش بینی مفید باشد. هدف این مطالعه بررسی استحکام باند ریز برشی یک نوع باندینگ نانوفیلر، با و بدون قرار گرفتن در چرخه های حرارتی توسط دستگاه ابداعی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی دندانهای مولر سوم انسان بعد از خارج شدن و ضدعفونی کردن در لایه های 5/1 میلی متری برش داده شدند. باند نانوفیلر Clearfil Tri-S Bond طبق دستورالعمل کارخانه سازنده روی قسمت عاجی برشها زده شد. کامپوزیت Clearfil AP - X در لوله هایی به قطر داخلی 75/0 و ارتفاع یک میلی متر روی عاج قرار داده شده و سخت گردید. نمونه ها به طور تصادفی به سه گروه تقسیم و تحت چرخه حرارتی توسط دستگاه ابداعی به تعداد (صفر، سه هزار و پنج هزار دور) در دمای بین 2 ± 5 و 2 ± 55 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. استحکام ریزبرشی توسط دستگاه Micro-Tensile Tester با سرعت 5/0 میلی متر در دقیقه اندازه گیری و یافته ها توسط آزمون ANOVA یک سویه و مقایسه چندتایی Tukey با فاصله اطمینان 95% مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین استحکام باند ریزبرشی در چرخه های حرارتی صفر، سه هزار و پنج هزار دور به ترتیب 56/4 ± 27/19، 52/6 ± 00/17 و 64/4 ± 58/11 مگاپاسکال به دست آمد. کاهش میزان باند در اثر چرخه حرارتی بین صفر و سه هزار دور از نظر آماری معنی دار نبود (3/0= P) و کاهش باند بین چرخه های حرارتی صفر، پنج هزار دور، سه هزار و پنج هزار دور از لحاظ آماری معنی دار بود (002/0> P و 03/0> P).

    نتیجه گیری

    افزایش تعداد چرخه حرارتی بیش از سه هزار دور باعث کاهش استحکام باند ریزبرشی باندینگ Tri-S می شو د.

    کلیدواژگان: استحکام باند ریزبرشی، باندینگ، چرخه حرارتی، نانوفیلر
|
  • Mahkameh Moshfeghi, Aysan Ghaznavi, Mojtaba Mohseni, Sima Nikneshan Pages 206-210
    Background And Aim

    Panoramic radiography is the preoperative imaging technique of choice for impacted mandibular third molar surgery. However، controversy exists regarding the ability of panoramic radiography in determining the relationship of the mandibular third molar roots with the inferior alveolar canal. This study aimed to assess the ability of panoramic radiography in determining the relationship of mandibular third molar roots with the inferior alveolar nerve (IAN) canal.

    Materials And Methods

    This diagnostic accuracy study was conducted on 100 panoramic radiographs that were evaluated by 5 oral and maxillofacial surgery residents. They offered their expert opinion on the relationship of third molars with the IAN canal based on panoramic radiographs. These perspectives were compared with the actual post-surgical findings. Kappa and weighted Kappa reproducibility tests were used for data analysis.

    Results

    Among 100 understudy cases، physical contact between the mandibular third molar roots and the canal was not observed in 88 cases intra-operatively; while this relationship existed in 12 cases. The panoramic radiography had a diagnostic sensitivity of 83. 3%، specificity of 83%، positive predictive value of 40% and negative predictive value of 97. 3%. The overall accuracy was 85%. Kappa and weighted Kappa coefficients of reproducibility were 61% and 79%، respectively.

    Conclusion

    Panoramic radiography can be confidently used as the most reliable and commonly accessible imaging technique. Considering the obtained negative predictive value، panoramic radiography is capable of revealing the involvement of third molar roots with the IAN canal with 97. 3% accuracy. Panoramic radiography had a low diagnostic value in determining the morphology of roots.

    Keywords: Panoramic radiography, inferior alveolar nerve, third molar
  • S.Jalal Pourhashemi, Mohammad Javad Kharazifard, Zahra Baniameri, Aylar Hasanzadeh Pages 211-214
    Background And Aim
    The ability of DIAGNOdent (DD) for detection of occlusal caries under sealant and its reproducibility is a matter of question for dentists. The aim of this study was to evaluate DD values before and after the application of opaque fissure sealant (FS) and to determine the reproducibility of DD for detection of occlusal caries under sealant.
    Materials And Methods
    This study was carried out on 42 extracted sound human premolar and third molar teeth. Two examinersassessed the deepest occlusal pit of teeth with DD Pen (Kavo، Germany). This evaluation was repeated one week later to assess DD reproducibility. Assessment with DD was also performed after acid etching and FS application. The results were recorded and analyzed using linear regression test and SPSS software.
    Results
    The intra-examiner reproducibility of DD was 75. 49% and 77. 56% for the first and second observers، respectively. The mean DD value after etching and FS therapy increased by 28 and 6 units، respectively.
    Conclusion
    DD has high reproducibility making it suitable for the monitoring of occlusal caries. However، DD value is influenced by the opaque sealant and thus، it should not be used as the sole device for detection of caries under sealants.
    Keywords: Fissure sealant, occlusal caries, laser fluorescence, DIAGNOdent
  • Ahmad Reza Talaeipour, Shirin Sakhdari, Mansour Jaffarizadeh, Maryam Mirzaei *, Sahar Talebi, Maziar Talaeipour Pages 215-221
    Background And Aim
    Due to the widespread use of lateral cephalometric radiography especially in orthodontic therapy and orthognathic surgery، obtaining radiographs of high quality with the least amount of radiation exposure is of utmost importance. The aim of this study was to compare the absorbed dose of head and neck target organs in conventional and digital lateral cephalometric radiography.
    Materials And Methods
    In this experimental study، RANDO phantom was used for absorbed dose estimation in thyroid، parotid، pituitary and submandibular glands، bone marrow and ocular lens. The phantom was exposed 60 times: 30 times with CRANEX Tome، Soredex and 30 times with CRANEX D، Soredex with standard exposure settings. TLD (GR-200) dosimeters were used to measure organ doses. A total of 69 TLDs were used with 9 TLDs for background radiation. T-test was used for statistical analysis.
    Results
    The mean absorbed dose of target organs was 0. 04±0. 005 mSv for conventional and 0. 01±0. 002 mSv for digital technique. The difference in absorbed dose in all target organs except for the thyroid gland (P=0. 08) between the two techniques of conventional and digital was statistically significant. (P=0. 01).
    Conclusion
    Use of digital lateral cephalometric system causes a significant reduction in absorbed dose compared to the conventional film-screen system
    Keywords: Lateral cephalometric radiography, absorbed dose, conventional radiography, digital radiography
  • Samira Shahsiah, Mohammad Yazdizadeh, Sahar Jalali, Mansour Jafarzadeh, Pejman Pourakbar Jahandideh, Zeynab Buzarjomehri Pages 222-228
    Background And Aim
    Mineral Trioxide Aggregate (MTA) has a high clinical success rate when used as the apical plug. The conventional method of using MTA as an apical plug is doneduring two treatment sessions. This study aimed to evaluate the possibility of complete filling of root canal with gutta percha and AH26 sealer immediately after the placement of MTA plug.
    Materials And Methods
    A total of 88 single-rooted teeth were selected for this experimental study. The teeth were prepared and randomly divided into two groups of 40 each. Four teeth were considered as the positive control group and the remaining 4 as the negative controls. In group 1، MTA apical plug was placed، specimens were stored in saline solution for 24h and then filled with gutta percha and AH26 sealer. In the 2nd group، the roots were filled immediately after the placement of MTA. In the positive control group، the root canals were left unfilled and in the negative control group، root canals were filled with gutta percha and sealer. The specimens were then immersed in 1% methylene blue، demineralized in 5% nitric acid and cleared in methyl salicylate. Dye penetration was measured by a stereomicroscope in micrometer. T-test was used for statistical analysis.
    Results
    The mean dye penetration was 7813 μ m in the first and 9152 μ m in the second group. According to t-test، the 2nd group had significantly greater microleakage than the first group (P<0. 05).
    Conclusion
    MTA needs to be exposed to moisture for final setting and root canal obturation must be delayed until complete setting of MTA.
    Keywords: Apexification, MTA, Microleakage
  • Maryam Zare Jahromi, Mohammad Hoseain Fathi, Saeid Zamiran Pages 229-235
    Background And Aim
    Since the use of rotary nickel titanium instruments is an essential part of endodontic treatment، itis important to compare the root canal cleaning ability of these instruments. The aim of this study was to compare the amount of smear layer and debris remaining following the use of four rotary instruments: MTwo، Pro Taper، Race and BioRaCe.
    Materials And Methods
    A total of120 mesiobuccal canals of extracted human first molars with apical root curvature of 10 ° to 20 ° were selected. Working length of all roots was 19 mm. The roots were randomly divided into four groups of 30 specimens. After the preparation of access cavity، the roots were instrumented using rotary instruments according to the manufacturer’s instructions. After each file، the root canal was irrigated with 2. 5%sodium hypochlorite. Then the roots were studied under scanning electron microscope. The smear layer and debris scoreswere evaluated by 2 endodontistsusing Schafer and Schlingemann classification. Kruskal -Wallis and Dunn tests were used for statistical analysis of results.
    Results
    The amount of smear layer produced by MTwo was lower than the other instrumentation techniques and it was significantly lower than that inBioRaCe system (p<0. 05). The amount of debris was also lower in the mentioned group but the difference in this respect between groups was not significant. BioRaCe system had the highest level of remained smear layer while Pro Taper had the highest amount of remained debris.
    Conclusion
    Within the limitations of this study، it was revealed that MTwo instruments had greater capability of removing smear layer and debris than theBioRaCe system.
    Keywords: Root canal preparation, instrumentation, Smear layer, SEM
  • Omid Tavakkol, Ehsan Farjud, Venos Mortazavi, Mahroo Vojdani Pages 236-242
    Background And Aim
    Several studies have evaluated the effect of microwave radiation on physical properties of acrylic resins. However، due to the recent introduction of heat-cure and cold-cure acrylic resins into the dental market and rapid popularity of cold-cure resins with less distortion in denture base، the present study sought to assess the effect of microwave disinfection on dimensional stability and flexural strength of two recently introduced heat-cure (Ivoclar) and cold-cure (FuturaGen) acrylic resins.
    Materials And Methods
    In this laboratory study، acrylic models were fabricated of an edentulous maxillary model using Ivoclar and FuturaGen acrylic resins. Three reference points were marked on the model: two in the back and one in the front of the edentulous arch. These reference points were used for the measurement of dimensional stability in the anteroposterior and cross-arch dimensions. Ten specimens of each acrylic resin were not disinfected. Ten samples were subjected to two 3 min cycles of microwave disinfection with 600 watt power. Distances between the reference points were measured by a Profile Projector. To evaluate flexural strength، a metal mould measuring 64x10x3. 3 mm was used for the fabrication of resin specimens. Similar to what was done for dimensional stability testing، 10 specimens of each acrylic resin were not disinfected and 10 other samples were subjected to 3-point bending test after disinfection. Data were compared and statistically analyzed using Mann-Whitney U test.
    Results
    The mean difference in anteroposterior and cross-arch dimensions revealed that two cycles of microwave disinfection of Ivoclar and FuturaGen acrylic resins did not have a significant effect on their dimensional stability (P>0. 017). The mean and standard deviation of the flexural strength of FuturaGen acrylic resin before and after disinfection was 76. 86±16. 80 and 70. 18±8. 48، respectively. These values for Ivoclar acrylic resin were 85. 92±12. 23 and 81. 91±6. 59، respectively. Two cycles of disinfection with microwave did not cause a significant effect on flexural strength of the two understudy acrylic resins (P>0. 05).
    Conclusion
    Two cycles of microwave disinfection had no negative effect on dimensional stability or flexural strength of FuturaGen and Ivoclar acrylic resins.
    Keywords: Acrylic resin, disinfection, microwave
  • Haleh Heshmat, Sepideh Banava, Parisa Zarandi, Foad Faraji Pages 243-249
    Background And Aim

    Solubility is among the negative characteristics of dental materials leading to structural degradation of cements and decreased longevity of restorations. The present study sought to assess the water sorption and solubility of FujiCem resin-modified glass ionomer (RMGI) and G-Cem self-adhesive resin cement in water and acid.

    Materials And Methods

    In this experimental study، 5 discs were fabricated from each understudy cement for solubility testing in lactic acid and 5 other disc-shaped specimens were made for evaluation of water sorption and solubility. Specimens were immersed in distilled water for 7 days and immediately weighed afterwards (M2). Discs were then transferred to a desiccator again to reach a constant weight of M3. Water sorption and solubility were calculated using the respective equations. For acid solubility testing، specimens were immersed in lactic acid for 24h. Independent t-test was applied for statistical analysis of results.

    Results

    Solubility in distilled water was 0. 0000139±0. 0001μg/m3 for FujiCem and 0. 0000016±0. 000005μg/m3 for G-Cem (P=0. 480). Water sorption was 0. 0000197±0. 000234 for FujiCem and 0. 0000025±0. 00004 for G-Cem (P<0. 001). Acid solubility was 0. 0059414±0. 0016 for FujiCem and 0. 0039115±0. 0016μg/m3 for G-Cem (P=0. 348).

    Conclusion

    The two understudy cements had no significant difference in water or acid solubility but FujiCem RMGI showed greater water sorption than G-Cem self-adhesive resin cement.

    Keywords: Acid solubility, water solubility, water sorption, resin modified glass ionomer, resin cement
  • Mohammad Reza Nabavizadeh, Fariborz Moazami, Mehdi Sedigh Shamsi, Zahra Emami Pages 250-255
    Background And Aim

    Different techniques are employed for sealer placementinto the root canal system. The purpose of this study was to compare the percentage of voids following root canal obturation with gutta percha and AH26 sealer using four different sealer placement techniques.

    Materials And Methods

    In this laboratory experimental study، root canals of 50 mandibular second premolars were prepared using the step-back technique. The teeth were assigned to 4 experimental groups of 10 and one control group based on sealer placement technique. After sealer application and canal obturation with lateral condensation technique، specimens were horizontally cut into 3 mm slices. Sections were evaluated under a digital microscope at 150X magnification for void detection in apical، middle and coronal thirds. Kruskal Wallis and Bonferroni tests were applied to compare the percentage of voids between different groups.

    Results

    No significant difference was found in void percentage in one-thirds or total sections between the four methods (P=0. 276).

    Conclusion

    Overall، no significant difference was noted in void percentage between the four techniques of sealer placement.

    Keywords: Void detection, digital microscope, sealer placement techniques
  • Sepideh Banava *, Mohammad Safaie Yazdi, Mahmood Safaie Yazdi Pages 256-262
    Background And Aim
    Restoration of deepdental caries without pulp exposure is usually challenging for dentists. In order to prevent pulp exposure and subsequent root canal therapy (RCT)، indirect pulp capping is usually performed. Stepwise excavation (SE) is a conservative method that canreduce the incidence of pulp exposure and maintain tooth vitality without the need for RCT. Considering the high prevalence of dental caries among the Iranian population، knowledge about this treatment modality canbe beneficial for dentists. Case report: A 23 year-old patient with three deep carious lesions presented toour dental clinic. The teeth had normal responses to thermal tests and percussion. Due tothehighrisk ofpulp exposure following conventional complete excavation of caries، stepwise excavation treatment was done. Three different lining materials (calcium hydroxide، MTA، CEM cement) were used to cover the remaining caries. The teeth were restored using posterior restorative glass ionomer (Fuji9، GC، USA). The teeth were followed weekly inthe first month and then every six months up to 30 months clinically and radiographically. At30-month follow-up، the teethdid not show any sensitivity to cold or percussion،had no spontaneous nocturnal painor irreversible pulpitis symptoms and did not need RCT; these signs were all indicative of asuccessful treatment.
    Keywords: Stepwise excavation, liner, MTA, calcium hydroxide, CEM cement, pulp exposure, caries removal
  • Sima Nikneshan, Fatemeh Iranloo, Sodeh Sarikhani, Mahkameh Moshfeghi Pages 263-268
    Background And Aim

    Use of panoramic radiography in some cases is easier and more cost-effective than other radiographies. However، it has some limitations as well. Considering the importance of radiography in dentistry، the present study sought to assess the consistency of selection of panoramic radiography by general dentists in Tehranwith FDA guidelines during 2010-2011.

    Materials And Methods

    In this descriptive cross-sectional study، 500 general dentists were selected using randomized cluster sampling and evaluated by a questionnaire. The questionnaire asked for demographic data and had 27 questions regarding the selection criteria for panoramic radiography. Dentists had the following answer choices for each criterion: “Strongly leads to prescription”، “probably leads to prescription”، “has no effect on prescription”، “probably prevents prescription” and “strongly prevents prescription”. The answers were collected and descriptively analyzed. To evaluate the effect of different factors on dentists’ answers، binary logistic regression with enter method was used.

    Results

    Of the understudy dentists، 44% were females and 56% were males with a mean age of 36. 84 yrs. Based on the results of regression analysis، panoramic radiography was prescribed by dentists in case of concerns regarding the carcinogenicity of radiation، good oral hygiene and for evaluation of growth and development before the age of 6 which are not in accord with the FDA guidelines. Also، for primary assessment of periodontal status، poor oral hygiene، disseminated pain، determination of alveolar crest height in the anterior region and pregnancy، panoramic radiography was prescribed by dentists which is completely in agreement with the FDA guidelines (P<0. 05).

    Conclusion

    Easy application of panoramic radiography and its accessibility were the reasons for its prescription in 55. 5% and 47. 6% of cases، respectively. Some reasons of prescription were in accord with the FDA guidelines while some others were in contrast to them.

    Keywords: Panoramic radiography, general dentists, FDA guidelines
  • Parvin Mirzakoucheki Boroujeni, Mehrdad Barekatain, Parisa Fattahi, Atefeh Fatemi, Laiya Zahraei, Ala Sharafi, Farid Fazeli Pages 269-274
    Background And Aim
    Composite resins require time to complete their polymerization. This process usually reaches its maximum rate after 24 hours. On the other hand، immediately after restoration، water sorption results in hygroscopic expansion of composite resins and the mentioned two factors usually reachequilibrium after a week. Considering the effect of mentioned processes on the microleakage of composite restorations، the purpose of the present study was to evaluate the effect of finishing and polishing time on the mean microleakage of composite restorations.
    Materials And Methods
    In this in-vitro experimental study، 60 sound human premolar teeth were selected. A standard Class V cavity was prepared measuring 1. 5 mm in depth، 3 mm in width and 2 mm in length on the buccal surface of each tooth and incrementally restored with composite resin. Next، the teeth were randomly divided into 4 groups. The teeth in groups 1، 2، 3 and 4 were finished and polished immediately، 15 min، 24 h and one week after storage in distilled water at 37°C، respectively. Specimens in each group were subjected to 500 thermal cycles. The teeth were then coated with adhesive wax and nail varnish and immersed in 2% fuchsin solution for 24h. The specimens were washed and each sample was longitudinally sectioned in half by a diamond saw. Both halves were evaluated in terms of dye penetration under a stereomicroscope at 28X magnification. For each sample، the section with greater degree of microleakage was selected. Kruskal Wallis test and Mann Whitney U test were used for data analysis with a 99. 1% confidence interval.
    Results
    The lowest mean microleakage was observed in the occlusal margin of group 3 teeth; while the highest mean microleakage belonged to the occlusal and gingival margins of teeth in group 2. A significant difference was noted between the 4 groups in occlusal margin microleakage (P<0. 009). However، no such difference was found in gingival margin.
    Conclusion
    This study showed that the finishing and polishing timewas effective on the mean microleakage in the enamel margin of composite restorations. The best time of finishing and polishing was 24h after the restoration. Time of finishing and polishing had no effect on microleakage in dentin margins of restorations.
    Keywords: Composite resins, polishing, microleakage
  • Zahra Jaberi Ansari, Hamid Khalili, Mohammad Ali Keshavarz, Manoosha Amiri Siavashani Pages 275-280
    Background And Aim

    Estimation of the survival of dental materials is especially important when manufacturing new materials. Thermocycling can greatly help in this respect. The purpose of this study was to evaluate micro-shear bond strength of a nanofiller bonding with and without thermocycling in a newly invented device.

    Materials And Methods

    In this experimental study، human third molars were sectioned into 1. 5 mm slices after extraction and disinfection. Clearfil Tri-S nanofiller bond was applied to the dentin part of sections according to the manufacturer’s instructions. Clearfil AP-X composite resin was placed over the dentin using tubes with 0. 75 mm internal diameter and one mm height and light cured. Specimens were randomly divided into three groups and subjected to thermocycling in a newly invented device for zero، 3000 and 5000 cyclesbetween 5±2°C and 55±2°C. Micro-shear bond strength was measured by microtensile tester with a cross-head speed of 0. 5 mm/min. Obtained data were analyzed using one-way ANOVA. Tukey’s test was used for multiple comparisons with a 95% confidence interval.

    Results

    The mean micro-shear bond strength after zero، 3000 and 5000 thermal cycles was found to be 19. 27±4. 56، 17. 00±6. 52 and 11. 58±4. 64 MPa، respectively. The reduction in bond strength between zero and 3000 thermal cycles was not statistically significant (P=0. 3) but this reduction between zero and 5000، as well as 3000 and 5000 cycles was statistically significant (P<0. 002 and P<0. 03، respectively).

    Conclusion

    Increase in number of thermal cycles for more than 3000 reduces the micro-shear bond strength of Tri-S bonding agent.

    Keywords: Micro, shear bond strength, bonding, thermal cycles, nanofiller