فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد علی پور *، مهتا خزیمه، حسین زارع صفحه 5
    هدف

     در مطالعه حاضر هدف آزمودن ادراک زمان در کودکان مبتلا و غیرمبتلا به بیش‌فعالی/نارسایی توجه با استفاده از تکالیف بازتولید زمان در دیرش‌های زمانی مختلف و با تغییر حسی ارایه محرک می‌باشد 

    روش

     15 کودک مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش‌فعالی که از مراجعان به یک مطب روانپزشکی اطفال و با مقیاس کانرز فرم والدینی و مقیاس درجه بندی بیش‌فعالی /نارسایی انتخاب شدند و همراه 15 کودک غیرمبتلا که از دو مدرسه در مشهد انتخاب شده، تکالیف بازتولید زمان ارایه محرک دیداری در 6 دیرش زمانی(6،12،18،24،36و48) را انجام دادند. 

    یافته‌ها

    اثرات اصلی گروه و دیرش زمانی تکلیف (کاهش دقت عملکرد با افزایش طول مدت تکلیف) تایید شد. همچنین تعامل بین گروه و دیرش زمانی تکلیف (یعنی افزایش اختلاف عملکرد بین دو گروه با افزایش دیرش زمانی تکلیف) تایید گردید. 

    نتیجه‌گیری

    کودکان مبتلا به بیش‌فعالی/نارسایی توجه نسبت به کودکان غیرمبتلا، در ادراک زمان دچار اختلال بیشتری هستند و با دیرش زمانی بیشتر اختلاف آنها بیشتر می‌شود

    کلیدواژگان: بیش فعالی، نارسایی توجه، ادراک زمان، دیرش زمانی، تکالیف بازتولید زمان
  • رقیه اسدی گندمانی*، حمید علیزاده، علی عربانی دانا صفحه 15
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی برنامه ای مداخله ای در زمینه آموزش حافظه کاری واجی و بررسی تاثیر آن بر افزایش میانگین طول گفته به مثابه شاخصی از رشد زبان است. 

    روش

     روش پژوهش، طرح آزمایشی از نوع تک آزمودنی بود. نمونه‏های مورد بررسی، 4 کودک با آسیب زبانی ویژه بودند که با روش نمونه‏گیری در دسترس از بین جامعه آماری این کودکان در شهر تهران، انتخاب شدند و به مدت 10 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. میانگین طول گفته در مرحله خط پایه 3 بار و در مرحله درمانی، 5 بار اندازه گیری و تغییرات آن بررسی شد. 

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که بین میانگین طول گفته‏ این کودکان، پیش از ورود به برنامه آموزشی و پس از آن تفاوت دارد. 

    نتیجه گیری

    برنامه آموزشی در زمینه حافظه کاری واجی بر افزایش میانگین طول گفته در کودکان با آسیب زبانی ویژه تاثیر دارد؛ و  این روش می تواند به مثابه یکی از راهکارهای درمانی در جهت کاهش مشکلات زبانی کودکان با آسیب زبانی ویژه به کار رود.

    کلیدواژگان: حافظه کاری واجی، آسیب زبانی ویژه، میانگین طول گفته
  • زهرا عباسیان نیک*، سعید حسن زاده، باقر غباری بناب صفحه 25
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی برنامه حافظه کوتاه مدت و بررسی اثر بخشی آن بر روی فراخنای حافظه کوتاه ‌مدت صورت گرفته است. 

    روش

    این پژوهش با استناد به مدل پردازش اطلاعات (1968) و حافظه بدلی  طراحی شده و سپس با استفاده از طرح شبه آزمایشی، کودکان کاشت حلزون شده ای که جهت دریافت برنامه توان‌بخشی در سنین 4 تا 8 ساله، به یک مرکز کاشت حلزون شنوایی مراجعه کرده بودند، تعداد 10 نفر از آنان به صورت 2 گروه 5 نفره آزمایش و کنترل انتخاب شدند و برای اندازه گیری فراخنای حافظه کوتاه مدت آزمودنی ها از خرده آزمون حافظه عددی وکسلر به عنوان پیش آزمون و پس ‌آزمون استفاده شد، سپس بعد از پیش‌ آزمون، تکالیف برنامه تربیتی حافظه کوتاه مدت طی 12 جلسه به کودکان گروه آزمایشی ارایه شد. داده های بدست آمده، با استفاده از آزمون کوواریانس با نرم افزار spss تحلیل شد. 

    یافته ‌ها

      نتایج پژوهش حاکی از تفاوت معنادار در فراخنای حافظه کوتاه ‌مدت گروه آزمایش بود، در حالی که چنین تفاوتی در گروه کنترل دیده نشد.

     نتیجه ‌گیری

    این پژوهش نشان داد که برنامه تربیت حافظه کوتاه‌مدت در عملکرد فراخنای حافظه کوتاه مدت کودکان ناشنوای کاشت حلزون موثر بوده و منجر به بهبود حافظه کوتاه‌ مدت شده است.

    کلیدواژگان: ناشنوا، کاشت حلزون، حافظه کوتاه مدت
  • کوروش جعفریان *، سیدمصطفی نچواک، حمیده صالحی صفحه 35
    هدف

     اختلالات فراگیر رشد، گروهی از اختلالات روانی هستند که در آنها مهارت های اجتماعی، رشد زبان و مجموعه رفتارهای مورد انتظار، رشد مناسب پیدا نمی کنند یا در اوان کودکی از بین می روند. در این مقاله به نقش  مصرف مکمل های خوراکی امگا 3 بر روی الگوی های رفتاری به وی‍ژه خواب و‌ بیش فعالی در کودکان مبتلا به بیماری های طیف اوتیسم پرداخته شده است. 

    روش

     بیان برخی از نقش های اسید های چرب امگا 3 در ساختار و عملکرد مغز و همچنین بررسی ویژگی های این اسیدهای چرب در بهبود الگوی خواب و بیش فعالی و بعضی از رفتارهای تکاملی کودکان مبتلا به اوتیسم و در پایان معرفی منابع غذایی امگا 3، از موضوعات مورد توجه در این مقاله هستند.

     نتیجه‌گیری

    مطالعات اخیر بیانگر سطوح پایین امگا 3 در خون کودکان اوتیستیک نسبت به کودکان نرمال است. یافته های بیوشیمیایی ضمن تاکید بر نقش کلیدی اسیدهای چرب غیراشباع امگا 3 در تنظیم سازو کارهای خواب، تاثیر این اسیدهای چرب را در کاهش علایم بیش فعالی درکودکان اوتیستیک نشان داده‌اند. علاوه بر این در گزارش برخی از مطالعات به اثرات مثبت اسیدهای چرب امگا 3 در تعدیل رفتارهای تهاجمی و آنی در کودکان اوتیستیک اشاره شده است،‌ هر چندکه مکانیزم اثر امگا 3 در این خصوص به خوبی شناخته شده نیست.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب امگا 3، کودکان اوتیستیک، خواب، بیش فعالی
  • احمد رمضانی *، رضا نیلی پور، آتوسا رستم بیک تفرشی صفحه 43
    هدف

     در پژوهش حاضر، بیان نوشتاری دانش آموزان عادی و دانش‌آموزان دارای اختلال یادگیری فارسی زبان شهر تهران با توجه به استفاده از ابزارهای مختلف انسجام مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. 

    روش

     طرح تحقیق از نوع پژوهش های پس رویدادی (علی– مقایسه‌ای) است. رویکرد زبان شناسی اتخاذ شده رویکردی نقش گرا است و نظریه هلیدی و متیسون (2004) برای تحلیل داده های گرد آوری شده استفاده شده است. نمونه آماری مورد بررسی، 25 دانش آموز پسر دارای اختلال یادگیری و 25 دانش آموز پسر عادی 10 تا 12 ساله بودند. ابزار مورد استفاده، 3 خرده آزمون (خوانداری، تصویری، و شنیداری) محقق ساخته بود. 

    یافته ها

     پس از استخراج فراوانی ابزار های مختلف انسجام، با استفاده از آمار توصیفی داده ها توصیف شدند و سپس با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره معناداری اختلاف مشاهده شده بین دانش آموزان عادی و دانش آموزان دارای اختلال یادگیری مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. 

    نتیجه گیری

     نتایج نشان می دهد که در سطح 05/0 =αاختلاف مشاهده شده بین دو گروه در کاربرد همه انواع ابزارهای انسجام معنادار بوده است.

    کلیدواژگان: ابزار های انسجام، اختلالات یادگیری، رویکرد نقش گرا، زبان شناسی متن
  • ابوالفضل فراهانی*، آذر آقایاری، لقمان کشاورز، ایران روحی صفحه 59
    هدف

     هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان شیوع ناهنجاری های ستون فقرات و ارتباط آن با عادت استراحتی از لحاظ ویژگی های آنتروپومتریکی و ارگونومیکی کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر استان کردستان بود. 

    روش

     جامعه آماری، همه 440 کودک 17-11 سال کم توان ذهنی آموزش پذیر  استان کردستان بود. بر اساس جدول مورگان 205 نفر به طور تصادفی- خوشه ای برای نمونه تحقیق انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه و معاینه بالینی بدست آمد. برای تجربه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از آمار توصیفی و استنباطی از جمله مجذور کای با بهره گیری از نرم افزارSPSS  استفاده شد. 

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که در بین نمونه ها میزان شیوع لوردوز 65%، کیفوز13%، اسکولیوز 4% و پشت صاف 6 % می باشد. بین ناهنجاری های ستون فقرات با قد، وزن، شاخص توده بدن، نوع تشک و بالش مورد استفاده و همچنین بین کیفوز با خوابیدن به روی شکم، بین اسکولیوز و خوابیدن بر روی پهلو، و پشت صاف با خوابیدن بر پشت ارتباط معناداری وجود ندارد. اما بین لوردوز و خوابیدن بر روی شکم ارتباط معناداری وجود دارد. 

    نتیجه گیری

     کودکان کم توان ذهنی نابهنجاری های ستون فقرات قابل ملاحظه ای دارند که مستلزم مداخلات مختلف است.

    کلیدواژگان: ناهنجاری های وضعیتی، ستون فقرات، کودکان کم توان ذهنی، آنتروپومتریکی، ارگونومیکی
  • علی اکبر ارجمند نیا *، ساجد یعقوب نژاد، سیده مرجان مدیر خازنی صفحه 69
    هدف

    دراین مقاله، فرایند مصاحبه بالینی با کودکان کم‌توان ذهنی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. 

    روش

    به منظور دستیابی به این هدف، ابتدا مشکلات عمده مصاحبه بالینی با کودکان کم توان ذهنی و همچنین مراحل مصاحبه بالینی با آنها مطرح شده است. در این مقاله ضمن تبیین آن دسته از فنون ارتباطی که تسهیل کننده ارتباط میان مصاحبه گر و کودک کم توان ذهنی هستند، تلاش شده است تا شیوه های مشاهده مستقیم و غیرمستقیم کودکان در جریان مصاحبه و ابزارهای کارآمد مورد نیاز معرفی گردند. در پایان، اصول اساسی مصاحبه بالینی با کودکان کم توان ذهنی و کاربرد های آن مطرح گشته است . 

    یافته ‌ها و نتیجه گیری

    وجود مشکلات روان شناختی و رفتاری در کودکان و نوجوانان کم توان ذهنی به گونه و به حدی است که زمینه شکل گیری یک مصاحبه بالینی کامل و متناسب با استانداردهای مختلف را ضروری می سازد. بر این اساس، مصاحبه گر بالینی زمانی که با کودک کم توان ذهنی مواجه می شود، خود را به لحاظ روان شناختی آماده ساخته و از ابزارهای پیشرفته جهت مصاحبه، مشاهده و یا حتی جمع آوری اطلاعات و جمع بندی آنها بهره کافی را می برد.

    کلیدواژگان: مصاحبه بالینی، کودکان، کم توان ذهنی، مشکلات
|
  • Ahmad Alipor *, Mahta Khozaymeh, Hossein Zareh Page 5
    Objective

    The purpose of the current study is to examine the performance of children with and without ADHD in time reproduction tasks involving variation in time durations and visual modality.

    Method

    Fifteen children with ADHD from a pediatric psychiatric clinic were selected using a ADHD rating scale and Conners parents scale and were compared 15 healthy children from two schools in Mashhad. Time reproduction tasks for visual modality were in six time durations (6 second, 12 seconds, 18 seconds, 24 seconds, 36 seconds, and 48 seconds).

    Results

    The main effects of group and task time duration were confirmed (the accuracy decreased as the temporal duration increased).Furthermore, interactions between group and task time duration were approved (the discrepancy in performance between the two groups grew as the temporal duration increased).

    Conclusion

    The children with ADHD have more problems in time perception than healthy children and their problems would be greater with greater time durations.

    Keywords: ADHD, Time perception, Time Duration, Time reproduction task
  • Roghayeh Asadi Gandomani*, Hamid Alizadeh, Ali Arabani Dana Page 15
    Objective

    The objective of this research is to develop a phonological working memory intervention program (PWMIP) and to survey its effects on increasing mean length of utterance as a language development criterion.

    Method

    this research was conducted by single subject method. The sample includes 4 children with specific language impairment. The sample was selected after intellectual, auditory, motor tests for participation in interventional program. The mean lengths of utterance of the sample were measured 3 times in the base line and 5 times in treatment period and changes were written down. They passed 10 sessions training.

    Results

    The results showed that difference in mean length of utterance before and after of training were significant.

    Conclusion

    It is reasonable to draw a conclusion that PWMIP can be used as an effective treatment strategy to decrease language difficulties of children with specific language impairment.

    Keywords: phonological working memory, specific language impairment, mean length of utterance
  • Zahra Abbasian Nik, Ma, Saeid Hassanzadeh, Bagher Ghobaribonab Page 25
    Objective

    This study is aimed to design a short term program for memory training and investigate its effectiveness on short-term memory span.

    Method

    This research was designed based on the information processing model (1986) and Baddely memory(1966) that could be effective on the growth of short-term memory of cochlear implant children then quasi-experimental design was used on deaf children with cochlear implant who were received rehabilitation program at 4 to 8 years when they referred to a Cochlear Implant Center. Ten children were selected and divided to two groups of experimental and control. Wechsler Memory Scale subtests was used as both pre-test and post-test to measure short term memory span. After pre-test, assignments were presented to the experimental group during 12 sessions. The data were analyzed by SPSS software, using ANCOVA.

    Results

    The findings showed that short-term memory span was improved significantly in the experimental group and there was no difference in control group.

    Conclusion

    Research revealed that short term memory training program had a positive impact on the short term memory span for deaf children with cochlear implants and it improved short term memory.

    Keywords: Deaf, Cochlear Implant, Short Term Memory
  • Kurosh Jafarian *, Seyed Mostafa Nachvak, Hamideh Salehi, M.A Page 35
    Objective

    Pervasive developmental disorders are a group of developmental conditions originating in childhood that involve some delay or impairment in communication and social skills, behaviors, and cognitive skills. This review article will give an overview over the controversial role of omega3 supplementation on the behavioral patterns particularly in improving sleep patterns and hyperactivity in children with autism spectrum disorders.

    Methods

    This paper will describe the important role of the omega-3 fatty acids in the structure and function of the brain, the beneficial effects of omega-3 on hyperactivity and sleep as well as other behavioral patterns, and will introduce the potential food sources of omega 3.

    Conclusion

    Recent studies confirmed that autistic children have lower levels of omega-3 in their blood than do normal children. Treatment of hyperactivity in autistic children with more severe signs using omega-3 appears most promising and it was approved by biochemical tests. In addition, in some studies the potential effects of omega-3 fatty acids in decreasing the aggressive and impulsive behaviors in autistic children has been observed, but the mechanisms by which the omega 3 perform these effects are not fully understood.

    Keywords: omega, 3 fatty acid, autistic children, hyperactivity, sleep
  • Ahmad Ramezani *, Reza Nilipour, Atousa Rostambeik Tafreshi Page 43
    Objective

    In this research the frequency of different cohesive devices in the written narratives of Farsi speaking students with and without learning disorders are compared.

    Method

    The research method is Ex Post Facto or Causal Comparative. Halliday and Matthiessen's (2004) systemic functional approach was applied for analyzing the data. 25 boys with learning disorder and 25 boys without learning disorder were selected. The informants were 10 to 12 years old. Three researcher-made subtests (reading, visual, and listening) were administered for gathering the written data.

    Findings

    Descriptive statistics were used to describe the data. Then Multi Analysis of Variation was used to analyze the significance between the differences of frequencies of cohesive devices.

    Results

    Results showed that the difference of frequency of usage in the written narratives between students with and without learning disorder is significant if α=0/05.

    Keywords: Cohesive devices, Learning Disorder, Functional Approach, Text Linguistics
  • Aboulfazl Farahani *, Azar Aghayari, Loghman Keshavarz, Iran Rohi Page 59
    Objective

    The purpose of this research was to study outbreak of Spinal column abnormalities & its relationship with rest habit with respect to anthropometric & ergonometric properties of educable Mentally Retarded children of Kurdistan province.

    Method

    Statistical population of the present research were all 440 mentally retarded children aged between 11-17 years in Kurdistan Province. According to Moregan table, 205 children were selected by random-cluster method as research sample. The information was collected through questionnaires and clinical examination. In order to analyze the information some descriptive and inferential statistics including Chi- square and SPSS software was used.

    Results

    Research findings show the following outbreaks: lordosis 65%, kyphosis 13%, scolosis 4% and flat back 6% among samples. There was no significant difference between abnormality of spinal column with height, weight, BMI, type of mattress and pillow and also and kyphosis with sleeping on belly, scolosis and sleeping to sides, flat back and sleeping on back. However, there was significant relationship between lordosis and sleeping on belly.

    Conclusion

    Mentally Retarded children have a remarkable abnormality in spinal column and this necessitates different interventions.

    Keywords: Abnormality, Spinal Column, Mentally Retarded Children, Anthropometric, Ergonometric
  • Aliakbar Arjmandniya *, Sajed Yaghoobnezhad, M.A. Seyedeh Marjan Khazenim.A Page 69
    Purpose

    In this article, the process of clinical interview with mentally retarded children will be investigated.

    Method

    To get the purpose, the main problems in clinical interview with mentally retarded children and its stages are presented. In this paper, the communicative methods which facilitate the relation between the interviewer and the mentally retarded children will be discussed and the methods of direct an indirect obsrervation used in interview and the relavant instruments will be introduced. At the end, the principles of interviewing with the mentally retarded children and its usages are expressed. Findings and

    Conclusions

    Behavioral and psychological problems in mentally retarded children nececciates a standardized interview. Therefore faced with mentally retarded children, the interviewer should be prepared psychologically. He should utilize advanced instruments for interview, observation and gathering the information.

    Keywords: Clinical interview, mentally retarded, children, problems