فهرست مطالب

اقتصاد پولی، مالی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه اقتصاد پولی، مالی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1391)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/08/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اسدالله فرزین وش، حمید عزیزمحمدلو* صفحه 23
    توسعه سیستم مالی و رشد سرمایه گذاری بخش خصوصی هر دو به عنوان مولفه های اساسی تسریع کننده رشد اقتصادی به شمار می روند. این امر در بطن خود تداعی کننده این فرض است که این دو متغیر علاوه بر تاثیر مستقیم بر رشد اقتصادی می توانند از طریق غیر مستقیم و به واسطه تقویت یکدیگر نیز در بهبود رشد اقتصادی ایفای نقش می کنند.
    این تحقیق به دنبال آزمون این فرض است که آیا واقعا چنین تعاملی بین این دو متغیر در اقتصاد ایران وجود دارد و آیا می توان ارتباط معنی داری را بین این دو جستجو نمود؟
    نتایج حاصل از انجام آزمون های هم جمعی حاکی از وجود یک ارتباط معنی دار آماری بین توسعه مالی و سرمایه گذاری بخش خصوصی در بلند مدت می باشد، اما در کوتاه مدت چنین نتیجه ای حاصل نشده است. این امر نشان می دهد که سرمایه گذاری بخش خصوصی نیازمند یک نظام مالی توسعه یافته ای است که در یک فرآیند طولانی مدت ثبات خود را حفظ کرده باشد. هم چنین رشد سرمایه گذاری بخش خصوصی نیز در صورتی که تبدیل به یک امر منظم و باثبات در یک فرآیند بلندمدت گردد می تواند منجر به توسعه سیستم مالی گردد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، سرمایه گذاری خصوصی، الگوی خود توضیح برداری، الگوی تصحیح خطای برداری، ایران
  • محمد جواد رزمی*، سیدمهدی مصطفوی، محدثه محمودی صفحه 60
    رشد اقتصادی یکی از مهم ترین اهداف هر کشور به حساب می آید و همواره مورد توجه برنامه ریزان و سیاستتگذاران قرار دارد. در این راستا در سال های اخیر بررسی ارتباط میان توسعه مالی و رشد اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و مطالعات وسیعی در این زمینه شکل گرفته است. از طرفی توسعه مالی خود معلول عواملی هم چون آزادسازی تجاری می باشد. دیدگاه معمول این است که آزادسازی تجاری با هدایت اوراق به سمت کاراترین فرصت های سرمایه گذاری منجر به توسعه بازارهای مالی می شود. اما در این زمینه نظریه های مخالف قابل توجهی نیز وجود دارد که اعتقاد دارند توسعه تجارت موجب محدودیت برای بخش مالی اقتصاد می گردد.
    این مطالعه سعی دارد این موضوع را با استفاده از داده های سالانه و در دوره زمانی 1990-2008 و نیز با استفاده از داده های تابلویی برای گروهی از کشورهای در حال توسعه که دارای سیستم مالی مشابهی هستند (با توجه به شاخص های توسعه مالی)، بررسی کند.
    نتایج نشان می دهد که اتخاذ سیاست آزادسازی تجاری، برای دستیابی به توسعه مالی، لااقل در مراحل اولیه مناسب نمی باشد. لذا از این سیاست برای دستیابی به این هدف بهتر است استفاده نشود بلکه باید به افزایش درآمد و در نتیجه به رشد اقتصادی کشور بیش از پیش توجه نمود.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، باز بودن تجاری، بازارهای مالی، شاخص کارایی توسعه مالی، داده های تابلویی
  • بهزاد سلمانی*، مریم فتاحی صفحه 80
    تجارت خارجی و ارتباط آن با رشد اقتصادی یکی از موضوعات بسیار بحث برانگیز است. طی سال های اخیر، ساز و کارهای مختلف تاثیرگذاری تجارت خارجی بر رشد اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است که یکی از این ساز و کارها، تاثیر تجارت بر رشد از طریق تولید ناخالص داخلی و رشد آن در کشورهای شریک تجاری است.
    در این مطالعه تاثیر رشد اقتصادی شرکای تجاری بر رشد اقتصادی کشورهای عضو اوپک طی دوره 2004-1960 با استفاده از روش داده های تابلویی نامتوازن بررسی شده است.
    نتایج نشان می دهد که طی دوره مورد بررسی رشد اقتصادی شرکای تجاری، سرمایه گذاری، سرمایه انسانی و درجه باز بودن اقتصاد تاثیرمثبت و معنی دار و GDP اولیه، تورم و مخارج دولت تاثیر منفی بر رشد اقتصادی کشورهای عضو اوپ کداشته است. نتایج به دست آمده نسبت به افزودن سایر متغیرهای موثر بر رشد اقتصادی مثل تورم و مخارج دولتی و دوره های زمانی متفاوت حساس نیست و از استحکام برخوردار است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، شرکای تجاری، تجارت خارجی و کشورهای عضور اوپک
  • ماشاالله سالارپور، جعفر نجاری*، سیدمحسن سیدآقاحسینی، محمود صبوحی صفحه 98
    اهمیت روز افزون استقلال از درآمدهای نفتی به دلیل نوسانات قیمت نفت و تقاضای جهانی آن که درآمدهای دولت و اقتصاد کشور را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد، باعث شده است تا نقش صادرات غیر نفتی فراتر از ابزاری برای کسب درآمدهای ارزی مطرح شود. به همین دلیل نظر بسیاری از صاحب نظران و پژوهشگران اقتصاد به سمت تحلیل وضعیت موجود صادرات غیر نفتی معطوف شده است. دورنمایی صادرات غیر نفتی امکان بررسی و برنامه ریزی دقیق تر را برای اقتصاد ایران فراهم می-نماید.
    در این مطالعه به منظور پیش بینی صادرات غیر نفتی ایران طی دوره (1389 – 1338)، از روش های شبکه عصبی مصنوعی (شبکه های پرسپترون چند لایه MLP) و توضیحی جمعی میانگین متحرک (ARIMA) استفاده شد. داده های مورد نیاز 1389 از بانک مرکزی ایران اخذ گردید. به منظور مقایسه دقت پیش بینی روش ها از معیارهای میانگین قدر مطلق انحراف، ریشه میانگین مربع خطا و ضریب تعیین استفاده شد.
    نتایج نشان داد که شبکه های پرسپترون چند لایه MLP دارای خطای پایین-تری جهت پیش بینی صادرات غیر نفتی است و به طور معنی داری از مدل ARIMA دقیق تر است. به منظور بررسی تغییرات نرخ دلار در بازار داخلی و تاثیر آن بر صادرات، به پیش بینی صادرات غیر نفتی برای سال های 1390 و 1391 تحت سناریوی افزایش 50% نرخ دلار توسط مدل برتر(MLP) پرداخته شد که نتایج دلالت بر تاثیر قابل توجه نرخ دلار بر ارزش صادرات و درآمد ملی دارد. به کارگیری روش های شبکه عصبی مصنوعی، می تواند علاوه بر ایجاد زمینه برای توسعه روش های نوین پیش-بینی، سیاست گذاران بخش صادرات به خصوص صادرات غیر نفتی را در تصمیم گیری های آتی، یاری رساند. در نتیجه به نظر می رسد سیاست نرخ دلار مدیریت شده در کشور ما سیاست کارایی است، به شرط آنکه این نرخ همواره در بلندمدت ثابت نباشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی صادرات غیر نفتی، شبکه عصبی مصنوعی، سری زمانی ARIMA، ایران
  • سعید راسخی*، مهدی شهرازی صفحه 119
    بر اساس فرضیه بازار کارا، قیمت ها به طور کامل اطلاعات در دسترس را منعکس می کنند. در این شرایط، برای سفته بازان امکان پیش بینی رفتار آتی قیمت دارایی و کسب سودهای اضافی به صورت سیستماتیک وجود ندارد.
    مطالعه حاضر فرضیه بازار کارا در بازار ارز ایران را طی دوره زمانی 1/1/1381 تا 27/3/1389 با استفاده از تکنیک آنالیز نوسانات روند زدایی شده (DFA) و آزمون های ریشه واحد دیکی فولر تعمیم یافته (ADF) و فیلیپس- پرون (PP) آزمون می کند. نتایج نشان می دهد که بازار ارز ایران در دوره منتخب دارای کارایی شکل ضعیف است. به هر حال، به نظر می رسد کارایی بازار ارز ایران بیش از آن که زاییده رفتار آگاهانه معامله گران باشد ناشی از مداخلات ارزی تحت نظام ارزی شناور مدیریت شده است. در صورتی که دولت بخواهد در آینده به اتخاذ نظام ارزی شناور روی آورد حضور غالب سفته بازان آگاه و عمق بخشی به بازار ارز می تواند جلوی بروز ناکارایی های شدید بازار ارز و پیامدهای ناشی از آن را بگیرد.
    کلیدواژگان: فرضیه بازار کارا (EMH)، بازار ارز خارجی، آنالیز نوسانات رشد زدایی شده (DFA)، آزمون های ریشه واحد، ایران
  • مهدی بهنامه* صفحه 140
    هر چند استخراج و مصرف زغال سنگ به راحتی استخراج و مصرف نفت و گاز نیست ولی با توجه به قیمت بالای حامل های انرژی به نظر لازم می رسد که یک مطالعه اجمالی در زمینه مصرف زغال سنگ و رشد اقتصادی به شناخت زمینه های جانشینی این حامل به جای حامل های دیگر کمک می کند.
    هدف از ارائه این مقاله، بررسی رابطه علیت بین GDP، مصرف زغال سنگ، تشکیل سرمایه و اشتغال در ایران برای سال های 1350-1386 می باشد. برای بررسی مانایی متغیرها، آزمون ریشه واحد KPSS به کار گرفته شد که نتایج این آزمون نشان می دهد متغیر ها در تفاضل مرتبه اول مانا می باشند. نمودارهای حاصل جمع انباشته مربعات و حاصل جمع انباشته نشان می دهند که متغیر ها پایدار می باشند. از آنجایی که متغیر ها I(1) می باشند برای بررسی وجود رابطه بلند مدت بین متغیرها آزمون همجمعی جوهانسون را انجام داده ایمنتایج این آزمون نشان می دهند بین متغیرها رابطه بلند مدت وجود دارد. آزمون علیت گر نجری نشان می دهد که یک رابطه علیت دو طرفه بین تشکیل سرمایه و GDP وجود دارد. در کوتاه مدت و بلند مدت، تشکیل سرمایه و رشد اقتصادی یکدیگر را تقویت می کنند و افزایش سرمایه باعث افزایش اشتغال می شود، از طرفی مصرف زغال سنگ علت افزایش رشد اقتصادی نیست؛ اماعکس آن صادق است.
    کلیدواژگان: مصرف زغال سنگ، رشد اقتصادی، تشکیل سرمایه، اشتغال
  • حسن حیدری*، بهرام سنگین آبادی، سامان الماسی، فرزانه نصیرزاده صفحه 157
    مطابق تئوری بازخورد نوسانات، بازده سهام و ریسک آن با هم ارتباط دارند، اما مطابق نتایج مطالعات تجربی در کشورها و بازارهای مختلف چگونگی و میزان این ارتباط متفاوت است. در این مقاله با استفاده از داده های روزانه و هفتگی ایران در بازه زمانی 15/01/1377 تا 15/04/1389 به بررسی تاثیر نوسانات پیش بینی شده بازده سهام صنعت خودرو بر بازده این صنعت با بکارگیری مدل های GARCH-M با روش تخمین حداکثر راستنمایی با اطلاعات کامل (FIML) و روش مدلسازی ARDL و آزمون کرانه ها، و تاثیر نوسانات پیش بینی نشده بازده سهام صنعت خودرو بر بازده آن با استفاده از روش مدلسازی ARDL و آزمون کرانه ها پرداخته شده است. نتایج تخمین های GARCH-M به روش FIML حاکی از تاثیر معنادار و مثبت نوسانات پیش بینی شده بر بازده سهام می باشد. نتایج آزمون کرانه ها حاکی از آن است که در تمام حالت ها در سطح 1% رابطه بلندمدت میان متغیرهای هر دو مدل وجود دارد. نتایج تخمین مدل ARDL حاکی از آن است که نوسانات پیش-بینی شده بازده شاخص قیمت سهام صنعت خودرو موجب افزایش بازده این صنعت در بلندمدت می شود؛ همچنین نوسانات پیش بینی نشده بازده شاخص قیمت سهام صنعت خودرو موجب کاهش بازده این صنعت در بلندمدت می-شود. بر اساس نتایج حاصل از آزمون علیت گرنجر می توان گفت که در بلندمدت رابطه علیت یک طرفه از نوسانات پیش بینی شده بازده شاخص قیمت سهام صنعت خودرو به بازده این صنعت وجود دارد.
    کلیدواژگان: تئوری بازخورد نوسانات، صنعت خودرو، مدل GARCH، M، مدلهای ARDL، آزمون کرانه ها
  • ابوالفضل شاه آبادی* صفحه 185
    تئوری های اخیر رشد اقتصادی بطور مرسوم جهت گیری های ابداع را در واکنش به انگیزه های اقتصادی به عنوان موتور اصلی پیشرفت فناوری و رشد اقتصادی می دانند. این مطالعه به ارزیابی نرخ بازده سرمایه گذاری فیزیکی و سرمایه گذاری در فعالیت-های تحقیق وتوسعه در اقتصاد ایران طی دوره 1388-1347می پردازد. نتایج دلالت می کند نیروی کار، سرمایه گذاری فیزیکی و سرمایه گذاری در فعالیت های تحقیق وتوسعه اثر مهمی بر رشد اقتصادی ایران دارند. هم چنین نتایج تخمین پیشنهاد می کند نرخ بازده فعالیت های تحقیق وتوسعه چندین برابر نرخ بازده سرمایه گذاری فیزیکی است. نتایج بیانگر آنکه علی رغم بالاتر بودن ضریب سرمایه گذاری فیزیکی نسبت به سرمایه گذاری در فعالیت های تحقیق وتوسعه، میانگین نرخ بازده سرمایه گذاری فیزیکی و سرمایه گذاری در فعالیت های تحقیق وتوسعه در کوتاه مدت به ترتیب 0.47 و 3.95 بوده است و هم چنین میانگین نرخ بازده سرمایه گذاری فیزیکی و سرمایه گذاری در فعالیت های تحقیق وتوسعه در بلندمدت به ترتیب 0.84 و 66.2 بوده است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، تحقیق و توسعه، سرمایه گذاری فیزیکی، نرخ بازده
|
  • Mahdi Moradi*, Amin Rostami Page 1
    In this study, the relationship between the some of corporate governance mechanisms and corporate financial performance after Initial Public Offerings (IPOs) in Tehran Stock Exchange (TSE), based on data from 70 companies during the years 1381–1387 (2003–2009) are examined. Corporate governance mechanisms includes Ownership structure (i.e., Institutional ownership, Managerial ownership), and Board composition (i.e., the percentage of Non executive director or Board independence, and CEO duality) in order to evaluation of the, return on asset and Tobin’s Q is used. Statistical method used to test hypotheses is panel data approach. Findings show that institutional ownership and managerial ownership are positively related with firm performance after going public. Moreover, the percentage of non executive director improves firm performance. However, there is no relationship between CEO duality and firm performance.
    Keywords: Ownership Structure, Board Composition, Firm Performance, Initial Public Offering, Tehran Stock Exchange, Panel Data
  • Asadollah Farzinvash, Hamid Azizmohammadlou* Page 23
    Financial system Development and private investment growth are both as the accelerator of the economic growth. This implies that these two factors can increase economic growth through enhancing each other. In this study we examine if there is such interaction and significant relationship between financial development and private investment in Iran economy. According to the findings of the cointegration tests, there is a statistical significant relationship between financial development and private investment in economy of Iran in long term but not in short term. This means that private investment requires a developed financial system that preserves it’s stability during a long period. Furthermore, if the private investment experiences a stable growth trend in a long term, then it can increase financial development.
    Keywords: Financial Development, Private investment, Vector Autoregressive Model, Vector Error Correction Model, Iran
  • Mohammad Javad Razmi*, Seyed Mahdi Mostafavi, Mohadese Mahmoodi Page 60
    Economic growth is one of the goals any country that always been considered by policy makers and planners. In recent years researching the relationship between financial development and economic growth is of particular importance and intensive studies have been performed in this field. On the other hand, financial development is caused by a factor, such as trade liberalization. The usual view is that, trade liberalization with led securities to the efficient investment opportunities will lead to financial market development. But there is a different opinion about this theory they believe trade development is limited to financial economics. In this regard, this study tries to investigate by using panel data for the group of developing countries that their financial system is the same (The indicators of financial development). The results of this study show that trade openness policies for financial development that now is a major economy of the countries, is not appropriate, at least in the early stages.
    Keywords: Key words: Financial Development, Trade Openness, Financial Markets, Panel Data
  • Behzadsalmani*, Maryam Fattahi Page 80
    Openness and its relation with economic growth is one of the controversial issues in economics. Recent years, various mechanisms of openness influencing on economic growth is considered. One of the mentioned mechanisms is the impact of openness on economic growth through economic growth in tradingpartners countries. By Using an unbalanced panel data analysis, this study evaluates the impact of trading partner's economic growth on economic growth of the member countries of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) for the period of 1960- 2004. The results indicate that there is statistically positive and significant effect of trading partners’ economic growth, investment, human capital and opennesson economic growth in OPEC member countries and there is negative effect among initial GDP, inflation, government expenditure andeconomic growth in OPEC member countries. The results are robust and are not sensitive where other determinants of economic growth were added to the model. This is also true in different samples.
    Keywords: Economic growth, Trading partners, Trade Openness, OPEC Member Countries
  • Mashallah Salarpor, Jafar Najjari*, Seyyed Mohsen Seyyed Agha Hosseini, Mahmood Sabouhi Page 98
    The growing importance of independence from oil revenues due to oil price fluctuations and global demand that severely affect on the government revenues and the economy has led to role of non-oil exports be raised beyond a tool for earning exchange revenues. That's why many economic experts and researchers focus on the analysis of current situation of the nonoil exports. The perspective of the non-oil exports provide the possibility of more accurate survey and planning for Iranian economy. In this study, Artificial Neural Network (Multilayer Perceptron MLP) and Autoregressive Integrated Moving Average (ARIMA) has been used to predict the non-oil exports of Iran during the period 1959- 2010. The needed data has been obtained from the Central Bank of Iran. In order to compare the accuracy of the prediction method several measures (including the mean of absolute deviation, root of mean square error and determination coefficient) has been used. Results showed that Multilayer Perceptron has a lower error in forecasting the non-oil exports and also it significantly was more accurate than ARIMA model. ANN method in addition to create a context for development the new methods of the forecasting, can also help the policy makers of export sector, especially non-oil export sector in the future decisions. Finally, it seems that the managed dollar rate policy in the country is an efficient policy, provided that this rate be not always fixed in the long run.
    Keywords: Forecasting, Non, oil exports, ANN, ARIMA, Iran
  • Saeed Rasekhi*, Mahdi Shahrazi Page 119
    According to Efficient Market Hypothesis (EMH) prices completely reflect all available information. Under this condition, it is not possible to speculators to predict the future behavior of asset prices and to earn excess profits in a system manner. This study examines efficient market hypothesis in Iranian foreign exchange market during time period 21:03:2002-17:06:2010 by using Detrended Fluctuation Analysis (DFA) technique as well as unit root tests including Augmented Dickey Fuller (ADF) and Philips-Peron (PP). Results indicate that the market was weakly efficient during the selected time period. However, it seems that this efficiency is not due to informed behavior of traders but foreign exchange interventions under managed floating regime. In case that the government adopts floating exchange rate regime in the future, prominent acting of the informed speculators and making depth of the foreign exchange market may prevent dramatic foreign exchange market inefficiency and its consequences.
    Keywords: Efficient Market Hypothesis (EMH), Foreign Exchange Market, Detrended Fluctuation Analysis (DFA), Unit Root Tests, Iran
  • Mehdi Behname* Page 140
    Nevertheless, the extraction and consumption of coal aren’t comfortable as well as oil and gas but according to increasing oil and gas prices we can do a study for the ability of substitution of oil, gas and coal. This paper investigates the causal relationship between coal consumption, GDP, capital information and unemployment in Iran for the period 1350 -1386. We apply KPSS unit root test for surveying of stationarity of the variables. This test shows the variables are stationary at the first difference. Since, the variables are I(1) we apply Johanson (1988) co-integration test for studying of long run relationship between the variables. CUMUSUM and CUMUSUMSQ tests show that the variables are state. The Granger causality test shows a bi-directional causality between capital information and GDP, it means economic growth and capital information strengthens each other in long and short run. Capital increasing lead to unemployment augmentation. On the other hand, coal consumption isnt cause of economic growth; but the inverse is true.
    Keywords: Coal consumption, Economic growth, Capital, Employment
  • Hassan Heidari*, Bahram Sanginabadi, Saman Almasi, Farzaneh Nassirzadeh Page 157
    According to volatility feedback theory there are relationships between stock return and the risk of stock. However, the results of empirical research, in several countries and markets, are different. This study investigates the effect of anticipated stock return volatility on stock return in Automobile industry using GARCH in Mean (GARCH-M) models, and ARDL modeling and Bounds test approach to level relationship. We also investigate the effect of unanticipated stock return volatility on stock return using ARDL model and Bounds test approach in the period of 06/04/1998 - 06/07/2010, applying daily and weekly Automobile industry index in Tehran Stock Exchange. Estimation of the GARCH-M model results by applying FIML method of estimation show that anticipated stock return volatility affects the stock return positively. Moreover, Bounds test approach results from both models confirm existence of long-run relationship among variables under investigation at 1% significance level. The ARDL estimation results show that anticipated (unanticipated) volatility of Automobile industry stock return increases (decreases) the return in long-run. Results from Granger causality test confirms one-way long-run causation from anticipated volatility of Automobile industry stock return to the return.
    Keywords: Volatility Feedback Theory, Auto Industry, GARCH, M, ARDL
  • Abolfazl Shahabadi* Page 185
    Recent theories of economic growth treat commercially oriented innovation in response to economic incentives as a major engine of technological progress and Economic growth. Therefore this study tries to determine rate of return of Physical investment and R&D expenditure on economic Iran in during 1968-2009. Finding provided empirical evidence that Labor, Physical investment and R&D expenditure have important and significant effects on economic growth performance. Our estimates suggest that the coefficient of physical investment on economic growth is larger than the of R&D expenditure. As compared with impact of physical capital, the impact of R&D investment on economic growth in Iran is not as strong as, through the lower estimated elasticity values. These results indicate rate of return R&D investment in economic of Iran is much higher than those of physical investment which explains the relatively active R&D investment as compared with physical investment during this period. The short run of internal the average rate of return of physical investment and R&D investment estimated are. 47 and 3.95 respectively. The long run of internal moreover the average rate of return of physical investment and R&D investments estimated are.84 and 66.2 respectively.
    Keywords: Economic Growth, R, D Investment, Physical Investment, rate of Return