فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد احمدنیا، محمدعلی سحری صفحات 1-8
    از پودر تهیه شده تحت شرایط بهینه (خلا600 میلی متر جیوه و دمای 75 درجه سانتی گراد) از خرمای رقم «شاهانی»، در فرمولاسیون تافی شکلاتی استفاده و جایگزین 25، 50، 75 و 100 درصد شکر مصرفی شد آنگاه بافت، رنگ و انرژی تولیدی محصول اندازه گیری و با شاهد (100% شکر)، مقایسه گردید. در نهایت کیفیت ارگانولپتیکی تافی های مختلف تولید شده (بو، طعم، قابلیت جوندگی، شیرینی و رنگ ظاهری) توسط 30 نفر داور ارزیابی شد. نتایج آماری نشان داد که تافی تولیدی با جایگزینی50 درصد (بو: 2/3؛ طعم: 5/3؛ قابلیت جوندگی: 4/3؛ شیرینی: 5/3 و رنگ ظاهری: 7/3 نمره) و 75 درصد پودر خرما (بو: 5/3؛ طعم: 3/3؛ قابلیت جوندگی: 6/3؛ شیرینی: 3/3 و رنگ ظاهری: 5/3 نمره) بالاترین رتبه را نسبت به تافی معمولی داشت.
    کلیدواژگان: کلید واژگان: پودر خرما، فرمولاسیون، تافی، ارزیابی حسی
  • اثر غنی سازی با آرد سویای بدون چربی بر ویژگی های حسی و رئولوژی نان تافتون
    صفحات 9-16
    هدف این مطالعه بررسی و مقایسه اثرات نان های غنی شده با آرد سویای بدون چربی بر روی ویژگی های شیمیایی، حسی و رئولوژی نان می باشد. آردهای سویای بدون چربی با درصدهای 3، 7 و 12 با آرد گندم مخلوط شده و نانهای حاصل مورد ارزیابی حسی قرار گرفتند. تاثیر غنی سازی بر روی ویژگی های رئولوژیکی خمیر بدست آمده با استفاده از دستگاه فارینوگراف و اکستنسوگراف مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان خاکستر و پروتئین نانهای غنی شده با سویای 3 و 7 درصد بدون چربی در مقایسه با نان شاهد افزایش معنی داری داشت (05/0 p<). بر طبق نتایج بدست آمده ویژگی های حسی از قبیل لقمه پذیری، شکل ظاهری، طعم و مزه، تردی و کیفیت کلی نان غنی شده با 3 درصد سویای بدون چربی بالاترین امتیاز را کسب کرد. فارینوگرام آرد گندم در مقایسه با مخلوط های متفاوت آرد گندم و سویا نشان داد که جذب آب، گسترش خمیر، مقاومت خمیر و عدد والوریمتری با افزایش میزان غنی سازی افزایش پیدا می کند. نتیجه گیری کلی این مطالعه اهمیت تولید نان غنی شده با 5-3 درصد سویای بدون چربی را با ویژگی های شیمیایی، حسی و رئولوژی مطلوب تایید کرد.
    کلیدواژگان: نان تافتون، غنی سازی، آرد سویای بدون چربی، ویژگیهای حسی، ویژگیهای رئولوژی
  • بررسی فرمولاسیون، تولید و ارزیابی حسی کره پسته
    صفحات 19-26
    نظر به اهمیت شهرت جهانی پسته که در حدود بیش از 50 درصد کل تولید جهان را ایران در اختیار دارد و به منظور یافتن راهی برای استفاده بهینه از پسته های دهان بسته که مصرف آجیلی ندارند، این تحقیق با تولید محصولی فرعی از پسته (Pistacia Vera) بنام کره پسته (Pistachio butter) در مقیاس آزمایشگاهی و صنعتی انجام گرفت. برای انجام این پژوهش که به صورت توصیفی- اکتشافی بوده است، پسته نوع فندقی ابراهیمی با 16 درصد پسته های دهان بسته، از باغ های اطراف کرمان جمع آوری و پس از پوست گیری و آسیاب کردن، با مواد افزودنی شامل لسیتین، آنتی اکسیدان و شکر (یا نمک) و مواد طعم دهنده (هل و وانیل)، مخلوط شده فرمولاسیونهای مختلفی تهیه گردید و در نهایت پس از ورز دادن و آماده سازی، بسته بندی گردید. ترکیبات شیمیایی محصول نیز طبق روش های استاندارد، اندازه گیری شد. نمونه های تولیدی، تفاوت، وابستگی و نزدیکی آنها به یکدیگر، میانگین داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSمقایسه شد.
    ابتدا چهار تیمار از هر گروه کره پسته بر پایه شیرین و شور ساخته شد. متعاقبا ارزیابی حسی طعم تیمارها براساس آزمون امتیازدهی(Scoring)، با استفاده از گروه ارزیاب حسی 5 نفره آموزش دیده انجام شد. باتوجه به نتایج آزمونهای حسی، تیمارهای 30 درصد شکر از طعم شیرین و تیمار 1 درصد از طعم شور که با اختلاف معنی داری از تیمارهای دیگر قرار داشتند، انتخاب گردید(P<0.05). پس از آن دو تیمار منتخب در سطح جامعه با روش ارزیابی حسی ترجیح جفتی (Paired Preference) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نوع شیرین با اختلاف معنی داری ترجیح داده شد(P<0.05). با انتخاب پایه شیرین در جامعه،کره پسته بر پایه شیرین باطعم های هلی و وانیلی تولید شده و دیگر بار توسط ارزیابهای دوره دیده به روش امتیاز دهی مورد ارزیابی حسی قرار گرفت. براساس نتایج حاصله،کره پسته با 40 درصد شکر در تیمارهای با طعم وانیل و کره پسته با 30 درصد شکر در تیمارهای با طعم هل،به دلیل عدم تفاوت معنی دار با نمونه 50 درصد شکر و تفاوت معنی دار با نمونه 15 درصد شکر انتخاب گردیدند. دو تیمار برتر، مجدا در سطح جامعه به روش ترجیح جفتی مورد ارزیابی حسی قرار گرفتند که تفاوت معنی داری بین دو تیمار وجود نداشت.
    در پایان برای بررسی اثر زمان ماندگاری بر طعم، پس از 5ماه، نمونه های وانیلی و هلی با روش رتبه بندی(Ranking) با استفاده از پانل خانگی (In house Panel) ارزیابی شدند که نمونه نوع هلی با شکر 30 گرم درصد و نوع وانیلی با شکر 40 گرم درصد که با تفاوت معنی داری نسبت به دیگر نمونه ها قرار داشتند، به عنوان نمونه های برتر برگزیده شدند(P<0.05) ویژگی های فیزیکوشیمیایی هر کدام از محصولات تولید شده با درصدهای مختلف شکر در تیمارهای هلی و وانیلی نیز اندازه گیری شد. عملیات تعییین عمر ماندگاری در زمانهای 15،30،45، 60، 90 و 120 روز و دماهای oc 25 و oc 45 با تعیین عدد پراکسید و اسیدیته بر حسب اسیداولئیک، با توجه به استاندار مربوطه انجام گردید که نتیجه،نشان دهنده بالابودن ماندگاری کره پسته بود. برای تحلیل آماری پارامترهای مورد مطالعه از نرم افزار SPSS استفاده شد. برای پارامترهای کمی ویژگی های فیزیکوشیمیایی از آمار توصیفی به صورت میانگین و انحراف معیار بهره گیری شد. برای ویژگی های حسی، بسته به مورد از روش آنالیز واریانس و آزمون LSD، روش رتبه بندی و آزمون فریدمن و همچنین آزمون دو جمله ای دو دامنه ای استفاده شد.
    کلیدواژگان: کره پسته، فرمولاسیون، ارزیابی حسی
  • بازدارندگی رشد لیستریا منوسیتوژنز با باکتری های اسید لاکتیک در قطعات سترون گوشت ماهی سفید دودی(Rurtillus frisii kutum)
    صفحات 27-36
    هدف از این مطالعه توصیفی تعیین ظرفیت بازدارندگی دو سویه از لاکوباسیل های جدا شده از محتویات روده تاس ماهی ایرانی بر علیه لیستریا منوسیتوژنز در فرآورده دودی ماهی سفید بود. سویه های باکتریایی مورد آزمایش در این مطالعه شامل لاکتوباسیلوس کازئی جدایه AP 8 و لاکتوباسیلوس پلانتارم جدایه AP 12 بودند. نتایج حاصل از بررسی اثر بازدارندگی سویه های باکتریایی بر لیستریا منوسیتوژنز با روش دیسک نشان داد که هر دو سویه لاکتوباسیل توانایی بازدارندگی از رشد لیستریا منوسیتوژنز را در محیط آزمایشگاه دارند. در بین سویه های باکتریایی بیشترین میزان بازدارندگی متعلق به سویه، لاکتوباسیلوس کازئی بود. ظرفیت بازدارندگی و پتانسیل فساد سویه های باکتریایی در محیط سترون گوشت با تلقیح سویه های باکتریایی به میزان 104 باکتری در گرم (CFU/g) و لیستریا منوسیتوژنز به میزان 102 باکتری در گرم در طول 40 روز نگه داری در دماهای 4 و 20 درجه سانتیگراد بررسی شد. در طول دوره نگه داری، سویه های تلقیح شده به گوشت اثرات منفی را بر کیفیت ماهی سفید دودی از خود نشان ندادند) عدم تولید TVBN، عدم اسیدی کردن محیط گوشت(. در بین سویه های تلقیح شده به گوشت، سویه لاکتوباسیلوس کازئی از رشد نسبتا بالاتری و همچنین ظرفیت بازدارندگی بیشتری برخوردار بود به طوری که میزان لیستریا منوسیتوژنز را در پایان40 روز نگه داری در دماهای 4 و 20 درجه سانتیگراد در میزان کمتر از 50 باکتری در گرم نگه داشت. به عنوان نتیجه گیری کلی می توان بیان کرد که نگهدارندگی زیستی ماهی سفید دودی با کشت های باکتریایی نظیر لاکتوباسیلوس کازئی یک روش قابل اطمینان برای جلوگیری از رشد لیستریا منوسیتوژنز در این فرآورده با حداقل تاثیر بر خصوصیات کیفی محصول در پایان دوره نگه داری می باشد.
    کلیدواژگان: ماهی سفید دودی، لیستریا منوسیتوژنز، نگهدارنده زیستی، لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس پلانتارم
  • مهدی اسماعیلیان، سعید مینایی، عادل پیرایش، امیر حسین افکاری سیاح صفحات 37-44
    امروزه مشخص شده است که مهمترین عامل ضایعات پس از برداشت در محصولات آبدار و فاسدشدنی آسیب های مکانیکی می باشد. کاهش حساسیت محصول به ضربه از طریق انتخاب رقم مناسب و مدت زمان مناسب انبارداری از اولویت های این پژوهش بوده است. در این تحقیق تاثیر رقم، انرژی ضربه ای و مدت زمان ذخیره سازی بر آسیب های مکانیکی سیب و حساسیت آن به ضربه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که رقم گلدن دلیشز نسبت به رقم رد دلیشز از مقاومت بیشتری به ضربه برخوردار است. همچنین بیشترین درصد ضایعات معادل 4/8% از کل حجم سیب در سطح انرژی 1210 میلی ژول و در کمترین دوره انبارداری (12 روز پس از برداشت) مربوط به رقم رد دلیشز بود. درحالیکه کمترین درصد ضایعات معادل 1%، به رقم گلدن در سطح انرژی 410 میلی ژول و بیشترین دوره انبارداری (67 روز پس از برداشت) تعلق داشت. بر اساس پارامتر قابلیت کوفتگی، بطور مشخص با افزایش مدت انبارداری این قابلیت در هر دو رقم کاهش می یابد و به عبارت دیگر مقاومت سیب ها با گذشت زمان نسبت به ضربه افزایش می یابد. بر اساس نتایج بدست آمده، با افزایش میزان انرژی سینتیک در هر دو رقم مورد بررسی، درصد کوفتگی افزایش می یابد اما قابلیت کوفتگی تغییر معنی داری نمی کند و تنها بطور محسوسی در دوره 12 روز پس از برداشت افزایش می یابد. همچنین تاثیر متقابل زمان × رقم بطور معنی داری بر مقاومت به کوفتگی سیب و درصد حجم کوفتگی سیب موثر بود، درحالیکه تاثیر متقابل سه گانه (زمان×رقم×انرژی) بر هیچ یک از متغیرهای وابسته اثر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: آسیب مکانیکی، سیب، ضربه، انبارداری
  • علی فضل آرا، محمدرضا عدالتیان صفحات 45-52
    خرما، یکی از محصولات مهم و استراتژیک کشور ما، ایران است. آلودگی میکروبی خرما، یکی از عوامل مهم ضایعات این محصول است. در این تحقیق، بر روی واریته غالب منطقه خوزستان که رقم استعمران یا سایر می باشد، مطالعاتی صورت گرفته و میزان بار میکروبی آن از نظرشمارش کلی، کپک و مخمر و کلیفرم مورد بررسی قرار گرفت.
    هدف از این طرح، بررسی بار میکروبی خرمای رقم استعمران در مدت زمان 6 ماه نگهداری در دو درجه حرارت محیط (25 درجه سانتیگراد) و دمای یخچال (4 درجه سانتیگراد) بود. نمونه ها پس از برداشت به طور تصادفی از ده درخت و بسته بندی در ظروف پلاستیکی از ابتدای مهرماه تا پایان اسفند ماه، در هر ماه به صورت سه بار تکرار مورد آنالیز میکروبی قرار گرفتند.
    نمونه های خرما با استومکر همگن شده وبا سرم فیزیولوژی رقیق سازی صورت گرفت.از محیط های کشت استاندارد پلیت کانت آگار،سابرود دکستروز آگاروویولت ردبایل آگاربه ترتیب برای شمارش کلی باکتری،کپک ومخمر وکلیفرم استفاده گردید.
    نتایج بدست آمده حاکی از آن است که نگهداری نمونه ها در دمای یخچال، اثر بازدارندگی بر رشد میکروبها دارد و روندبار میکروبی بویژه کپک و مخمر در طی 6 ماه نگهداری در دمای محیط حالت افزایش و در دمای یخچال حالت کاهش داشته است در مورد کپک ومخمردر دمای محیط لگاریتم آن از3.63به 5.32 افزایش و در دمای یخچال از5.36به 3 کاهش یافت.در مورد شمارش کلی باکتری ها وکلیفرم ها در دو دمای محیط ویخچال روند منظم ویکسانی مشاهده نشد.
    با توجه به نتایج بدست آمده در این پژوهش، بهترین شرایط نگهداری میوه خرما، نگهداری در دمای یخچال است که این دما اثر بازدارندگی و کاهش بر رشد میکروبی داشته است.
    کلیدواژگان: خرما، بار میکروبی، کپک و مخمر، انبارداری
  • بررسی میزان ترکیبات فنولی و توکوفرولی در تعدادی از روغنهای زیتون تجاری ایرانی با استفاده ازکروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
    صفحات 53-59
    روغن های زیتون بکر حاوی مقادیر زیادی ترکیبات فنلی و توکوفرولی می باشند که بر روی طعم و پایداری آن تاثیر بسزایی دارند و به همین دلیل در مقابل اکسیداسیون نسبت به روغن های تصفیه شده مقاوم تر هستند. همچنین توکوفرولها از ترکیبات مهم و حائز اهمیت روغن زیتون می باشند که خاصیت آنتی اکسیدانی و ویتامینی داشته که علاوه بر افزایش مقاومت و پایداری روغن دارای فوائد بیولوژیکی مانند کنترل رادیکالهای آزاد می باشند.
    با توجه به اهمیت این دو ترکیب، در هفت نمونه روغن زیتون تجاری ایرانی بطور تصادفی از مراکز خرید جمع آوری شدند و مقدار و اجزاء ترکیبات فنولی و توکوفرولی با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان ترکیبات فنولی روغنهای زیتون ایرانی مورد آزمون بسیار ناچیز میباشد و در گروه روغنهای زیتون با میزان پلی فنل کم قرار می گیرند که با توجه به اینکه آزمونهای تایید خلوص نمونه ها انجام نشده است، می تواند ناشی از زمان و درجه حرارت بالای مرحله مالاکساژ، نحوه استخراج و نوع واریته زیتون باشد.
    همچنین میزان ترکیبات توکوفرولی نیز کم بود که می تواند به علت اعمال فرایند تصفیه شدید در روغنهای زیتون ایرانی و عدم کاربرد بسته بندی مناسب در روغنهای زیتون ایرانی باشد.
    کلیدواژگان: روغن زیتون، توکوفرول، پلی فنل، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
  • مهدی کاشانی نژاد، سید حسین حسینی، محبوبه کشیری، یحیی مقصودلو صفحات 61-68
    مالت سازی یک فرایند پیچیده بیوتکنولوژی است که شامل خیساندن، جوانه زنی و خشک کردن مالت جوانه زده در شرایط کنترل شده دما و رطوبت می باشد. در این تحقیق دو غله تریتیکاله و جو صحرا از سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان تهیه و پس از دو ماه انبارداری، ویژگی های فیزیکوشیمیایی و رویشی آنها تعیین گردید. پس از تهیه مالت از دو غله مذکور در آزمایشگاه، به منظور بررسی کیفیت آنها عصاره گیری انجام شد و ویژگی های فیزیکوشیمیایی مانند بازدهی استخراج عصاره آب گرم، قند احیاءکننده، شدت رنگ، ازت کل محلول، ازت α- آمینو آزاد در عصاره حاصل بررسی گردید. آنالیز واریانس با استفاده از نرم افزار SAS و مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح 5 درصد انجام گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد طی فرایند مالت سازی قدرت دیاستاتیک و بازدهی استخراج عصاره آب سرد جو صحرا و تریتیکاله افزایش اما درصد خاکستر و ازت کل آنها کاهش یافت (05/0>P). همچنین مقدار چربی و pH تریتیکاله و جو طی فرایند مالت سازی به ترتیب افزایش و کاهش نشان داد. همچنین ارزیابی کیفیت مالت حاصل از غلات مورد مورد مطالعه حاکی از آن بود که بازدهی استخراج عصاره آب گرم (14/72%)، قند احیاءکننده (25/75%)، شدت رنگ (ASBC034/4)، بریکس (87/8%)، ازت کل محلول (148/1%)، ازت α- آمینو آزاد (mg/l67/313) و مدت زمان فیلتراسیون ورت حاصل از مالت تریتیکاله بیشتر از مالت جو صحرا بود (05/0>P).
    کلیدواژگان: استخراج عصاره آب گرم، تریتیکاله، جو، مالت
  • یوسف روزبهان، داریوش علیپور، محسن برزگر، محمدحسین عزیزی صفحات 69-74
    در این تحقیق ترکیبات فنولیک تفاله انگور با استفاده از حلال استن استخراج و مقدار آن به روش فولین-سیوکالتو اندازه گیری شد. به منظور بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره استخراج شده مقادیر 50، 150، 250 و 350 ppm به روغن خام سویا افزوده گردید و در روزهای صفر، چهار، هشت و دوازده عدد پراکسید و روزهای صفر، پنج، نه و سیزده عدد تیوباربیتوریک اسید (TBA) نمونه های روغن تعیین گردید. نتایج نشان داد که مقدار ترکیبات فنولیک در تفاله انگور حدود 2/1 ± 64 گرم به ازای کیلو گرم وزن خشک می باشد. غلظت 150 ppm عصاره حاوی تانن تفاله انگور دارای فعالیت مناسبی در مهار اکسید اسیون روغن سویا بود، و از نظر آماری تفاوت معنی داری بین سطوح 150، 250 و 350 ppm مشاهده نشد. این غلظت حتی از غلظت 200 ppm آنتی اکسیدان های سنتزی استفاده شده در این آزمایش نیز بهتر بود. بدین ترتیب می توان تفاله انگور را منبع مناسبی از آنتی اکسیدان های طبیعی معرفی نمود و این اثر را ناشی از حضور ترکیبات فنولیک آن دانست.
    کلیدواژگان: تفاله انگور، ترکیبات فنولیک، آنتی اکسیدان، عدد پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید
|
  • Pages 1-8
    The date powder produced from ″Shahani″ variety under optimize condition (600 mmHg vacuum and 75 °C) was used in formulation of chocolate toffee as sweet replacer in proportion of 25، 50، 75 and 100 % of sugar which is commonly utilized. Then، texture، color and energy content of product were compared with a blank sample having no date powder. Finally، organoleptic qualities of the produced toffee (odor، flavor، chewiness، sweetness، apparent color) were evaluated by a group of 30 panelists. Statistical results showed that the samples with 50% (odor: 3. 2; flavor: 3. 5; chewiness: 3. 4; sweetness: 3. 5 and apparent color: 3. 7 score) and 75% (odor: 3. 5; flavor: 3. 3; chewiness: 3. 6; sweetness: 3. 3 and apparent color: 3. 5 score) of date powder had the highest score in comparison with common chocolate toffee.
    Keywords: Date powder, Formulation, Toffee, Sensory Evaluation
  • The effect of fortification with defatted soy on the sensory and rheological properties of Taftoon bread
    Pages 9-16
    The objective of this study was to determine the effects of soy-fortified bread on the sensory and rheological properties. Ground defatted soy flours were blended with wheat flour at 3، 7 and 12%. The organoleptic characteristics of soy-fortified wheat breads were carried out by taste panel. The effect of this fortification on the rheological properties of the resulting dough was investigated using farinograph and extensograph for quality assessment of the final product. The ash and protein contents of 3% and 7% wheat-soy bread blends increased compared with control. The results revealed that organoleptic characteristics scores such as bendability، appearance، flavor and taste، crust texture and overall acceptability properties of bread containing 3% defatted soy flour was highest. Farinograph testing of the control flour and different wheat-soy flour blends showed that water absorption، dough development، dough stability، and valorimeter value increased as the level of fortification increased. The results of this study confirm the importance of producing 3-5% defatted soy fortified bread with good rheological and sensory characteristics.
    Keywords: Taftoon bread, Fortification, Defatted soy flour, Sensory properties, Rheological characteristics
  • Survey of Formulation, Production and Sensory Evaluation of Pistachio Butter
    Pages 19-26
    This study carried out at industrial and laboratorial scale to produce a by- product from pistachio (pistacia vera) named «Pistachio butter» for the purpose of finding a way for better use of shut-mouth pistachios which are not be used as dried nuts، and also considering the importance and global fame of pistachio which Iran has about more than 50% of world production. To do this descriptive- explorative study، pistachios (CT: Fandoghee- Ibraheemi with 16% shut-mouth) were gathered from Kerman gardens، then peeled، milled and mixed with additives containing lecithin، antioxidant، sugar (or salt) and flavoring agents (cardamom and vanilla) and finally packed after kneading and preparing by using pistachios with third skin or peeled. Chemical components of the products also measured according to the standard operations. Produced samples، difference، dependence and relationship of them preparing، by using pistachios with third skin or peeled. At first، 4 treatments from every group of sweet or salt base were made. Then، Sensory evaluations for flavor of treatments were carried out by 5 member instructed sensory panelists، based on scoring test. Treatment with 30% sugar from sweet flavor and treatment with 1% salt from salt flavor were selected which had significant difference with other treatments (p<0. 05). Then two selected treatments on society were evaluated by paired preference evaluating method. Sweet base was preferred with significant difference (P<0. 05). By selecting sweet base in society، sweet base pistachio butter with vanilla and cardamom were made and again were sensory evaluated by instructed panelists using scoring method. According to the received results pistachio butter with 40% sugar in vanilla treatments and pistachio butter with 30% sugar in cardamom treatments were selected because of no significant difference with 50% sugar treatment and having significant difference with 15% sugar treatment. Two preferred treatments were evaluated by paired preference method on society again، which there was no significant difference between two treatments. At last for studying effect of shelf life on flavor، after 5 months، vanilla and cardamom treatments were evaluated by ranking method using in – house panel، which cardamom treatment with 30% sugar and vanilla one with 40% sugar were selected because of having significant difference with the others (p<0. 05). Physicochemical characteristics of every produced sample with different percents of sugar in vanilla and cardamom treatments were measured. Determining shelf life in durations of 15، 30،45،60،90 and 120 days were done by measuring peroxide and acidity index in terms of oleic acid noting related standard which the result showed high stability in pistachio butter. SPSS software was used for statistical analysis. Descriptive statistics in form of mean and standard deviation were used for quantitative parameters and physicochemical characteristicsFor sensory characteristics، depend on cases، variance analysis and LSD test، ranking method and freedman test and also two sentence two scope test were used.
    Keywords: Pistachio butter, Formulation, Sensory Evaluation
  • Inhibition of Listeria Monocytogenes Growth by Lactic Acid Bacteria in Strile Cold Smoked Roach (Rurtillus frisii kutum)
    Pages 27-36
    The aim of this study was to demonstrate the inhibitory capacity of two strains of gram positive bacilli، isolated from intestinal content of Persian sturgeon، against Listeria monocytogenes growth. Two strains Lactobacillus casei AP 8 and Lactobacillus plantarum A P 12، were screened for their antilisterial activity against. L. monocytogenes، using a disk diffusion agar test. However، L. casei AP 8 always had the highest inhibitory effect. The spoiling potential and antilisterial capacity of bacterial strains was tested in sterile cold smoked roach (CSR) blocks inoculated with 104 CFU g− 1 of lactic bacteria and 102 CFU g-1 of Listeria monocytogenes and then stored for 10 days at 4 °C followed by 30 days at 20 °C. L. casei AP8 grew a little faster L. plantarum A P 12 and none of them showed any adverse effect on quality of the product (i. e. no total volatile basic nitrogen (TVBN) production and no acidification. Lactobacillus casei AP8 was the most efficient strain، maintaining the level of L. monocytogenes at <50 CFU/ g during 40 dayss of storage at 4 and 20°C. In conclusion، biopreservation of cold smoked roach using bacterial cultures such as L. casei AP8 is a promising way to inhibit the growth of pathogenic bacteria such as L. monocytogenes with low effect on the product quality.
    Keywords: Cold smoked roach, Listeria monocytogenes, Biopreservation, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum
  • Pages 37-44
    Today، It is well known that mechanical damage is the major source of post-harvest losses in fruits and vegetables. In this research، decrease of product sensitivity to impact due to the effect of variety، harvesting، and handling methods as well as the duration of storage were studied. Therefore، based on a series of mechanical tests، effect of variety، impact energy and duration of storage were investigated on mechanical damage to apples. The results showed that in comparing the two varieties، Golden delicious had more strength than Red delicious. Also، it was found that maximum losses were related to the Red delicious variety، equal to 8. 4% of total volume of fruit at the 1210 mJ level of impact energy and in the period of 12 days after harvest. Minimum losses were related to the Golden delicious variety equal to 1% of total volume at 410 mJ level of impact energy 67 days after harvest. According to the results، apple bruise threshold decreased significantly with increasing storage time. Also، percent of bruise volume increased with increasing level of kinetic energy، but bruise resistance and bruise threshold had no change. The interaction of time × variety significantly affected bruise resistance and percent of bruise volume، While the triple interaction of time × variety × energy had no significant effect on the dependent variables.
  • Pages 45-52
    Date palm is one of important and strategic crops in، Iran. Microbial contamination is the most important factor in wasting of date palm. In this study، Sayer or Stamaran cultivar thatis the most predominant cultivar in Khuzestan province، was studied and its microbial profile and characteristics including: total count (T. C)، mold and yeast، and coli form were determined. During six months storage at 2 different temperatures environment temperature (25°C) and cold storage (4 °C). Samples of date fruits were taken randomly after harvesting from ten trees and were then packed in plastic containers and stored as mentioned until the day of experiment for microbial analysis and analyzed in 3 replicates. Date samples homogenized with stomacher and then diluted with serum physiology. Standard plate count agar، sabroud Dextrose Agar and Violet Red Bile Lactose Agar media were used for total count،mold and yeast and coliform determination،respectively. Results showed that cold storage had inhibitory effect on microbial growth and microbial profile especially mold and yeast has had increasing trend in environment temperature and decreasing trend in cold storage during 6 month. With respect to mold and yeast log cfu had increased from 3. 63 to 5. 32 in room or environmental temperature and had decreased from 5. 36 to 3 in cold or refrigerator temperature. No clear trend had been seen in total count and coliforms in both temperatures. Finally according to the results، the best condition for date palm storage is the cold storage or refrigerator temperature (4 °C) that this temperature has the inhibitory effect on microbial growth.
    Keywords: Date palm, Microbial Contamination, Mold, yeast, storage
  • Evaluation of Phenolic Compounds and Tocopherols Content in Some Trade Iranian Olive Oils by HPLC
    Pages 53-59
    The amount and composition of tocopherols and phenols، two main naturalantioxidants in olive oil، have been evaluated and analysed by HPLC in seven different brands of Iranian olive oil. Results showed that phenol and tocopherol amounts In Iran، because of long time and high temperature of malaxation and also type of extraction or even type of variety، polyphenols and tocopherols content of Iranian olive oil are low and were put on the category of low polyphenol olive oils and seems they don’t have nutritional value as virgin olive oil.
    Keywords: HPLC, Tocopherol, Polyphenol, Olive oil
  • Pages 61-68
    Malting is a complex biotechnological process that includes steeping; germination and drying of cereal grains under controlled conditions of temperature and humidity. In present study of barley variety، namely Sahra and Triticale were obtained from Agricultural Organization of Golestan province. Preliminary assessment tests such as viability and physico-chemical properties were determined after two month storage. Malts samples that produced in laboratory scale were measured following mashing process for properties of wort. Analysis of variance was performed with SAS software and the differences among means were evaluated using the Duncan''s multiple range tests. The result showed that during malting diastatic power and cold water extract improved، but ash and protein decreased in both triticale and barley. Also during malt process the amount of fat and pH decrease and increase respectively. The results confirmed that some properties such as diastatic power، protein and cold water extract of malted triticale was more than Barley and also this cereal produced higher hot water extract (25. 78 %)، reduced sugars (75. 25 %)، color (4. 023 ASBC)، brix (8. 78%)، total soluble nitrogen (1. 148 %)، free amino nitrogen (313/67 mg/l) and also time of filtration of triticale extract was more than malted barley.
    Keywords: Barley, Hot water extract, Malt, Triticale
  • Pages 69-74
    In this experiment، acetone was used to extract the phenolic compounds of grape pomace by colorimetric method (Folin-Ciocalteu). The phenolics extract levels of 50، 150، 250 and 350 ppm were used to assess their antioxidant activity in raw soybean oil. On day 0، 4، 8 and 12 the proxide value for soybean oil was estimated. Also، the TBA value for soybean oil on day 0، 5، 9 and 13 was estimated. The results showed that the phenolic compounds whose content in grape pomace is 64 g/kg DM has an antioxidant activity. The level of 150 ppm of tannin extract from grape pomace showed a desirable activity to prevent the oxidation of raw soybean oil. The antioxidant activity of this level was higher than those obtained by the level 200 ppm from synthetic antioxidants. Therefore، the use of phenolic compound in grape pomace as natural antioxidants can be recommended.
    Keywords: Grape pomace, Phenolic compounds, Antioxidant activity, Peroxide value, TBA